Dodaj do ulubionych

Moda, styl ubierania się itp.

08.06.21, 08:55
W dzisiejszych czasach, mam wrażenie, że wszystko wypada/pasuje.
Patrząc na ulicę, każdy nosi to co mu pasi smile
W mieście 'ujdą' krótkie spodenki, osoby z nadwagą paradują w obcisłych legginsach + koszulce do wysokości pępka, itp.
No i dobrze smile
Czy tak było kiedyś? Wydaje mi się, że od pewnego czasu króluje kompletny brak jakichkolwiek zasad w tej kwestii.
Czy tylko ja mam takie wrażenie? (Że każdy orze jak może wink)
I nie patrzy na to co ludzie pomyślą?
No i dobrze.
Obserwuj wątek
    • kosmos_pierzasty Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 09:18
      Tak, zdecydowanie jest pod tym względem lepiej niż kiedyś. Też mam takie wrażenie i nawet całkiem niedawno o tym myślałam.
      • iksa.78 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 09:44
        Poza tym królują lumpeksy. Widzę to w moim mieście. Ja sama często w nich bywam..i odkąd nauczyłam się tam kupować, ciężko jest mi wydać np.80zł na byle szmatkę z sieciówki.
        • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:51
          Mam podobnie, mentalnie nie stać mnie już na niektóre rzeczy z sieciówek. Choć może po części również wynika to ze skąpstwa i konieczności oszczędzania, nie upieram się.
          • gryzelda71 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:33
            A ja mam odwrotnie. Nie stać mnie na niby grosze z lumpeksu.
            • rannala Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:34
              #zazdroszcze
    • alpepe Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 09:41
      Dla mnie fenomenem jest pokazywanie brzucha latem, ale u facetów. Byłam w ten weekend w Świnoujściu, siedziałam jak się starszej szacownej pani należy przy tężniach i tam pojawiał się facet ok. 50 lat, który miał koszulkę bez rękawów podwiniętą na brzuchu tak, by cały bandzioch był widoczny. Kompletnie nie rozumiem tego trendu u facetów.
      • iksa.78 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 09:47
        Psy otwierają pysk by się ochłodzić a faceci...tj.wyżej piszesz smile
      • iberka Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:21
        No właśnie i czy ktokolwiek go obgadywał? Czy kobiety przy stolikach obgadywały/ wyśmiewały? Zapewnie nie. Bo to facet - może gruby, brzydki, ale jemu wolno.
        • gryzelda71 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:34
          Ja zawsze obgaduje.
        • taki-sobie-nick Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:13
          Grubego chłopa pokazującego goły brzuch?

Ja obgadam natychmiast, jeszcze prychnę na całą miejscowość.

Zadowolona?
    • beataj1 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 09:49
      To jest cudowne. Naprawdę.
      Niedawno obserwowałam nastolatkę w szortach. Była grubsza niż ja w jej wieku. I ja wtedy za żadne skarby świata nie założyłabym szortów. To po prostu nie wchodziło w rachubę, bo wydawało mi się że jestem za gruba.
      Nie twierdzę, że akurat szortów mi wyjątkowo brakuje, ale energia którą wtedy marnowałam na zamartwianie się tym czego nie mogę, nie powinnam etc to moja realna strata.

O ile dzieciaki mają teraz przekichane przez social media, to tego luzu im naprawdę zazdroszczę.
      Super że to się tak zmienia.
    • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 09:58
      Cudowne/niecudowne. To, że nosi się wszystkie style, kroje i kolory- fajnie. To, że ktoś nosi kroje niekorzystne dla swojej figury- jego małpy, jego cyrk, mnie nie przeszkadza.
      To, że "wszystko wypada" mnie nie zachwyca. Nie, nie wszędzie wszystko wypada.
      • primula.alpicola Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:19
        Pozwól, że się podpiszę.
      • yennefer.00 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:40
        Mądra wypowiedź, bez popadania w skrajności
      • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:22
        daniela34 napisała:

> To, że "wszystko wypada" mnie nie zachwyca. Nie, nie wszędzie wszystko wypada.

Podpisuję się.

Na jednym z dość istotnych egzaminów ustnych, przy którym asystowałam mojemu szefowi, (my oboje odwaleni na galowo) jeden ze studentów przyszedł w spodniach dżinsowych sabrinówkach, kowbojskich butach i przewiewnej koszulce na ramiączkach. Był dość owłosiony, ja myślałam, że umrę ze śmiech, a mój szef 70 letni dostojny profesor mało nie dostał apopleksji. Egzamin dla studenta zakończył się nieciekawie, ze względu na mały skandal obyczajowy, który miał miejsce i był związany z jego strojem.
        • nie-mama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:25
          Tell me more smile Nie mozesz robic wprowadzenia o skandalu i nie powiedziec wiecej.
          • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:44
            Na egzamin włazili trójkami i siadali przed nami na takiej niższej ławce. Student siedział jako ostatni z trójki po prawej stronie. Mój szef parował z nerwów i oburzenia, ja próbowałam łagodzić sytuacje w stylu- panie profesorze, to są dobre dzieciaki, tylko wciąż mają siano w głowie, już nie róbmy afery, tylko zaczynajmy. Odpowiada dziewczyna, później kolejny chłopak, a w tym czasie student się rozkraczył i położył stopę na kolanie w takim nonszalanckim geście. Ja patrzę i oczom nie wierzę...z tych głęboko wyciętych spodenek, wystawało mu jajko, a w zasadzie jajo. Zaczęłam się modlić, aby profesor nie spojrzał i nie zauważył, a tym samym czasie robiłam groźną minę do studenta, żeby tę nogę ściągnął. Niestety profesor zauważył i pierwszy raz ten spokojny, bardzo kulturalny starszy pan wpadł w autentyczną furię i wywalił studenta z egzaminu.
            • hexella Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:53
              pan student chyba zawierał w sobie różne substancje z dnia poprzedzającegowink
            • nie-mama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:46
              Ha ha!! smile Przedstawilam sobie te sytuacje dosc wizualnie i naprawde nie moge przestac sie smiac. Wyobrazam sobie, ze na miejscu ci co widzieli szczegoly anatomii mogli byc dosc skrepowani, ale sytuacje jest tak niesamowicie nie na miejscu, ze jak hexella mowi, student nie mogl byc trzezwy.
            • aandzia43 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:00
              Jajem w profesora big_grin big_grin No to mam dzisiaj radosne popołudnie big_grin
            • nowel1 Re: Moda, styl ubierania się itp. 09.06.21, 15:16
              Scena z Friendsów big_grin Phoebe przyprowadziła kiedyś takiego nowego narzeczonego.
        • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:40
          To ja się odwdzięczę anegdotą z mojej działki: zasada jest taka, że aplikanci nabywają prawo do występowania przed sądem po pół roku aplikacji, a aplikacja od paru lat zaczyna się w styczniu (mój rocznik miał tak jako pierwszy). Jak łatwo policzyć - pół roku mija z końcem czerwca i w lipcu aplikanci z duszą na ramieniu idą na pierwsze swoje rozprawy. I tak wyglądała jedna z pierwszych moich: lipiec, upał ponad 30 stopni, sprawa wieloosobowa- 6 oskarżonych, dwoje obrońców. Mój klient w międzyczasie trafił do zk odbywać jakiś wcześniejszy wyrok, reszta odpowiada z wolnej stopy. Stoję na korytarzu w kostiumiku z obrony, bo wiadomo-aplikantka to bez togi, więc jakiś godny ubiór na rozprawę należy dobrać, drugi obrońca z lekkim przerażeniem popatruje na swoją togę, którą za chwilę będzie trzeba założyć i w tym momencie wkraczają oskarżeni cali na biało...a raczej cali w szortach i podkoszulkach, poza "moim", bo mój doprowadzony z ZK w więziennym odzieniu. Weszliśmy na salę, sędzia popatrzył na oskarżonych, na nas, na oskarżonych i zaczął sprawdzać obecność. Od każdego z oskarżonych odebrał dane osobowe, a następnie jednego po drugim zaczął pytać: "Czy oskarżony nie wie, jak należy się ubrać do sądu? Widzi oskarżony jak sąd wygląda, jak pani mecenas wygląda, jak pan mecenas wygląda?" I tak z każdym. Przetrzepał ich i odesłał do domu. Autentycznie- przerwał rozprawę (była zaplanowana na cały dzień), kazał jechać do domu, założyć długie spodnie i wrócić do sądu. Nauczona tym doświadczeniem potem każdego klienta na wszelki wypadek instruowałam, co na siebie włożyć.
          • hexella Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:49
            zabawna historiasmile
            ale... czy sędzia miał prawo tak postąpić? Z czegoś to wynika?
            • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:55
              Jest takie, niezbyt często już dziś używane określenie jak "policja sesyjna". Jej sprawowanie należy do przewodniczącego składu, ma on pilnować tego, aby nie doszło do naruszenia powagi sądu. Ten sędzia (i cóż, jestem staroświecka i się z nim zgadza) uznał, że oskarżeni w szortach i podkoszulkach tę powagę naruszają. Mógł albo nałożyć na nich kary porządkowe, albo dać szansę na naprawienie sytuacji i przy okazji lekko wychować kwiat krakowskiej młodzieży osiedlowej.
              • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:38
                uwazaj, bo sie potworia zalamie eh.
          • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:51
            Bardzo mi się podoba postawa sędziego!
            • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:00
              Mnie też. Byłam wtedy zaskoczona, bo owszem, spodziewałam się jakiegoś zwrócenia uwagi, ale w życiu nie sądziłam, że ich odeśle, ale postawa mi się bardzo spodobała.
          • hanusinamama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:06
            NO cudnie a potem sie dziwić, ze na rozprawe czeka sie miesiącami. I dla jasności uważam, ze trzeba sie ubierać odpowiendio do sytuacji..ale na bogów jak "dres" przyjdzie do sądu w dresie to odwołają rozprawe ?
            • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:09
              Zaprawdę, zaprawdę powiadam ci, na rozprawy czekasz miesiącami z wielu różnych powodów, ale nie jest nim odsyłanie dresów aby zmienili dresy na garnitury.
              • hanusinamama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:32
                Tak wiem ale takie kacje jakby nie przyspieszają.
                • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:42
                  Ta akcja niczego nie zwolniła, sześcioosobowa sprawa karna z zasady jest rozpisana na kilka terminów. Ta była rozpisana na cały dzień. Oprócz panów oskarżonych, prokuratora i obrońców nie było nikogo innego wezwanego, panowie pojechali do domów, wrócili, rozprawa się odbyła jak się odbyć miała. Sąd to nie jest sklepik ze sprawiedliwością, którą miałby wymierzać za wszelką cenę, byle szybko, byle głupio, byle jak. Zwłaszcza w sprawach karnych, a zwłaszcza, zwłaszcza -mlodocianych oskarżonych.
                  • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:08
                    Rozumiem Twój szacunek do obyczaju, ale ta konkretna anegdota kojarzy mi się nieco z resentymentem do odpowiedniej dozy czapkowania.
                    I przy okazji przypominają mi się demonstracje w obronie wolnych sądów, pozwolę się również podzielić anegdotą. Zatem działy się te demonstracje, organizowane w moim mieście przez różne organizacje i skupiające różne środowiska. Toczyła się wówczas na lewicy dyskusja, czy protesty (których konieczności nikt nie kwestionował) mogą stać się przy okazji przestrzenią do dyskusji o pewnym elitarystycznym porządku, w którym szary obywatel ma mieć przed obliczem sądu wygląd lichy i durnowaty. I tak na którejś z demonstracji zawiązała się spontaniczna,ostrzejsza dyskusja pomiędzy aktywistami-organizatorami a przedstawicielami palestry, która rozpoczęła się od opowieści kolegi o tym, jak sędzia kazał jego ojcu (working class) odpowiadać na stojąco, mimo iż ten był po operacji.
                    Scena zakończyła się słowami obecnej na demonstracji pani sędzi: "PAN CHYBA NIE WIE, Z KIM PAN ROZMAWIA!". smile
                    • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:18
                      Nie mam "szacunku do obyczaju" tylko strój składający się z szortów i podkoszulka
                      nie jest strojem stosownym do sądu, podobnie jak nie jest strojem stosownym do restauracji (I do restauracji panowie tak ubrani by nie weszli). I nie ma to nic wspólnego z "czapkowaniem" ani z tak lubianym przez ciebie cytatem o wyglądzie lichym i durnowatym (zauważyłam, że posługujesz się nim nie pierwszy raz). Oczekuję od sędziów szacunku dla stron, pełnomocników, upominam się o to, jeżeli sędzia wymaga stania od osoby chorej czy starszej, niepełnosprawnej (BTW, nigdy mi sędzia nie odmówił, często pytają sami pierwsi: czy może pan/pani odpowiadać na stojąco, ale zdaje sobie sprawę z tego, że są i sędziowie-kasta, dziwnym trafem jeden z nich, na którego skarżyli się pracownicy, strony i pełnomocnicy właśnie awansował z okazji dobrej zmiany, ale może ta pani sędzia od "pan nie wie z kim rozmawia" akurat była przeciwniczką dobrej zmiany).
                      • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:28
                        I tak ciągnąć temat: od elitarystycznego porządku odejdziemy wtedy, kiedy pouczenia w sądzie przestaną być niezrozumiałymi formułkami, kiedy sentencja wyroku będzie wyrażona językiem zrozumiałym dla "working class" (by tak użyć Twojego określenia), możemy odejść od zeznań na stojąco, na wzór amerykański i zwracania się do sądu na stojąco. Natomiast sędzia z mojej anefodoty nie oczekiwał od oskarżonych wyglądu ani lichego ani durnowatego (długie spodnie=wyglad durnowaty?) to raczej panowie starali się sądowi coś pokazać swoim strojem (nie wmówisz mi bowiem, że 20-letni faceci z miasta Krakowa bidusie nie mieli pojęcia o stroju stosownym do sądu). Nie udało im się. Podobnie jak takim, którzy do sądu przychodzą w podkoszulka HWDP się nie udaje.
                      • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:31
                        Być może traktuję to personalnie, bo zostałam kiedyś niewpuszczona do pewnego miejsca z uwagi na nieadekwatny strój. Było to dość upokarzające doświadczenie, na szczęście znajomi, z którymi byłam, a którzy byli już w środku, zachowali się fajnie i solidarnie opuścili miejsce.
                        Być może panu na bramce też przyświecał jakiś dydaktyczny cel.
                        A tak poza dyskusją prawniczą - uwielbiam wpis na stronie Opery Narodowej dotyczący stroju (a przynajmniej kiedyś taki widniał): "W przeciwieństwie do wielu warszawskich klubów nie prowadzimy selekcji" smile
                        • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:39
                          Też zostałam wyproszona -z katedry w Budapeszcie, nie mam jednakowoż do tego stosunku osobistego. Mialam strój niezgodny z wymogami. Została wyproszona. End of story.
                          Panu na bramce nie przyświecał cel dydatktyczny tylko zapewne stosował się do poleceń przełożonego. Natomiast owszem, sędziemu z mojej opowieści taki cel przyświecał- podobnie jak panom z opowieści przyświecał cel kiedy takie a nie inne stroje zakładali do sądu. Sędzia cel zrealizował. Panowie-nie. Celowi dydaktycznemu sędziego przyklaskuję. Ty oczywiście możesz uważać, że wymóg założenia długich spodni do sądu ma na celu pognębienie biednego obywatela i przygniecenie go splendorem wymiaru sprawiedliwości. Ja mam nieco inne zdanie
                          • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:54
                            daniela34 napisała:

> Panu na bramce nie przyświecał cel dydatktyczny tylko zapewne stosował się do p
                            > oleceń przełożonego.

Być może, ale jest pewne prawdopodobieństwo, że również w jego osobistym przekonaniu kobiety powinny nosić mini i szpilki i należy je, przynajmniej w tej konkretnej przestrzeni, dyscyplinować.
                            • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:56
                              Być może. Kontaktowałaś się z menedżerem lub właścicielem tego miejsca?
                              • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:16
                                Nie - to była sytuacja na początku studiów; jak się później okazało, selekcja nie była w tym okresie niczym zanadto szokującym. Nie wiem czy pamiętasz te czasy, czy byłaś już po studiach, ale selekcjonował na pewno Frantic, kluby na Wielopolu (ale tam nieco inny dresscod), Prozac chyba też i wiele innych.
                                Myślę, że kontakt z menedżerem byłby farsą, bo zjawisko polegało na tym, że osobę ubraną nieadekwatnie/ mniej atrakcyjną informowano, że impreza jest zamknięta i pytano, czy ma zaproszenie.
                                W tej konkretnej sytuacji, którą przywołałam, byłam jedyną dziewczyną z grupy w płaskich butach. Jeśli dobrze kojarzę okresy, świeżo przeszły wtedy do Polski wzorce z UKowej kultury klubowej (i obowiązującym strojem stały się właśnie krótka sukienka i szpilki).
                                Stare czasy smile
                                • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:26
                                  Zjawisko selekcji "po stroju" oczywiście kojarzę, nie było dla mnie szokujące (bo wiedziałam, że jest i znałam kryteria, które sprowadzały się do swobodnego uznania selekcjonera), ale tez nie stanowiło problemu, bo starannie omijałam takie miejsca. Jeśli klub stosował taką selekcję to oczywiście kontakt z menedżerem byłby farsą. Natomiast jest oczywista różnica pomiędzy tego typu klubami (uznaniowe kryterium "fajności") a miejscami typu świątynia (dowolnego wyznania), sąd, instytucja publiczna czy restauracja wymagająca stroju nie-plażowego.
                                  • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:31
                                    Selekcja klubowa raczej nie polegała na uznaniowej fajności, tylko na seksowności płci żeńskiej i szacunkowej zasobności portfela obu płci.
                                    • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:35
                                      I to właśnie mkalam na myśli pod szerokim i w cudzysłowie ujętym określenie "fajność" -chodzilo o atrakcyjne kobiety i zamoznych klientów, czyli tych, którzy wg klubu będą "fajnie" się bawić (=przyciągać innych i odpowiednio dużo wydawać). Dlatego omijalam te miejsca. Ja jestem niefajna dla takich klubów. I mi z tym dobrze
                                  • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:55
                                    Ja raczej bywałam w innych miejscach, ale ta konkretna sytuacja to były urodziny koleżanki, która chciała bawić się właśnie tam - niestety "przeze mnie" się nie udało. Do tamtego momentu nie wiedziałam, że zjawisko istnieje (byłam spoza Krakowa) i bywałam głównie w Carpe Diem, JazzRocku i klubach studenckich, gdzie selekcja nie wystepowała.
                                    W moim odbiorze kryteria selekcji do tych klubów były dość oczywiste i zrozumiałe: osoby młode, ładne i modne, w przypadku mężczyzn też brano pod uwagę widoczną zamożność. Zgadzam się jednak, że niezapisane nigdzie wprost. Później chyba pojawiły się konkretne wywieszki "w obuwiu sportowym nie wpuszczamy".
                                    • fornita111 Re: Moda, styl ubierania się itp. 09.06.21, 06:25
                                      Carpe 2 i Jazzrock i jeszcze studio- moje najlepsze studenckie miejscowki, swietne balangi tam byly. Az mi sie chce tanczyc na samo wspomnienie wink Kluby z selekcja na szczescie sie nie cieszyly powodzeniem wsrod moich znajomych, bo pewnie wtedy bym nie raz i nie dwa przezyla to co ty.
                                      • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 09.06.21, 08:37
                                        A gdzie było studio? Bo nie kojarzę smile
                                        • fornita111 Re: Moda, styl ubierania się itp. 09.06.21, 09:55
                                          na miasteczku agh smile
                                          • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 09.06.21, 10:40
                                            Aaa, racja smile
                                  • thank_you Re: Moda, styl ubierania się itp. 09.06.21, 07:27
                                    A propos selekcji - w firmie mojego kumpla był/jest taki zwyczaj, ze zapraszało sie do rożnego rodzaju klubów konkurencję/kontrahentów/przedstawicieli podwykonawców itp. i zajmował sie takim wyjściem pracownik z równoległym stopniem.
                                    Któregoś razu stoja w kolejce do selekcji, selekcjoner przepuszcza gości, a gospodarzowi nie pozwala wejść, choć ten ma płacić. 😂 Interwencja u wlasciciela zakończyła sie wydaniem uniwersalnej przepustki. 😂
                                • sumire Re: Moda, styl ubierania się itp. 09.06.21, 09:48
                                  Tak, do Prozaka najłatwiej było wejść, jak się miało cycki na wierzchu 🙂 Pamiętam, bo facet, z którym się wtedy umawiałam, bardzo lubił tam bywać i gardził wszelkimi Jazzrockami. Tyle na temat ubioru stosownie do okazji...
                                  • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 09.06.21, 10:45
                                    No i te cycki na wierzchu to właśnie jest przykład stosownego ubioru - zgodnie z wymaganiami i wizją właścicieli miejsca oraz normą w tejże lokalizacji panującą wink
    • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 09:59
      Ale "stosowność do okazji" nadal się trzyma. Że na wesele nie można w białym/czarnym, że gdzieśtam nie wolno bez rajstop.
      • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:01
        Zależy. Bo owszem, część ludzi "do krwi ostatniej kropli z żył" będzie bronić zakazu czerni na weselu, a jednocześnie wkroczy do sądu w rajstopach wprawdzie, ale kabaretkach. Tak, że tego...zależy.
        • riskylea Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:38
          Gorzej że zdarza się zobaczyć tak ubraną profesjonalną pełnomocnik 😉
          • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:49
            A wiem, wiem smile dotąd jestem w stanie szoku, ale widziałam. I przyznam, że mniej mnie szokuje pełnomocnik w japonkach w upał (zapomniała butów na zmianę, zgubiła, wybiegła z kancelarii i nie zmieniła, nagła substytucja-zastępuje koleżankę, która utknęła w korku) niż w kabaretkach.
      • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:02
        niestety nie w teatrze. Brudne dzinsy, syfiaste trampki, swetry, pomiete koszuliny.
        • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:04
          Już o teatrze nie chciałam nawet zaczynać. I nie, nie uważam, że do teatru to wieczorowa suknia wyłącznie oraz boa i obowiązkowo dmuchana, przenośna kolumna.
        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:07
          O, żebyś wiedziała, co się nosi za kulisamismile
          • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:10
            nie obchodza mnie stroje za kulisami ale wypadaloby sie jakos ubrac do takiego miejsca. Inna sprawa, ze w Polsce ubrania porzadnej jakosci sa drogie, moze to tez ma wplyw, skoro pol Polszy wdziewa szmaty spod Tuszyna kolo Lodzi.
            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:11
              A kto ustala, co by wypadało lub nie?
              • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:14
                ale czy ktos cie do czego zmusza? mozesz chodzic nawet nago. Wyrazam swoja opinie i tyle.
                • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:22
                  Ale ja nie pytam, o to czy zmusza czy nie, bo jeszcze się taki nie trafił, kto by mnie do czegokolwiek w kwestii ubrania zmusił od kiedy skończyłam 13 lat.
                  Pytam z ciekawości, skąd czerpiesz przekonanie, że to wypada, a tamtego nie wypada.
                  • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:30
                    dla mnie stroj wyraza szacunek dla miejsca lub osoby. Przykladowo-szorty za dupe, brudny podkoszulek na pogrzebie kogos z rodziny sa dla mnie wyrazem zenady i czegos w rodzaju spluniecia na grob tej osoby (i tak cie mam w d., wiec wlozylam/em co mialem pod reka).
                    • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:34
                      Masz bardzo uproszczony pogląd na żałobę i sposób jej wyrażania.
                      "Splunięcie w grób", hmm?
                      • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:39
                        "na" nie "w". tak mam, ty przeciez mozesz przyjsc w stroju sadomaso, w mysl zalozenia, ze zmarlemu i tak wszystko jednowink.
                        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:14
                          To sprawa między mną a zmarłym.
                          • primula.alpicola Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:16
                            potworia116 napisała:

> To sprawa między mną a zmarłym.

Naprawdę nie ogarniasz, czy tak tylko z nudów się droczysz?
                            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:59
                              Ale czego nie ogarniam? Twojego toku myślenia? Powiedzmy, ciekawią mnie uzasadnienia wykraczające poza "bo tak".
                              • primula.alpicola Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:05
                                Nie ogarniasz norm kulturowych, konwencji, zwyczajów ( albo się droczysz). To nie jest karalne, na szczęście.
                                • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:25
                                  Można ogarniać konwencje i normy, a niekoniecznie ich przestrzegać. Między nieprzestrzeganiem konwencji a "pluciem w grób zmarłemu" nie ma różnicy?
                                  • primula.alpicola Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:39
                                    Nic nie pisałam o "pluciu na grób".
                                    Tak, można nie przestrzegać, to nie jest karalne.
                                    • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:48
                                      Ja zaczęłam dyskusję z "pluciem na grób" , nawet nie zauważyłam, że w międzyczasie zmieniła mi się interlokutorka. Nie wiem do końca, z którym fragmentem mojej wypowiedzi polemizujesz.
                                      • primula.alpicola Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:53
                                        Z żadnym.
                          • bo_ob Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:27
                            potworia116 napisała:

A co na to mówi zmarły?
                            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:58
                              Wezwij stosowne media i się wywiedz🙄
                          • cosmetic.wipes Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:56
                            potworia116 napisała:

Nie do końca. Twój niestosowny strój może wywołać dyskomfort bliskich zmarłego, a dokładanie ludziom w żałobie zmartwień jest słabe.
                            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:59
                              cosmetic.wipes napisała:

> potworia116 napisała:
                              >
                              > > To sprawa między mną a zmarłym.
                              >
                              >
                              > Nie do końca. Twój niestosowny strój może wywołać dyskomfort bliskich zmarłego,
                              > a dokładanie ludziom w żałobie zmartwień jest słabe.
                              >
                              Jasne, pogrzeb jest rytuałem społecznym i rzeczywistym adresatem komunikatów wizualnych są jego żyjący uczestnicy. To nie ja ustawiłam tu zmarłego w roli odbiorcy, odniosłam się tylko do sugestii rozmówczyni. Dopuszczam natomiast sytuację, kiedy ktoś lekceważy ustaloną społecznie zasadę w imię jakiegoś dialogu ze zmarłym, na przykład żona zakłada sukienkę, którą mąż szczególnie lubił za życia, koledzy z kapeli, w której zmarły grał w młodości zakładają stroje koncertowe, itd.
                              • cosmetic.wipes Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:10
                                potworia116 napisała:

> kiedy ktoś lekceważy ustaloną społecznie zasadę w imię jakiegoś dialogu ze z
                                > marłym, na przykład żona zakłada sukienkę, którą mąż szczególnie lubił za życia
                                > , koledzy z kapeli, w której zmarły grał w młodości zakładają stroje koncertowe
                                > , itd.

Owszem, ale tu również wchodzą w grę pewne obyczaje ("ważność" żałobnika), a przede wszystkim takt i wyczucie. Na przykład ciotka siódma woda po kisielu przybywajaca na pogrzeb w ogromnym, oczojebnie czerwonym kapeluszu (autentyk z pogrzebu mojej matki) budziła wyłącznie niesmak i żenadę.
                                • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:13
                                  Rozumiem. Ale zapytam z wrodzonej przekory - gdyby kapelusz był czarny, a strój równie widowiskowy - żenada byłaby mniejsza?
                                  PS. Pamiętacie Wielkie Wejście Grażynki na pogrzebie Haliny Chmury? Cudowna scena.
                                  • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:34
                                    I tutaj znowu siegne do pojecia normy kulturowej, ktora tworza ludzie zamieszkujacy na danym terenie- odpowiedz jest prosta: jesli pogrzeb odbywa sie w Beverly Hills, to tak wielki kapelusz, widowiskowy stroj, woalki, czarne limuzyny sa jak najbardziej na miejscu. Jesli jednak to pogrzeb cioci Kazi z Koziej Wolki, to zrobisz z siebie widowisko, podjezdzajac limuzyna i paradujac w ogromnym kapeluszu.
                                    • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:41
                                      A jeśli ktoś przybywa na pogrzeb do Koziej Wólki z kalifornijskich wzgórz, a rodzina wręcz oczekuje spektakularnej prezencji?
                                  • mgla_jedwabna Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 21:44
                                    Żałobny strój to nie tylko czarny kolor, to także powściągliwość, której przeczą niektóre fasony, np. odsłaniające zbyt dużo ciała lub nadmiernie ozdobne. Ogromny kapelusz nie manic wspólnego z powściągliwością, chociaż czarny byłby mniej oburzający, to fakt, bo przynajmniej nie wyróżniałby się kolorem. Ale nadal byłby niestosowny ze względu na ekstrawagancki fason.
                                  • pampelune Re: Moda, styl ubierania się itp. 09.06.21, 14:32
                                    potworia116 napisała:

> Pamiętacie Wielkie Wejście Grażynki na pogrzebie Haliny Chmury? Cudowna scena.

Och tak.
                      • yennefer.00 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:45
                        A Ty masz zapewne bardzo uproszczone podejście, że ubiór adekwatny do okazji to jakiś przymus, może opresja? Żeby nie było, też nie lubię zbyt sztywnych norm i nakazów, wkurzają mnie, ale bez przesady, po co wszystko podważać
                        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:21
                          A czy ja powiedziałam słowo o przymusie, czy opresji? Pracując od dwudziestu lat z okładem w różnych teatrach jestem oczywiście świadoma, że jest jakiś segment widowni, który wyznaje zasadę stroju uroczystego, czy galowego "w takim miejscu". Skorzystałam z okazji, żeby zapytać o podłoże takiej opinii.
                          W odpowiedzi padły opowieści o pluciu w grób, albo "jak nie chcesz, to się nie stosuj, obowiązku nie ma". No kurde, wiem, że nie ma, zazwyczaj wiem co ryzykuję, lekceważąc konwencje, czasem, jak w wypadku tego nienoszenia szortów w mieście, nie mam pojęcia, że istnieją.
                          Dlaczego podjęcie refleksji nad zasadnością, pochodzeniem, czy aktualnością jakiejś zasady spotyka się z taką nerwową reakcją?
                          • nie-mama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:34
                            To ja sprobuje odpowiedziec, chociaz wydaje mi sie, ze prowokujesz.

Stroj to sposob komunikacji. Wynika z tradycji, kultury, historii. Nie musimy sie z tym zgadzac, ale warto byc tego swiadomym. Jesli zakladamy cos, co w naszej kulturze i otoczeniu tradycyjnie nie pasuje do sytuacji, to cos przez to komunikujemy, swiadomie albo nie.

Jesli na pogrzebie widze kogos w podartych szortach i brudnej koszulce, to dla mnie ta osoba potencjalnie komunikuje kilka rzeczy
                            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:48
                              Dzięki, piszesz sensownie i w temacie, dokładnie tak można interpretować brak "stosownego" stroju na pogrzebie. Można też założyć, że wynika on z poglądów zmarłego, ze specyfiki relacji z nim, z paru innych rzeczy, a "plucie w grób" to ostatnia z prawdopodobnych.
                              Strój jest komunikatem, komunikujemy się z żywymi, o ile chcemy i potrafimy.
                              • nie-mama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:37
                                No tak, tylko ze "plucie w grob" to JEST jedna z mozliwych interpretacji takiego stroju. Nie jedyna, ale mozliwa, tzn. kogos moze zupelnie nie obchodzic to, ze ciocia Grazynka uzna, ze szorty i brudny tshirt na pogrzeb jest niestosowny, ale ciocia Grazynka jednak bedzie miec racje
                                • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:01
                                  Ciocia Grażynka może mieć rację (bo to już zależy od tego w jakiej tradycji funeralnej pogrzeb się odbywa, kim rzeczona fleja jest dla zmarłego, a zmarłym dla flei), natomiast interpretowanie tego jako plucia w grób świadczy już raczej o interpretujących.
                                  Parę tygodni temu pomagaliśmy znajomemu organizować pogrzeb jego mamy. Człowiek z zespołem Aspergera, słabo i od lat coraz słabiej funkcjonujący społecznie, z licznymi nadwrażliwościami i sensoryzmami, kompletnie zalamany. Nie, nie przywdział stosownego stroju, nawet gorąco nakłaniany.
                                  Mój osobisty brat jechał na pogrzeb przyjaciela 800 km, bez przerwy, prosto z koncertu. Nie, nie zdołał się stosownie ubrać. Takich sytuacji mogą być dziesiątki. Takt nakazywałby przełknąć poczucie niestosowności i założyć, że nie stoi za nią zła wola ani chęć jakiejś demonstracji. Ludziom majaczącym o "pluciu w grób" radzilabym wgląd we własną głowę i własną żałobę.
                                  • aandzia43 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:19
                                    No i...? Piszesz o sytuacjach wyjątkowych - podróż, dysfunkcje plus kiepski stan psychiczny. Czy wyjątki mają ustalać reguły? Czy ma nie być reguł bo zawsze moze się trafić wyjątek?
                                    • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:21
                                      Ale ja w tym wypadku nie kwestionuję reguł. Uważam, że trzeba bardzo złej woli, żeby przypadki ich złamania interpretować jako "plucie w grób".
                                      • bo_ob Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:28
                                        potworia116 napisała:

> Ale ja w tym wypadku nie kwestionuję reguł.

Uf.

Uważam, że trzeba bardzo złej woli,
                                        > żeby przypadki ich złamania interpretować jako "plucie w grób".

Nie, to była ekspresja językowa, przenośnia.
                                        I tak, byłam na pogrzebie, gdzie syn zmarłej wyprosił dziewoję w szortach i kolorowej koszulce.
                                        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:39
                                          A ja czuję głęboką wdzięcznośc do każdego, kto w trybie nagłym stawił się, żeby uhonorować mojego Zmarłego, a to jak się na tę okoliczność ubrał, uważam za jego osobista sprawę. Ot, drobna różnica w interpretacji zasad świętego Savoir.
                                          • bo_ob Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:11
                                            potworia116 napisała:

> a to jak się na tę okoliczność ubrał, uważam za je
                                            > go osobista sprawę.

Ale my tu nie mówimy o tym co ty uważasz za co, mówimy o normach społecznych.
                                            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:16
                                              bo_ob napisała:

> potworia116 napisała:
                                              >
                                              > > a to jak się na tę okoliczność ubrał, uważam za je
                                              > > go osobista sprawę.
                                              >
                                              > Ale my tu nie mówimy o tym co ty uważasz za co, mówimy o normach społecznych.
                                              Alez odpowiadałam na twoją uwagę o czyjejś indywidualnej reakcji na przekroczenie tych norm. Ze wskazaniem na to, że reagować można rozmaicie. Chyba, że nie można?
                                        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:50
                                          bo_ob napisała:

> potworia116 napisała:
                                          >
                                          > Uważam, że trzeba bardzo złej woli,
                                          > > żeby przypadki ich złamania interpretować jako "plucie w grób".
                                          >
                                          > Nie, to ekspresja językowa, przenośnia.

Wyobraź sobie, załapałam, że to przenośnia. Wydawało mi się jednak, że jej dosłownym sensem jest "świadome i demonstracyjne" okazywanie braku szacunku do zmarłego. Myliłam się?
                                          • bo_ob Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:09
                                            potworia116 napisała:

> Wyobraź sobie, załapałam, że to przenośnia. Wydawało mi się jednak, że jej dosł
                                            > ownym sensem jest "świadome i demonstracyjne" okazywanie braku szacunku do zmar
                                            > łego. Myliłam się?

I znów - mówimy o NORMIE, która polega na tym, że na pogrzeb nie chodzi się w szortach. Co nie znaczy, że może zdarzyć się sytuacja pozanormatywna - jak piszesz, któs jest prosto z podróży io nie miał możliwości sie przebrać.

NORMA.

• potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:21
                                              No tak, mówimy o normie, a konkretnie o przekroczeniu. Ktoś przekracza normę, co jedna z dyskutantek nazywa "pluciem w grób zmarłego". Ty mówisz mi, że to przenośnia. Ja na to, że wiem i wyjaśniam jak ją rozumiem. Czy ty rozumiesz inaczej, czy co?
                                      • aandzia43 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:25
                                        potworia116 napisała:

> Ale ja w tym wypadku nie kwestionuję reguł. Uważam, że trzeba bardzo złej woli,
                                        > żeby przypadki ich złamania interpretować jako "plucie w grób".

To prawda, interpretowanie niedbałej fryzury czy przypadkowej wymietej sukienki u zbolałej wdowy jako brak szacunku dla nieboszczyka to małostkowość i złośliwość.
                                  • mgla_jedwabna Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 21:49
                                    To są dwie różne sprawy: co JEST stosowne oraz dlaczego ktoś zasady stosowności nie zachowuje. I o ile można taktownie przymknąć oko na to drugie (spektrum zaburzeń, przyjazd na pogrzeb z daleka, domyślam się, że przyjeżdżający dowiedział się w ostatniej chwili), nie znaczy to, że to konkretne zachowanie samo w sobie jest stosowne.
                                    • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:52
                                      Moja polemika dotyczyła wyłącznie "plucia w grób", parę razy to wyjaśniałam. Choć oczywiście myślę, że dress code pogrzebowy będzie się różnicował, tak jak będą się nieuchronnie indywidualizować obyczaje funeralne. Na co osobiście bardzo liczę.
                    • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:46
                      wg mnie podobnie jak sprany dres na weselu, wyraz szacunku dla młodych i podniosłej chwili jaką przeżywają
                      • beataj1 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:57
                        Na weselach mam tendencję do przesadzania z elegancją zatem pewnie nie jestem obiektywna.
                        Ostatnie 3 wesela na których byłam niewiele miały wspólnego z podniosłością a były po prostu legalizacją stanu faktycznego.
                        Na jednym weselu większość gości i państwo młodzi byli w trampkach (bo tak sobie wymyślili). Jedno było w stylu boho = zatem moja sukienka koktajlowa była przesadzona.
                        I jedno było jakieś takie para plażowe. Ale tu już stroje były naprawdę w od sukni wieczorowych po letni sukienki.
                        • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:59
                          I jak sobie młoda para wymyśli wesele w dresach to ok, dres będzie w sam raz. Natomiast jeżeli para ma wesele w tradycyjnej konwencji to dres, choćby był markowy, szalenie drogi i piękny jak tropikalny sen Dzidziusia Górkiewicza - nadal będzie niestosowny.
                          • beataj1 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:05
                            Zgadzam się.
                            Ale wesele to nie to samo co wydarzenie kulturalne.
                          • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:14
                            Miałam zagwozdkę, w co się ubrać na ślub, gdzie młoda para przywdziała kimona. Ostatecznie postanowilam uhonorować ich koncepcję i założyłam jukatę. Teoretycznie strój domowy, czyli prawie jakbym przyszła w dresie. Ale jakim ślicznym!
                            • mgla_jedwabna Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 21:51
                              Trzeba było się dowiedzieć, jakie kimona. Pan w kimonie, bez hakamy - konwencja casualowa. Panna młoda w kimonie wizytowym (houmongi) - zwykła sukienka koktajlowa + szpilki byłaby stosowniejszym strojem od yukaty.
                              • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:48
                                Kurde, dobrze, że nie wiedziałam, że mam się dowiedzieć, bo świetnie się bawiłam wymyślając sobie japońską stylówę, a i państwu młodym było miło.
                        • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:10
                          jeśli trampki wymyślili młodzi, spoko, nie nam oceniać, chętnie się dostosuję, dzień ślubu to dzień młodych, oni rządzą, no chyba że przesadzą to wtedy można się ustosunkować, jeśli życzą sobie żeby wszyscy goście polecieli z nimi do Vegas, to co innego
                          Jeśli jednak na typowym weselu gdzie wszyscy goście ubrani zgodnie z okazją, pojawia się wujaszek w wymiętolonym dresie, no to jakoś mi to zgrzyta i wuczuwam ukrytą intencję w tym geście, zwłaszcza gdy wujaszek na inne okazje tego typu odziewa się elegancko
                  • primula.alpicola Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:36
                    Z norm kulturowych, takie tak bzurki w danym czasie i miejscu.
              • yennefer.00 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:42
                Zaczyna się bezsensowne podważanie każdej zasady, byle tylko sprowadzić do absurdu
              • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:31
                potworia116 napisała:

> A kto ustala, co by wypadało lub nie?

Nazywa się to savoir vivre- zwrot ten pochodzi z języka francuskiego i oznacza ogładę, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności funkcjonujących w danej grupie. Znajomość sv jest jednym z wyznaczników kultury osobistej człowieka.
                To tak na szybko kopiuj, wklej.

Więcej o tym zagranicznym zwrocie można znaleźć w googlach.
                • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:35
                  Dziękuję za wykonaną pracę, niezależnie od jej celowości i sensu. Moje pytanie nie brzmiało jednakże "co to jest savoir vivre".
                  • nie-mama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:41
                    A jednak ten komentarz Magdalleny o SV byl i celowy i sensowny. Odpowiedni ubior to czesc savoir vivre'u. W ksiazkach do protokolu dyplomatycznego mozesz nawet znalezc rozdzialy o stroju odpowiednim do okazji.

Nie chodzi o to, zeby koniecznie tego przestrzegac, ale jest to czesc danej kultury i sposob komunikacji, konwencja ktora warto znac, nawet jesli swiadomie decydujemy sie ja lamac z pewnych wzgledow.
                    • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:50
                      Otóż to, mnie się nie chce wyważać otwartych drzwi i odpowiadać na prowokujące pytanie typu ale KTO powiedział, że tak, a nie inaczej trzeba się ubrać na pogrzeb/wesele/przedstawienie w teatrze/egzamin/rozmowę kwalifikacyjną. Zasady SV dotyczą między innymi: wyglądu, prezencji (np. postawy, higieny) i właściwego ubioru.
                      Kto chce się stosuje, kto nie chce nie. Ja się stosuję, bo tak mnie w domu nauczyli.
                      • nie-mama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:41
                        Nie jestem pewna, czy to pytanie to byla prowokacja, czy taka poza. Bez nieprzyjemnego tonu temat moglby byc ciekawy
                    • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:58
                      Dziękuję dobrym ciociom, że mnie tak skwapliwie pouczają o istnieniu sawułarwiru, ale moje pytanie dotyczy tego kto i (w domyśle) dla kogo go stworzył, a w dalszym domyśle, na ile jest uniwersalny, na ile historycznie niezmienny, na ile negocjowalny, na ile podlegający lokalnym i sytuacyjnym mutacjom.
                      • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:01
                        Nie nazywaj mnie dobrą ciocią, bo ja nie posługuję się pogardliwymi inwektywami w stosunku do Ciebie.
                        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:02
                          Pogardliwa inwektywa to ciocia, czy dobra?
                          • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:08
                            Nie potworio, nie o to chodzi. Prowadzimy intereseujaca dyskusje na poziome i ten poziom zaczyna zjezdzac, kiedy Ty nazywasz mnie dobra ciocia, a ja Ciebie np. niechlujnym abnegatem.
                            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:14
                              Nie wiem jak ty, ja tam nie na poziomie. Gdzie tam mi do waszych poziomów. Ja jeszcze godzinę temu, dopóki mnie nie oswiecilaś, nie wiedziałam w ogóle, że jest jakiś poziom🙂.
                      • nie-mama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:39
                        Dobrym ciociom? A dlaczego tak protekcjonalnie?
                        Jesli masz ochote porozmawiac o strojach odpowiednich lub nie, skad sie wziely i co komunikuja, to protekcjonalny ton zdecydowanie do tego zniecheca.

Wydaje mi sie, ze postawilas sobie jakas teze i uznalas, ze kilka osob tutaj sie z toba nie zgadza. Teraz bardzo jej bronisz, ale w sumie nie wiadomo jaka to teza. Dodatkowo zaczynasz wchodzic w rejest, ktory jest dosc nieprzyjemny. Naprawde nie wiem po co.
                        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:49
                          Ale ja nie stawiam żadnych też, słowo harcerza, zadaję bardzo otwarte pytania. Odpowiedzi, które dostaję (jak nie chcesz, to się nie stosuj, przymusu nie ma, stosowny znaczy stosowny, niewiele widać słyszałaś, jest coś takiego jak SV, poczytaj sobie w internecie i wiele w tym duchu) są zdecydowanie protekcjonalne, a co ważniejsze, nieadekwatne.
                          • bo_ob Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:08
                            potworia116 napisała:

> Ale ja nie stawiam żadnych też, słowo harcerza, zadaję bardzo otwarte pytania.
                            > Odpowiedzi, które dostaję (jak nie chcesz, to się nie stosuj, przymusu nie ma,
                            > stosowny znaczy stosowny, niewiele widać słyszałaś, jest coś takiego jak SV, po
                            > czytaj sobie w internecie i wiele w tym duchu) są zdecydowanie protekcjonalne,
                            > a co ważniejsze, nieadekwatne.

Nie wiesz skąd biorą się normy kulturowe i kto je tworzy ? To proste - tworzą je ludzie mieszkający na danym terenie.
                            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:14
                              Fajnie, ciekawa odpowiedź. Zatem jeśli większość ludzi, mieszkających na danym terenie uzna, że noszenie szortów na ulicy i dżinsów w teatrze jest akceptowalne i właściwie, to utyskujaca na upadek obyczajów mniejszość może sobie najwyżej nagwizdać w żabot?
                              Skłaniam się serdecznie ku takiej opcji 🙂.
                              • bo_ob Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:17
                                potworia116 napisała:

> Zatem jeśli większość ludzi, mieszkających na danym
                                > terenie uzna, że noszenie szortów na ulicy i dżinsów w teatrze jest akceptowaln
                                > e i właściwie, to utyskujaca na upadek obyczajów mniejszość może sobie najwyżej
                                > nagwizdać w żabot?

Oczywiście. Normy kulturowe zmieniają się w czasie, ale ty pytałaś kto te normy tworzy, więc odpowiedziałam - ludzie.
                                • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:30
                                  Jasne, ludzie je tworzą, ludzie egzekwują ich przestrzeganie, ludzie je modyfikują, kontestują, dywersyfikują, wypracowują nowe. Ludzie się według tych norm społecznie pozycjonują, bo gadka o "wyrażaniu szacunku ubiorem" jest tylko częścią prawdy, a kwestia pokazania kim jestem i na co mnie stać, to bardzo silny aspekt każdego ubraniowego komunikatu.
                                  "Ludzie mieszkający na danym terenie" to bardzo szeroko zdefiniowany zbiór, w rzeczywistości swoje normy mają różne grupy społeczne, środowiskowe, pokoleniowe, wyznaniowe. Dlatego też powtarzane z uporem twierdzenie, że "do teatru się nie chodzi w dżinsach, bo tak" budzi moje zaciekawienie, poniekąd zawodowe. Przecież ubrani "niestosownie" to też ludzie.
                                  • bo_ob Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:50
                                    potworia116 napisała:

> "Ludzie mieszkający na danym terenie" to bardzo szeroko zdefiniowany zbiór, w r
                                    > zeczywistości swoje normy mają różne grupy społeczne, środowiskowe, pokoleniowe
                                    > , wyznaniowe. Dlatego też powtarzane z uporem twierdzenie, że "do teatru się ni
                                    > e chodzi w dżinsach, bo tak" budzi moje zaciekawienie, poniekąd zawodowe. Przec
                                    > ież ubrani "niestosownie" to też ludzie.

Zacznij od tego, aby zrozumieć słowo norma. W Polsce wciąż jest normą, że na uroczystość, do przybytku kultury nie idziemy w tym samym ubraniu, w którym kopaliśmy ogródek, nie plujemy i nie sikamy na ulicy, w miejscu publicznym zasłaniamy genitalia - na razie taka jest norma.

Ona sie zmienia i obecnie normą jest wulgarny, rynsztokowy język w miejscach publicznych, więc zapewne doczekasz czasów, gdy normą będzie, że do teatru chodzimy nie tylko w dżinsach, ale i bez nich. Po co się pocić.
                                    • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:53
                                      Ale dlaczego zakładasz, że nie rozumiem słowa "norma"?
                                      • bo_ob Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:54
                                        potworia116 napisała:

> Ale dlaczego zakładasz, że nie rozumiem słowa "norma"?

Nie że nie rozumiesz, po prostu w tej rozmowie to pojęcia pomijasz
                                        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:14
                                          Absolutnie nie, przeciwnie, uważam że jest kluczowe. Pomijając uwagi o tym apokaliptycznym chodzeniu nago do teatru, wydawało mi się się zgodziłyśmy - norma jest czymś historycznie zmiennym i uwarunkowanym środowiskowo, wczoraj była tym, a dzisiaj jest czymś innym. Ma to, rzecz jasna, swoje złe i dobre oblicza, ale procesu nie zatrzymasz, możesz się do niego tak czy wspak ustosunkować.
                                          Kontrkultura wydarzyła się parę dziesięcioleci temu, ale spora część obecnego artystycznego establishmentu wywodzi się z tego pnia, co przekłada się na profil odbiorców. Słusznie zauważyly dziewczyny - chcesz odświętności - idź do Narodowca, chcesz luzu (często starannie wypracowanego, bo ta publika ma swój specyficzny sznyt), idź do TR-u, Nowego, czy do Komuny. Duże uproszczenie, ale coś w tym jest. Już nawet w obrębie dwóch subwencjonowanych placówek w tym samym mieście "norma" kształtuje się inaczej. Wydaje mi się, że statystyczny widz tu i tam po prostu inaczej definiuje uczestnictwo w kulturze, co ma swoje odbicie w stroju.
                                          W Instytucie Sztuki Nowoczesnej jednym z oprowadzających jest transgenderowy chłopak. Parę lat temu - nie do pomyślenia. Teraz - może wymuszona wieloma latami treningu politycznej poprawności, ale akceptowalna sytuacja. Akceptowalna oczywiście dla nienazbyt szerokiego grona gości tej instytucji.
                                          • bo_ob Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:18
                                            potworia116 napisała:

> norma j
                                            > est czymś historycznie zmiennym i uwarunkowanym środowiskowo, wczoraj była tym
                                            > , a dzisiaj jest czymś innym.

Właśnie, o co więc się spierasz? W Polsce wciąż jest normą, że na pogrzeb nie idziemy w majtkach, może kiedyś tak będzie, na razie niedbały strój na pogrzebie to brak kultury.
                                            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:27
                                              Zaraz, zaraz. Zadałam pytanie o teatr, bo to mnie z wielu powodów obchodzi najbardziej. Po drodze wykluła się kwestia naplucia w grób zmarłemu. To dwie różne sytuacje, dwie w odmiennych procesach kształtowane normy, to nie ja wrzucam je do jednego worka.
                                              Jeszcze jedna, poruszana tutaj kwestia, to szorty na ulicy, ale uprzedzam, choćby zstąpił archanioł z trąbą, krzaki płonęły, a skały srały, to nie będę latem popylac po mieście w długich spodniach. Z tego co widzę na ulicach moja postawa jest w 100% zgodna z normą, ale nie wiem, co na to ten Francuz, co to mam o nim poczytać w internecie.
                          • nie-mama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:20
                            Wydaje mi sie, ze nie dostajesz odpowiedzi jakich chcesz i zaczynasz sie irytowac, bo pytania, ktore zadajesz sa bardzo...nazwijmy je podstawowe.

Ja tak rozmawiam z moja trzylatka: cos jej tlumacze, a ona na to " dlaczego?", tlumacze jeszcze raz, innymi slowami, a ona "ale dlaczego?" i tak w kolko. Jesli nie wiesz ze to jak ubieraja sie ludzie wymyslili...ludzie, to nie wiem, jak mozna to inaczej wytlumaczyc.

Ja zalozylam, ze twoje pytania sa na serio, wiec produkuje sie o kulturze, savoir vivrze i innych dziwnych konceptach, ale mam wrazenie, ze ty pytasz, zeby sprowokowac, albo pokazac, ze jestes "wyjatkowa". Mozesz byc, jesli to ci w czyms pomaga. smile

Ja nie lubie byc traktowana protekcjonalnie, wiec dla mnie to koniec dyskusji z toba. Jesli uwazasz, ze protekcjonalna nie jestes, to przeczytaj prosze jeszcze raz to co napisalas ("dobra ciocia", "praca, niezaleznie od celowosci i sensu", "gdzie mi tam do waszego poziomu" itd itd). To po prostu niemile.
                            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 17:32
                              Ale nie ma żadnego obowiązku odpowiadać na moje, "nazwijmy to podstawowe" pytaniasmile
                      • mgla_jedwabna Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:09
                        Spróbuję odpowiedzieć na pytanie: kto. Otóż najkrócej: społeczeństwo. Społeczeństwo w każdej epoce ma tendencje do wybierania sobie, która jego część zostanie uznana za tę, na której należy się wzorować. Np. obecnie są to tzw. celebryci: aktorzy/aktorki, piosenkarze/piosenkarki itd. Wystarczy, że jedna-dwie artystki uznają, że np. kalosze pasują do sukni wieczorowej, i już społeczeństwo podchwytuje, że to jest fajne i tak należy robić.

W innych epokach była to np. arystokracja czy też osoby związane z dworami królewskimi. Np. Richelieu, któremu XVII wiek zawdzięcza haftowane kołnierze zamiast koronkowych (znacznie droższych). Z oficjalnych strojów dworskich do dziś został nam frak - ubiór, który w pewnym momencie przejęły i inne klasy społeczne. Kiedy indziej trendsetterami byli artyści opery i baletu - pierwsze skrócenia spódnic po XIX wiecznych trenach zawdzięczamy im, Paul Poiret był dopiero potem.

Potem przychodzi kolej na sito, którym jest - czas. Niektóre trendy po latach wydają nam się obciachowe, niektóre zostają. Niektóre dostają drugą szansę, jak np. od kilku lat kombinezony.

Przykładem trendu, który przeszedł próbę czasu, jest marynarka męska - pierwotnie strój sportowy, ale ostatecznie w sytuacjach formalnych wyparła surdut, frak także musiał oddać jej pole. Albo wysokie obcasy - według zasad powszechnych jeszcze w latach 50-tych, obcas powyżej 5cm zarezerwowany był dla kategorii wieczorowej. Obecnie nikogo nie razi widok businesswoman w 10cm szpilkach od rana.
                        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:32
                          Prawda, ale nie cała. Na arystokracji nie wzorowało się całe społeczeństwo, a tylko jego wycinek -aspirujące mieszczaństwo, a i ono równolegle tworzyło własne normy i trendy.
                          Podobnie nie przeceniałabym wpływu celebrytów na aktualny dress code, ta grupa zresztą nie jest ani szczególnie kreatywna, ani samosterowna w swoich wyborach - ubierają ich fachowcy z myślą o przypodobania się/ podrażnieniu starannie sprofilowanej grupy odbiorców.
                          Równorzędne kreatywne tandemy typu Abramović- Givenchy zdarzają się raczej rzadko.
                          Normy (ubraniowe, ale nie tylko) luzują się nie tyle i nie tylko pod wpływem światłych wzorców, ile na skutek demokratyzowania się idei indywidualizmu i autoekspresji. Kiedyś ekskluzywne i dostępne uprzywilejowanym, teraz trafiły pod strzechy. Mnie tam to cieszy.
            • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:12
              Co jest pod Tuszynem koło Łodzi?
              • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:15
                wygugluj.
          • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:24
            Jakie w ogóle ma znaczenie to, co nosi się za kulisami?
            • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:39
              magdallenac napisała:

> Jakie w ogóle ma znaczenie to, co nosi się za kulisami?

Nie chcę być adwokatką potworii, ale wydaje mi się - co zgadzałoby się z moimi doświadczeniami - że im bliższe kulturze środowisko (w znaczeniu tworzenia kultury zawodowo), tym dalej mu do Frakcji Obowiązkowej Garsonki.

• magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:38
                W calym swoim 43 letnim zyciu nie posiadalam garsonki. Ach to srodowisko artystyczne barwnych, rajskich ptakow, obcujace na codzien z wysoka kultura i ta szara, pospilita gawiedz przyodziana w garsonki z najlepszych czasow Beaty Szydlo.
                • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 21:34
                  > Ach to srodowisko artystyczne barwnych, rajskich ptakow, obcujace na codzien z wysoka kultura i ta szara, pospilita gawiedz przyodziana w garsonki z najlepszych czasow Beaty Szydlo.

No niestety, też mam takie skojarzenia. Elitarny krąg wtajemniczonych, którzy pozwalają sobie na luz i nonszalancję versus gmin w odświętnej sukmanie jak na święconym we dworze. Nowy feudalizm w nowoczesnym teatrze.
                  • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:18
                    Ale jaki znów feudalizm i krąg wtajemniczonych. Co trzeci widz w dżinsach i trampkach. Po nich można jeździć jako po hołocie, która nie umie "stosownie do okazji"?
                    • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:29
                      A kto jeździ? W tym wątku padła kilkakrotnie teza, że im ktoś rzadziej chodzi do teatru, tym bardziej odświętnie się ubiera. W tonie prześmiewczym w moim odczuciu, nie neutralnie. Nie ograniam problemu z cudzą garsonką w teatrze, a ponoć skupiają się na tym nawet aktorzy.
                      • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:44
                        Ale aktorzy się na tym nie skupiają, co najwyżej odnotowują taką zależność. Aktorzy, jak i reszta teatralnego teamu cieszy się każdym widzem, choć zwłaszcza otwartym, skupionym i myślącym. Zresztą teatry na szczęście różnią się od siebie profilem widowni, ludzie zasadniczo wiedzą, gdzie chodzą, a aktorzy - dla kogo grają.
                        Cała dyskusja właściwie zaczęła się od twierdzenia, że do teatru trzeba się ubierać odświętnie, a kto tego nie rozumie, ten w ogóle niewiele rozumie. Padały też argumenty o rzekomym szacunku wobec twórców, które się tym specjalnym strojem okazuje. Kiedy pytałam dlaczego, odpowiadano "bo tak", albo że savoir - vivre tak głosi, albo, że kultura tego wymaga. Osobiście uważam, że ci którzy tak twierdzą, przegapili dość dużą kulturowa zmianę, dokonana już dobre dwadzieścia lat temu, kiedy najambitniejsze scena w mieście reklamowała się hasłem "teatr dla martensów".
                        • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:12
                          A ja uważam, że w takim myśleniu i profilowaniu widzów jest pułapka zamykania się we własnej bańce. I paradoksalnie jest to zaprzeczenie wolności i egalitarności sztuki. Dlaczego moja teściowa w garsonce nie mogłaby pójść na Warlikowskiego? Może coś by przeżyła, może stwierdziłaby, że nic nie zrozumiała i że to nie dla niej. Ale faktycznie, gdyby była jedyną kobietą na widowni w odświętnym i konserwatywnym stroju (tak się ubiera), to pewnie źle by się czuła, bo jak ją znam, nie lubi za bardzo skupiać na sobie uwagi. A podśmiechiwanie się z niej to już w ogóle kosmos, bo ona ma w sobie bardzo dużo tolerancji wobec ludzi i życzliwości.
                          • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:25
                            Serio, nikt by się z niej nie wyśmiewał, o czym ty w ogóle mówisz? Nawet jeśli ktoś by pomyślał, że wygląda na zagubioną, to przecież nie dawałby jej tego do zrozumienia. A twórców pewnie bardzo interesowałby jej odbiór.
                            • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:34
                              Napisałaś , że "na szczęście teatry różnią się profilem widowni". Jak rozumiem, moja teściowa w garsonce powinna pójść na klasyczne akademickie przedstawienie, raczej nie do Teatru Rozmaitości. I dla mnie to jest właśnie ta pułapka. Coś analogicznego do przekonywania już przekonanych wyborców.
                              • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:46
                                Ale oferta teatralna w stolicy jest bardzo bogata i chyba dobrze, że konkretne placówki różnią się w typie repertuaru, każdy może znaleźć coś dla siebie, a jeśli go najdzie ochota, zajrzeć do innej szufladki. Przecież nikt widza na siłę nie przypisuje do tego czy tamtego miejsca, te czterdzieści parę stołecznych scen ma dzięki temu rację bytu. Wolałabyś, żeby wszędzie grano to samo i tak samo? Ten profil, o którym pisałam to jest taka mniej więcej nakreślona orientacja na rodzaj odbiorcy, tak jak produkt powstaje z myślą o określonym targecie, co nie znaczy, że inni mają zakaz używania go.
                      • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:56
                        jolie napisała:

> A kto jeździ? W tym wątku padła kilkakrotnie teza, że im ktoś rzadziej chodzi d
                        > o teatru, tym bardziej odświętnie się ubiera. W tonie prześmiewczym w moim odcz
                        > uciu, nie neutralnie. Nie ograniam problemu z cudzą garsonką w teatrze, a ponoć
                        > skupiają się na tym nawet aktorzy.

Zacytujesz ten prześmiewczy post?
                        Problemu z garsonka nie ma raczej nikt, za to z dżinsami i tiszertem - całkiem sporo osób.
                        • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:17
                          Sugerowanie, że im ktoś mniej obyty z teatrem, tym odświętniej ubrany jest neutralne? Dla mnie nie. Raczej protekcjonalne i prześmiewcze.
                          • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:21
                            Ale dlaczego? Ludzie są mniej lub bardziej obyci z wieloma rzeczami/zjawiskami. Czy to jakiś obowiązek być bardziej obytym? Ja jestem bardzo słabo obyta z filharmonia, czuję się tam dziwnie i nie do końca wiem, jak się zachować, dlaczego miałabym się czuć wyśmiewana, bo ktoś zauważy różnicę pomiędzy mną a bywalcami? No jest różnica i tyle.
                        • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:24
                          potworia116 napisała:

> Zacytujesz ten prześmiewczy post?

To ja napisałam, że aktor powiedział, że stali widzowie się nie stroją, a stroją ci bywający od wielkiego dzwonu.
                      • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:26
                        jolie napisała:

> A kto jeździ?

Jest sporo wpisów, łącznie z tym, że dżinsy są przejawem braku szacunku dla twórców.
                  • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:25
                    Ależ ja się zgadzam, że cała ta dyskusja jest mocno podszyta tym słynnym folwarkiem. Dla jednych grup społecznych - co silnie widoczne chociażby w tym wątku - pospólstwo nie wie, że do instytucji kultury należy ubrać się wizytowo.
                    Dlatego dla przeciwwagi wspomniałam, że istnieją też środowiska, według których wyfiokowanie w tych okolicznościach to mieszczańskość i obciach.

(Żeby była jasność - ja bardzo cenię tę różnorodność widowni od trampek po suknię do ziemi i wydaje mi się, że możliwość pojawienia się w dowolnym stroju bez narażenia się na pogardliwe spojrzenia jest właśnie jedną z form zwiększania dostępności kultury).

Myślę też, że to zagadnienie elitarności jest w ogóle ciekawe, biorąc pod uwagę, że w kulturze zarabia się kiepsko i twórcy są jedną z najbardziej sprekaryzowanych grup zawodowych. Jednocześnie jest to grupa, która może pozwolić sobie na ten luksus mitycznego dresu w teatrze, bo nie musi aspirować.
              • beneficia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 20:30
                >ale wydaje mi się - co zgadzałoby się z moimi
                > doświadczeniami - że im bliższe kulturze środowisko (w znaczeniu tworzenia kult
                > ury zawodowo), tym dalej mu do Frakcji Obowiązkowej Garsonki.
                >
                Nie, to nie jest prawda. Ludzie ubierają się tak jak chcą, i na próbie w filharmonii możesz zobaczyć jednego faceta w szortach i klapkach a drugiego w garniturze. Jedną kobietę w ołówkowej spódnicy a drugą w aladynkach.
        • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:10
          simply_z napisała:

> niestety nie w teatrze. Brudne dzinsy, syfiaste trampki, swetry, pomiete koszul
          > iny.

To też może być pewien snobizm. Pamiętam, jak kiedyś usłyszałam od aktora teatru, że "na galowo" przychodzą osoby, które bywają w nim najrzadziej.
          I faktycznie przyjście w stroju codziennym (przynajmniej w wykonaniu barwnej młodzieży wyszukanych kierunków, którą widywałam w tymże teatrze) może być pewnym manifestem odcięcia się od "tych strasznych mieszczan", którzy w teatrze bywają od wielkiego dzwonu, podczas gdy studenci odwiedzają go regularnie.
          • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:13
            snobizmem jest brak higieny i rozsiewanie zapaszkow? brudne ramiaczka od stanika w sukni z odcietymi plecami..? doobresmile
          • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:14
            Jako była studentka wyszukanych kierunków, a od wielu lat pracownica rozmaitych instytucji kultury, potwierdzam tę prawidłowość. Młodzież okołoartystyczna uważa specjalne strojenie się do teatru za obciach.
            • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:16
              w Krakowie za wiele tej barwnej mlodziezy nie widzialam w teatrach ale niech ci bedzie.
              • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:20
                Ja tam nigdzie specjalnie nie widziałam brudnej młodzieży, chociaż w krakowskich teatrach przez pięć lat właściwie mieszkałam.
              • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:21
                A ja całkiem sporo, właśnie w Krakowie.
                • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:22
                  I nie chodziło mi o brudną młodzież smile
                  Ale o tę, która nie przestrzega konwencji teatr = strój wizytowy.
          • beataj1 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:22
            DO teatru nie chadzam - przynajmniej nie za często.
            Często (kilkanaście razy w roku) bywam w operze/teatrze wielkim/filharmonii. Przyznaje nie na premierach a na przedstawieniach/ mniej prestiżowych, często w środku tygodnia. Przyznam że rozstrzał ciuchów jest od pełnej gali prawie wieczorowej, do dresów. I to jest cudowne. Szalenie mi się podoba ta wolność i brak sztywnego zadęcia.
            Prawdą jest, że im częściej bywam tym mniej się staram - bo wyjście do filharmonii staje się czymś mniej wyjątkowym, czuję się tam coraz pewniej, coraz swobodniej się poruszam po wnętrzach.
            Mniej mnie spina to wyjście i mniejsze mam ciśnienie na zadbanie o strój. Raz nawet poszłam w trampkach, bo mi sie nie chciało po pracy wstępować do domu.
            Ale ten rozstrzał od gali do dresów uwielbiam, jakoś mi się ciepło na sercu robi jak widzę bogactwo stylów.
            Choć przyznaje, że ten gościu w dresach (bo widziałam jednego na jakimś koncercie z muzyką Góreckiego) to miał ten dres jakiś supermarkowy. Wszystkie moje ciuchy razem wzięte tyle chyba nie kosztują.
            • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:27
              beataj1 napisała:

> DO teatru nie chadzam - przynajmniej nie za często.
              > Często (kilkanaście razy w roku) bywam w operze/teatrze wielkim/filharmonii. Pr
              > zyznaje nie na premierach a na przedstawieniach/ mniej prestiżowych, często w ś
              > rodku tygodnia. Przyznam że rozstrzał ciuchów jest od pełnej gali prawie wieczo
              > rowej, do dresów. I to jest cudowne. Szalenie mi się podoba ta wolność i brak s
              > ztywnego zadęcia.

> Ale ten rozstrzał od gali do dresów uwielbiam, jakoś mi się ciepło na sercu rob
              > i jak widzę bogactwo stylów.
              >

Dokładnie tak smile Obserwuję to z jakąś czułością.
              A sama lubię się wystroić w wersję wieczorową (bardziej do opery niż teatru), bo nie mam innych okazji do włożenia szpilek itp. artefaktów, więc cenię sobie ten rytuał.
          • tairo Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:13
            Chodzę do teatru/filharmonii/galerii/etc. w stroju codziennym, bo zazwyczaj idę prosto z pracy, a nawet najpiękniejszy strój galowy po 8 godzinach w biurze nie wygląda już tak szałowo.
            Nie ma w tym żadnego manifestu, ale nie jestem też od dawna studentką.
            • sumire Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:48
              tairo napisała:

> Chodzę do teatru/filharmonii/galerii/etc. w stroju codziennym, bo zazwyczaj idę
              > prosto z pracy, a nawet najpiękniejszy strój galowy po 8 godzinach w biurze ni
              > e wygląda już tak szałowo.

Ja podobnie. Zresztą jak się człowiek wybiera na pięciogodzinnego Warlikowskiego albo na przedstawienie typu "Sekretne życie Friedmanów", podczas którego człowieka przez trzy godziny ganiają po całym budynku, to ten strój galowy jest kompletnie na kij. I coraz mniej widzę w teatrach ludzi "nastaranych", chociaż od czasu do czasu zdarza się znaczące spojrzenie na moje dżinsy smile No trudno.
              • thank_you Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:04
                To też zależy od teatru - zauważyłam zupełnie inny rodzaj publiczności w Narodowym a inny w TR i Nowym, a za tym idą stroje. Ale większość aktorek zasiadających na widowni była ubrana elegancko, nawet w Nowym. Dla mnie siedzenie na plastikowych, składanych, niewygodnych krzesłach przez 5-6 godzin wyklucza się z jakimkolwiek formalnym strojem i na tego typu przedstawienia chodzę w bawełnianych joggersach i sneakersach, bo mnie wszystko boli.
                Generalnie stroje są od Sasa do Lasa - i dobrze.

Syna zawsze ubieram w koszulę i chinosy, co on potem z tym zrobi - zobaczymy. Kilka dni temu byłam z nim w Narodowym i wszyscy (dzieci i rodzice) byli "odpowiednio" ubrani. smile
          • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:42
            >To też może być pewien snobizm. Pamiętam, jak kiedyś usłyszałam od aktora teatru, że "na galowo" przychodzą osoby, które bywają w nim najrzadziej.
            I faktycznie przyjście w stroju codziennym (przynajmniej w wykonaniu barwnej młodzieży wyszukanych kierunków, którą widywałam w tymże teatrze) może być pewnym manifestem odcięcia się od "tych strasznych mieszczan"

Dla mnie w takim myśleniu jest coś wrednego i małostkowego. Przyczepiać się do ludzi, owszem, może nieobytych, może prowincjonalnych, że strojem chcieli podkreślić odświętność? Takie osoby są raczej wdzięcznymi widzami, nie sądzę, że przeszkadzają aktorom w pracy, zachowują się pewnie trochę sztywno, a przez to hiperpoprawnie. Ale widocznie każdy powód jest dobry, żeby się przyczepić i pomasować swoje ego. A jak to się ma do upowszechniania sztuki? Teatr ma być tylko dla wtajemniczonych i krytyków?
            • sumire Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:04
              Różnie z tą wdzięcznością bywa TBH.
              Siedziałam kiedyś obok bardzo wytwornie ubranej pani, która przez cały spektakl jadła cukierki, szeleszcząc torebką. O telefonach wyciszanych dopiero, gdy zaczynają dzwonić, nie wspomnę. I to jest drugi ważny aspekt - na ile to ciuchem wyrażamy ten mityczny "szacunek dla twórców". Bo praktyka pokazuje, że za elegancką kreacją niekoniecznie idzie eleganckie zachowanie.

No i to jest jednak normalne, że ubranie jest dla wielu osób manifestem. To działa w obie strony - i dla tych, którzy podkreślają odświętność, i tych, którzy nie chcą tego robić.
              • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:15
                Znane mi starsze osoby chodzące do teatru od święta i podkreślające to strojem, zachowują się bardzo grzecznie -uważają, że w teatrze się nie je, telefonów używają rzadko albo nawet ich ze sobą nie mają. I nie twierdzę, że tak ma każdy, ale również nie każdy luzak w dżinsach wycisza telefon.
            • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 20:11
              jolie napisała:

> >To też może być pewien snobizm. Pamiętam, jak kiedyś usłyszałam od aktora
              > teatru, że "na galowo" przychodzą osoby, które bywają w nim najrzadziej.
              > I faktycznie przyjście w stroju codziennym (przynajmniej w wykonaniu barwnej mł
              > odzieży wyszukanych kierunków, którą widywałam w tymże teatrze) może być pewnym
              > manifestem odcięcia się od "tych strasznych mieszczan"
              >
              > Dla mnie w takim myśleniu jest coś wrednego i małostkowego. Przyczepiać się do
              > ludzi, owszem, może nieobytych, może prowincjonalnych, że strojem chcieli podkr
              > eślić odświętność? Takie osoby są raczej wdzięcznymi widzami, nie sądzę, że prz
              > eszkadzają aktorom w pracy, zachowują się pewnie trochę sztywno, a przez to hip
              > erpoprawnie. Ale widocznie każdy powód jest dobry, żeby się przyczepić i pomaso
              > wać swoje ego. A jak to się ma do upowszechniania sztuki? Teatr ma być tylko dl
              > a wtajemniczonych i krytyków?

Może to masowanie ego jest odpowiedzią na inne masowanie ego spod znaku "do teatru nie chodzi się w dżinsach"?

Po prostu funkcjonują różne grupy odbiorców kultury i z jakichś powodów nie chcą być utożsamiane ze sobą nawzajem i "nieobyciem" drugiej strony.
              • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 20:51
                Ale Ty napisałaś, że tak mówił aktor, a nie odbiorcy kultury o sobie nawzajem. Dla mnie to słabe. I dziwne, że akurat aktor skupia się na tym, kto jak ubiera się do teatru.
      • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:25
        stosowność do okazji? w Polsce??? no bez jaj
        panie w stroju do jazdy konnej w supermarkecie prchające wózek
        panie w stroju wypasionej tirówy maszerujące do kościółka
        panowie w strojach plażowo/kempingowych latem pomykający w mieście przy każdej okazji
        panie we wściekłych kolorach na pogrzebie
        panie / panowie w dresach, szortach, butach do biegania na zakupach w markecie
        ...
        ...
        ech, długo by pisać
        • beataj1 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:30
          A jest jakiś kraj gdzie te straszliwe zbrodnie modowe jak zakupy w dresie i adidasach są nie popełniane?
          Może jakiś Katar albo inne Emiraty bo tam kobiety mają inne stroje służbowe.

W życiu przez myśl mi nie przyszło, że supermarket wymaga odpowiedniego stroju i że adidasy sie do niego nie nadają.
          Czy np szorty latem w mieście.
          • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:32
            market nie ale dres juz wzbudza twoja czulosc? big_grin
            • beataj1 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:39
              nie rozumiem. Nigdy nie rozpatrywałam marketu jako miejsca do którego powinnam założyć jakiś specjalny strój, bądź do którego czegoś założyć nie powinnam.
              Dlaczego dresy nie a np jeansy już tak?
              Jest jakiś nieznanny mi system?
              • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:42
                chodzilo mi o ten fragment Choć przyznaje, że ten gościu w dresach (bo widziałam jednego na jakimś koncercie z muzyką Góreckiego) to miał ten dres jakiś supermarkowy. Wszystkie moje ciuchy razem wzięte tyle chyba nie kosztują. , Mowa byla chyba o operze.
                • beataj1 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:44
                  To akurat była filharmonia. Ale tak, dres mi się podobał, był w bajeczne tropikalne kwiaty i był bardzo spójny z jego właścicielem.
                  A zaraz obok nich siedziała kobieta w przepięknej małej czarnej.
                  I naprawdę podobał mi się ten kontrast.
                  • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:41
                    no ok. moze ten dres byl jakims kombinezonem..majac na mysli dres, mam przed oczami szary lach z wyciagnietymi gaciami, typowego Seby.
                    • beataj1 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:49
                      Jakby w filharmonii pojawił się typowy Seba (specjalnie a nie dlatego ze się zgubił), to wydarzenie byłoby na tyle istotne że chyba nikt by sie dresem nie przejmował.
                      • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:57
                        beataj1 napisała:

> Jakby w filharmonii pojawił się typowy Seba (specjalnie a nie dlatego ze się zg
                        > ubił), to wydarzenie byłoby na tyle istotne że chyba nikt by sie dresem nie prz
                        > ejmował.
                        >
                        >
                        Święte słowa! W przybytkach kultury większa radość z jednego nawróconego dresiarza, niż z dziesięciu bywalców 😉.
                        • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:50
                          w przypadku naszego spoleczenstwa w sumie tak. W koncu w innym watku toczyla sie dyskusja na temat snobowania sie na czytanie, a posty na temat cyckow Rozenkowej i tylka mamy ginekolog maja dziesiatki wpisow. w sumie nic mnie nie zdziwismile
        • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:31
          Ten strój do jazdy konnej w markecie mnie zastanawia 🤔
          • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:36
            mnie też zastanowił
            • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:42
              No ale to jakieś częste zjawisko?
              Może w okolicy Twojego marketu jest jakaś stadnina i osoby trenujące wstępują na zakupy po treningu.
              • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:50
                nie, nie ma stadniny, zresztą osoba nie wyglądała jakby jeździła konno... przyszła na regularne zakupy, zresztą zgodziłabym się gdyby sportowa była góra i dół, tu były tylko spodnie i buty, góra jakaś fantazyjna, co zresztą spotęgowało moje doznania ;-P
                • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:16
                  Mnie by było trochę szkoda, bo odzież jeździecka jest droga.
                  • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:26
                    Mam takie fantastyczne spodnie DKNY, z bardzo mięsistej bawełny, szare, z czarnymi przeszyciami, stylizowane na spodnie do konnej jazdy. Może to byłam ja. Tyle, że noszę je do sztybletów.
                    • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:01
                      nie, ta pani miała "konne" gumiaki do kolan, wcale deszczowo nie było
                      • la_felicja Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:43
                        Może ta pani wybierała się na konie i po drodze postanowiła zrobić swoje tygodniowe zakupy. A że miała fantazyją bluzkę? Może jeździ w koszulce na ramiączkach, a w supermarketach bywa zimno, więc narzuciła, co miała. I co w tym złego? Do kościoła jakby tak poszła, to rozumiem zniesmaczenie, ale w supermarkecie chyba jedynym dress-codem jest : nie świecić golizną i nie śmierdzieć. Wszystko inne uchodzi.
        • konsta-is-me Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:41
          Jest jakiś specjalny strój do kupowania w hipermarketach ?...
          Gdzie i jak wygląda?
          Podaj przykład krajów gdzie się ubierają "stosownie"...
          • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:04
            Francja
            spotkać tam kogoś ubranego od czapy to nielada gratka, zazwyczja turysta

"jest jakiś specjalny srój do kupowania w supermarketach?" big_grin
            i co tu więcej tłumaczyć? tak, jest, zazwyczaj jest to strój "na luzie", i nie, nie będzie to strój sportowy, plażowy, narciarski, wyjściowy, uroczysty, pogrzebowy, weselny, roboczy... no jedak jest coś takiego jak strój do kupowania w supermarketach, większość ludzi to wie
            • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:15
              Niespotykany strój w sklepie/markecie aż tak bardzo mnie nie dziwi - zdarzyło mi się wejść do sklepu po plażowaniu czy przed jakaś rodzinną imprezą.
              • niemaznaczenia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:17
                A jaki to ten francuski strój supermarketowy?
                • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:10
                  wyjedź, pooglądaj, weź przykład, jeśli się zorientujesz że z twoim jest coś nie tak, za długo by pisać
            • konsta-is-me Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:26
              Czyli musimy natychmiast naśladować Francję, "bo tak" ?
              W żadnym innym nikt nie słyszał o "stroju do hipermarketu" 😂
              • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:11
                nie musimy nikogo naśladować, jeśli wiemy jak się zachować, jeśli sami z siebie nie wiemy, to tak, polecam
                • konsta-is-me Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:55
                  A jeśli uważamy ze wiemy a przychodzi ktoś i mówi że nie wiemy, to co robimy ?😆
            • la_felicja Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:48
              Jak napisałam powyżej - w supermarkecie nie wypada śmierdzieć ani świecić golizną. Bo to przeszkadza otoczeniu. No, może jeszcze w krynolinie nie wypada przyjść, bo za dużo miejsca zajmuje i można pozrzucać towar z półek.
              Ale jak widzisz kogoś w eleganckim stroju robiącego zakupy - to to jakoś obraża towje poczucie przyzwoitości?
              • ritual2019 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:56
                Smierdziec to raczej ogolnie nie wypada, chyba ze w swoim domu jesli ktos lubi.
                Z tym swieceniem golizna to tez zalezy co kto uwaza za golizne.
              • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:13
                pan i pani jadący do opery, na ślub, na pogrzeb, do eleganckiej restauracji rzadko wpadają po dordze zrobić zakupy na przyszły tydzień big_grin
                ubiór biurowy to jednak nie to samo co elegancki strój, a jak najbardziej dopuszczam zakupy po wyjściu z biura
                • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:54
                  >pan i pani jadący do opery, na ślub, na pogrzeb, do eleganckiej restauracji rzadko wpadają po dordze zrobić zakupy na przyszły tydzień big_grin

Rzadko i nie w celu zakupów na cały tydzień, ale zdarzyło mi się być w markecie przed czyimś ślubem. Owszem, wyróżnialiśmy się strojem.
                • la_felicja Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:21
                  > > > pan i pani jadący do opery, na ślub, na pogrzeb, do eleganckiej restauracji rzadko wpadają po dordze zrobić zakupy na przyszły tydzień >

Może rzadko, ale jakby jednak weszli - to co? Zgorszenie?
        • doubledoublejoyandtrouble Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:27
          fitfood1664 napisał(a):

> stosowność do okazji? w Polsce??? no bez jaj

> panie / panowie w dresach, szortach, butach do biegania na zakupach w markecie

Horrendum! Nie uważacie, że pora z tym skończyć? Przy wejściu do supermarketu powinien ktoś tych ludzi selekcjonować, może jakiś bramkarz - stylista? Żeby tak sobie wejść w sportowych butach, a co gorsza W DRESACH na zakupy?
          Moim zdaniem ludzie bez jedwabnej halki i przynajmniej podwójnego sznura japońskich pereł winni być z marketu po prostu wypraszani. Są jakieś granice zezwierzęcenia.
          To przecież tak uroczo wygląda, kiedy dziewczyna w louboutinach niesie worek młodych ziemniaków i pęczek świeżego kopru. Albo śliczna starsza pani, w toczku, kamei i tweedowym kostiumiku, jeszcze z lat pięćdziesiątych - przelicza grosiki na bułeczkę.

> ...
          > ...
          > ech, długo by pisać
          • konsta-is-me Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:36
            😁😁😁
          • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:43
            ale nikt nie ma na mysli supermarketu, oprocz jednej osoby z tego watku. Market, stacja benzynowa itd.-nikt nie twierdzi, ze nalezy wdziewac jedwabie. Natomiast wybierajac sie na slub, egzamin, obrone pracy magisterskiej, do filharmonii -wypadaloby sie jednak ubrac stosownie do okolicznosci, czyz nie?
            tak, wiem, zaraz wyzwolona potworia spyta naiwnie " ale ale kto to ustala? ale ale czemu ci to przeszkadza??".
            • doubledoublejoyandtrouble Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:46
              simply_z napisała:

> ale nikt nie ma na mysli supermarketu, oprocz jednej osoby z tego watku. Market
              > , stacja benzynowa itd.-nikt nie twierdzi, ze nalezy wdziewac jedwabie. Natomia
              > st wybierajac sie na slub, egzamin, obrone pracy magisterskiej, do filharmonii
              > -wypadaloby sie jednak ubrac stosownie do okolicznosci, czyz nie?

Zdecydowanie tak smile Dlatego swoją sugestię ostrej selekcji na bramkach supermarketu kieruję do konkretnej osoby i w odpowiedzi pod jej postem wink
              • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:55
                Wy tu urządzacie śmich chichy, a u nas, (Minnesota) kiedy się jedzie na daleką północ, ludzie do supermarketów przychodzą w piżamach, szlafrokach, bez butów, pół nago, z ręcznikiem na mokrych włosach. I rzeczywiście przy wejściu wisi kartka ze szczegółowym opisem czego nosić nie wolno.
                • doubledoublejoyandtrouble Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 20:29
                  magdallenac napisała:

> Wy tu urządzacie śmich chichy, a u nas, (Minnesota) kiedy się jedzie na daleką
                  > północ, ludzie do supermarketów przychodzą w piżamach, szlafrokach, bez butów,
                  > pół nago, z ręcznikiem na mokrych włosach. I rzeczywiście przy wejściu wisi kar
                  > tka ze szczegółowym opisem czego nosić nie wolno.

Przepiękne smile czego NIE WOLNO?
                  • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 20:42
                    Może nie czego nosić nie wolno, a kogo nie obsługujemy smile Więc, nie obsługują klientów bez butów i półnago, a kasjerki mają prawo odmówić przyjęcia banknotów/ karty kredytowej, jeśli są one wyjęte ze stanika. Gwoli wyjaśnienia- na północnych rubieżach panie często poruszają się quadami, nie noszą torebek, a telefon, kartę i banknoty noszą wciśnięte w stanik.
            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:51
              Ale jaki masz problem z tymi pytaniami?😏
              • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:58
                zadalam pytanie w innym watku, wiec nie bede dublowac.
          • la_felicja Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:56
            doubledoublejoyandtrouble napisała:

> Moim zdaniem ludzie bez jedwabnej halki i przynajmniej podwójnego sznura japońs
            > kich pereł winni być z marketu po prostu wypraszani. Są jakieś granice zezwierz
            > ęcenia.
            > To przecież tak uroczo wygląda, kiedy dziewczyna w louboutinach niesie worek mł
            > odych ziemniaków i pęczek świeżego kopru. Albo śliczna starsza pani, w toczku,
            > kamei i tweedowym kostiumiku, jeszcze z lat pięćdziesiątych - przelicza grosiki
            > na bułeczkę.

I tu się mylisz, kochana, bo według naszej koleżanki ubiór zbytnio elegancki, wyyjściowy też w supermarkecie nie uchodzi. O nie nie nie. Musi być to specjalnie zaprojektowany strój zakupowy - jak chyba każdy wie, co nie?
          • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:16
            ależ chodźmy jak chcemy i gdzie chcemy tylko nie opowiadajmy dyrdymałów że "stosowność do okazji" nadal się trzyma, ja uważam że się nie trzyma i nigdy nie trzymała, patrz przykłady jw
            • doubledoublejoyandtrouble Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 20:31
              fitfood1664 napisał(a):

> ależ chodźmy jak chcemy i gdzie chcemy tylko nie opowiadajmy dyrdymałów że "
              > stosowność do okazji" nadal się trzyma
              , ja uważam że się nie trzyma i nigdy
              > nie trzymała, patrz przykłady jw

Ja proponuję nie opowiadać dyrdymałów o "stroju do supermarketu", rzekomo obowiązującym w imaginacyjnym katalogu manier dobrych i lepszych smile Mniej wpatrywania się w Paryż (a raczej "w Paryż", bo to trochę takie "jak sobie mały Kazio wyobraża prawdziwą elegancję), a więcej rzeczywistego obycia - i wszystko będzie cacy wink
        • sumire Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:02
          Yyy, dlaczego nie mogę pójść w butach do biegania do marketu?...
    • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:05
      Nigdy nie słyszałam o jakimś nieformalnym zakazie noszenia szortów w mieście. Oświeć, ematko.

Jak na to, że wszystko wolno, warszawski pejzaż wciąż wydaje mi się modowo dość monotonny i zachowawczy. Z tego, że "co ludzie powiedzą" staję się trzeciorzędnym kryterium konfekcyjnych wyborów, należy się tylko cieszyć.
      • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:07
        Nie znasz: "szorty to tylko na plażę"?
        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:10
          A w życiu.
          • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:13
            To cię jakoś ominęło, Na emamie też się pojawia.
            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:17
              Mnie w ogóle dużo ominęło.
            • hanusinamama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:00
              Ale to tylko tutaj występuje. Jest wiele sytuacji kiedy szortów nie wypada zakładać...ale na litość boską tylko na e-matce granice miasta (nadal nie wiem czy ścisłe centrum czy przedmieścia też...moze teren ogólnie uznany za zabudowany ale co wtedy z miejscowościami, które nie mają praw miejskich??) wyznaczają możliwość noszenia szortów.
        • 35wcieniu Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:03
          Ja w sumie też nie znam. Znam dyskusję czy można w szortach do szkoły ale zeby do miasta... nigdy nie słyszałam żeby to był jakiś nietakt big_grin
          • daniela34 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:45
            Ja takie dyskusje, czy można w szortach do miasta, kojarzę też z emamy. I pogląd, że szorty to tylko na plażę. I że szorty w mieście to mogą co najwyżej nastolatki. Żeby nie było- nie jest to mój pogląd, ja co prawda szortów do miasta nie zakładam, ale to wynika z tego, że nie lubię za bardzo odsłaniać nóg, a nie z tego, że nie wypada. Niemniej z poglądem się spotkałam.
          • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:25
            w sumie to są szorty i szorty, niekoniecznie o długośc chodzi
            • 35wcieniu Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:48
              A o co?
            • hanusinamama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:59
              Ale nie odpowiedziałaś jak ta zasada brzmi. W miescie (chodzi o centrum czy ogólnie teren zabudowany) nie mozna w szortach?
              • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:43
                Z czasów studiów: koleżanka mieszkała na początku w pokoju "przy babci". Oczywiście nora jakich mało, nie było zapewnione żadne miejsce do suszenia prania, więc ogarnęła sobie sznurek przewieszony w oknie i wywiesiła tam uprawną bieliznę. Pani babcia zobaczywszy to dostała niemal apopleksji i zaczęła wykrzykiwać " TU JEST KRAKÓW, CENTRUM MIASTA!"
                • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:52
                  I to TEGO miasta! A pani babcia ma godnych następców w postaci młodych wykształconych mieszkańców warszawskiego apartamentowca. Na forum chyba też dotarła afera z tą kartka, gdzie żądano od sąsiadki zdjęcia majtek z balkonu w trosce o morale dorastającego syna.
                  • la_felicja Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:18
                    Znaczy, dorastający syn myślał, że wszystkie panie chadzają z gołą de, a majtki sąsiadki mu zburzyły ten idylliczny obraz świata?
                    Jak był taki wątek, to wrzuć linka.
      • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:26
        zakazu nie ma, sv to nie zakazy, to reguły, stosujesz się albo nie, kary za to nie ma
        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:30
          No to o tym zaleceniu s-v też nie słyszałam.
          • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:35
            ty chyba dużo rzeczy nie słyszałaś co do sv, więc nie będę tłumaczyć, albo cię to obchodzi i przestrzegasz, albo nie, i mówisz że nie słyszałaś, ok, każdego prawo
            • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:24
              Elegancko to wyłuszczyłaś, bardzo w stylu ematki. Pocieszam się, że dla równowagi o wielu słyszałam😊
              • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:05
                spoko, ty też trzymasz styl, "podchwytliwie" naiwne pytania to tutaj norma
                • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:26
                  fitfood1664 napisał(a):

> spoko, ty też trzymasz styl, "podchwytliwie" naiwne pytania to tutaj norma

To ja ci zadałam jakieś pytanie?
                • hanusinamama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:13
                  Ale ta zasada dotyczy ogólnie miasta? W mieście nie można w szortach? Sa jakieś wyjątki?? Nie wiem rower albo jedziesz autobusem na działkę Rodo np??
                  • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:30
                    hanusinamama napisała:

> Ale ta zasada dotyczy ogólnie miasta? W mieście nie można w szortach? Sa jakieś
                    > wyjątki?? Nie wiem rower albo jedziesz autobusem na działkę Rodo np??
                    >
                    Podobno jakiś Francuz napisał książkę na ten temat, bazującą na jakimś sumeryjskim kodeksie wyrytym w świętej skale. Popytaj dziewczyn z forum, niektóre czytały.
                    🤭🤭
                    • kura17 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:45
                      > Podobno jakiś Francuz napisał książkę na ten temat, bazującą na jakimś
                      > sumeryjskim kodeksie wyrytym w świętej skale. Popytaj dziewczyn z forum,
                      > niektóre czytały.

jesli myslimy o tym samym kodeksie, to moze byc nieciekawie, bo on zapewne posladki wystajace z szortow kazal odcinac ...
                  • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:17
                    ależ jeździj gdzie chcesz i jak chcesz, możesz do marketu iść w gumiakach w upał bo akurat gumiaki owe wielbisz niezmiernie, tylko przyjmij do wiadomości że nie jest to strój odpowiedni do okazji, tylko tyle chiałam powiedzieć
                    • hanusinamama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 18:58
                      Weź mi zobrazuj strój odpowiedni do jazdy rowerem po mieście. Albo na Rodo. Proszę
        • magdallenac Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:57
          Nigdy nie słyszałam o zasadzie sv, zabraniającej nosić szorty do miasta😳
      • jolie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:28
        W mieście to nie wiem, ale jak najbardziej można zwrócić uwagę w miejscu pracy, że szorty są złym strojem. Moją koleżanka pracująca z niepełnosprawni miała taką sytuację, a nie były to szorty dżinsowe, raczej z tych eleganckich. Rodzicom się nie podobało i zgłosili to przełożonym.
    • szafireczek Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:07
      To zależy od indywidualnej estetyki i chyba kultury. Są ludzie, którzy myślą wyłącznie o swoim samopoczuciu i swoich potrzebach, a są też tacy, którzy chcą by inni też się dobrze czuli w ich towarzystwie i empatycznie podchodzą do tych kwestii lub stosują ogólnie uśrednione zasady i normy.
      • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:26
        Serio są ludzie, którzy swoje samopoczucie uzależniają od tego jak inni są ubrani?
        Tam, mnóstwo jest takich, którzy czerpią satysfakcję z tego, że ktoś w ich mniemaniu jest ubrany źle. Ale na odwrót?
        • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:28
          ja żadnej satysfakcji nie czuję, mnie to zwyczajnie razi, ludzie tak wściekle trzymają się tradycji w pewnych kwestiach, ale co do stroju pełen luz, u niektórych
          • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:31
            Ale co cię konkretnie razi? Strój, czy wybiórcze trzymanie się tradycji?
            • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:33
              strój, pewnie że funkcjonalnie można ubrać wszystko w każdej okazji, nawet kiecę ślubną, jak się komuś podoba można nosić na codzień, z tym że stroje są tworzone zgodnie z pewnym przeznaczeniem, jako piżamy, odziez sportowa, wyjściowa itepe, ubranie piżamy na zakupy uważam za rażące, a widuję regularnie
              • doubledoublejoyandtrouble Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:20
                fitfood1664 napisał(a):

> strój, pewnie że funkcjonalnie można ubrać wszystko w każdej okazji, nawet kiec
                > ę ślubną, jak się komuś podoba można nosić na codzień, z tym że stroje są tworz
                > one zgodnie z pewnym przeznaczeniem, jako piżamy, odziez sportowa, wyjściowa it
                > epe, ubranie piżamy na zakupy uważam za rażące, a widuję regularnie

To musi być bardzo irytujące, współczuję. Trochę rozumiem jak to jest, ja uważam za "rażące" pisanie: "ubranie piżamy" zamiast: "założenie piżamy" i "nielada" zamiast: "nie lada".
                • la_felicja Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:58
                  A "w tej okazji"?
                  • fitfood1664 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 16:23
                    najbardziej mnie wku*wia "w tym wypadku", zamiast w tym przypadku, jakim do cholery wypadku? zginął ktoś?
                • la_felicja Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:03
                  Też mnie razi to "ubieranie" ubrań.
                  Ale chyba jednak ludzie przychodzący w piżamach do sklepu rażą mnie bardziej.
        • szafireczek Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:34
          Serio, bo są różne sytuacje życiowe, np. roznegliżowany pan z "walorami" w średnim wieku w obecności dajmy na to 11-12.latek. Panu być może przyjemnie, ale czy wszystkim wokoło?
    • rosie Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:28
      Podoba mi się to, że wszystko jest modne. Razi brak odpowiedniego stroju do okazji. Np. po odebranie świadectwa dziecko przychodzi w podartych dżinsach i koszulce polo.
      • pani07 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:53
        Bo to wygląda tak:
        • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:54
          odnosimy sie w tym watku do obu plci, jesli jeszcze nie zrozumialas...
    • bo_ob Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 10:58
      To, co widać na ulicach to wolność, czyli Sama Naga Prawda.
      Wszechobecne reklamy, porzucone śmieci, beton i ludzie, którzy zakładają na siebie tanie ubrania od sasa do lasa.
      I dobrze, w zasadzie większość wygląda całkiem przeciętnie i na tym tle dobrze widać tych, którym nie jest wszystko jedno.
      Najważniejsze, aby ludzie nie wydzielali żadnych woni.
      • dybusia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:08
        Mentalność Polaków to większośc niechlujstwo,brak estetyki no ale od kogo ma się uczy jak przodkowie wychowani w bylejakości i bez zasad.
        • niemaznaczenia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:11
          A twoi przodkowie?
          • konsta-is-me Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:48
            Przecież to nie nasza ,Polski, wina, że pochodzisz z rodziny w której nie nie potrafili się ubrać i jesteś fleja i brudasem 😂
          • aandzia43 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:18
            Przodkowie z białego dworku, dobrze ze laska w ogóle zeszła pod strzechy i na forum głos dała. Czapkować już czy poczekać na następny post?
            • konsta-is-me Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:39
              Oj, bo chłopi istnieli wyłącznie w Polsce, w "normalnych "krajach całe społeczeństwo składało się wyłącznie z królów/lordów,ksiezniczek itp.

Nie wiesz o tym, bo jesteś z "chłopstwa" i ani kultury ani inteligencji ani schludności, no....😂😂
        • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:41
          Moi przodkowie, małorolni chłopi, mieli bardzo ścisły i starannie przestrzegany dress code. Nie byli przy tym, ani we wsi, ani w regionie żadnym wyjątkiem, powiedziałabym wręcz, że wszyscy naruszający te normy byli poddawani bezwzględnemu ostracyzmowi że strony reszty społeczności.
          Może jednak jakąś inną większość i jakichś innych przodków masz na myśli.
          • aandzia43 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:25
            Potwierdzam, moi przodkowie małorolni i moi zamożni chłopi przestrzegali zasad odnośnie ubioru i zachowania. Każda istotna życiowa sytuacja miała schemat którego należało się trzymać i trzymano się.
    • mgla_jedwabna Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:18
      Bo panuje rozbuchany indywidualizm. Na pierwszym miejscu wygoda, na drugim "indywidualny styl", polegający na noszeniu przypadkowo zestawionych sztuk odzieży podobających się noszącemu. Na wyższym levelu jest analiza kolorystyczna i dopasowanie ubioru do rodzaju sylwetki. Do tego kult marek. W ten sposób ludzie mają "typ dżinsów pasujący do sylwetki X w odcieniu fałszywego lata, co podkreśla walory cery" i myślą, że są dobrze ubrani. A guzik, bo w dżinsach nie chodzi się do teatru.
      • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:56
        To spróbuję zapytać kolejną osobę: kto ustalił, że "się nie chodzi"?
        • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:57
          ok a zadam ci takie pytanie. Przykladowo zaproszono cie na wesele w Indiach, wiesz, ze norma sa stroje tradycyjne, mimo, ze chcialabys, nie zalozysz kabaretek i bluzy z kapturem-panstwo mlodzi mogliby sie obrazic. Co robisz? zakladasz to co chesz-pierzyc kody kulturowe, czy jednak ugniesz sie pod presja..?
          • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:01
            Uważam, że przywdziewanie stroju tradycyjnego w grupie etnicznej, do której się nie należy, jest możliwością, ale nie obowiązkiem. Zakładam strój europejski, w moim odczuciu elegancki.
          • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:06
            Jest też pomiędzy twoim i moim pytaniem zasadnicza różnica kontekstowa. Wiadomo, że jako gość dostosowuję się do oczekiwań gospodarzy. Kto jest gospodarzem w teatrze? Kto rządzi dress codem na ulicy? Czyje normy realizuje się w markecie?
            • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:06
              nie odnosze sie do market czy ulicy ale w teatrze:

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/ludzieistyle/1740072,1,jak-dobrac-odpowiedni-stroj-do-teatru.read
              Choć w ostatnich latach wiele zmieniło się, jeśli chodzi o akceptowalny dress code przy różnych okazjach, to w świecie teatru zmieniło się niewiele. Nadal wypada na teatralną premierę ubrać się elegancko. Ma to w założeniu podkreślić, że okazja jest wyjątkowa, a poza tym okazać szacunek twórcom.
              • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:14
                simply_z napisała:

> nie odnosze sie do market czy ulicy ale w teatrze:
                >
                > www.polityka.pl/tygodnikpolityka/ludzieistyle/1740072,1,jak-dobrac-odpowiedni-stroj-do-teatru.read
                > Choć w ostatnich latach wiele zmieniło się, jeśli chodzi o akceptowalny dres
                > s code przy różnych okazjach, to w świecie teatru zmieniło się niewiele. Nadal
                > wypada na teatralną premierę ubrać się elegancko. Ma to w założeniu podkreślić,
                > że okazja jest wyjątkowa, a poza tym okazać szacunek twórcom.

Mnie trochę zastanawia mandat redakcji Polityki do wypowiadania się w imieniu środowisk twórczych i form okazywania im szacunku.
                • sumire Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:17
                  Ten tekst brzmi jak napisany kilkadziesiąt lat temu. Szokowanie gołymi nogami i dopuszczalne baleriny, OMG...
                • thank_you Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:19
                  No i mowa jest o premierze. smile Niech mądrale pójdą na Proces Lupy albo Francuzów Warlikowskiego i odsiedzą 5-6 h w spartańskich warunkach do 1 w nocy. wink
                • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:19
                  nie musi byc polityka:

www.e-warsaw.pl/jak-sie-ubrac-do-teatru/
                  kultura.trojmiasto.pl/Jak-sie-ubrac-do-filharmonii-i-teatru-n80351.html
                  Podstawową zasadą właściwego ubioru jest to, aby ubierać się adekwatnie do miejsca, a przedstawienie teatralne nie jest przecież miejscem codziennym. Warto zaakcentować strojem tę wyjątkowość sytuacji, choćby z szacunku dla artystów występujących na scenie i prezentowanej przez nich sztuki - radzi Aleksandra Borowiak z Teatru Muzycznego.
                  • ritual2019 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:31
                    Nie tyle do miejsca a do okolicznosci. Jest wiele miejsc w ktorych nie bywa sie codzinnie czy czesto a jednak nie wymaga sie tam wyjatkowego stroju.
              • beataj1 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:18
                Nigdy nie byłam na premierze, ale jednak kolejne z wielu przedstawień to nie premiera z galą. Zupełnie inne okazje.
                Na premierę pewnie bym się postarała bardziej, na normalnie przedstawienie - nie
                • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:41
                  Z premierą jest tak, że jest świętem twórców, takim "pępkowym" całego zespołu. Widownia pozabranżowa jest na tym szczególnym przedstawieniu poniekąd gościem i w związku z tym, dostosowuje się do oczekiwań gospodarzy. Tyle formalnie, bo oczywiście wiadomo, że funkcją premierowego stroju jest pokazać się i zadać szyku😁.
                  • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:36
                    potworia116 napisała:

> Z premierą jest tak, że jest świętem twórców, takim "pępkowym" całego zespołu.
                    > Widownia pozabranżowa jest na tym szczególnym przedstawieniu poniekąd gościem i
                    > w związku z tym, dostosowuje się do oczekiwań gospodarzy. Tyle formalnie, bo o
                    > czywiście wiadomo, że funkcją premierowego stroju jest pokazać się i zadać szyk
                    > u😁.

To ja się pochwalę przy okazji, że byłam w weekend i po całym okropnym pandemicznym roku czuję się jak Ania z Zielonego Wzgórza, która wróciwszy z uroczystego pikniku oświadczyła, że było b a j e c z n i e smile
                    • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:59
                      ludzikmichelin4245 napisał(a):
                      >
                      > To ja się pochwalę przy okazji, że byłam w weekend i po całym okropnym pandemic
                      > znym roku czuję się jak Ania z Zielonego Wzgórza, która wróciwszy z uroczystego
                      > pikniku oświadczyła, że było b a j e c z n i e smile

Powiedz gdzieee, powiedz!
          • ritual2019 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:45
            Norma dla osob z tego kregu kulturowego a nie dla kazdego. Zalozenie bluzy z kapturem na czyjes wesele jest nietaktowne tak ogolnie. Na tego rodzaju okazje zaklada sie stroj odpowiedni, moze to byc typowy dla danej kultury ale nie musi, ma byc odpowiedni do okazji.
          • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 14:08
            Myślę, że włożenie tradycyjnego stroju na owo wesele w wykonaniu Europejczyka byłoby apropriacją.
        • konsta-is-me Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:27
          Ci którzy nie chodzą , bo jakby chadzali, to by widzieli że "się chodzi" 😂
    • la_felicja Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 11:46
      Czy tak było kiedyś?
      Jeszcze nie tak dawno, 20-30 lat temu, słyszałam ciągle uwagi : Jak ona mogła tak się ubrać? W taką pogodę? (nieważne, że dziewczynie akurat nie było za zimno czy za ciepło - nie, pańcie miały uzywanie, bo wypadało się ubrać stosownie do pogody)
      Moja mama też w tym celowała - jej największą obawą było, że ją obgadają. Kiedyś zimą wybierałam się na pogrzeb i akurat najbardziej pasującą elegancką czarną spódnicę miałam z cienkiego materiału. Spódnica była do kolan, na dworze płaszcz by ją zakrył, więc nie zmarzłabym. A mama - letnią spódnicę chcesz nosić zimą - chcesz, żeby cię OBGADALI?

Tak, że teraz jest jednak lepiej.
      • niemaznaczenia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:16
        A czy to nie było tak, że jeszcze niedawno emigrantki na forum pouczały "u nas to luz, dobry gust i wolny świat, w piżamie po bułki, w dresie na wernisaż, tylko w zacofanej Polsce, dyktat ubierania się do wydumanych okoliczności i przesadnej elegancji, w szpilkach i makijażu wynosi się śmieci, a w ciemnym idzie na pogrzeb"?
        • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 12:47
          nie wiem, nie jestem emigrantka.
        • la_felicja Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:33
          Ja nigdy czegoś podobnego nie twierdziłam. Owszem, widzę tych niechlujów chodzących w piżamie do sklepu i mam nadzieję, że to szybko do Polski nie dotrze. Ja jestem tą zacofaną Polką, dla której piżama to strój do spania i tylko do spania. W piżamie wyszłabym z domu tylko w razie pożaru.
          W dresie poza siłownią czy domem też czuję się źle, ale akurat widok ludzi w dresach na mieście mi nie przeszkadza.
          Ale to, o czym pisałam, to co innego. Jeżeli uznamy, że czarna spódnica i czarny sweterek są odpowiednie na pogrzeb - to powinno wystarczyć. Nie powinno już nikogo obchodzić, że spódniza jest "za cienka" albo rajstopy "za grube".
          I tak, na emigracji odkrylam luz bycia nieocenianą po stroju. Widziałam np w środku lata dziewczynę w zimowej kurtce narzuconej na T-shirt, bo akurat dzień był chłodniejszy - i nikt się tym nie gorszył. A z tego, co pamiętam, w Polsce zaraz by jakieś paniusie unosiły brewki na ten widok.
          • niemaznaczenia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:44
            To chyba kiedyś, jeszcze dzisiaj widziałam rano ludzi w "michelinkach", mimo że było 15C.

A zimą pełno młodzieży w rozpiętych kurtkach z pępkami i kostkami na wierzchu.
          • aandzia43 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:47
            "I tak, na emigracji odkrylam luz bycia nieocenianą po stroju. Widziałam np w środku lata dziewczynę w zimowej kurtce narzuconej na T-shirt, bo akurat dzień był chłodniejszy - i nikt się tym nie gorszył. A z tego, co pamiętam, w Polsce zaraz by jakieś paniusie unosiły brewki na ten widok."

Mieszkam w Polsce, a trzewiki zimowo-wiosenne nosiłam nie raz latem gdy robiło się zimno. Często do długiej spódnicy bez rajstop, w stopy ciepło, kiecka grzała w kolana i łydki. Nie wiem czy ktoś to zauważył. Ciepłe kurtki też zakładam poza zimnym sezonem gdy aura zaskoczy.
            Luz stylistyczny wcielam w życie do zawsze, duże miasto, nawet te 40 lat temu można było olać spojrzenia. Natomiast przestrzegam zasad ubierania się na cudze okazje: pogrzeby, śluby, wesela, inne uroczystości.
            • la_felicja Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:51
              No to fajnie, widać, że zmienia się podejście. Całe szczęście, bo niewiele mnie tak denerwowało, jak to "Jak ona tak się mogła ubrać w taką pogodę"
        • hanusinamama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:21
          Tak i dzisiaj jedna z nich jest urażona, jak ktoś zakłada piżamę do sklepu (a nie sorry...ubiera piżamę).
          • simply_z Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:34
            wole "ubierac" niz naramki albo nastarana
            • hanusinamama Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 19:01
              NO ja nie jestem w stanie wybrać, razi mnie równo.
    • beata.1968 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:01
      Faktycznie tak się dzieje ale wcale nie uważam że to dobrze. Niestety nic na to nie poradzę , takie czasy. Mogę tylko trzymać się własnych zasad i tyle. W niczym nie poprawia mi nastroju widok "ciałopozytywnych" tłustych kobiet w szortach czy z gołym pępkiem...jakoś to do mnie kompletnie nie trafia.
      • dybusia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:21
        Zgadzam sie z ww wypowiedzią ,ale estetykę wynosi się z domu tak jak dobre maniery.Jezeli nie ma się kultury osobistej we krwi to trzeba jej się nauczyć ,tak samo estetyki. tu powinna włączyć się szkoła w wychowanie.
        • niemaznaczenia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:25
          Ty wyniosłaś?
          • dybusia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:35
            Tak
            • dybusia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:35
              Ale ja już stara jestem....
              • ajaksiowa Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:43
                Luz ubraniowy na ulicach podoba mi się i wygląda na to że nawet skarpetek w sandałach męskich nie wypada oceniać😏😏😏
              • niemaznaczenia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 13:45
                A z jakiej warstwy się wywodzisz?
                • ajaksiowa Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:08
                  Z wierzchniej
                  • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:49
                    ajaksiowa napisała:

> Z wierzchniej
                    >
                    Kupuję😁.
                  • ludzikmichelin4245 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:37
                    Doskonałe big_grin

• kropkacom Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:53
      Co to są te dzisiejsze czasy? Ja na przykład nie lubię jak mnie coś obciska, wyłazi i tak dalej. Staram się więc obierać wygodnie. Jeśli leginsy to do tuniki czy dłuższej bluzki. Generalnie większość ma podobnie. Taką mam obserwację tongue_out
      • kropkacom Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 15:55
        Z czego oczywiscie zdarzały mi się w życiu wpadki ubraniowe. Jak każdemu.
    • taki-sobie-nick Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 21:57
      I mówi, jak mu PASI. tongue_out tongue_out
    • nickbezznaczenia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 22:41
      Wcale nie dobrze.
    • beneficia Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:00
      Co za wątek big_grin
      Ludzie związani z dowolnym zawodem scenicznym robią to co robią, są w pracy. I nikogo nie obchodzi co tam akurat publiczność uzna za stosowne na siebie włozyć. W życiu nie prowadziłam ani nie słyszałam rozmowy na ten temat.
      Ubierajcie się w w co chcecie, i przychodźcie do teatrów, muzeów i filharmonii, nikt was nie wyrzuci, serio big_grin
      • potworia116 Re: Moda, styl ubierania się itp. 08.06.21, 23:18
        Ja słyszałam głównie spory na linii starsi - młodsi aktorzy (starsi tęsknili za dawnymi czasami, mlodzież optowala za pełnym luzem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka