26.06.21, 20:40
Jak konkretnie dziala DILO? Rozumiem, że pediatra może wystawić, ale czy na konkretne badania skierowanie musi wystawić onkolog czy może być wpierw inny specjalista?
Obserwuj wątek
    • elkas11 Re: DILO 26.06.21, 21:04
      Pacjent nie zgłasza się do szybkiej terapii onkologicznej ani się nie rejestruje. Zostaje zakwalifikowany na podstawie wywiadu i przeprowadzanych badań przez:

lekarza rodzinnego (POZ),
      lekarza specjalistę w poradni AOS,
      lekarza specjalistę w szpitalu.
      W przypadku podejrzenia nowotworu złośliwego prawo wystawienia karty DiLO i skierowania pacjenta na badania posiada lekarz specjalista w poradni lub szpitalu, ale i lekarz podstawowej opieki zdrowotnej (POZ).

Ten, w przypadku podejrzenia choroby nowotworowej, na podstawie wywiadu i ewentualnych badań wstępnych potwierdzających podejrzenie nowotworu złośliwego wystawia skierowanie do specjalisty właściwego ze względu na umiejscowienie nowotworu.
      Nie mają uprawnień do jej wystawiania lekarze w gabinetach prywatnych.
      • szorstkawelna Re: DILO 26.06.21, 21:43
        Chodzi mi o to czy skierowania po DILO może wystawiać specjalista inny niż onkolog? To, że syn w poniedziałek dostanie DILO jest oczywiste. Natomiast operacja będzie prawdopodobnie w innym województwie i zastanawiam się jak to wszystko zgrać.
        • figazmakiem2 Re: DILO 26.06.21, 21:51
          Tak, może wystawić np lekarz rodzinny. Umawiając syna w innej placówce mów, że ma DILO, to wszystko przyspieszy.
        • elkas11 Re: DILO 27.06.21, 10:20
          Tak, po to stworzono Kartę DILO. Do onkologa też są kolejki i bez karty DILO może być ciężko się zapisać w krótkim terminie. Jeżeli Kartę DILO wystawi pediatra, lekarz rodzinny czy specjalista, jak dermatolog to przyspieszy całą procedurę leczenia. A tu czas jest ważny.
          Dużo zdrowia życzę.
    • figazmakiem2 Re: DILO 26.06.21, 21:46
      U mnie DILO wystawił onkolog, zaraz potem odezwał się koordynator DILO i podał mi terminy badań w ramach pogłębionej diagnostyki (skierowania na nie wystawił onkolog).
      • szorstkawelna Re: DILO 26.06.21, 21:52
        U mnie DILO wystawi pediatra albo laryngolog.
        • bergamotka77 Re: DILO 26.06.21, 22:07
          Dużo zdrowia dla dziecka. Szybkiego wyzdrowienia!
          • szorstkawelna Re: DILO 26.06.21, 22:32
            Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka