Dodaj do ulubionych

Remontowo… podłoga

16.07.21, 08:50
Drogie eMamy!
W ramach remontu adaptuje dawna kuchnie na sypialnie i kusze w tym jednym pomieszaniu zmienić podłogę. W pozostałej części mieszkania mam dębowa klepkę. Drewna z drewnem nie będę mieszała, chce zrobić jasną podłogę, ale z czego..
Podłoga winylowa? Inna?
Ja całe życie miałam albo PCV albo klepkę. Panele jakoś nie kojarzą mi się dobrze.
Która robiła remont i doradzi?
Dziękuje pięknie!
Obserwuj wątek
    • bakis1 Re: Remontowo… podłoga 16.07.21, 08:51
      Nie kuszę, ale muszę. Chociaż kuszenie do sypialni nawet pasuje!
    • bialeem Re: Remontowo… podłoga 16.07.21, 10:28
      Każda zmiana z drewna na nie-drewno jest zła. Nie możesz jakiegoś jasnego dębu?
      • bakis1 Re: Remontowo… podłoga 16.07.21, 17:39
        Nie zamieniam z drewna, ale z brzydkiej kuchennej terakoty.
    • alpepe Re: Remontowo… podłoga 16.07.21, 10:36
      Ja tam jestem fanką PCV i chyba mi się nie zmieni. Znam argumenty przeciwne, obstaję przy nim.
    • 71tosia Re: Remontowo… podłoga 16.07.21, 10:37
      zrob debowa klepke taka jak masz w innych pokojach, zwlaszcza male mieszkanie nie bedzie korzystnie wygladac jezeli w kazdym pomieszczeniu bedzie inna podloga. No i ta klepka jest na lata.
      • koronka2012 Re: Remontowo… podłoga 16.07.21, 10:55
        Dokładnie tak to jedyna opcja która będzie estetyczna.
        Przemawia za tym jeszcze kwestia wysokości podłogi panele są znacznie niższe i trzeba byłoby dorabiać wylewka żeby wyrównać powierzchnię
    • aqua48 Re: Remontowo… podłoga 16.07.21, 13:19
      Albo taka sama dębowa klepka jak w innych pokojach, albo zastanów się nad wykładziną dywanową skoro to sypialnia.
      • bakis1 Re: Remontowo… podłoga 16.07.21, 17:38
        No właśnie obawiam się, ze nowa dębowa klepka i 20 letnia nijak nie będą do siebie pasowały. I na dodatek finanse tez grają rolę. Wykładzina dywanowa niestety odpada, mam w zwierzaki i minimalizuje dywany.
        • aqua48 Re: Remontowo… podłoga 16.07.21, 18:11
          bakis1 napisała:

> No właśnie obawiam się, ze nowa dębowa klepka i 20 letnia nijak nie będą do sie
          > bie pasowały.

A deski?
          • bakis1 Re: Remontowo… podłoga 17.07.21, 08:19
            Nie rozważałam ze względu na finanse.
            Poza tym tu deski, a tam jodełka?
            Podłoga będzie częściowo wychodziła na korytarz, drewniana przy drzwiach strasznie się niszczy. Dlatego myślałam o jasnej podłodze winylowej, która przejdzie w jodełkę dębowa. Na wizualizacji nawet to gra. W innych miejscach nie będzie już dodatkowych podłóg. Tylko w łazience mozaika. W salono-kuchni całość będzie w drewnie.
            • barbibarbi Re: Remontowo… podłoga 17.07.21, 08:23
              Vinyle podobno niezbyt się sprawdzają, albo się drapią, albo się rozłażą na szwach.
              • bakis1 Re: Remontowo… podłoga 17.07.21, 08:33
                LO matko. A jaka alternatywa? Poza drewnem i panelami?
                • spirit_of_africa Re: Remontowo… podłoga 17.07.21, 14:20
                  Są jeszcze płytki podłogowe imitujące klepki.
                  • agnieszkas72 Re: Remontowo… podłoga 17.07.21, 14:58
                    Panele winylowe straszna rzecz, każdemu odradzam. Rozłażą się dramatycznie tworząc czarne szczeliny co przy jasnoszarym kolorze daje b widoczny brzydki efekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka