tanebo001 08.06.21, 18:49 moto.pl/MotoPL/7,179131,27171764,tablice-rejestracyjne-dla-rowerow-jest-petycja-do-rzadu-w.html jesteście za czy przeciw? Ja jestem za Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:12 Za, i obowiązkowym oc. Odpowiedz Link Zgłoś
danka88 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:14 To może jeszcze tablice rejestracyjne dla psów ? Jestem przeciw , chyba ich porąbało Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:16 danka88 napisał(a): > To może jeszcze tablice rejestracyjne dla psów ? O psich czipach nie słyszała? Odpowiedz Link Zgłoś
danka88 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:32 Słyszała ale ja chce widzieć numery żeby zgłosić zasrywanie trawnika Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:34 Lubię to. Jeszcze dodam bieganie bez smyczy i kagańca. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:06 To regulują przepisy, są miejsca w Polsce gdzie można bez smyczy i kagańca. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 22:30 U mnie nie można. Ale i tak biegają. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:34 danka88 napisał(a): > Słyszała ale ja chce widzieć numery żeby zgłosić zasrywanie trawnika A ja chcę widzieć tablice rejestracyjne rowerzystów. Żeby tych łamiących przepisy nagrać i zgłosić gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:52 Dawniej panować dobry obyczaj. Zgłaszałeś gdzie trzeba i w nocy przychodzili ci co należy. Trzeba przywrócić ten porządek. Ja też będę zgłaszał gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:35 Psie guano nie zabije dziecka , rowerzysta na chodniku jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 03:35 Pies biegający bez smyczy i kagańca również może zagryźć dziecko, a nawet dorosłego. Potrafię przytoczyć więcej przypadków zagryzień przez psy niż śmiertelnych potrąceń przez rowerzystów na chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 04:05 kamin napisał(a): > Pies biegający bez smyczy i kagańca również może zagryźć dziecko, a nawet doros > łego. Potrafię przytoczyć więcej przypadków zagryzień przez psy niż śmiertelnyc > h potrąceń przez rowerzystów na chodniku. Nie każdy pies może zagryźć. Niektóre są po prostu za małe. Każdy rowerzysta może śmiertelnie potrącić pieszego. 15-latek, który potrącił starszą kobietę na przejściu dla pieszych trafi do młodzieżowego ośrodka wychowawczego na czas postępowania - zadecydował w czwartek Sąd Rejonowy w Toruniu. Ma podjąć także decyzję, czy nastolatek odpowie jak dorosły. Kobieta zmarła w wyniku odniesionych ran, a prokuratura twierdzi, że posiada dowody, że nie był to nieszczęśliwy wypadek, a działanie umyślne. tvn24.pl/pomorze/torun-15-latek-moze-odpowiedziec-jak-dorosly-za-potracenie-staruszki-ra965055-2312617 Wypadek na pasach Toruń Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 07:21 Nie każdy rowerzysta jeździ po chodniku, nie każdy przekracza dozwoloną prędkość przy tym. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 18:27 Na filmiku widać wyraźnie, że celowo w nią wjechał. Miał wiele możliwości, żeby ją wyminąć. To nie było potrącenie nagłe, z zaskoczenia, zza rogu czy innej przeszkody. Jechał prosto widząc kobietę i z premedytacją w nią wjechał mając mnóstwo innych możliwości, z hamowaniem włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 15:44 Przecież ten idiota wiezie kogoś na kierownicy, więc po prostu jej nie zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:47 Tja, szczególnie jak pasożyty z psiego g..., pechowo ulokują się w gałce ocznej czy mózgu... Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 15:45 danka88 napisał(a): > Słyszała ale ja chce widzieć numery żeby zgłosić zasrywanie trawnika I każdego dzieciaka który sika po trawi ich i każdego po alko co sika i każdego co pluje swoją śliną , gdzie podanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:16 Tak, ja również. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:17 Za I mandaty dla każdego idioty jezdzacego po chodniku Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:19 sofia_87 napisał(a): > Za > I mandaty dla każdego idioty jezdzacego po chodniku I po jezdni, jeśli nie wolno w konkretnym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 02:31 A dlaczego tylko w konkretnym, a nie w każdym? To jakieś naciągnie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:20 Dzisiaj jakiś debil w Warszawie na miejskim rowerze wjechał na chodniku w 2 latka na rowerku. Maluch wylądował w szpitalu. Za jaja bym wieszała takich "cyklistów". Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:25 Ja też. Rozszarpalabym na miejscu To chore, że człowiek na spacerze z dziećmi musi obawiać się rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 15:47 sofia_87 napisał(a): > Ja też. Rozszarpalabym na miejscu > To chore, że człowiek na spacerze z dziećmi musi obawiać się rowerzystów. Ten dzieciak tez był na rowerze. Powinny być zakazy używania rowerów hulajnóg na chodnikach. Jakichkowiek i dla kogokolwiek. Jak chcesz jeździć to są ścieżki /ulice. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:20 "Powinny być zakazy używania rowerów hulajnóg na chodnikach. Jakichkowiek i dla kogokolwiek." Jak będzie zakaz hulajnóg na chodnikach, to ludzie nie będą się szczepić. Przecież wielu szczepi się, żeby wygrać hulajnogę w loterii, a po ulicy jeździć nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 18:29 Przeczytaj może Ustawę o ruchu drogowym. Małe dziecko na rowerku ma obowiązek poruszać się po chodniku (wraz z rodzicem), a nie po ścieżce rowerowej. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 08:20 sofia_87 napisał(a): > Ja też. Rozszarpalabym na miejscu > To chore, że człowiek na spacerze z dziećmi musi obawiać się rowerzystów. No mnie jako rowerzystke szlag trafia, gdy idzie matka z dzieckiem/dziecmi i nie zwraca na nie uwagi, bo telefon wazniejszy. Sciezek rowerowych u mnie nie ma, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 08:55 To jedz po ulicy, a nie po chodniku Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 09:34 Chodnik to także część ulicy, podobnie jak droga dla rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:56 sofia_87 napisał(a): > To jedz po ulicy, a nie po chodniku Ani mi się śni. Jeszcze zycie mi miłe. Wczoraj mao brakowało, by kilkuletni dzieciak wlazł mi pod koła, bo mamusia kompletnie się nie interesowała tym , co jej pociech robi i dokąd idzie. Zajęta była swoim telefonem. Z tobą tez pewnie tak jest. Dlatego cię w tym wątku pełno. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 18:12 No popatrz, przechodniom także jest życie mile. A Twoje jest mniej warte skoro nie ogarniasz tak prostych rzeczy. Gdyby wlazl Ci pod koła to byłaby Twoja wina ponieważ nie miałaś prawa być na rowerze na tym chodniku. Ja na spacerze jestem zajęta dziećmi, ja i niania, więc kiepsko trafiłaś ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 07:51 sofia_87 napisał(a): > No popatrz, przechodniom także jest życie mile. A Twoje jest mniej warte skoro > nie ogarniasz tak prostych rzeczy. > Gdyby wlazl Ci pod koła to byłaby Twoja wina ponieważ nie miałaś prawa być na r > owerze na tym chodniku. > Ja na spacerze jestem zajęta dziećmi, ja i niania, więc kiepsko trafiłaś ☺ Klwiatura wszystko przyjmie. Pisać mozna wiele rzeczy, ale na wlasne oczy chcilabym zobaczyc, jaka jestes "zajęta" dziecmi. Gdyby talk było, nie siedziałabyś tu bez przerwy nie kłóciłabyś się z innymi do upadłego. Widocznie coś jest na rzeczy a twoje zdanie na temat tego, gdzie mam jezdzic, guzik mnie obchodzi Pilnuj lepiej dzieci zamiast nie ematki na telefonie Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:21 Gdy ja nie zajmuję się dziećmi robi to niania lub /i moja mama, a Tobie nic do tego. Uważaj lepiej żeby nie wpaść na dziecko takiej mamy jak ja bo zobaczysz jak może być Ci źle w życiu 😀 To gdzie masz jeździć, igorantko, nie ustala moje zdanie, ale odpowiednie przepisy, ale tak to już jest gdy ktoś o intelekcie szympansa wsiada na rower czy wchodzi na forum - trzeba powtarzać wiele razy zanim zrozumiesz. Pilnuj siebie, dzieci i ich matki z telefonami mają prawo być na chodniku, Ty na rowerze nie. Pozostaje mi życzyć Ci żeby jakiś bysiowaty tatuś na wykopal -dosłownie - Cie z chodnika na ulicę, gdzie Twoje miejsce. Może w ten sposób to do Ciebie dotrze, skoro jesteś zbyt ograniczona by jeździć zgodnie z przepisami i jeszcze pyskujesz Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:45 babka tez wezwała policję na 3 latka który w nią wjechał rowerem. dzisiaj czytałam... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:58 Za trzylatka odpowiadają rodzice. Jeżeli nie są w stanie upilnować, aby nie wpadał na ludzi - to jak najbardziej powinni odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:20 ichi51e napisała: > babka tez wezwała policję na 3 latka który w nią wjechał rowerem. dzisiaj czyta > łam... > Yyy ..to raczej na rodziców wezwała. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:23 ichi51e napisała: > babka tez wezwała policję na 3 latka który w nią wjechał rowerem. dzisiaj czyta > łam... > Jeśli doszło do strat w mieniu, do obrażeń,to słusznie że wezwała. Jeśli chodziło tylko o urażona dumę i porwane rajstopy- mogła sobie darować. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 16:48 Jeśli rodzice nie są chętni od ręki zapłacić za porwane rajstopy, to czemu nie zgłaszać? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 02:04 droch napisał: > Jeśli rodzice nie są chętni od ręki zapłacić za porwane rajstopy, to czemu nie > zgłaszać? Z tego samego powodu, z którego nie jeździ się na SOR z wrastającym paznokciem. A poza tym w tej konkretnej sytuacji policja nie nałoży na rodziców3 latka mandatu, nie każe zwrócić za rajstopy. Na wzywającego natomiast może, choć nie musi, nałożyć mandat za nieuzasadnione wezwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 10:38 Z tego samego powodu, z którego nie jeździ się na SOR z wrastającym paznokciem. Trochę jakby nie ten kaliber. To bardziej jak wezwanie policji do kradzieży batonika w sklepie. Przyjeżdżają. W imię czego pani ma wracać do domu w podartych rajstopach? Niech rodzice za taksówkę zapłacą,, proste. Jeśli rodzice nie poczuli się sami z siebie do wyrównania szkody spowodowanej przez dziecko, patrol powinien zadziałać trzeźwiąco. Na wzywającego natomiast może, choć nie musi, nałożyć mandat za nieuzasadnione wezwanie. Acha. Było wykroczenie? było, to o jakim nieuzasadnionym wezwaniu piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 14:58 droch napisał: > Z tego samego powodu, z którego nie jeździ się na SOR z wrastającym paznokci > em. > > To bardziej jak wezwanie policji do kradzieży bat > onika w sklepie. Nie. To zupełnie co innego w świetle KW i w świetle KPOW. Kradzież to kradzież. Wykroczenie. > W imię czego pani ma wracać do domu w podartych rajstopach? W imię tego,żeby nie blokować patrolu policji, który może być gdzieś potrzebny bardziej. Wiesz - taką prospołeczna postawa to jest. Niech rodzice za ta > ksówkę zapłacą,, proste. Jeśli rodzice nie poczuli się sami z siebie do wyrówna > nia szkody spowodowanej przez dziecko, patrol powinien zadziałać trzeźwiąco. Bzdury. Poczytaj sobie troszeczkę KPOW i KW. Kto popełnił wykroczenie? Trzylatek. Odpowiada za wykroczenie ten trzylatek ? Nie odpowiada. Rodzice odpowiadają za wykroczenie 3 latka? Nie odpowiadają, ale mogą być pociągnięci do odpowiedzialności z art. 105 KW. A co jest warunkiem, żeby mogli odpowiadać z tego artykułu ? "demoralizacja nieletniego". Jeśli udowodnisz, że 3 latek jest wysoce zdemoralizowany i dlatego celowo wjechał w panią i podarł rajstopki, wówczas zgodzę się, że doszło do wykroczenia ....🤣 Gdybyś wezwał policję do 3 latka na rowerze, który przypadkowo podarł komuś rajstopami, patrol mógłby się zachować dwojako : - turlałby się ze śmiechu - kręcił głową z politowaniem nad Tobą - wlepiłby Ci słusznie mandat za blokowanie patrolu debilną interwencją. Zależy na kogo bys trafił/ła. > Na wzywającego natomiast może, choć nie musi, nałożyć mandat za nieuzasadnio > ne wezwanie. > > Acha. Było wykroczenie? było, to o jakim nieuzasadnionym wezwaniu piszesz? Jeśli wykroczenie popełnił 3 latek , który nie odpowiada karnie, który nie wykazuje żadnego stopnia zdemoralizowania, to wezwanie jest nieuzasadnione. P.S. Rodzice 3 latka powinni zwrócić za rajstopki i przeprosić. I tak się w 99 % dzieje w normalnym świecie. Tylko w na ematce słyszałam o propozycjach wzywania patrolu do 3 latka na rowerze. To forum to jakaś alternatywna rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 15:42 Rodzice, opiekunowie niekiedy odpowiadają za szkody popełnione przez trzylatka. Kodeks cywilny art. 427 Kto z mocy ustawy lub umowy (np. wychowawca na kolonii, wycieczce lub zimowisku) jest zobowiązany do nadzoru nad osobą, której z powodu wieku lub stanu psychicznego lub cielesnego winy poczytać nie można ten obowiązany jest do naprawienia szkody wyrządzonej przez tą osobę, chyba że uczynił zadość obowiązkowi nadzoru albo, że szkoda byłaby powstała także przy starannym wykonywaniu nadzoru. Przepis ten stosuje się również do osób wykonywających bez obowiązku ustawowego ani umownego stałą pieczę nad osobą, której z powodu wieku albo stanu psychicznego lub cielesnego winy poczytać nie można. Dalej. Odpowiedzialność za szkodę Zgodnie z przepisami Kodeksu Cywilnego dziecko do 13. roku życia nie odpowiada za wyrządzone przez siebie szkody. Wszystko dlatego, że małoletni nie posiadają zdolności do czynności prawnych oraz nie można obarczyć ich winą. W związku z tym, winę tę ponosi ustawowy opiekun dziecka, czyli najczęściej rodzic. Wyjątkiem od tej reguły jest sytuacja, gdy opiekę nad malcem sprawuje w danej chwili inna osoba lub instytucja, na przykład nauczyciel w szkole, wychowawca na koloniach bądź opiekunka. Wówczas to oni odpowiadają za niedopilnowanie dziecka. W przypadku, gdy nasza pociecha ma więcej niż 13 lat, teoretycznie ponosi odpowiedzialność za wszelkie szkody. Teoretycznie, ponieważ najczęściej dzieci do 18. roku życia jeszcze nie pracują i wszelkie płatności i tak spoczywają na rodzicach. Wyjątki W Kodeksie Cywilnym znajdziemy kilka zapisów o wyjątkach w odpowiedzialności za postępowanie naszego dziecka. Należy do nich działanie w obronie koniecznej bądź w stanie wyższej konieczności, a także sytuacja, gdy dana szkoda powstała mimo starannego wykonywania nadzoru. www.nnwdziecka.pl/aktualnosci/czytaj/kto-i-kiedy-odpowiada-za-szkody-wyrzadzone-przez-dziecko W przypadku najechania przez trzylatka rowerem mamy do czynienia z ewidentnym brakiem nadzoru ze strony opiekunów. Odpowiedzialność opiekunów jest oczywista. Natomiast pozostaje otwarta kwestia obrony koniecznej przed zagrożeniem szkodami, jakie mogą powstać w sytuacjach, w których odpowiedzialności opiekunów brak. Ludzie powinni móc chronić własne bezpieczeństwo, bronić się przed zagrożeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 15:58 Już trzylatek na rowerze może wiele. Może doprowadzić do: - przewrócenia się słabej osoby, np. starszej, nawet ciężkimi szkodami dla jej zdrowia, - potknięcia i przewrócenia się kobiety w ciąży, w konsekwencji nawet do śmierci płodu/dziecka, - zderzenia pojazdów, jeśli nagle zjedzie z chodnika na jezdnię. To tylko niektóre możliwości. Jeśli chodzi o przypadek ostatni, byłem świadkiem nie zderzenia czołowego, tylko uderzenia samochodu uciekającego przed dzieckiem w bok innego samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 16:06 To pomysl ile tragedii może spowodować dorosła osoba na rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:06 buldog2 napisał: > Rodzice, opiekunowie niekiedy odpowiadają za szkody popełnione przez trzylatka. > Kodeks cywilny > [i]art. 427 > Haha.....kodeks cywilny....🤣🤣 Proponuję pociągnięcie rodziców do odpowiedzialności karnej z kodeksu cywilnego w postępowaniu administracyjnym przed sądem kościelnym w trybie przyspieszonym....🤣🤣 Pomyliła Ci się odpowiedzialność karna z cywilną. To nie ta półeczka. Policja przyjeżdża do przestępstw i wykroczeń , a nie do kłótni o rajstopki na gruncie prawa cywilnego. 🤷🤣 Podstawy, ludzie. Podstawy. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:43 Nie, niczego nie pomyliłem. Pisałem o odpowiedzialności cywilnej, nie karnej. To raz. Po drugie, ze względu na konsekwencje każdy z wymienionych przypadków kwalifikuje się do wezwania policji, czy uważasz że w przypadku zderzenia samochodów policja nie powinna przyjechać, zbadać jego przyczyny i ewentualnie skierować to do prokuratury? Znam bardziej błahe powody wezwania policji, uznane za zasadne przez 112 i patrol policyjny. Odpowiedzialność cywilna jest fragmentem każdego z wymienionych przypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:45 Na marginesie. Pomieszanie odpowiedzialności cywilnej i karnej popełniłaś z braku zastanowienia (ignorancję wykluczam) czy ze złej woli? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:54 buldog2 napisał: > Na marginesie. Pomieszanie odpowiedzialności cywilnej i karnej popełniłaś z bra > ku zastanowienia (ignorancję wykluczam) czy ze złej woli? To ty pomyliłeś się i w dyskusję o odpowiedzialności z KW ( ewentualny mandat) wciskasz nie wiadomo po co kodeks cywilny, o którym ja w ogóle nie pisałam z innym forumowiczem. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:56 buldog2 napisał: > Na marginesie. Pomieszanie odpowiedzialności cywilnej i karnej popełniłaś z bra > ku zastanowienia (ignorancję wykluczam) czy ze złej woli? Jeśli nie załapałeś ,ze moim wpisem o odpowiedzialności karnej na gruncie cywilnym przed sądem administracyjnym drę z Ciebie łacha ,to przepraszam. Nie powinno się śmiać z czyichś deficytów. 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 18:32 "Jeśli nie załapałeś ,ze moim wpisem o odpowiedzialności karnej na gruncie cywilnym przed sądem administracyjnym drę z Ciebie łacha ,to przepraszam. Nie powinno się śmiać z czyichś deficytów. 🙈" Uznałem to za oczywistą kpinę, dlatego nie zmieniałem konwencji i nie odpowiadałem. Uwagi o deficytach też... nie skomentuję. Z uwagi na sugestie, implicite, odnośnie braku deficytów i Twojej wysokiej kondycji intelektualnej, ogólnie wysokiej kondycji intelektualnej, przyjmuję, że wszystko rozumiesz i nie drę z Ciebie łacha. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:34 Nie powinno się śmiać z czyichś deficytów. A gdy kończą się argumenty merytoryczne, rozpoczyna się walenie na oślep cepem. Nihil novi! Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:27 droch napisał: > A gdy kończą się argumenty merytoryczne, rozpoczyna się walenie na oślep cepem. > Nihil novi! Żadne argumenty mi się nie skończyły. Po prostu wyśmiałam pomysły egzekwowania odpowiedzialności cywilnej na gruncie prawa karnego. Sam fakt, że muszę to robić świadczy akurat o kompletnej ignorancji społeczeństwa względem przepisów, którymi próbują się posługiwać i na które się powołują. Uważam, że robię wręcz przysługę, np informuję: wezwiesz patrol do rajstopek? Uważaj- bo sam możesz wyrwać mandat. Możesz mi podziękować, bo to ty proponowałeś ten idiotyczny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:52 buldog2 napisał: > Nie, niczego nie pomyliłem. > Pisałem o odpowiedzialności cywilnej, nie karnej. A wcialeś się w dyskusję o odpowiedzialności karnej. Jeśli już się wcinasz, to chociaż na temat. > Po drugie, ze względu na konsekwencje każdy z wymienionych przypadków kwalifiku > je się do wezwania policji, czy uważasz że w przypadku zderzenia samochodów pol > icja nie powinna przyjechać, zbadać jego przyczyny i ewentualnie skierować to d > o prokuratury? Znam bardziej błahe powody wezwania policji, uznane za zasadne p > rzez 112 i patrol policyjny. > Odpowiedzialność cywilna jest fragmentem każdego z wymienionych przypadków. Do kolizji drogowej - jak najbardziej powinni przyjechać policjanci . Do kolizji rajstopek z rowerkiem trzylatka - no wybacz, ale nie. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 18:14 Przeczytałem Twoje odpowiedzi i z początku chciałem potwierdzić "tak mi się wydawało, że piszę na temat, ale nie, pomyliłem się". Żeby jednak nie popełnić kolejnego błędu, przejrzałem wcześniejsze wpisy i zobaczyłem, że były o jednym i drugim, odpowiedzialności cywilnej (odszkodowanie) i karnej jednocześnie. Wobec powyższego to co napisałem było na temat. Podtrzymuję. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 19:28 buldog2 napisał: > Przeczytałem Twoje odpowiedzi i z początku chciałem potwierdzić "tak mi się wyd > awało, że piszę na temat, ale nie, pomyliłem się". Żeby jednak nie popełnić kol > ejnego błędu, przejrzałem wcześniejsze wpisy i zobaczyłem, że były o jednym i d > rugim, odpowiedzialności cywilnej (odszkodowanie) i karnej jednocześnie. > Wobec powyższego to co napisałem było na temat. Podtrzymuję. Ja nie pisałam nic o odszkodowaniu. Coś Ci się pomyliło. Nie zaprzeczam, że na gruncie prawa cywilnego - należy się.... Jeśli ktoś nie ma nic lepszego do roboty to może się włóczyć po sądach za porwane rajstopki. Ma takie prawo. Ja odniosłam się do kuriozalnego pomysłu wzywania policji do porwanych rajstop. Bo to idiotyczne, szkodliwe społecznie i bezsensowne. Tak samo jak zgłoszenie się z wrastającym paznokciem na SOR. Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 19:53 Tak, nie pisałaś. Czy potrafisz wytłumaczyć, dlaczego we własnych odpowiedziach problem zdefiniowany wcześniej ograniczyłaś do odpowiedzialności karnej? Oczywiście, mogłaś to zrobić, odnieść się do części zagadnienia, ale nie wymagać, by kolejni rozmówcy to ograniczenie respektowali. Jakości, zawartości dowcipu na temat " odpowiedzialności karnej na gruncie cywilnym przed sądem administracyjnym", z owinięciem w bawełnę - nieuprzejmości połączonej nie tylko z poczuciem, ale i ekspresją - jakże inaczej! - wyższości, co enigmatycznie określiłem jako kpinę. nie będę omawiał. Zlekceważyłem, ale kiedy chwilę dłużej o tym myślę, to mdli. Każdy kolejny mój wpis będzie zawierał wartościowania, w konwencji "bez owijania w bawełnę". Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 21:54 delete123 napisał(a): > Tak, nie pisałaś. Czy potrafisz wytłumaczyć, dlaczego we własnych odpowiedziach > problem zdefiniowany wcześniej ograniczyłaś do odpowiedzialności karnej? Problem bynajmniej nie był "zdefiniowany". Padła natomiast propozycja wzywania policji do rajstop. Padła i sugestia, jakoby było popełnione jakieś wykroczenie i była mowa o odpowiedzialności na gruncie KW. Więc jeszcze raz : uważam, że wzywanie policji do porwanych rajstop jest bezsensowne ,szkodliwe i nieskuteczne. Odpowiedzialność cywilna to temat na osobny rozdział. Nie powinno się wzywać policji do porwanych rajstop. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:53 >W przypadku najechania przez >trzylatka rowerem mamy do >czynienia z ewidentnym brakiem >nadzoru ze strony opiekunów. Nie, nie mamy, o ile rodzice nie wypuścili dziecka samego na ulicę. To Twoja interpretacja (błędna). Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 10:18 Mamy odmienne wyobrażenia o opiece nad dzieckiem, szczególnie jedzie rowerem, ale domyślam się, że nie tylko wtedy. Na rolkach wolno po chodniku jeździć? Wolno. Mnie samemu w parku zza żywopłotu wbiegło pod rolki dziecko i gdybym nie kucnął i chwycił je, mogłoby być z nim źle. Tymi alejkami jeżdżą samochody straży miejskiej i policji, droga hamowania to tam pewnie metr. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 10:40 memphis90 napisała: > >W przypadku najechania przez >trzylatka rowerem mamy do >czynienia > z ewidentnym brakiem >nadzoru ze strony opiekunów. > Nie, nie mamy, o ile rodzice nie wypuścili dziecka samego na ulicę. To Twoja in > terpretacja (błędna). > Oczywiście. Trzylatek jest za rodzicami. Nadal nie ma podstaw, żeby karać ZA WYKROCZENIE. Wyjaśniłam wyżej, dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:42 3 latek moze jechać chodnikiem...nie rozjezdzać przechodniów ale ma prawo tam byc. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:44 Siła i prędkość uderzenia przez trzylatka na rowerze może co najwyżej spowodować powstanie siniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 15:49 sofia_87 napisał(a): > Siła i prędkość uderzenia przez trzylatka na rowerze może co najwyżej spowodowa > ć powstanie siniaka. Tak jak wjedzie w starszą osoba i ona się przewróci, nie każdy da radę się utrzymać na nogach i uszkodzi kości. Lub w młodsze od siebie dziecko, które dostanie wstrząsu mózgu czy rozwalonej głowy uderzając o chodnik? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:36 Może masz rację, patrzę ze swojej perspektywy, ale moja trzylatka tylko we mnie raz wjechała ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 16:23 Przykład z młodszym dzieckiem jest sporny, bo odpowiedzialność za zapewnienie mu bezpieczeństwa ponoszą opiekunowie, którzy powinni takie zagrożenia dostrzec i im zapobiec. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 08:21 ichi51e napisała: > babka tez wezwała policję na 3 latka który w nią wjechał rowerem. dzisiaj czyta > łam... > I dobrze zrobiła. Widac rodzice nie interesowali sie tym, jak jedzie dziecko. Pewnie w fejsa na telefonie byli wpatrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:54 To, że Ty jesteś trwałe przyspawana do komórki z fejsem nie znaczy, że każdy tak ma. Naprawdę. Wykazujesz niezdrową fiksację w temacie telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:28 sofia_87 napisał(a): > Za > I mandaty dla każdego idioty jezdzacego po chodniku Dla równowagi proponuje mandaty dla pieszych na ścieżkch rowerowych, dla mamusiek z wózkami na ścieżce - a obok chodnik, ale ścieżka asfaltowa więc wygodnie się wózek prowadzi, mandaty dla rodziców dwulatków na różowych hulajnogach , bo chodnik z polbruku i hulajnogą trzęsie i jeszcze mandat za oburzenie w oczach jak rowerzysta na ścieżce śmie zatrąbić na bombelka co pobiera naukę jazdy na rowerku biegowym/różowej hulajnodze /rowerku z pomponikami na czterech kółkach ... koniecznie, bo siły nie mam pouczać ludzi dla kogo ściezka rowerowa jest przeznaczona Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:33 Nie mam nic przeciwko. Moje dzieci z rowerkami i hulajnogami nawet się do ścieżki nie zblizaja. Za to widuje rowerzystów na chodniku choć ścieżka znajduje się metr dalej, za pasem trawnika. Wtedy włącza mi się instynkt mordercy bo wiem co by się stało gdyby przyglup na rowerze wpadł na moje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:36 A ja z wózkiem idę grzecznie chodnikiem i do szału mnie doprowadza, jak cyklista dzwoni na mnie, żebym mu zeszła z drogi, bo idę środkiem. Obok oczywiście ścieżka rowerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:39 Wózek to pikuś, prawdziwy stres zaliczysz gdy dziecko zacznie chodzić Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 01:07 Super! Instynkt społecznie i politycznie wyrobiony przyda się jak znalazł na przygłupa na tramwaju albo pociągu. ) Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:02 delete123 napisał(a): > Super! Instynkt społecznie i politycznie wyrobiony przyda się jak znalazł na pr > zygłupa na tramwaju albo pociągu. ) To co ten przygłup na tramwaju robi? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:09 Temu przyglupowi, który to napisał najwyraźniej się pomyliły czasy albo to początkowe objawy choroby psychicznej Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:15 Przyswaja nowoczesną retorykę i inne metody - jeździć na rowerze, tramwaju, lokomotywie itd. Jak nie rozumiesz, porozmawiaj z Sofią, ona Cię nauczy. Obojętne jakimi metodami, byle skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 18:31 No u nas rowerzyści śmigają tuż obok dzieci na chodnikach, choć ścieżka po drugiej stronie ulicy Gdzie mamy czuć się swobodnie jako piesi, jeśli nie na środku chodnika? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:08 Sprawdź ostatnią zmianę w przepisach i kto może się poruszać ścieżka rowerową. Odpowiedz Link Zgłoś
gaba.m.k Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 00:11 A co ma zrobić rowerzysta jak nie ma ścieżki a boi się jechać ulicą ? Albo ulica jest ruchliwa .. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 00:15 Zostawić rower w domu. Na chodniku stanowi niebezpieczeństwo dla pieszych, w szczególności dzieci i psów Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 00:16 gaba.m.k napisała: > A co ma zrobić rowerzysta jak nie ma ścieżki a boi się jechać ulicą ? Albo ulic > a jest ruchliwa .. Prowadzić rower po chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 01:12 gaba.m.k napisała: > A co ma zrobić rowerzysta jak nie ma ścieżki a boi się jechać ulicą ? Albo ulic > a jest ruchliwa .. Iść na nóżkach. Jak ktoś się boi jechać autem po jezdni, to też może po chodniku? PS. Nie przeszkadzają mi rowerzyści na chodniku, dopóki pamiętają, że są na nim intruzem i respektują pierwszeństwo pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:11 Normalny rowerzysta z instynktem samozachowawczym jedzie wtedy chodnikiem. I w zwykłym pozaematkowym świecie ikt nie robi z tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:25 Mylisz się, to jest problem dla pieszych gdy rowerzysta znajduje się na chodniku. A dokąd ma pójść matka z instynktem samozachowawczym i dzieckiem lub psem na smyczy gdy na chodniku jest niebezpiecznie przez rowerzystów? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:05 Bez przesady. W mojej okolicy jest multum ścieżek ale są miejsca, gdzie ścieżki brak i trzeba kawałek chodnikiem, jakoś sobie wspólnie radzimy i nie zabijamy się nawzajem. Jest tez ścieżka, gdzie obok chodnik się kończy w szczerym polu i matki, psy, wózki i cała reszta idą ścieżką. Nikt nie robi problemu, wystarczy trochę wyrozumiałości. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:12 Ja nie chodzę ścieżką, a dla rowerzystów jeżdżących po chodniku obok moich dzieci nie mam nawet odrobiny wyrozumiałości. Moje prawo Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:27 No i co takiego mogę hipotetycznie Tb czy Twoim dzieciom zrobić jak przejadę obok ze swoim dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:33 Hipotetycznie możesz wpaść na moje dziecko gdy ono gwałtownie skreci wybiegajac Ci przed koła. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:48 No jakoś mi się nie zdarzyło a trochę już jeżdżę. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 15:29 sofia_87 napisał(a): > Hipotetycznie możesz wpaść na moje dziecko gdy ono gwałtownie skreci wybiegajac Ci przed koła. Otóż to! Przyznam się, że jako rowerzyście zdarza mi się (rzadko, bo w Gdańsku dużo rowerówek jest) jechać po chodniku. Bardzo wtedy uważam na pieszych, a kiedy mijam kogoś z dzieckiem, to nigdy, ale to NIGDY, nie jadę od strony dziecka/dzieci. Także samo nie jadę od strony prowadzonego psa. Przenigdy też nie dzwonię na pieszych, oni są u siebie wszak. Co najwyżej, jeśli nie można inaczej, grzecznie mówię "przepraszam". Także jak widać, jestem przestępca - gentleman. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 16:49 Hipotetycznie twoje dziecko może gwałtownie wbiec na drogę rowerową wytyczoną obok chodnika. Ale o czym ma świadczyć ten przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:39 O tym, że nie powinno być rowerzystów na chodnikach. Na ścieżkę nie wbiegnie Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 22:37 Ale niekiedy między drogą dla rowerów a chodnikiem jedyną barierą jest namalowana linia o szerokości 10 cm, wiesz o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 23:28 I OBIE strony nie powinny przekraczać tej linii Odpowiedz Link Zgłoś
gaba.m.k Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 19.06.21, 09:18 Nie każdy mieszka w Warszawie gdzie jest cała infrastruktura dla rowerów. W innych miastach jest albo chodnik albo ruchliwa ulica czasami. Rower w zetknięciu z samochodem jadącym 70km/h (tyle jeżdżą w terenie zabudowanym) ma zerowe szanse na przeżycie. Człowiek na który wpadnie rower ma zdecydowanie większe. Odpowiedz Link Zgłoś
gaba.m.k Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 19.06.21, 09:21 Więc albo budowa wystarczającej liczby ścieżek dla rowerów tak żeby dało się wszędzie nimi dojechać (lub mało ruchliwymi ulicami) albo pozwolenie rowerzystom jeździć po chodniku z zachowaniem szczególnej ostrożności. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:03 gaba.m.k napisała: > A co ma zrobić rowerzysta jak nie ma ścieżki a boi się jechać ulicą ? Iść na terapię antylekową skoro ma lęki, boi się albo chodzić pieszo, korzystać ze zbiorkomu. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 08:18 sofia_87 napisał(a): > Za > I mandaty dla każdego idioty jezdzacego po chodniku A wiesz, ze sa miejscowosci bez sciezek rowerowych? Mandaty to i piesi powinni dostawac za to, ze ida cala szerokoscia chodnika i zamiast patrzec, co sie wokół nich dzieje, wszyscy z nosami w telefonach. Mamuski, obok ktorych jezdza jak chca dzieciaki na hulannogach i rowerach biegowych, tez niczym sie nie interesują. Telefon i fb wazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 08:25 demono2004 napisała: > A wiesz, ze sa miejscowosci bez sciezek rowerowych? No i co z tego? Wtedy rowerzysta może jechać jezdnią lub poboczem. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 18:03 januszekxxl napisał: > demono2004 napisała: > > A wiesz, ze sa miejscowosci bez sciezek rowerowych? > > No i co z tego? > Wtedy rowerzysta może jechać jezdnią lub poboczem. Gdybyś mieszkala tam, gdzie ja, tez byś nie jechała a ja nie zamierzam ryzykować i władować się pod tira. Jeszcze zycie mi miłe. Nic mnie tak nie rozwala, jak piesi z nosem w telefonie . Nie wspomne juz o mamusiach małych dzieci, dl których telefon jest najwazniejszy . Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 18:14 A pieszych nic tak nie rozwala jak idiotka jezdzaca po chodniku chociaż nie ma do tego prawa Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 07:51 bla bla bla... Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 08:57 To możesz jeździć ulicą, chodnik jest dla pieszych, więc mają prawo chodzić cała szerokością chodnika Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:21 idiotyzm. Ale tu nie dziwi nic. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:21 Za. A także za jednakowym traktowaniem wszystkich użytkowników drogi równo. Ktoś, kto łamie przepisy, niezależnie czy kierowca, rowerzysta czy pieszy - powinien być stosownie karany. Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:32 Nie, żadne stosownie. SUROWO Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:37 Napisz do Zera. On też lubi "surowo". Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:43 Czasem nawet on może mieć rację Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:06 Kara powinna być adekwatna do popełnionego czynu, nie każdego i nie za wszystko trzeba zamykać w więzieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:08 Zgadzam się, znacznie lepiej ukarać taka grzywna żeby miał kilka lat komornika na karku. To najskuteczniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:09 Bardziej humanitarnie odstrzelić. Nie będzie musiał bać się komornika Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:36 Ale mniej opłacalnie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:47 Organy przestępcy pójdą na licytację. W końcu wychowamy nowego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:57 Po co komplikowac? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:36 lepsze prace spoleczne Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:24 Oczywiście przeciw, nie poprawiłoby to w żaden sposób bezpieczeństwa, a zniechęciło wielu do korzystania z roweru, ze szkodą dla środowiska i zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:26 Jeśli kilku idiotow by zrezygnowało z jazdy po chodniku to jak najbardziej by poprawiło bezpieczeństwo Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:16 Mało. Nie tylko kilku i nie idiotów, najlepiej niech zrezygnują wszyscy. Wtedy będzie można się zabrać za łamiących nowe przepisy przechodniów. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:30 Oczywiście, że by poprawiło. Dałoby się namierzyć rowerzystów, którzy sp.erdalają w długą po potrąceniu pieszych. Mało to takich? Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:42 Taki potrącony pieszy z większym powodzeniem sfotografuje samego uciekającego rowerzystę niż dokładnie uchwyci jego tabliczkę rejestracyjną. Na ulicach miast jest monitoring o takiej jakości, że prędzej można by sprawcę zidentyfikować po marce roweru i sylwetce. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:47 Ale wiesz, że na monitoringu można odczytać nr tablic? I od razu masz nazwisko i adres I wtedy to jest dowód ostateczny, a nie zgadywanie po sylwetce czy marce. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:10 Czytasz na co odpowiadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:51 asfiksja napisał: Na ulicach miast > jest monitoring o takiej jakości, że prędzej można by sprawcę zidentyfikować po > marce roweru i sylwetce. Ty to poważnie napisałaś Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:31 asfiksja napisał: > Taki potrącony pieszy z większym powodzeniem sfotografuje samego uciekającego r > owerzystę niż dokładnie uchwyci jego tabliczkę rejestracyjną. Na ulicach miast > jest monitoring o takiej jakości, że prędzej można by sprawcę zidentyfikować po > marce roweru i sylwetce. Tak. Po sylwetce można zidentyfikować sprawcę....😅 Jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:06 nota_bena napisała: > asfiksja napisał: > > > Taki potrącony pieszy z większym powodzeniem sfotografuje samego uciekają > cego r > > owerzystę niż dokładnie uchwyci jego tabliczkę rejestracyjną. Na ulicach > miast > > jest monitoring o takiej jakości, że prędzej można by sprawcę zidentyfiko > wać po > > marce roweru i sylwetce. > > Tak. Po sylwetce można zidentyfikować sprawcę....😅 Jasne. może w jakimś jej urojonym świecie Kuriozalny wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:43 Na pewno prędzej niż odczytując literki z małej tabliczki sfilmowanej monitoringiem. No chyba, że wyobrażacie sobie, że tabliczka rejestracyjna roweru będzie wielkości tablicy szkolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:49 asfiksja napisał: > Na ulicach miast > jest monitoring o takiej jakości, że prędzej można by sprawcę zidentyfikować po > marce roweru i sylwetce. Idźmy dalej....Po co w ogóle tablice rejestracyjne? Kierowcę auta można zidentyfikować po sylwetce i marce pojazdu przecież ....😅😁🤦♂️ Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:29 asfiksja napisał: > Oczywiście przeciw, nie poprawiłoby to w żaden sposób bezpieczeństwa, a zniechę > ciło wielu do korzystania z roweru, ze szkodą dla środowiska i zdrowia. A czemu tablica rejestracyjna miałaby zniechęcić kogoś do korzystania z roweru? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:33 Widać na tym przykładzie jak przestrzegane są przepisy ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 16:52 Bo trzeba będzie za nią zapłacić? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:41 Jeśli w ten sposób zniknie z chodnika jeden rowerzysta to wyjdzie na dobre Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:16 Zgadzam się. Jeśli zamiast zachęcić do jazdy rowerem będzie się ją utrudniać to ludzie wybiorą samochód i nic w tym dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:27 Oczekiwanie, że rowerzyści będą przestrzegać przepisów to utrudnianie? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:09 Wątek o tablicach rejestracyjnych co się wiąże z całym biurokratycznym, nikomu niepotrzebnym shitem to raz. Dwa przepisy są debilne, życzę powodzenia w jeździe na rowerze po ulicach Warszawy tam gdzie ścieżek brak. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:16 To jest potrzebne, dla bezpieczeństwa pieszych. Jeśli rowerzysta boi się jechać po ulicy, to może prowadzić rower po chodniku albo jechać komunikacja miejska Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:32 Nie widzisz różnicy między jazdą rowerem miedzy samochodami a mijaniem od czasu do czasu rowerzysty na chodniku. Masz jakiś uraz czy co. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:46 Jazda rowerem pomiędzy samochodami nie zagraża pieszym, tylko rowerzystom 😀 A ja nie chcę być mijana przez rowerzystów gdy idę chodnikiem. Mam uraz, gdy byłam w końcówce drugiej ciąży spacerowalismy z naszym dwulatkiem po PM, chodnikiem, mąż trzymał za rękę synka, mały był może 20 cm od końca chodnika i właśnie w to 20 cm pchala się jadąc z dużą prędkością na rowerze jakas idiotka. Na szczęście mąż zauważył ja odetchnąl. Nie chce mi się myśleć co by było gdyby mąż nie zauważył zagrożenia a synek zrobił krok w bok. A mnie adrenalina w moim stanie też nie była potrzebna. Na spacerze trzymam dzieci obok siebie i mam mordercze instynkty za każdym razem gdy przejeżdża koło nas rowerzysta Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:53 Jazda pomiędzy samochodami zagraża rowerzystom przede wszystkim. Bo przepis o 50 k/h to można sobie między bajki włożyć. A to, że raz Ci się trafiła nienormalna rowerzystka to nie powód żeby do innych ziać nienawiścią. I uważam się, że na chodniku jechać należy w tempie spacerowym. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:06 Trudno, moim dzieciom w aucie rowerzysta nie zagraża. Nie raz, raz było krok od tragedii, może nie jednej, zważywszy mój stan. Ja zieje nienawiścią tylko do rowerzystów na chodnikach, ci na ulicy o ścieżce są mi obojętni Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:12 Fobie się leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:13 A przepisów należy przestrzegać Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:55 Aaa i wszystko jasne. Tak mi się wydawało, że to ty masz tego dzielnego męża, który zaatakował przejeżdżająca obok rowerzystkę. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:02 Nie, mąż ochronil dwulatka, którego zamierzała zaatakować rowerzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:05 Swoje zdanie na temat dzielnego męża wyraziłam w tamtym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:08 Twoje zdanie na temat mojego męża jest nieistotne. O to może też z podobnego powodu bysio "zaatakowal" Ci tatusia? Bo dzielny senior jechał 20 cm od jego małego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:10 Nie. Wypatrzył sobie ojca i zasadził się na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:15 Na pewno 😂 Musi być z niego niezle karynopodobne ciacho, skoro bysio się skusil 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:14 Przewrócenie osoby przejeżdżającej blisko ale jest atakiem. O ile pamietam rowerzystka poszukiwała później świadków. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:20 Źle pamiętasz , świadkowie nie byliby potrzebni, jest monitoring co kilka metrów. Atakiem jest proba przejazdu centymetry od małego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:01 I płoda, nie zapomnij wspomnieć o płodzie "zważywszy na Twój stan"! Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:17 Tak, moje nienarodzone dziecko także było ważne i zagrożone Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 11:04 >chodnikiem, mąż trzymał za rękę synka, mały był może 20 cm od końca chodnika Dobrze rozumiem, że zajmowaliście całą szerokość chodnika na Polu Mokotowskim? Od brzegu do brzegu? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 11:21 Szliśmy dość blisko siebie, we trójkę, więc nie. Z mojej strony było dużo więcej miejsca niż z tej drugiej, nie mam pojęcia dlaczego to babsko akurat postanowiło przejechać obok dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 13:30 >Szliśmy dość blisko siebie, we trójkę, więc nie. >Z mojej strony było dużo więcej miejsca niż z tej drugiej, nie mam pojęcia dlaczego to babsko akurat postanowiło przejechać obok dziecka Aha, czyli szliście po lewej stronie ścieżki? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 13:58 Szliśmy po chodniku. Jakie ma znaczenie po której stronie, nie pamiętam, to było ponad 3 lata temu. Ale raczej prawa, taki nawyk Gdyby pieszy, przypominam, że to chodnik, więc miejsce dla pieszych, chciał nas ominąć, to miał dużo miejsca z mojej strony, a jeśli koniecznie chciałby nas mijac od strony synka, to wystarczyloby powiedzieć przepraszam. Nie wspominając już o tym, że w środku dnia, w lutym, nie było na PM tłumów, które nie poxwalalyby spacerowiczom na wybór innego chodnika Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 15:25 Czyli twój mąż przewrócił rowerzystkę, która nie musnęła twojego dziecka, tylko blisko przejechała. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:43 Nie przyjechała, mąż ochronil synka. Tam było może 20 cm od trawnika. Gdyby mały zrobił pol kroku w bok to byłaby tragedia. A rowerzystka nie miała prawa być na chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 18:02 A nie mógł synka przytrzymać za rękę zamiast zrzucać kobietę z roweru? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 18:13 Cały czas go trzymał za rękę, to było ok 20 cm, w których jakieś durne babsko usilowalo zmieścić się obok mojego dwulatka. Jesteś tak bezmyslna, że nie wiesz, centymetry mogły zdecydować o tragedii? A idiotka została po prostu odepchnieta, spadła sama, jakby jechała wolnej albo w ogóle nie jechała po chodniku to moje dziecko nie byłoby zagrożone Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 18:52 Czy każdego psa , który do mnie podbiega mogę kopnąć bo może ugryźć? Czy mam nosić kamień w ręku, żeby rzucić w samochód, który skręca w prawo na zielonej strzałce kiedy przechodzę na pasach? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:00 Jesteś dwulatkiem a pies czy auto są centymetry od Ciebie? Pies ma prawo być na chodniku, rowerzysta nie, na tym polega różnica Nie wspominając już o tym, że nie każdy pies podbiega po to żeby ugryźć, a każdy rower na chodniku stanowi niebezpieczenstwo zwłaszcza jadący szybko w małej odległości od dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:04 Nie jestem dwulatkiem ale czuję się zagrożona przez osy które podbierają mnie obwąchać, samochody skręcające na zielonej strzałce tez mijają mnie wystarczająco blisko, abym czuła się zagrożona. Mogę więc? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:04 Przez psy Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:14 Możesz podzielić los tatusia gdy dotkniesz psa. Wtedy ja też będę team bysio, tym razem od psa. 😀 Jesteś po prostu bezmyslna, tłumacze Ci dlaczego rowerzyści stanowią zagrożenie dla pieszych, w szczególności dzieci, a Ty podajesz wciąż i wciąż głupie przykłady. Pies ma prawo być na chodniku, rowerzysta nie. Pies, który chce Cie obwachac Cie nie zabije, rowerzysta natomiast może zabić człowieka na chodniku, zwłaszcza małego człowieka. Wysil mozdzek i zapamiętaj chociaż tyle z tego wątku; rowerem jeździmy po ścieżce lub po ulicy. I naucz tego tatusia. Inaczej znów może się pojawić bysio i zrobić swoje ku zadowoleniu pieszych, głównie rodziców małych dzieci. Dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:29 Ja die pytam czy w sytuacji, która odbieram jako zagrożenie mogę reagować atakiem. Według ciebie nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:34 Spróbuj Przypominam, że znęcanie się nad zwierzętami to przestępstwo Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:38 Zrzucanie ludzi z rowerów też. Boje się podbiegających psów. A co z samochodami na przejściu? Mogę kamieniem czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:41 No popatrz, a.panienka nie poszła na policję. Taka glupia, ale wiedziala, ze nagranie by ją pograzylo Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:31 Dla mnie nie jest oczywiste że pies chce mnie obwąchać. Może chce na mnie skoczyć a może ugryźć. No i co z samochodem gdy na pasach mam pierwszeństwo?. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:35 Wiesz, z Twoim rozumkiem to tylko mogę Ci życzyć Nagrody Darwina 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:31 Zwisa mi w jakim celu podbiega do mnie cudzy kundel, stanowi hipotetyczne zagrożenie więc w przestrzeni publicznej powinny być na krótkiej smyczy i w kagańcu bo inaczej mi spacer uprzykrzają. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:38 A to już zależy od przepisów, zwykle wystarczy smycz, a krótka to forma znęcania się. Poza tym, psy mają prawo być na chodniku, Ty i Twoje kundle na rowerze już nie. Dotarło? Jednak to prawda, że bezmyślni i bezwartościowi ludzie nie lubią zwierząt Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:45 Mam prawo czuć się bezpiecznie na chodniku i nie życzę sobie, aby psy do mnie podbiegały. Co z samochodem, który nie ustępuje mi pierwszeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:51 Ja też mam do tego prawo dlatego nie życzę sobie rowrzystow na chodniku. Jak to co z samochodem? Możesz to zgłosić na policję, on ma nr rejestracyjny i istnieje monitoring Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 20:02 Samochód pojechał nie zdążyłam zapisać numerów. Następnym razem walnę kamyczkiem. Ale psa kopnę albo potraktuję gazem pieprzowym bo się boję. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 20:08 Nie jesteś tytanem intelektu, prawda? Zdajesz sobie sprawę z tego, że istnieje monitoring, jeśli podasz datę, godzinę i odpiszesz sytuacje, to spokojnie zidentyfikuja kierowcę. Jak się boisz psów to idź na terapię Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 20:27 Sofio, psy są tylko przykładem. W nikogo nie rzucam kamieniami ani nie kopię cudzych psów, pomimo że ich nie lubię. Nie walę ręką w karoserię samochodu, którego kierowca myśli że zielona strzałka w prawo oznacza że ma pierwszeństwo. Ty natomiast nie jesteś w stanie zrozumieć, że nie atakuje się ludzi bo coś ci się wydaje. Tak jak ty zabraniasz mi kopnąć psa który biegnie w moim kierunku i sugerujesz terapię tak i ja zasugeruję ci, abyś zastanowiła się czy twoje reakcje nie są nadmiarowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 21:42 Nie, Ty tylko jeździsz po chodniku, na którym znajdują się dzieci. Jeśli ktoś z dużą prędkością zbliża się rowerem do mojego dwulatka, mając ok 20 cm szerokości chodnika, to nic mi się nie wydaje, tylko realnie oceniam zagrożenie dla mojego dziecka i przeciwdzialam mu. Na tej samej zasadzie uczę dzieci ostrożności podczas przechodzenia przez pasy nawet gdy mamy zielone światło. Przyklady, które podajesz nie mają sensu PS Nie lubię ludzi, którzy nie lubią psów, od razu wiadomo, że coś jest z nimi nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 22:21 Nie bardziej niż z tymi, którzy popierają przemoc gdy nie jest uzasadniona. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 23:21 Gdy ktoś stanowi zagrożenie to jak najbardziej JEST uzasadniona. Wystarczy nie jeździć po chodniku, zapamiętaj to i przekaż tatusiowi Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:49 Naprawdę tak Ci temat ciśnienie podnosi żeby już z kundlami wyjeżdżać , a tak a propo's co miałaś na myśli. Poza tym wg Twojej opinii jestem chyba super wartościowa, kocham moje koty miłością wielką. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:54 Z kundlami to Ty pierwsza wyjechalas, ja tak nie mówię o psach, lubię je i szanuję. Dopóki jeździsz po chodniku, to miłość do kotów nie wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:05 > Tam było może 20 cm od trawnika. Czyli był tam jeszcze CALY trawnik....? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 06:36 Głuptasku, rowerzysta może też jechać po chodniku. Pod jednym warunkiem, czyli pamiętając, że chodnik jest przede wszystkim do chodzenia. Dla pieszych. Tylko tyle. Czyli nie dzwonić na pieszych, nie rozjeżdżać, nie drzeć buźki, wzmóc uwagę, bo i owszem, na chodniku bywają piesi starsi wiekiem, niepełnosprawni, małe dzieci, psy itd. Wczoraj byłam świadkiem sytuacji: wysiadłam z autobusu. Drugimi drzwiami wysiadała kobieta z wózkiem i na oko oceniając może trzyletnią dziewuszką. Po chodniku grzała jakaś pannica paplając przez komórkę. Zahaczyła dziecko spokojnie czekające, aż mama wyprowadzi z autobusu wózek. I zamiast się zainteresować, czy nie zrobiła krzywdy - rozdarła japę o niepilnowanych goowniarzach... Bezczelnie się wtrąciłam (matka dziecka nie widziała całego zajścia) i wyjaśniłam cyklistce, że dziecko stało spokojnie, ma prawo być na chodniku, z to ona ma zakichany obowiązek uważsać na drogę a nie pieprzyć przez komóreczkę. Panna zaczęła jeszcze pyszczyć, ale jak sięgnęłam po komórkę z hasłem "Dzwonię na policję i zobaczymy" to szybciutko się zwinęła. To przykład, jak rowerzyści NIE MOGĄ się zachowywać na chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 09:04 Gluptasuj siebie, jazda rowerem po chodniku dopuszczona jest wyłącznie w trzech przypadkach, doczytaj jakich, to się douczysz oraz oczywiście rowerzysta ma obowiązek się dostosować. Problem w tym, że jeżdżą jak i gdzie chcą. Ja na miejscu matki z Twojego przykładu bym nie odpuscila i wezwalabym policję Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 09:23 W opisanej sytuacji rowerzystka miała prawo jechać po chodniku (brak ścieżki rowerowej + szerokość chodnika). Natomiast miała również zakichany obowiązek zachować uwagę, zwiększyć czujność zwłaszcza zbliżając się do przystanku autobusowego i zwolnić. A nie pitolić przez telefonik i potrącać ludzi. Wezwałabyś policję i...? Zanim by patrol podjechał, panna swobodnie zdąży dojechać na drugi koniec miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 09:37 Odrobilas lekcje ☺ Pytanie czy czy jezdni obowiazywalo 50 km/h czy więcej. Bo jeśli 50 lub mniej, to nie miała. Istnieje coś takiego jak zatrzymanie obywatelskie i tak bym zrobiła plus pogotowie do dziecka. Mojego dziecka nikt nigdy bezkarnie nie skrzywdzi Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:16 stephanie_harper2 napisał(a): > Wątek o tablicach rejestracyjnych co się wiąże z całym biurokratycznym, nikomu > niepotrzebnym shitem to raz. Dwa przepisy są debilne, życzę powodzenia w jeździ > e na rowerze po ulicach Warszawy tam gdzie ścieżek brak. Biurokratyczny shit można załatwić jedna wizyta w urzędzie, albo online. Jeśli kogoś to przerasta, to nie powinien w ogóle poruszać się jakimkolwiek pojazdem po drogach publicznych. Samochody też trzeba rejestrować i jakoś nikt nie jęczy, że to biurokratyczny shit. Wymiana prawka - to też biurokratyczny shit. Załatwianie badań okresowych pojazdu - też organizacyjny shit. Trudno. Jeśli che się jeździć - trzeba to ogarniać. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:34 Czyli twórzmy dalej kolejny shit bo mało biurokracji debilnej jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:37 Gdybyś Ty i inni rowerzyści jeździła zgodnie z przepisami to nie byloby to potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 16:54 Bzdura. Biurokratom i zamordystom wystarczy samo istnienie rowerzysty. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 22:24 Miłych wizyt w urzędach życzę, ja się nie wybieram. I pamiętaj, że z twoich podatków za te wizyty trzeba płacić. Ale jak lubisz ; Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 23:22 Miłej jazdy u ulicy życzę albo niemiłej, to nieistotne, byle by nie po chodniku Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:12 stephanie_harper2 napisał(a): > Zgadzam się. Jeśli zamiast zachęcić do jazdy rowerem będzie się ją utrudniać to > ludzie wybiorą samochód i nic w tym dziwnego. Tablica rejestracyjna w niczym nie utrudnia prowadzenia roweru. Jeśli z powodu tablicy rejestracyjnej koś rezygnuje z poruszania się rowerem, to zrezygnuje również z samochodu. Wszak samochody też trzeba rejestrować...😅 Co za kuriozalne wnioski..... Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:13 Wiesz, samochodem należy jeździć zgodnie z przepisami, a rowerem już niekoniecznie. Na tym polega różnica Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:20 sofia_87 napisał(a): > Wiesz, samochodem należy jeździć zgodnie z przepisami, a rowerem już niekoniecz > nie. Na tym polega różnica Widzę właśnie straszny ból dudy z tego powodu, że nie będzie można już bezkarnie łamać przepisów na rowerze. Nie będzie można jeździć po chodniku, kiedy "na jezdni duży ruch" np... i to jest główny problem tych co "są przeciw". Już ktoś w tym wątku porównał nawet obowiązek rejestracji rowerów do Holocaustu. Peron jest daleko, daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:27 Oczywiście, że to jest jedyny powód sprzeciwu. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 16:55 99,95% zmotoryzowanych uczestników ruchu narusza przepisy, także ten głodny kawałek "samochodem należy jeździć zgodnie z przepisami" jest słaby Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:00 droch napisał: > 99,95% zmotoryzowanych uczestników ruchu narusza przepisy Jaki procent rowerzystów narusza przepisy? 99,9%? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:09 Być może również. A teraz przełóżmy to na liczbę wypadków oraz ofiar tych wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 19:44 No właśnie samochodem też niekoniecznie. Vide dzisiejsze wiadomości - kierowca o mały 2los nie zabil dziecka na przejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:37 Przeciętnie samochód na rodzinę jest 1 albo 2, rowerów kilka zwłaszcza jak się ma dzieci, które rosną. Ale widać lubisz biurokrację i wyrzucanie pieniędzy tam gdzie nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:39 Wystarcza duze mandaty za jazdę po chodniku i to Ty za to zapłacisz 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:56 Nie sadzę, jeżdżę od lat jak uważam za stosowne i mandatów jakoś brak i policję i straż zdazyło mi się spotkać. i nic Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:47 I to jest właśnie błąd policji i straży. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:44 Nareszcie oficjalnie wiemy, co sprawia Ci przyjemność. Tak się zdarza, kiedy czujesz że kończy się libido.Ile nowych doznań przed Tobą! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:42 Nie wiem kogo miałoby zniechęcić... Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:01 Każda dodatkowa, biurokratyczna czynność może zniechęcić. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 14:05 Do jezdzenia na rowerze? Moze jak ktoś kupuje rower i stawia w garazu i go nie rusza. Jak ktoś jeździ bo luibi, bo tak szybiej, wygodniej czy taniej to nie bedzie dla niego przeszkodą. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 14:10 takie samo gadanie jak kiedy wprowadzali rejestracje telefonów na kartę. jakoś ludzie się nie zniechecili Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 16:57 takie samo gadanie jak kiedy wprowadzali rejestracje telefonów na kartę. Przestępcom to nie przeszkodziło, a dla reszty to głupia upierdliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:29 Zdecydowanie za. Tydzień temu jeden mało we mnie nie wjechał jak przechodziłam przez przejście dla pieszych na ścieżce dla rowerów (nie widziałam go). Swoją drogą im się chyba wydaje, że pasy na ścieżkach są dla ozdoby. Jeszcze nie widziałam, żeby rowerzysta chociaż zwolnił widząc zbliżającego się pieszego. A w długi weekend byliśmy świadkami, jak idiota na rowerze wjechał w małe dziecko. Rzecz działa się na deptaku wzdłuż fosy we Wrocławiu. Fakt, że dziecko wybiegło mu pod koła, ale obok była droga dla rowerów, więc on nie miał prawa jechać alejką dla pieszych, a już na pewno nie z taką prędkością wśród spacerujących. Na szczęście nic się nie stało, ale wyglądało dramatycznie. Na miejscu rodziców chyba rozniosłabym gada. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:22 "Uwielbiam" wycigowców w debilnych lateksowych wdziankach popylających po chodniku... Sama kilka dni temu miałam starcie z takim gnojkiem niewywiezionym. Szłam po chodniku. Wzdłuż jezdni. Ścieżka rowerowa - po drugiej stronie ulicy. Po tej stronie, w pobliżu, przychodnia, ze dwie apteki, osiedlowy market, kawałek dalej - kościół. Droga uczęszczana przez spora ilość osób starszych. I taki buc, owszem, "dryndnął" na mnie, ale nawet nie drgnął kierownicą! Z całym impetem wjechał mi w... Siedzenie. Po czym rozdarł na mnie durny pysk, że będę mu PŁACIĆ odszkodowanie za zniszczony rower! Bardzo mnie to ucieszyło, sięgnęłam po komórkę wyjaśniając, że już dzwonię po policję i pogadamy przy mundurowych. Debil oddalił się na swoim nieco pokancerowanym sprzęcie, posyłając w moją stronę wiązankę, w której "jeb...na szmata!" było najdelikatniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 07:25 nie to, zebym bronila rowerzysty... ale jak moze sie zniszczyc/pokancerowac rower przy wjechaniu w kogos? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 07:28 Ano jak mi jaśniepan wjechał w tyłek, to jego cud-rowerek zaliczył glebę. A chodnik ciut twardszy niż pieszy... Jakoś mu nie współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:01 spoko, tez bym nie wspolczula ale rowery sa bardzo wytrzymale na upadki. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:10 Lakierek się pewnie zarysował.... Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 18:19 Bo problemem nie są sami rowerzyści na chodnikach i deptakach tylko duża prędkość z jaką jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:39 Ciekawe, że cały świat radzi sobie bez tablic dla rowerzystów. Tylko tu, jak zwykle - z rozumem pod prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:47 Nigdzie na świecie nie widziałam tylu bezmyślnych rowerzystów co w Polsce, a dużo podróżuję. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 18:23 laura.palmer napisała: > Nigdzie na świecie nie widziałam tylu bezmyślnych rowerzystów co w Polsce, a du > żo podróżuję. Co więcej, w wielu krajach rowerzyści jeżdżą po chodnikach wśród spacerowiczów i nikog to nie dziwi i taka sytuacja wcale nie przypomina walki o przetrwanie ale pokojową koegzystencję, ale co najważniejsze.... zdecydowanie wolniej, bo to oni powinni w takim wypadku uważać, piesi są wolniejsi ale bardziej zwrotni, mogą znienacka stanąć albo nagle zmienić kierunek ruchu i tylko wolno jadący rowerzysta jest w stanie zareagować. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:49 Ciekawe, że poza Polską rowerzyści wiedzą, że po chodniku się nie jeździ, a jeśli już to jako gość i trzeba się dostosować. Dopóki w Polsce się tego nie nauczą to trzeba moc skutecznie ich karać. Za samą obecność na chodniku Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:14 Nie, należy zapewnić rowerzystom BEZPIECZNE warunki jazdy. U mnie na WSZYSTKIE dzieci jeżdżące do szkoły rowerem jeżdżą chodnikiem. I nikomu rozsądnemu do głowy nie przyjdzie, żeby nakazać im jeździć jezdnią. Gdyby jakiemuś durniowi przyszło do głowy wystawiać za to mandaty, to zostałby odesłany do wystawiania w pierwszej kolejności mandatów kierowcom, którzy na 50 prują 80km/h, co czyni jezdnię niezdatną do użytkowania przez dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:57 alicia033 napisała: > Ciekawe, że cały świat radzi sobie bez tablic dla rowerzystów. Nie wiem czy cały świat ale: Co ciekawe, nad sensem obowiązku montowania tablic rejestracyjnych w rowerach zastanawia się też Nowy Jork. Hulajnogi na minuty w Berlinie mają tablice rejestracyjne moto.pl/MotoPL/7,179131,27171764,tablice-rejestracyjne-dla-rowerow-jest-petycja-do-rzadu-w.html Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 06:30 Nie zgodzę się, że cały świat. W Chinach obowiązują tablice rejestracyjne rowerów. A liczba rowerów tamże stanowi znaczący procent rowerów na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:41 Słusznie porównanie. Wprowadźmy więc pozostałe chińskie przepisy do Polski, co się będziemy wysilać na europejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:59 No tak Chiny jako autorytet praworządnego państwa. A jak tam tablice w Korei Pn? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:40 Przeciw. Co z turystami zagranicznymi wjeżdżającym rowerami do Polski? Mieliby jeździć bez tablic czy wyrabiać tymczasowe na granicy? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 19:53 paniusiapobuleczki napisała: > Przeciw. Co z turystami zagranicznymi wjeżdżającym rowerami do Polski? Mieliby > jeździć bez tablic czy wyrabiać tymczasowe na granicy? Wyrabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:05 Tęsknisz za czasami wczesnego Gomułki? Wtedy byly tablice rejestracyjne dla rowerów. A karać trzeba wszystkich łamiących przepisy. Przy okazji - ostatnio policja poszukiwała bandyty który kopnął w koło rowerzysty (na chodniku) i doprowadził do wypadku. A tzw "ciągi pieszo - rowerowe" to dopiero idiotyzm. Tam piesi nie boją się chodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:24 kokosowy15 napisał(a): A karać trzeba wszystkich łamiących przepisy. A rowerzystów łamiących przepisy szukać po sylwetce lub marce roweru, jak już ktoś w wątku wymyślił Przy okazji - ostatnio poli > cja poszukiwała bandyty który kopnął w koło rowerzysty (na chodniku) i doprowad > ził do wypadku. A ten rowerzysta miał prawo jechać po chodniku? A jeśli miał prawo, to przestrzegał zasad jazdy po chodniku? Najlepiej wrzuć linka bo nie znam tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:32 Nie miał prawa jechać po chodniku, więc powinien zostać ukarany mandatem w wysokości 50 zł. Bandyta nie miał prawa go przewrócić, i za to grozi mu 3 lata więzienia. Niestety, nie miał na plecach tablicy rejestracyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:45 kokosowy15 napisał(a): > Nie miał prawa jechać po chodniku, więc powinien zostać ukarany mandatem w wyso > kości 50 zł. Bandyta nie miał prawa go przewrócić, i za to grozi mu 3 lata więz > ienia. "Bandyta" mógł zareagować obywatelsko w odpowiedzi na niebezpieczną, agresywną jazdę rowerzysty po chodniku. W ten sposób zapobiegł być może potrąceniu jakiegoś pieszego i należy mu się za to pochwała. Dasz linka do tego wydarzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:48 Mój ojciec emeryt jechał po chodniku. Zasadził się na niego bysiu, przewrócił a później przytrzymał rower tak, żeby ojciec nie mógł się podnieść. To jest ta obywatelska postawa? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:51 Może bysio dzień wcześniej ratował dziecko spod kół innego rowerzysty. A tatusiowi powiedz żeby jeździł po ścieżce Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:53 Jak jest to jeździ. Nawet jeśli dzień wcześniej ratował dziecko, to nie powód, żeby wśród wielu przejeżdżających rowerzystów wybrać sobie starszego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:55 Może wybrał losowo. Powtarzam, wystarczy nie jeździć po chodniku Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:23 Powinien takiemu skonfiskować rower. Sejm powinien uchwalić powszechne prawo do losowego wybierania skazanych. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:34 Bo to był taki odważny, proobywatelski bysio, którego było stać tylko na napaść na starszego człowieka. Od prawdziwego bysia dostał by zapewne wpier.. Normalnie medal mu dać. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:42 Skoro "starszego człowieka" nie stać na przestrzeganie przepisów, to niech uzna, że dostał to na co zasłużył. Może się nauczy Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:05 A po co ten cudzysłów? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:29 A po co to podkreślenie wieku? Starszy człowiek nie ma obowiązku przestrzegać przepisów? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:15 Aa czyli przyzwolenie na samosądy. W sumie czemu nie, ale starszy gość może mieć silnych synów, zięciów itd i i bysio już nie pokozakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:19 Bysio może mieć kolegów. Albo zwykłych znajomych z bloku, którzy nie chcą rowerzystów na chodnikach Sorry, ale w tej sprawie jestem po stronie bysia Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:38 A jak Twój kundel szczeknie na dziecko bysia i ten mu przywali z kopa to też będziesz za samosądami. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:50 Oczywiście, że tak, ale wtedy będę w teamie psa 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:57 Czyli punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. takim kalizmem trochę zajeżdża. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 07:14 pytanie co jak jej dziecko będzie na rowerku i rzuci się na nie obcy pies... Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 09:06 Jakoś i mnie i moje dzieci wszystkie psy lubią. Potrafią właściwie ocenić człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:16 W sensie, że lepiej być miłym dla wariata? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:15 Tak, tak, ten dzielny bysio atakujący emeryta to też był Twój chłop, heroicznie ratujący plodzika? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:23 Może Ty masz chłopa i plodzika, ja mam męża i dzieci. Żaden emeryt nie próbował przejechać kilka cm od mojego dziecka, więc to nie był mój mąż, ale w razie czego oboje ratowalibysmy dziecko, nawet oddychając emeryta. Wspomniany emeryt nie byłby "zaatakowany" gdyby jechał tam gdzie jest jego miejsce a nie po chodniku. Z tego co widuje, to kiedyś dojdzie do samosadu, biorąc pod uwagę styl jazdy rowerzystów po chodnikach i nastroje rodziców, którzy są tam ze swoimi dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:31 Sofio, wytłumaczę ci jeszcze raz. Mój ojciec nie zagrażał żadnemu dziecku, pan zawczasu zasadził się na niego, zajął wygodną pozycję. Ludzi przechodzących w pobliżu nie było bo inaczej upadający rower uderzyłby w kogoś. Ten pan po prostu postanowił dać nauczkę na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:34 Jeśli by było więcej takich panów to może mniej idiotow jezdziloby po chodnikach. Mam nadzieję, że to czegoś Twojego tatusia nauczy na przyszłość ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:49 Może tego pana z Żar również kilka lat odsiadki także nauczy czegoś na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:56 paniusiapobuleczki napisała: > Mój ojciec emeryt jechał po chodniku. Zasadził się na niego bysiu, przewrócił a > później przytrzymał rower tak, żeby ojciec nie mógł się podnieść. To jest ta o > bywatelska postawa? Emeryci też mogą jechać szybko, bezmyślnie i agresywnie. Twój ociec miał prawo jechać po chodniku? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:50 Nie dam. Poszukaj w komunikatach policyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:54 kokosowy15 napisał(a): > Nie dam. Poszukaj w komunikatach policyjnych. Czyli wymyślasz jakieś historyjki i chcesz być traktowany poważnie. Do tego jak wynika z innych twoich wpisów w innych wątkach, nie znasz przepisów drogowych. Linki mogę podać. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:57 Moja historia jest prawdziwa. Gdybym tam była zawołałabym straż miejską licząc się z koniecznością zapłacenia mandatu, gościowi groziłaby chyba jednak większa kara na napaść. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:59 I to jest właśnie karykatura sprawiedliwości. Powtarzam, naucz tatusia przepisów, zamiast się pieklic ma forum. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:00 Tatuś zna przepisy. Jakie przepisy pozwalają na czynną napaść? To jest samosąd. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:04 Skoro zna to co robił na chodniku? Sorry, ale jeśli jakiś idiota na rowerze na chodniku zbliży się do mojego dziecka to też mu załatwię samosad Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:26 Dlatego Sejm zalegalizuje tę obywatelską postawę. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:03 Karykaturą sprawiedliwości jest bysiu atakujący ludzi by nauczyć ich przestrzegania prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:05 Skoro z idiotami inaczej nie można... Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:07 Uważaj, bo jeśli ktoś uzna cie za idiotke to konsekwencje mogą być niemiłe. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:10 Uważam, korzystam ze ścieżek rowerowych ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:13 A gdy ich nie ma? Jeździsz po jezdni, spowalniasz ruch, ograniczasz wolność kierowców? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 22:07 Gdy ich nie ma to unikam danych tras albo uwaga; IDĘ po chodniku prowadząc rower. Wyobraź sobie, że tak też można. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 22:14 No to długich tras nie robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:27 A mam taki obowiązek? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 22:43 Zostaw rower w domu, będzie Ci wygodniej, nie będziesz musiała pchać. Długość dróg rowerowych to zwykle 20 % długości jezdni, więc po samych drogach rowerowych daleko się nie zajedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:28 Moja wygoda, moja sprawa. Jako przechodnia nie interesuje mnie długość ścieżek, interesuje mnie to żeby rowerzyści nie jeździli po chodnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:59 Myślałem że masz internet. Wpisz w wyszukiwarkę "policja poszukuje kopnął w rower Żory". Przeczytasz, dowiesz się. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:13 kokosowy15 napisał(a): Wpisz w wyszukiwarkę "policja poszukuje kopnął w row > er Żory". Sam pisz i podaj link. Ja i tak zbyt dużo czasu marnuję na dyskusje z tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:13 Nie mogę podać linku z powodów technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:15 kokosowy15 napisał(a): > Nie mogę podać linku z powodów technicznych. Jakie to powody? Może ktoś z forum będzie ci w stanie pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:24 Nie sądzę.byc moze urządzenie którym się posluguje tak ma, że widzę na nim tylko jedna linijkę tekstu który pisze. Resztę zasłania mi klawiatura i reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:27 kokosowy15 napisał(a): > Nie sądzę.byc moze urządzenie którym się posluguje tak ma, że widzę na nim tylk > o jedna linijkę tekstu który pisze. Resztę zasłania mi klawiatura i reklamy. To urządzenie to smartfon? Podaj typ, może ktoś umie to obsługiwać prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:50 Tablet Cavion 7 cali z 2012 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:34 Tu jest link www. polsatnews.pl/wiadomosc/2021-06-04/kopnal-w-rower-jadacego-mezczyzny-upadl-wprost-pod-jadace-auto-wideo/ Policja prowadzi poszukiwania, by podziękować prawdziwemu bohaterowi. Bohater dostanie stalową pałkę do łamania kości, żeby w przyszłości mógł sobie lepiej radzić. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 00:01 delete123 napisał(a): > Tu jest link > www. polsatnews.pl/wiadomosc/2021-06-04/kopnal-w-rower-jadacego-mezczyzny-upadl-wprost-pod-jadace-auto-wideo/ Powinien jechać jezdnią. Jedzie chodnikiem o szerokości około 1 metra. Zaraz za mostkiem jest znak uwaga rowerzyści. Pieszy kopnął w przejeżdżający rower Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 00:05 Albo jeśli już uparl się na chodnik, jechać w tempie pieszych lub po prostu prowadzić rower. Za wyprzedzanie na chodniku tej szerokości powinien zostać ukarany, a robią z niego ofiarę Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:49 Bandyta to jechał po chodniku. Trudno się dziwić, że ludziom puszczają nerwy Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:36 Ale dziwi mnie, że z bandytą nie postąpiono jak należy. Oddział antyterrorystyczny, snajper i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:41 No widzisz. Możesz to zgłosić i oprotestowac Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 00:36 Ale już widać poprawę! Nareszcie zaczynają strzelać do psychicznych, do rowerzystów w następnej kolejności. Tablice to jedno, a rowerzyści nie noszą jakieś dobrze widoczne oznakowanie, np. jakąś gwiazdę Może być taka jak ta, tylko trzeba zmienić napis. I do berlińskich tablic na hulajnogach będzie pasowała. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:32 Moim zdaniem wystarcza tablice i wysokie mandaty za jazdę chodnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:25 delete123 napisał(a): > Ale już widać poprawę! > Nareszcie zaczynają strzelać do psychicznych, do rowerzystów w następnej kolejn > ości. > Tablice to jedno, a rowerzyści nie noszą jakieś dobrze widoczne oznakowanie, np > . jakąś gwiazdę > Może być taka jak ta, tylko trzeba zmienić napis. I do berlińskich tablic na hu > lajnogach będzie pasowała. > Dla takich , którzy porównują obowiązek rejestracji rowerów do Holocaustu powinny być osobne oznaczenia. Obowiązkowe kamizelki odblaskowe z napisem "DEBIL". Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 07:13 pytanie czy chciałabyś być tym kierowca co to sfilmował. w wypadku gdyby rower się przewrócił mu pod koła żeby to było jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:29 A konkretnie to jak to sobie wyobrażasz? Granicę można przekroczyć polną ścieżką. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:32 bardzo prosto. policja cię dorwie bez tablic wali ci mandat Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:36 Pytam się januszka gdzie i w jakim czas od przekroczenia granicy mają sobie wyrobić tymczasowe tablice ci, którzy na teren Polski wjadą polną drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:40 Niech nie wjeżdżają. Zawsze można zamknąć granicę, postawić posterunki na każdej drodze, nawet polnej, wydawać wizy, najpierw na wjazd do Polski, później paszporty na każdy wyjazd, jeżeli zostanie odpowiednio umotywowany. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:40 to już w interesie wjeżdżającego. Zapewne szwajcarska policja nie kiwa głowa ze zrozumieniem jak wjedziesz bez winiety. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:44 A nie widzisz różnicy pomiędzy wykupieniem winiety na autostradę (naklejanej na szybę) a zamontowaniem na rowerze blachy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:50 Alez to nie misi byc blacha. Tymczasowe maga byc z plastiku jak assavery ass-savers.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:37 paniusiapobuleczki napisała: > A nie widzisz różnicy pomiędzy wykupieniem winiety na autostradę (naklejanej na > szybę) a zamontowaniem na rowerze blachy? Ja nie widzę. Nie musisz takiej tablicy montować na stałe. Byle była na rowerze, którym się poruszasz. Nie ma - wtedy ewentualnie mandat. Numer rejestracyjny byłby przypisany do nazwiska użytkownika roweru,a nie do konkretnego pojazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 07:38 to na rower tez moze byc naklejka; kiedys w Szwajcarii byly tez obowiazkowe winiety na rowery. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:37 Tu nie chodzi nikomu o niewidoczną naklejkę tylko blachy z numerami. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:02 Odpowiedzmy sobie na ważne pytanie, po co w ogóle cudzoziemcowi w Polsce własny rower? Powinien zdeponować na przejściu granicznym i w zamian otrzymać talon na wypożyczenie sprzętu w Narodowej Wypożyczalni Rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:35 paniusiapobuleczki napisała: > A konkretnie to jak to sobie wyobrażasz? Granicę można przekroczyć polną ścieżk > ą. Wyobrażam sobie że jeśli wszystkie rowery w Polsce miałyby tablice, to te bez tablic szybko by zostały wyłapane przez policję. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:38 No tak do tego nadaje się nasza policja, do łapania starszych Holendrów, Niemców i Czechów na terenach nadgranicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:39 paniusiapobuleczki napisała: > No tak do tego nadaje się nasza policja, do łapania starszych Holendrów, Niemcó > w i Czechów na terenach nadgranicznych. Dlaczego starszych, młodzi nie jeżdżą? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:41 Jeżdżą, jeżdżą ale starsi też. No i starszego łatwiej złapać, młody smyrnie w krzaki i tyle go znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:51 paniusiapobuleczki napisała: młody smyrnie w krzaki i tyle go znajdą. Dlatego powinny być obowiązkowe tablice dla rowerów. Smyrgnięcie nic by nie dało gdyby został zapamiętany/sfotografowany na rowerze z tablicą rejestracyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:44 Młodzi jeżdżą za szybko, nie dadzą się złapać. Policja zaniża normy sprawności fizycznej przy rekrutacji, nie będą się ścigać z młodymi Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:47 kokosowy15 napisał(a): > Młodzi jeżdżą za szybko, nie dadzą się złapać. Przecież policja nie musi ich gonić na rowerach. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:53 To niech ich naucxa lepiej strzelać, skoro ucieka przed policja to ma coś na sumieniu Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 07:50 Świetny pomysł!! Policjanci walczą z przestępcami! www.facebook.com/oko.press/videos/gaz-i-pa%C5%82ki-teleskopowe-tak-policja-interweniowa%C5%82a-na-prote%C5%9Bcie-kobiet-w-warszaw/281783743275348/ Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 07:15 o przepraszam w zeszłym tygodniu funkcjonariusz na rowerze dogonił 23 na motorze! Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 08:15 kokosowy15 napisał(a): > Młodzi jeżdżą za szybko, nie dadzą się złapać. Policja zaniża normy sprawności > fizycznej przy rekrutacji, nie będą się ścigać z młodymi Niemcami. To akurat nie Niemcy na rowerze są utrapieniem polskich chodników. Niemcowi raczej nie przyszłoby do głowy "smyrnąć" na widok policjanta. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 09:33 No nie są problemem, ale to Niemcy stanowią dużą część rowerowych turystów. Po co więc utrudniać? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 15:01 paniusiapobuleczki napisała: > No nie są problemem, ale to Niemcy stanowią dużą część rowerowych turystów. Po > co więc utrudniać Z mojego punktu widzenia to niewielkie utrudnienie w porównaniu do korzyści. Tak samo jak musisz załatwić sobie ubezpieczenie wyjazdowe, tak samo jak inne formalności. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 15:08 Nadal się nie zgodzę. Są takie trasy, że wjeżdżasz do jakiegoś kraju na kilka godzin. Konieczność załatwiania rejestracji skutecznie zniechęca. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:15 paniusiapobuleczki napisała: > Nadal się nie zgodzę. Są takie trasy, że wjeżdżasz do jakiegoś kraju na kilka g > odzin. Konieczność załatwiania rejestracji skutecznie zniechęca. Przecież to nie jednorazowa przepustka by była. Wyrabiasz raz u masz na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:47 >Wyrabiasz raz u masz na całe życie. I wierzysz, że Polska jest w stanie zrobić coś, co wytrzyma 50 lat? W nierealnym scenariuszu, że się uda wyprodukować coś trwałego, ten turysta ma przez 50 lat nie zgubić tych blach? Zdejmując i zakładając je co kilka lat? Zmieniając rowery? Czym to będzie mocowane? Jak zgubi to co? Szczególnie jak zgubi w trakcie pobytu, gdzieś na karkonoskich ścieżkach. A jak będzie musiał zmieniać dane? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 19:30 turzyca napisała: > >Wyrabiasz raz u masz na całe życie. > > I wierzysz, że Polska jest w stanie zrobić coś, co wytrzyma 50 lat? > W nierealnym scenariuszu, że się uda wyprodukować coś trwałego, ten turysta ma > przez 50 lat nie zgubić tych blach? Zdejmując i zakładając je co kilka lat? Zm > ieniając rowery? Czym to będzie mocowane? > Jak zgubi to co? Szczególnie jak zgubi w trakcie pobytu, gdzieś na karkonoskich > ścieżkach. > A jak będzie musiał zmieniać dane? > Jakoś w przypadku tablic rejestracyjnych pojazdów mechanicznych to działa i nikt nie ma takich dylematów jak opisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 20:04 >Jakoś w przypadku tablic rejestracyjnych pojazdów mechanicznych to działa i nikt nie ma takich dylematów jak opisałaś. Bo nie musisz zakładać specjalnych tablic na czas wizyty w danym kraju. To oznacza montaż i demontaż. Plus tablice "idą" za autem, a tutaj mają być związane z człowiekiem czyli trzeba je przełożyć ze starego roweru na nowy. Mocowanie umożliwiające przenoszenie tablic z roweru na rower bez robienia w nim zmian konstrukcyjnych jest bardziej podatne na samodzielne odczepienie się, szczególnie na wertepach (ja tak zgubiłam tablicę z wypożyczalni rowerów w Getyndze.) Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:25 turzyca napisała: > >Jakoś w przypadku tablic rejestracyjnych pojazdów mechanicznych to działa > i nikt nie ma takich dylematów jak opisałaś. > > Bo nie musisz zakładać specjalnych tablic na czas wizyty w danym kraju. To ozna > cza montaż i demontaż. > Plus tablice "idą" za autem, a tutaj mają być związane z człowiekiem czyli trze > ba je przełożyć ze starego roweru na nowy. Mocowanie umożliwiające przenoszenie > tablic z roweru na rower bez robienia w nim zmian konstrukcyjnych jest bardzie > j podatne na samodzielne odczepienie się, szczególnie na wertepach (ja tak zgub > iłam tablicę z wypożyczalni rowerów w Getyndze.) > > Ok, mamy różne perspektywy. Miałam jakiś czas temu do czynienia z piratem rowerowym , który odjeżdżając w siną dał pozostawił potrącona osobę ze złamana ręka i biodrem. Wiem też ze statystyk, że takich sytuacji jest mnóstwo. Jeśli takich wypadków byłoby mniej - wszelkie ceregiele, które opisujesz są tego warte. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:44 >Ok, mamy różne perspektywy. Ja po prostu widzę kompletną nierealność tego pomysłu. Tablice rejestracyjne, które dałoby się odczytać na jadącym rowerze, musiałyby być spore. Szczególnie jeśli chcemy odczytywać je z tyłu, gdy rowerzysta ucieka, zresztą zautomatyzowane systemy też są zoptymalizowane na tablice rejestracyjne samochodów czyli takie z przodu i tyłu pojazdu. Takich tablic nie da się zamontować sensownie bez ingerencji w konstrukcję roweru. >Jeśli takich wypadków byłoby mniej - wszelkie ceregiele, które opisujesz są tego warte. Skórka za wyprawkę. Koszty stworzenia systemów pozwalających na rejestrację roweru, wydawania tych rejestracji, utrzymywania danych osobowych w sposób zgodny z przepisami, utrata dochodów z turyzmu będą bardzo wysokie. Taniej i skuteczniej jest po prostu odseparować ruch rowerowy. >Wiem też ze statystyk, że takich sytuacji jest mnóstwo. Tzn. konkretnie ile? I porównujesz to do czego? I jeszcze może ile było ofiar śmiertelnych, bo to chyba też ważne? >Miałam jakiś czas temu do czynienia z piratem rowerowym , który odjeżdżając w siną dał pozostawił potrącona osobę ze złamana ręka i biodrem. Podziwiam Twoją wiarę w skuteczność tablic. W Polsce ludzie za zabicie człowieka na pasach samochodem nie są karani. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:36 turzyca napisała: > >Ok, mamy różne perspektywy. > > Ja po prostu widzę kompletną nierealność tego pomysłu. Tablice rejestracyjne, k > tóre dałoby się odczytać na jadącym rowerze, musiałyby być spore. Szczególnie j > eśli chcemy odczytywać je z tyłu, gdy rowerzysta ucieka, zresztą zautomatyzowan > e systemy też są zoptymalizowane na tablice rejestracyjne samochodów czyli taki > e z przodu i tyłu pojazdu. Takich tablic nie da się zamontować sensownie bez in > gerencji w konstrukcję roweru. Takie tablice nie muszą być zamontowane na stałe. Ludzie montują koszyki rowerowe, bagażniki, sakwy i się jakoś da. To tablice rejestracyjne też się da. > > > >Jeśli takich wypadków byłoby mniej - wszelkie ceregiele, które opisujesz s > ą tego warte. > > Skórka za wyprawkę. Koszty stworzenia systemów pozwalających na rejestrację row > eru, wydawania tych rejestracji, utrzymywania danych osobowych w sposób zgodny > z przepisami, utrata dochodów z turyzmu będą bardzo wysokie. Taniej i skuteczni > ej jest po prostu odseparować ruch rowerowy. > Taki system już jest. CEPIK się nazywa. Nie trzeba go tworzyć na nowo specjalnie dla rowerów. Pojazdy mechaniczne się rejestruje. Dane użytkowników przetwarza. Wystarczy dorzucić rowery. > >Wiem też ze statystyk, że takich sytuacji jest mnóstwo. > > Tzn. konkretnie ile? I porównujesz to do czego? I jeszcze może ile było ofiar ś > miertelnych, bo to chyba też ważne? > Podziwiam Twoją wiarę w skuteczność tablic. W Polsce ludzie za zabicie człowiek > a na pasach samochodem nie są karani. > Na litość...przecież tablice nie sprawią magicznie, że wypadki znikną. Tak samo tablice nie chronią przed wypadkami samochodowymi. Po prostu rowerzyści ze strachu przed identyfikacją będą ostrożniejsi. Przynajmniej niektórzy. A to już coś. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:42 Z tej twojej statystyki wynika, że to były w większości wypadki/kolizje rower-samochód. Tak wiec nie blachy tylko bezpieczne drogi rowerowe. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 10:45 paniusiapobuleczki napisała: > Z tej twojej statystyki wynika, że to były w większości wypadki/kolizje rower-s > amochód. Tak wiec nie blachy tylko bezpieczne drogi rowerowe. To były kolizje z udziałem rowery, gdzie sprawcą był rowerzysta. I to jest tylko część ujęta w statystykach. Mnóstwo kolizji nie jest w ogóle zgłaszanych, bo nie ma sprawcy. Oddalił się na swoim rowerku w 30 sekund po otrzepaniu się z kurzu. Właśnie chodzi o to, żeby nie było to możliwe. Żeby nie było bezkarni. A za ucieczkę z miejsca wypadku - kary takie jak w przypadku kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 10:54 Rozumiem, że sprawcą był rowerzysta. I dlatego uważam, że ruch rowerowy powinien być oddzielony od samochodowego i pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 10:56 paniusiapobuleczki napisała: > Rozumiem, że sprawcą był rowerzysta. I dlatego uważam, że ruch rowerowy powinie > n być oddzielony od samochodowego i pieszego. Jestem za. Ale to potrwa bardzo długo. Jeśli kiedyś będzie, tablice będą niepotrzebne. Póki co - uważam że są. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 11:14 Tym bardziej należy natychmiast zabrać się do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 12:55 >To były kolizje z udziałem rowery, gdzie sprawcą był rowerzysta Ale ja Cię prosiłam o statystyki wypadków "pieszy-rowerzysta", bo chodziło o podparcie Twojej tezy "Miałam jakiś czas temu do czynienia z piratem rowerowym , który odjeżdżając w siną dał pozostawił potrącona osobę ze złamana ręka i biodrem. Wiem też ze statystyk, że takich sytuacji jest mnóstwo. " Takich czyli pieszy-rowerzysta, a nie rowerzysta-samochód, rowerzysta-tramwaj, rowerzysta-pociąg. Podaj dane o ofiarach śmiertelnych i rannych w wypadkach "pieszy-rowerzysta". >nie ma sprawcy. Oddalił się na swoim rowerku w 30 sekund po otrzepaniu się z kurzu. Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że jak rowerzysta zabije pieszego, to od razu przyjeżdża karawan i zabiera na cmentarz, nie jest powiadamiana policja i prokuratura, nie ma dochodzenia, kto mógł być sprawcą wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 11:03 Z tej statystyki wynika, że rowerzyści spowodowali ok 1400 wypadków w których zginęło ich 111 na ogólna liczbę wypadków ponad 23 000 i śmierć 2500 osób. To nie symetryzmu, bo każdy wypadek i śmierć to nieszczęście, ale umiar trzeba zachować. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 12:49 >Taki system już jest. CEPIK się nazywa. Nie trzeba go tworzyć na nowo specjalnie dla rowerów. Pojazdy mechaniczne się rejestruje. Dane użytkowników przetwarza. Wystarczy dorzucić rowery. Ależ nie. Po pierwsze roweru nie mają VINu. Po drugie cały czas masz problem tego, czy blachy mają być na rower czy na rowerzystę. Jak na rower, to jak zadbasz o to, żeby to był faktycznie ten sam rower, skoro nie ma unikalnych numerów identyfikacyjnych pojazdów? Jeśli na rowerzystę, to jak zadbasz o przekładalność blach? Po trzecie rozmiar tablicy rowerowej musi być taki, żeby liczby dało się go odczytać z daleka / automatycznie czyli mniej więcej wielkości tych na tablicach samochodów. Jednocześnie rowerów już jest 10 milionów, to jest ten sam rząd wielkości co liczba samochodów. Czyli masz tablice, które muszą mieć co najmniej sześć pozycji, zakładając wykorzystanie liter. Weź szosówkę i znajdź miejsce, gdzie na rowerze szosowym uda Ci się przymocować pionowo z tyłu i przodu tablicę mającą 6 liter. A teraz przełóż tę tablicę na rower miejski tego samego właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 14:12 turzyca napisała: > >Taki system już jest. CEPIK się nazywa. Nie trzeba go tworzyć na nowo spec > jalnie dla rowerów. Pojazdy mechaniczne się rejestruje. Dane użytkowników przet > warza. Wystarczy dorzucić rowery. > > Ależ nie. > Po pierwsze roweru nie mają VINu. Dlatego uważam, że blachy powinny być na osobę a nie na rower. > Po drugie cały czas masz problem tego, czy blachy mają być na rower czy na rowe > rzystę. Nie mam takiego problemu. Od początku wątku nieustannie pisze że powinny być na osobę. To inni uważają, że powinny być na rower. na rowerzys > tę, to jak zadbasz o przekładalność blach? Normalnie. Jeśli poruszasz się rowerem po drodze publicznej, musisz mieć blachę. W razie kontroli drogowej- system wypluje wszystkie informacje. > Po trzecie rozmiar tablicy rowerowej musi być taki, żeby liczby dało się go odc > zytać z daleka / automatycznie czyli mniej więcej wielkości tych na tablicach s > amochodów. Nie. Tablice rejestracyjne na pojazdów mają określoną wielkość, żeby można było odczytać je z fotoradarów. Rowerowe mogą być mniejsze. Gdy rowerzysta spowoduje wypadek, świadek lub poszkodowany zdarzy zapamiętać numery, zanim rowerzysta oddali się z miejsca. I nie muszą mieć 6 liter. Nawet samochodowe niektore tyle nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:39 paniusiapobuleczki napisała: > No tak do tego nadaje się nasza policja, do łapania starszych Holendrów, Niemcó > w i Czechów na terenach nadgranicznych. Ale po co ma ich łapać? No chyba że uporczywie łamią przepisy bezpieczeństwa w ruchu ...wtedy owszem - niech łapią. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:50 Bo wjadą do Polski bez tablic. Nie zdążą na zadupiu zarejestrować roweru, wjadą w niedzielę, albo w tygodniu po dwudziestej. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:27 paniusiapobuleczki napisała: > A konkretnie to jak to sobie wyobrażasz? Granicę można przekroczyć polną ścieżk > ą. Ja na przykład wyobrażam sobie tak, że wyrabiasz sobie tymczasówki via internet jeszcze przed planowanym wyjazdem do Polski. Odbierasz w konsulacie. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:40 >Ja na przykład wyobrażam sobie tak, że wyrabiasz sobie tymczasówki via internet jeszcze przed planowanym wyjazdem do Polski. Odbierasz w konsulacie. Czyli mieszkasz np. w Dreźnie i chcesz zrobić sobie weekend w okolicach Görlitz, więc musisz pojechać do Monachium, żeby odebrać tablice rejestracyjne roweru? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 08:19 turzyca napisała: > >Ja na przykład wyobrażam sobie tak, że wyrabiasz sobie tymczasówki via int > ernet jeszcze przed planowanym wyjazdem do Polski. Odbierasz w konsulacie. > > Czyli mieszkasz np. w Dreźnie i chcesz zrobić sobie weekend w okolicach Görlitz > , więc musisz pojechać do Monachium, żeby odebrać tablice rejestracyjne roweru? > Nie. Odbiór osobisty to tylko jedna z opcji. Inną mogłoby być zamówienie ich z wysyłką na adres. Serio,w dobie internetu załatwianie spraw urzędowych to problem, który przerasta rowerzystę ? > Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 09:08 Najwyraźniej, ale skoro przerasta ich wiedza, że nie powinno ich być na chodniku... Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 16:34 >Nie. Odbiór osobisty to tylko jedna z opcji. Inną mogłoby być zamówienie ich z wysyłką na adres. Jest czwartek, zapowiada się właśnie świetny weekend na wędrówkę rowerową, turysta mieszka tak, że może wrzucić rowery na bagażnik i pojechać do Niemiec, Polski, Czech lub Austrii. Gdzie zostawi swoje pieniądze, jeżeli może pojechać do któregoś z państw bezpośrednio, a w jednym przypadku musi najpierw użerać się z formularzem na stronie internetowej, a potem opłacić przesyłkę na adres? A Dolny Śląsk właśnie inwestuje ciężką kasę w infrastrukturę dla turystów rowerowych: umwd.dolnyslask.pl/urzad/aktualnosci/artykul/ruszyly-konsultacje-spoleczne-cyklostrady-dolnoslaskiej/?no_cache=1&cHash=d79dfa55e425ee404b3c2354929e1ad0 bo to jest kierunek turystyki, który się rozwija coraz dynamiczniej i jest ciężka kasa do wzięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:14 turzyca napisała: > >Nie. Odbiór osobisty to tylko jedna z opcji. Inną mogłoby być zamówienie i > ch z wysyłką na adres. > > Jest czwartek, zapowiada się właśnie świetny weekend na wędrówkę rowerową, tury > sta mieszka tak, że może wrzucić rowery na bagażnik i pojechać do Niemiec, Pol > ski, Czech lub Austrii. To skoro masz hipotetyczny turysta jest spontaniczny i z dnia na dzień postanawia odbywać rowerowe wycieczki zagraniczne do Polski, to niech na wszelki wypadek, zawczasu, w sezonie zimowym najlepiej, żeby nie było tłoku, idzie i załatwi sobie tablicę. Albo online. No bez przesady. Dowód, paszport czy wizę też trzeba mieć aktualne, jeśli się lubi spontanicznie skakać za granicę. użerać się z > formularzem na stronie internetowej, a potem opłacić przesyłkę na adres? No jak sobie ludzie załatwiają paszporty, wizy ? No jak ? 'Użerać się z formularzem" ? Naprawdę to dla was taki dramat? Tablice można byłoby wyrabiać raz na całe życie. Naprawdę to taki dramat? > Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:33 >To skoro masz hipotetyczny turysta jest spontaniczny i z dnia na dzień postanawia odbywać rowerowe wycieczki zagraniczne do Polski, to niech na wszelki wypadek, zawczasu, w sezonie zimowym najlepiej, żeby nie było tłoku, idzie i załatwi sobie tablicę. Albo online. Albo uzna, że ma w tyłku odwiedzanie Dolnego Śląska, skoro w Czechach / Niemczech / Austrii nie robią cyrków i pojedzie zostawiać kasę gdzie indziej. Dlaczego ma się pchać gdzieś, gdzie jest trudno? >Dowód, paszport czy wizę też trzeba mieć aktualne, jeśli się lubi spontanicznie skakać za granicę. Dowód w Europie Środkowej zazwyczaj trzeba mieć tak czy siak, więc posiadanie aktualnego w kontekście wyjazdów zagraniczncyh nie jest żadnym wyzwaniem. Resztę zniosło Schengen, bo właśnie o to w tym chodzi, żeby ludziom nie utrudniać przekraczania granic. >No jak sobie ludzie załatwiają paszporty, wizy ? No jak ? Część nie załatwia i jeździ tylko tam, gdzie może wjechać bez paszportu albo przynajmniej bez wizy. I państwa o tym wiedzą, nie bez powodu do państw bałkańskich możesz wjechać na europejskim dowodzie osobistym. Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:31 Będziemy lepsi niż w Korei Północnej. Kimowie będą się od nas uczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:32 kupować za dewizy tymczasowe! Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:52 Wyrabiać tymczasówki albo wypożyczać rower na miejscu. Generalnie stosować się do prawa w miejscu, które się odwiedza. To chyba oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 00:18 Konfiskata rowerów (narzędzie przestępstwa) + mandaty. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:28 delete123 napisał(a): > Konfiskata rowerów (narzędzie przestępstwa) + mandaty. Mandatem nie można ukarać za przestępstwo....😅😅🤦♂️ Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 07:46 Dużo turystów wjeżdża na rowerze do Polski codziennie? Pięciu? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 07:59 Zdziwiłabyś się. Są trasy nadgraniczne, gdzie można wjechać i tego samego dnia wyjechać, nie każdy jest turystą wjeżdżającym z całym majdanem na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:34 I wygoda takich osób ma stać wyżej niż bezpieczeństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:09 Myślę, ze w ogólnym rozrachunku turysta na rowerze jest lepszy niż zmotoryzowany. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:30 Pod warunkiem, że nie jedzie po chodniku Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:31 No to jeśli ktoś jest takim transgranicznym turystą rowerowym na jeden dzień -tym bardziej ma ułatwienie. Zatatwia sobie rejestrację swojego pojazdu w konsulacie, odbiera tablice RAZ i może jeździć sobie w tę i z powrotem ile chce. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:04 Dużo turystów wjeżdża na rowerze do Polski codziennie? Pięciu? Jak zawsze celnie... Jak Ty coś napiszesz Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:20 Jeszcze badania techniczne rowerów, blokady zapobiegające przekroczeniu maksymalnej szybkości przewidzianej dla hulajnóg, rowerów i rowerów elektrycznych, nakaz posiadania certyfikowanej apteczki. Oczywiście, zakaz jazdy rowerem górskim poza górami (ewentualnie lasem), szosowym poza szosą, miejskim poza miastem itd. Zakaz jazdy rowerem o wielkości niedopasowanej do wzrostu osoby jadącej, zakaz jazdy mężczyznom na tzw. damkach... Jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:22 i kobietom na męskich! Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:22 Czuję brak odpowiednich regulacji w przypadku sanek, nart, wrotek, łyżew i łyżworolek Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:29 Wszystko mi jedno. I tak zwyciężą silniejsi, szybsi, inteligentniejsi i brutalniejsi. Żadne tablice tu nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:35 Dlatego kierowcy częściej zabijają rowerzystów (mimo posiadania tablic rejestracyjnych) niż odwiotnie. Nawet pieszych rowerzyści zbyt często nie zabijają, tak jakoś się porobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:47 To pierwszy link z brzegu, to mało? tvn24.pl/premium/warszawa-rowerzysta-oskarzony-o-potracenie-pieszej-proces-5074066 Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:53 Pewnie, że mało. Dla przeciwwagi - kilka tysięcy kierowców oskarżonych o zabicie pieszych - i to mimo tablic rejestracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:56 ILU kierowców samochodów zabija pieszych znajdujących się na CHODNIKU? ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:02 Kilkunastu rocznie. Jednemu udało się nawet trafić kobietę na pierwszym piętrze, co prawda przy pomocy latarni ulicznej w którą wjechał. Dodam, że latarnia także była na chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:06 Tym bardziej idioci na rowerach na chodnikach są zbedni Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:10 Masz rację. Jestem przeciwnikiem jeżdżenia rowerzystów po chodnikach, odpada wtedy także przejeżdżania po przejściach dla pieszych. Jestem także przecie wjeżdżaniu samochodów na chodniki, ale może przy następnej nowelizacji przepisów i to się zlikwiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:41 Ty to masz!...Nie tylko własne opinie, ale i logikę i my to wiemy. Tak. Zrobisz w rządzie karierę. A może lecisz po doktorat? sofia_87 napisał(a): > Tym bardziej idioci na rowerach na chodnikach są zbedni Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:51 Nie chcesz tablic rejestracyjnych na rowerach - ja także. Ale nie chce też samochodów parkujacych na chodnikach, niszczących te chodniki, nie chce samochodów przejeżdżających zbyt blisko rowerzystów, nie chce "ciągów pieszo - rowerowych" które niczym pod względem bezpieczeństwa nie różnią się od rowerzystów na chodnikach. I dziwię się niezachwianej wierze, że tablice rejestracyjne cokolwiek poprawia, poza ośmieszeniem władz, tak jakby tablice rejestracyjne na samochodach zlikwidowały wypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:55 Jeśli posadzimy przed monitorem sm, który będzie wychwytywal takich jeżdżących po ulicach i wysyłał każdemu z nich mandaty powiedzmy po 1000 zł, to tak, sądzę, że w ciągu miesiąca zmniejszy się znacząco ilość rowerzystów na chodnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:16 Ilu strażników trzeba posadzić przed monitorem żeby wysyłali mandaty po 1000 zł za parkowanie w miejscach zakazanych, za przekroczenie prędkości, za jazdę zbyt blisko rowerzysty, za wymuszanie pierwszeństwa na rowerzyście i pieszym? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:22 Nie wiem, zacznijmy od rowerzystów na chodnikach i sprawdźmy 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:55 A może zacznijmy po prostu od egzekwowania przestrzegania obowiaujacych przepisów zanim wprowadzimy nowe? Może wystarczy, żeby służby zamiast wozić się po mieście samochodami po patrolowały miasto i reagowały na bieżąco? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 11:23 Ale zakaz jazdy rowerem po chodniku to JEST obowiązujący przepis. Nie wiem dlaczego nie jest egzekwowany, ale sądzę, że tablice mógłby w tym pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 11:58 W jaki sposób? Przecież gdyby patrolowano miasto to wystarczy zatrzymać rowerzyste na chodniku, a nie czekać aż ten rowerzysta minie patrol i odczytać tablice. Wprowadzimy nowy przepis, równie martwy jak dotychczasowe. Nie boisz się chodzić po ciągach pieszo - rowerowych? Jeżeli przewrócisz rowerzyste i uciekniesz, to jak służby mogą cie zidentyfikować? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:11 Z tablicami wystarczy patrolowac online. Obawiam się, że to rowerzysci przywracają pieszych wjeżdżając w nich i są bezkarni Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:30 Jak widzisz nie zawsze. Czasem piesi przewracają rowerzystów. Ktoś proponował chińskie prawo - w Chinach są programy do identyfikacji twarzy z monitoringu miejskiego. Fajnie by było, gdyby u nas także były. W końcu, uczciwy nie ma się czego bać. I co z tymi ciągami pieszo - rowerowymi? Tam też rowerzyści zagrażają? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:35 Jeśli rowerzysta jest tam gdzie nie powinien być czyli na chodniku, to musi się liczyć z tym, że komuś przeszkadza. Zgadzam się, ja nie miałabym problemu z programem identyfukacji twarzy. CHODNIK to nie jest ciąg pieszo rowerowy Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:45 To jest chodnik z dopuszczonym ruchem rowerowym. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:50 Ale nie każdy chodnik taki jest, co nie przeszkadza rowerzystom po nim jeździć. Co więcej ścieżka rowerowa znajdujaca się metr dalej także nie przeszkadza wielu rowerzystom jeździć po chodniku Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:56 kokosowy15 napisał(a): > To jest chodnik z dopuszczonym ruchem rowerowym. Nie. To jest droga dla pieszych i rowerzystów. wrower.pl/prawo/znak-c-16-c-13-droga-dla-pieszych-i-rowerow,3187.html Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 13:11 Nie chodzi o taką drogę, lecz np ul Przybyszewskiego w Łodzi, gdzie oznaczenie jest inne. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 13:15 Znak C 16 + T 22. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 16:39 kokosowy15 napisał(a): > Znak C 16 + T 22. Naucz się w końcu przepisów. wrower.pl/prawo/znak-c-16-tabliczka-z-symbolem-roweru-t-22-chodnik-z-dopuszczonym-ruchem-rowerowym,3186.html Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:06 A o czym napisałem? Godz 12,45 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:10 kokosowy15 napisał(a): > A o czym napisałem? Godz 12,45 Nikt nie wie. Cytuj wypowiedzi na które odpowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:54 Wiesz, chyba tylko i wyłącznie Tb na złość. I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:58 W takim razie pozostaje mi życzyć jeżdżącym po chodnikach idiotom bysiow, którzy wykopia ich na ścieżkę lub ulice, tam gdzie wasze miejsce ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:07 Jeśli posadzimy przed monitorem sm, który będzie wychwytywal takich jeżdżących po ulicach i wysyłał każdemu z nich mandaty powiedzmy po 1000 zł Oj, nie rozpędzaj się, mandatów nie wystawiamy na sprzęt, tylko sprawcę wykroczenia. Na razie postulujesz znakowanie rowerów, a nie rowerzystów. Ja na przykład swoje rowery będę rejestrować na wujka z Ameryki i co mi zrobisz? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 17:46 Jeśli na fotce będziesz Ty, a nie wujek to dam Ci mandat. Ewentualnie zabiorę rower Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 22:39 Ale co znaczy "ja"? Przecież z tablicy rejestracyjnej będzie jednoznacznie wynikać, że to jechał niejaki Joe Smith z Houston. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 23:26 Ale ze zdjęcia, że ktoś inny Zawsze w razie braku zapłaty mandatu można skonfiskowac rower i niech się ewentualnie Joe tłumaczy dlaczego pozwala na to żeby szympansy nie znające przepisów korzystały z jego roweru. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 01:00 Zawsze w razie braku zapłaty mandatu można skonfiskowac rower i niech się ewentualnie Joe tłumaczy dlaczego pozwala na to żeby szympansy nie znające przepisów korzystały z jego roweru. Ale jaki znowu rower chcesz konfiskować? Skąd niby będziesz wiedzieć, gdzie jest ten rower? Przypominam, masz wyłącznie numer rejestracyjny roweru, a nie jego lokalizację. Uwielbiam patrzeć, jak biurokracja rozwiązuje kolejne stwarzane przez siebie problemy Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 09:09 Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że jest monitoring? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 10:41 W moim garażu nie ma monitoringu, w dalszym ciągu nie mam pojęcia, w jaki sposób ktoś skonfiskowałby mój rower na podstawie tablicy rejestracyjnej wujka Joe oraz monitoringu. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 11:09 Zamierzasz trzymac ten rower w garażu cały czas? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:36 Zamierzasz trzymac ten rower w garażu cały czas? Aaaa, bo ty wciąż wierzysz, że ktoś będzie szukać tego roweru z powodu jazdy po chodniku, no tak, LOL Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:45 Za odpowiednią opłata poszuka, nie martw się. Właśnie dlatego jestem zwolenniczka zasady zero tolerancji, żeby tacy jak Ty nie mogli łamać prawa dla swojej wygody. A na razie życzę Ci spotkania bysia, który wykopie Cie z rowerem z chodnika na ulicę, gdzie Twoje miejsce. Może to Cie nauczy rozumu. ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 12:44 droch napisał: > W moim garażu nie ma monitoringu, w dalszym ciągu nie mam pojęcia, w jaki sposó > b ktoś skonfiskowałby mój rower na podstawie tablicy rejestracyjnej wujka Joe o > raz monitoringu. Przy rejestracji wpisujesz imię, nazwisko, pesel i adres. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:42 >Przy rejestracji wpisujesz imię, nazwisko, pesel i adres. A co jak nie masz PESELu? Zmienisz imię? Zmienisz nazwisko? Zmienisz adres? Jak ma być raz na całe życie, to musi być możliwość aktualizacji danych. Jeśli aktualizacja i przechowywanie to RODO. A mówimy o państwie, które nie jest w stanie przetłumaczyć prawidłowo na niemiecki przepisów dotyczących pobytu stałego obcokrajowca. Google translate tłumaczy lepiej. A poza tym co, jeśli obcokrajowiec nie zaktualizuje danych? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 17:54 turzyca napisała: > >Przy rejestracji wpisujesz imię, nazwisko, pesel i adres. > > A co jak nie masz PESELu? > Zmienisz imię? > Zmienisz nazwisko? > Zmienisz adres? > > A poza tym co, jeśli obcokrajowiec nie zaktualizuje danych? > A co mnie obchodzą twoje problemy. Pesel ma każdy. Wpisujesz pesel lub regon. file:///C:/Users/tonie/Downloads/Wniosek%20o%20rejestracj%C4%99%20pojazdu%20(1).pdf Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 18:09 >Pesel ma każdy. Wpisujesz pesel lub regon. Nie, nie każdy, tylko jakieś 40 millionów ludzi na całym świecie, pół procenta światowej populacji. A tablice rejestracyjne mają obowiązywać wszystkich wizytujących Polskę rowerzystów, a nie tych którzy przez przypadek podlegli pod naszą ewidencję ludności. I uprzedzę następne "genialne rozwiązanie": w niektórych państwach nie mają nawet żadnego numeru identyfikacji podatkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 18:22 turzyca napisała: > Nie, nie każdy, tylko jakieś 40 millionów ludzi na całym świecie, pół procenta > światowej populacji. A tablice rejestracyjne mają obowiązywać wszystkich wizytu > jących Polskę rowerzystów, a nie tych którzy przez przypadek podlegli pod naszą > ewidencję ludności. Miałem na myśli Polaków (każdy na pesel). Nie interesują mnie problemy rowerzystów wizytujących Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 18:48 Januszku a ja zaczęłam tę część dyskusji bo mnie interesują problemy zagranicznych rowerzystów, ponieważ niejednokrotnie byłam na dłuższych wycieczkach rowerowych w Polsce i za granicą, a także w systemie mieszanym, skacząc sobie pomiędzy jednym a drugim krajem bo tak prowadził szlak. Czasami polną drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 19:06 >Nie interesują mnie problemy rowerzystów wizytujących Polskę. To jesteś w niewłaściwej odnodze wątku, bo ta jest poświęcona właśnie turystyce rowerowej i problemowi zrażania zagranicznych turystów do uprawiania tejże w Polsce przez nakładanie na nich utrudnień, co przełoży się na zmniejszenie wpływów regionów przygranicznych, inwestujących właśnie spore środki w rozwój infrastruktury turystyki rowerowej. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 19:40 turzyca napisała: > To jesteś w niewłaściwej odnodze wątku, bo ta jest poświęcona właśnie turystyce > rowerowej i problemowi zrażania zagranicznych turystów do uprawiania tejże w P > olsce przez nakładanie na nich utrudnień, co przełoży się na zmniejszenie wpływ > ów regionów przygranicznych, inwestujących właśnie spore środki w rozwój infras > truktury turystyki rowerowej. > Lata mi to swobodnie koło dudy. Trzeba uświadomić rowerzystom, że nie są ponad prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 20:27 Pewna pani "polityk" powiedziala:"chcą jechać, niech jadą". Takie myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 20:37 kokosowy15 napisał(a): > Pewna pani "polityk" powiedziala:"chcą jechać, niech jadą". Dotyczyło jazdy rowerzystów? Zaczynam nabierać przekonania, że tacy seniorzy jak ty są starczymi dementykami. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 20:44 Zaczynam podejrzewać, że myślenie, kojarzenie, wnioskowanie nie jest twoja mocna strona. Może nawet żadna strona. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 20:52 kokosowy15 napisał(a): > Zaczynam podejrzewać, że myślenie, kojarzenie, wnioskowanie nie jest twoja mocn > a strona. Może nawet żadna strona. Wielokrotnie udowodniłeś w innych wątkach, że nie znasz przepisów ruchu drogowego. Spadaj wojujący cyklisto. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 20:58 Positivum i jakoś dasz radę. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:43 turzyca napisała: > >Przy rejestracji wpisujesz imię, nazwisko, pesel i adres. > > A co jak nie masz PESELu? > Zmienisz imię? > Zmienisz nazwisko? > Zmienisz adres? Możesz nie piętrzyć sztucznych problemów ? Każda zmiana nazwiska, imienia i adresu jest odnotowywana w bazie PESEL. PESELU nie mają cudzoziemcy bez stałego pobytu. Dla nich mogłyby funkcjonować tymczasowki wydawane w konsulatach. > Jak ma być raz na całe życie, to musi być możliwość aktualizacji danych. > Jeśli aktualizacja i przechowywanie to RODO. > A mówimy o państwie, które nie jest w stanie przetłumaczyć prawidłowo na niemie > cki przepisów dotyczących pobytu stałego obcokrajowca. Google translate tłumacz > y lepiej. > > > A poza tym co, jeśli obcokrajowiec nie zaktualizuje danych? > Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:53 >Możesz nie piętrzyć sztucznych problemów ? Ja nie piętrzę sztucznych problemów, ja widzę problemy, na których projekt może się wywalić. >Każda zmiana nazwiska, imienia i adresu jest odnotowywana w bazie PESEL. Po pierwsze - ja się pytałam o tych licznych obcokrajowców bez PESELu, którzy zmieniają imiona, nazwiska i miejsca zamieszkania. Po drugie - ha, ha, ha, baza PESEL i aktualność danych. Już nie mówię, że ludzie nie zgłaszają zmiany adresu. Ale po pierepałach sądowych z ustalaniem prawidłowych danych przodków i szukaniem aktów ślubu prababek, zwracam szczególną uwagę na to, co wystawia mi państwo polskie. Bo to ja będę mieć problem z niezgodnością aktów usc. I gwarantuję Ci, że w trzech aktach zgonu dane nie zgadzały się z danymi z dowodu i/lub innych aktów usc. >PESELU nie mają cudzoziemcy bez stałego pobytu. Dla nich mogłyby funkcjonować tymczasowki wydawane w konsulatach. To tymczasówki czy dożywotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:46 turzyca napisała: > > > > Po pierwsze - ja się pytałam o tych licznych obcokrajowców bez PESELu, Obcokrajowcy też są w bazach, które są wykorzystywane się na co dzień i z powodzeniem. Nie trzeba PESELU. którzy z > mieniają imiona, nazwiska i miejsca zamieszkania. > Po drugie - ha, ha, ha, baza PESEL i aktualność danych. Już nie mówię, że ludzi > e nie zgłaszają zmiany adresu. Ale po pierepałach sądowych z ustalaniem prawidł > owych danych przodków i szukaniem aktów ślubu prababek, zwracam szczególną uwag > ę na to, co wystawia mi państwo polskie. A ja posługuje się baza PESEL na co dzień i mowię Ci że jest dobra i aktualna. Jak często Ty posługujesz się baza PESEL, że masz taką opinię na jej temat, jaka masz? Ale rozumiem że kiedyś miałaś problem z ustaleniem danych przodków ( pewnie bazy wówczas jeszcze nie było) i na tej podstawie kwestionujesz jej użyteczność. 😅 Bo to ja będę mieć problem z niezgodno > ścią aktów usc. I gwarantuję Ci, że w trzech aktach zgonu dane nie zgadzały się > z danymi z dowodu i/lub innych aktów usc. A co ma do tego stosunkowo nowa baza PESEL? > To tymczasówki czy dożywotnie? > W niektórych przypadkach tymczasówki,w innych - dożywotnie. Tak jak w przypadku rejestracji pojazdów. Tak jak w przypadku innych dokumentów, wydawanych na okres stały lub czasowy. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 13:14 >Ale rozumiem że kiedyś miałaś problem z ustaleniem danych przodków ( pewnie bazy wówczas jeszcze nie było) i na tej podstawie kwestionujesz jej użyteczność. Nie miałam problem taki, że musiałam przeprowadzić zaległe postępowania spadkowe do praprababki włącznie i sąd odmówił przeprowadzenia postępowania, bo się akty stanu cywilnego nie zgadzały wewnętrznie - rodzeństwo miało wpisane w akty zgonu różne dane rodziców (np. Anna, Anna Maria, Maria Anna, Marianna), akty zgonu rodziców były różne od ich aktów ślubu i urodzenia itd, część aktów była nieważna, bo wystawiający urzędnik pomylił daty kalendarzy gregoriańskich i juliańskich i w ogóle była polka-galopka. Z tego wszystkiego tylko trzy osoby umarły przed wprowadzeniem bazy PESEL. Po tych doświadczeniach zaczęłam starannie pilnować tego, co wydaje mi państwo polskie i w trzech odebranych aktach zgonu znalazłam błędy. Np. w akcie chrztu/urodzenia jest Jan (Mirosław), w akcie ślubu Jan, w książeczce wojskowej i w starym dowodzie Mirosław Jan, w nowym dowodzie Mirosław i w akcie zgonu Mirosław. Bo pan przez całe życie nazywany był Mirkiem, ale ksiądz nie chciał ochrzcić takim pogańskim imieniem, więc dołożył Jan. A jego dzieci mają wpisane w papierach Mirosław Jan i Jan Mirosław. I Ty możesz być przekonana, że baza PESEL jest aktualna, ale takich procesów o uzgodnienie aktów stanu cywilnego to jest mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 14:16 turzyca napisała: > Nie miałam problem taki, że musiałam przeprowadzić zaległe postępowania spadkow > e do praprababki włącznie i sąd odmówił przeprowadzenia postępowania, bo się ak > ty stanu cywilnego nie zgadzały wewnętrznie - rodzeństwo miało wpisane w akty z > gonu różne dane rodziców (np. Anna, Anna Maria, Maria Anna, Marianna), akty zgo > nu rodziców były różne od ich aktów ślubu i urodzenia itd, część aktów była nie > ważna, bo wystawiający urzędnik pomylił daty kalendarzy gregoriańskich i juliań > skich i w ogóle była polka-galopka. Z tego wszystkiego tylko trzy osoby umarły > przed wprowadzeniem bazy PESEL. > Wciąż nie rozumiem co twoje perturbacje mają do użyteczności bazy PESEL. Sama potwierdzasz, że błędy pochodzą z czasów kiedy tej bazy jeszcze nie było. Ja wiem, że baza PESEL jest aktualna. Jakoś rozmaite służby i urzędy z niej korzystają z powodzeniem i na co dzień. Nie rozumiem dlaczego akurat w przypadku omawianym w tym wątku ma nagle szwankować. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 23:22 A jak robią z mandatami z fotoradarów? Wysyłają właścicielowi samochodu i dają mu do wyboru - przyjęcie mandatu -wskazanie osoby, która kierowała samochodem - nieprzyjęcie mandatu, co wiąże się ze skierowaniem sprawy do sądu. Dokładnie to samo można zrobić z rowerzystami. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 01:03 (...)- nieprzyjęcie mandatu, co wiąże się ze skierowaniem sprawy do sądu. A w sądzie sprawy upadają... I za to powinien płacić przede wszystkim każdy, kto miewa takie głupie pomysły, a nie wszyscy podatnicy. Mandaty. Ważny wyrok sądu dla kierowców Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 09:11 A kto ma zapłacić za to, że rowerzysta ma głupie pomysły i jeździ po chodniku? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:05 droch napisał: > > Oj, nie rozpędzaj się, mandatów nie wystawiamy na sprzęt, tylko sprawcę wykrocz > enia. Na razie postulujesz znakowanie rowerów, a nie rowerzystów. > Ja na przykład swoje rowery będę rejestrować na wujka z Ameryki i co mi zrobisz > ? ;p Będę adwokatem diabła, bo ja z kolei uważam za sensowniejsze wydawanie tablic na osobę, a nie na rower. Ale nawet gdyby tablica była przypisana do roweru, nie do użytkownika, to da się to zrobić. Tak jak w przypadku samochodów. Jesteś właścicielem- musisz wskazać sprawcę wykroczenia popełnionego twoim pojazdem , jeśli nie pamiętasz, komu powierzyłeś pojazd, to sam odpowiadasz za wykroczenie - niewskazanie sprawcy. To nie jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:39 Jesteś właścicielem- musisz wskazać sprawcę wykroczenia popełnionego twoim pojazdem , jeśli nie pamiętasz, komu powierzyłeś pojazd, to sam odpowiadasz za wykroczenie - niewskazanie sprawcy. Otóż sąd w zalinkowanym tekście wyraźnie stwierdził, że osoba, na którą zarejestrowano pojazd - nic nie musi. Od łapania sprawców wykroczeń są organy ścigania, nie przypadkowi obywatele, Kompletne pomieszanie ról. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:48 droch napisał: > Jesteś właścicielem- musisz wskazać sprawcę wykroczenia popełnionego twoim p > ojazdem , jeśli nie pamiętasz, komu powierzyłeś pojazd, to sam odpowiadasz za w > ykroczenie - niewskazanie sprawcy. > > Otóż sąd w zalinkowanym tekście wyraźnie stwierdził, że osoba, na którą zarejes > trowano pojazd - nic nie musi. Od łapania sprawców wykroczeń są organy ścigania > , nie przypadkowi obywatele, Kompletne pomieszanie ról. Art. 96 par. 3 KW. - znany, powszechny, szeroko stosowany w sytuacjach; "Panie, ale ja nie wiem kto się złapał na fotoradar". Mój pojazd, ale nie pamiętam...". Nie pamiętasz ? to przyjmujesz mandat do 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:57 >Nie pamiętasz ? to przyjmujesz mandat do 500 zł Och, jej, 500 złotych, szalona kwota, 1/4 pensji minimalnej, taryfikator mandatów nie był aktualizowany od lat. A poza tym firma w koszty wrzuci. Popatrz co się dzieje na tym odcinku autostrady, gdzie jest odcinkowy pomiar prędkości, zawsze zgadniesz, kto jedzie firmowym i kara umowna za spóźnienie będzie wyższa niż śmieszne 500 złotych. Gorzej jak by punkty karne naliczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 23:04 A to kolejna głupota. Mandaty powinny być co najmniej 10 razy wyższe Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 07:32 turzyca napisała: > Och, jej, 500 złotych, szalona kwota, 1/4 pensji minimalnej, taryfikator mandat > ów nie był aktualizowany od lat. A poza tym firma w koszty wrzuci. Mandatu nie można "wrzucić w koszty". Borze szumiący - świadomość ekonomiczna w narodzie jest porażająco niska <facepalm> Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 12:33 >Mandatu nie można "wrzucić w koszty". Borze szumiący - świadomość ekonomiczna w narodzie jest porażająco niska <facepalm> Przecież ja nie mówię o kosztach w sensie formalnym tylko o kosztach w sensie ogólnego rachunku ekonomicznego. Kary umownej za spóźnioną dostawę też nie możesz "wrzucić w koszty", a braku przedłużenia kontraktu to już w ogóle, więc firmy często cisną na kierowców, żeby przyjechali na czas, nawet kosztem mandatu, bo 500 złotych mandatu jest niczym w porównaniu z kosztami alternatywnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 12:45 Tym bardziej kwota mandatu powinna boleć Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:49 turzyca napisała: > >Nie pamiętasz ? to przyjmujesz mandat do 500 zł > > Och, jej, 500 złotych, szalona kwota, 1/4 pensji minimalnej, A choćby i tyle. Na niektórych piratów rowerowych tyle by wystarczyło. Jeśli rowerzysta przekalkuluje sobie, że mandat to 1/3 wartości jego sprzetu, to może.... Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 08:53 turzyca napisała: > >Nie pamiętasz ? to przyjmujesz mandat do 500 zł > > Och, jej, 500 złotych, szalona kwota, 1/4 pensji minimalnej, A zobacz, jak niektórych boli... >A poza tym firma w koszty wrzuci. Ups. Chyba kompletnie nie znasz przepisów. Popatrz co s > ię dzieje na tym odcinku autostrady, gdzie jest odcinkowy pomiar prędkości, zaw > sze zgadniesz, kto jedzie firmowym i kara umowna za spóźnienie będzie wyższa ni > ż śmieszne 500 złotych. Gorzej jak by punkty karne naliczyli. Też się zgadzam, że mandaty za wyjątkowo bezczelne wykroczenia powinny być wyższe. Ale w dyskusji rozważamy , jak zdyscyplinować rowerzystów akurat. Myślę, że w takiej sytuacji 500 zł wystarczy, bo to nierzadko 1/3 ,1/4 wartości roweru,na którym porusza się pirat. > Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 09:14 Jeżeli rowerzysta jedzie tam gdzie nie wolno, patrol powinien go zatrzymać i ukarać. Co mają do tego tablice rejestracyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 10:14 kokosowy15 napisał(a): > Jeżeli rowerzysta jedzie tam gdzie nie wolno, patrol powinien go zatrzymać i uk > arać. Co mają do tego tablice rejestracyjne? Aż nie wierzę, że muszę to pisać.... Nie ma takiej możliwości żeby patrol policji teleportował się w 3 minuty na miejsce zdarzenia,app 3 minutach rowerzysta odjeżdża w siną dal. Na jakim ty świecie żyjesz ? W w tym samym wątku pada propozycja, żeby wołać patrol do porwanych rasjstopek i jednocześnie kokosowy wymaga się, żeby patrol był przy każdym rowerzyście i reagował na każde jego wykroczenie. Ty jesteś tak oderwany od reala ze swoim "patrol powinien" że aż śmieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 11:11 Nie jeździsz na rowerze, prawda? Rower, a szczególnie rowerzysta jest znacznie słabszy niż samochód, łatwiej się uszkadza i nie nadaje do jazdy. Mnie pani w samochodzie tylko zepchnęła na zakręcie na chodnik, ani ja ani rower nie nadawaliśmy się długo do jazdy. Między bajki należy włożyć opowieści, że rowerzysta zderzył się z samochodem wgniatajac blachę, otrzepal się i odjechał. W kolizji najczęściej uszkadza się przednie koło, widelec, czasem pedały i rama. U rowerzysty-kolana, łokieć, nadgarstek, czasem zebra i głową. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 14:21 kokosowy15 napisał(a): > Nie jeździsz na rowerze, prawda? Jeżdżę na rowerze praktycznie codziennie. Moja córka jeździ i mąż też. Jestem również kierowca. Bywa, że jestem też pieszą na chodniku. I moje stanowisko jest jasne - rejestracja dla rowerów! Rower, a szczególnie rowerzysta jest znacznie > słabszy niż samochód, łatwiej się uszkadza i nie nadaje do jazdy A pieszy jest znacznie słabszy niż rower. Między bajki należy włożyć opowieści, że rowerzysta zd > erzył się z samochodem wgniatajac blachę, otrzepal się i odjechał Są takie sytuacje. Ale częściej są takie, że rowerzysta wjechał w osobę, połamał ją , otrzepal się i odjechał. I właśnie takie sytuacje są najbardziej niebezpieczne. . W kolizji na > jczęściej uszkadza się przednie koło, widelec, czasem pedały i rama. U rowerzys > ty-kolana, łokieć, nadgarstek, czasem zebra i głową. Już zaczynam szlochać nad ciężka dolą łamiących przepisy rowerzystów, którzy przez swoją głupotę połamali sobie koła i nadgarstki. Nie umiesz w przepisy ? Boisz się ruchliwej jezdni? Nie jeździsz. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 16:24 Ja jazdze WYŁĄCZNIE po drogach dla rowerów (niewiele, bo jest ich niewiele) i po jezdni. To pani w samochodzie widocznie uznała, że moje miejsce jest na chodniku, wpychają mnie tam i przewracając. Mimo monitoringu (nie wiem, czy akurat niedziałającego) i tablic rejestracyjnych na samochodzie po miesiącu dostałem informację, że nie ma możliwości identyfikacji kierującego. Przypomnij może, ilu to pieszych rowerzyści zabili na chodnikach przez ostatnie dziesięć lat? Oczywiście, uwzględniając tych wszystkich pieszych zabitych a nie zgłoszonych. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 08:27 kokosowy15 napisał(a): > dziwię się niezachwianej wierze, że tablice rejestracyjne cokolwiek p > oprawia, poza ośmieszeniem władz, tak jakby tablice rejestracyjne na samochodac > h zlikwidowały wypadki. A kto twierdzi że tablice całkowicie zlikwidują wypadki? Wypadki będą, ale łatwiej będzie pociągnąć do odpowiedzialności sprawcę. Wypadki będą, ale może będzie ich mniej, bo rowerzyści zaczną bardziej zwracać uwagę na przepisy ruchu. Teraz przepisy dotyczące rowerów są słabo egzekwowalne. Widać to nawet po wpisach w tym wątku. "a pojadę sobie rowerem po chodniku bo coś tam..." Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 09:43 Równie słabo wygląda egzekwowanie zastawiania chodników przez samochody, wymuszania pierwszeństwa, porzucania hulajnogi na chodnikach, spacerów pieszych po drogach dla rowerów a głównie przekraczania prędkości. Mimo tablic rejestracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 15:07 kokosowy15 napisał(a): > Równie słabo wygląda egzekwowanie zastawiania chodników przez samochody, wymusz > ania pierwszeństwa, porzucania hulajnogi na chodnikach, spacerów pieszych po dr > ogach dla rowerów a głównie przekraczania prędkości. Mimo tablic rejestracyjnyc > h. Mylisz się. Nawet nie wiesz ile "tropicieli wykroczeń" zgłasza takie sytuacje na policję. Niektórzy pasjonaci przychodzą z całymi katalogami zdjęć takich źle zaparkowanych aut. Niektórzy przychodzą z nagraniami z kamerek, że ktoś najechał lewym kołem na ciągłą linie. Takie wykroczenie jest rejestrowanie i po tablicach ustalany jest sprawca bądź właściciel pojazdu. Jeśli obywatel zgłasza wykroczenie - policja musi prowadzić sprawę. I nie wiesz o tym, bo i skąd, ale takie mandaty za źle zaparkowane auto się sypią.Fakt, jest to procedura której nie widać na ulicy. Nie zdziw się , jak kiedyś dostaniesz mandat, bo Cię sąsiad podjasnił....🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 10:43 Wypadki będą, ale może będzie ich mniej, bo rowerzyści zaczną bardziej zwracać uwagę na przepisy ruchu. Nie, nie będzie ich mniej. Tych tablic i tak nikt nie przykręcałby albo przykręcałby lipne, Już widzę jak policja rzuca wszystkie siły na łapanie gangu rowerzystów Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 11:13 Twoje i innych wpisy udowadniają, że samosądy to jednak najlepsze rozwiązanie. Oby bylo ich jak najwięcej, tak żeby bydło na rowerach balo się jeździć po chodniku 😀 Btw Naprawdę nie trzeba rzucać wszystkich sił policji, wystarczy straż miejska i bardzo wysokie mandaty, surowo egzekwowane Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 15:08 droch napisał: > Wypadki będą, ale może będzie ich mniej, bo rowerzyści zaczną bardziej zwrac > ać uwagę na przepisy ruchu. > > Nie, nie będzie ich mniej. Tych tablic i tak nikt nie przykręcałby albo przykrę > całby lipne, Już widzę jak policja rzuca wszystkie siły na łapanie gangu rowerz > ystów To się też da załatwić.🤣 Nie martw się. W dalszym ciągu mamy sporo ludzi z mentalnością ORMO, którzy chętnie zgłoszą sąsiada, który notorycznie jeździ bez rejestracji. 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 15:52 Masz ogromną wiarę, że panom policjantom coś się chce robić. Droga pożarowa przy moim domu jest zastawiona samochodami od lat, mimo zgłaszania. Kilka ulic dalej, w domu w którym mieszka starsza pani której robię zakupy najpierw była detaliczna sprzedaż wódki, teraz jest handel zielem, nie wiem czy nie hodowla również. Ze względu na odór sam zgłaszałem ten problem. Nawet dzielnicowy się nie pojawił. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 16:01 W Polsce około pół miliona kierujących jeździ bez prawa jazdy. Prędkość w obszarze zabudowanym przekracza 90 % kierowców. Niewiele z tego wynika, a chcesz żeby policja ścigała rowerzystów bez tablic? Chyba, że ogłoszą jednodniowa akcje, jaką była kilka dni temu gdy policjanci pouczali rodziców odwożących dzieci do pobliskiego przedszkola - na hulajnoga h elektrycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 14:26 kokosowy15 napisał(a): > W Polsce około pół miliona kierujących jeździ bez prawa jazdy. Sporo ludzi jeździ bez prawka, ale liczby które podajesz to totalna bzdura. Ja wiem na ile szacuje się w Polsce liczbę osób które jeżdżą bez prawka i daje Ci szansę na sprostowanie swoich idiotyzmów. Dawaj te swoje statystyki "pół miliona". Albo przeproś za kłamstwo Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 16:30 AutoScout24 z 5 grudnia 2019. I nie jest to jedyna publikacja. Pełna strona w wyszukiwarce. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 22:05 kokosowy15 napisał(a): > AutoScout24 z 5 grudnia 2019. I nie jest to jedyna publikacja. Pełna strona w w > yszukiwarce. Nie nie nie. Podaj linka, albo cytat ze strony. Inaczej się nie liczy Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 11.06.21, 22:51 Nie mam możliwości. Przecież podałem źródło. Nie masz chyba problemu ze znalezieniem. A może to takie biurokratyczne przyzwyczajenie - bez papieru nie liczy się. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 12.06.21, 00:10 kokosowy15 napisał(a): > Nie mam możliwości. Przecież podałem źródło. Nie masz chyba problemu ze znalezi > eniem. A może to takie biurokratyczne przyzwyczajenie - bez papieru nie liczy s > ię. Nie masz możliwości,bo te liczby to bzdury. Nie ma takiego artykułu, z taką datą i z taką statystyka na tym portalu, na który się powołujesz. Po prostu kłamiesz. Proszony o źródła piszesz " nie mam możliwość" . No litości.... Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:09 kokosowy15 napisał(a): > Masz ogromną wiarę, że panom policjantom coś się chce robić. Droga pożarowa prz > y moim domu jest zastawiona samochodami od lat, mimo zgłaszania. Kilka ulic dal > ej, w domu w którym mieszka starsza pani której robię zakupy najpierw była deta > liczna sprzedaż wódki, teraz jest handel zielem, nie wiem czy nie hodowla równi > eż. Ze względu na odór sam zgłaszałem ten problem. Nawet dzielnicowy się nie po > jawił. Mieszkasz w jakiejś strasznej dzielnicy , gdzie nie obowiązuje prawo. Uważaj na siebie w tej dżungli. Ale naprawdę, nie wszędzie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 10.06.21, 22:18 Może nie wszędzie, a może po prostu nie zauważasz. Dane dotyczące kierujących są ze statystyk policyjnych, parkowania z obserwacji i przepychania się między ściana a samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:17 Zośka jest po prostu agresywna i ogólnie nienawidzi sporych grup ludzi. Nie warto z nią dyskutować, ona by wszystkich najchętniej odstrzeliła. W prawdziwym życiu pewnie boi się odezwać, to szczeka w necie jak ratlerek Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:31 Mój nick to Sofia. Nie jestem agresywna, po prostu denerwuje mnie głupota, zwłaszcza gdy zagraża moim bliskim. Sprawdź mnie w realu, karynko, a sama się przekonasz 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:53 Mało. Jeśli potrącił bez tablicy, odstrzelić na miejscu. Jak miał tablicę, to po procesie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 20:56 Za i obowiązkowe ubezpieczenia OC dla rowerzystów - takie jak są dla samochodów Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:05 Oraz światła cała dobę, kierunkowskazy, światło stop, wycieraczki, gaśnice, apteczkę, trójkąt ostrzegawczy. Będziemy najlepsi na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 22:57 Przypomnę ci że były czasy gdy samochody nie posiadały pasów bezpieczeństwa. Byly też czasy gdy nie istniały foteliki samochodowe dla dzieci. Były czasy gdy nie było chodników ani ścieżek rowerowych. Czy to znaczy że skoro już to jest to osiągnęliśmy już wszystko w kwestii bezpieczeństwa i regulacji? Otóż nie. I należy się przyzwyczaić że będą nowe i nowe i nowe. I toco teraz dla ciebie dxiwaczne, kiedyś będxie normalne. Zatem już tak nie gardłuj. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:05 Ale tablice rejestracyjne dla rowerów już były. Do 1954 roku. Sentyment do kontrolowania społeczeństwa? Może wróćmy do wydawania paszportów na każdy wyjazd i zwrotu po powrocie? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:12 Były też w 1920. Z tym też masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:18 Polska międzywojenna to nie był kraj moich marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 00:44 A chłop kłaniał się i schodził z drogi swojemu panu. Tablice to taki powrót do II RP. Moja rodzina miała wtedy duży majątek i tytuł, i mnie też się to podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:30 Skoro społeczeństwo nie potrafi załapać tego, że jeżdżąc po chodniku stanowi zagrożenie dla pieszych, to należy to kontrolować, w imię wyższego dobra Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:42 Skoro przypadkowe społeczeństwo nie potrafi załapać, trzeba je wyeliminować i zastąpić zaprogramowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 00:00 Parę przyzwoitych mandatów załatwić sprawę. Choć Ty możesz się wyeliminować samodzielnie, skoro prsty przepis jest dla Ciebie zbyt trudny do przyswojenia, po co robić innym problemy? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 00:50 Znakomity pomysł. Historyczna konieczność i pasuje do nowej moralności eugenicznej. Trzeba jeszcze wychować tak całe społeczeństwo. Powodzenia! Nie zapomnij zgłosić się po nagrodę. Należy ci się odznaka "GWIAZDA HUMANIZMU". Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:37 Mam to w najgłębszym powazaniu, nie chcę rowerzystów na chodniku, obojętnie jakimi metodami, byle było skutecznie. Dotarlo? Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:59 Do niego dotarło już na pewno! ♧♣♧♣♧♣♧♣♧♣♧♣♧♣♧♣ Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:34 Delete123 nie wiem czy jesteś trollem czy innym paprochem, ale przez szacunek do ofiar Holokaustu ,ofiar wojennych przestań porównywać obowiązek rejestracji pojazdu do ludobójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:56 A gdzie ja to przyrównałam? W którym miejscu. Oj, cieniutko u Ciebie z obserwacją i wyciąganiem wniosków, ale nie przejmuj się, to normalne u was. Pisałam o metodach, jakie chce wprowadzić Zośka. To bardzo postępowe metody i jedynie słuszne! Nie za takie rzeczy zośki sięgały po spluwę! Obejrzyj Spalonych słońcem to będziesz wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:56 kokosowy15 napisał(a): > Ale tablice rejestracyjne dla rowerów już były. Do 1954 roku. Sentyment do kont > rolowania społeczeństwa? Może wróćmy do wydawania paszportów na każdy wyjazd i > zwrotu po powrocie? Kontrola społeczeństwa poprzez tablice rejestracyjne. Tia... Jeśli jeździsz przepisowo - tablica ani wadzi ani pomaga. Jeśli natomiast zeschcesz łamać przepisy - to łatwo Cię będzie zidentyfikować. A może Ty chcesz łamać przepisy i nie dać się zidentyfikować. Czy tablice rejestracyjne w pojazdach to też opresyjne narzędzie kontroli społeczeństwa , jak uważasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 01:03 Obowiązek rejestracyjny rowerów, ale i samochodów także został wprowadzony w celu umożliwienia "wypożyczenia" tego sprzętu na wypadek stanu nadzwyczajnego, szczególnie wojny. Z rowerów zrezygnowano, ponieważ przestały być przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:33 No niech są te tablice, wygodniej byłoby jednak gdyby wprowadzono je w całej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:39 Reszta Europy jakoś nie ma takich problemów z przyswojeniem informacji, że po chodnikach się nie jeździ, więc nam jest to bardzo potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 23:42 Ale tablice obowiązkowe tylko w Polsce wprowadzą duży chaos w turystyce rowerowej. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 00:02 Tymczasowa rejestracja lub wypożyczenie roweru to taki chaos? Zakładam, że jednak cześć rowerzystów ma IQ wyższe niż szympans Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 01:06 I ty mówisz że podróżujesz po całej Europie (i świecie również)? I nie widziałaś rowerów na chodnikach na zachód i południe od Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:39 Jeśli to do mnie, to jakoś nie widuje, ewentualnie takich, którzy jeżdżą w tempie pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 07:43 Reszta Europy przestrzega Konwencji Wiedeńskiej, co znakomicie rozbraja napięcia w ruchu drogowym. Polska od lat jej nie wprowadziła mimo podpisania. Bardzo bym chciała, żebyśmy dopasowali nasze przepisy zarówno w literze jak i w duchu do Konwencji. No ale "dzieł i rządź" trzyma się mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:28 oczywiście, także dziecinne rowery i hulajnogi a nawet rolki należy otablicować! Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 21:52 I biegaczy, i Nordic Walking! Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 22:28 na używanie kijków musi być pozwolenie jak na białą broń, przeciez mogą być niebezpieczne. zakup możliwy tylko po okazaniu w sklepie 2 tygodniowego przeszkolenie w jednostce policji. biegacze zakaz biegania szybciej niż 6 km/h. wszak mogą w biegu trącać piechurów idących. i jeszcze rejestracje dla ciężarówek i wozów strażackich kupowanych 3 latkom. i obowiązkowe oc. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 22:33 kazdy pieszy powinien miec numery rejestracyjne! Na czole albo tradycyjnie - na pasiastej koszulce Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 08.06.21, 22:45 Za. Plus obowiązkowe OC. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 04:50 Zdecydowanie tak. Ale przede wszystkim za powrotem kart rowerowych. Nie znasz przepisów nie wsiadasz na rower. Dzieci do jakiegos wieku jezdxilyby tylko w towarzystwie osoby z uprawnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 07:38 W Polsce nikt nie ma zamiaru i potrzeby zająć się kierowcami przekraczającymi prędkość, wyprzedzającym w niedozwolonych miejscach czy parkującymi w sposób zagrażający innym. A miano by ścigać rowerzystów na chodnikach ? Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:13 Za oczywiscie. Kiedys wjechal we mnie rowerzysta. Bylo z gorki, ulica z kostki brukowej, po deszczu wiec slisko. Ja zahamowalam przed pieszym a cyklista nie zachowal odstepu, nie dopasowal predkosci do warunkow i mialam wgniecenie w klapie od bagaznika. Oczywiscie szukaj wiatru w polu. Tablice i OC to mus skoro coraz wiecej jest tych dwukolowych uczestnikow ruchu drogowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:55 I ten rowerzysta który rozbił się o twój samochód wsiadł na nieuszkodzony rower i odjechał? Pewnie był to "pancerny Banaś", bo po każdego innego przyjechało by pogotowie. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:26 Dopiero teraz to zalapalas? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 08:35 Nic nie poprawia bezpieczeństwa na drogach, jak środki represywne. Właśnie przeczytałem na Kraj, cytuję: już w pierwszym tygodniu obowiązywania nowych przepisów podwoiła się liczba potrąceń pieszych. Przyczyną jest większa ilość wtargnięć pieszych na jezdnię. Kierowcy zgodnie uznali, że po zmianie przepisów będą jeździć bardziej agresywnie. Nic nie poprawia samopoczucia tanebo tak, jak kiedy komu dowali. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:09 Dlaczego mnie do tego mieszasz? Nie wypowiedziałem się do tej pory w temacie. Wrzuciłem temat i Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:17 Zadowolony jesteś troliku? Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:42 tanebo001 napisał: > Dlaczego mnie do tego mieszasz? Nie wypowiedziałem się do tej pory w temacie. W > rzuciłem temat Wypowiedziałeś się. Jesteś za. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:57 Owszem. Uczciwy rowerzysta może tylko skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:08 delete123 napisał(a): > Żydzi i cykliści do gazu! > W świecie liczy się forsa. Odwaliło Ci? Porównujesz projekt wprowadzenia tablic rejestracyjnych dla rowerów do Holocaustu? Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:30 Parlament uchwali listę porównań karalnych. Chuliganów i cyklistów załatwimy tak jak chce Sofia. Dowolnymi środkami: Tak. Dowolnymi środkami. Tak jak mówi Zoska. Kiedyś sobie poradzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 09:41 delete123 napisał(a): > Parlament uchwali listę porównań karalnych. > Chuliganów i cyklistów załatwimy tak jak chce Sofia. Dowolnymi środkami: > > > > Tak. > Dowolnymi środkami. Tak jak mówi Zoska. > Kiedyś sobie poradzimy. Choroba psychiczna, jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
delete123 Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 10:25 Nie mam pojęcia, dwa dni temu byłam na badaniach i wszystko w porządku jak zawsze. Ale idź do Zośki, na pewno coś wymyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 12:05 Tak! Wyncyj papierologii, urzędologii i opłat. Obowiązkowa karta rowerowa po obowiązkowym kursie, coroczna opłata za ubezpieczenie i opłata za rejestrację. W ten sposób zachęci się ludzi to porzucenia samochodów na rzecz rowerów, schudną, a i powietrze zyska Do listy dopisałabym też hulajnogi, rolki (każda z osobną mini tabliczką) i deskorolki. I pieszych też. Ostatnio widziałam, jak jeden pan sikał na mur i nie mogłam go zgłosić, bo nie miał tablicy rejestracyjnej... Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 13:44 mi ktos porysowal na parkingu CH drzwi, w sumie tablice rejestracyjne dla pieszych to nie glupi pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Tablice rejestracyjne dla rowerów? 09.06.21, 13:15 Jestem za... od zawsze. Od dawna. Jakem nawiedzony rowerzysta Odpowiedz Link Zgłoś