Dodaj do ulubionych

Praktyki / staże studenckie

04.06.21, 12:39
Na forum są reprezentantki wielu branż czy dziedzin życia gospodarczego, społecznego, kulturalnego dlatego tutaj chciałabym zadać to pytanie.
Czy praktyki / staże studenckie są na wszystkich uczelniach? Jak z dostępnością do nich? Studenci sami szukają czy też firmy / instytucje zabiegają o studentów? Jak z wynagrodzeniem za nie: płatne? bezpłatne?
Chodzi o uczelnie krajowe
Obserwuj wątek
    • ivaz Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 14:27
      moj syn (SGGW) w zeszłym roku sam, sobie załatwiał praktyki studenckie, bezpłatne
    • mae224 Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 14:32
      Proponowała uczelnia. Panstwowa. Jakies 20 lat temu. Co ciekawe, miejsca były niewykorzytstane.
    • arwena_11 Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 14:35
      Nie wiem jak teraz, ale kiedyś na studiach ekonomicznych nie było obowiązkowych praktyk. Kto chciał pracować - sam sobie załatwiał.
      Mój syn studiuje za granicą, ale rok temu w wakacje brał udział w programie stażowym - pracował 3 miesiące. Zarabiał najniższą, zyskał doświadczenie i ładny wpis w cv, co pozwoliło mu na wywalczenie ważnego stażu w Anglii w te wakacje ( niestety będzie online, chociaż liczyliśmy że już normalnie będzie mógł pójść do biura )
    • leni6 Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 14:35
      Za moich czasów zdecydowana większość staży i praktyk nie miała nic wspólnego z uczelnią (uczelnia ekonomiczna).
    • spirit_of_africa Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 15:16
      Z mojego (i moich obecnych praktykantów) doświadczenia uczelnia tylko daje Ci wzor umowy, i sprawozdania. Resztę masz sobie załatwić sam. U mnie w korpo płacimy za praktyki. Umowa zlecenie.
      • feniks_z_popiolu Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 16:29
        Jeśli to nie sekret to ile płacicie praktykantowi. Czy to jest najniższa krajowa średnia czy wyżej?Moja latorośl jest w trakcie poszukiwań i musi się jakoś zaprezentować co do oczekiwań finansowych, uczelnia techniczna. Jaki pułap waszym zdaniem byłby okey?
        • feniks_z_popiolu Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 16:31
          Trochę się zestresowała bo jej przyjaciółka ma w szpitalu praktyki bezpłatne a za te w swoim mieście musiałaby dopłacić
          • spirit_of_africa Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 18:39
            W korpo, proste prace biurowe 22/25pl/h.
            • feniks_z_popiolu Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 20:37
              To wydaje się być niezłą stawką jak na staż.
    • anorektycznazdzira Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 15:28
      Te, z którymi miałam do czynienia:
      - student sam załatwia
      - wydaje mi się, że są obowiązkowe na wszystkich lub prawie wszystkich uczelniach
      - dostępność przed pandemią była, a w pandemii jest nie lada wyzwaniem coś znaleźć
      - są oczywiście bezpłatne
      - nigdy nie słyszałam, żeby firma zabiegała o studentów, być może są takie kierunki, ale na bank w mniejszości
    • saszanasza Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 15:36
      Mój syn, uczeń technikum chemicznego załatwiał sobie praktyki sam🙈 Dobra, ja mu załatwiłam w lab. chemicznym😅 Większość z jego klasy ma praktyki na uniwerku z którym szkoła ma jakąś umowę, niestety obecnie te praktyki są teoretyczne🙈 w formie on-line. Syn natomiast dzielnie chodzi i praktykuje praktycznie😉
    • molik28 Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 18:52
      Myślę, że dużo zależy od kierunku. Np branża IT jest tak rozchwytywana, że znaleźć płatny staż jest dość łatwo nawet samemu. Aktualnie syn studiuje dziennie i pracuje na pół etatu zdalnie w zawodzie. Myślę, że jego pracodawca bez problemu zgodzi się na zgłoszenie tego jako staż i wypełni jakieś tam potrzebne kwitki jak przyjdzie czas. Jak nie, to sądzę, że i tak nie będzie miał problemu ze stażem. Bardziej ma problem, żeby to wszystko pogodzić, bo doba ma tylko 24 h, a studia trudne i 4 h pracy dziennie. Zobaczymy jak pójdzie sesja. Wiem, że uczelnia w swoim biurze karier też ma jakieś propozycje staży. Znajoma studentka SGH sama sobie znalazła płatny staż. Nie wiem jak jest na innych uczelniach.
      • grey_delphinum Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 19:26
        Córka na medycynie sama musiała sobie załatwić staże i są one niepłatne.
        • atanazja0 Re: Praktyki / staże studenckie 04.06.21, 21:06
          Syn SGH, sam sobie załatwił staż w jakimś ministerstwie, płatny, ok 3 tys miesięcznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka