Dodaj do ulubionych

Rekrutacja waszedukacja progi

30.05.21, 22:21

Może mi ktoś napisac czy przy takim zapisie te minimum 168.75 punkta to trzeba było mieć razem z tymi punktami za egzamin z języka czy one się liczą oddzielnie? Kminimy na grupie klasowej....i nic nam sie nie zgadza bo czasami tam nie ma zadnych punktów dodatkowych wpisanych, czasami jest 100 a ponoć test kompetencji pisze się tylko w jednej szkole...
Obserwuj wątek
    • mmikus135 Re: Rekrutacja waszedukacja progi 30.05.21, 22:26
      to punktacja razem z egzaminem z języka
      teoretycznie 200pkt za świadectwo i egzamin, plus 50 pkt za zdany w LO egzamin językowy
      pytałam w LO wink
      • slonko1335 Re: Rekrutacja waszedukacja progi 30.05.21, 22:28
        A czemu za ten egzamin jest różna punktacja w różnych szkołach skoro pisze się go tylko w jednej? Czy to w tym roku zmienili a w zeszłym było inaczej?
        • mmikus135 Re: Rekrutacja waszedukacja progi 30.05.21, 22:41
          Nic nie wiem na temat, żeby pisało się go tylko w jednej, do teraz myślałam, że każda szkoła ma swój. Sprawdzałam w LO które interesowało córkę - dwujęzyczne i tam jest egzamin obowiązkowy, chyba że uczeń ma laureata z danego języka lub certyfikat językowy, ale to już jest wpisane w regulaminie rekrutacji.
          • kurt.wallander Re: Rekrutacja waszedukacja progi 30.05.21, 22:42
            Pisze się w jednej, przynajmniej w Warszawie tak jest. W tej, która takiego egzaminu wymaga, a mamy ją najwyżej na liście preferencji.
            • aurinko Re: Rekrutacja waszedukacja progi 30.05.21, 22:54
              W Gdańsku też w jednej, córka będzie miała test kompetencyjny z języka w LO pierwszego wyboru.
            • slonko1335 Re: Rekrutacja waszedukacja progi 30.05.21, 22:55
              U nas tak samo. Tyle że na waszej edukacji czasami za dodatkowy egzamin 100, czasami 50, tu 40 a czasami 0 dodatkowych punktów i pogubilismy się kompletnie...
              • kurt.wallander Re: Rekrutacja waszedukacja progi 30.05.21, 23:59
                Niestety, waszaedukacja nie zawsze jest kompetentnym źródłem wiedzy.

Jedna z moich córek zdawała taki test kompetencji językowych , ale nie pamiętam juz jak to było liczone. Pamiętam, że miała info, że osiągnęła pułap uprawniający do aplikacji do takiej klasy, ale szczegółów juz nie pomnę. Tym bardziej, że ostatecznie na pierwszy wybór dała inne LO, do którego się dostała.
    • wzosia Re: Rekrutacja waszedukacja progi 31.05.21, 08:39
      Warszawa.
      Egzamin zdaje się w szkole która ma klasę dwujęzyczną i jest najwyżej na liście preferencji. Pozostałe szkoły uwzględniają wynik w swoich kalkulacjach. Różnica między szkołami może być taka, że indywidualnie ustalają progi zdania egzaminu. Jedna może mieć próg 40% a druga 30% albo nawet 60%. Próg oznacza, że osoba która znajdzie się poniżej nie jest uwzględniana w dalszej rekrutacji w tej bez względu ile punktów posiada. Wg szkoły nie zna języka obcego na tyle aby poradzić sobie w tej klasie dwujęzycznej.
      Wasza edukacja wg mnie nie jest dobrym źródłem informacji o progach. Ale może coś poprawili.
      • slonko1335 Re: Rekrutacja waszedukacja progi 31.05.21, 08:55
        a jakie sa inne źródła?
        • kurt.wallander Re: Rekrutacja waszedukacja progi 31.05.21, 11:04
          oficjalne tabele cke publikowane po zakończeniu rekrutacji
          • slonko1335 Re: Rekrutacja waszedukacja progi 31.05.21, 11:07
            skąd to wziąć? nic nie widzę takiego na stornie cke
            • kurt.wallander Re: Rekrutacja waszedukacja progi 31.05.21, 12:43
              Mnie interesowała Warszawa i pobierałam sobie takie pliki, jak wzosia niżej linkuje. Niedawno ktos linkował w jakims innym wątku podobną tabelkę dla Łodzi. Ale prawdopodobnie nie dla każdego miasta/województwa są takie dostępne.
        • wzosia Re: Rekrutacja waszedukacja progi 31.05.21, 12:35
          U nas szkoła przesyłała.
          Ponadto dla Warszawy
          www.edukacja.warszawa.pl/dla-ucznia-i-rodzica/rekrutacja/po-szkole-podstawowej/22900_zeszloroczna-punktacja-w-rekrutacji-do
        • wzosia Re: Rekrutacja waszedukacja progi 31.05.21, 12:38
          Te link wskazuje wynika po 1 terminie. Nie uwzględnia naboru uzupełniającego. Progi zawierają punkty z egzaminu predyspozycji dla klas wstępnych i egzaminu językowego dla klas dwujęzycznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka