Dodaj do ulubionych

Wieczór hiszpański

30.05.21, 14:50
Zainspirowana sangrią stwierdziłam, że zrobię parapetówę z dzbanami tejże, ale na tym, hiszpańskich serach i soreno trochę utknęłam.
Macie jakieś pomysły na tapasy bardziej do łapki albo na hapsa?
Rozważam zrobienie churrosów, ale nigdy nie robiłam niczego na głębokim oleju i trochę się boję.

PS: próby robienia moich ulubionych pimientos de padron kończą się zwykle pożarem kuchni więc to odpada.
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 14:55
      Kiedy będzie? Rezerwuje termin i jestem. Tapasy mi nie potrzebne. Zrób więcej sangri.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Wieczór hiszpański 31.05.21, 23:29
        Znowu ta pijaczka 😑
        • bialeem Re: Wieczór hiszpański 31.05.21, 23:33
          To jest wątek alkoholowy. Każdy może tu wyrazić miłość do hiszpańskich alkoholi (i hiszpańskiego wszystkiego - lepsze jest tylko portugalskie wszystko)
          • januszekxxl Re: Wieczór hiszpański 01.06.21, 00:24
            bialeem napisał:
            > To jest wątek alkoholowy. Każdy może tu wyrazić miłość do hiszpańskich alkoholi

A ja piję patriotycznie polską wódkę. Heroicznie big_grin
    • triss_merigold6 Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 14:56
      Nie wiem dlaczego, ale po przeczytaniu tytułu, miałam jako pierwsze skojarzenie, że szukasz towarzystwa na wieczór latynoamerykański w Buffo.😁
      • bialeem Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:08
        No właśnie też pomyślałam, że trochę niefortunnietongue_out
      • snajper55 Re: Wieczór hiszpański 16.06.21, 11:33
        triss_merigold6 napisała:

> Nie wiem dlaczego, ale po przeczytaniu tytułu, miałam jako pierwsze skojarzenie
        > , że szukasz towarzystwa na wieczór latynoamerykański w Buffo.😁

Można też go skojarzyć z wieczorem z Hiszpanem. 🙂

m.joemonster.org/filmy/111584/Wieczor_z_Hiszpanem

S.
    • januszekxxl Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:12
      Jakiś grajek by się przydał.
      • bialeem Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:20
        Notedsmile
    • chococaffe Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:13
      Szynka serrano

Nugat (pewnie hiszpanski ma swoją nazwę ale wiadomo o co chodzi)

Gdybyś chciała wyjść poza tapasy możesz się porwac na paellę
      • chococaffe Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:15
        p.s. no i chorizo - na ciepło
      • asiairma Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 18:18
        Ich nugat to turron, zarówno miękki podobny do marcepanu lub twardy białka jajek z cukrem i migdały w opłatku. Każdy znajdzie swój smak, ale to raczej zimowo-świąteczny przysmak. Proponuję tortillę, ale tą z ziemniaków, warzyw i jajek.
    • daniela34 Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:18
      Grzanki z serrano i serem
      Ciasto francuskie (tak, tak, francuskie 😃) z chorizo i oliwkami
      • bialeem Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:21
        A to ciasto to jak? Zawinięte, położone na płask ala focaccia?
        • daniela34 Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:31
          Jak robiłam to na płask smile ale można też płat ciasta francuskiego posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć pasterki chorizo, rozsmarować pastę z oliwek i posypać jakimś tartym serem, zwijasz rulon, kroisz na plastry, kładziesz płasko i pieczesz
    • 12gram Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:21
      Ale zapewnij też inny alkohol bo po słodkiej sangrii to możesz zostać z mocno zanieczyszczoną łazienką big_grin
      • bialeem Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:40
        Zapewnię! Hiszpańskie wina są moimi ulubionymi więc utopię gości w Rioji i Caviesmile
    • kalafiorowa.es Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:22
      www.pintxosya.com/recetas-de-pinchos/
      www.directoalpaladar.com/recetas-de-aperitivos/siete-pintxos-para-picoteo-finde-que-os-pueden-servir-para-aperitivos-navidenos
      www.hogarmania.com/cocina/recetas/aperitivos/pinchos-variados-43710.html
      Wrzucaj przepisy w translator i smacznego.
      • kalafiorowa.es Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:25
        Przepis na krokiety podawałam tu:
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,165263695,165263695,do_cauliflowerpl_krokiety.html?p=165264624
        dużo roboty i też smażenie w głębokim tłuszczu, ale za to można zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić.
        • bialeem Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:41
          Nie ukrywam, że na Twoją pomoc liczyłam. Dziękuję!!
          • kalafiorowa.es Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 17:05
            Nie ma za co smile mieszkam w wyjatkowo przekąskowym regionie.
    • hungaria Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:44
      Krewetki smazone w oliwie z czosnkiem + swieze pieczywo + schlodzone wino
    • chicarica Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 15:52
      Zrób tortillę z jajec i ziemniaków, schłódź przez noc w lodówce, pokrój na kawałki, nabij na wykałaczki jak koreczki takie.
      Oliwki.
      Daktyla nadziej migdałem bez skórki, owiń cienko krojonym plastrem boczku. Upiecz takich kilkanaście/dziesiąt bo zejdą na pewno.
      Szynka suszona.
      Fuet.
      Sery hiszpańskie.
      Krokiety (będzie trzeba wprawy).
      Grzanki z pomidorem (pan con tomate) - w pieczony chleb wcietasz czosnek i pomidora jak na tarce.
    • gulcia77 Re: Wieczór hiszpański 30.05.21, 17:35
      Zrób więcej sangrii, a churrosów ci sama nasmażę. Kocham parzone ciasto w każdym wydaniu. Od karpatki, przez ptysie, churrosy po ziemniaczki dauphine.
    • bi_scotti Re: Wieczór hiszpański 01.06.21, 00:34
      A w tle food & drink na stole, food dla duszyczki tez smile Enjoy! Disfrútala! Cheers.
    • al_sahra Re: Wieczór hiszpański 01.06.21, 02:49
      bialeem napisał:

> PS: próby robienia moich ulubionych pimientos de padron kończą się zwykle pożar
      > em kuchni więc to odpada.

Wprawdzie nie udało mi się jeszcze podpalić chałupy, ale po pimientos de Padrón zwykle miałam kuchenkę popryskaną gorącą oliwą. Spróbuj grillowanej wersji: na mocno rozgrzaną patelnię grillową wysypujesz umyte i wysuszone papryczki, bez odrobiny tłuszczu. Kiedy zaczynają się przypiekać, odwracasz każdą szczypcami na drugą stronę. Cały proces trwa jakieś 10 minut, wszystko jest czyściutkie i nie grozi Ci pożar. Potem dodajesz trochę grubej soli i voilà! Nie jest to aż take dobre jak z oliwą, ale daje radę. Ja tak zwykle robię shishito (u nas łatwiej je dostać niż Padrón).
      • bialeem Re: Wieczór hiszpański 01.06.21, 08:16
        No właśnie to miałam na myśli. Przesadziłam trochę z pożarem, ale jak oliwa wylądowała (poza tym, że na mnie) też na suficie 3 metry wyżej, to się poddałam. Pryska to z taką mocą, że się przebiło przez taką pokrywkę zapobiegającą pryskaniu (takie sitko gęste, metalowe)
        Spróbuję grillowane - dzięki!
    • ida_listopadowa Re: Wieczór hiszpański 01.06.21, 06:56
      A pinxtos? takie male kanapeczki z roznosciami, przebite szpadka?
    • rexona_sport Re: Wieczór hiszpański 01.06.21, 08:08
      Tortilla de patatas!
    • michalina19853 Re: Wieczór hiszpański 16.06.21, 10:59
      Jeżeli jeszcze temat jest aktualny to mogę polecić super sklep gdzie można kupić -hiszpańskie sery, szynki, wędliny. Sklep Corrida oferuję taki smakowitości jak wędlinkę typu chorizo, salchichon, schab lomo , sery serrano i iberico jak i oliwa z oliwek, oliwki, kapary i serca karczochów. Ja uwielbiam kuchnie Hiszpańską i tylko tu Tekst linku znajduje najlepsze produkty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka