Dodaj do ulubionych

Moderna a nurofen

30.05.21, 21:06
Dzisiaj rano zostałam zaszczepiona II dawka Moderny.Teraz wieczorem dostałam silnych dreszczy i bólu głowy.Z rozpędu wzięłam nurofen , choć powinnam wziąć paracetamol .Paracetamolu w domu brak bo córka na niego uczulona a i na mnie generalnie zawsze słabo działał i zawsze jak coś to brałam tylko ten nurofen .Ale teraz tak czytam , że to może osłabić reakcje organizmu na szczepionkę.Czy ktoś miał moze taką sytuacje i jednak wszystko dobrze się skończyło , przeciwciała się wytworzyły ?Zbadam sobie poziom tych Przeciwcial za jakieś 3 tygodnie ale do tego czasu chciałabym wiedzieć czy nie spapralam tego szczepienia .
Obserwuj wątek
    • klementyna156 Re: Moderna a nurofen 30.05.21, 21:15
      Nie spaprałaś, można brać - tak samo ibuprofen, jak i paracetamol. Na mnie paracetamol nie działa wcale, więc nie ma sensu go brać, za to 2 nurofeny pomogły mi przetrwać noc po 2 dawce. Nic się nie przejmuj.
      • berdebul Re: Moderna a nurofen 30.05.21, 21:49
        Przecież to dwie różne grupy lekow. Nurofen, jak ibuprofen to NLPZ, czyli zmniejsza stan zapalny. Szczepionka ma wytworzyć stan zapalny w organizmie, bo tak działa. 🙄🙄
        • madami Re: Moderna a nurofen 02.06.21, 11:01
          Nie, działanie szczepionki nie polega na wytworzeniu stanu zapalnego.

Z skrócie: szczepionka ma wytworzyć pamięć immunologiczną

poczytajcie sobie jak działają szczepionki:
          us.edu.pl/wszystko-co-chcielibyscie-wiedziec-o-szczepieniu-przeciw-covid-19-rozmowa-z-dr-katarzyna-kasperkiewicz/
          szczepienia.pzh.gov.pl/wszystko-o-szczepieniach/co-to-jest-szczepionka/?strona=3#jak-dziala-szczepionka

uwaga: miejscowy stan zapalny może ( może, nie musi) powstać w miejscy wstrzykniecia.
    • arganowa Re: Moderna a nurofen 30.05.21, 21:18
      Niby piszą, żeby nie brać NLPZ, ale to chodzi o duże dawki, po jednej tabletce nic ci nie będzie.
      • pasquda77 Re: Moderna a nurofen 30.05.21, 21:25
        Już obalono ten mit, można brać i paracetamol i ibuprofen
        • k1234561 Re: Moderna a nurofen 30.05.21, 21:43
          Ufff bardzo wam dziękuję za pomoc.Uspokoiłyście mnie.
          • kornelia_sowa1 Re: Moderna a nurofen 30.05.21, 21:49
            Pytałam. Lekarza przy szczepieniu. Powiedział, że można brać jedno i drugie
            • kornelia_sowa1 Re: Moderna a nurofen 30.05.21, 21:49
              Tzn jedno lub drugie, nie oba naraz 😜
              • k1234561 Re: Moderna a nurofen 30.05.21, 22:11
                Wielkie dzięki.
                • india-mia21 Re: Moderna a nurofen 31.05.21, 22:29
                  Koleżanki, które wypowiadały się wyżej mają rację. Ja też byłam szczepiona moderną. Po drugiej dawce, tak jak u Ciebie, silne dreszcze, później doszła temp. 38,5C. Mam na stanie dwójkę maluchów, więc bez ibuprofenu bym nie dała rady zwlec się z łóżka.
                  • leyla76 Re: Moderna a nurofen 01.06.21, 10:55
                    A jak długo sie to utrzymywało? Mam pierwsza dawkę w piatek, druga wypadnie 2 lipca. 3 lipca mamy samolot do Turcji i sie zastanawiam czy nas na pokład wpuszcza😂
                    Szczepimy sie cała rodzina w tym samym terminie.
                    • joanna_poz Re: Moderna a nurofen 01.06.21, 11:01
                      oj ryzykownie.
                      ja mialam 2 dawkę Moderny tydzien temu w niedzielę.
                      generalnie to juz żle się czułam zaraz po szczepieniu, w niedzielę to było "tylko" zmęczenie i potworne osłabienie, zawroty głowy - resztę dnia przelezałam juz i przespałam.
                      w nocy z niedzieli na poniedziałek dreszcze, straszny bol wszystkiego, całego ciała, stan podgorączkowy - taki stan przez cały poniedziałek.
                      we wtorek przeszło,a czkolwiek jeszcze czułam delikatne osłabienie.
                      • kubek0802 Re: Moderna a nurofen 01.06.21, 13:13
                        Pierwsze symptomy po około 20 h od drugiej dawki. Podobnie jak u joanny, dreszcze, ból wszystkiego, temperatura 38,5 po paracetamolu 37,5. Po kolejnych 20h przeszło.
                    • india-mia21 Re: Moderna a nurofen 01.06.21, 15:23
                      Szczepienie drugą dawką miałam w niedzielę ok 11; 24h godziny później byłam z młodszą córką na rehabilitacji a potem na spacerze. Gorączkę miałam w nocy z niedzieli na poniedziałek, ból mięśni utrzymywał się do wtorku.
            • zosia_1 Re: Moderna a nurofen 01.06.21, 07:19
              A mi, że nurofenu nie, bo jest przeciwzapalny
              • la_mujer75 Re: Moderna a nurofen 01.06.21, 15:27
                To ci mówią niedouczeni. Można.
                • zosia_1 Re: Moderna a nurofen 02.06.21, 06:31
                  Ja się nie upieram. Brak kompetencji w zawodzie, którzy ludzie wykonują mnie zadziwia
            • madami Re: Moderna a nurofen 02.06.21, 11:23
              kornelia_sowa1 napisała:

> Pytałam. Lekarza przy szczepieniu. Powiedział, że można brać jedno i drugie

ja też pytałam przy szczepieniu, mój lekarz twierdzi, że zakaz brania ibuprofemu to coś w stylu urban legends i środki przeciwzapalne absolutnie nie wpływają na skuteczność szczepionki, kolejną legendą jest przekonanie, że silne objawy poszczepienne świadczą, że szczepionka działa - szczepionka działa u tych, którzy mają te objawy oraz u tych, którzy ich nie mają.
    • joanna_poz Re: Moderna a nurofen 01.06.21, 09:27
      w punkcie szczepien, gdzie byłam były wywieszone informacje o szczepionce Moderna i była informacja, że mozna brac zarówno paracetamol, jak i ibuprofem.
      • k1234561 Re: Moderna a nurofen 01.06.21, 23:30
        Dzięki za info.Bardzo się uspokoiłam.Całą noc z niedzieli na poniedziałek,mieliśmy z mężem nieprzespaną.Na zmianę mieliśmy dreszcze,ból głowy,ból stawów i to chyba wszystkich i w jednym momencie.Masakra.Ogólne mega osłabienie.Ja rano po tym jak wreszcie udało mi się wstać z łóżka i złapać pion,dostałam takich mdłości,że myślałam,że pawia nie doniosę do łazienki,ale na szczęście nie wymiotowałam.Ledwie z mężem na nogach staliśmy.Ja do pracy nie pojechałam,bo bałam się,że samochodu nie dam rady prowadzić w takim stanie ani siedzieć przed kompem i jeszcze myśleć.Mąż do swojej pracy poszedł,ale wrócił po 3 godzinach,ledwie żywy.Oboje połozylismy się zaraz spać.Obsługiwała nas generalnie córka.Ona tez zaszczepiona razem z nami,najłagodniej przeszła drugą dawkę.Dostała tylko dreszcze w nocy i koniec na tym.My z meżem przespaliśmy niemal cały dzień i całą noc.A dzisiaj we wtorek jakby ręką odjął.Wszystko wróciło do normy.
        • india-mia21 Re: Moderna a nurofen 01.06.21, 23:37
          Super, że wszystko minęło. Dużo zdrowia dla Was!
      • annajustyna Re: Moderna a nurofen 02.06.21, 06:52
        Mnie powiedziano to samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka