Dodaj do ulubionych

Postanowiłam zostać

19.06.21, 23:35
Sędziną piłkarską big_grin Dajcie znać, bo wiecie wszystko, jak można zdobyć odpowiednie kwalifikacje wink Biegałabym między Lewandowskim i Morata ( tak wiem nie mogłabym bo pochodzę z kraju jednego z nich, ale pofantazjować można) rzucałabym monetą Neuerowi i tym fajnym Skandynawom i innymi ciachom. Schudłabym przy tym, bo tam się ciągłe biega... Euro to święto kobiet - tyle męskich ciach i wysportowanych ciał, pokazów męskiej siły, walki, dominacji. Tak, piłkę nożną oglądam od dziecka i dziś tez byłam jedyną w naszym domu, która obejrzała cały mecz. Mąż poszedł na spacer po pierwszej połowie, młody byl na gorącej linii z kolegami a starszy wybył na imprezkę. Tylko ja im kibicowałam do ochrypniecia i się pięknie odwdzięczyli.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Postanowiłam zostać 19.06.21, 23:42
      Twoja megalomania, że ci się ktokolwiek za darcie ryja odwdzięczył, faktycznie bije wszystko.
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 19.06.21, 23:56
        Poczucia humoru po tobie się nie spodziewam. Masz niemieckie poczucie humoru czyli jego brak.
      • panna.nasturcja Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 09:19
        Twój kij w tyłku tez.
    • mamolka1 Re: Postanowiłam zostać 19.06.21, 23:49
      Z całym szacunkiem ale obawiam się że jesteś za stara...
      www.90minut.pl/news/11/news118991.html
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 19.06.21, 23:55
        No nie, moja droga nie mam nawet 45 lat ani tym bardziej 47 czy 48 tongue_out I doczytałaś, że kobiety mają szybszą ścieżkę kariery? wink
        • mamolka1 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:08
          Ja tam za kopaczami latać nie zamierzam - nawet jako sędzia.
          Ale był czas, że serio zastanawiałam nad zrobieniem uprawnień sędziego pływackiego.. Tam to się można napatrzeć na ładnie zbudowanych facetów 😜
          (A okręgowym sędzią wędkarskim jestem od ładnych kilkunastu lat)
          • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:13
            O tak pływaków tez uwielbiam oglądać. Pięknie ten sport rzeźbi sylwetkę. Kocham tez tenis i mam nawet w bliskiej rodzinie młodego dobrze zapowiadającego się tenisistę. Będę za nim jeździć na Wimbledony i Roland Garrosy I hope wink
    • volta2 Re: Postanowiłam zostać 19.06.21, 23:53
      słyszałam, że jest to droga impreza, żeby zostać takim sędzią, no ale kogo jak kogo, to ciebie na to stać żeby kursiki porobić. tak więc - do boju

dziś sędziowanie było żałośnie dla nas niekorzystne, ale co począć?
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 19.06.21, 23:58
        To prawda. Sprzyjal Hiszpanom.
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:00
        No zwłaszcza, po prostu milionerką jestem. Ech te legendy! Wątek LAJT - będę teraz pisać wielkimi literami smile
        • gryzelda71 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:27
          Toż.wiemy, żeś niemajętna spoko.
    • sumire Re: Postanowiłam zostać 19.06.21, 23:58
      Sędzią, berga, sędzią.
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:01
        To był zart, wiem że sędzia. Naprawdę znam język polski smile
        • sumire Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:04
          Jaaasne, że to był żart, przecież wiemy 🙄🤣
          • mid.week Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 06:00
            To był chyba kolejny test na inteligencje ematek. Poprzednio wygrała Thank You, teraz ty 😊
      • cosmetic.wipes Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:00
        No niestety, ale sędzina oznacza (również) kobietę wykonująca zawód sędziego.
        rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=327:sdzina&catid=44&Itemid=145
    • asia.sthm Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:10
      kobieta sedzia w meskiej pilce by mi sie podobala, ale mam pytanie: Czy u was w TV studio siedza kobiety i komentuja na rowni z mezczyznami? Czy kobiety wogole maja do tego "prawo"?
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:14
        Siedzą. Moja koleżanka dziś w TVN 24 komentowała w studiu a nawet je współprowadziła.
      • mdro Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:09
        "kobieta sedzia w meskiej pilce by mi sie podobala"

W Budeslidze (czyli na najwyższym poziomie rozgrywek) sędziuje kobieta. W innych ligach na tym samym poziomie nie słyszałam/nie widziałam.

W polskich kanałach sportowych (wyłączając TVPiS, tam raczej nie) coraz częściej w studio pojawiają się kobiety (np. w Eleven w takim "męskim" sporcie jak Formuła 1).
        • asia.sthm Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 13:53
          > W polskich kanałach sportowych (wyłączając TVPiS, tam raczej nie) coraz częściej w studio pojawiają się
          > kobiety (np. w Eleven w takim "męskim" sporcie jak Formuła 1).

Bardzo mnie to cieszy, nareszcie. A Pis to piss, do cywilizacji nigdy sie nawet nie zblizy.
    • pulcino3 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:18
      Wolałabym zostać Wags, czy jak im tam i wydawać kasę takiego Lewego np, ale, że mojemu daleko do Lewego, także po świeże bułeczki jutro zapierniczać będę na nóżkach zamiast helikopterem...
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:23
        E tam WAG. Chociaż zainspirowałaś mnie. Bieganie za torebkami tez męczące a jakie przyjemne wink Tym bardziej że moi ulubieńcy czyli Iker Casillas i Manuel Neuer rozstali się z żonami. Mam słabość do bramkarzy - zawsze kochałam się w Borucu i nawet go poznałam. Czar nie prysł wink
        • mamolka1 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:30
          Mnie kręcił Dudek i też poznałam - przez pewien czas nawet za dalszego sąsiada go miałam.
          • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:41
            Z Dudkiem mam fajna historie. Ponad 10 lat temu zamieszkaliśmy w UK w okolicy gdzie mieszkał grając dla Liverpoolu. Mieliśmy wspólnych znajomych którzy mieli strój na wf po synku Dudka. Do dziś mam gdzieś szorty podpisane jego nazwiskiem bo nasze dziecko chodziło do tej samej szkoły i młody potrzebował bna gwałt stroju w określonych barwach. Starszy grał zresztą w miejscowym klubie w piłkę i nawet Anglicy go obserwowali bo ponoć przejawiał talent ale raz, wyprowadziliśmy do PL a poza tym mój syn stał się intelektualistą i nie chciał oraz nie mógł zostać sportowcem.
            • cosmetic.wipes Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:05
              mój syn stał się intelektualistą

Jezusie, Berga ogarnij się 😆
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:50
                Trochę dystansu wink Nie wyczuwasz żartobliwego tonu? Do niektórych trzeba DUZYMI LITERAMI smile
                • cosmetic.wipes Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:52
                  bergamotka77 napisała:

> Trochę dystansu wink Nie wyczuwasz żartobliwego tonu? Do niektórych trzeba DUZYM
                  > I LITERAMI smile
                  >

Nie, ty nie używasz żartobliwego tonu. Po prostu wypisujesz żenujące pierdy, a jeśli ktoś ci zwróci uwagę, to zarzucasz mu brak zrozumienia i poczucia humoru.
                  • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:53
                    Kto ma zrozumieć ten rozumie. Innym trzeba tłumaczyć. Tak jest chyba, gdy ktoś nie jest zbyt lotny.
            • nickbezznaczenia Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:29
              Coś pokręcilaś.
              Dudek przestał grać w Liwerpoolu w 2007 i twój syn byl zdecydowanie za młody,aby byc juz takim super talentem.
              Mógł mieć z pięć lat.
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:38
                Nie pokręciłam. Moj synek miał 7 lat ( 2009 rok to byl) a szorty dostaliśmy od znajomych, gdy on sam już wyjechał z Liverpoolu. Nie pisałam ze go poznałam tylko ze mieliśmy wspólnych znajomych w miasteczku w którym mieszkaliśmy. Oni mieli szorty syna Dudka i tak trafiły do nas.
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:43
                Nie był super talentem ale grał niezłe w piłkę i zaczął od 6. roku życia i dobrze mu szlo więc trenerzy go obserwowali z innego kluby gdy jako 7 i potem 8-lstek chodził na treningi do angielskiego klubu. No i zresztą kontynuował to potem w PL i był kapitanem miejscowej drużyny do odejścia z piłki w wieku 12 lat ( problemy ortopedyczne)
        • borsuczyca.klusek Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:55
          Bramkarze są najlepsi, tacy trochę szaleni.
          • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:12
            To prawda. Przypomniało mi się jak Boruc wkurzal Smude bo pił wino w samolocie big_grin On jest taki niepokorny. Bramkarze to nierzadko osobowości- Cassilas, Boruc, Neuer, Szczęsny, Buffon.
            • borsuczyca.klusek Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:20
              Kahn, Bartez, Schmeichel (tu ojciec i syn), van der Sar, Akinfiejew, Pepe Reina. Mam wrażenie, że bramkarzy najlepiej i najdłużej się pamięta.
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:25
                O Kahn tez byl ciacho smile Schmeichela ojca pamiętam z książki Bońka " Moi rywale" która była dla mnie jak Biblia wink
                • borsuczyca.klusek Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:27
                  Może nie ciacho, ale na pewno osobowość 😉
                  • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:36
                    No tak, ale osobowość rowna się ciacho nierzadko. Ale Morata mnie urzekł. Jezu jaki piękny mężczyzna. 190 cm , wysoki, smukły w ogóle nie hiszpańska sylwetka i przy tym południowiec w najlepszym wydaniu. Wow!
                    • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:37
                      Bartez tez malowniczą postacią byl.
                      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:39
                        BartHez. Jezu muszę iść spać bo byk na byku smile
            • shmu Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 08:24
              Boruc to chyba nie tylko w samolocie pil
            • manon.lescaut4 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:16
              I Edwin van der Sar! Uwielbiałam go. Niby brzydal, ale było w nim coś seksownego i smutnego jednocześnie smile ale macie racje, bramkarze maja największa charyzmę, nawet Neuer, o zgrozo Niemiec!
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:20
                Niemcy sa fajni. A Neuer to zdecydowanie mój typ - uwielbiam takich blondynów.
                • manon.lescaut4 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:25
                  Neuer super, męska uroda klasyczna wręcz. Taki trochę grecko-rzymski bóg smile Celowo nie - germański.
              • obrus_w_paski Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 19:45
                Der SAR jak polanski , tyle ze wysoki

manon.lescaut4 napisał(a):

> I Edwin van der Sar! Uwielbiałam go. Niby brzydal, ale było w nim coś seksowneg
                > o i smutnego jednocześnie smile ale macie racje, bramkarze maja największa charyzm
                > ę, nawet Neuer, o zgrozo Niemiec!
                • manon.lescaut4 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 20:40
                  A nigdy o tym nie pomyślałam smile Ogólnie wrażenie smutnego chłopca.
            • m_incubo Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 21:27
              Kuźwa ten cały wątek to jakiś żart, tak? 😂
      • hrabina_niczyja Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:23
        E tam, wystarczy, że zamiast bułeczek pokroisz swojemu pomidorki w ósemki i będziesz jak Ann 😄
        • mamolka1 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:28
          I zrobi te kulki gejszy czy innej mocy to i może chłop ruszać się szybciej zacznie😜
          • hrabina_niczyja Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:30
            O toto 😄
        • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:30
          hrabina_niczyja napisała:

> E tam, wystarczy, że zamiast bułeczek pokroisz swojemu pomidorki w ósemki i będ
          > ziesz jak Ann 😄

big_grin Od firmy Ann dostałam perfumy ale sorry, pachną strasznie. Jedne podarowalam bratowej a drugich używam jako odświeżacza.
          • borsuczyca.klusek Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:39
            Bratowa doceniła prezent? 😉
            • hrabina_niczyja Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:42
              No ba! Psika się nimi obficie za każdym razem kiedy widzi się z Berga 😉
            • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:42
              Doceniła przynajmniej jest bna bieżąco co celetryci wypuszczają na rynek. Nie kryłam, że zapachy mi się nie podobają. Mamy z bratowa świetne stosunki.
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:42
                * celebryci
              • borsuczyca.klusek Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:54
                W sumie to też z tego wątku dowiedziałam się że by Ann wypuściła też perfumy, a myślałam że jestem całkiem na bieżąco 😀
                • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:09
                  Ja muszę być. Taka praca smile
                  • borsuczyca.klusek Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:14
                    A batony jadłaś? 🤔
                    • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:22
                      Tak próbowałam. Tez dostałam w pracy wink Ja w ogóle nie lubie batonuw, tym bardziej dietetycznych. Ale zaznacze, to doceniam to, co robi Ann i jak działa a nie tylko jest żona przy mężu. Bo przecież mogłaby. Piękna, urocza i przedsiębiorcza dziewczyna.
                      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:22
                        * batonów. Jezu skąd to UW ?
                • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:13
                  To nie by Ann tylko Phlov smile
              • homohominilupus Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 15:24
                bergamotka77 napisała:

Mamy z bratowa świetne stosunki.
                >
                Nikt nie śmie w to wątpić
                Wszyscy na forum #zazdroszczą
    • kotletymielone5 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:19
      Sędzią piłkarską, sędzina to żona sędziego, tak jak podkomorzyna, leśniczyna - kiedyś tożsamość kobiety defniowało m. in. stanowisko męża
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:26
        Boże napiszę dużymi literami to był zart - nadaje się na siedzinę co najwyżej a nie na sędziego smile Przepraszam bardzo, u prof. Bralczyka miałam piątkę wink
        • rosapulchra-0 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 06:37
          Następnym razem pisz te żarty w cudzysłowiu.
          • m_incubo Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 21:31
            W czym? 😅
            • magdallenac Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 21:49
              W cudzyslowie, jak w rowie. Najlatwiej zapamietac😉
        • leosia-wspaniala Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 08:47
          >Przepraszam bardzo, u prof. Bralczyka miałam piątkę wink

Nie byłby dumny z twojej interpunkcji.
          • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:22
            Na szczęście byl człowiekiem zbyt wielkiego formatu zajmować się drobiazgami. My tam Bogurodzicę analizowaliśmy pod kątem retorycznym i erystycznym a nie jakieś przecinki wink Często piszę szybko w różnych miejscach więc nie zwracam uwagi na interpunkcję. Ale zasady znam smile
            • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:24
              * by
            • sumire Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:34
              bergamotka77 napisała:

> Na szczęście byl człowiekiem zbyt wielkiego formatu zajmować się drobiazgami.

Był?
              Coś mu się stało?...
            • dominika9933 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:15
              Profesor Bralczyk żyje.
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:48
                Wiem ze żyje, spotkałam go przed pandemia na lotnisku nawet. Był, gdy miałam z nim do czynienia i nadal jest, ale odniosłam sie do etapu, gdy byłam na studiach. "Zawsze był" powinnam była napisać.
              • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:48
                dominika9933 napisała:

> Profesor Bralczyk żyje.

przecież figlarna berżi apiat' nas wkręca, specjalnie napisała i czeka kto się zorientuje! big_grin
                • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:19
                  A skąd. To jest kaganek oświaty ! Żadne wkręcanie. Czytasz i się uczysz. Oraz zazdrościsz.
            • wapaha Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:33
              bergamotka77 napisała:

> M
              > y tam Bogurodzicę analizowaliśmy pod kątem retorycznym i erystycznym a nie jak
              > ieś przecinki wink

To jeden z tematów w 1 klasie LO ( lata 90te)
              Jak również porównanie Bogurodzicy z Lamentem świętokrzyskim..
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:43
                Podejrzewam ze nie na tym poziomie wink Ale serio, zajęcia z profesorem byly fantastyczne. Uwielbiałam jego wykłady.
                • wapaha Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:44
                  wierzę
                  ja miałam okazję być na wykładzie warsztatowym prof. Miodka wink
                  Niesamowity czlowiek
            • leosia-wspaniala Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 09:02
              >Na szczęście byl człowiekiem zbyt wielkiego formatu zajmować się drobiazgami.

No tak, profesor nauk humanistycznych i wybitny językoznawca z pewnością nie przejmuje się interpunkcją smile.

>My tam Bogurodzicę analizowaliśmy pod kątem retorycznym i erystycznym a nie jakieś przecinki wink

Logiczne, że na przedmiotach literaturoznawczych nie zajmuje się gramatyką, ale zasady pozostają niezmienne.

>Często piszę szybko w różnych miejscach więc nie zwracam uwagi na interpunkcję.

Wykształcony człowiek robi to automatycznie, nie musi zwracać specjalnej uwagi.

> Ale zasady znam smile

To je stosuj. Wszystkim w kółko wytykasz błędy, ale tobie nie wolno, bo analizowałaś "Bogurodzicę" z Bralczykiem?
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 09:03
                Tak dokładnie tak. Ja nic nie muszę smile
              • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:06
                Wiesz, wybitny profesor nie równa się wybitna uczennica.
                Bralczyk myślę przecinki prawidłowo stawia nawet na liście zakupów, czy w notatkach przed snem.

I co najwazniejsze - nie uważa się za lepszego od innych. Nie poucza a naucza, używając metod z klasą.
                Taka to różnica.
                • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:17
                  Na liście zakupów nie potrzeba przecinków. Doedukuj się gama zanim się zaczniesz wymądrzać smile
                • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:23
                  gama2003 napisała:

> Wiesz, wybitny profesor nie równa się wybitna uczennica.
                  > Bralczyk myślę przecinki prawidłowo stawia nawet na liście zakupów, czy w notat
                  > kach przed snem.
                  >
                  >
                  > I co najwazniejsze - nie uważa się za lepszego od innych. Nie poucza a naucza,
                  > używając metod z klasą.
                  > Taka to różnica.

Zastosuj więc te zasady sama. Nawet przecinkow nie umiesz stawiać.
                  • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:48
                    Skarbie nigdy się nie chwaliłam że jestem po lingwistyce. I nigdy nikomu żadnego błędu nie wytknęłam.

Bralczyk mnie nie uczył, choć pewnie by się ucieszył z wykładu na mojej uczelni.
                    Studenci również, odskocznia od kompletnie innej bajki ☺.

Wytykasz innym przecinki i błędy a sama mylisz autorów złotych myśli ze tak z brzegu sięgnę. Nie uchodzi w twoim fachu.
                    To tak jakby weterynarz psa z kotem pomylił 😄.

Jestes tak uroczo przewidywalna.
                    Tak silne masz klapki na skroniach i widok na siebie samą wyłącznie, że aż szkoda dziwowiska nie pooglądać. Zwłaszcza że to unikat.

Zamierzam nie używać przecinków pisząc do ciebie. Takie moje ćwiczonko na koncentrację 😄.
                    • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 11:06
                      Haha tez nie jestem po lingwistyce. Error w twoich notatkach big_grin
                      • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 11:16
                        Tak zrozumiałam, chwalisz się akademicka znajomością kilku języków. Hm, czyli to nawet nie lingwistyka. Szkoda. Solidne daje wykształcenie.

A co do moich wpisów. Piszę wyłącznie w swoim imieniu. To autorka ma obsesję ataku przez sforę 😄.
                        Zresztą średnio dotkliwego, bo wchodziła do wątku gdzie były same nie lubiane przez nią osoby. I atakowała wulgarnie jak potępiona.
                        Co było delikatnie mówiąc niepokojące .

Nic to. W sumie to takie bergowate, nic nowego.
                        • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 11:32
                          Jak widzisz nie tylko ja. Kilka osób ci to napisało. Wyciągnij wnioski. A co do języków, w dzisiejszych czasach ich znajomość to norma, oczywistość a nie solidne wykształcenie. Lily, arista i inne forumki pisaly nie raz, ze warunki pracy tłumaczy są coraz gorsze. Nie jesteś na bieżąco a się produjkujesz - takie to gamusiowate. I jeszcze jedno: odróżniasz w ogóle lingwistyke stosowana od filologii? Bo na lingwistyce uczysz sie języków obcych a profesor jest specjalistą od polskiego smile
                          • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 12:46
                            Odróżniam od lat. Znam absolwentów lingwistyki stosowanej i zapewniam, że robią więcej niż tłumaczenia. A Bralczyk u lingwistów mógł mieć wykład, czemu nie ?
                            Zajmuje się językiem, dla lingwistów mógłby porównawczo.

Nie obwieszczaj prawd oczywistych tonem mentorki bo mnie brzuch ze smiechu rozboli.
                            Serio języki obce takie ważne.
                            No popatrz, nie wiedziałam po co się ich uczyłam !
                            Do tego nauczyłam i to nie w Warszawie !

To nie wiedza tajemna ani unikalna ☺.
                            • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 13:36
                              Jak porównawczo? Polski do polskiego? big_grin Gamusiu nie brnij w to bo mnie zabijesz śmiechem.
                              • kokokoko_euro_spoko Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 13:47
                                bergamotka77 napisała:

> Jak porównawczo? Polski do polskiego? big_grin Gamusiu nie brnij w to bo mnie zabijes
                                > z śmiechem.
                                >

No i logika też leży i kwiczy
                              • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 13:58
                                bergamotka77 napisała:

> Jak porównawczo? Polski do polskiego? big_grin Gamusiu nie brnij w to bo mnie zabijes
                                > z śmiechem.
                                >
                                Sam nie brnij, cymbale brzmiący...
                                Nie pamiętasz chociażby z omawiania Bogurodzicy porównywania języka pierwszych oryginalnych zwrotek do języka kolejnych zwrotek, dopisanych później? Główną metodą ustalenia, kiedy dopisano kolejne zwrotki jest analiza porównawcza języka polskiego oraz... języka polskiego.
                                Nie dziękuj.
                                • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 14:42
                                  Tak siwa na lingwistyce potraktuj polski porownawczo jak gamusia. Wie, ze dzwoni tylko nie wie w którym kościele big_grin Szkoda czasu na dyskusje z wami. Adieu! big_grin
                              • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 13:59
                                NA LINGWISTYCE STOSOWANEJ.

Porównywać coś z języka polskiego z innymi językami. Typu idiom tu a idom tam. Czy innych mnóstwa rzeczy. O wykładach gościnnych nie wspomnę.

Polski do polskiego też się da skarbie.
                                Wystarczy rozwój języka w czasie sobie porównywać. I znowu pole do popisu.
                                Oj dawno studiowałaś, dawno.

Logika na komórce też słabiej chodzi, chyba z ortografią poszła na piwo do Warszawy. Kawał drogi to przecież.

• bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 14:33
                                  Nie masz pojęcia na czym polegają studia na lingwistyce stosowanej prawda? Skoro takie brednie wypisujesz, że prof. Bralczyk może tam daje wykłady. Otóż tam się studiuje dwa języki obce a nie polski gamunico. I nie, polonistyki nie kończyłam. Znowu się wymądrzasz po próżnicy. Chyba jesteś pedagogiem bo oni mają wybitną skłonność do pouczania. Choć lepiej nie, bo wiedzę ogólna masz niezbyt dużą. Telefon zmieniłam jakiś czas temu i mam większe przyciski. Porzuciłam srajfona bo jest niewygodny. Zanotuj sobie w kajeciku smile
                                  • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 15:42
                                    Skarbie o lingwistyce stosowanej wiem sporo z bliskiego źródła. Nie pisałam że tam się język polski studiuje, choć niewykluczone, że i taki miks istnieje dla cudzoziemców.

Z mojej klasy licealnej 2 osoby tam studiowały i wyobraź sobie, że więcej niż 2 języki kierunkowe. Takie zdolne prowincjonalne bestyjki.
                                    Myślalam że poszłaś tą ścieżką, aż szkoda.

O Warszawie mówimy, żebyś znowu prowincją nie tłumaczyła.

I jak najbardziej prof.Bralczyk bywa i bywał z wykładami na kierunkach innych niż jego rodzimy. Jak każdy z wykladowców jego klasy. Skoroś nie po polonistyce to właśnie o takich występach wyżej pisałaś.

Swoją drogą ciekawe co powiedziałaby twoja Alma Mater po lekturze ematki ?
                                    Obstawiam zażenowanie i wzruszenie ramion - co poradzić, nie zawsze podlewane bujnie rośnie 😄

• asia_i_p Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 11:14
                A tu, swoją drogą, można by się zdziwić.

Wśród wrocławskich polonistów krąży taka anegdotka. Prof. Miodek ma wykład i w pewnym momencie rzuca hasło rewolucyjne: "Powiedzmy sobie szczerze, szanowni państwo, ortografia wcale nie jest najważniejsza". Sala zamiera w zdumieniu, a profesor kończy: "Najważniejsza jest interpunkcja!"

Moja licealna polonistka też tak uważała i błąd interpunkcyjny "karała" tworzeniem wykresu zdania, w kórym się znalazł. Ponieważ od zawsze mam tendencję do zdań jak z "Żywotów" Vasariego, interpunkcja poprawiła mi się bardzo szybko.
                • panna.nasturcja Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 12:55
                  Ale coś w tym jest, bo jednak błąd interpunkcyjny potrafi zmienić sens zdania, ortograficzny raczej nie.
                  • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 13:38
                    Jak to mówił prof. Bralczyk, polskie znaki są najważniejsze bo to ma znaczenie czy komus robisz łaskę czy laskę smile
            • asia_i_p Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 13:37
              Muszę dopytać, bo mnie zainteresowałaś.

Dlaczego erystycznym? Istnieje teoria, że ten tekst jest argumentacją w jakimś sporze? Pierwszy raz się z tym stykam i nie mogę sobie wyobrazić, z kim miałby być ten spór. Na reformację za wcześnie, prawosławie już było, ale chyba akurat pozycja Matki Boskiej w obu religiach jest podobna. Pamiętasz coś jeszcze z tej analizy pod kątem erystycznym?
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 13:45
                Nie pamiętam. Napisałam ogólem pod kątem retorycznym i erystycznym bo taki byl przedmiot, ale co zrozumiałe, w Bogurodzicy chodzi o retoryke. I jeszcze jedno: piszę właściwie niemal wyłącznie z komórki stąd błędy. Na komputerze pisze się łatwiej i poprawniej. Tu nie chce mi się walczyć ze słownikiem.
                • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 14:03
                  Tak tak komórka. Zwłaszcza wieczorem zmniejszają się przyciski, pamiętam jak się skarżyłaś.

Serio studiowałaś polonistykę ?
                • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 14:06
                  Komórka zrobiła błędy w analizie Bogurodzice ?
                  Raczej erystyka zabrzmiała naukowo i berga znowu testowała czy ktoś wyłapie.
                  I wyłapałaś, brawo Asiu.p
                  • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 14:36
                    Erystyka to był mój przedmiot a właściwie Retoryka i erystyka. Może ty słyszysz to słowo po raz pierwszy, nie zdziwiłabym się. Ja byłam pilną studentką bo sztukę prowadzenia sporów z wami opanowałam do perfekcji. Miotacie się jak dzikie smile
                    • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 15:18
                      bergamotka77 napisała:

> Ja byłam pilną studentką bo sztukę prowadzenia sporów z wami opanowałam do perfekcji. Miotacie się jak dzikie
                      > smile
                      >

https://media.tenor.com/images/e062512c565598f4f35d72109be79ad8/tenor.gif
                    • iwles Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 15:24

"sztukę prowadzenia sporów [...] opanowałam do perfekcji."

myślisz, że na tym polega sędziowanie ? big_grin
                      • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 15:25
                        Sędzinowanie.
                    • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 15:24
                      Oj. Megalomania stosowana też ci nie wychodzi.

Asia wyłapała na Bogurodzicy jak pilna byłaś i jak ci się pomieszaly analizy.
                      Z retoryki piszesz dobra byłaś ? 😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄

I jak to bywa przy zawodach z różnych bajek - na moich studiach z nazewnictwa zrozumiałabyś równe zero. To normalne i nie zarzut. Na wykładzie z fizyki kwantowej przykladowo ja nie rozumiałabym nic. Ani zaiteresowania też bym nie czuła.

Za to na polonistyce - myślę ze wiekszosc przecietnie inteligentnych osób przysluchiwałaby się z ciekawoscia kumajac większosc. Niekoniecznie zapamiętując, bo i po co. Zapamiętują zaintetesowani i potrzebujący.

Oj cierpisz, bo chcesz wyjść na wykształconą a taki fajny kierunek przespałaś. Znam mnostwo osób po polonistyce, mówią i piszą pięknie i widać ponadprzeciętny poziom zabawy językiem ojczystym.

Kompletnie inny poziom niż to jak piszesz tutaj !
                    • pade Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 15:39
                      bergamotka77 napisała:

> Erystyka to był mój przedmiot a właściwie Retoryka i erystyka. Może ty słyszysz
                      > to słowo po raz pierwszy, nie zdziwiłabym się. Ja byłam pilną studentką bo szt
                      > ukę prowadzenia sporów z wami opanowałam do perfekcji
                      . Miotacie się jak dzikie
                      > smile
                      >

Ale, że cofnęłaś się w czasie czy jak?
                      • m_incubo Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 15:52
                        W czasie, powiadasz? big_grin
      • mdro Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:02
        A krawcowa to żona krawca...

Słowa zmieniają znaczenie.
    • kkalipso Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:49
      A ty od kiedy piłką zainteresowana?
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 00:53
        To do mnie? Od jakichś 35 lat wink
        • kkalipso Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:14
          ok
    • kropkaa Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 01:40
      To proste bardzo. Wystarczy za mąż wyjść za sędziego. Oprócz ślubu żadnych kwalifikacji nie potżeba. Tfu, słowniku gópi, nie potrzeba.
    • kotejka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 04:40
      Oj to chyba mocno dbalas żeby to gardło nie zaschlo 🤣🤣🤣
      W niedzielę rano z mroku się wyłania, kto pije do foruma wink
    • ginger.ale Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 06:43
      bergamotka77 napisała:

> Sędziną.

Żona sędziego może sędziować?
      🤔 🤭
    • ida_listopadowa Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 07:21
      Abstrahując od ambicji bergamotki, pragne wyjaśnić, ze we wspolczesnym jezyku polskim sędzia-kobieta to sędzia albo sędzina. Ten drugi wyraz stracił znaczenie „żona sędziego” i oznacza kobietę, która jest sędzią.
      Dla tych, którzy zatrzymali sie w XIX w, wykładnia Rady Języka Polskiego:
      rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=327:sdzina&catid=44&Itemid=145
      • mid.week Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 08:13
        wychodzi na to, że piątka u Bralczyka była dawno i nieprawda...
      • daniela34 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 09:28
        To ja tylko dopiszę, że odpowiedź RJP jest z 2002 roku i obecnie nie próbowałabym mówić o sędzi "sędzina" 😉. W ciągu tych 19 lat zaszły dalsze zmiany i określenia "sędzina" się już w zasadzie nie używa.
        • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:25
          No ale nie jest to błąd.
          • daniela34 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:42
            Zwróć uwagę na daty. W 2002 roku RJP twierdziła, że nie. W 2012 mial już inne zdanie

www.rp.pl/artykul/857766-Jak-nalezy-mowic--pani-sedzia--czy-sedzina-.html

rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=213&catid=36
            • daniela34 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:45
              Ucięło mi: W 2021 członek RJP prof Markowski miał już inne zdanie- jest jego wypowiedź w zalinkowanym artykule z Rzeczpospolitej.
              • daniela34 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:45
                *I nie w 2021 tylko w 2012, uff, idę stąd
        • doubledoublejoyandtrouble Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 11:30
          daniela34 napisała:

> To ja tylko dopiszę, że odpowiedź RJP jest z 2002 roku i obecnie nie próbowałab
          > ym mówić o sędzi "sędzina" 😉. W ciągu tych 19 lat zaszły dalsze zmiany i okreś
          > lenia "sędzina" się już w zasadzie nie używa.

Dziękuję, kochana, bo już mną tu targało.
          • daniela34 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 11:40
            "Zawsze do usług smile
      • ginger.ale Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 09:49
        W realu nikt nie mówi do sędzi per sędzina, chyba, że przez pomyłkę, albo złośliwie, tylko pytanie czy warto wkurzać sędzię.
    • przystanek_tramwajowy Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:13
      Nie ma szans. Przy twoich gabarytach, droga berdżi, zeszłabyś w pierwszym kwadransie. Bez urazy. smile
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:23
        A widziałaś mnie, ze tak komentujesz moje gabaryty? Znasz moja kondycję?
        • przystanek_tramwajowy Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:28
          Widziałam zdjęcia na FB (ktoś linkował). Ja bym ci raczej doradziła podnoszenie ciężarów. Sztangistki też krzyczą, jak rzucają sztangą. Albo takie miotanie kulą. smile Serio! Pisze to bez złośliwości.
          • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:56
            Linkował zdjęcia sprzed kilku lat. Zwłaszcza jedno niekorzystne w wielkiej sukience zwanej buka. Już poszła na sprzedaż wink
            • przystanek_tramwajowy Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:38
              To było zdjęcie z przełomu 2019 i 2020 roku. Właściwie dwa zdjęcia. Na żadnym nie wyglądałaś, jak wiotka lelija. smile
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:48
                I nie jestem wiotka lelija, ale nigdy nie narzekałam na brak powodzenia. Jestem normalnej budowy, rozmiar M lub L zależy od marki wink Ostatnio zrzuciłam trochę i czuję się dobrze ze sobą. Nie celuje w S czy XS smile
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:49
                Ale wiesz ze 2019 byl 2 lata temu? wink
                • przystanek_tramwajowy [...] 20.06.21, 19:25
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 19:38
                    Nie myślałam, nos swój uwielbiam. I się akceptuję taka jaka jestem. Możesz myśleć co chcesz ale nie mam nic XL w swojej szafie plus mam okrągła twarz. Za to niczego sobie nie poprawiałam, zmarszczek praktycznie nie mam, co jest rzadkością na ematce Podejrzewam że u ciebie nic już nie da się zoperowac stąd twoje rozkminy. Pokaz się zresztą jak jesteś taka bohaterką chętnie ci pokażę twoje wady. Modelek na enatce raczej nie ma w większości. Pracuję zresztą głowa a nie ciałem, nie muszę olśniewać wyglądem.
                  • obrus_w_paski Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 19:51
                    Wstrętny post.

przystanek_tramwajowy napisał:

> A wiesz, że przełom 2019 i 2020 był półtora roku temu? Ze zdjęć wyglądasz na XX
                    > L. M i L to ty berga na wieszaku widziałaś. Nie wciśniesz się, nie ma szans. smile
                    > Nie myślałaś nigdy, żeby sobie nos zoperować?
                    >
                    • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 19:57
                      Obrus spoko to i tak nie sa wyżyny tego czegoś zwanego przystankiem czy siwej. Dostałam dużo hejtu i body shamingu po opublikowaniu moich danych i inwigilacji moich profili w social media. I tak szczerze, mam na to wyrąbane. Mogę być brzydka, mogę być gruba, głupia, z deficytami itd. mieć nie taki nos, ale to one żyją moim życiem a nie ja ich big_grin
                      • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 20:37
                        Przeceniasz swoją popularność.

To że ktoś się pośmieje dwa razy w miesiący z czyjegoś wątku to żadne życie czyimś życiem. Bardzo byś chciała, ale jesteś tylko gwiazdą ematki. Czarną.

Skręca cię z niewiedzy o innych forumkach, co jest mocno zabawne. Bo zdziwiłabyś się i zakompleksiła.
                        • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 20:58
                          No jakoś nie jestem zainteresowana. Nie sądzę że jesteś gwiazdą Krakówka gamo. A jeśli nawet, to nie takie gwiazdy spotykałam.
                          • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 22:00
                            W Krakówku jest nas więcej. Tzn ja raczej na gościnnych występach, ale niech będzie żem z Krakowa 😄. Chociaż zaraz. W sumie to jestem.

Wierzę, że spotykasz gwiazdy i potem musisz jeść ich batoniki i wąchać perfumy.
                            W sumie to bardzo ciekawe. Takie trochę jak pudelek od kuchni.

Lubię jak piszesz na forum.
                            Poprawia mi to humor. I ciekawi mnie czy to kreacja forumowa, czy autentyczne - mysli z głowy.
                            • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 22:14
                              Ja niczego nie muszę ale chcę i lubię wiedzieć co się dzieje na rynku smile Natomiast nieustannie mi ciebie żal.. Usiłujesz podkreślic na każdym kroku ze "tez ocierasz się o celebrytow" ale nikogo to nie obchodzi. Try harder smile
                              • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 22:41
                                Za to wszystkich obchodzi że synek późniejszy inteletualista donaszał gacie po synu Dudka. Ach to takie nobilitujące !
                                Prawie jak gra w kadrze i prawie jak przyjaźń !
                                😄😄😄

I o żadnych celebrytów się nie ocieram. Myślalam, że zorientujesz się że samoochwalstwo jakie tu uprawiasz od lat to dla większości ludzi nic atrakcyjnego.
                                Bo prywatnie mają ciekawsze znajomości zero potrzeby epatowania.
                                • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 22:44
                                  No tak. Ty masz najciekawsze big_grin
                                • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 22:49
                                  To po co analizujesz kazdy moj wątek, ba wpis? Następna obok siwej czy tez rudej lubiąca się umartwiac? smile Ja was nie zapraszam do moich wątków. Same tu wchodzicie i analizujecie każdą pierdołe. Mnie by się nie chciało, ale skoro lubicie smile Każdemu jego raj!
                                  • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 23:01
                                    bergamotka77 napisała:

> Mnie by się nie chciało, ale skoro

to fajnie że zmieniłaś zdanie po upartym wbijaniu w pewien cykliczny wątek, gdzie nikt ciebie nie chciał ani nie zapraszał, ale więcej tolerancji i luzu dla innych i ich upodobań.
                                    zjedz proteinowego batonika.
                                    • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 23:12
                                      Był czas ze mnie bawił poploch w jaki was wprawialam piszac tam cokolwiek, ale serio nie jestem zainteresowana czytaniem tych smut. Raz weszłam w ten nowy twór, Fale i przyznaję, ciekawsze rzeczy forumki piszą w innych wątkach. Nie ma nic interesującego w czytaniu, ze zbierasz na wakacje i nie masz kondycji na ferraty w Italii.
                                      • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 23:32
                                        bergamotka77 napisała:

> Był czas ze mnie bawił poploch w jaki was wprawialam piszac tam cokolwiek, ale
                                        > serio nie jestem zainteresowana czytaniem tych smut. Raz weszłam w ten nowy twó
                                        > r, Fale i przyznaję, ciekawsze rzeczy forumki piszą w innych wątkach. Nie ma ni
                                        > c interesującego w czytaniu, ze zbierasz na wakacje i nie masz kondycji na ferr
                                        > aty w Italii.
                                        >
                                        takie nudy, a jednak jesteś na bieżąco, berżi? big_grin
                                        • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 23:41
                                          Nie jestem właśnie, raz weszłam i to mi utkwiło i ze wakacje w aucie będziesz spędzać. No coz skoro was nie stać na normalny nocleg...jest co prawda trend van life ale to raczej nie po 40-tce, tylko gdy człowiek piękny, młody i niewiele mu potrzeba oprócz błękitnego nieba.
                                          • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 23:46
                                            bergamotka77 napisała:

> Nie jestem właśnie, raz weszłam i to mi utkwiło i ze wakacje w aucie będziesz s
                                            > pędzać. No coz skoro was nie stać na normalny nocleg...jest co prawda trend v
                                            > an life ale to raczej nie po 40-tce, tylko gdy człowiek piękny, młody i niewiel
                                            > e mu potrzeba oprócz błękitnego nieba.

i aż tak cię to nie interesuje, że aż skomentowałaś?
                                            oj berżi, zjedz sapiencji.
                                          • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 23:50
                                            Wielka pani spod Warszawy właśnie obraziła rzesze ludzi, których nie stać na nocleg.

Brawo. To jest własnie ta klasa i te pieczołowicie opiewane geny stoliczne.
                                            A tak warczałaś, gdy ktoś dziwił się, że nie stać was na Londyn dla syna.....

Obrzydliwe po raz wtóry.
                                            • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 00:00
                                              Smieszna jesteś. Nie porównuj studiów kosztujących 50 tys.funtow rocznie z wyjazdem wakacyjnym. A siwa tak tu gardłuje a nie stać jej na wakacje? Ta sama która wyśmiewała moją pracę? Niemożliwe! Ja dzięki niej mam na wakacje.
                                              • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 00:11
                                                bergamotka77 napisała:

> Smieszna jesteś. Nie porównuj studiów kosztujących 50 tys.funtow rocznie z wyj
                                                > azdem wakacyjnym. A siwa tak tu gardłuje a nie stać jej na wakacje? Ta sama któ
                                                > ra wyśmiewała moją pracę? Niemożliwe!

berżi, z tyłka wyjmuje się kij, a nie teorie na temat tego czy stać mnie na wakacje smile

> Ja dzięki niej mam na wakacje.

nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek zamawiała usługę clowna.
                                                • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 00:16
                                                  Nic dziwnego, sama jesteś clownem tego forum.
                                                  • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 00:20
                                                    bergamotka77 napisała:

> Nic dziwnego, sama jesteś clownem tego forum.

ojej. najpierw skończyły się uprzejmości, a teraz cięte riposty?
                                                    berżi, zjedz coś na uspokojenie.
                                                  • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 00:22
                                                    Szkoda mi cię serio. Widać bidulko że przysrywanie innym, a głównie mnie, na forum to próba odbicia sobie swojego marnego życia. Wybaczam Ci.
                                                  • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 00:26
                                                    bergamotka77 napisała:

> Szkoda mi cię serio. Widać bidulko że przysrywanie innym, a głównie mnie, na f
                                                    > orum to próba odbicia sobie swojego marnego życia. Wybaczam Ci.
                                                    >
                                                    stacja sto pięćdziesiąta ósma, berżi wybacza po raz czterdziesty big_grin
                                              • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 00:28
                                                Te 50 tyś funtów dla wielu ludzi to pestka. Zawsze jest ktoś bogatszy i ktoś biedniejszych.
                                                Śmianie się, że ktoś nie ma kasy na coś jest prymitywne.
                                                Stara jesteś i nie wiesz, że fortuna kołem się toczy ? Zawsze mialaś pieniądze ? Zawsze będziesz je mieć ?

Znam ludzi, którzy z wysokiego konia spadali. Niektórzy wsiadali potem na jeszcze wyższego.
                                                Ale nie spotkałam się ( poza przedszkolem i klasami najmlodszymi ) wyśmiewania się, że ktoś ma coś gorszego, albo na coś go nie stać.

Wiem, że nie zrozumiesz.
                                                • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 01:14
                                                  Tez nie spotkałam się z wyśmiewaniem czyjegoś wyglądu, wagi, nosa, pracy czy męża poza forum emama. Ale człowiek uczy się całe życie.
                                                • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 01:23
                                                  No tak wszyscy wyłożą lekka ręką 150 tys. funtów za 3 lata studiów za granicą czyli prawie banke w złotówkach. Nie rozsmieszaj mnie gama. Są tacy, owszem,. ale to nie więcej niż 5 moze 10 proc. społeczeństwa a nie wielu smile
                                                  • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 07:23
                                                    Nie zrozumialaś.
                                                    Ale ok.

Nawet na tym forum są ludzie, którzy by te kasę lekką ręką wydali na dzieci. Ale nie w tym rzecz.
                                                    Bardzo źle o tobie świadczy dogadywanie, że ktoś na coś nie ma pieniędzy. Tonem sprawę ośmieszającym.
                                                    Zeby było jaśniej, sama masz swoje maksimum finansowe. Za kilka lat możesz mieć je jeszcze niższe z wielu powodów.

I śmianie się, że ktoś, jak w tym przykładzie, organizuje skromniejsze ( wedlug ciebie ) wakacje świadczy delikatnie mówiąc fatalnie o autorce tych wysmiewających słów.
                                                  • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 08:49
                                                    Przykro mi, ale siwej mi nie jest szkoda. Za jej wredote i chamskie odzywki i wysmiewanie mnie, mojego wyglądu, pracy, rodziny. Karma wraca.
                                                  • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:01
                                                    Tak wiemy, specjalistko od karmy.
                                                    Ostatnio twierdziłaś tak w wątku dziewczyny złamanej rakiem w rodzinie.
                                                    I to z jaką satysfakcją !
                                                  • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:21
                                                    Przykro mi, ze nic nie zrozumiałaś, ale to cała ty. Pokrzyczeć, obrzucić błotem a nuz cos się przyklei bo siwa bijom! smile Potrafisz zniszczyć każdy, najbardziej lekki wątek swoją żałosna megalomanią, przynudzaniem, klepaniem tego samego i wymądrzaniem się. Współczuję twojemu dziecku, ono znosi to na co dzień...
                                                  • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:48
                                                    gama2003 napisała:

> Tak wiemy, specjalistko od karmy.
                                                    > Ostatnio twierdziłaś tak w wątku dziewczyny złamanej rakiem w rodzinie.
                                                    > I to z jaką satysfakcją !

Gamo, dyskutujesz z absurdem w sposób racjonalny? Przecież to bez sensu wink
                                                    Berżi wyniuchała coś, dorobiła sobie do tego teorię o braku kasy, przeprowadziła piękną wykładnię udowadniającą to co jej się uroiło, i oznajmiła światu że mnie nie żałuje. Na paru zdaniach szyje jakąś iluzję. Jak ma ochotę - a niechże szyje.
                                                    Co do meritum, ja rozumiem że są osoby dla których szczytem weekendowej przygody jest stanie w kolejce do karuzeli w Enerdżylandii i rozpływanie się nad smakiem kiełbachy w knajpce przy drodze, i jest to dla nich równie ekscytujące jak dla mnie możliwość jazdy przed siebie, z ogólnym zaledwie planem.
                                                    Przyjmuję również do wiadomości, że są ludzie, którym nie przyjdzie do głowy że z powodów innych niż finansowe wybiera się określony styl podróżowania i nie czuję potrzeby przekonywania ich, że wybór dyktuje co innego smile Jak lepiej wie, że nie mam funduszy na hotel - niechże sobie z tą "wiedzą" zostanie. Jak na razie nie przyswaja, że chcąc dołożyć siwej, rozpryskuje g... za pomocą wentylatora.
                                                    Fotki nie są z mojej kolekcji, ale podobne widoczki miewam smile Nie umywają się wprawdzie do atrakcji związanych z oczekiwaniem na rozpływające się w ustach kurczaki z grilla, ale też jest miło wink

• mid.week Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 11:31
                                                    Gdybym była córką mechanika i z mlekiem ojca wyssała umiejętnośc szybkich napraw w trasie to bym sobie kupiła tego staruszka VW! Zawsze marzyłam, tylko mój miał być niebieściutki big_grin
                                              • doubledoublejoyandtrouble Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 11:48
                                                bergamotka77 napisała:

> Smieszna jesteś. Nie porównuj studiów kosztujących 50 tys.funtow rocznie z wyj
                                                > azdem wakacyjnym.

Człowiek Cię broni, bo mu przykro patrzeć, a potem widzi, że może jednak nie trzeba było.
                                                Jezu, Berga.
                                                Powiem Ci tylko tak przy okazji, że każdej, jak tu siedzimy i piszemy, na coś nie stać.
                                                Jednych na wykształcenie dziecka za granicą, innych na leczenie prywatne specjalistyczne, innych na wakacje tam, gdzie chcą i jak chcą. A tak poza wszystkim, to oczywiście wiesz (mam nadzieję), że taki sposób spędzania wakacji, nad jakim się wytrząsasz, to nie kwestia szczupłych finansów, tylko upodobań, niezłej kondycji i fantazji. Tylko skoro wiesz, to co Cie skłania do takiej taniej riposty?
                                                A, weź.
                            • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 22:55
                              To dobrze, ze nie jesteś z Krakowa. Honor miasta uratowany. Moja krakowska polowa tożsamości odetchnęła z ulga...
                              • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 23:45
                                Kraków, jak widzę z okna, oddycha z ulgą, że cię tożsamość w nim nie zatrzymała.
                                Warszawa też jak wiadomo wypluła na prowincję ,, pod ,,.

A swoją drogą budowanie swojej wartości na miejscu urodzenia to relikt jaki widzę tylko u ciebie. Takie podkreślanie, że masz geny tylko ze stolicy i byłej stolicy.

Śmieszne, infantylne i beznadziejnie żenujące. Żadna warszawskich forumek, krakowskich również tego nie podkreśla.

Kompleksy, żeby brońbóg nikt nie pomyślał, ze masz korzenie skądinąd.

Jakie to ma znaczenie ?
                                Ludzie migrują i migrowali.
                                A ich wartość i klasa ma od lat wielu kompletnie inne źródła.

• bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 21:00
                          Dwa razy w miesiącu? Zlatujecie sie do ķazdego mojego wątku jak wrony smile
                        • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 22:23
                          Czarna gwiazdą, aha. Chyba pomyliło Ci się z Czarną Madonną big_grin
                        • doubledoublejoyandtrouble Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 11:35
                          gama2003 napisała:

> Przeceniasz swoją popularność.
                          >
                          > To że ktoś się pośmieje dwa razy w miesiący z czyjegoś wątku to żadne życie czy
                          > imś życiem. Bardzo byś chciała, ale jesteś tylko gwiazdą ematki. Czarną.

No, zgadzam się, ale z tym nosem to było słabe sad
                          • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 12:40
                            Kto pisał o nosie ?

Nos jak nos. Jeden płacze i zmienia. Innemu się podoba. Jeszcze innemu zwisa.
                            Mnóstwa ludzi nie stać, albo wolą nie ryzykować powikłań.

Berga wyróżnia się charakterem, nie wyglądem. Na forum się wybija wręcz.
                            • mid.week Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 13:00
                              ja myśle, że nos i uroda w ogóle to akurat w przypadku Bergi największy atut....
                            • doubledoublejoyandtrouble Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 13:08
                              gama2003 napisała:

> Kto pisał o nosie ?
                              Przystanek.
                  • wapaha Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 21:23
                    przystanek_tramwajowy napisał:

> A wiesz, że przełom 2019 i 2020 był półtora roku temu? Ze zdjęć wyglądasz na XX
                    > L. M i L to ty berga na wieszaku widziałaś. Nie wciśniesz się, nie ma szans. smile
                    > Nie myślałaś nigdy, żeby sobie nos zoperować?
                    >

Po co nawiązujesz i wyciągasz ? Trzeba było wtedy się wykazywać -było minęło - rozdział zamknięty. Obrzydliwe jest takie wyrzygiwanie
                    W dodatku kłamiąc ?
                    I nie, nie wygląda na XXL - tego rozmiaru to jest chyba pustka w twoim łbie
                    Nos ma jaki ma -do twarzy pasuje i sprawia, że jest sympatyczna.
                    Ić stont
                    • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 21:27
                      O juz druga osoba na forum określiła, ze wyglądam sympatycznie. I to brzmi dobrze smile Dzięki wapaho. Przebaczam zaszłości między nami i zaczynam nową kartę z tobą. Obok danieli jesteś drugą taką osobą smile
                      • wapaha Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 21:33
                        Spoko berga, jak mnie wqwiasz to mnie wqwiasz a jak nie to nie. Żenujące jest to przypinanie łatek i wyrzygiwanie.
                        • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 21:36
                          No ty mnie właśnie zupełnie nie wkurzasz ostatnio a raczej intrygujesz.
                          • wapaha Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 21:37
                            o masz ci
                  • m_incubo Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:09
                    O, ścigasz się z bergą na najbardziej żałosny post? Hmm ona ma spore doświadczenie, ale w tym wątku ty wysuwasz się na czoło.
          • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:25
            W miotaniu wręcz widzę wrodzony talent. A gabaryty też w sumo fajnie współpracują.

Widuję bardzo często treningi kobiet piłkarek. Widać mocną budowę, ale nadwagi zero. Ekstra babki z sukcesami.
    • chococaffe Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:33
      Z podobnego powodu jako dziecko chciałam zostać lekarzem sportowym i jeździć na mundiale itp z naszymi piłkarzami. Tyle, że chrzanić piłkarzy, ale te podróże....
      • kura17 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:53
        > Z podobnego powodu jako dziecko chciałam zostać lekarzem sportowym i jeździć na
        > mundiale itp z naszymi piłkarzami.

znalam holendra, ktory byl - hobbystycznie - masazysta holenderskiej druzyny narodowej smile
        mnostwo fajnych fotek mial z gwiazdami lat 80-tych, robionych z lini bocznych boiska.
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:58
        chococaffe napisała:

> Z podobnego powodu jako dziecko chciałam zostać lekarzem sportowym i jeździć na
        > mundiale itp z naszymi piłkarzami. Tyle, że chrzanić piłkarzy, ale te podróże.
        > ...

Doskonale cię rozumiem smile
      • obrus_w_paski Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 19:53
        Daleki kuzyn z tego samego powodu chciał zostać ochroniarzem i marzenia spełnił- przez wiele lat był ochroniarzem różnych gwiazd światowego formatu podczas ich eventow czy koncertów w Polsce, ma zdjęcia z mnóstwem gwiazd od George clooney po madonne
    • mama-ola Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 10:47
      Okropny post. Niechby to facet napisał, że chce zostać sędzią w damskim sporcie, bo tyle ciałek, dupeczek i cycusi - a w drugą stronę spoko? Nie sądzę.
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:52
        A co, jest równouprawnienie. Kobiety tez mogą podziwiać męskie walory. Kto nam zabroni?
        • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:02
          bergamotka77 napisała:

> Kto nam zabroni?

Bo ja wiem - może poczucie smaku?
          Naprawdę tak się ślinić do męskich ciał, to takie fajne i wyluzowane? Srsly?
          • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:14
            siwa-faryzeuszka napisał(a):

> bergamotka77 napisała:
            >
            > > Kto nam zabroni?
            >
            > Bo ja wiem - może poczucie smaku?
            > Naprawdę tak się ślinić do męskich ciał, to takie fajne i wyluzowane? Srsly?
            >
            >
            A doczytałas o męskiej walce, sile i dominacji? Czy rozjuszenie przysłoniło ci umiejętność czytania? Za przeproszeniem o doopach piłkarzy nie piszę.
            • sumire Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:25
              "rzucałabym monetą Neuerowi i tym fajnym Skandynawom i innymi ciachom. Schudłabym przy tym, bo tam się ciągłe biega... Euro to święto kobiet - tyle męskich ciach i wysportowanych ciał"

Hmmm... No jednak jakby piszesz.
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:28
                No i? Gdzie ich urażam? Wysportowane cialo to atut. Bycie ciachem też komplement. Nie sądzę by się pogniewali smile
                • sumire Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 20:03
                  No ok, nie urażasz 🙄
                  Nie dziwię się zupełnie, że nie rozumiesz, co jest nie halo z twoim postem.
                  • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 20:16
                    Nie rozumiem. Ale jak mówi przysłowie: jak chcesz uderzyć psa to kij sie zawsze znajdzie. Już widzę Lewandowskiego, który jest wściekły, bo został nazwany ciachem i oznajmiono, ze ma wysportowanych ciało czy chęć do walki big_grin Nie kompromitujcie się, blagam.
                    • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 20:17
                      * wysportowane
            • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:29
              bergamotka77 napisała:

> A doczytałas o męskiej walce, sile i dominacji? Czy rozjuszenie przysłoniło ci
              > umiejętność czytania? Za przeproszeniem o doopach piłkarzy nie piszę.

"Euro to święto kobiet - tyle męskich ciach i wysportowanych ciał"
              rozumiesz co piszesz? seksualizujesz biegających po boisku kolesi, ślinisz się werbalnie na ich widok - i spoko, skoro ci to robi dobrze, ale na litość - nie próbuj zaprzeczać że twoje luźne żarciki i dowcipne uwagi mają jakikolwiek głębszy podtekst. męskie ciała, ciacha, "mój typ"...
              • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:32
                Zjedz batona bo gwiazdorzysz.
                • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:38
                  bergamotka77 napisała:

> Zjedz batona bo gwiazdorzysz.

przepraszam, co? big_grin
              • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:53
                Bo Berga to taki damski Riki. Nieco mniej wulgarny na forum. Ale bardzo podobne łowcze spojrzenie na płeć przeciwną )mimo wieloletnich związków.)

Dawno to zauważyłam a ten wątek to potwierdza.
                Tak się tylko wydaje, że mlaskanie na widok atrakcyjnych piłkarzy to cos innego niż sprośne męskie żarciki. To to samo.
                Wobec kobiet oburzające z automatu, wobec mężczyzn...ach takie koneserskie.

I kompletnie zmienia wydźwięk zachwytu piłką nożną. Nie sport i rywalizacja a szał ciał.
                Plus tego znam a tamtego prawie poznałam, ale wyjechał. Więc w zasadzie znam. Zostanie intelektualistą po zrzuceniu portek Dudka łaskawie pominę milczeniem 😄☺😄
                • taniarada Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 13:01
                  gama2003 napisała:

> Bo Berga to taki damski Riki. Nieco mniej wulgarny na forum. Ale bardzo podobne
                  > łowcze spojrzenie na płeć przeciwną )mimo wieloletnich związków.)
                  >
                  > Dawno to zauważyłam a ten wątek to potwierdza.
                  > Tak się tylko wydaje, że mlaskanie na widok atrakcyjnych piłkarzy to cos innego
                  > niż sprośne męskie żarciki. To to samo.
                  > Wobec kobiet oburzające z automatu, wobec mężczyzn...ach takie koneserskie.
                  >
                  > I kompletnie zmienia wydźwięk zachwytu piłką nożną. Nie sport i rywalizacja a s
                  > zał ciał.
                  > Plus tego znam a tamtego prawie poznałam, ale wyjechał. Więc w zasadzie znam. Z
                  > ostanie intelektualistą po zrzuceniu portek Dudka łaskawie pominę milczeniem 😄
                  > ☺😄
                  Jesteś tu od krytyki założycielki wątku ,czy od wpisania się na coś rzeczowego.Załóż wątek pośmiejemy się razem.
                  • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 13:05
                    Przecież rzeczowo piszę o seksistowskim podejściu do piłkarzy.

Oraz o wtrętach autoptomocyjnych.
                    Zabawnych.
                    • taniarada Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 13:12
                      gama2003 napisała:

> Przecież rzeczowo piszę o seksistowskim podejściu do piłkarzy.
                      >
                      > Oraz o wtrętach autoptomocyjnych.
                      > Zabawnych.
                      No fakt .Niech sobie mlaskają na męskie ciała piłkarzy .Życie jest za krótkie by je brać na serio .
                • snakelilith Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 14:05
                  gama2003 napisała:

> Bo Berga to taki damski Riki. Nieco mniej wulgarny na forum. Ale bardzo podobne
                  > łowcze spojrzenie na płeć przeciwną )mimo wieloletnich związków.)

Nigdy w życiu. Riki to żyje (albo żył), u Bergi to forumowa kreacja do dodania sobie rozpustnej otoczki femme fatale. Nawet w ułamku nie jest zainteresowana seksem tyle, ile na ten temat pisze. To grzeczna, zakompleksiona cnotka. Gdyby ten Szwed, czy do kogo ona tam niby wzdycha, na nią spojrzał, to uciekłaby do pierwszej lepszej dziury.
                  • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 14:16
                    Myslę inaczej.

Berga fantazjuje, Riki realizuje.
                    Ale apetyt podobny.
                    I jakiś rodzaj niespełnienia w tym co los dał/ się wybrało/od natury dostało.
                    • snakelilith Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 14:23
                      Nieeee. Fantazje bergi są pensjonarskie. NIby coś tam, ale jednak chodzi o kwiatki i motylki. Zakłada jednak te erotyzujące wątki, bo szuka na forum atencji, z nadzieją pozyskania utraconej sympatii, a od dawno wiadomo, że sex sells i ematka podchwyci.
                      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:29
                        Haha utraconej sympatii powiadasz? Nikogo nie utraciłam. Wszyscy żyją i mają się dobrze. Byle sympatie, jak to po pensjonarsku nazywasz, spotykam czasem i zawsze sa to mile spotkania.
                    • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 16:33
                      Inteligencją i polotem w zakłądaniu wątków bliżej jej do bywalca smile
                      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:31
                        To po co wchodzisz siwa? Lubisz się umartwiać?
                    • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:24
                      Riki przybij piątkę! Jestem twoja damską wersją. Uwielbiam te psychoanalizy naszego zacnego TWA smile Robią mi dzień. Co jedna to lepsza i realizuje swoje fantazje za naszym pośrednictwem big_grin
                      • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:32
                        Skarbie, to cos jak baba z brodą a nie fantazje. Ach Riki. Ach mężczyzna. Show biznes od kuchni. I nas porównujom. Ach.

Wiedziałam, że ci się spodoba. Jesteś tak słodko przwidywalna.
                        Ten domowy intelektualista to szczęśliwie po tatusiu.
                        • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:44
                          Bawisz mnie gama i to od lat, tyle ci powiem. Żyjesz
                          moim życiem, które tobie się marzy tongue_out Wszystkie notujecie co powiem w którym wątku i potem wyciągacie. Normalnie macie archiwum. Trochę współczuję wam braku fajnego życia i ekscytowania się czyimś. Dość żałośne z was postaci CBDU.
                        • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:51
                          Akurat Rikiego poznałam osobiście a nie jak ty z fantazji.
                          • gryzelda71 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 19:08
                            No nawet Ryki to potwierdził. I pamiętam co o tobie powiedział.
                            • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 19:21
                              Ryki to takie miasteczko wink
                              • gryzelda71 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 19:37
                                Oj żarcik taki. Jak i twojesmile
    • heca7 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:05
      Szacun normalnie. Za żadne skarby nie chciałabym zostać sędzią piłkarskim. Nie znoszę piłki nożnej a już sędziowanie, bieganie po boisku za stadem spoconych mężczyzn (lub kobiet) i piłką jawi mi się jako 9 krąg piekła wink
    • bywalec.hoteli Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:25
      to faktycznie Berga musisz trochę potrenować i schudnąć bo taki sędzia to musi biegać tam gdzie piłkarze cały czas żeby ciagle widzieć pilke.

No i musi umieć pacyfikować rozjuszonych byków którzy się chcą młócić i klocic. z sędzia.

Umiesz tak?

• heca7 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:42
        A tak z ciekawości. Bo nie oglądam i nie interesuję się. Czy kobieta może być sędzią podczas meczu mężczyzn? Czy są na to jakieś głupie przepisy?
        • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:44
          Nigdy nie widziałam na dużych imprezach sportowych.
        • bywalec.hoteli Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:00
          na jednym meczu widziałem ze była kobieta ale to był mecz siatkowki Ligi Narodów
        • mdro Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:08
          "Czy kobieta może być sędzią podczas meczu mężczyzn?"

Może. Wyżej pisałam, że w Bundeslidze regularnie sędziuje (jako sędzia główny też) kobieta.

Nb. w którymś ze wczorajszych meczów Euro sędzią technicznym była kobieta. (Znaffcy, jak widzę, już się wypowiedzieli...).
          • heca7 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:11
            Dzięki smile Czyli jednak może.
          • taniarada Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:19
            mdro napisała:

> "Czy kobieta może być sędzią podczas meczu mężczyzn?"
            >
            > Może. Wyżej pisałam, że w Bundeslidze regularnie sędziuje (jako sędzia główny t
            > eż) kobieta.
            >
            > Nb. w którymś ze wczorajszych meczów Euro sędzią technicznym była kobieta. (Zna
            > ffcy, jak widzę, już się wypowiedzieli...).
            >
            Już skończyła . Superpuchar Niemiec pomiędzy Bayernem Monachium i Borussią Dortmund, będzie prawdopodobnie ostatnim, jaki Bibiana Steinhaus poprowadzi jako sędzia główny. To pierwsza kobieta, która będzie sędziować mecz o Superpuchar Niemiec. 41-letnia inspektor policji z Hanoweru prowadzi mecze od 1995 r., a w Bundeslidze od 2017 r.

Steinhaus jako pierwsza kobieta poprowadziła mecz Bundesligi w 2017 roku. Łącznie w jej dorobku znajdują się 23 mecze najwyższej klasy rozgrywkowej w Niemczech, a jeśli chodzi o spotkania wszystkiego typu rozgrywek, Steinhaus "gwizdała" w 289. zawodach.
        • boogiecat Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:19
          Heca, jasne ze moga! We francuskiej pierwszej lidze arbitruje Stéphanie Frappart, lat 37, robi tez w Lidze Mistrzow i wlasnie w aktualnym Euro (ale tu jedynie jako czwarty sedzia, pilnuje porzadku obok boiska)

Wlasnie ja odkrylam, dziewczyna robi kariere w zawodzie i przeciera szlaki, chcialabym ja poznac!

https://lesolympistes.com/wp-content/uploads/2020/12/801x410_gettyimages-1161631840_crop.jpg

https://static.lpnt.fr/images/2019/04/23/18544366lpw-18544986-article-jpg_6155649_660x281.jpg

https://images.rtl.fr/~c/2000v2000/rtl/www/1351517-stephanie-frappart-face-aux-strasbourgeois-stefan-mitrovic-et-samuel-grandsir-le-28-avril-2019-a-amiens.jpg

https://information.tv5monde.com/sites/info.tv5monde.com/files/assets/images/AP_19118504893139.jpg

https://img.20mn.fr/pTmWVQTRQk2g2HCr8MLlVA/310x190_stephanie-frappart-arbitre-centrale-lors-amiens-strasbourg-l1.jpg
          • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:31
            Wow ale super, to ja! big_grin
            • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 13:07
              Berga...litości.
              • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 13:17
                gama2003 napisała:

> Berga...litości.

chciałaby dusza do raju... ładne obrazki, ale bardziej realistyczny będzie ten:
                • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:26
                  To niesmaczne jest właśnie - to, co zamieszczasz. To jest właśnie ten brak taktu i wyczucia. Gratuluję lansowania się na czyjejś tragedii.
                  • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 20:22
                    bergamotka77 napisała:

> To niesmaczne jest właśnie - to, co zamieszczasz. To jest właśnie ten brak tak
                    > tu i wyczucia. Gratuluję lansowania się na czyjejś tragedii.
                    >

oj już wyjmij kijek z tyłka, na żarcikach się nie znasz?
                    a co byś zjadła w celi śmierci? przed egzekucją? coś lajtowego?
                    • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 20:25
                      Niestety takie jak ty nie wyczuwają różnicy. Kwestia wrodzonej inteligencji lub jej braku.
                      • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 20:33
                        bergamotka77 napisała:

> Niestety takie jak ty nie wyczuwają różnicy. Kwestia wrodzonej inteligencji lub
                        > jej braku.
                        >

ej berżi, berżi. zjedz batona.
                        chociaż może lepiej nie smile
                    • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 20:35
                      Kosheen czy hellen? Tak czy owak szkoda mi cię siwa.
                      • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 20:40
                        bergamotka77 napisała:

> Kosheen czy hellen? Tak czy owak szkoda mi cię siwa.
                        >
                        detektyw.ostrowski, nie mylić z rutkowskim!
                        mi ciebie nie szkoda, a powinno? czy to taki rodzaj uprzejmości?
          • bywalec.hoteli Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 00:21
            Fajna babka, sympatyczna ale i widać, że ostra, trochę taka męska - przynajmniej na boisku.
          • doubledoublejoyandtrouble Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 11:51

Ależ to są świetne zdjęcia smile
            • boogiecat Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 12:14
              specjalnie wam takie wybralam:p

tez mi sie podobaja!
              • doubledoublejoyandtrouble Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 12:19
                boogiecat napisała:

> specjalnie wam takie wybralam:p
                >
                > tez mi sie podobaja!

Ta dziewczyna ma taki power w twarzy i to, jak oni do niej bezsilnie podskakują big_grin
        • pocieszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:30
          heca7 napisała:

> A tak z ciekawości. Bo nie oglądam i nie interesuję się. Czy kobieta może być s
          > ędzią podczas meczu mężczyzn? Czy są na to jakieś głupie przepisy?
          >
          W Irlandii widziałam, na jakichś ligowych.
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:45
        Umiem. Forum mnie wytrenowało. Z rozjuszonymi byczycami mam tu do czynienia od lat wink
        • siwa-faryzeuszka Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 11:54
          bergamotka77 napisała:

> Umiem. Forum mnie wytrenowało. Z rozjuszonymi byczycami mam tu do czynienia od
          > lat wink
          >

istnieje zasadnicza różnica między egzaltowaną obroną Częstochowy jaką tu często odstawiasz, a umiejętnością fizycznego rozdzielania typów z buzującym teściem.
          technika werbalnego zapędzania do budy nie działa z kolei nawet tutaj, więc... big_grin
          • taniarada Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:23
            siwa-faryzeuszka napisał(a):

> bergamotka77 napisała:
            >
            > > Umiem. Forum mnie wytrenowało. Z rozjuszonymi byczycami mam tu do czynien
            > ia od
            > > lat wink
            > >
            >
            > istnieje zasadnicza różnica między egzaltowaną obroną Częstochowy jaką tu częst
            > o odstawiasz, a umiejętnością fizycznego rozdzielania typów z buzującym teściem
            > .
            > technika werbalnego zapędzania do budy nie działa z kolei nawet tutaj, więc...
            > big_grin
            >
            > Obrona Częstochowy inaczej wyglądała niż w Potopie Sienkiewicza.Ona ma rację ze swoją wypowiedzią.To forum jest okrutne .Dziewczyny te same ciągle ,znudzone życiem .Przesiadują tu od rana do wieczora.
            • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:44
              Przyganiał kocioł garnkowi 😄
        • bywalec.hoteli Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:01
          ano racja smile ale tu będą byki silne siła i postura a nie tylko w gębie smile
          • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:06
            Kobiety nie stratują. Mężczyźni bywają delikatniejsi od kobiet w każdym aspekcie smile
            • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:29
              No i sa kobiety, które w każdym mężczyźnie budzą dżentelmena.
              Zainteresowanego.
              • taniarada Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 13:03
                gama2003 napisała:

> No i sa kobiety, które w każdym mężczyźnie budzą dżentelmena.
                > Zainteresowanego.
                U mnie nie każde kobiety.Po pijaku tak .Ale jak wytrzeźwieję do tylko do takich wracam co mają piękno duszy.
    • szmytka1 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:25
      Sędzina, to żona, także możesz wyjść za sędziego
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:26
        A czytałaś wątek? Nie tylko.
        • leosia-wspaniala Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 09:20
          >A czytałaś wątek? Nie tylko.

Na początku twierdziłaś, że żartujesz big_grin
          • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 09:39
            Następna big_grin
      • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:32
        Nie może. Juz ma męża idealnego.

Z tego co wiem od znajomych sędzi nazwanie ich sędzinami powoduje nerwowe skrobanie kopytkiem pod togą i dym nozdrzami.
        • szmytka1 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:51
          gdzie on tam idealny, drze paszporty, w Izraelu skąpi...
          • gama2003 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 12:56
            O przepraszam. Ma któraś takiego co wypukuje między wpisami na forum ?
            Wpis- puk- wpis.

Ja nie mam i zazdroszczę.
            • taniarada Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 13:06
              gama2003 napisała:

> O przepraszam. Ma któraś takiego co wypukuje między wpisami na forum ?
              > Wpis- puk- wpis.
              >
              > Ja nie mam i zazdroszczę.
              Musisz poszukać twój ból.Nie mylić z" bulem Komorowskiego.
    • aguar Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 13:28
      "Tak, piłkę nożną oglądam od dziecka i dziś tez byłam jedyną w naszym domu, która obejrzała cały mecz."
      U mnie w domu też tak bywa, a też mieszkam z samymi facetami. Ale jest ktoś, kto też trzyma poziom i do kogo mogę zadzwonić - mój tata smile
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:21
        aguar napisała:

> "Tak, piłkę nożną oglądam od dziecka i dziś tez byłam jedyną w naszym domu, któ
        > ra obejrzała cały mecz."
        > U mnie w domu też tak bywa, a też mieszkam z samymi facetami. Ale jest ktoś, kt
        > o też trzyma poziom i do kogo mogę zadzwonić - mój tata smile

U mnie tak samo. Przybij piątkę wink
        • aguar Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 19:54
          Przybijam smile
    • kkalipso Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:55
      Ja tam wolałabym zostać selekcjonerką, tak bym pięknie rączkami machała i dyktowała w pięknej sukience i szpilkach 👗👠⚽

Byłam na Narodowym w szatni chłopaków i prawie dostałam klaustrofobii takie to dwa na dwa maleństwo, jak tam musi cuchnąć, a taki sędzia 90 min wdycha. Prysznice mają super i wanny tam to bym mogła być od podawania ręczników, za darmo.
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 18:57
        No coś ty, to na świeżym powietrzu się odbywa.
    • leia33 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 19:03
      Piłkarze absolutnie nie są w moim guście - wyrzeźbieni, fakt. Ale w większości nie grzeszą inteligencją, co niestety widać na twarzach.
    • miriam_73 Re: Postanowiłam zostać 20.06.21, 22:27
      Sędzina to żona sędziego.
    • rosapulchra-0 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 08:13
      Boże, berga.. ciebie łatwiej sprowokować niż mnie w moim najgorszym czasie mojej depresji. Po co się dajesz wciągać w te beznadziejne dyskusje? O wpisach trollami przystanka nie ma nawet co pisać. Ona nie osiągnęła dna. Ona w nie puka od spodu.
      • rosapulchra-0 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 08:14
        *trolla
      • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 09:06
        Rosa nie tylko ona. Gama i siwa podobnie się zachowują. Wpadają do każdego mojego wątku i prowadzą te swoje analizy i prowokacje szukając piątego dna smile Chociaż teraz już widzę dlaczego to robią.
        • rosapulchra-0 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:27
          A ty się im dajesz, jak małe dziecko wciągać w te beznadziejne dyskusje. Olej, nie odpowiadaj. Wiem, że to trudne, ale a się zrobić. Ktoś cos ci napisze, ty odpiszesz, zaraz przyjdzie następna osoba, a potem następna i następna. I dziobią ile wlezie. Niech dziobią. Tyle ich, co sobie podziobią.
          • rosapulchra-0 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:28
            I żeby nie było. Ja też czasem dziobię. Owczy pęd mnie ogarnia i lezę jak ten baran, tam gdzie nie powinno być wink
            • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:46
              Masz rację tyle co sobie podziobia to ich. Taki mają styl. Ale ty juz nie dziobiesz. Zatem tobie też wybaczam i życzę Ci zdrowia. Co było a nie jest nie pisze się w rejestr smile
        • panna.nasturcja Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 10:51
          Robią to, bo lubią się na kimś wyżyć. W dodatku boja się to zrobić same a tu wiedzą, że jak naskoczą na Ciebie to zawsze znajdzie się jakaś sojuszniczka a w kupie im raźniej. To jest takie klasyczne kopanie klasowej ofiary z poczuciem, ze reszta klasy patrzy i podziwia. Tylko szlag je trafia, ze Ty nie chcesz płakać z tego powodu.
          I to są te same foremki, które się czuja poruszone, gdy ktoś pisze o mobbingu, stalkingu. A robią to samo tyle, ze internetowo.
          • bergamotka77 Re: Postanowiłam zostać 21.06.21, 11:02
            Niestety, nasturcjo, doskonale to podsumowałaś. Klasyczne mobberki klasowe, które w kupie czują się silne. Każda z nich oddzielnie przestaje być bohaterką. Na szczęście część z nich już zaprzestała tych praktyk. To budujące. Została smecaca gamusia i siwa, która występuje tu pod różnymi nickami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka