Dodaj do ulubionych

Kupili dyplomy?

28.07.21, 10:51
Jak myślicie? Ciekawe, czy temat "umrze śmiercią naturalną" czy będą procesy. Stawiam na wyciszenie tematu.

sport.onet.pl/pilka-nozna/afera-z-falszywymi-dyplomami-w-tle-lewandowski-milik-i-inni-znani-pilkarze/4r8hzfw
Chodzi między innymi o Lewandowskiego. I kupowanie dyplomów to niestety często spotykany proceder. Niekiedy jedyna możliwość przetrwania dla uczelni "sr..nia i gotowania".
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 10:54
      Teologia adwentystyczna i piłkarz, szanuję big_grin
      • daniela34 Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 10:55
        Tak, to trzeba przyznać taka raczej niszowa dziedzina smile
        • gaskama Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 10:58
          Ale jakieś nikomu nie znane uczelnie oferują takie studia
          www.wsth.pl/wp-content/uploads/2020/07/Og%C3%B3lna-charakterystyka-Instytutu-Promocji-Zdrowia.pdf
      • dyzurny_troll_forum Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:30
        angazetka napisała:

> Teologia adwentystyczna i piłkarz, szanuję big_grin

O ile jestem w stanie jakoś tam zrozumieć, że ktoś coś takiego studiuje to za prawdę nie ogarniam po co kupować dyplom czegoś takiego?! Wyjaśni mi ktoś? Przecież to nawet wstyd się przyznać....
        • amast Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:37
          Bo większości ludzi wystarczy informacja "piłkarz X ma magistra" i nie pytają z czego. A ci, którzy zapytają, przecież nie uwierzyliby, że studia medyczne albo fizyka kwantowa. Ale już jakaś odjechana kompletnie "dziedzina" jako niszowe hobby przejdzie... czasami.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 22:09
            Ta austryjaczka od złotego medalu w kolarstwie jest dr matematyki.
            A też pamiętam łyżwiarza figurowego kończacego fizykę czy biotechnologię.
            Myslę, że sporo dyscyplin tam gdzie starty są indywidualne może pochwalić się magistrami, bo w grupowych to jest konkurs na największe "jaja" itp.
            • amast Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 23:48
              Ale ja pisałam o piłkarzach. Nie bez powodu. Znam kilku w różnym wieku wink
        • livia.kalina Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 22:23
          Bo mniej os ob jest w stanie zweryfikować, ze to przekręt.
    • angazetka Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:06
      Ale tak, jak się okaże, że święty Robert kupił dyplom, to... będzie zabawnie.
      • kubek0802 Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:10
        Ale akurat on na jakąś obronę chyba jeździł. Coś mi się kołacze że w tv pokazywali kilka lat temu.
        • gaskama Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:13
          A może po odbiór dyplomu??
          • kubek0802 Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:16
            No może i tak. Pamiętam, że to było wydarzenie medialne w kategorii "sport".
            • gaskama Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:20
              Też pamiętam. Sprawdziłam wtedy nawet stronę uczelni i byłam bardzo zaskoczona, bo uczelnia specjalizowała się w studiach dla ludzi, którzy chcą mieć dyplom bez studiowania. Głowna zasada "u nas możesz mieć indywidualny tryb studiowania bez konieczności jakiejkolwiek obecności na jakichkolwiek zajęciach".
          • 35wcieniu Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:20
            Przecież jest napisane w tym artykule.

Jeździł i pozował z dyplomem, z innej uczelni.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 19:01
          Oj, ja kończyłam te samą uczelnię co on WSEwS. No dobra obszerny kurs tam kończyłamwink Wtedy był studentem, bronił się, chyba licencjat, potem jeszcze magisterkę. Pisał o sobie. Myślicie, że nie dałby rady?
          • sylwianna2018 Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 22:20
            geoardzica_z_mlodymi napisała:

> Oj, ja kończyłam te samą uczelnię co on WSEwS. No dobra obszerny kurs tam kończ
            > yłamwink Wtedy był studentem, bronił się, chyba licencjat, potem jeszcze magiste
            > rkę. Pisał o sobie. Myślicie, że nie dałby rady?

Ale chodzi o kupienie dyplomu innej uczelni niż ta którą w TV pokazali.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 23:35
              Ok. Tzn nie Ok, jakby co.
        • spanish_fly Re: Kupili dyplomy? 29.07.21, 13:32
          Ale to chodziło i inny dyplom, w innej szkole.
      • katriel Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:51
        > jak się okaże, że święty Robert kupił dyplom, to... będzie zabawnie.

No byłoby. Ale ten artykuł brzmi raczej, jakby to Ania chciała mu kupić dyplom w prezencie, ale ostatecznie nic z tego nie wyszło.
      • disco-ball Re: Kupili dyplomy? 29.07.21, 12:19
        On się bronił gdzie indziej i w innych terminach. Ale nie wykluczone, ze kombinowali, gdyby mu tam nie poszło. Co nie wydaje się możliwe.
    • borsuczyca.klusek Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:08
      Lewandowski to sam o sobie pisał 🙈
    • martishia7 Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:09
      Po pierwsze, to nie czytałam za specjalnie, tyle co nagłówki i tweety na ten temat - więc dzisiaj "nie znam się, ale się wypowiem", sorry. Po drugie - umiarkowanie mnie oburza w odniesieniu do piłkarzy konkretnie. To i tak są takie bieda-dyplomy wyłącznie do "mania". Nikt nie oczekuje, że będą cokolwiek wiedzieć na temat swojej dziedziny, ani nic kompletnie od tego nie zależy. Sfałszowany dyplom medycyny u praktykującego lekarza oburzałby mnie bardziej big_grin
      • morekac Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:12
        Akurat to Lewandowski to ma wiedzę na temat przedmiotu swej pracy magisterskiej.
        • amast Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:26
          Licencjackiej to na pewno. Magisterskiej też?
          • morekac Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 12:10
            Myślisz, że nie o sobie pisał?
            • amast Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 12:17
              Szczerze mówiąc jakoś bardzo nie wnikałam w jego dokonania naukowe. Wydawało mi się, że praca magisterska miała być o większej próbie niż jednoosobowa reprezentacja RL9. Ale mogę się mylić.
              • ichi51e Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 12:24
                człowiek dwa lata badani prowadził 400 osób przebadał i krew w piach viva.pl/ludzie/newsy/znamy-temat-pracy-magisterskiej-roberta-lewandowskiego-przebadal-prawie-400-osob-128820-r1/
                • amast Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 13:08
                  Po przeczytaniu tego, co zalinkowane, wierzę, że morekac może mieć rację.
                  • morekac Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 17:24
                    Justyna Kowalczyk też chyba o sobie pisała... wink
                    • geoardzica_z_mlodymi Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 19:03
                      Doktorat nawet.
      • gaskama Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:18
        Dyplom magistra nie powinien być "do mania". To zeszmaca i tak już zeszmacone wyższe wykształcenie.
        • stavros2002 [...] 28.07.21, 11:29
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • mmoni Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 19:14
            Możesz podać jakieś nazwiska tych sportowców po politologii w Georgetown? czy tak sobie piszesz?
            • stavros2002 Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 21:50
              Alex Buzbee

i wielu innych
              • mmoni Re: Kupili dyplomy? 29.07.21, 13:48
                Buzbee jest akurat biały, do tego jak widzę z jego LinkedIn, po zakończeniu kariery pracuje w jakiejś korpo ubezpieczeniowej na kierowniczym stanowisku, więc może jednak nie jest takim półgłówkiem. Badania wskazują,, ze studenci na stypendiach sportowych mają taką samą średnią ocen, co pozostali, chociaż faktem jest, że ten wynik zawyżają dziewczyny. NCAA zresztą wymaga, aby stypendyści mieli średnią ocen przynajmniej 2,0 (na nasze to jakiś dst plus). Z nienaukowych rozmów ze znajomymi, którzy mają doświadczenie nauczania w USA - studenci sportowcy częściej wybierają łatwiejsze kierunki studiów, ale ich trenerzy bardzo pilnują, aby przynajmniej wymagania na te 3+ spełniali. Na pewno nie są to studenci fikcyjni, jak PRL-owscy sportowcy "amatorzy", którzy na papierze byli górnikami.
          • lodomeria Re: Kupili dyplomy? 29.07.21, 01:45
            Aferę, w której wyszło na jaw jak wiele dzieci BIAŁYCH celebrytów dostało się na elitarne uczelnie dzięki fałszywym stypendiom sportowym (najlepsza była córka cioci Becky z Pełnej Chaty, która urządziła sesję fotograficzną ze sprzętem sportowym i to był jej dowód na to, że jest kajakarką).
            Tutaj masz film dokumentalny na ten temat, polecam, nawet jeśli się jest świadomym korupcji na topowych uniwersytetach w USA.
            • stavros2002 Re: Kupili dyplomy? 29.07.21, 13:26
              Biali celebryci, bambusy z Alabamy, wszyscy lecą na kasę.
      • asfiksja Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:45
        >To i tak są takie bieda-dyplomy wyłącznie do "mania".
        Dyplom pedagogiczny umożliwi im trzepanie niewyobrażalnej kasy jako trenerzy.
        • angazetka Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:51
          Do trzepania kasy jako trenerzy to trzeba kursu trenerskiego, a nie dyplomu z pedagogiki.
          • ichi51e Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:52
            chyba ze chce dzieci uczyc
          • geoardzica_z_mlodymi Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 19:05
            Ale z tego co wiem to po Wyższej Szkole Edukacji w Sporcie można mieć uprawnienia trenerskie.
          • asfiksja Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 21:03
            O pedagogice było napisane w artykule.
            W każdym razie w innych sportach jest tak, że do trenera klasy II wystarczy licencjat, żeby zrobić klasę I trzeba mieć magisterkę. Nie znam się na PZPN, ale nie sądzę, żeby piłkarze zdobywali dyplomy z czystego pędu do wiedzy i niezmąconej ambicji zdobywania szlifów umysłowych.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 23:33
              Podejrzewam, że motywem są uprawnienia i plany na "po".
    • clk Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:40
      W Polsce wyciszenie.

W stanach skazano na wiezienie znana aktorkę i jej męża za załatwianie wejścia na studia córkom. Tak, wiezienie.
      U nas piłkarze tacy jak Lewandowski, dobro narodowe, jest nie do ruszenia
      • gaskama Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:48
        Pamiętam tę sprawę. Serio skazano ich na więzienie??? Wydawało mi się, że prace społeczne.
      • jdylag75 Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 12:18
        U nas posiadanie nie jest zabronione, dopiero na uzywanie sa paragrafy.
    • sumire Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:47
      Rozejdzie się po kościach, jak sprawa podatków Lewandowskiego. Piłkarze przecież święci.
    • ichi51e Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:49
      zaraz w tekście jest ze oferował między innymi Lewandowskiemu. Ja tez ci mogę zaoferować. Na ja tez mogę wysłać sms Lewandowskiemu a nawet i do kancelarii królowej angielskiej jak mi się zachce. Po prostu radio Erwan - wszystko jedno czy ukradłem czy tobie ukradli...
      swoją droga 2,5k to jest śmieszna cena.
      • riki_i Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:53
        ichi51e napisała:

> swoją droga 2,5k to jest śmieszna cena.

Widziałem w wagonie metra w Warszawie baner reklamowy Wyższej Szkoły Bankowej (oczywiście nie mającej nic wspólnego z jakimkolwiek bankiem), reklamujący studia za 240 zl miesięcznie. Śmieszne wykształcenie, śmieszne ceny.

• lauren6 Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:52
      Szczerze mówiąc nie wzrusza mnie to. Dyplomy prywatnych uczelni i szkolinek religijnych i tak w większości są tyle warte co papier, na którym je wydrukowano. Co za różnica czy ktoś zapłacił za dyplom, czy faktycznie napisał "pracę dyplomową ": kilka stron bzdur, napisanych językiem ucznia z 8 klasy szkoły podstawowej?
      • stavros2002 Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 11:54
        Np. w USA dyplom prywatnego Yale jest nic nie wart.
        • gaskama Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 12:10
          Czemu? Czy to była ironia? Jestem już po kawie a nie chwytam.
          • biala_ladecka Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 12:19
            Tak domniemywam, że chodzi o znajomości. Sam dyplom niewiele wart, jak nie masz go komu przehandlować. Wszak po to się na elitarnych uczelniach chyba studiuje?
      • 71tosia Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 12:59
        Uczelnie prywatne i te państwowe bywają i dobre i złe. A nawet w ramach tej samej uczelni sa spore różnice zależnie od wydziału.
    • gdanskamarylka Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 17:45
      O piłkarzach to wiadomo, że to zwykle żadni intelektualiści... Nie jestem zdziwiona.
      • angazetka Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 19:22
        No ale też dyplomu ukończenia studiów do piłki nie potrzeba.
    • borsuczyca.klusek Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 18:07
      Obczajcie to zdjęcie 😂😂😂
      • kropkaa Re: Kupili dyplomy? 29.07.21, 20:35
        Wyższa Szkoła Edukacja w Sporcie?!
        • borsuczyca.klusek Re: Kupili dyplomy? 29.07.21, 20:37
          kropkaa napisała:

> Wyższa Szkoła Edukacja w Sporcie?!

Nie inaczej 😁
          • kropkaa Re: Kupili dyplomy? 29.07.21, 20:45
            Nawet jakby mi habilitację za darmo dali, to bym zabiła śmiechem.
            Nie stać Ani, by zapłacić za coś lepszego? 🤣
    • zerlinda Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 18:46
      13 lat studiowania. Nieźle.
    • joaz Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 21:18
      Córka mojego sąsiada osobiście prowadziła zajęcia, na uczelni na której studiował Lewandowski i Anita Włodarczyk. Akurat Lewandowski uczelnie ukończył i tytuł zdobył
      • iuscogens Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 22:39
        No ale to nie o to chodzi w tej sprawie. On studiował tam 13 lat a w międzyczasie obrotna Anna chciała mu załatwić (albo i załatwiła) dyplom innej uczelni i korespondowała z tym rektorem od sprzedawania dyplomów, było przekazanie fotki do dyplomu i spotkali się na meczu na przekazanie jakiejś teczki.
      • vickylove Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 23:24
        joaz napisała:

> Córka mojego sąsiada osobiście prowadziła zajęcia, na uczelni na której studio
        > wał Lewandowski i Anita Włodarczyk. Akurat Lewandowski uczelnie ukończył i tyt
        > uł zdobył

I studiował więcej niż przez pół dorosłego życia😂😂

Weź przestań ,jak można studiować 13 lat i to w dodatku takie coś.czy on sam nie rozumie że się ośmiesza.
        • morekac Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 23:52
          Widocznie można. Tryb życia sportowca niezbyt sprzyja nauce, a akurat Roberta Lewandowskiego nie podejrzewam o bycie nierozgarniętym gościem. Iga Świątek - gdyby nie zeszłoroczny lockdown - pewnie wcale nie podchodziłaby do matury (a zdała ją bardzo dobrze zresztą), Adam Małysz - maturę zdał pod koniec kariery zawodniczej, a studia robił już po jej zakończeniu...
    • str8.up Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 23:37
      Smutne to. Po co dobrym piłkarzom dyplomy słabych uczelni?
      • morekac Re: Kupili dyplomy? 28.07.21, 23:40
        Bo pewnie chciałby mieć uprawnienia trenerskie, gdy już skończy kopać. Papierek się liczy i tyle.
    • borsuczyca.klusek Re: Kupili dyplomy? 29.07.21, 02:17
      Czytałam, że tam i pan Borek się przewija w tych smsach. Może być ciekawie.
      • maslova Re: Kupili dyplomy? 29.07.21, 14:43
        Pan Borek podczas komentowania któregoś z meczy Euro 2020 chwalił się, że w liceum miał jeden zeszyt z chemii, biologii i fizyki i, delikatnie mówiąc, nie był entuzjastą nauki z tych przedmiotów.
        • borsuczyca.klusek Re: Kupili dyplomy? 29.07.21, 19:25
          Rzeczywiście kojarzę coś takiego 🤦‍♀️
      • borsuczyca.klusek Re: Kupili dyplomy? 02.08.21, 13:10
        O proszę są pierwsze konsekwencje

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27402093,przeglad-sportowy-zawiesza-wspolprace-z-mateuszem-borkiem.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka