Dodaj do ulubionych

Ostatni posiłek

17.06.21, 10:35
Wątek lajtowy. Kiedyś, po obejrzeniu dokumentu o więźniach w USA na death row zastanawialiśmy się co byśmy zamówili na ostatni posiłek. Ja stawiam na sezonowe polskie przysmaki - bób, maliny, czereśnie, truskawki i ogórki malosolne. Mogłabym się tylko tym żywić w sezonie. A co wy byście wybrały?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:38
      Mam jakieś dziwne przeczucie, że w takich okolicznościach to by mi się nie chciało jeść.

A z sezonowymi letnimi mam tak samo - mogłabym żyć (i w sumie teraz żyję) na truskawkach, fasolce i kapusrce z koperkiem 🙂 Ale to latem, bo zimą to chyba jednak ten schabowy na smalcu 😀
    • primula.alpicola Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:39
      Za posiłek podziękuję, poproszę mojito w litrowym słoiku.
      • mja-15 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:53
        O, to, właśnie to. 🥰😘
      • jowita771 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:08
        Alkoholu chyba nie wolno, wydaje mi się, że skazaniec w czasie wykonywania wyroku musi być trzeźwy.
        • piekna_remedios4 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:36
          lo, a po co?
          • annajustyna Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 13:27
            Żeby mu za dobrze nie było.
        • aankaa Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 17:11
          po litrze mojito nietrzeźwy ?
          • primula.alpicola Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 21:10
            aankaa napisała:

> po litrze mojito nietrzeźwy ?
            >

Ja bym byłasmile
    • casasingato Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:41
      Tak, cela śmierci to idealna miejscówka na obmyślanie weekendowego menu!

Kiedy myślałaś, że na ematce nie padnie już głupsze pytanie...
      • hexella Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:46
        bez przesady, lato jest, można trochę spuścić pary - polecamsmile
      • sumire Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:48
        Ale zauważyłaś słowa "wątek lajtowy"?...
        • casasingato Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:55
          A zauważyłaś "bergamotka"? Jakby każdy wątek z zastrzeżeniem lajtowy takim pozostawał...

Jest coś w temacie kary śmierci co nie nastraja mnie do "luzowania" czy "spuszczania pary". Nie - i już.
          • sofia_87 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:00
            Na przykład to, że skazany nie okazał tyle łaski swojej ofierze?
            • memphis90 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:04
              Nikt nie każe Ci litować się nad skazańcem, tylko określić jaki posiłek zjadłabyś, gdyby to był ostatni w Twoim życiu uncertain
              • casasingato Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:11
                W sytuacjach stresowych mam pustkę w głowie. Rozumiem, że ktoś, kto długo siedzi mógł skompletować niezłe menu. Ale ja zaczęłam myśleć tuż przed. I nagle mam pustkę. Lajtowy wątek wpędził mnie w stres. To podziękuję.
                • cosmetic.wipes Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 17:15
                  Czysto teoretyczne pytanie dotyczące czysto hipotetycznej, a w polskich warunkach niemozliwej sytuacji spowodowało u ciebie stres? 😁
          • m_incubo Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 17:48
            Byłby nadal lajtowy, gdybyś się tu nie wpieprzyła.
            Po co wlazisz w wątki o karze śmierci, skoro tak cię to źle nastraja?
            I lepiej ci było pod starym nickiem.
      • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:09
        Znasz znaczenie słowa lajtowy? Grunt to mieć kij w tyłku...
        • casasingato Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:16
          Grunt to tuż po obejrzeniu filmu o skazańcach rozważać, co by tu wszamać.

Ameryka to chory kraj, a kara śmierci to tylko przykład nieudolnej próby naprawienia licznych błędów, które wystąpiły po drodze.
          • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:23
            Nie tuż bo oglądałam to już kilka tygodni temu. I jeszcze bardziej umocniło mnie w przekonaniu, ze kara śmierci to wynaturzenie. Stany to nie jest cywilizowany kraj pod tym względem. Dzis mi się przypomniało gdy na śniadanie wkręciłam tackę bobu. Za bób dałabym się pokroić. Zwłaszcza za młody, drobniutki. Zapłacę każdą cenę za torebkę tego przysmaku wink
            • casasingato Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:38
              bergamotka77 napisała:

> Kiedyś, po obejrzeniu dokumentu o więźniach w USA na death row z
              > astanawialiśmy się co byśmy zamówili na ostatni posiłek.
              • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:54
                Kiedys się zastanawialiśmy a dziś jedząc bób odkryłam, ze to by mi wystarczyło wink
          • sofia_87 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:26
            Grunt to litowac się nad skazanymi mordercami, a nie nad ich niewinnymi ofiarami.
            • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:53
              Gdybyś zgłębiła temat to byś wiedziała ze egzekucji poddają tez osoby, których wina opierała się tylko poszlakowych dowodach. Stracono też wielu niewinnych. Obejrzyj sobie, na Netflixie są o tym dokumenty. To nie czasy Hammurabiego.
              • sofia_87 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 13:22
                A szkoda ☺
                • daniela34 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 13:43
                  Istotnie. Straszna szkoda.

"Jeśli obywatel oszuka golibrodę i ten zgoli znak niewolniczy niewolnikowi nie należącemu do niego, należy obywatela zabić i przy bramie zakopać, golibroda zaś przysięgnie : „ nie zrobiłem tego świadomie” i zostanie zwolniony."
                  • tt-tka Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 17:13
                    daniela34 napisała:

> "Jeśli obywatel oszuka golibrodę i ten zgoli znak niewolniczy niewolnikowi nie
                    > należącemu do niego, należy obywatela zabić i przy bramie zakopać, golibroda za
                    > ś przysięgnie : „ nie zrobiłem tego świadomie” i zostanie zwolniony."

Z czego to ?
                    • arthwen Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 17:17
                      Z kodeksu Hammurabiego
                      • tt-tka Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 17:20
                        Serio ? z H. pamietam glownie oko za oko i kara w stosunku do obywatela wydaje mi sie zbyt surowa, a wobec golibrody zbyt lagodna jak na tamte klimaty...
                        • daniela34 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 18:26
                          tt-tka napisała:

> Serio ? z H. pamietam glownie oko za oko i kara w stosunku do obywatela wydaje
                          > mi sie zbyt surowa, a wobec golibrody zbyt lagodna jak na tamte klimaty...
                          >

Serio. Z KH. Polecam lekturę całego tekstu (jest dostępny online)- kodeks był bardzo surowy jeśli chodzi o karanie tych, którzy pomagali niewolnikom. Tu golibroda nieświadomie usunął oznakowanie niewolnika. Ponieważ nieświadomie to nie ma suriwej kary. Natomiast obywatel pomógł wcten sposób niewolnikowi w odejściu od pana-stad tak surowa kara. Wszyscy pamiętają oko za oko i jeszcze niektórzy wiedzą, że to było tak naprawdę pewne złagodzenie ucywilizowanie odpowiedzialności (tylko oko za oko już nie głowa za oko), ale KH to był w całości produkt tamtych stosunków społecznych i pomoc niewolnikom karał niewspółmiernie surowo.
                          • tt-tka Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 19:20
                            Ok, dzieks smile
                            nigdy tego nie czytalam w calosci, ale moze przeczytam. Lecz tylko wtedy, gdy dotyczy tez prawa handlowego, skarbowego, podatkowego - dotyczy ? Bo mnie jak zwykle pozycja kobiety w spoleczenstwie interesuje, a zaslyszalam ostatnio, ze Babilonki mialy glowy do interesow, to jakos w prawie powinno to sie uwidaczniac, nawet jesli nie bezposrednio
                            • daniela34 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 19:36
                              To poczytaj, KH to nie tylko prawo karne, skecz stosunki rodzinne, handlowe itd.
                              • tt-tka Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 19:42
                                Lece ! Znaczy wieczorkiem albo i nocka sobie siade do tego, jak troche pochlodnieje. W teperaturze jak obecna (33) sens prawniczego tekstu do mnie nie dociera sad
                                • daniela34 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 21:06
                                  To na zachętę
                                  134.  Jeśli obywatel został uprowadzony (w niewolę) i w domu jego do jedzenia (nic) nie ma, (a) żona jego do domu innego (mężczyzny) weszła, kobieta ta kary nie poniesie.

§ 135.  Jeśli obywatel został uprowadzony (w niewolę) i w domu jego do jedzenia (nic) nie ma, (a) przed powrotem jego żona jego do domu innego (mężczyzny) weszła i dzieci urodziła, potem, gdy mąż jej wrócił i do miasta swego dotarł, kobieta ta do swego pierwszego męża wróci

• arthwen Re: Ostatni posiłek 18.06.21, 09:55
                                    A co z dziećmi?
                                    • daniela34 Re: Ostatni posiłek 18.06.21, 12:04
                                      A dzieci zapewne zostają z ojcem, czyli Panem nr 2 smile
                                  • iwoniaw Re: Ostatni posiłek 18.06.21, 10:44
                                    daniela34 napisała:

> To na zachętę
                                    > 134.  Jeśli obywatel został uprowadzony (w niewolę) i w domu jego do jedzenia (
                                    > nic) nie ma, (a) żona jego do domu innego (mężczyzny) weszła, kobieta ta kary n
                                    > ie poniesie.
                                    >
                                    > § 135.  Jeśli obywatel został uprowadzony (w niewolę) i w domu jego do jedzenia
                                    > (nic) nie ma, (a) przed powrotem jego żona jego do domu innego (mężczyzny) wes
                                    > zła i dzieci urodziła, potem, gdy mąż jej wrócił i do miasta swego dotarł, kobi
                                    > eta ta do swego pierwszego męża wróci
                                    >

Matkobosko! Kobita może za kasę żyć z innym, a jak mąż nie zapewnił jej środków do tegoż życia, to sam jest sobie winny! Jeszcze Józek to przeczyta i do jego wielu lęków i obsesji dołączy Hammurabi 😂😂😂
                                    • daniela34 Re: Ostatni posiłek 18.06.21, 12:00
                                      Jeszcze Józek to przeczyta i do jego
                                      > wielu lęków i obsesji dołączy Hammurabi 😂😂😂

A przeszło mi to przez myśl wczoraj 😃
            • m_incubo Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 17:51
              To jest wątek o hipotetycznym ostatnim posiłku ematki, przed hipotetyczną karą śmierci, a nie wątek o twoich schizach 🤦‍♀️
    • triss_merigold6 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:44
      Kamikadze shot, tyle ile zdążę wypić?
    • daniela34 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:46
      Ja podobnie jak Iwonia- nie wyobrażam sobie jedzenia w podobnych okolicznościach. W sytuacji wielkiego stresu apetyt mi przechodzi kompletnie.
      Natomiast odejmując okoliczności celi śmierci, to owszem, stawiałabym na maliny, truskawki i obecnie absolutny rarytas jakim są poziomki. Nie na słodko- szparagi, bób, młoda kapusta. W zimie-coś rozgrzewającego, jakiś krem warzywny, doprawiony na ostro, do tego ciasteczka wytrawne z ulubionymi serami do przegryzienia.
    • wapaha Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:48
      Pierogi ruskie
      • mashcaron Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:49
        Hah, w tym samym czasie napisałyśmy 🤣
        • wapaha Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 15:28
          mashcaron napisała:

> Hah, w tym samym czasie napisałyśmy 🤣

toż to oczywisty znak !
      • m_incubo Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 17:52
        Ja też.
        • wapaha Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 19:15
          ale z w(n)as prostaczki wink tongue_out
    • mashcaron Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:48
      Ruskie z cebulką. Dużo ruskich :p
    • hexella Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:49
      aperol spritz, grilowany ser aloumi, focaccia i truskawki. I mogą mnie tracićwink
      • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:15
        A to nie ser halloumi, taki cypryjski? Tez go uwielbiam.
        • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:19
          Do tego sery smierdziuchy francuskie i dobre wino białe albo różowe smile Napoje to oddzielny temat wink Wrażliwi mogą pominąć część pt. cela śmierci i wpisać "najbardziej ulubione danie". Banalnie ale nikogo nie urazi.
          • boogiecat Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 16:33
            Ja sobie wyobrazam, ze wobec smierci poszukuje sie czegos innego niz tylko "ulubionego posilku".

Mozliwe, ze jako straszna morderczyni, przed wykonaniem wyroku chcialabym moc przywolac chwile najprymitywniejszego, najniewinniejszego, najbardziej wyidealizowanego i nostalgicznego szczescia- u mnie to wakacje u babci na wsi.
            Zjadlabym miseczke ogorkowej, devolaille'a z purée z babcinych ziemniakow, z koperkiem i surowka. Do popicia kompot truskawkowo-rabarbarowy, a na deser sernik trzymany w szafce pod sciereczka.

Szkoda umierac po takiej podrozy do przeszlosci, ale moze jednoczesnie sprawa by jakos latwiej przeszla (w platonskich teoriach wokol proustowej magdalenki jest mowa o niesmiertelnosci duszy wink).

Bajdelej, dobrze by bylo, gdyby wszyscy mieli taka niezniszczalna szczesciowa baze, ktora w razie potrzeby mozna wyciagnac z rekawa.

• abecadlowa1 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:52
      Surströmming. Mi i tak byłoby już wszystko jedno, ale dokuczyłabym moim oprawcom.
      • asia.sthm Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:16
        > Surströmming.

No tak, zemsta jest slodka ale samej sobie zatruc ostatnie chwile zycia to juz przesada.
        A moze bardzo lubisz smierdziela - znam takich big_grin
    • odnawialna Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:53
      Duża dawka alko wysoko procentowego, żeby jak najmniej już czuć. Nie wiem, jak zniosłabym świadomość, że za chwilę umrę.
    • angazetka Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:53
      Wątek lajtowy ---> cela śmierci big_grin
    • sumire Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:55
      Nie sądzę, bym chciała cokolwiek jeść, mając świadomość, że zaraz mnie otrują/porażą prądem, ale gdyby, to wybrałabym chamszczaste frytki utopione w keczupie (w końcu kalorie już bez znaczenia). I butelkę białego wina, możliwie jak największą wink
      • araceli Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:58
        sumire napisała:
        > I butelkę białego wina, możliwie jak największą wink

Taki dowcip kiedyś był - skazaniec pytany o ostatni posiłek prosi o butelkę wina w wybranym przez niego roczniku... 2050 tongue_out
        • marcelinasok Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 19:21
          🤣
    • aguha Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 10:59
      Ja nie mam jakiegoś wysublimowanego podniebienia: czereśnie, młode ziemniaczki z koperkiem, mniam 😋
    • tt-tka Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:00
      Arbuz schlodzony i szprycowany spirytusem. Na tyle duzo, ze bylabym nawalona jak stodola.
    • rb_111222333 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:11
      A ja zajadam stres, więc pewnie objadłabym się jak bąk. Pewnie jakiegoś wielgachnego burgera z frytkami i dużo ciast - na kruchym spodzie, z masą albo nadziewane czekoladę, lody. Nie wydaje mi się, że w więzieniu można spożywać alkohol. Myślę, że zastrzyk uspokajający chwilę przed i tak zrobi swoje
      • karme-lowa Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:22
        Jajko w koszulce, tarta cytrynowa, beza Pavlova, dobry hamburger. Dużo alko.
    • lalkaika Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:37
      Czytalam biografie goscia, kucharza pracujacego w wiezieniu Dla oczekujacych Na wykonanie wyroku.
      Alkoholu nie podaja. Ostatni posilek jest umowny, bo skazany musi miec pusty zoladek.. No jak przed operacja.
      Wiecej mi sie nie chce pisac, kto ciekawy to sobie wygogla. Dobra ksiazka Taka nie za bardzo zyciowa🤔
      • casasingato Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:40
        Musiałaś. A ematki rozmarzyły się...
        • lalkaika Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:41
          A ematki rozmarzyły się.
          ematka ma sie rozmnazac a nie rozmarzac.
      • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:04
        Pewnie ostatni posiłek jest w wieczór poprzedzający egzekucję. Straszna sprawa, trudno mi uwierzyć, że USA nadal to praktykują. Stan, w którym chwilę mieszkałam też niestety ją stosuje. Netflix ma dokumenty i filmy na ten temat.
        • manon.lescaut4 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 18:50
          Z filmów to ostatnio dodali Trial by fire. Przejmujący, na faktach, bez happy endu (bo jak pisałam na faktach) i jeszcze z Laura Dern. Polecam.
          • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 19:00
            O właśnie ten film między innymi widziałam. Wstrząsający i naprawdę dobry, polecam. Spłakałam się jak kot...
          • sumire Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 19:47
            Okropnie się ogląda ten film. Bardzo otrzeźwiające dla fanów kary śmierci (choć tacy pewnie nie obejrzą, bo po co sobie humor psuć). Nie dość, że gość przeżył najgorszy z możliwych koszmarów, to jeszcze został za to bezpodstawnie ukarany.
            Niemniej produkcja i obsada świetna. Nie tylko Laura Dern, ale Jack O'Connell - klasa.
            • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 20:01
              Ja zawsze byłam i jestem przeciwniczka kary śmierci. A ten film tylko mnie w tym utwierdził. Amerykanie są barbarzyńcami...
              • manon.lescaut4 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 21:22
                Zgadzam się z wami. I to, ze gubernator celowo wyrzucał teczki z nowymi dowodami nie czytając ich mnie tak wkurfilo, ze szkoda gadać. Podobała mi się tez przemiana głównego bohatera, to jak dojrzał i się zmienił po prostu jako człowiek, to nie był nieskazitelny kryształowy typ na początku, nie wzbudzał sympatii jako młody, przemocowy white trash z Teksasu, ale to nie znaczy, ze zabił własne dzieci. I to prawdopodobne wytłumaczenie tej tragedii tej może złamać serce: biedna rodzina z dziećmi mieszkająca w domku z dykty, w którym nie ma takich fanaberii jak centralne ogrzewanie, w Teksasie przecież ciepło, ale jednak w zimie nie tak ciepło, by dzieci spały w nieogrzewanym pomieszczeniu. I jakaś govniana farelka sad
      • primula.alpicola Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:09
        "Alkoholu nie podaja."
        To jest sqwrysyństwo i łamanie praw człowieka!
        • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:11
          Zgadzam się! Nawet znieczulić się nie można.
      • ginger.ale Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:55
        lalkaika napisała:

> Dobra ksiazka Taka
        > nie za bardzo zyciowa🤔

🙃
      • magdallenac Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 13:18
        lalkaika napisała:

Dobra ksiazka Taka
        > nie za bardzo zyciowa🤔

lalkaika jest Twoją fanka😘
    • snakelilith Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 11:37
      Wołowe rolady, śląskie kluski i czerwona kapusta popite dużą ilością niemieckiego spätburgunder. A na koniec miętowa żołądkowa gorzka i 4mg lorazepamu.
      • nuclearwinter Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:54
        O, biorę twój zestaw w całości, łącznie z żołądkową gorzką i lorazepamem. Tylko spätburgunder nic mi nie mówi wink

Ewentualnie rolady z kluskami mogę wymienić na steka z frytkami i sałatą.
        • snakelilith Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 14:13
          Spätburgunder, to niemieckie pinot noir. A stek z frytkami też może być.
          • annajustyna Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 15:11
            A ten lorazepam to jakieś lekarstwo na niestrawność? Bo po takim obfitym i ciężkim jedzeniu...
            • nuclearwinter Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 15:21
              Lorazepam to benzodiazepina, uspokaja i wprawia w dobry nastrój, bardziej przydatna w tej sytuacji niż środek na niestrawność wink Zresztą jakie to tam obfite i ciężkie jedzenie...
            • snakelilith Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 17:54
              Niestrawności to się prędzej dostanie, jak nawpindziala się ruskich ze smażoną cebulą, ale pisać o roladzie z chudej wołowiny ze śląską kluseczką i czerwoną kapustą jak o obfitym i ciężkim jedzeniu mogą chyba tylko gorole z centralnej Polski. Skąd ty pochodzisz annajustyna? wink
              • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 19:11
                No dobra to skoro lecimy pełnymi daniami z deserami to zamówiłabym kotleta mielonego (ale tylko mojej mamy smile z ziemniaczkami młodymi z koperkiem i marcheweczka po krakowsku albo młoda fasolka szparagowa z bułka tartą. Wcześniej jej pomidorowa z ryzem. A na deser szarlotka z lodami, bitą śmietana i musem malinowym albo panna cotta albo tiramisu. Do tego dobra kawa i białe wino. Może być chardonnay albo prosecco gdyż z niego słynę wink
          • nuclearwinter Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 15:19
            A to też niech będzie, pasuje mi.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:07
      Kawę i papierosy.
    • jowita771 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:07
      Już kiedyś się nad tym zastanawiałam. Wtedy doszłam do wniosku, że kluski na parze z roztopionym masłem i cukrem.
      • aankaa Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 17:17
        posypane cynamonem
    • kkalipso Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:34
      Owoce morza, wykwintna sałatka z awokado i też z owocami morza plus białe wino. Na deser tort czy ciasto z serkiem mascarpone i bitej śmietany.
    • simply_z Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:35
      zaczynam sie zastanawiac powoli czy powinnam wchodzic na to forum..jak nie watki o galopujacej starosci, to warki o trumnach i ostatnich posilkach. W T F
      • daniela34 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:42
        Wiesz, to już ten czas, kupuj gustowne prześcieradło i zaczynaj powoli czołgać się w kierunku najbliższego cmentarza. Albo w wersji ematkowej: nie walcz z galopującą starością tylko wybierz, co chcesz zjeść na ostatni posiłek i szykuj się do gustownej, sosnowej trumny.
        • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 12:57
          🤣Wątek o trumnach tez mnie z lekka zdziwił smile Choć fakt ostatnio na pogrzebie zwróciłam uwagę na wyjątkowo piękną trumnę. Tylko wydanie 5 koła na ostatnie łóżko nie jest rozsądne. Lepiej sprawić sobie wygodne za życia. Potem to już nie ma żadnego znaczenia. W ogóle ceny pogrzebów są horrendalne.
      • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 13:01
        Piękna pogoda, owoce sezonowe, poluzowanie obostrzen, planowanie wakacji, a na ematce egzystencjalne rozkminy smile Ech Polska byłaby najlepszym miejscem do życia gdyby taki klimat panował cały rok. Najlepiej w dzień ciepło do 30 max a w nocy chłód...
      • aguha Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 13:12
        Na forum siedzą non stop te same osoby, a jak wiadomo, lata lecą, to i tematy się zmieniają🤣 Może emama po prostu powinna zmienić nazwę na ebabcię?
        • simply_z Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 13:17
          no wiem wiem..ja tez dziadzieje ALE bez przesady big_grin
    • asiairma Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 13:11
      Kiedyś gdzieś mi mignęły jakieś zdjęcia z ostatnimi posiłkami "sławnych" skazańców. Dla mnie sprawa jasna: bardzo porządny kawał łososia smażonego na maśle, puree ziemniaczane jak buk przykazał że śmietaną i również z masełkiem i fasolka szparagowa z bułką tartą na maśle 😄 Normalnie jadam średni kawałek łososia na niewielkiej ilości masła, zwykle ziemniaki i fasolkę bez jakiś dodatków lub z odrobiną masła lub oliwy dodanej do garnka po odsączeniu ...
    • savignonblanc Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 14:03
      Tatar, stek albo owoce morza.
    • demono2004 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 14:05
      Nic bym nie zamawiała. Po co?
      • homohominilupus Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 15:24
        Duzy talerz leniwych pływających w roztopionym masle i posypanych cukrem 🤩
        • bergamotka77 Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 16:10
          I teraz zrobiłyście mi ochotę na leniwe. A ja się odchudzam na urlop! big_grin
          • homohominilupus Re: Ostatni posiłek 17.06.21, 17:01
            Ale te leniwe z dużą ilością masła to tylko w celi śmierci. Wtedy juz żadnych wakacji 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka