ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 11:47 Wiekszosc jest niskibudzetowa. Pieczony kurczak, ziemniaki jakies warzywa, sos. Wszelkie zapiekanki, z miesem sa pozywne i tanie. Omlety, ryz, gnocchi itd. Dania z makaronem typu carbonara itp. Pizza. Dzis bedziemy miec super tani i prosty obiad - hot dogs. Wczoraj tez prosty i tani gnocchi zapiekane z sosem z chorizo i warzywami. Nie gotuje zup a jesli juz to sporadycznie czyli raz ma 3-5 miesiecy, nie przepadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 16:49 ritual2019 napisał(a): Dzis bedziemy miec super tani i pro > sty obiad - hot dogs. no to zblinasowany w chuj Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 17:08 Alez owszem. Pieczywo, mieso - kupilimsy nasze ulubione i z dobrej jakosci miesa hod dogs, warzywa - rozne rodzaje: cebula (relish), coleslaw, ogorki, pomidory, rzodkiewka, salatka z kiszonej kapusty itp. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 17:22 brzmi smacznie u mnie tani i szybki to pieczywo+parówka+musztarda +ketchup Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 17:35 Jest smaczne. Dzis bylismy na zakupach (jezdzimy co 2-3 tygodnie) w farm shop gdzie mieso oraz wyroby sa bardzo dobrej jakosci. Owszem nieco drozej ale warto. Hod dogs (kielbasy) kupujemy tylko tam ze wzgledu ma smak i jakosc. Zakisilam nawet duzy sloik kapusty na salatke. Nie przepadam za kkapusta kiszona ale z hod dogs lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Tani obiad 11.08.21, 18:13 To takie minimum. Do tego niestety powinien być jeszcze ogórek (najlepiej szwedzki) i prażona cebulka Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 18:11 Eeejjj, ja robię domowe burgery. Już bez przesady, domowy fastfood jest pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek12345 Re: Tani obiad 11.08.21, 13:14 Paradoksalnie, ale mięso. W sklepach w mojej okolicy łopatka, szynka czy schab są w promocjach w różnych sklepach po 9-15 zł/kg. 3 schabowe po 15 zł/kg to 7 zł (150g na kotlet). Do tego ziemniaki, kapusta zasmażona lub mizeria - i obiad dla 3 osób 10-11zł. Albo gulasz z szynki/łopatki. Z kilograma wychodzi gulasz dla 3 osób na 2-3 dni. Za 15 zł (10 zł mięso, 5 zł reszta składników gulaszu), do tego ziemniaki/kasza i jakieś warzywko/surówka - znowu 10 zł za obiad dla 3 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 14:36 A gdzie ty masz szynkę albo łopatkę za 10 zł. I z kilograma mięsa obiad dla 3 osób na 3 dni? Dorosłych? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 14:53 W promocjach znajdziesz bez problemu. I tak, kilogram mięsa to jest obiad dla trzech osób na trzy dni, zobacz sobie zalecenia żywieniowe co do ilości spożywanego mięsa. Przy czym u mnie akurat wyjdzie gulasz znacznie drożej, bo dodaję sporo warzyw, nie za 5 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 15:09 Na trzy dni powiadasz. Ja jem naprawde nieduzo, partner i dzieci (18 i 14) tez ale kg miesa to jednak nie na trzy dni. 300g wolowiny steak to srednia porcja, wiadomo ze podczas obrobki termicznej sie skorczy i to jest porcja na jeden ewentualnie dwa posilki dla jednej osoby. Na trzy bym tego nie dzielila. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 15:13 Wlasnie wrocilismy z zakupow, kupilismy m.in mieso, kupujemy w miejscu gdzie jest drozej ale tez jest bardzo dobrej jakosci. Np kupilimsy 500g wolowiny na gulasz, ten gulasz bedzie z warzywamy, zjemy go albo z ziemniakami albo z pieczywem. To jeden obiad. Z 1kg bylyby dwa obiady. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 15:53 Mowa jest o gulaszu, nie o stekach, czytaj na co odpowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 15:56 panna.nasturcja napisał(a): > Mowa jest o gulaszu, nie o stekach, czytaj na co odpowiadasz. Wiem na co odpowiadam. Kupilam dzis wolowine na gulasz (gulash steak, pokrojona) 500g , zrobie z tego gulasz i to bedzie 1 obiad dla 4 osob, moze zostanie 1 porcja. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 15:58 No to jak jedna porcja zostanie z 500 g wołowiny, a jedzą 4 osoby, to jakim cudem kilogram mięsa na 3 osoby na 3 dni wydaje Ci się niemożliwy? Przecież to dokładnie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:03 panna.nasturcja napisał(a): > No to jak jedna porcja zostanie z 500 g wołowiny, a jedzą 4 osoby, to jakim cud > em kilogram mięsa na 3 osoby na 3 dni wydaje Ci się niemożliwy? Przecież to dok > ładnie to samo. Wyobraz sobie 300g usmazonego/upieczonego miesa podzielony na 3 porcje. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:07 panna.nasturcja napisał(a): > Piszę o GULASZU! A ja pisze o kawalku miesa Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:14 A to już nie mój problem, ze nie umiesz odpowiadać na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 15:40 No nie. Jakkolwiek bym się nie gimnastykowała to schabu, szynki za 10 zł kilogram nie kupię. I nie ma opcji, żeby 3 dorosłe osoby miały z tego obiad na 3 dni. Licząc nawet po 150 gram mięsa na osobę, gdzie facet i tak zje więcej nijak nie wychodzi mi 3 dni. Zalecenia żywieniowe mam akurat w pompie, osobiście uważam, że zjedzenie większej ilości mięsa na obiad ma większy sens niż dopychanie się kartoflami. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 15:54 Ja kupię bez problemu. Na osobę powinno być 100 gram mięsa, nie 150, w gulaszu to wychodzi bez problemu. O kartoflach poza Tobą nikt w Rej gałęzi nic nie pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 15:58 panna.nasturcja napisał(a): > Ja kupię bez problemu. Na osobę powinno być 100 gram mięsa ??? Na jaka osobe? Dla jogos to moze byc ok dla kogos innego to jest za malo. Srednia porcja surowego miesa np wolowiny to 300g, co po obrobce cieplnej jest mniejsze co wiadomo a ty dzielisz to na 3. Ja moze podzielilabym to na 2. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:00 Wiec kupiłaś za mało, nie 500 g potrzebujesz a 1200 na 4 osoby. Ty liczyć nie umiesz? Przecież kupiłaś 500 g i porcja Ci zostanie, to ile to jest na osobę według Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:06 panna.nasturcja napisał(a): > Wiec kupiłaś za mało, nie 500 g potrzebujesz a 1200 na 4 osoby. > Ty liczyć nie umiesz? > Przecież kupiłaś 500 g i porcja Ci zostanie, to ile to jest na osobę według Cie > bie? Kupilam wystarczajaco na gulasz. Na kofta kupilam 500g melonej baraniny i 500g mielonej wolowiny. Na pieczen kupilam 800g wolowiny wyjdzie wiecej niz 100g miesa na osobe plus ziemniaki, plus sos i jakies dodatki. Dwoch obiadow z tego nie bedzie o trzech nie wspominajac. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:13 Wiec dlaczego Twoje 500 gram na gulasz na 4 osoby to ma być więcej niż 1000 gram na 3 dni na 3 osoby na taki sam gulasz? Przecież autor tej gałęzi pisze o gulaszu. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:00 Dla przedszkolaka może i tak. Dla osoby dorosłej to jest śmiech, a nie porcja. Ale spoko, widziałam już wątek o 40 życiach kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:01 A gdzie kupujesz bez problemu? Bo ja w kilku sklepach zwykle kupuje i jeszcze tak tanio nie trafiłam 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:04 Na promocji w spar (dawny Piotr i Paweł). Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Tani obiad 11.08.21, 16:22 Największy sens ma zjedzenie dobrego mięsa/ ryby raz/dwa razy w tygodniu, tylko to wymaga zmiany przyzwyczajeń i definicji obiadu. Mój mąż ma z tym problem, ja najmniejszego. Dla mnie kasza z sosem z mięsa, to taki sam obiad jak kasza z sosem i mięsem, białko sobie mogę jogurtem uzupełnić. Nie odczuwam różnicy w odczuwaniu sytości/głodu, po posiłku z mięsem czy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:30 mia_mia napisał(a): > Największy sens ma zjedzenie dobrego mięsa/ ryby raz/dwa razy w tygodniu, tylko > to wymaga zmiany przyzwyczajeń i definicji obiadu. Tzn najwiekszy ma dla ciebie? Dla mnie nie ma. Jem mieso prawie codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 16:47 ritual2019 napisał(a): > > Tzn najwiekszy ma dla ciebie? Dla mnie nie ma. Jem mieso prawie codziennie. też tak miałam ale mi sie odmieniło w ciągu miesiąca w domu zjadane jest MOŻE z 1-1,5 kg mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 15:52 hrabina_niczyja napisała: > A gdzie ty masz szynkę albo łopatkę za 10 zł. I z kilograma mięsa obiad dla 3 o > sób na 3 dni? Dorosłych? dzisiaj świeto bo mięso na obiad ja mam swoje -dla chłopaków "hamburgery" czyli domowa wersja Mięso mielone z szynki 400g + 2 jaja+2xbułka ( namoczona)+bułka tarta +szczypiorek i przyprawy. Wyszło 8 dużych kotletów . Spokojnie na dwa dni + do kanapek ( zimne,pokrojone w plastry, z musztardą ) Niestety uprzedzajac pytania - wołowina u nas się nie przyjęła, kotlety mielone z indyka/drobiu takoż samo tudzież kotlety czysto mięsne. Najbardziej smakują te "oszukane" . Czasami robiłam z dodatkiem pokrojonych pieczarek i cebulki. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 15:54 Obiad z 400g na dwa dni plus na kanapki dla ilu osob? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 16:14 ritual2019 napisał(a): > Obiad z 400g na dwa dni plus na kanapki dla ilu osob? Dla 2 ( no, 1,5 ) Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:19 wapaha napisała: > ritual2019 napisał(a): > > > Obiad z 400g na dwa dni plus na kanapki dla ilu osob? > > Dla 2 ( no, 1,5 ) No to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 15:59 Nie no do mielonych na niecałe pół kilo mięsa 2 buły? Jedna bułkę daje na kilogram. Dla siebie robię z pół kilograma mięsa, dodaje albo maleńka kajzerke albo pół bułki większej i jedno jajo. Bułki tartej ani deka. Wychodzi mi z tego 6 kotletów. Dwa zjadam jednego dnia, dwa drugiego, pozostałe dwa zwykle mrożę na potem. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:03 Tez robię z pół kilograma mięsa mielone, bułki moczonej nie daje wcale, ale sypie odrobine tartej, mleko, przyprawy, jedno jajko, warzywa. Wychodzi mi z tego dokładnie 17 kotlecików, małych, mąż zjada na obiad 2, ja 1. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:06 17? Kotlecików? Z pół kilograma mięsa? Mąż zjada 2 kotleciki? 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:09 17 kotlecikow po 20g kazdy na 10 obiadow conajmniej 😃😃😃 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:12 Tak, mąż zjada dwa kotlety, do tego na przykład fasolkę szparagową lub kalafiora na ciepło plus mizerię lub pomidory w śmietanie plus ziemniaki z koperkiem. Zupy wcześniej nie jemy, bo obiad jednodaniowy nam starcza. Mój mąż pracuje umysłowo, nie fizycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:18 > Tak, mąż zjada dwa kotlety, do tego na przykład fasolkę szparagową lub kalafior > a na ciepło plus mizerię lub pomidory w śmietanie plus ziemniaki z koperkiem. nigdy nie jadlam pomidorow w smietanie, a czasem czytam o takiej salatce. jak to sie dokladnie robi, moze wreszcie sprobuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Tani obiad 11.08.21, 16:25 Pomidory, słodki jogurt/śmietana, cebulka. My dodajemy jeszcze ogórka kiszonego. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 17:41 Kuro, u nas pomidory w śmietanie to: pomidory pozbawione skórki i pokrojone dość grubo, dużo pieprzu, trochę soli, duża garść szczypioru, jak jem sama to równie dużo koperku, jak jedzą inni to tylko trochę, i duża łycha dość gęstego jogurtu naturalnego. Jogurtu nie może być dużo, bo pomidory puszczą sok i zrobi się zupa. Dlatego tez pomidory muszą być w sporych kawałkach. Robię tuż przed podaniem. Kiedyś dawałam cebulkę pokrojona w cieniutkie piórka, teraz nie mogę cebuli, wiec jest jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:21 panna.nasturcja napisał(a): > Tak, mąż zjada dwa kotlety, Kitleciki po 20g kazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 16:22 hrabina_niczyja napisała: > 17? Kotlecików? Z pół kilograma mięsa? Mąż zjada 2 kotleciki? 😂😂😂 wychodzi 50g mięsa - musi zjadać 250 g żeby było ok ? Widac u niej talerz wygląda inaczej niż u ciebie , inne proporcje Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:29 > Widac u niej talerz wygląda inaczej niż u ciebie , inne proporcje tez nie bardzo rozumiem tego wysmiewania roznych proporcji roznych produktow. my czesto jadamy na obiad "wrapy" (zawijance) - przygotowuje sie produkty i kazdy komponuje sam - kazdy inaczej. jest ryz, salata, cebula, pomidory, starty ser zolty, fasolka w sosie pomidorowym (czasem chili), falafel, mieso z piersi, podsmazone pieczarki - do wyboru, do koloru. kazdy wklada do wrapa, co lubi (a ja jem zupelnie bez wrapa ). wersje sa najrozniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 16:42 kura17 napisała: > > Widac u niej talerz wygląda inaczej niż u ciebie , inne proporcje > > tez nie bardzo rozumiem tego wysmiewania roznych proporcji roznych produktow. > my czesto jadamy na obiad "wrapy" (zawijance) - przygotowuje sie produkty i kaz > dy komponuje sam - kazdy inaczej. > jest ryz, salata, cebula, pomidory, starty ser zolty, fasolka w sosie pomidorow > ym (czasem chili), falafel, mieso z piersi, podsmazone pieczarki - do wyboru, d > o koloru. kazdy wklada do wrapa, co lubi (a ja jem zupelnie bez wrapa > ). wersje sa najrozniejsze. > > O, ten ryż mnie zdziwił. U nas sałata,pomidor, ogórek,kukurydza,papryka filet z kurczaka, sos majonezowy ( ja jem z jakimś vegańskim mięsem ) Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Tani obiad 11.08.21, 17:07 > O, ten ryż mnie zdziwił. U nas sałata,pomidor, ogórek,kukurydza,papryka filet z > kurczaka, sos majonezowy ( ja jem z jakimś vegańskim mięsem ) u nas ryz, fasolka, falafel, mieso i grzyby sa na cieplo - inspirowane meksykanskimi fajitas Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Tani obiad 11.08.21, 17:17 > a grzyby jakie ? ja po prostu kroje pieczarki w plasterki i podsmazam na patelni (tej samej, co mieso ). nie wszyscy jedza grzyby (ja i mlodszy glownie). tip: jak bedziesz miec cieply ryz i fasolke w sosie, to starty ser dodaj pomiedzy cieple skladniki, bedzie sie ciagnal - by tak lubimy Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Tani obiad 11.08.21, 17:17 a jak Ci sie chce, to podsmaz papryke z cebula i przyprawa do fajitas - tylko to wiecej roboty juz, a nie szybki obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 17:20 a pieczarki - czyli nie grzyby ja sobie daję mozarellę Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Tani obiad 11.08.21, 17:33 > a pieczarki - czyli nie grzyby ups > ja sobie daję mozarellę ooo! i to jest swietny pomysl, chyba sobie dodam nastepnym razem, ha! forum rzadzi, forum radzi, forum nigdy cie nie zdradzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:35 Nie, po prostu nie da się zrobić 17 kotletów z pół kilograma mięsa. Chyba, że maleńkie pulpeciki coś jak Ikea, ale to i tak 2 sztuki takiego pulpetka? Nie wątpię, że talerz wygląda inaczej, czymś muszą ludzie się dopchać i przeważnie są to tanie ziemniaki czy kluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:46 Da się. Nie każdy musi się dopchać. I nie, nie kluchy. Niektórzy jedzą warzywa, dużo warzyw. Tylko to już nie jest tania kuchnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:51 panna.nasturcja napisał(a): > Da się. > Nie każdy musi się dopchać. > I nie, nie kluchy. Niektórzy jedzą warzywa, dużo warzyw. > Tylko to już nie jest tania kuchnia. Warzywa sa tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 17:01 Nie no to będzie drogi obiad, za miliony, bo z warzywami 😂 Już nie pisz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 18:15 Chyba ty sobie. Twierdząc, że warzywa są drogie. Chyba kpisz. Właśnie wróciłam od baby z warzywami. Cukinia 4 zł, bakłażan 6 zł, pomidory 4 zł, ogórki 4 zł, młoda kiszona kapusta 4 zł, duży kalafior 5 zł, buraki młode 2 zł, papryka jeszcze się trzyma po dychu. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 18:21 A to już twój problem, że nie wiesz, iż warzywa jada się sezonowo. Jeżeli ty zima jadasz pomidory i ogórki to pozostaje współczuć, a nie roztkliwiac się, że drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 18:30 Więc współczuj. Nie roztkliwiam się, stać mnie to jadam. Cukinia, papryka w styczniu nie kosztują tyle co teraz. To ty nie jesteś w stanie pojąć, ze ktoś jada inaczej i wyśmiewasz małe porcje mięsa dodatkowo ośmieszajac, ze to z oszczędności (jakby oszczędzanie było zbrodnia), wiec pokazuję, ze dobrej jakości warzywa cały rok tanie nie są, są tanie teraz. A mięsa można nie jeść z różnych powodów. Sorry, wyszarzam, jesteś chamską agresywną osobą, która staje się wulgarna gdy ktoś ma inne poglądy, szkoda klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 18:36 A wygaszaj na zdrowie, płakac nie będę. Chciałaś wyjść na światową milionerkę wyszłaś na zwykła Polkę, kompleks na kompleksie u ciebie siedzi. Co do ostatniego akapitu idź do mojego ostatniego wątku i sobie poczytaj jaki popis dałaś. Niezrównoważona wariatka to mało powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 12.08.21, 08:11 panna.nasturcja napisał(a): > Więc współczuj. > Nie roztkliwiam się, stać mnie to jadam. Cukinia, papryka w styczniu nie kosztu > ją tyle co teraz. Nie wiem ile kosztuja u ciebie w styczniu ale poza sezonem wiele warzyw wystepuje w wersji mrozonek ktore nie sa zdecydowanie drozsze od miesa i sa tansze niz warzywa swieze. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Tani obiad 11.08.21, 17:01 Mielone robię raczej sporej wielkości, ale z 1kg mięsa wychodzi mi ponad 30(32-34) pulpetów średniej wielkości (większych niż ikeowe). Może u niej pulpet=mielony Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:35 wapaha napisała: > hrabina_niczyja napisała: > > > 17? Kotlecików? Z pół kilograma mięsa? Mąż zjada 2 kotleciki? 😂😂😂 > > > wychodzi 50g mięsa - musi zjadać 250 g żeby było ok ? 17x20=340, buorac pod uwage ze w takich mielonych sa inne skladniki a do tego podczas obrobki mieso sie kurczy to jeden jej kotlet wazy ok 20g. To jak twoje mielone napchane chlebem i jedzone z chlebem. Sa sycace, smakuja ale skladniki tzn ich balans mocno taki sobie. > Widac u niej talerz wygląda inaczej niż u ciebie , inne proporcje Inne. Ja wiem ze sa osoby ktore oszczedzaja na jedzeniu jak moga i ok A to forum i moze to podelgac dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 16:46 Dlaczego piszesz o oszczędzaniu-w tej odnodze nie ma nic na ten temat ? Jesli tak podchodzisz- to ja jestem super oszczędna , w ogóle nie jem kotletów Ani tych co ważą 20g ani tych co ważą 80g (moje) ani tych jeszcze większych Co do bilansu - bo chyba o to ci chodziło . Kwestia tego, kto czego potrzebuje - nie trzeba jeść ćwierć kilo mięsa dziennie, by było zdrowo. Rzekłabym, wręcz przeciwnie Im mniej mięsa, tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:47 Bo jej się wydaje, ze w ten sposób komuś dokopie. Jak to świadczy o niej to nawet nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:58 wapaha napisała: > Im mniej mięsa, tym lepiej Zalezy. Akurat dieta bezmiesna nie jest ani nie musi byc zdrowsza. Tyle ze to ostatnio bardzo promowany trend - zmiany klimatyczne itp problem polega na tym ze warzywa trzeba zjesc wiecej niz miesa zeby byc sytym. Stad tez dopychanie sie ryzem, kasza oraz innymi produktami. To jak np zupy, jesli sa bezmiesne to trzeba dodac kasze, makaron itp plus zalac to smietana dla nadania kalorycznosci. Wiele osob robi nalesniki albo inne leniwe zeby poczuc sytosc. Czy to zdrowe? Raczej nie ma watpliwosci ze nie. Tanie? Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 17:06 Akurat dieta bezmiesna nie jest ani nie musi byc zdrowsza Akurat dieta mięsna nie jest ani nie musi być zdrowsza Dobre jest to, co służy organizmowi. Mięso jest najtrudniej strawialnym produktem i najdłużej zalega w jelitach. Poza tym- w porównaniu do warzyw- jego spożywanie niesie ze sobą ryzyko niestrawności ( smażone, tłuszcz ), zatruć ( yersinia, kwas kiebłasiany) -stąd też jego krótki okres przydatności ( w przeciwieństwie do warzyw ) Co do zdrowia-dobre to, co komu służy- jeśli białko zwierzęce sluży ci bardziej niż błonnik i węglowodany z roślin- good luck ! Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 17:13 wapaha napisała: > Co do zdrowia-dobre to, co komu służy- jeśli białko zwierzęce sluży ci bardziej > niż błonnik i węglowodany z roślin- good luck ! Nie zywie sie tylko miesem wiec good luck mi niepotrzebny. Ja nie mam problemu z tym czym sie zywia ematki, nie toleruje natomiast wciskania ich diety jako najlepszej dla kazdego a kilka takich tu pisalo. Jem mieso i mi sluzy, ty nie jesz i dobrze. Jem tez inne produkty. Nie spozywam natomiast nabialu pod zadna postacia, bo mi nie sluzy ale nie bede pisac ze mleko krowie jest dla cielat i ze inni powinni z tego zrezygnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 16:16 hrabina_niczyja napisała: > Nie no do mielonych na niecałe pół kilo mięsa 2 buły? Jedna bułkę daje na kilog > ram. Dla siebie robię z pół kilograma mięsa, dodaje albo maleńka kajzerke albo > pół bułki większej i jedno jajo. Bułki tartej ani deka. Wychodzi mi z tego 6 ko > tletów. Dwa zjadam jednego dnia, dwa drugiego, pozostałe dwa zwykle mrożę na po > tem. tak, daję dwie kajzerki masz 6 kotletów z 500g mięsa +1 bułka +1 jajo u mnie 8 kotletów z 400g mieśa +2 bułki+ 2jaja Ty masz bardziej mięsne , u mnie sa mniej mięsne. Takie schodzą- i takie wydaję Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Tani obiad 11.08.21, 16:37 A ja akurat nie lubię mielonych bez warzyw, poza tym to jedno z dań gdzie przemycam je synowi. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek12345 Re: Tani obiad 11.08.21, 21:05 Czytam jatkę wywołaną moją wypowiedzią. Niektóre są tak uparte i nie potrafią pojąć różnicy między stekiem a gulaszem. tak ritual, o tobie piszę. Oczywiście, że 300 gram na stek może być, ale to ogromny stek, do zjedzenia praktycznie sam bez dodatków. Ale tu jesz samo mięso. Gulasz to potrawa z dodatkiem mięsa. Zatem 100 gram mięsa w porcji gulaszu to wcale niemało dodając cebulę i sos, a do tego jakąś kaszę czy ziemniaki. W tym inne dyskutantki mają niezaprzeczalną rację. Nie ma znaku równości w ilości mięsa w obiedzie w postaci steku kontra gulaszu. Poza tym wpieprzasz w wątek o tanich obiadach stek, który z definicji jest jedzeniem z górnej półki i nigdy do tanich nie należał, więc po co w ogóle się tu pojawia? Mam 30 letnią praktykę w kuchni i naprawdę, z kilograma szynki wieprzowej wychodzi około 2,5 litra gulaszu, a porcja to 250ml, więc 10 porcji. Do tego pół torebki kaszy i trochę mizerii. Hrabina z kolei uważa, że porcje muszą być jak dla górników rąbiących na przodku. Uwierz mi, że osoby nie harujące fizycznie nie jedzą takich porcji. Schabowy ze 150gr mięsa po rozklepaniu i opanierowaniu to pół patelki (i nie mówię o rozklepaniu na przeźroczysty papier). Cała ta jatka jest zupełnie bez sensu, bo niektóre mają swoje dziwne podejście do żywienia i nie przekonają ich wypowiedzi innych, którzy po prostu mają swoje racje. Jeszcze do głowy przyszła mi chińszczyzna, jako tanie żarcie, którą często tak robię: mieszanka chińska 750gr z Biedry, paczka piersi z kurczaka, trochę sosów/przypraw azjatyckich - i po chwili w woku gotowe za 12 zł. Do tego ryż i wychodzi 6-8 porcji żarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 21:16 Ależ jedzą, proszę cię bardzo, to mój dzisiejszy obiad. Dużo? Tylko u mnie obiad to podstawowy posiłek dnia. Na śniadanie to ja zjadam kromkę chleba żytniego z twarozkiem i tyle. Na kolację jakieś jajo, sałatkę. 1200-1500 kcl dziennie akurat mi wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 12.08.21, 08:18 nowaczek12345 napisał: > Czytam jatkę wywołaną moją wypowiedzią. > Niektóre są tak uparte i nie potrafią pojąć różnicy między stekiem a gulaszem. Nie, ja podaje nazwe konkretnych czesci miesa u mnie, ty nawet o tym nie slyszalas. Tak nowaczku, odpowiednie mieso do odpowiednich potraw. Ty mozesz gotowac gulasz z szynki z promocji za 10zl, jednak normalnie tego rodzaju miesa nie wybiera sie ma gulasz, 1kg szynki w pl za 10 zl tez nie kupisz o czym pisze hrabina (chyba ze cos szynkopodobnego) i porzadnej szynki nie wybierasz na gulasz. Ty nawet nie rozumiesz o czym my piszemy. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek12345 Re: Tani obiad 12.08.21, 10:34 Rozumiem doskonale. Szynkę po 10-12 zł/kg spokojnie kupuję od lat w Kauflandzie lub Delikatesach Centrum, i nie różni się ona niczym od szynek w małych sklepach konkretnych masarni, poza ceną. Co do wybierania szynki do gulaszu. Gulasz mam prawo robić z dowolnego mięsa, byle nam smakował, więc szynkę też mogę wybrać. Mogę zrobić też z wołowiny, czy indyka - zależy na co mamy smak. Kuchnia nie jest apteką, gdzie musisz się kanonicznie trzymać składu i proporcji składników w gotowym produkcie. Kuchnia, to sztuka improwizacji i wariacji na temat dania, które się gotuje. Jedni bardzo ściśle trzymają się wytycznych, inni traktują je raczej jak inspirację i używają wyobraźni oraz doświadczenia, aby ugotować coś smacznego. Oba sposoby są dobre. Np. stek trzeba robić idealnie zgodnie z recepturą, bo po prostu inaczej nie wyjdzie. Ale wiele innych mięsnych potraw bardzo lubi wariacje. A kuchnię trzeba urozmaicać, bo byłaby nudna, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 12.08.21, 11:03 Szynka w Kauflandzie to jest po 17 zł prawie. Naprawdę albo wy klepiecie byle klepać albo zakupy to żeście robiły rok temu. Ślepy by już zauważył, że cena żarcia poszła w górę bardzo. A lokalnych masarni to już dawno nie ma. Lokalna masarnie to będziesz miała jak sobie od chłopa kupisz pół świniaka i we własnej kuchni go przerobisz. Lans na tym forum jest już zwyczajnie śmieszny. Ekologiczne ryneczki, dobre jakościowo produkty lokalne, lokalne masarnie, mleczarnie. Twaróg Kradnystaw też będzie lokalny jak pojadę do Krasnegostawu, co nie zmienia faktu że mogę go kupić w każdym sklepie i nie muszę jechać. Taki ci on lokalny. I tak jest ze wszystkim. A to, że bywają miejsca lansu typu eko sreko ryneczki, gdzie baba godzinę wcześniej kupi pomidory w biedrze za 4 kilo po czym sprzeda je pańci po 30 zeta to ja wiem. Nawet jeszcze bajeczkę ułoży jak to te pomidory u niej na krzaczkach łapią słoneczko i się do tego słoneczka aż uśmiechają, a ona co wieczór śpiewa im kołysanki. Pierdolenie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Tani obiad 12.08.21, 11:17 Hrabina - szynką w Kauflandzie w promocji. A one nie sa codziennie - ale owszem dosyć często. Tak samo w Biedronce, Lidlu, Netto oraz innych sklepach sieciowych typu Topaz, Delikatesy Centrum itp itd... Obecnie w podobnej cenie jest w Biedronce (aktualna gazetka). Pewnie zaraz będzie promocja w innych sklepach. Na marginesie - to co teraz nazywa się szynką i jest w promocji (niezależnie od sklepu) to jest to kawałek, który kiedyś nazywał sie "od szynki". No ale ta nazwa juz zanikła. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Tani obiad 12.08.21, 11:24 aha - tak. Ludzie kupują to mieso! Tak samo, jak łopatkę/schab/karkówkę. Bo te mięsa są często w promocji. Za takie właśnie ceny. Jak również ćwiartki kurczaka po niecałe 3 zł za kg. I nie - nie dyskutuję tu o jakości mięsa, tylko podaję przykładowe ceny. I wierzę, że kilogram mięsa wystarczy na 9 obiadów. Wystarczy zrobic coś na kształt ragu typu boolońskiego, mielone czy wkład do gołąbków (z ryżem/kaszą/grzybami itp itd). Sa ludzie, którym wystarczy taka ilość mięsa na obiad. I to dorośli ludzie. I wcale nie muszą zjadac "tony zapychaczy" w postaci kasz/ziemniakow/ryżu (na marginesie, nie rozumiem tej pogardy w stosunku do zbożowych "zapychaczy", które są na dole piramidy żywieniowej, w przeciwiieństwie do mięsa...). Wystarczy niewielka porcja kaszy plus warzywa . Mnóstwo osób tak je i żyje. Co więcej - ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 12.08.21, 11:53 A teraz tymi 9 obiadami to mnie zastanowiłaś. W lodówce mam zamarynowane 3 piersi z kurczaka na dzisiejsza obiadokolacje. I teraz ja zjem pół plus sałata, facet zje cała plus sałata, nastolatka zje pół, a jak będzie miała wene to i całą plus sałata. Nijak mi z tego nie wychodzą nawet trzy obiady. Wychodzi na to, że jem jak chłop od kosy. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Tani obiad 12.08.21, 12:12 Widoczniue takie masz potrzeby i taki styl. Inny pokroi taką pierś na kotlety i będzie miał obiad na 2 dni. Albo na "paluszki" kurczakowe. I też mu taka ilośc wystarczy. Do tego warzywa np na ciepło i surówka. A może nawet troche kaszy/ziemniaków. A jeszcze inny zrobi coś na kształt curry z naan lub ryżem. I w zależności od potrzeb będzie miał obiad na 1-2 dni... Tak samo jak jakiś stri-fry z warzywami i makaronem sojowym - czyliz chińszczyznę. Nie ukrywam - z trzech piersi kurczaka (mowa o całej piersi, nie połówce) - ja mam obiad na co najmniej 2 dni dla 3 osób. Ale my nie mamy wielkich mięsnych potrzeb. Nie i już . Fakt - rybę, co pokazalaś wczoraj - jedna na łebka na obiad idzie To sa bardzo indywidualne kwestie. I nie ma co oceniać :że ktoś jada jak chłop od kosy. Po prostu. Nie ma potrzeby takiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 12.08.21, 13:45 kochamruskieileniwe napisała: > > To sa bardzo indywidualne kwestie. I nie ma co oceniać :że ktoś jada jak chłop > od kosy. Po prostu. Nie ma potrzeby takiej. piers piersi nierówna- lepiej podawać gramaturę u mnie np. w mięsnym sprzedają piersi podwójne, duże - jedna ok 400-500g Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Tani obiad 12.08.21, 12:14 kilogram mięsa które można zmielić daje ogrom mozliwości "rozmnożenia" go Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Tani obiad 12.08.21, 12:52 Pierś z kurczaka liczysz taką pojedynczą czy podwójną? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 12.08.21, 13:15 Podwójną. Ale nie te wielkie i przerosniete, bo tych nie kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Tani obiad 12.08.21, 13:21 No to sporo jecie. U nas były wczoraj pałki z kurczaka, syn zjada jedną, ja jedną (jeśli jest mała zdarza mi się zjeść 1,5), mąż zjada 2-3 (piszę o pałkach, bo mniej więcej wiadomo czego się spodziewać) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 12.08.21, 11:27 A to o tej w worach to ja wiem. Nawet kiedyś taką artystkę kupiłam. Tylko jak rozpakowałam to się załamałam. Po odkrojeniu tych żył i tłuszczu zostało mi coś co ostatecznie wrzuciłam do maszynki do mielenia. To jest szynkopodobna resztka, a nie ładna, chudziutka szynka kulka, która wystarczy natrzeć przyprawami i wrzucić do piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Tani obiad 12.08.21, 11:34 Bo to jest mięso od szynki. Teraz awansowało na szynkę (wszędzie - we wszystkich sklepach). Ale szynki kulki raczej nigdy na gulasz, czy mielone sie nie używało. To raczej na pieczeń, czy peklowanie i wędzenie/parzenie. Faktem jest, że to mięso szybko znika. Jak póżnym popołudniem pójdę do sklepu - widzę puste lodówki. O jakości znam tylko przekaz (my jadamy śladowe ilości wieprzowiny).. Nie narzekają. Widac musiałaś trafoić na nieciekawy kawałek. Wiem, że schab jest tzw wiejski. I trzeba odkroić część, by wykroic kotlety. Niemniej, ludzie, którzy mają dochód na poziomie minimalnej lub troche powyżej ( zdecydowana przewaga społeczeństwa) korzysta z promocji. I szynki kulki na mielone nie kupi, Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 12.08.21, 11:49 Na mielone i golabki to akurat lepsza łopatka. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Tani obiad 12.08.21, 11:53 Teoretycznie tak...Ale rozni ludzie rozne maja gusts. I ozne mozliwosci😈 (ma ochote na golabki a w promocji tylko szynka...) . Ich wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 12.08.21, 11:56 Dokładnie, nie ma ze „lepsza” tylko co kto lubi. Ja robię mielone z piersi z indyka, bo tak lubimy, łopatka jest dla mnie za tłusta. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 12.08.21, 12:04 Ale ja się z tym nie kłócę absolutnie. Sama tworzę coś ala bolonese czy gulasz z wieprzowiny, a nawet kurczaka, bo wołowina jest dla mnie zbyt ciężkostrawna. Nie używam też cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek12345 Re: Tani obiad 12.08.21, 12:33 Te Biedronkowe 'promocyjne' mięsa to faktycznie rozpacz, dlatego nie pisałem, że tam kupuję. Nie dość, że bardzo tłuste, to potrafią śmierdzieć po rozpakowaniu. Tego się w Biedronce po prostu nie kupuje. Piszesz, że małych masarni już nie ma i takich sklepów też. To nieprawda, są. Nie wiem, czy mieszkach w jakimś wielkim mieście, ale ja mieszkam w mieście 40 tys. i mamy tu kilka sklepów okolicznych (w promieniu do 50 km) masarni. Jest w nich drożej, ale towar zawsze świeży, bo schodzi praktycznie tego samego dnia. I tamte ceny to nie jakiś kosmos, ale schab po 23-25 zł/kg, szynka 19,99 zł/kg. Drogie są tam wyroby, ale są na nie chętni. Natomiast rozsądna relacja cena/jakość jest w sieci Delikatesy Centrum, mamy kilka sklepów, a tam zazwyczaj coś jest w promocji. Ostatnio kupiłem schab po 12,99 - śliczny, świeży, zrobiłem kilka kotletów, a drugi cały poszedł w pończochę/siatkę do ususzenia. Więc to nie jest tak, że tu się lansujemy czy coś, takie rzeczy też w Polsce są. I tak żyjemy, starając się znaleźć złoty środek. ps. Jestem facetem. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 15:47 Mam dzisiaj : -dostałam - fasolkę masłową - 0 zł - 2x dużą cukinię - 0zł - miałam paprykę i 2 pomidory -3,50 zł - cebula ( mam zawsze )- 0,50 zł - kupiłam pieczarki -2,50 zł do tego ryż - 1zł olej, przyprawy - 0,50 zł wyszło mi na jakieś 6 porcji koszt: 8zł na 8 porcji = 1 zł za obiad jezeli kupisz to co ja dostałam koszt obiadu wzrośnie do ok 2 zł Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 15:56 Czegoś w rodzaju leczo zapewne, nie widzisz składników? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:08 Ty tez. Zadalam pytanie konkretnej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:15 Ja tobie zadałam żadnego pytania a na moje posty odpisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 16:22 panna.nasturcja napisał(a): > Ja tobie zadałam żadnego pytania a na moje posty odpisujesz. Odpisywanie na posty a zadawanie konkretnych pytan konkretnej osobie to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 16:48 Tak, oczywiście, najma musi mieć rację. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 17:00 panna.nasturcja napisał(a): > Tak, oczywiście, najma musi mieć rację. Ah jej. Co cie tak uklulo? Nie kazdy robi bieda obiady i kilka osob napisalo. Tanio nie musi oznaczac byle jak. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 17:31 Szkoda, ze w swoim ograniczeniu i chęci dokopania mi nie widzisz, ze mało mięsa nie musi wynikać z biedy oraz, ze w Polsce obiady ubogie w mięso a bogate w warzywa to nie są tanie obiady, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 11.08.21, 17:37 panna.nasturcja napisał(a): > Szkoda, ze w swoim ograniczeniu i chęci dokopania mi Wez juz przestan. nie zgadzam sie z toba nie znaczy ze chce ci dokopac. nie widzisz, ze mało mięsa > nie musi wynikać z biedy oraz, ze w Polsce obiady ubogie w mięso a bogate w wa > rzywa to nie są tanie obiady, wręcz przeciwnie. W Polsce mieso jest tansze od warzyw? A to bylby ewenement. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 17:46 Tak, poza sezonem, który jest teraz i jeśli nie mówimy o najdroższej wołowinie to zasadniczo mięso jest droższe niż dobrej jakości warzywa, tym bardziej, ze na mięso są promocje, na warzywa dość rzadko. Może to wynika tez z tego, ze ja nigdy nie kupuje warzyw w supermarketach, biedronkach, lidlach itd. Skoro nie jest Twoja intencja dokopywanie to poć o piszesz, o tym, ze robię tanie obiady, bo muszę, skoro ja pisze o jedzeniu małej ilość mięsa, bo tak jemy a nie o tanich obiadach? Nie jemy tanio, bo jemy dużo ryb oraz dobrej jakości warzywa cały rok, a tanie to one są teraz. Plus dobrej jakości dodatki, oliwy, twarde sery itd. To nie jest tania kuchnia. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 17:47 Pomyłka: mięso jest tańsze niż dobrej jakości warzywa w ciagu całego roku Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 18:18 A weź mi napisz jakież to specjały mogą być te warzywa. Dobrej jakości ziemniak, burak, kapusta za miliony to skąd to? Z Afryki jedzie? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Tani obiad 11.08.21, 18:21 Kiedyś przypadkiem kupiłam cukinię kosztującą poza sezonem 45zl/kg. Papryka poza sezonem też oscyluje w takich granicach. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 18:23 Papryka poza sezonem to oscyluje w granicach 13-15 zł. Kurde gdzie wy żeście się baby chowały, że wam trzeba tłumaczyć podstawy, że zima jadą się zupełnie inne warzywa, a z tych typowo letnich robi weki. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 18:25 Może SIĘ jada inne warzywa, ja natomiast wole jeść cały rok paprykę, cukinię, kabaczki, kalafiory, fasolkę. I robię to. Więc moje obiady nie są tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 18:29 To sobie jedz, tylko akurat nie jesz na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Tani obiad 11.08.21, 19:09 Jak kogoś stać i ma ochotę, to czemu nie jeść niesezonowo? Nawet sezonowe warzywa bywają drogie. Wspomniane tu wcześniej kalafiory i brokuły czy w zeszłych latach pietruszka... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Tani obiad 11.08.21, 19:20 Dokładnie tak. Zresztą u mnie w tej chwili kalafiory po 7,9 zł, na targu taniej, ale targ tylko w soboty i nie zawsze jestem. My kalafiora zjadamy na jeden obiad i nie jest to sam kalafior. Fasolka szparagowa była w tym roku koszmarnie droga, zaczęłam kupować jak była po 30 zł, ale zaczynała się od 50 za kg a my zjadamy pół kilo na obiad. Cukinia i papryka tania jest tylko teraz, sierpień wrzesień, to samo pomidory malinowe, u nas to idzie hurtowo, cukinię mam zawsze w lodówce. Często zimą robię takie gulasze warzywno mięsne z dużą ilością sosu, do ryżu albo kaszy, i tam wsad mięsny zazwyczaj jest tańszy niż warzywny. Jedzenie sporej ilości mięsa zdrowe nie jest, warzywa z tym zawsze wygrają. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 19:36 Ależ czy ktoś komuś broni? Niech zjada. Natomiast jeżeli już pada argument o piramidzie żywieniowej i zdrowym odżywianiu to trochę konsekwencji. Pomidory, ogórki zima są zwyczajnie hodowane w sztucznych warunkach i sprowadzane z dużą ilością pestycydów i innego świństwa. Dlatego też latem tworzy się przetwory, weki. Dlatego ja latem robię przeciery z pomidorów, ogórki konserwowe w tym też mizerię, marynowana cukinię, paprykę marynowana. Mrożę koperek, pietruszkę, nacie selera czy pora. Mrożę fasolkę, kalafiora, trochę owoców typu truskawki, porzeczki. Natomiast zimą zjadam buraki, czerwona kapustę, pieczarki, kiszonki, tarta marchewkę. Zjadam też więcej owoców cytrusowych, których latem nie jem. Zwykła zmiana jadłospisu, która funkcjonuje od lat i nie ma co dorabiać dupie uszu o dobrych jakościowo warzywach w zimie 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 12.08.21, 08:38 bialeem napisał: > Jak kogoś stać i ma ochotę, to czemu nie jeść niesezonowo? Alez moze tyle ze to nie jest tanie. Zdrowe? Tez niekoniecznie. Jesli ktos pisze w watku o tanim i zdrowym jedzeniu ze kupuje mieso w propomocji a potem dzieli 300g na trzy obiady ale potem posze ze kupuje bardzo drogie warzywa poza sezonem to ja tu widze brak logiki. Ale to typowe popisy absurdu na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Tani obiad 12.08.21, 08:19 bialeem napisał: > Kiedyś przypadkiem kupiłam cukinię kosztującą poza sezonem 45zl/kg. Papryka poz > a sezonem też oscyluje w takich granicach. Poza sezonem to sie glownie korzysta z warzyw mrozonych. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 12.08.21, 09:47 bialeem napisał: > Kiedyś przypadkiem kupiłam cukinię kosztującą poza sezonem 45zl/kg. Papryka poz > a sezonem też oscyluje w takich granicach. Fasolka szparagowa W tym roku pojawiła się w maju zaczynajac z wysokiego c - 80 zł Bób - 25 zł za 250 g W tamtym roku zabójcze były ceny jabłek ( w tym roku troszkę staniały)- zbaraniałam jak zobaczyłam 9,90zł /kg a banany ( w promo) za 1,99 zł.... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 12.08.21, 09:50 No była droga, ale potem spadła do 10-12 zł za kg. Podobnie jak truskawki i czereśnie. Sezonowość, nic nowego. Teraz jest czas na paprykę, choć ta u mnie nadal po 10 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tani obiad 11.08.21, 16:17 ritual2019 napisał(a): > 6 porcji czego ci wyszlo? Tego warzywnego mixa - można nazwać vegańskie leczo ( ładnie brzmi ) Odpowiedz Link Zgłoś
joasik001 Re: Tani obiad 11.08.21, 18:44 Z mojego dzisiejszego obiadu- placki ziemniaczane dla mnie i dla dziecka - mężowi kupiłam do tego pół kilo serc drobiowych- podsmażyłam je z cebulką i pieczarkami. My z dzieckiem serc nie lubimy- ale chlop uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Tani obiad 11.08.21, 18:59 Pycha są. Ależ bym zjadła. Tylko ja serca akurat gotowe w sosiku. Smaka narobiłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Tani obiad 11.08.21, 22:41 wątróbka, ziemniaki i buraczki bardzo lubię to co piszę większość jajko sadzone + ziemniaki kotlety jajeczne wszelkiego rodzaju kluski i kendle (ja nie lubię ale mój facet to by mógł jeśc codziennie na śniadanie biad i kolacje) naleśniki zapiekanka z ziemniaków, warzyw i odrobiną mięsa albo fasolą z puszki albo groszkiem ryż z warzywami Odpowiedz Link Zgłoś
bakis1 Re: Tani obiad 12.08.21, 21:59 Zupy. Polecam na włoszczyźnie startej i podduszonej na oliwie/ maśle. Mięso już nie jest potrzebne. Od czasu gdy tak gotuje zupy nie gotuje juz na mięsie. Placki, racuchy, naleśniki, kopytka, leniwe - mączne. Ziemniaki/ kasza z jajkiem sadzonym. Zapiekanki z makaronu, resztek warzyw, beszamelu. W sumie pomysłów jest wiele, czasu mniej tylko na gotowanie. Odpowiedz Link Zgłoś