kokokoko_euro_spoko 04.08.21, 17:18 Bym się tym zharatała, a Wy? Bułka biała pszenna, mięciutka, masło grubo i na to konserwa turystyczna. Też grubo. Może być kilka takich bułeczek, aż się zmęczę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:21 Masła mniej, ale na wierzch majonez ! Albo sos tatarski.... Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:23 majonez kielecki na bulke z pasztetem, cebula i ogorkiem kiszonym!! Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:38 Niezle😛 ale i tak lepszy chleb z maslem orzechowym, szynka, grubo majonezem, pomidorem cebula kiszonym, pod warstwa soli i pieprzu na zmiane z tym samym tylko z solonym maslem i zoltym serem Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:40 boogiecat napisała: > Niezle😛 ale i tak lepszy chleb z maslem orzechowym, szynka, grubo majonezem, p > omidorem cebula kiszonym, pod warstwa soli i pieprzu > > na zmiane z tym samym tylko z solonym maslem i zoltym serem To jest zbyt wyrafinowane Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:44 Ale mozna jesc jak prosie, wtedy sie wyrownuje! Aha i herbata z cytryna Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:00 musze ten patent z maslem wykorzystac - bez znaczenia do czego Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 22:37 Pamietaj zeby dac « przepis »😛 Bulki z pasztetem i majonezem nigdy nie jadlam, wiec pytam nie bez kozery faceta czy on jadl, a ten zszokowany - « O nie!!! » Bezczelny normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:55 kura17 napisała: > majonez kielecki na bulke z pasztetem, cebula i ogorkiem kiszonym!! > O matko, aż się poslinilam...A tego akurat nie mogę jeść... Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:15 Do zestawu dołożyłbym chrzan czyli Majonez kielecki wymieszany z chrzanem 😋😋 na bułkę z pasztetem cebulą i ogórkiem kiszonym Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:20 Andance, wyprobuje przy najblizszej okazji!! ten chrzan brzmi niezle. dodam tez maslo ozechowe Boogie i zasmazke z ktoregos postu ponizej! bedzie sie dzialo Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:20 Majonez, pasztet, buraczki z chrzanem. Ukochana kanapka, jedzona od święta, bo pasztet musi być domowy i buraczki też. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 23:06 Powinnaś być konsekwentna i majonez oraz chleb także zadysponować domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 00:32 Ale majonez to nie jest wyzwanie, składniki zawsze mam w domu, mikser też, jak mi się nie chce iść do sklepu otwartego w niedzielę, to ukręce domowy. Odpowiedni chleb umiem machnąć, mąka jest, zakwas jest, żaden wyczyn. Pasztet jest znacznie bardziej pracochłonny, część mięsa to w ogóle muszę zamówić z wyprzedzeniem, bo podgardla to mój sklep mięsny nie ma w regularnej sprzedaży, ugotować, przepuścić przez maszynkę do mięsa, dwa razy, wymieszać z resztą składników, upiec. A po buraczkach mam sprzątanie kuchni od podłogi po sufit, nie umiem utrzeć buraczków bez chlapania, nieważne czy ręcznie, czy malakserem. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 08:56 A jaki pasztet? Dla mnie Podlaski. Tzn juz nie Podlaski, tylko jakaś inna foirma z Wielkopolski produkuje taki starodawny Podlaski. Bo współczesny Podlaski zbyt piankowy sie zrobił. Tzn konsystencja mi nie odpiowiada. Oczywiście majonez oraz ogórek świeżokiszony (ale nie małosolny) albo konserwowy. Bułka poznańska z masłem i grubo sera smażonego. Najlepiej tego kupowanego z bloku na wagę. Bez kminku. Obwarzanek krakowski z makiem posmarowany gruba warstwą masła. Chrupiący chleb posmarowany swieżym smalcem ze skawrkami, na to pomidor malinowy, wygrzany słońcem - prosto z krzaka. Kaszanka prosto z gara. Ale taka świeża - dopiero co robiona. No i oczywiście, ruskie )z surówką kapust, a co!) oraz leniwe z odrobiną cukru i masłem (żadna bułka tarta!). Matko, ale bym zjadła. Ale wszystko to dla mnie zakazane Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 09:27 Moje rozwydrzone podniebienie wrzeszczy o pasztet francuski z gęsi z truflą. Moja plebejska dusza domaga się pasztetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
paulownia88 Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 10:16 Pasztet podlaski - moje wspomnienie studenckie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:23 default napisała: > Masła mniej, ale na wierzch majonez ! Albo sos tatarski.... Ja mam już w głowie smak tej konserwy z żelatynowymi końcówkami przeplatanymi smalczykiem. No żeby robotnikom z budowy zazdrościć. O losie! Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:32 kokokoko_euro_spoko napisał(a): > default napisała: > > > Masła mniej, ale na wierzch majonez ! Albo sos tatarski.... > > Ja mam już w głowie smak tej konserwy z żelatynowymi końcówkami przeplatanymi s > malczykiem. No żeby robotnikom z budowy zazdrościć. O losie! tyrolska albo turystyczna ? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:43 Ja jednak wole gulasz angielski, smak podobny, ale jednak trochę "wyższa półka" Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:51 Ja też team gulasz! I bez cebuli Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:41 Gulasz angielski jest dobry odgrzany w ognisku :p Ps. tylko należy go najpierw otworzyć! 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 23:07 A to po odpowiednim podgrzaniu nie otworzy się sam? Gwałtownie? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 06:44 Otworzy się, ale ciężko będzie zjeść :p Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:22 zamiast buleczki bagietka, albo ciabatta - krojone na male kanapeczki i na kazdej kanapeczce inny pasztecik, salcesonik, kielbaska ... na niektorych tylko grubo maslo i sol ... a jeszcze inne maczane po prostu w oliwie z lesbos ... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:44 o, to to, a na tej kielbasce (sucha mysliwska) plaster ogorka malosolnego.... albo frytki, takie z glebokiego tluszczu, z dwukrotna obrobka w tluszczu Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:54 > albo frytki, takie z glebokiego tluszczu, z dwukrotna obrobka w tluszczu o matko, dziecko czasem je w takiej jednej burgerowni-frytkarni - nigdy nie moge sie opanowac, zeby mu nie wyzrec polowy frytek ... nie wiem, czego oni tam dodaja do tych fryt, ale sa nie-do-pobicia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:58 te fryty to wlasnej roboty najlepiej, z zoltych chiloanskich pyrow ps przy okazji melduje, ze pocztowe wreszcie odebralam z poczty! dziekujemy Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:21 kiedy zapraszasz na te pyry?? skoro juz kartke odebralas, to sie moge wpraszac Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 20:58 kiedy chcesz tylko uprzedzam, sypialnie sa dostepne tylko w pakiecie z kotami Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:40 Może są po belgijsku, na łoju. Podobno łój czyni cuda z ziemniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:08 niekoniecznie na loju, frytkom swietnie robi dwukrotne smazenie i przechlodzenie pierwsze smazenie tylko zeby zmiekly i 'odparowaly', potem ostygly i dopiero wtedy ponowne smazenie w goracym oleju Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 01:35 kura17 napisała: > > albo frytki, takie z glebokiego tluszczu, z dwukrotna obrobka w tluszczu > > > o matko, dziecko czasem je w takiej jednej burgerowni-frytkarni - nigdy nie mog > e sie opanowac, zeby mu nie wyzrec polowy frytek ... nie wiem, czego oni tam do > daja do tych fryt, ale sa nie-do-pobicia!!! > > > > > Słyszałem ze dobrze jest frytki namoczyć w wodzie z cukrem przed smażeniem. Nie wiem na ile i jakie proporcje . Albo przelać wrzątkiem odsączyć i do oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:07 >albo frytki, takie z glebokiego tluszczu, z dwukrotna obrobka w tluszczu tongue_out To spróbuj je jeszcze potraktować jak Holendrzy, majonezikiem- rozpusta i krzyk wątroby w pakiecie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:42 Frytki tylko rot-weiss. Z lewej majonez, z prawej ketczup. Ale jeszcze lepiej curry wurst w sosie pomidorowym. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:45 Holendrzy jedzą frytki z " sosem do frytek", który może i wygląda jak majonez, ale majonezem nie jest :p I jak dla mnie jest fujowy :p Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:50 mashcaron napisała: > Holendrzy jedzą frytki z " sosem do frytek", który może i wygląda jak majonez, > ale majonezem nie jest :p I jak dla mnie jest fujowy :p To ciesz się, że nie próbowałaś duńskiej remulady. Przy niej każdy holenderski sos jest super. I nie ma to jak satésaus, sos do frytek z masłem orzechowym. Mniam. Ale jeszcze lepsze u Holendrów są słodkie bułki z śledziem. O matko, chyba muszę pojechać do Noordwijk. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:53 O fuj, satesaus jest jeszcze gorszy od frytkowego :p najbardziej lubię sos samourai :p Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:58 Wygooglałam. U mnie coś takiego nazywa się cocktailsauce, ale pewnie nie tak ostre. Doprawiam harissą. :p Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 22:03 Mój mąż po przyjeździe do nl kupował chyba wszystkie dostępne sosy do spróbowania ( a wybór jest 😅) i był jeden tak okropny, że aż wyparłam jego nazwę z pamięci... Coś jak połączenie starego majonezu z curry i wodą z kiszonych ogórków... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 22:11 O, ja ten curry całkiem lubię. On jest kwaśny, bo udaje egzotyczne sweet and sour. Ale litości, nie na frytkach. Błe. Mogę ciapnąć na kromce chleba z goudą. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 23:08 >I nie ma to jak satésaus, sos do frytek z masłem orzechowym. Mniam. Ale jeszcze lepsze u Holendrów są słodkie bułki z śledziem Siostro! Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 23:09 >Holendrzy jedzą frytki z " sosem do frytek" "moi" jedzą z majonezem, może stanowią jakiś rewolucyjny, nowatorski odłam z Limburgii? Muszę zapytać Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 23:58 kk345 napisała: > "moi" jedzą z majonezem, może stanowią jakiś rewolucyjny, nowatorski odłam z Li > mburgii? Muszę zapytać Raczej totalne konserwy. Tradycja nakazuje jeść frytki z majonezem, inaczej babcia się obrazi. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 00:02 Dzięki holenderskiej babci mamy mocnego kandydata do upadku spożywczego. Zresztą słodka buła ze śledziem też aż się przecież prosi o majonez Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 00:26 Jasne. Majonez jest dobry do wszystkiego. Jak nie mam w domu majonezu, to mój mąż urodzony 60km od holenderskiej granicy dostaje ataku paniki. Tylko raz skapitulował. W Danii jada się tradycyjną pastę z mielonej makreli i to co białe w tym kubeczku, to jest majonez. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:23 Nie wzięłabym do ust. Samo czytanie powoduje chęć zwrotu... Za to mam inne swoje grzeszki, smakołyki których zasadniczo unikam jak ognia z przyczyn, podobnych do wspomnianych. Np. krówki. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:25 kosmos_pierzasty napisała: > Nie wzięłabym do ust. Samo czytanie powoduje chęć zwrotu... > > Za to mam inne swoje grzeszki, smakołyki których zasadniczo unikam jak ognia z > przyczyn, podobnych do wspomnianych. Np. krówki. Wyliczaj dalej, bo to nie grzech, co napisałaś Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:26 Konserwa turystyczna to ostatnie co bym do pyska wzięła. Ale bułka z pasztetem i majonezem chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:29 borsuczyca.klusek napisała: > Konserwa turystyczna to ostatnie co bym do pyska wzięła. > > Ale bułka z pasztetem i majonezem chętnie. > Ja się nastawiam na przeżycia ekstremalne. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:31 A paprykarz szczeciński? Podobne klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:37 borsuczyca.klusek napisała: > A paprykarz szczeciński? Podobne klimaty. To na drugi dzień na śniadanie, na kaca spożywczego Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 06:45 Lubię sałatkę z makreli, z dorsza, i mazowiecki pasztet ze słoika 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 12:59 borsuczyca.klusek napisała: > A paprykarz szczeciński? Podobne klimaty. > dzisiaj mialam taka kanapajke w pracy bula, maslo, paprykarz, majonez i pomidor (nie mialam ogorka ani kiszonego ani konserwowego, bo tak bylby ogorek zamiast pomidora ) Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:31 Jezu, po co ja tu weszłam, mam masę rzeczy, które mogą sie przyczynić do upadku spożywczego, ale jestem chora i NIE MOGĘ ich jeść. Buleczka z mielonka z mojego sklepu spożywczego tez może byc, ale najchętniej cos ostrego i duzo. A potem chałwa. I zasmażka. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:39 Rozmarzylam sie. Pajda chleba a na niej grubo smalczyk ze skwareczkami i ogorek kiszony. To wszystko porzadnie posolone. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:46 Ja na pajde ze smalcem i skwarkami kładę twaróg. Oraz sol i pieprz. Moja ulubiona kanapka. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:48 default napisała: > Ja na pajde ze smalcem i skwarkami kładę twaróg. Oraz sol i pieprz. Moja ulubio > na kanapka. Jestem w stanie przyjąć na deser podobnie pajdę chleba, że stojącą na nim śmietaną i na to cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 23:10 Przez chwilę zawiesiłam się na idei chleba ze smalcem, śmietaną i cukrem Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:50 Że niby sponiewierać się kulinarnie? Proszszbardzo: paczka chipsów, piwko i papieros jako wisienka na torcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:54 aandzia43 napisała: > Że niby sponiewierać się kulinarnie? Proszszbardzo: paczka chipsów, piwko i pap > ieros jako wisienka na torcie. > To za mało jakoś. Brzmi na mniej kalorii. Mogę się zgodzić na 2 paczki czipsów big I ser może jakiś do tego, ale to już zaczynamy na salony wchodzić, a mamy przecież na budowie zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:56 ja bym proponowala paczke nachos (jedna!) posypana paczka startego sera (jedna!) i zapieczona w piekarniku! Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:57 kura17 napisała: > ja bym proponowala paczke nachos (jedna!) posypana paczka startego sera (jedna! > ) i zapieczona w piekarniku! > > Halo halo! Prrrrr Szalone! Beż egzotyki mi tu! Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:05 > Halo halo! Prrrrr Szalone! Beż egzotyki mi tu! zamiast naczosow moga byc wyschniete nalesniki polamane na kawalki!! Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:10 kura17 napisała: > > Halo halo! Prrrrr Szalone! Beż egzotyki mi tu! > > zamiast naczosow moga byc wyschniete nalesniki polamane na kawalki!! > > Próba zmylenia czujności kelnera! Haha > Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 20:53 To ja proponuję naleśnika z szynką, serem i jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem...Na wierzch noże być kleks majo. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 20:55 aqua48 napisała: > To ja proponuję naleśnika z szynką, serem i jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem > ...Na wierzch noże być kleks majo. I jeszcze czego? Zwyczajna z wody jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:40 kokokoko_euro_spoko napisał(a): > I jeszcze czego? Zwyczajna z wody jest. To sobie przynajmniej musztardy dowal. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 01:39 kura17 napisała: > ja bym proponowala paczke nachos (jedna!) posypana paczka startego sera (jedna! > ) i zapieczona w piekarniku! > > Eee mało, ja robię czasem ( od wielkiego dzwonu) nachos na to sos chili con carne z kurczakiem, na to ser żółty i na to łyżka sosu białego go nachosów, gotowiec w słoiczkach mnim. Może jeść aż się padnie z przejedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:04 u nas na budowie robia na koniec udziec jagniecy pieczony w asfalcie Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:08 boogiecat napisała: > u nas na budowie robia na koniec udziec jagniecy pieczony w asfalcie Jagnięcina to moje sny skryte, ale nie mów nikomu. Ja te małe jagnięta mięciutkie to zwykle w formie pałeczek na talerzu lubię. Miło się wówczas do nich zwracam. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:17 Hmmm Chyba jestes dobrym czlowiekiem ja spotkalam takie jakby kozly na lace, piekne byly ale i tak moja nieuczesana twarz kazala mi powiedziec staremu "wez spadamy stad, co za smrod" Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 20:55 Eeee mnie jakoś jagnięcina nie leży. Zjeść zjem ale nie przepadam Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:54 A to jak tak to jeszcze kinder bueno Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:53 Konserwa nie,ale za prawdziwą metkę,to chyba tatar po polsku na bułce daję się pokroić.ubione danie na budowach😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:55 edelstein napisała: > Konserwa nie,ale za prawdziwą metkę,to chyba tatar po polsku na bułce daję się > pokroić.ubione danie na budowach😁 > O! Tu koleżanka zaczaiła temat jak ta lala. No to najżrem, bo uśniem! Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 20:41 Bułka, metka, plaster cebuli i zimna wódka na zakąskę. Ech, rozmarzyłam się a mięsa nie jadam od lat i glutenu ki nie wolno Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:58 To też na rano ewentualnie, ale pretensjonalne jest trochę za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:06 no ale to klasyk upadku spozywczego... Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:09 Widac ze masz zachodniom mentalnosci! Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:09 Chyba bywają gorsze. Mi się zdaje. Ja nie unikam madolanda jak jadę dokądś na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:44 Chyba dla patologii. Normalni ludzie pamiętają jeszcze nie plastikowe jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 10:25 snake jak zwykle nie zrozumiala celu watku. Starosc nie radosc. Watek to "spozywczy upadek". Rozmowa o najmniej zdrowym co mozna zjesc. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 17:59 Czasem, jak jestem w Polsce, to kupuję takie mięso w słoiku, nie pamiętam nazwy i jako jedyna z rodziny tym się zajadam, obecnie zaś zajadam się czymś podobnym produkcji niemieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:31 Chyba tak, kupuję albo w biedronce albo w kauflandzie, jak jestem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:33 No i git. Nawet trafniejsze niż moja konserwa turystyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:10 Wczoraj dwie wielkie buły z masłem i ciasteczka, dziś paczka paluszków... A na początku urlopu jeszcze się jakoś trzymałam low carb Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:17 Świeżo upieczony bajgiel z soloną wołowiną, musztardą angielską i ogórkiem konserwowym. Ewentualnie to samo, tylko w białym chlebie zamiast bajgla. Cały obiad w jednej kanapce, tylko trzeba po niego we właściwe miejsce trafić. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:18 tairo napisała: > Świeżo upieczony bajgiel z soloną wołowiną, musztardą angielską i ogórkiem kons > erwowym. Ewentualnie to samo, tylko w białym chlebie zamiast bajgla. > Cały obiad w jednej kanapce, tylko trzeba po niego we właściwe miejsce trafić. > > [img]https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-p/15/33/47/de/photo0jpg.jpg[ > /img] Ta wołowina trochę zbyt Zdrowa, ale powoli, powoli idziemy w dobrym kierunku. Nie było jakiejś tłustej wieprzowiny? Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:27 Ta wołowina jest tłusta i tak miękka, że rozpada się w ustach. Wieprzowiny nie ma, bo to żydowska piekarnia, ale możemy pójść na rybę z frytkami za rogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:35 To już bez Ryby poproszę, bo to marnowanie kalorii Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:49 Może być saveloy zamiast ryby? A frytki są grube, z sosem curry. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 12:12 >Ta wołowina trochę zbyt Zdrowa, pol sloika majonezu do zdjecia dodac i bedzie upadek spozywczy Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:17 Bułka z masłem wystarczy. Zaliczam ten upadek codziennie, do tego pomidory z cebulą. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:19 A propos masła, to jeszcze chałka z gigami i masłem na grubo krojoną. No ale to już prawie Wersal Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:23 Taka kruszonka na wierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:35 Ja to na Kujawach jako dziecko słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:57 A, to nie znam zupełnie tamtych terenów, ani słownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:29 boogiecat napisała: > Hi po kry tka!😛 Popłynęłam... Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:24 Salatka majonezowa wlasnej produkcji. A tak, to tylko dwa raZy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:30 No, ale to rozumiem, że kilogram przytulisz, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:52 Zjadłabym to po 40 km w górach, gdyby nie było nic innego. I jestem przekonana, że w takich okolicznościach zjadłabym to nawet ze smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 18:55 Ja to celowałam na drugie śniadanie po leżeniu na leżaku. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:02 A ja myślałam, ze tylko ja uwielbiam kanapki, a większość ludzi nie, wola inne pyszne, takie obiadowe dania. Uwielbiam kanapki. Może być prawdziwy żytni chleb lub prawdziwa bułka, dużo zimnego masla, dobra szynka (lub ser żółty lub biały lub pasztet) do tego pomodor, ogórek , szczypior/cebulka, sól, pieprz, majonezem tez nie pogardzę, i mam ucztę. Niestety nie mogę jeść pieczywa pozwalam sobie czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:09 Pieczywo to mój największy grzech. I co z tego, że żytni na zakwasie, z ziarnami, skoro się go żre a nie je. O bogowie! I jeszcze taka złoślowość: olej, musztarda, jajko osobno Ok, ale już kwa razem jako Majonez to już be. Ile to niesprawiedliwości na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:11 Bułka pszenna owszem, masło owszem, ale do tego dżem pomarańczowy i nie dziś tylko jutro i nie "bym się zharatała" tylko się zharatam. Z takich dziecięcych przysmaków fuj blee to kochałam paprykarz szczeciński. A teraz w lidlu jest salatka z makreli, która smakuje całkiem podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:14 Ta buła z dżemem ro prawie jak kursant. To tu nie przejdzie. Paprykarz by przeszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:15 Dzis jest kiełbasa wiejska. Na białym chlebie Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:17 daniela34 napisała: > Dzis jest kiełbasa wiejska. Na białym chlebie Jestem w stanie zaakceptować zwyczajną z wody. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:22 > Jestem w stanie zaakceptować zwyczajną z wody. Ale ja nie jestem kiełbasa na ciepło to tylko z grilla, a jeszcze lepuej-z ogniska. Z wody-nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:23 daniela34 napisała: > > > Jestem w stanie zaakceptować zwyczajną z wody. > > > Ale ja nie jestem kiełbasa na ciepło to tylko z grilla, a jeszcze lepuej-z > ogniska. Z wody-nie. Widzisz, co te różnice klasowe że społeczeństwem robią. Ech!! Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 03:49 Ja też uwielbiałam paprykarz, czy to jeszcze gdzieś sprzedają? I pasztetową, ale to sobie mąż czasem kupuje, więc aż tak nie tęsknię, zastanawiam się też jakby mi teraz smakowała szynka konserwowa taka w puszce, też nie wiem czy to jeszcze do nabycia i tu akurat nie jestem pewna czy by mi smakowała. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:14 ...schabowy na domowym chlebie na zakwasie + małosolny. (wygrałam) Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:16 Bez masła to nie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:23 Fakt, z masłem to już kompletne dno, a przecież o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:36 cale wieki nie jadlam konserwy turystycznej, przypomnialas mi o niej... Jak tylko wroce do domu to zaraz biegne do polskiego sklepu po konserwe i paprykarz szczecinski. Do tego bagieta. Maslo grubo tez oczywiscie obowiazkowo. A z dostepnych w Belgii tego typu specjalow to lubie rilettes, czyli takie kawalki mieska w tluszczu, smaruje sie jak pasztetem ale nie sa zmielone tylko tak rozdziubane. Jak sie robi zimno i deszczowo (co jest mozliwe o dowolnej porze roku) to bula z rilettes ratuje mi zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 19:39 No i chociaż jedna forumka uratowana! Brawo! Tylko potem już nie opisuj stanu błogiego własnego, bo ja już sama ledwo w tym wątku wytrzymuję i popełniam kompromis z wiaderkiem ogórków małosolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:43 Ja musiałam przez Was przed chwilą polecieć do kuchni po ostatek chleba z pełnego ziarna (a właściwie to same ziarna), porwałam ostatnie dwie kromki i zeżarłam z masłem i sosem tatarskim. Teraz spalam w wątku z grami dziecięcymi Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 20:26 Jak zdejmiesz mi tę konserwę to mogę długo Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 20:30 A nie nie nie. To ewentualnie tuszonkę mogę od Alpepe pożyczyć i w to miejsce zaproponować. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 20:49 Noooo. Ale my planujemy jednorazowe sponiewieranie się z niemożnością wstania. Ja nawet myślę, żeby zacząć jeść w pozycji leżącej na dywanie. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 20:59 A no chyba że tak. Tak to i ja ostatnio zrobiłam. Ordynarne hamburgery (ale nie ze ze złotych łuków) z frytkami a na deser puchar lodów Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 22:28 Jak to przypomina moje dziecko z lekcji historii: Bogaci rzymianie jadali hamburgery lezac Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 20:50 Ale, że jeszcze nikt na Boczek nie wpadł. Król upadku pod stół. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 23:13 A gdyby tak ten boczek posmarować majonezem? Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 00:16 Kocham pastę ze zmielonego boczku😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 03:54 Bo boczek jest niesmaczny i niesmaczny był w dzieciństwie, jeszcze ujdzie smażony, ale też bez szału, są smaczniejsze grzechy Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Upadek spożywczy 05.08.21, 06:50 Boczek tylko taki pieczony w domu, i to tylko jak jest ciepły. Na drugi dzień albo po ostygnięciu już nie 🤮 Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 20:59 Bułka, maslo, pasztet, pomidor, majonez 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:01 kafana napisała: > Bułka, maslo, pasztet, pomidor, majonez 😊 Pomidory wyszły. Boczek jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:44 kokokoko_euro_spoko napisał(a): > Pomidory wyszły. Boczek jest. Boczek bez masła nie wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Upadek spożywczy 04.08.21, 21:09 Biała pszenma buła, masło, żółty ser z dużą ilością dziur i na to konfitura wiśniowa..ommm Odpowiedz Link Zgłoś