Dodaj do ulubionych

Aborcja a Czechy

04.05.21, 12:07

Wiem, że było 16 razy, ale problem staje się coraz głośniejszy.

Mocny tutuł (chyba nawet nie trzeba tłumaczyć):

"Ani v Polsku, ani jinde. Varšava chce zabránit potratové turistice do Česka"

www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/polsko-potraty-zeny-cesko-navrh-zakona-senat.A210504_095130_zahranicni_kha
Obserwuj wątek
    • lodomeria Re: Aborcja a Czechy 04.05.21, 12:37
      W sumie to wiecie co, kraje do których Polki jeżdżą na aborcję powinny nasz rząd wziąć w obroty. Przecież to nie może być tak, że nasi katotalibowie sobie ich rękami czyste sumienie załatwiają. Co oni z tego mają, że jakiś kraj sobie na nich swoje wewnętrzne problemy zrzuca.
      • olena.s Re: Aborcja a Czechy 04.05.21, 17:12
        Powinni po prostu uznać zabiegi przerwania ciąży za nagłą potrzebę medyczną i przedstawiać NFZ rachunki, łącznie z kosztami psychologicznymi. big_grin
        • kropka_kom Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 12:12
          olena.s napisała:

> Powinni po prostu uznać zabiegi przerwania ciąży za nagłą potrzebę medyczną i p
          > rzedstawiać NFZ rachunki, łącznie z kosztami psychologicznymi. big_grin

nie zgadzam się żeby za moje pieniądze mordowano bezbronne dzieci
          • alpepe Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 12:35
            Że co? Mowa jest o usunięciu ciąży.
          • aandzia43 Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 12:37
            A ja się nie zgadzam żeby za moje pieniądze leczono alkoholików, palaczy i otyłych.
            • abidja Re: Aborcja a Czechy 29.01.23, 13:40
              aandzia43 napisała:

> A ja się nie zgadzam żeby za moje pieniądze leczono alkoholików, palaczy i otył
              > ych.
              >

Otylosc to choroba.
              • aandzia43 Re: Aborcja a Czechy 31.01.23, 21:24
                To wszystko to choroby. Poza tym żartowałam.
          • bib24 Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 12:43
            nie zgadzam się, zeby za moje pieniądze szła kasa do pedofilów w sukiennkach w postaci kk.
          • arthwen Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 15:45
            A ja się nie zgadzam, żeby za moje pieniądze TVP prowadzidziła nachalną propagandę, żeby za moje pieniądze finansowano lekcje religii katolickiej w szkołach i przedszkolach i żeby z moich pieniędzy szły dodatacje na KK. I co?
          • mamamisi2005 Re: Aborcja a Czechy 28.01.23, 11:19
            Obawiam się, że nikogo to nie interesuje. Póki co finansujemy wszelkie programy koryto+, sukienkowych, religię w szkołach, partyjną propagandę w publicznej telewizji. Takie czasy. Z niecierpliwością czekam na zmianę.
          • nena20 Re: Aborcja a Czechy 28.01.23, 16:37
            😂😂🤦
          • kropkaa Re: Aborcja a Czechy 28.01.23, 17:08
            Nie zgadzam się, żeby za moje pieniądze przedłużano cierpienie i agonię niewinnym noworodkom, bo ktoś kiedyś miał podbno "sumienie".
          • snajper55 Re: Aborcja a Czechy 28.01.23, 23:33
            kropka_kom napisała:

> nie zgadzam się żeby za moje pieniądze mordowano bezbronne dzieci

A ja się nie zgadzam, aby za moje pieniądze leczono katolickich duchownych. Kościół katolicki jest tak obrzydliwie bogaty, że stać go na płacenie za leczenie swych nierobów.

S.
      • demono2004 Re: Aborcja a Czechy 31.01.23, 20:59
        Moze niech Polacy zaczną sie zabezpieczać, jak nalezy, by potem kobiety nie musialy kombinować z szukaniem miejsca, gdzie będą chcialy dokonac aborcji? Facet to nie moze gumy założyć?
        • dramatika Re: Aborcja a Czechy 31.01.23, 21:07
          demono2004 napisała:

> Facet to nie moze gumy założyć?

Po co, jak lepiej dla niego wyabortować?
        • lodomeria Re: Aborcja a Czechy 31.01.23, 22:01
          Które gumy chronią przed wadami genetycznymi chcianej ciąży?
          • dramatika Re: Aborcja a Czechy 31.01.23, 22:13
            lodomeria napisała:

> Które gumy chronią przed wadami genetycznymi chcianej ciąży?

Żadne. To ryzyko życia - może ci cegła spaść na głowę, możesz stracić zdrowie w kolizji samochodowej, może ci dziecko wypaść z dziesiątego piętra, może to dziecko zapaść na jakąś chorobę - nie jest to powód, aby żądać od państwa likwidacji samochodów, wysokich budynków czy chorób.
            • jozefrobotnik Re: Aborcja a Czechy 31.01.23, 22:23
              Idiotka.
      • q_fla Re: Aborcja a Czechy 27.02.23, 15:24
        A ja nie chcę by takie hieny jak ty i tobie podobne na tym obrzydliwie lewacko komuszym forum miały polskie obywatelstwo. Powinno się was wsadzić w furgonetkę i wywieźć poza granicę kraju beż dożywotniego prawa powrotu. Wreszcie y ten kraj rozkwitł prawdziwą inteligencją i humanizmem.
    • chococaffe Re: Aborcja a Czechy 04.05.21, 17:03
      Dziękujemy PiS i Konfederacji
    • mama-ola Re: Aborcja a Czechy 04.05.21, 17:15
      Wydaje mi się, że Czechy zostały zobligowane do wydania oficjalnego stanowiska, bo w dyskursie ciągle się pojawiało "najwyżej pojadą do Czech / Niemiec / na Słowację". Więc oficjalne stanowisko jest takie, że Czechy nie będą przyjmować Polek. A tak naprawdę, ich rządy nie zamierzają kontrolować tego, co robią kliniki.
      • dyzurny_troll_forum Re: Aborcja a Czechy 04.05.21, 17:34
        mama-ola napisała:

> Wydaje mi się, że Czechy zostały zobligowane do wydania oficjalnego stanowiska,
        > bo w dyskursie ciągle się pojawiało "najwyżej pojadą do Czech / Niemiec / na S
        > łowację". Więc oficjalne stanowisko jest takie, że Czechy nie będą przyjmować P
        > olek. A tak naprawdę, ich rządy nie zamierzają kontrolować tego, co robią klini
        > ki.

A tak naprawdę to parlament właśnie chce znowelizować prawo tak, aby ułatwić cudzoziemkom korzystanie z aborcji w CR:

"Novela by odstranila ze zákona o umělém přerušení těhotenství ustanovení, podle kterého se interrupce nesmí provést cizinkám, které se v Česku zdržují jen přechodně."

tłumaczenie google:

„Nowelizacja usunęłaby z ustawy o aborcji przepis, zgodnie z którym aborcja nie może być wykonywana na cudzoziemkach przebywających w Czechach tylko czasowo”.
      • arthwen Re: Aborcja a Czechy 04.05.21, 17:35
        Nie wiem, niewiedza, czy celowe wprowadzanie w błąd?
        Oficjalne stanowisko prawdopodobnie będzie takie (bo jeszcze to nie jest klepnięte, ale do tego się czeski senat skłania), że obywatelki EU mogą przeprowadzić aborcję w Czechach na takich samych zasadach jak Czeszki.
        I nie ma to nic wspólnego z "najwyżej pojada do Czech" tylko z punktem ichniego prawa, którego interpretacja sprawiała pewne wątpliwości, na temat tego, czy można przeprowadzać zabiegi u osób, które nie mieszkają w Czechach.
    • skumbrie Re: Aborcja a Czechy 04.05.21, 17:35
      Bardzo dobrze. Im gorzej w tym temacie, tym szybciej ematka ruszy d... sprzed laptopa. Na razie wciąż jej za wygodnie.
      • malia Re: Aborcja a Czechy 04.05.21, 17:39
        Kiedy nadejdzie godzina, w której dowiemy się gdzie ty ruszyłaś swoją du.pę? Bo na razie ja też mogę napisać, że tym szybciej ruszysz swoją
      • bib24 Re: Aborcja a Czechy 04.05.21, 18:21
        a ty to co, pies? sama sie rusz.
      • berdebul Re: Aborcja a Czechy 04.05.21, 19:23
        E-matka ma w doopie, bo albo już skończyła rozmnażanie, albo załatwienie tabletek/aborcji to dla niej mały problem logistyczno-finansowy. Mało tu jest kobiet z ubogich regionów Polski B, albo i C, gdzie farmaceuta odmawia sprzedaży antykoncepcji, a ginekolog nie założy spirali bo to nie po katolicku.
        • auksencja15 Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 11:05
          Są, ale są za zakazem aborcji
          • szmytka1 Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 14:34
            A zrób sonde
      • kropkaa Re: Aborcja a Czechy 29.01.23, 14:07
        Nie będę ruszać d* sprzed laptopa, żeby walczyć o prawa Podkarpacia czy innej Lubelszczyzny, która głosuje na pissdzielców i konfę. Ja sobie poradzę, a oni niech mają, co chcą. Może jak jedna czy druga rodzina dostanie dzieciątko z ZD, z mózgiem na wierzchu czy z jelitami na brzuszku, bo bozia tak chciała, to się ockną. A jak nie, to tym bardziej nie moja sprawa.
        • paskudek1 Re: Aborcja a Czechy 29.01.23, 14:20
          Możesz sobie "nie ppradzoc4" jak trafisz z problemem zdrowotnym w ciąży do jakiegokolwiek lekarza. W końcu Agata Lamczak żadnej aborcji nie chciała. Chciała tylko żeby ją ktoś zbadał i wyleczył. 19 lat temu. I nie na Podlasiu to się działo.
          • kropkaa Re: Aborcja a Czechy 29.01.23, 14:37
            Biorąc pod uwagę mój wiek, poczynione zabezpieczenia oraz stan zdrowia, zajście w ciążę plus jej utrzymanie się należy rozpatrywać w kategorii cudu. Bardziej realnie zaś - prawdopodobieństwo jest na tyle nikłe, że nie będę stać na barykadach, sorry. Niech młodzież walczy sama o swoje prawa.
            • paskudek1 Re: Aborcja a Czechy 29.01.23, 15:03
              No widzisz, ja też raczej już w ciążę nie zajdę. A jednak los kobiet w Polsce mnie obchodzi.
              • kropkaa Re: Aborcja a Czechy 29.01.23, 15:24
                Mnie też. Ale nie wszystkich.
            • snajper55 Re: Aborcja a Czechy 22.02.23, 13:28
              kropkaa napisała:

> Biorąc pod uwagę mój wiek, poczynione zabezpieczenia oraz stan zdrowia, zajście
              > w ciążę plus jej utrzymanie się należy rozpatrywać w kategorii cudu. Bardziej
              > realnie zaś - prawdopodobieństwo jest na tyle nikłe, że nie będę stać na baryka
              > dach, sorry. Niech młodzież walczy sama o swoje prawa.

„Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem.

Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem przecież komunistą.

Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem. Nie byłem przecież socjaldemokratą.

Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem.

Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było”.

S.
    • trzebasiebawic Re: Aborcja a Czechy 04.05.21, 18:18
      Nie dziwię się, że staje się głośniejszy. Dziwię się, że Europa jeszcze nie czołga się ze śmiechu po ziemi z pomysłów tych baranów.

Chechy mają to kompletnie gdzieś. Był owszem problem, który miał dotyczyć tego czy kobiety nie mieszkające w Czechach mogą tam takie zabiegi u nich wykonywać, ale stwierdozno, że tak i jest to zgodne z prawem czeskim i przede wszystkim europejskim. Ma to jeszcze oficjalnie przejść przez pewne formalne drzwi, ale zarówno ministerstwo zdrowia jak i senatoriowie- nie mają zamiaru zmienić w tej kwestii zdania. A są na tak dla legalnej i odpłatnej aborcji cudzoziemek /europejek.

Także PiS i konfa 🖕🖕

W sumie może lepiej by było aby nam to zablokowali. Im gorzej, tym szybszy zryw. No ale..

• katiemorag Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 11:06
      Dlaczego Polki jeżdżą aby w innych krajach dokonać aborcji? Maja tak zaawansowane ciąże? Nie wygodniej jest zamówić tabletki i zrobić to w domu?
      • lauren6 Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 13:00
        Niekoniecznie. Aborcja farmakologiczna może się przeciągać, a tu masz zabieg w narkozie i problem z głowy.
      • szmytka1 Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 14:38
        Kiedyś myślałam, że to bezpieczne i w ogóle nawet paracetamol poszkodzi jak masz pecha. Aż moja przyjaciółka miała podana tabletkę, w szpitalu, usunięcie obumarłej ciąży. I tak na nią podziałało, że dostała krwotoku i ledwo ją odratowali, a w szpitalu spędziła 2 tygodnie. I od tego czasu się boję i wolałbym zabieg, zwlaszcza, że miałam cYszczenie macicy próżniowo i nawet nie trzeba było znieczulenia.
        • paskudek1 Re: Aborcja a Czechy 27.01.23, 00:55
          Bo w szpitalach nie umieją stosować prawidłowego, zgodnego z najnowszymi wytycznymi WHO, protokołu środków poronnych. Kuriozum polega na tym, że aktywistki pomagające w aborcjach farmakologicznych wiedzą na ten temat więcej niż polscy lekarze.
      • lilia.z.doliny Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 17:28
        Nie wygodniej jest zamówić tabletki i zrobić to w domu?
        Nie, bo zawsze j
        Est ryzyki, że trzeba będzie coś wyczyścić w szpitalu. I niech mnie ręką boska broni, żeby musieć tam.wyladowac po aborcji farmakologicznej
        • nena20 Re: Aborcja a Czechy 28.01.23, 23:04
          A jak niby mają rozpoznać aborcję farmakologiczną? W szpitalu setki poronień rocznie, kogo będzie obchodziło kolejne. Krwotoki po poronieniu naturalnym się zdarzają. Sama miałam krwotok dlatego wykonano tzw łyżeczkowanie na cito.
      • palacinka2020 Re: Aborcja a Czechy 26.01.23, 09:56
        W zyciu nie chcialabym brac tabletek poronnych i ronic- czy to w domu czy w szpitalu. Tylko zabieg.
    • aandzia43 Re: Aborcja a Czechy 23.01.23, 12:41
      I płatność gotówką smile Jakby się ktoś pytał do czego potrzebna nam dzisiaj gotówka, a propos sąsiedniego wątku.
    • nena20 Re: Aborcja a Czechy 28.01.23, 16:42
      Myślę że UE powinna wymóc aby przepisy aborcyjne były ustanawiane na podstawie referendum. Moja matka lat 75… komentowała czwarta ciążę sąsiadki, nie co mieli zrobić oni tacy religijni. Zapaliła mi się lampa i wiem że znała niereligijnych 😂😂😂
      • yadaxad Re: Aborcja a Czechy 28.01.23, 17:02
        Referendum bywa pomocne, ale ludzkie prawa nie są do dyskusji. Równie dobrze można zrobić referendum, czy Polacy uważają kobiety za pełnych ludzi, jak mężczyźni i co z tego wynika dla prawa.
        • nena20 Re: Aborcja a Czechy 28.01.23, 18:19
          Za to banda idiotów w sejmie decyduje za nas, na dodatek kupują sobie głowy z publicznych środków.
          Jestem za aborcją, urodzenie niechcianego dziecka to dramat dla każdego.
          • jednoraz0w0 Re: Aborcja a Czechy 29.01.23, 15:13
            No właśnie rzecz w tym, ze to w ogóle nie powinno być dyskutowane, nie powinno hyc przedmiotem kampanii itd. Pewne rzeczy powinny oczywistościami bezdyskusyjnymi.
        • snajper55 Re: Aborcja a Czechy 28.01.23, 23:36
          yadaxad napisał(a):

> Referendum bywa pomocne, ale ludzkie prawa nie są do dyskusji.

Ależ oczywiście, że są. Przecież wszelkie prawa zostały ustanowione w głosowaniach.

S.
        • snajper55 Re: Aborcja a Czechy 22.02.23, 13:34
          yadaxad napisał(a):

> Referendum bywa pomocne, ale ludzkie prawa nie są do dyskusji. Równie dobrze mo
          > żna zrobić referendum, czy Polacy uważają kobiety za pełnych ludzi, jak mężczyź
          > ni i co z tego wynika dla prawa.

Jak to prawa nie są do dyskusji? A skąd się wzięły? Właśnie dzięki dyskusjom. Wszystkie nasze prawa zostały przegłosowane w Sejmie i Senacie.

Według Biblii tylko mężczyzna jest człowiekiem.

S.
          • yadaxad Re: Aborcja a Czechy 27.02.23, 15:34
            Zgodnie z prawem popełniano wszelakie zbrodnie.
      • dramatika Re: Aborcja a Czechy 31.01.23, 20:38
        nena20 napisała:

> Myślę że UE powinna wymóc aby przepisy aborcyjne były ustanawiane na podstawie
        > referendum.

Chyba sobie jaja robisz smile Demokracja demokracją, ale kto chyba musi plebs trzymać za twarz smile
        W UE załatwia się to tak, że decydujący głos ma trybunał praw człowieka. Ileś tam razy osądzą, że aborcja jest prawem człowieka, albo kanibalizm jest prawem człowieka, wiec staną się prawem człowieka. Po co komuś jakaś demokracja?
    • sabinabrzozowskaa Re: Aborcja a Czechy 31.01.23, 20:24
      Oddam zestaw z klinika aborcja.cz
      • sabinabrzozowskaa Re: Aborcja a Czechy 01.02.23, 14:32
        Oddam zestaw tabletek poronnych z czeskiej kliniki aborcja.cz
    • sabinabrzozowskaa Re: Aborcja a Czechy 02.02.23, 10:44
      • sabinabrzozowskaa Re: Aborcja a Czechy 03.02.23, 11:40
    • sabinabrzozowskaa Re: Aborcja a Czechy 06.02.23, 12:16
      ja mam do oddania tabletki poronne z strony bezpiecznewyjscie.eu ponieważ zamówiłam 2 zestawy i jeden mi został, jest to zestaw zatwierdzony przez światowa organizacje zdrowia
    • sabinabrzozowskaa Re: Aborcja a Czechy 14.02.23, 15:06
      ja mam do oddania tabletki poronne z strony bezpiecznewyjscie.eu ponieważ zamówiłam 2 zestawy i jeden mi został, jest to zestaw zatwierdzony przez światowa organizacje zdrowia
    • sabinabrzozowskaa Re: Aborcja a Czechy 22.02.23, 13:02
    • rikitikibu Re: Aborcja a Czechy 27.02.23, 14:23
      Aborcja w Czechach jest do 12- stego tygodnia legalna. W Polsce zakazana. Polki wyjeżdżają do Czech. I co?Tam jest to legalne dla Polek? Dzwonią,że przyjadą 🤔, umawiają się tak o przez telefon? A co z rejestrem ciąż? Co z konsekwencjami prawnymi? Pytam bo aż wierzyć się nie chce że to tak działa?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka