Dodaj do ulubionych

Pralka - pytanie o programy

24.07.21, 12:21
Kupiliśmy Amicę, ze względu na wymiary, ale nie jestem zadowolona bo najkrótszy program prania w 60 stopniach i obrotach 1400 trwa 1:47 min (w ogóle te programy są dziwaczne). W mojej poprzedniej pralce Bosch, pranie przy tych samych parametrach trwało godzinę. Tylko mojego modelu już nie ma w sprzedaży.
I teraz mam pytanie do użytkowniczek nowszych pralek Bosch, ale nie tylko, czy jest taki program jak wyżej? Czyli krótki? Amica bawełnę chce prać 3:40. No bez żartów, szkoda, że nie pięć godzin.
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 12:28
      Im bardziej energooszczędna pralka tym dłuższe programy.
    • snakelilith Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 12:39
      Od 2 miesięcy mam nowego Boscha Serie 6. Nie jest to najnowszy i najdroższy model, taka średnia półka, dostępna od razu w Mediamarkcie.
      Normalny program bawełna 60 stopni jest bardzo długi, trwa mocno ponad 3 godziny, ale ma opcję skrócenia speed perfect, wtedy program trwa 1:30 czy jakoś tak. Program eco jest kretyńsko długi, 4 godziny z czymś tam. Najkrótszy program z możliwością prania przy 60 stopniach trwa godzinę i jest to program na koszule/bluzki. Większość tych krótszych w okolicach godziny i poniżej jest tylko do 40 stopni.
      • pade Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 12:44
        Właśnie przed chwilą wrzuciłam tę pralkę do koszykasmile
        • snakelilith Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:17
          Z tej serii jest chyba kilka modeli z różnym stopniem zużycia prądu i wagą wkładu, ale one chyba są porównywalne. Ja miałam wybór pomiędzy jakąś z guzikami i taką z touch screenem. Dokładnie wzięłam model BOSCH WAU 28 S 70.
          • pade Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:22
            ja wrzuciłam ten: www.euro.com.pl/pralki/bosch-wau28r0epl-serie-6.bhtml#opis
            • snakelilith Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:44
              Wygląda jak moja. Parametry chyba też się zgadzają, chyba, że jest jeszcze coś czego na pierwszy rzut oka nie widać, ale chyba nie. Moja ma jeszcze opcję tzw. inteligentnego (znaczy samodzielnego) dobierania płynu do prania i płukania, ale z tego nie korzystam.Jestem zadowolona. Włączam często skracanie cyklu, pranie jest czyste.
              Wcześniej miałam Miele i się na markę pogniewałam, bo po zaledwie 10 latach zaczęło mi jajować łożysko. Wcześniejsza Miele prała bez zarzutu ponad 20 lat.
      • iwles Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:15
        "Normalny program bawełna 60 stopni jest bardzo długi, trwa mocno ponad 3 godziny"

U mnie przy pełnym obłożeniu (6,5 kg) trwa 2:50.
        Tez Bosch Serie 6.
        • snakelilith Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:20
          iwles napisała:

> U mnie przy pełnym obłożeniu (6,5 kg) trwa 2:50.
          > Tez Bosch Serie 6.

Masz pewnie inny model. Moja ma 9kg.
          • iwles Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 17:36
            Tak, mam do 6,5 kg.
    • alicia033 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 12:53
      Nie doradze konkretnego modelu ale pewnie jeszcze nadal są w sprzedaży takie, które mają możliwość własnego ustawiania parametrów. Miała taką amice ale kupowaną z 10 lat temu.
    • sojka.99 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:02
      ekologiczne pranie jest dłuższe, więc siłą rzeczy nowsze pralki mają dłuższe programy. Może po prostu trzeba się przestawić i włączać pranie z timerem tak żeby było gotowe np. na rano czy kiedy tam chcemy.
      • pade Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:14
        To prawda, trzeba się przestawić.
        Za dużo nowych rzeczy mam do ogarnięcia i jak jeszcze doszło pranie "nie po staremu" to się wkurzyłam.
        Do tej pory, w taką pogodę jak dziś, po trzech godzinach miałam dwa suche prania i trzecie rozwieszonesmile
        • pade Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:15
          Ale szybkie też jest potrzebne, w razie awarii. A w mojej amice szybkie to godzina w 30 stopniachuncertain
          • enigma81 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 15:45
            pade napisała:

> Ale szybkie też jest potrzebne, w razie awarii. A w mojej amice szybkie to godz
            > ina w 30 stopniachuncertain

W mojej 15 min, ale to takie bardziej do odświeżania niż do prania jest.
            >
          • m_incubo Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 13:59
            Jaki to model?
      • alicia033 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:31
        sojka.99 napisał(a):

> ekologiczne pranie jest dłuższe,

To akurat mało ekologiczne.
        • sojka.99 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:47
          co konkretnie wydaje ci się mało ekologiczne?
        • snakelilith Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:51
          alicia033 napisała:

> To akurat mało ekologiczne.

Facepalm. Oszczędność polega nie na skracaniu długości prania, a ograniczeniu energii potrzebnej do zagrzania i utrzymania temperatury wody. Krótsze programy pracują ze stale wysoką temperaturą, dłuższe pracują z falową temperaturą, efekt prania jest taki sam.
          • alicia033 Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 08:27
            snakelilith napisała:

> Krótsze programy
            > pracują ze stale wysoką temperaturą, dłuższe pracują z falową temperaturą, efekt prania jest taki sam.

Facepalm.
            Międlenie prania przez 2-3 godziny z "falowym" podgrzewaniem go do 60 czy 90 stopni jest całkowicie zbędne.
            Dokładnie taki sam efekt daje godzinne pranie (i zwykle wystarcza 40 stopni). A oszczędność energii 2-3 razy mniejsza.
    • wkswks Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:10
      Ja mam bauknechta: krotki program, 60
      Stopni i 1400 obrotów trwa 1,05.
    • aurinko Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:14
      Mam Gorenje i też ma np bawełnę 3h ale jest wybór różnych programów i opcja skrócenia czasu prania na większości programów, z 3h obcina na 1:15 i tyle mielenia mi wystarczy.
      • hugo43 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:26
        W pralkach sharp jest program 60 min,temp 60,50,40 lub 30c do dowolnego ustawienia,mozna go skrócić do 30 min
    • chatgris01 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:42
      W Samsungu Eco Bubble mam program CODZIENNY trwający godzinę, temperaturę można ustawić (do wyboru) na 20-30-40-60 stopni.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 13:47
      W mojej elektroluxa kazdy program mogę ustawiać czasowo. Bawelna 40c najkrocej trwa 45min
      • ewa_2009 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 15:12
        Kupowałaś ostatnio? Jaki model? Jestem na etapie poszukiwań, ale niemal na pewno Elextrolux.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 17:12
          W 2017 kupowałam, model mogę podać ale za tydzień,bowiem jestem na wakacjach właśnie.
          • kosmos_pierzasty Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 14:11
            U mnie też jest ta funkcja i też jakoś w 2017 mogłam kupić. Teraz już chyba są modele, ale funkcja nazywa się chyba TimeManager.
            • chatgris01 Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 14:13
              Tę funkcję TimeManager to mają chyba wszystkie Electroluxy od ponad 20 lat.
    • enigma81 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 15:13
      Mam Amicę, mogłam w niej spersonalizować sobie jeden program (tzw Ulubiony) wybierając temp i ilość obrotów i przy 60st czas prania to 58 min (choć obroty wtedy max 1200)
      Program Bawełna - 2h45min.
    • mrs.solis Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 15:36
      Jakbym miala na wypranie czekac 3 godziny to chyba wolalabym prac recznie. Mam elektoluxa i sredni czas prania to 47 min. Najdluszszy program na bardzo zabrudzone rzeczy trwa troche ponad godzine.
    • roks30 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 15:41
      Miałam Elektroluxa 17 lat, ale programy to on miał długie. Zwykły, bawełna kolor trwał ponad 2 godziny 🤦‍♀️ bez opcji skrócenia. Teraz mam stara Amicę bez bajerów i piorę ok 55 min w temp 40 i 1,1 h w 60 i kocham ta pralkę. Dla mnie pranie ponad 2 godziny to kuriozum, a programy Eco, które piora ponad 3 godziny WTF! 🤦‍♀️
    • kropkaa Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 16:38
      Mam Siemensa, bawełna eco 3h. Sport 50 min., mix ok. 1h 30 min. Jest jakiś szybki 30 min., ale może z raz użylam.
      Zmywarka też Siemens, eko 3h 15 min., używam tylko tego programu.
      Kwestia przestawienia się.
      Czasem nastawiam czas, żeby pranie było gotowe na 8 czy 9 rano. Jak nawet się zacznie bladym świtem, to i tak wiruje już o normalnej porze, nic sąsiadom nie dudni.
      • kropkaa Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 22:04
        Dodam może, że i pralka i zmywarka oprócz opcji eco mają też opcję speed, która to skraca czas programu.
    • wapaha Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 17:02
      aleś trafiła z wątkiem
      moja odmówiła posłuszeństwa wiec przede mną 5kg ubrań do wykęcania z wody

więc moj program będzie na bank dłuższy niż godzina
      • pade Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 22:01
        Ojej współczuję 😔
        • wapaha Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 09:26
          Wykręcone, powieszone, dzisiaj wyschną bo pogoda sprzyja ale...może od jutra będziesz mogła współczuć bo zacznę ogarniać serwis big_grin Mam wrażenie, że w czasach pandemii wszystko jest utrudnione-nie tyle przez pandemię rozumianą jako strach i obostrzenia przed wirusem co..lenistwo ludzi
          • wapaha Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 09:27
            a w temacie - uwielbiam program sportowy : 30stopni-30 minut. Stosuję jeśli mam ubrania do "odświeżenia" -, w tym sukienki i spódnice
          • pade Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 09:34
            Utrudnione to eufemizm.
            Nie ma i nie wiadomo czy będzie. Albo: w przyszłym roku. Te dwa zdania słyszę najczęściej, gdy próbuję coś zamówić albo znaleźć usługodawcę.
            Na baterię kuchenną czekam już 1,5 miesiąca. Nie, nie jest że złota, ani z kosmosu. Zwykła bateria z wyciąganą wylewką, tyle, że czarna.
            • wapaha Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 09:37
              ta, budowlanka ( wykończeniówka) - to też dramat...- jak w słuchawce telefonicznej z lat 80 tych " proszę czekać, będzie rozmowa- prosze czekać, prosze czekac.. " uncertain
              • pade Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 09:40
                Niestety 😕
    • kurt.wallander Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 18:00
      Przeważnie jest opcja "skrócony czas prania", i wtedy bawełnę pierze mi w nieco ponad godzinę (w programie eco nie da się tego zastosować). Najczęściej używam programu "bluzki, koszule" - 40 stopni, 800 obrotów, trwa 1h05min, dodaję to tego dodatkowe płukanie i wychodzi 1h15min. Bosch.
    • ladymercury Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 21:57
      Ja mam możliwość skrócenia/wydłużenia każdego programu funlkca time/Eco, mam też program 30 i 15 min. Do bawełny mogę mieć dla 60 st. 2,5 h lub godzinę
      • antykaa Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 22:04
        Mam Boscha, wsad 8kg, uzywam programu mix, który trwa 1h 2 min.
    • leyla76 Re: Pralka - pytanie o programy 24.07.21, 22:54
      Mam LG direct drive. Po lewej stronie programy, które zmieniają czas w zależności od ilości prania no i wybranych dodatków typu pranie wstępne, extra płukanie, pranie bardziej intensywne itd.
      Ja zazwyczaj piorę na mix i wtedy na pełna pralkę (8kg) pierze 1:20. Bawełna ba 60 stopni , najkrócej to było 2:20.
      Po prawej programy na określony czas np delikatne 47min, intensywny 60min, szynki 30stopni 30min, jak dam na 40stopni to 37 min.
      Jest tez jeden ekologiczny, bawełna eco 40 stopni. Nie użyłam ani razu.
    • beata985 Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 08:19
      Nie masz tam możliwości skrócenia czasu prania?
      Niektóre sprzęty mają tak strasznie nieczytelny i zawily sposób programowania że omijam z daleka.
      • pade Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 09:42
        No właśnie nie wiem. Mam tabelkę z programami, szkoda, że jej nie widziałam przed zakupem. Lubię intuicyjną obsługę a nie wczytywanie się w instrukcję za każdym razem.
        • snakelilith Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 14:16
          Pade, jak masz mój model, to masz opcję skrócenia programu, u mnie nazywa się to speed perfect. W tabelce masz zaznaczone, przy których programach jest to możliwe. Intuicyjnie też możesz to sprawdzić, wciskając na pralce przy wybranym programie speed perfect. Jak program można w ten sposób skrócić to ci to przecież od razu pokaże zmienionym czasem prania. Jak nie, to próbujesz innego programu. Pasującą ci opcję (z wybraną temperaturą i stopniem wirowania) startuje się dopiero na samym końcu.
          • pade Re: Pralka - pytanie o programy 25.07.21, 17:49
            Ja ten model dopiero chcę mieć. Na razie mam Amicę, a ona opcji przyspieszania nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka