Dodaj do ulubionych

Dziwna alergia

09.05.21, 17:01
Koleżanka na FB wystawiła post, w którym prosi o pomoc, bo sama nie ma już pomysłu, co to może być. Prowadzi nawet szczegółowy dzienniczek zapisując co jadła, piła, pogodę, jakiekolwiek zmiany - ale nic co by odstawało od normy.
I’ve had a new allergy for at least 6weeks now.
My lips are permanently swollen and not much feeling and my tongue and mouth is itchy and sore with small painful ulcers.
Obviously I’ve been to doctors, had steroids, antihistamine and now on a referral NHS help ... any suggestions???

Oczywiście padły bardziej i mniej oczywiste porady: od alergii pokarmowej, przez zmianę proszku do prania (maseczka?), aż po sugestie zbadania czy to nie pasożyty.

Czy jest jeszcze coś, co może zbadać, sprawdzić, wykluczyć?
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Dziwna alergia 09.05.21, 17:12
      A mogłabyś po francusku opis dolegliwości wrzucić?
      • backup_lady Re: Dziwna alergia 09.05.21, 17:26
        Rozumiem, że jesteś z frakcji nie wiem, ale się wypowiem. Tym niemniej, dziękuję za wpis.
        • kanna Re: Dziwna alergia 09.05.21, 17:32
          Jestem z frakcji: na polskich forach używamy języka polskiego
    • egzorcystka123 Re: Dziwna alergia 09.05.21, 17:51
      trza było nie powiekszać sobie ust
    • berdebul Re: Dziwna alergia 09.05.21, 17:55
      W czym pierze maski, jak ma wielorazowe, lub jakich używa?
      • backup_lady Re: Dziwna alergia 09.05.21, 18:03
        Pisała, że nie zmieniła proszku, płynu itp bo też już ktoś sugerował, że to może z maseczek.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Dziwna alergia 09.05.21, 19:01
          To że nie zmieniła, nie oznacza, że ten którego używała do tej pory nie zaczął jej uczulać. Może właśnie niech zmieni. Albo spróbuje nosić jednorazowe.
    • redwineiswhatilike Re: Dziwna alergia 09.05.21, 17:56
      Są na fb fora w języku angielskim na temat alergii na nikiel i kobalt. Bardzo możliwe, że to jest to. Oczywiście nie jestem lekarzem i nie twierdzę, że tak jest. Nikiel jest w pożywieniu, w zielonych warzywach, w płatkach owsianych, w wodzie i stu innych produktach. Mnie bardzo takie fora pomogły ale oczywiście najpierw testy u alergologa i dermatologa. To może oczywiście być co innego.
      • redwineiswhatilike Re: Dziwna alergia 09.05.21, 17:59
        U mnie to się objawiło nagle, tak po prostu. Przez prawie 50 lat nic mi nie dolegało. Po czym po niecałych 2 latach, może nie zupełnie przeszło, po stosowaniu diety, ale jest znacznie lepiej. W zasadzie nagle przyszło i potem nagle przeszło. Testy płatkowe polecam.
        • backup_lady Re: Dziwna alergia 09.05.21, 18:02
          Dziękuję, przekażę.
    • kozica111 Re: Dziwna alergia 09.05.21, 18:10
      Zacznie mówić po polsku to jej minie.
    • kanna Re: Dziwna alergia 09.05.21, 18:36
      Tak czysto teoretycznie - a co, jeśli odpowiedz na twoje pytanie zna jakaś matka nieanglojęzyczna?
      Wykluczasz spory procent potencjalnych doradczyń...
    • mamtrzykotyidwa Re: Dziwna alergia 09.05.21, 20:46
      I po sterydach jej to nie przeszło, ani na chwilę?

Jeśli to trwa od 6 tygodni, to przyczyny trzeba szukać w tym, co było przed tymi 6 tygodniami i co trwa do tej pory. Może zaczęła coś jeść, pić, palić, może zrobiła sobie jakiś zabieg: kosmetyczny, stomatologiczny itp, może zaczęła używać jakiegoś kosmetyku, lekarstwa a może ma w zwyczaju gryźć długopis, albo oblizywać wisiorek może kupiła nowy kubek, albo lakier do paznokci, albo nową roślinę do domu, może nowy szampon, albo pasta do zębów albo nowa szczoteczka, a może nowa obroża dla psa, ...- powodów mogą być setki, tylko ona może wpaść na to, co nowego się pojawiło w jej życiu, albo czego nagle jest znacznie więcej niż było.
      • mamtrzykotyidwa Re: Dziwna alergia 09.05.21, 20:50
        A czy wcześniej miała problem z alergią? Wie, że jest na coś uczulona? Czy unika jakiegoś alergenu?
        • backup_lady Re: Dziwna alergia 10.05.21, 00:21
          Dzięki, przekazałam. Ona pisze, że już nawet prowadzi dziennik zapisując wszystko, łącznie z pogodą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka