Dodaj do ulubionych

Tani obiad

10.08.21, 10:16
Tanie danie obiadowe ale nie byle jakie tzn słabej jakości.
Czy znacie przepis na oryginalny niskobudżetowy obiad?
A może jedno drugie absolutnie wyklucza?
Obserwuj wątek
    • magdallenac Re: Tani obiad 10.08.21, 10:22
      Mlode ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone, kalafior i kefir. Jeden z moich ukochanych obiadow. Ile to moze w sumie kosztowac? 5 zl?
      • scarlett74 Re: Tani obiad 10.08.21, 11:17
        O , to też mój ulubiony zestaw , mniam😍
        • aandzia43 Re: Tani obiad 10.08.21, 12:03
          Kalafiora zastępuję często mizerią, a kartofelki polewam przysmażoną cebulką.
          • magdallenac Re: Tani obiad 10.08.21, 13:30
            Oprocz kalafiora, jeszcze mizeria i ogorki malosolne. Tak!
      • aandzia43 Re: Tani obiad 10.08.21, 12:01
        Mniam, połączenie jajek sadzonych z kartofelkiem kocham smile Jajka to tanie i powszechnie dostępne pigułki z aminokwasów i witamin, do tego lżej strawne niż wiele mięs, jedzmy jajka. Jeśli chodzi o etyczną stronę zagadnienia jajko od kury z wolnego wybiegu jest mniej obciążone cierpieniem niż nabiał, do pozyskania którego trzeba zabijać cielęta. Chyba że ktoś roztkliwia się nad zarodkami nie nad cierpieniem wink
        • czerwonylucjan Re: Tani obiad 10.08.21, 23:54
          Kogutki sie zabija.
      • nickbezznaczenia Re: Tani obiad 10.08.21, 12:29
        Mowisz o jednej osobie czy calej rodzinie?
        • magdallenac Re: Tani obiad 10.08.21, 13:29
          nickbezznaczenia napisał(a):

> Mowisz o jednej osobie czy calej rodzinie?

W sumie to nie wiem. Szczerze mowiac to nie zwrocilam uwagi na ceny tych produktow w Polsce. Ja sama zjem ze 4 ziemniaki 1 jajko, pol kalafiora.
          • nickbezznaczenia Re: Tani obiad 10.08.21, 14:03
            Zapytalam,poniewaz warzywa w Polsce są drogie w tym roku.
            Kalafior to ok.6 zlotych.
            • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 14:08
              Nie wszystkie. Cukinie standardowo tanie. Bakłażany też jakoś staniały. Nawet papryki są w rozsądnych cenach. Kalafiory i brokuły są z tego co widzę na wagę złota.
              • nickbezznaczenia Re: Tani obiad 10.08.21, 15:01
                Nie wszystkie ale u mnie ziemniaki kosztują 2 zl.za kilogram a o kalafiorze już pisałam.
                Magdalenac takie wlasnie wymienila.
                W ubiegl6m tygodniu za pęczek koperku Biedronka życzyla sobie 4 zlote.
      • kocynder Re: Tani obiad 10.08.21, 20:26
        Bez kefiru, bo nie lubię. Do picia może być zwykła "mineralka". Ziemniaki z koperkiem i jajko sadzone nie potrzebują dodatkowego "podkręcania smaku". Chociaż jak chcę "zaszaleć" to zamiast koperku mieszam jakby sos - jogurt z odrobiną musztardy (może być chrzan, ale ja nie lubię), sól, pieprz i duuużo koperku. Bardzo dobrze się komponuje zarówno z młodymi ziemniaczkami jak i z jajkiem. smile
      • ja_mamma Re: Tani obiad 11.08.21, 22:12
        magdallenac napisała:

> Mlode ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone, kalafior i kefir. Jeden z moich uko
        > chanych obiadow. Ile to moze w sumie kosztowac? 5 zl

Tak, porcja dla JEDNEJ osoby to około 5 zł.
        • mia_mia Re: Tani obiad 11.08.21, 22:56
          Zerknęłam w przykładowym markecie
          Kalafior-6
          Kefir 1l-3
          Koperek 1,7
          młodych ziemniaków nie było, zwykle 2,5 za kg
          • bialeem Re: Tani obiad 11.08.21, 23:08
            Nie żebym się czepiała, ale do ziemniaków z koperkiem zużywa się jeszcze pewnie z 1/4 kostki masła. Czyli 1-1,2 zł tongue_out
            • panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 23:13
              Do czego?
              Ja po prostu odlewam ziemniaki i posypuję koperkiem.
              Nie całym pęczkiem, więc część zostaje.
              • bialeem Re: Tani obiad 11.08.21, 23:21
                Ja jak odlewam wodę z gotowania, to do garnka dorzucam koperek (dużo) i masło w kilku kawałkach. Przykrywam pokrywką, mieszam i zostawiam na kilka minut. Koperek się wtedy przykleja do ziemniaków, niektóre się rozłamują i wchodzi do środka. Ziemniole lepiej przechodzą aromatem jak ten koperek chwilę z nimi posiedzi w wyższej temperaturze.
                • panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 23:24
                  Ok, rozumiem.
                  Ale nie wszyscy tak przecież robią.
                  W ogóle takie liczenie jest bez sensu, bo znowu kalafiora wiele osób podaje z bułka tartą przysmażoną na maśle, więc trzeba by policzyć koszt bułki i masła tutaj.
                  Jeśli chcemy iść w konkretne kwoty to należałoby podawać konkretny obiad, który się robi i potem listę zakupów i ceny.
                  • wapaha Re: Tani obiad 12.08.21, 13:39
                    Ja przestawiłam sie na kalafiora w wersji : kalafior, olej, papryka,piekarnik smile
                • mia_mia Re: Tani obiad 11.08.21, 23:58
                  Ktoś mi sprzedał patent, żeby gotować ziemniaki z łodyżkami od kopru i potem tylko posypać świeżym (ja lubię tylko taki świeży, nie zaparzony), masło do młodych ziemniaków mi nie pasuje.
            • elenelda Re: Tani obiad 12.08.21, 14:35
              Nigdy nie jadłam ziemniaków z masłem. Na samą myśl robi mi się niedobrze.
              • bialeem Re: Tani obiad 12.08.21, 15:04
                Nawet z ogniska z masłem i solą?
              • nickbezznaczenia Re: Tani obiad 12.08.21, 15:11
                Warto spróbować a z tego co czytalam przy okazji masło lekko obniza IG.
    • marinella Re: Tani obiad 10.08.21, 10:28
      Sporo, nawet wypasionych dań w wersji wege. Wczoraj robiłam lazanię ze świeżego makaronu, z pomidorami na parze, beszamelem i z zielona soczewicą.

Odkąd ograniczyliśmy drastycznie mięcho, skutkiem ubocznym okazało się kilka stówek więcej w portfelu na koniec miesiąca.
      • maly_fiolek Re: Tani obiad 10.08.21, 11:04
        > Odkąd ograniczyliśmy drastycznie mięcho, skutkiem ubocznym okazało się kilka stówek więcej w portfelu na koniec miesiąca.

Kurczak (ćwiartki) jest przeważnie tańszy od brokuła lub soczewicy.
        • sundace46 Re: Tani obiad 10.08.21, 11:14
          maly_fiolek napisała:

> > Odkąd ograniczyliśmy drastycznie mięcho, skutkiem ubocznym okazało się ki
          > lka stówek więcej w portfelu na koniec miesiąca.
          >
          > Kurczak (ćwiartki) jest przeważnie tańszy od brokuła lub soczewicy.

A zastanawiałaś się, co w takiej cwiartce jest, ze kosztuje ona tyle, a nie więcej?
          • maly_fiolek Re: Tani obiad 10.08.21, 11:36
            > A zastanawiałaś się, co w takiej cwiartce jest, ze kosztuje ona tyle, a nie więcej?
            Wolę tego nie robić uncertain. Piszę jak jest.
          • snajper55 Re: Tani obiad 10.08.21, 17:42
            sundace46 napisał(a):

> maly_fiolek napisała:
            >
            > > > Odkąd ograniczyliśmy drastycznie mięcho, skutkiem ubocznym okazało
            > się ki
            > > lka stówek więcej w portfelu na koniec miesiąca.
            > >
            > > Kurczak (ćwiartki) jest przeważnie tańszy od brokuła lub soczewicy.
            >
            > A zastanawiałaś się, co w takiej cwiartce jest, ze kosztuje ona tyle, a nie wi
            > ęcej?

Jest tani bo produkcja jest tania i masowa. A jest w nim wiele niezbędnych nam składników z białkiem zwierzęcym na pierwszym miejscu. Co jest w brokule?

S.
        • marinella Re: Tani obiad 10.08.21, 11:22
          Zależy jaki. Od czasów pierwszej ciąży kupowałam tylko ekosreko za miliony monet żeby nie paść dzieci na przemysłowym syfie.

Poza tym dla mnie to tylko skutek uboczny, ograniczenie mięsa w rodzinnej diecie było kierowane innymi pobudkami. Dodatkowa kasa i tak jest przewalana na przyjemności.
          • maly_fiolek Re: Tani obiad 10.08.21, 11:38
            My też ograniczamy mięso i staramy się jeść jak dawniej - roślinnie, w każdym razie zawsze w dni postne jest jarsko.
            Gdyby nie młodzież która rośnie i potrzebuje dobrze zjeść to chyba tylko w niedzielę mielibyśmy mięso.
        • magdamajak Re: Tani obiad 12.08.21, 20:09

>
          > Kurczak (ćwiartki) jest przeważnie tańszy od brokuła lub soczewicy.

Kilo soczewicy kosztuje 8/10 zł. Nawet ten dziadowski kurczak nie wychodzi taniej.
          • aamarzena Re: Tani obiad 12.08.21, 21:33
            Ćwiartki 6-8 zł za kg, jak kilka dni temu patrzyłam. A nawet teraz znalazlam w promo w jakiejś gazetce dużego marketu po 4 zl. No i kilogramem ćwiartek bardziej się najesz niz kg brokuła. Soczewicą pewnie podobnie jak kurczakiem.
            • panna.nasturcja Re: Tani obiad 12.08.21, 21:37
              Dziś patrzyłam w Sparze, udka, skrzydełka, pałki, ćwiartki - wszystko po najwyżej 8 zł za kilogram, ale wiadomo, ze tam mięsa dużo w sumie nie ma.
              My nie kupujemy w ogóle kurczaków, bo do zagrodowych nie mam dostępu a marketowe to jednak słabe mięso jest.
      • asiairma Re: Tani obiad 10.08.21, 11:25
        Bardzo proszę o przepis- chociaż tak ogólnie. Brzmi cudownie.
        • marinella Re: Tani obiad 10.08.21, 11:43
          Mam ułatwiacz w postaci robota do makaronu, ale pasta to z jakiegokolwiek przepisu, ze 400 gr maki, 2 jajka, oliwa, sól, i koniecznie letnia woda, wyrabiasz, czekasz godzinkę, potem wałkujesz i gotowe, jak ci zasmakuje świeży domowy makaron, to gwarantuję ze zainwestujesz później w sprzęt wink

A)Pomidory polewam gorącą wodą, ściągam skórki, potem 20 minut w maszynie na parę,
          B)soczewice zieloną zalewam gorąca wodę i dusze ze 20 min na małym gazie, żeby była lekka podgotowaną, nie breja
          C)jednocześnie robię beszamel w garnku, rozgrzewam kilka łyżek maki , na to masło, potem powoli dolewam mleko, dodaje straszne ilości gałki muszkatolowej, trochę soli i pieprzu

Potem przekladam makaron, beszamel, pomidory, soczewica,makaron, beszamel, pomidory etc na gore sypie tartym serem i na 1h 175 stopni piekarnik, a ja w tym czasie udzielam się na ematce tongue_out
          • asiairma Re: Tani obiad 10.08.21, 13:34
            Dziękuję smile
          • gryzelda71 Re: Tani obiad 10.08.21, 18:33
            Muszę wkleić do zbioru obiad w 15 min.
      • dziennikaktywnosci Re: Tani obiad 10.08.21, 12:53
        marinella napisał(a):

>
        > Odkąd ograniczyliśmy drastycznie mięcho, skutkiem ubocznym okazało się kilka st
        > ówek więcej w portfelu na koniec miesiąca.
        >

Jakim cudem? Warzywa są droższe niż mięso i taki chłop musi zjeść wiele więcej, żeby się najeść.
        • marinella Re: Tani obiad 10.08.21, 13:29
          Warzywa tez można kalorycznie przyrządzić, dorzucić tłuszcze czy węglowodany wege. Mój chłop jest zdecydowanie wysportowany z odpowiednim BMI i je, ale się nie obżera. Nikt z nas się nie odchudza.
        • waleria_s Re: Tani obiad 11.08.21, 00:54
          dziennikaktywnosci napisał(a):

> marinella napisał(a):
          >
          > >
          > > Odkąd ograniczyliśmy drastycznie mięcho, skutkiem ubocznym okazało się ki
          > lka st
          > > ówek więcej w portfelu na koniec miesiąca.
          > >
          >
          >
          > Jakim cudem? Warzywa są droższe niż mięso i taki chłop musi zjeść wiele więcej,
          > żeby się najeść.
          Zgadzam się, warzywa i wege zamienniki są droższe od mięsa. Ja odstawiłam mięso ze względu na syfiastą jakość, sposoby taniej hodowli, ale widzę po portfelu, że zakupy kosztują więcej. Nie jestem osobą, która przeżyje o warzywkach i dopychaniu się kaszą, tracę sporo na same tłuszcze, oliwa i zdrowe oleje idą u mnie jak woda, to samo orzechy, pestki, wiejskie jajka. Coś za coś, odpadło mięso, ale tracę więcej na inne produkty.
          • mia_mia Re: Tani obiad 11.08.21, 10:53
            Jeśli ktoś musi oszczędzać nie kupuje drogich tłuszczy i orzechów, tylko tańsze ich wersje, a jajka w promocji w markecie. Warzywa sezonowe i kasze są stosunkowo tanie.
      • paulownia88 Re: Tani obiad 10.08.21, 16:13
        Naprawdę więcej stówek w portfelu? Przy aktualnych cenach warzyw?
      • mja-15 Re: Tani obiad 10.08.21, 16:27
        marinella napisał(a):

> Sporo, nawet wypasionych dań w wersji wege. Wczoraj robiłam lazanię ze świeżego
        > makaronu, z pomidorami na parze, beszamelem i z zielona soczewicą.

A mogę spytać, co to jest świeży makaron?
        • marinella Re: Tani obiad 10.08.21, 19:40
          Pasta fresca di casa wink
        • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 19:58
          Bierzesz mąkę, jajka, (gorącą wodę jak ma być mniej jajek) , sól i zagniatasz. Wałkujesz, tniesz na prostokąty i masz makaron do lasagne. Świeży.
          • mja-15 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:48
            Kupa roboty, no i trzeba umieć, żeby dobrze wyszło. Oglądałam filmik na YT.
            Żadna strata, bo nie jadamy makaronów z jajek.
            • bialeem Re: Tani obiad 11.08.21, 22:32
              Można bez jajek. Też dobry.
              Fakt, że trochę roboty i by mi się nie chciało, ale jak bym nie miała akurat pod ręką gotowych plastrów, to zrobienie mając wałkownicę, to chwila.
              Nitek, spagetti czy krajanki by mi się robić nie chciało ale już pappardele (nożem), tagiattele(maszynką) czy linguini (maszynką) zaczyna się opłacać, bo to drogie rodzaje. Z tym, że suszę je w gniazdkach. Suszenie na suszarce, to jakiś masochizm.
              • marinella Re: Tani obiad 12.08.21, 08:26
                Robot ci wszystko wykroi i wysuszy.

Ty musisz tylko wsypac składniki ( mąka, jajko, woda) do robota i wrócić za 15 minut żeby gotowy makaron wrzucić na chwilkę na wrzątek.

Smak domowego makaronu i smak sklepowego bez porównania.
                • mia_mia Re: Tani obiad 12.08.21, 08:38
                  Co to za robot?
                  • hrabina_niczyja Re: Tani obiad 12.08.21, 09:23
                    Zobacz w Lidlu maszynkę do makaronu. Ja mam i jestem zadowolona.
                    • marinella Re: Tani obiad 12.08.21, 09:30
                      Ja mam riviera&bar, ale czytałam ze forumki miały philipsy i sobie chwaliły,
                      tanie to nie jest ( wiec nie do końca pasuje do wątku o tanim obiedzie jeśli wyliczymy cenę sprzętu AGD ) wiec zależy ile kto gotuje, ja naprawdę sporo, wiec nam się opłaca
                • mja-15 Re: Tani obiad 12.08.21, 13:17
                  marinella napisał(a):

> Smak domowego makaronu i smak sklepowego bez porównania. >

Nie mam porównania, więc nie za bardzo mam czego żałować.
                  • marinella Re: Tani obiad 12.08.21, 14:36
                    Nie jadłaś nigdy świeżego makaronu we włoskiej restauracji ?
      • m_incubo Re: Tani obiad 12.08.21, 08:49
        A jak to zrobiłaś, bo normalnie jest dokładnie odwrotnie?
        Mięso jest tanie, cała reszta jest droga.
        • marinella Re: Tani obiad 12.08.21, 09:18
          Chyba zależy gdzie. Z tego co widzę to 1 kg ryżu jest tańszy niż 1 kg kurczaka, a 1 kg cukinii jest tańszy niz 1 kg schabu wieprzowego.
        • mia_mia Re: Tani obiad 12.08.21, 09:24
          Tanie są wyroby mięsopodobne, o wyroby warzywo, ryżo czy kaszopodobne trudniej, nawet jeśli zimą pomidor nie smakuje jak pomidor, a bakłażan przyjeżdża z Turcji, to raczej nie zaszkodzą.
    • maly_fiolek Re: Tani obiad 10.08.21, 11:02
      Zdecydownie nr 1 to leczo - tanie i genialne o tej porze roku,
      młode ziemniaki z koperkiem i młodą zasmażaną kapustą smile,
      cukinia faszerowana,
      Ryż smażony z jajkiem (po chińsku - czyli z dużą ilością sosu sojowego i glutaminianu sodu wink ),
      ryż z warzywami.

• kaska_800 Re: Tani obiad 10.08.21, 11:05
      Leczo
      Makaron ze szpinakiem i fetą
      Spaghetti bolognese
      • kotejka Re: Tani obiad 10.08.21, 11:11
        oryginalny?
        tysiace znam, ale czy oryginalne?
        ja patrze, zeby byly zdrowe, lekkie i szybkie
        najprosciej opierac na kaszy i warzywach
        straczkach
        makarony sa tanie,
        zupy - grochowka, barszcz ukrainski, zurek, krupnik
        kremy
        tam zmiksujesz rozne warzywa
        kasze - z jajkiem, kefirem i surowkami to wartosciowy pozywny obiad za grosze
        chlodnik z jajkiej
        watrobka z ziemniakami
        itd itp
        • kotejka Re: Tani obiad 10.08.21, 11:13
          pizza - pizza jest tania
          barszcz z krokietem
          dowolny szyncelek z piersi jakiejs, z ryzem, ziamniaczkami lub surowką
          w sumie gołabki - jesli zrobisz z wieprzownią lub kurczakiem
          albo bez miesa
      • kotejka Re: Tani obiad 10.08.21, 11:11
        e no - spaghetti bolognese to raczej juz nie jest tani obiad
        • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 11:32
          Może być ala na indyku. Też dobry.
        • magia Re: Tani obiad 10.08.21, 20:36
          ale makaron z sosem pomidorowym bezmesa juz tak
    • kochamruskieileniwe Re: Tani obiad 10.08.21, 11:10
      Kasza gryczana plus kefir. Plus sezonowe warzywo.

Tzw bieda obiad, ale... zgodny z piramidą zywienia. gdzie kasze są na dole tejże piramidy wink
      • aandzia43 Re: Tani obiad 10.08.21, 12:08
        Albo kasza gryczana z przsmazonymi i duszonymi warzywami: soczewica, cebulka, marchewka, pietruszka. Do tego ogórek kiszony. Też tanie i bardzo pożywne.
      • dziennikaktywnosci Re: Tani obiad 10.08.21, 12:54
        kochamruskieileniwe napisała:

> Kasza gryczana plus kefir. Plus sezonowe warzywo.
        >
        > Tzw bieda obiad, ale... zgodny z piramidą zywienia. gdzie kasze są na dole tejż
        > e piramidy wink

Glifosat w czystej postaci. Mniam uncertain
        • jednoraz0w0 Re: Tani obiad 10.08.21, 19:04
          glifostat nie jest zbanowany jeszcze?
      • magdamajak Re: Tani obiad 12.08.21, 20:10
        kochamruskieileniwe napisała:

> Kasza gryczana plus kefir. Plus sezonowe warzywo.
        >
        > Tzw bieda obiad, ale... zgodny z piramidą zywienia. gdzie kasze są na dole tejż
        > e piramidy wink

Oj już dawno nie na dole smile
    • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 11:12
      Leniwe, racuchy, mielone z buraczkami i ziemniakami, pieczone kurze nogi, smażony ryż z warzywami, makaron z dowolnym sosem (serowy, boloński, pomidorowy, carbonara czy co tam jest w lodówce), gołąbki, naleśniki. Niskobudżetowo kupuję całego kurczaka i przerabiam korpus i skrzydła na zupę, cycki do czegokolwiek i nogi do pieczenia. Mielone też jest relatywnie tanie.
      Sezonowe warzywa + kasza/ryż/ziemniaki+drób.

Zależy też co masz na myśli przez "słabej jakości".
      • panna.nasturcja Re: Tani obiad 10.08.21, 15:24
        Boloński robi się z dobrej wołowiny i posypuje parmezanem lub grana padano, to raczej nie jest tani obiad.
        • mashcaron Re: Tani obiad 10.08.21, 18:36
          Plus gotuje się długo, więc i energii trochę zżera:p
          • panna.nasturcja Re: Tani obiad 10.08.21, 18:57
            Też prawda, liczyłam tylko sam koszt wsadu do gara.
            • mashcaron Re: Tani obiad 10.08.21, 19:25
              Aż dziwne, że jeszcze nikt nie napisał " ja bolognese w 10 minut robię i jest pyszne!" tongue_out
              • hrabina_niczyja Re: Tani obiad 10.08.21, 19:30
                Ja robię, podróbę. Wstawiam wodę na makaron. Na patelnie wrzucam mięso mielone, czosnek, przyprawy, przysmażam. Dorzucam obrane i pokrojone w kostkę pomidory, przykrywam i duszę. Odlewam makaron, do mięsa wrzucam bazylię i nakładam.
                • default Re: Tani obiad 10.08.21, 20:32
                  Połsurowe mięso ze sparzonymi pomidorami, mniam uncertain
                  • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 21:19
                    Jakim cudem mięso mielone po smażeniu i duszeniu może być surowe? Jak długo smażysz kotlety mielone?
                    • default Re: Tani obiad 10.08.21, 21:55
                      Mielone kotlety ? Ok. pół godziny. Ale tu jest mowa o podsmazaniu miesa z pomidorami (! ) w czasie gotowania makaronu. Makaron gotuje się 10 minut.
                      Ale ok, jak komuś to smakuje, to spoko smile
                      • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 22:01
                        Pół godziny??? Na jakim ogniu? Nie zostaje ci na patelni węgiel?

15-20 minut bez problemu wystarcza na usmażenie i podduszenie rozdrobnionego mielonego.
                        • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 22:02
                          tzn w 15 min pomidory się nie rozpadną, dlatego ja używam passatytongue_out
                        • default Re: Tani obiad 11.08.21, 14:16
                          bialeem napisał:

> Pół godziny??? Na jakim ogniu? Nie zostaje ci na patelni węgiel?
                          >
                          Na malutkim. Dopiero na koniec podkrecam, żeby się z wierzchu zrumienily. Sa soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. No i kotlet mielony to nie mięso mielone luzem wrzucone na patelnie.
                          • bialeem Re: Tani obiad 11.08.21, 22:36
                            Dokładnie. Mięso mielone luzem na patelni ma większy kontakt z wysoką temperaturą i smaży się szybciej od mielonych. Do tego duszenie, gdzie płyn z pomidorów tworzy praktycznie sauniane warunki na całej powierzchni i masz w 15 min absolutnie nie surowe mięso.
                            FYI na średnim ogniu mielony dochodzi w 6-8 min. Też soczysty, nie-surowy i przyrumienionysmile
                      • cruella_demon Re: Tani obiad 10.08.21, 22:43
                        Pół godziny?!😱
                        Toż to węgiel!
                      • hrabina_niczyja Re: Tani obiad 10.08.21, 23:29
                        Spoko Default, może zapomniałaś jak się gotuje. Bywa, demencja to straszna rzecz. A teraz ci wyjaśnię jak krowie na rowie: wrzucam mięso, przysmażam, czyli czekam, aż będzie dobre do jedzenia, potem wrzucam pomidory, przykrywam i duszę. I guzik ciebie powinno w tym procesie interesować gotowanie makaronu. Zrozumiałaś czy jeszcze prościej?
                • panna.nasturcja Re: Tani obiad 10.08.21, 22:41
                  Przecież to nie ma nic wspólnego z ragu po bolońsku
                  • aamarzena Re: Tani obiad 10.08.21, 23:05
                    E tam, ja też rób podróbę. Oczywiście może się nazywać makaron z sosem pomidorowym z mielonymi cyckami z indyka, bez różnicy. Dzieci lubią, my też. Robi się szybko, nie jest drogi, jakby ktoś chciał taniej to może z mięsem z udzca indyka albo z kurczakiem.
        • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 20:00
          Wiem, że to nie to samo, ale można z innego mięsa i można użyć tańszego ostrego sera. Ok. Źle nazwałam. Makaron z mięsem mielonym duszonym w pomidorach i serem smile
          • panna.nasturcja Re: Tani obiad 10.08.21, 22:42
            Sos boloński zawiera trochę więcej niż mięso i pomidory.
            Zawsze mnie zaskakuje jak ludzie podają to jako danie szybkie i przygotowują jak podała Hrabina wyżej.
            To jest karykatura a nie sos boloński.
            • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 23:00
              Zgadza się. Nie jest taki prawdziwy. Prawdziwego się robić odzwyczaiłam, bo ex miał alergię na marchew. Prawie prawdziwy (z cebulą, winem, mlekiem i przyprawami, ale wciąż bez marchewki) robię do lasagne. Później się ludzie dziwią, że przygotowanie lasagne trwa u mnie 4htongue_out
              • laura.palmer Re: Tani obiad 11.08.21, 17:07
                bialeem napisał:

> Później się ludzie dziwią, że pr
                > zygotowanie lasagne trwa u mnie 4htongue_out

Ale trzeba przyznać, że zrobienie ragu to jak gotowanie rosołu - kilkanaście minut pracy na początku, a potem w zasadzie robi się samo.
            • hrabina_niczyja Re: Tani obiad 10.08.21, 23:31
              Nie zesraj się tylko z tego powodu. Cóż za profanacja, a fe. 😄
            • wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 16:59
              panna.nasturcja napisał(a):

> Sos boloński zawiera trochę więcej niż mięso i pomidory.
              > Zawsze mnie zaskakuje jak ludzie podają to jako danie szybkie i przygotowują ja
              > k podała Hrabina wyżej.
              > To jest karykatura a nie sos boloński.

mój sos boloński jest z ciecierzycą big_grin

a to co napisałaś mi skojarzyło mi sie-sorki- z wątkiem "cultural appropriation" wink
        • kotejka Re: Tani obiad 10.08.21, 22:44
          panna.nasturcja napisał(a):

> Boloński robi się z dobrej wołowiny i posypuje parmezanem lub grana padano, to
          > raczej nie jest tani obiad.

Dodaje warzyw, podlewa winkiem i dusi bardzo długo
          Fakt, ze można rozłożyć i będzie kilka obiadów, ale wciąż to nie jest tanie
    • mia_mia Re: Tani obiad 10.08.21, 11:13
      Makaron z pomidorami i serem, ziemniaki, udka, jakieś sezonowe warzywo, leczo z kiełbasą, jajko w sosie chrzanowym z ziemniakami (ale bym takie jajko zjadła), kotlety z sezonowych warzyw.
      Różne kaszotta, pęczotta. Zależy do czego masz tani dostęp, w mieście można polować na promocje, na wsi wyskoczyć na grzyby, jagody, hodować swoje zioła.
      • tenjedennick Re: Tani obiad 10.08.21, 11:33
        Placki ziemniaczane, pomidorowa ze świeżych pomidorów. Makaron w sosie neapolitańskim. Kotleciki z kaszy z dowolnym sosem.
    • laura.palmer Re: Tani obiad 10.08.21, 11:56
      Pęczak z kiszonym ogórkiem. tongue_out Można dorobić jakiś sos i masz obiad za mniej niż dyszkę.
    • mama-ola Re: Tani obiad 10.08.21, 12:02
      To, co się przyrządza samemu w domu, zwykle wychodzi tanio.
      • kochamruskieileniwe Re: Tani obiad 10.08.21, 12:17
        No nie wink
        robiłam niedawno ośmirnicę. No tanio nie wyszła... big_grin big_grin big_grin
        • daniela34 Re: Tani obiad 10.08.21, 12:23
          Nie zawsze, to prawda. Poza tym licząc koszt dania zwykle pomijamy składniki/dodatki, które mamy w domu. Ja ostatnio robiłam torcik z kremem z papai i marakui. Jedyne na co wydałam to były truskawki (pół kg) do dekoracji. Cała reszta była z szafki.
          • mama-ola Re: Tani obiad 10.08.21, 12:30
            > Poza tym licząc koszt dania zwykle pomijamy składniki/dodatki, które mamy w domu.

Bez pomijania też jest tanio. 1/4 makaronu z paczki, którą już miałam w domu, to ok. 1 zł - mogę doliczyć. Wodę i prąd też. Jakby nie liczyć, wszystko razem będzie ułamkiem ceny restauracyjnej.
            • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 12:32
              Etam woda i prąd. Zwykle czas jest najdroższy.
            • daniela34 Re: Tani obiad 10.08.21, 12:38
              E, a ja nie mówiłam, że nie będzie taniej niż w restauracji. Zawsze będzie. Natomiast nie zawsze będzie "tanio", jeśli ma być oryginalnie.
              Jak zrobię krem marchewkowy z azjatycką nutą w sezonie marchewkowym to niezaprzeczalnie będzie dość oryginalnie i mnie wyjdzie tanio: koszt marchewki i cebuli. Ale jakbym miała kupić olej sezamowy, przyprawę garam masala (albo ją zrobić) - to w przeliczeniu na porcje nadal będzie tanio (bo przecież całej butelki oleju i całej torebki przypraw nie zużyję od razu do tej jednej zupy), ale jednorazowy wydatek wcale nie będzie mały.
              • mama-ola Re: Tani obiad 10.08.21, 13:47
                No bo tania kuchnia nie może być wyszukana, i tyle smile

Przypomniałam sobie, jak kiedyś dostałam kiedyś od babci męża piękną książkę kucharską zatytułowaną "Gotowe w 30 minut". Wspaniałe, wysmakowane dania, świetne zdjęcia. Za to składniki! Czego tam nie było, niektórych rzeczy nie znałam nawet z nazwy. Książka powinna mieć tytuł "Gotowe w 30 minut po półrocznym gromadzeniu składników".
                • daniela34 Re: Tani obiad 10.08.21, 13:51
                  Czy ja wiem, czy nie może? Może może. Ale ja się nie nadaję do podawania takich przepisów, bo ja mam trochę dziwne podejście do tego, co "każdy w domu ma". Potem się okazuje w życiu, że jednak nie każdy ma liście laurowe i ziele angielskie a ja zaliczam zdziwienie wink
                  • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 13:53
                    W polskim gotującym domu chyba każdy jednak ma ziele i liście.
                    • daniela34 Re: Tani obiad 10.08.21, 14:07
                      A nie, nie każdy. Kiedyś się zdziwiłam jak dziewczyna napisała (nie na ematce to było), że robi królika i że ma niewiele przypraw w domu, no ale coś tam ma. To ja założyłam, że "coś tam" obejmuje przynajmniej ziele i liście. Okazało się, że "coś tam" to sól i pieprz smile
                      • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 15:18
                        Nie przechodzi mi przez głowę, ale ja mam większość bazowych przypraw (poza kminkiem, estragonem i kolendrą) w ilości dużej. Nie znalazłam jeszcze stojaka na przyprawy, który by wszystkie zmieściłsmile
                        • daniela34 Re: Tani obiad 10.08.21, 15:27
                          Nie mam stojaka na przyprawy. Mam 3 koszyki i do tego jeszcze przyprawy stoją na dwóch półeczkach (te najczęściej używane). Mam nawet kolendrę,choć rzadko używam, bo nie lubię specjalnie (mówię o ziarnach, świeżej kolendry w ogóle nie trawię). Kminek i estragon mam bo lubię
                          • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 16:23
                            Mam wszystko w takich długich pojemnikach ala kartoteka biblioteczna i muszę trzymać w oryginalnych opakowaniach, bo mi się nie mieszczą. Estragon też lubię, ale praktycznie nie używam. Kminku i kolendry (w żadnej postaci) nie toleruję. Dlatego nie mam.
          • jednoraz0w0 Re: Tani obiad 10.08.21, 20:20
            ale to jest złudne, bo kiedyś te produkty musiałaś kupić. Poza tym jak będziesz pomijać na przykład oliwę, bo na ogół jest, a raz będziesz potrzebowała dwie łyżeczki ale właśnie wyszła więc trzeba kupić cała flaszkę, to może wyjść grubo poza budżet na ten dzień czy tydzień.
            • daniela34 Re: Tani obiad 10.08.21, 20:27
              No i właśnie o to mi chodzi. Ja sobie zdaję sprawę, że w ostatecznym rozrachunku to jest złudne. I że jeśli ktoś pyta o przepis na oryginalne tanie danie, to nie mogę zacząć od tej oliwy chociażby, bo jak nie ma w domu to będzie musiał kupić całą butelkę i wydatek na raz będzie spory.
            • aamarzena Re: Tani obiad 10.08.21, 23:21
              I tak i nie. Potem ta oliwa zostaje do kolejnych dań. Jasne, że jak nagle wyjdzie oliwa i polowa przypraw to okazuje się, że danie nie kosztuje 10 zł tylko trzeba było wydać 45, ale to się rozkłada na jakiś czas. Potem dokupuje się tylko świeże. Jak kupie kilogramowy makaron, albo jak w promo 3 za cenę dwóch to jednorazowo wydam kilkanaście zł na niego, jednak potem przez dwa czy trzy tygodnie makaronu nie kupuje, a używam.
        • mama-ola Re: Tani obiad 10.08.21, 12:29
          Ośmiorniczki to pewnie nie wink
          Ale reszta - w porównaniu do cen restauracyjnych - wychodzi bardzo tanio.
          Na pewno jestem w stanie zmieścić się w 10 zł z obiadem dla dwojga dorosłych ludzi.
          • solejrolia Re: Tani obiad 10.08.21, 12:38
            Ale dlaczego mamy porównywać do cen restauracyjnych?- w restauracji nie płaci się tylko za składniki i przygotowanie samego dania. Więc to trochę bez sensu.

Porównujmy z czymś, co da się porównać, czyli domowe z domowym.
            • mama-ola Re: Tani obiad 10.08.21, 13:49
              > Ale dlaczego mamy porównywać do cen restauracyjnych?

No chciałam jakoś umiejscowić to "tanio".

> Porównujmy z czymś, co da się porównać, czyli domowe z domowym.

Są dania domowe za 5 zł/os. i takie za 15 zł/os. Jak się porówna, jedno wychodzi 3 razy drożej niż drugie, ale i tak to jest tanio w obydwu wypadkach.
              • aamarzena Re: Tani obiad 10.08.21, 23:26
                Bo zawsze można ośmiorniczki, albo wołowinę dojrzewająca i wyjdzie więcej.
                Ale myślę, że standardowy, smaczny, wartościowy obiad można zmieścić gdzies w cenie 5-15 zl/os. Raz taniej, raz drożej, średnio pewnie 9-10 zł na osobę i wszyscy najedzeni i obiad zdrowy. I zależy też ile kto je, czy obiad jednodaniowy, czy dwu, czy z deserem, wtedy drożej 😛
                • aamarzena Re: Tani obiad 10.08.21, 23:28
                  A no i jeszcze jeslu używamy półproduktów to też drożej. Kg kopytek w garażu będzie droższy niż kg kopytek zrobionych w domu. Ruskie pewnie podobnie, ale damy więcej sera, a do pierogów z mięsem lepsze mięso niż w kupnych.
    • nullik Re: Tani obiad 10.08.21, 12:20
      Proponuję paprykarz z kurczaczych skrzydełek + ryż lub makkaron. Uwielbiamy.
    • solejrolia Re: Tani obiad 10.08.21, 12:23
      Teraz? jak są dostępne wszystkie warzywa, pomidory, ogórki gruntowe, cukinie, fasolki szparagowe, ziemniaczki? to nawet mięsa nie trzeba kupować.

Teraz to leczo, to ten czas, zeby się najeść, i oczywiście porobić przetwory do słoika.

Najprostsze danie jakie zrobiłam ostatnio: Spagetti pomodoro.
      Paczka spagetti, 2 duże pomidory, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła. Nie mam pojęcia, ile te składniki mogą kosztować. Ale nie majątek.

Trochę więcej roboty, bo jest zabawa z siekaniem warzyw, to barszcz ukraiński. ale też nie majątek: 2 ziemniaki, spora marchewka, pietruszka, seler, por, garść fasolek szparagowych, 3 buraczki , łycha śmietany, i łyżka octu (albo łycha gotowego koncentratu barszczu czerwonego, miałam to dałam )

Ogólnie zupy są tanie.
      • chicarica Re: Tani obiad 10.08.21, 17:34
        Mało białka, po godzinie człowiek będzie głodny.
        • default Re: Tani obiad 10.08.21, 20:34
          PPuszkę białej fasoli trzeba dorzucić i będzie syte.
        • solejrolia Re: Tani obiad 10.08.21, 23:33
          E tam.

Białkowo-tłuszczowe lubię śniadania, dlatego obiad już taki być nie musi.
          Zwłaszcza w lato, zwłaszcza w upały, generalnie mniej się chce jeść. To jedno.
          Drugie: kwestia najedzenia się to też kwestia ilości tongue_out . Po całkiem sporej misce zupy wcale tak szybko głodna nie jestem (co najwyżej wcześniej zjem kolację tongue_out)

Ale przypomniał mi się obiad, który uwielbiam, a dawno nie jedliśmy, robi się b. szybko, no i kosztuje grosze:
          kaszanka, kapusta kiszona i pajda chleba.
          MNIAM.
      • aamarzena Re: Tani obiad 10.08.21, 23:31
        Ee na Ukrainie barszcz serwują z wkładką mięsna. A to się gotuje dłużej. No i pampuszki. Trzeba zagnieść, upiec. Aleee jest pyyycha.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Tani obiad 10.08.21, 12:24
      jajko sadzone, ziemniaki i mizeria.
    • mashcaron Re: Tani obiad 10.08.21, 12:52
      Pyry z gzikiem.
      • kotejka Re: Tani obiad 10.08.21, 22:50
        mashcaron napisała:

> Pyry z gzikiem.

O, ale to jest pyszne
        W opcji jeszcze ze śledzikiem zamiast bzika
        Warianty stołówkowej jajek w sosach no koperkowym i do tego ziemniaki z surówka
        • kotejka Re: Tani obiad 10.08.21, 22:51
          Omlety i tortillę ziemniaczane
          Oraz pszenne z tym, co się nawinie
          Plow (pilaw po polsku chyba)
          Ja robię z piersią kurczaka
          Wychodzi tanio a dużo
          No i pysznie
      • klaramara33 Re: Tani obiad 11.08.21, 18:17
        mashcaron napisała:

> Pyry z gzikiem.
        No i wiem kto jeszcze pochodzi z Wielkopolski oprócz bywalca.
        • wapaha Re: Tani obiad 12.08.21, 13:41
          klaramara33 napisała:

> mashcaron napisała:
          >
          > > Pyry z gzikiem.
          > No i wiem kto jeszcze pochodzi z Wielkopolski oprócz bywalca.

a gucio wiesz, bo mashcaron wcale nie pochodzi z wielkopolski tongue_out
          • mashcaron Re: Tani obiad 12.08.21, 21:42
            Zupełnie nie :p całkiem nie te rejony :p
            Pyry z gzikiem poznałam na forum lata temu:p
        • bialeem Re: Tani obiad 12.08.21, 21:59
          Etam. Ja pochodzę, a pyry z gzikiem tak nazwane jadłam po raz pierwszy w Warszawie. Pyry były ze skwarkamitongue_out
    • aagnes Re: Tani obiad 10.08.21, 13:36
      Dobrze jest kupić sobie ksiazke kucharską z lat 80, najlepiej tematyczna typu: dania z kartofli, dania mączne, jarskie, z jajek itd. to były czasy kiedy z niczego, taniego trzeba było codziennie wyczarowac obiad. tanie sa zupy i sezonowe warzywa kupowane niekoniecznie na sobotnich targach, gdzie przebicie cenowe jest kolosalne w stosunku do cen w tygodniu.
      • wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 17:01
        aagnes napisał:

> Dobrze jest kupić sobie ksiazke kucharską z lat 80, najlepiej tematyczna typu:
        > dania z kartofli, dania mączne, jarskie, z jajek itd. to były czasy kiedy z nic
        > zego, taniego trzeba było codziennie wyczarowac obiad. tanie sa zupy i sezonowe
        > warzywa kupowane niekoniecznie na sobotnich targach, gdzie przebicie cenowe je
        > st kolosalne w stosunku do cen w tygodniu.
        >

mam kuchnię polską z 1985 bodajże
        i czasem zaglądam
        ale lektura żywienia dla niemowląt i dzieci to jednak hardcore big_grin
    • bywalec.hoteli Re: Tani obiad 10.08.21, 13:41
      kluski z sosem albo jogurtem big_grin
    • gaskama Re: Tani obiad 10.08.21, 14:15
      uwielbiam zwykłe spaghetti aglio e olio, może być con peperoncino. Taniej już chyba nie można. A pyszne. Tyle, że do tego powinien być parmezan, a ten już tani nie jest, ale wystarczy odrobinkę.
      Kluski z truskawkami i śmietanką.
      No i różne rodzaje pesto. Tu najdroższe składniki to też ser i orzechy, bo bazylię to można sobie w domu hodować.
      • mia_mia Re: Tani obiad 10.08.21, 16:28
        Pesto nie musi być z bazylii, pietruszka, liście rzodkiewki i inne zieleniny też się nadają. Kilka razy oglądała program o kuchni zero waste, prawie wszystko da się przerobić na jedzenie.
        • gaskama Re: Tani obiad 10.08.21, 17:52
          Fakt.
        • una_mujer Re: Tani obiad 11.08.21, 00:37
          Fakt, robiłam ostatnio pesto z liści rzodkiewki, pyszne było! Więcej ich nie będę wyrzucać...
          • waleria_s Re: Tani obiad 11.08.21, 01:00
            Ja lubię pesto z rucoli i pestek dyni+słonecznika. Taniej o wiele niż prawdziwa wersja, a nadal jest smacznie i zdrowo.
    • nena20 Re: Tani obiad 10.08.21, 17:51
      Pieczony bakłażan , cukinia, papryka wcześniej obsypać ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Na koniec pieczenia dodać ser pleśniowy na warzywa, do tego troszkę ugotowanego makaronu pełnoziarnistego.
    • nikita1908 Re: Tani obiad 10.08.21, 18:07
      Makaron z tuńczykiem lub wędzonym łososiem , pomidorami z puszki i cukinią.
      • panna.nasturcja Re: Tani obiad 10.08.21, 18:58
        Wędzony łosoś to nie jest tani obiad.
    • default Re: Tani obiad 10.08.21, 18:22
      Tani obiad dzisiaj: kurki w śmietanie z koperkiem, ziemniaki, ogórek świeży. Koszt tyle co ziemniaki i śmietana, prąd.
      Tani obiad jutro: makaron z sosem pomidorowym (napoli). Koszt: przyprawy, prąd.
      • gryzelda71 Re: Tani obiad 10.08.21, 18:37
        A kurki skąd?
        • default Re: Tani obiad 10.08.21, 18:55
          A gdzie rosną kurki ? W lesie.
          • gryzelda71 Re: Tani obiad 10.08.21, 19:23
            Aha, kurki z lasu. A makaron i pomidory z szafki. Załapałam.
            • bialeem Re: Tani obiad 10.08.21, 20:01
              Akurat w sezonie kurków jak mrówków.
      • panna.nasturcja Re: Tani obiad 10.08.21, 18:59
        A sos pomidorowy też w lesie rośnie, razem z makaronem, że tylko prąd i przyprawy liczysz?
        • default Re: Tani obiad 10.08.21, 20:13
          Pomidory z własnego ogródka. Ogórki i koperek tez.
          Makaron i parmezan mam z ogromnych zapasów od szwagierki z Włoch.
          • hrabina_niczyja Re: Tani obiad 10.08.21, 23:35
            Aaa to spoko, autorka przyjdzie do ciebie po pomidory, koperek i ten makaron od szwagierki. Jak ma niedaleko to bilet ją z 5 zeta wyniesie, będzie tanio 😄
            • aamarzena Re: Tani obiad 10.08.21, 23:42
              Jeszcze taniej można iść na obiad do mamy/teściowej. Wyjdzie za darmo jak mieszkają w odległości spaceru 😛
              • mikams75 Re: Tani obiad 12.08.21, 10:46
                albo niech ktos zaprosi do knajpki, bedzie pysznie, oryginalniej niz u tesciowej i tez za darmo wink
    • jednoraz0w0 Re: Tani obiad 10.08.21, 18:56
      Zaczynasz od tego, co masz w kuchni.
      Kiedyś tu czytałam w wątku o tym, jak e-matka gotuje obiad dla czteroosobowej rodziny za dwa złote, leciało to tak: kupujesz nóżek kurczaka za dwa złote, ziemniaki w domu są, marchewka jest, cebula jest, sól jest, olej jest. No to tą metoda musisz.

Oraz, re: ziemniaki z koperkiem. Koperek jest niskobudżetowy tylko wtedy kiedy nie zmarnujesz reszty tylko albo zużyjesz całość albo odpowiednio zakonserwujesz to co z pęczka zostało.
      • panna.nasturcja Re: Tani obiad 10.08.21, 19:00
        Koperek się świetnie mrozi.
        • jednoraz0w0 Re: Tani obiad 10.08.21, 20:18
          oczywiście, tylko trzeba to zrobić i trzeba potem pamiętać, co to jest to zamrożone i od kiedy tam leży. To jest sport dla zdyscyplinowanych, wiele osób będzie nie łudzić, ze nie ma co mrozić, jutro zużyje.
          • cosmetic.wipes Re: Tani obiad 11.08.21, 23:39
            Jakie pamiętać? Przecież od zawsze wiadomo, że w zamrażarce, w pojemniku po lodach jest koperek.
            • panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 23:45
              Prawda? smile
            • bialeem Re: Tani obiad 11.08.21, 23:57
              U mnie niestety tylko lodysad Nawet nie lubię lodów, a uwielbiam koperek. Gdzieś popełniłam błąd.
    • enigma81 Re: Tani obiad 10.08.21, 19:30
      Placki ziemniaczane
      Pierogi ruskie
      Ziemniaki, jajko sadzone, mieria
      Pizza (jeśli założymy wykorzystanie resztek z lodówki)
      Zupy - te są różnorodne, tanie i zdrowe.
      Leczo
      Naleśniki, racuchy, kluski śląskie
      Kurczak - przy założeniu, że kupuje się całego i samemu porcjuje to może być na 2-3 obiady.
      Pyry z gzikiem..

I ogólnie gotowanie sezonowe powinno być stosunkowo tanie. Samodzielne gotowanie zamiast gotowców (kupiłam ostatnio z powodu lenistwa 8 gołąbków, zapłaciłam 50 zeta - za tą kasę miałabym ze 4 razy więcej robiąc je samej).
    • pani_up Re: Tani obiad 10.08.21, 22:48
      Caponata + chleb (my robimy swój, na zakwasie)
    • aamarzena Re: Tani obiad 10.08.21, 23:40
      Babka ziemniaczana, chyba nie było, do niej możesz wrzucic co lubisz, kielbaskie albo paprykę, do tego surówka albo mizerią. Zupy wszelakie. Watrobka, inne podroby też są tanie, ale dłużej się robią. Ale taki gulasz z żołądków czy serduszek można zrobić dzień wcześniej. Potem tylko makaron lub kasza, surówka, gulasz podgrzewasz i masz obiad w 15-20 minut. Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami i do tego kasza lub knedliki. Pierogi, racuchy, naleśniki, pankejki z owocami, ale to więcej roboty. Makarony, ryż, kasza z sosami warzywnymi lub sos ciecierzyca plus pomidory.
    • klaramara33 Re: Tani obiad 10.08.21, 23:41
      Leczo po węgiersku bez mięsa. Z kilograma różnych kolorów papryk i polnych pomidorów oraz z cebulą. Pycha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka