Dodaj do ulubionych

Wątek językowy - słowo

11.08.21, 23:48
"kolubryna".

Kolubryna dosłownie jest to DZIAŁO ŁADOWANE OD PRZODU, innymi słowy rodzaj ARMATY.

Nie ma nic wspólnego z kolumną.

Zatem jeśli ktoś używa tego słowa przenośnie, proszę nie wstawiać tam "m".

Tu do obejrzenia

https://grupabiwakowa.pl/wp-content/uploads/2020/03/90268540_3025991227444784_7624197584743038976_o.jpg

Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 11.08.21, 23:50
      Naści piesku kiełbasy!
      • chococaffe Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:12
        big_grin
      • bialeem Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 02:00
        No właśnie chciałam napisać, że jak ktoś kiedykolwiek oglądał potop, to raczej wietongue_out Nie pamiętam jak ją nazywali w książce, ale chyba też kolubryniasto.
    • ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 11.08.21, 23:59
      Zaiste, całe życie sądziłam, że to jest koluMbryna.
      Ematka uczy i bawi.
      • bywalec.hoteli Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:45
        ja tez tak myślałem smile
    • eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 11.08.21, 23:59
      A w którym miejscu wstawiają to „m”? Bo ja nie słyszałam nigdy innej wersji niż właśnie „kolubryna”.
      • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:00
        Przed "b".
        • gama2003 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:09
          Bo kolumbryna to bardzo zwalista postać płci pięknej a armata niech sobie zostanie kolubryną.
          Się język czepił grubej baby i zostalo.
          • ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:38
            Wydaje mi się, że chodzić może o to, że wstawienie M zaburza nieco akcentowanie, wyraz staje się przez to bardziej - hmm - melodyjny? Oddający dostojność owej obfitej matrony? smile
        • eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:12
          Serio nie wiedziałam, że ktoś mówi „kolumbryna” 🤷‍♀️
          • z.szarych.stron Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:14
            eliszka25 napisała:

> Serio nie wiedziałam, że ktoś mówi „kolumbryna” 🤷‍♀️

Ja od zawsze słyszałam "o, zobacz jaka to kolumbryna!"...i utrwaliło się, co zrobić wink
            • eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:23
              Ja wychowana na „Potopie” i Kmicicu wysadzającym kolubrynę, więc wymowa też mi się utrwaliła. Chyba w moim otoczeniu wszyscy „Potop” czytali albo oglądali, bo nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek mówił „kolumbryna”.
              • daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:26
                bo jak nie to "ociec, prać?"
                • eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:30
                  A opcja po prostu zapamiętania nie wchodzi w grę? 🤷‍♀️
                  • daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:33
                    Nie, musi być motywacja w postaciach Kiemliczów 😃😃🙃

Ja tam się nie mylę. "Potop"- i to nieprawomyślnie, bo najpierw film, a potem książkę, pokochałam jako 8-latka.
                    • eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:13
                      Hehe, z taką motywacją, to faktycznie nie da się zapomnieć 😄

Mnie utkwiła w głowie scena, jak Kmicic się na jednej ręce podciąga na lufę kolubryny. No głupio by było nie zapamiętać, jak się to działo nazywa 😁
          • mid.week Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 22:00
            eliszka25 napisała:

> Serio nie wiedziałam, że ktoś mówi „kolumbryna” 🤷‍♀️

To kobieta-odkrywca, jak Kolumb
    • z.szarych.stron Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:08
      O rety, dzięki...bo ja z tych co wymawiają z M smile
      Słowo ma 2 znaczenia. Jeśli chodzi o rodzaj armaty, to rzeczywiście lepiej bez tego M.
      Ale w tym drugim znaczeniu ( ciężka, duża i niezgrabna rzecz/osoba) to, wybacz, ale z tym M jakoś ładniej brzmi.
      • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:20
        Ale to drugie znaczenie wynika z pierwszego. Armata to duży, ciężki i mało zwrotny obiekt. Zatem chodzi o TO SAMO słowo.
        • z.szarych.stron Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:26
          No dobrze..
          A więc, mając na myśli osobę ( a nie obiekt/rzecz) to lubię mówić kolumbryna wink
        • z.szarych.stron Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:29
          A zupełnie serio: ujrzawszy ( w tamtym wątku) kolumbrynę, pomyślałam o Tobie smile
    • ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:18
      Jestem językowym niechlujem, ale też pozwolę sobie wtrącić swoją propozycję, może akurat ktoś skorzysta.
      Otóż, nie ma czegoś takiego jak "bilans zysków i strat". Bilans i rachunek zysków i strat to dwa różne elementy sprawozdania finansowego. Jeżeli zatem chcemy wyrazić, że dana sytuacja/decyzja okazała się niekorzystna, lepiej powiedzieć, że np. straty przeważyły nad zyskami. Z kolei o tym, że dane elementy się bilansują powiemy wówczas, gdy jeden kompensuje drugi - ale nie wiem, czy w codziennej komunikacji realnie ktoś tak mówi.
      Również załączam zdjęcia poglądowe big_grin
      • panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:22
        Ale tutaj to chyba weszło do języka potocznego i znaczy co innego niż w ekonomii, ludzie to rozumieją jako "analiza plusów i minusów danej sytuacji, decyzji".

A kolubryna w znaczeniu wielka gruba okropna kobieta pochodzi przecież właśnie od tego, że ta armata jest wielka, ciężka do ruszenia itd.
        • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:27
          Aha. Sama lufa od 750 kg do sześciu ton.
        • ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:31
          panna.nasturcja napisał(a):

> Ale tutaj to chyba weszło do języka potocznego i znaczy co innego niż w ekonomi
          > i, ludzie to rozumieją jako "analiza plusów i minusów danej sytuacji, decyzji".

No tak, rozmawiamy o niepoprawnie używanych słowach/zwrotach, więc zaproponowałam swój przykład częstego błędu.

> A kolubryna w znaczeniu wielka gruba okropna kobieta pochodzi przecież właśnie
          > od tego, że ta armata jest wielka, ciężka do ruszenia itd.

Tylko chyba nikt nie polemizuje, skąd pochodzi (chyba, że to nawiązanie do jakiegoś konkretnego wątku), ale kwestia dotyczy nieprawidłowej pisowni/wymowy.

• panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:43
            Jak nie, wyżej masz wpis, że w drugim znaczeniu z "m" jest lepiej.

Moim zdaniem to jest co innego.
            To, o czym Ty piszesz to wyrażenie z ekonomii czyli jakiejś nauki, przeciętnym ludziom nie znane, dlatego nadali temu nieco inne znaczenie i ono teraz tak funkcjonuje w mowie potocznej. To już raczej nie jest błąd tylko inne znaczenie.
            • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:48
              Niby tak, ale jak czytam "atencja do detali" (też nadanie nowego znaczenia podobno), to mnie skręca.

• m_incubo Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 12:01
              Ja mam koleżankę, która twierdzi, że "wziąść" brzmi lepiej, a "wziąć" wygląda głupio i nikt tak nie pisze.
              Czasami nie warto polemizować, jeszcze nie wieszają za bycie nieukiem, co mnie to obchodzi.
      • nickbezznaczenia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 20:44
        To przez Budkę Suflera.
    • tryggia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:34
      Dodam, że uczucie, które towarzyszy mi podczas słyszenia "kolumbryna" lub "schizofremia" to nie flustracja.
      • ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:40
        Ja z kolei nigdy nie słyszałam o flustracji. O labolatorium - jak najbardziej smile
        • mea8 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 11:34
          Labolatorium to moja zmora zawodowa. Miałam firmę z laboratorium w nazwie i adresie mailowym. Koszmar, wiecznie błędy. W końcu nazwę skróciłam, mail został ale nigdy nie dyktuję, zawsze zapisuję. Tłumaczenie, że w takim miejscu pracuje laborant a nie labolant nie działa tongue_out
          • m_incubo Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 12:03
            A miałaś psa labladora? big_grin
            • eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 19:48
              😄
          • princesswhitewolf Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 23:28
            No co, ludzie seplenia w... pismie tez....
            • mama-ola Re: Wątek językowy - słowo 13.08.21, 12:16
              Mylenie R z L to nie seplenienie. Seplenienie dotyczy takich głosek, jak s, z, c, sz, ż, cz.

R-L i czasami R-J myliłam jako dziecko, ale w stopniu umiarkowanym, obecnie tego raczej nie robię, ale zauważam u siebie, że mam tę wadę.
              Rzecz polega z grubsza na tym, że mózg przypisuje słowu dokładnie to samo znaczenie, czy się powie poprawnie czy błędnie, w związku z czym nie rejestruje różnicy. Gdyby ktoś w rozmowie ze mną powiedział "lablador", zapewne nie zauważyłabym tego. Nie wynika to z braku wykształcenia (mam wyższe) czy jakkolwiek rozumianej głupoty, ale tej wrodzonej wady właśnie.
      • panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:44
        Zamrażalka (ciekawe, nawet słownik mi nie podkreśla)
        Dyslekcja
        • ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:03
          Dyslekcja ma pewną - wprawdzie stygmatyzującą - logikę. Dys-lekcja rozumiana jako nienauczalność smile
          • panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:07
            Czyli rozumiana źle.
          • panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:08
            Drugi człon jest od czytania nie od lekcji.
            • ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:10
              Thank you, captain obvious.
              • panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:15
                Następnym razem nie obrażaj ludzi z dysleksją swoją niewiedzą.
                • ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:45
                  panna.nasturcja napisał(a):

> Następnym razem nie obrażaj ludzi z dysleksją swoją niewiedzą.

Dobrze, to może inaczej.

Wątek jest o błędach językowych. Ciekawym elementem jest - przynajmniej dla mnie - zastanawianie się nad genezą danego błędu. Niektóre błędy mogą być zupełnym przypadkiem, który wyewoluował w uzus (np. "odnośnie kwestii"). Inne mogą być wynikiem wymowy, która jest bardziej wygodna i naturalna dla aparatu mowy - czyli np. zmiękczanie/omijanie/dodawanie określonych głosek ("w pozytywiŹmie, "labolatorium"). Inne - z zastosowania fachowej terminologii w niewłaściwym kontekście. A jeszcze inne z błędnej logiki słowotwórczej - i tu jest nasz przykład dyslekCji. Czyli powyższe odnosiło się nie do mojego przekonania, że "dyslekcja" to właściwa pisownia, ale było mini-tezą skąd błąd mógł się wziąć w języku. Tak, wiem, że dysleksja wywodzi się od lexis. Napisałam wręcz, że taki źródłosłów miałby charakter stygmatyzujący, więc zarzut obrażania jest tu kuriozalny.

Jaśniej nie potrafię.
                  • panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:48
                    Nie pisałaś o błędzie.
                    Pisałaś o rzekomej logice.
                    • ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 10:11
                      Logice, która może stać za danym błędem. Zlituj się.
                  • m_incubo Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 12:05
                    ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Jaśniej nie potrafię.

Nawet nie próbuj. Rzucasz perły przed wieprze.
                    • 1matka-polka Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:09
                      m_incubo napisała:

> ludzikmichelin4245 napisał(a):
                      >
                      > > Jaśniej nie potrafię.
                      >
                      > Nawet nie próbuj. Rzucasz perły przed wieprze.
                      >
                      >
                      >

Niektorzy ludzie sa glupsi od innych, inni tak zacietrzewieni, ze emocje odcinaja im mozg, jeszcze inni nie dosc, ze glupi to nadmiernie pobudzeni... do ktorej kategorii nalezy panna. nasturcja?
                  • zona_glusia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 18:19
                    >czyli np. zmiękczanie/ ("w pozytywiŹmie,).
                    Byłam parę lat temu na wykładzie popularyzującym wiedzę o języku. Pani profesor prosiła publiczność o wymawianie różnych wyrazów. Sporo osób zmiękczało różne słowa, w których to zmiękczenie raczej nie występuję. Profesor postawiła ostrożnie tezę, że być może to zmiękczanie jest lub staje się charakterystyczne dla ludzi zamieszkujących mój region.
            • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:14
              Ludzie nie znając słowa upodabniają je do słowa sobie znanego.
              • atoness Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 13:48
                Właśnie. Dziecięciem będąc, uważałam, że mówienie prognoza to błąd. Prawidłowa forma to probnoza, bo to taka próba (przewidzenia czegoś). Nie znałam słowa gnoza, więc wykombinowałam z tego, co znałam. Stąd się te błędy biorą. Zamrażalka jak pralka, dlaczego nie.
                • zona_glusia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 18:19
                  Miałam tak samo smile
                  • atoness Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 23:20
                    O rany! Tyle lat byłam z tym sama 😃
      • 1matka-polka Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 10:38
        Jeszcze kondony🤷‍♀️
        • mae224 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 13:52
          I pernamentny.
          • 1matka-polka Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:10
            Boljer, tu juz mnie trzepie😬
      • z.szarych.stron Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:32
        tryggia napisała:

> Dodam, że uczucie, które towarzyszy mi podczas słyszenia "kolumbryna" lub
        > "schizofremia" to nie flustracja.

E tam, nie denerwuj się...przecież to błahoTka!

• daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:42
      Dobra, z mojej działki-do sądu należy się stawić, broń boże nie wstawić (wykształconym ludziom się ten błąd zdarza).

• panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:45
        Można się najpierw wstawić a potem stawić (osobiście bym nie zalecała, ale technicznie możliwe) smile
        • daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:48
          Tak, ale jednak grozi kara porządkowa 😃😃😃
          • ludzikmichelin4245 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 00:59
            Są też sprawy, w których warto się zastawić, by się postawić.
      • eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 01:17
        Niektórzy „wstawiają” się również do różnego rodzaju urzędów. Nic dziwnego, że potem załatwianie spraw urzędowych tak długo trwa 😄
        • fortalesa Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 10:42
          Poprawiacie takie błędy u kogoś?
          Mam znajomego (dalszego raczej) który nagminnie używa zwrotu "et tecera et tecera". Kilkukrotnie w ciągu kilkuminutowej wypowiedzi. Tak mnie to razie, że kilka razy podczas mojej wypowiedzi zastosowałam poprawną formę - ale nie dotarło. Lubię człowieka, bardzo inteligentny - pewnie gdzieś źle przeczytał i tak się za nim ciągnie .... jak mu pomóc?smilesmile
          • alpepe Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 11:56
            pewnie mu się kojarzy z etc., stąd przestawienie sylab.
            • atoness Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 13:49
              My w pracy miewamy amragedon, a przynajmniej jedna koleżanka tak twierdzi.
              • 1matka-polka Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:11
                Jedna kolezanka robila remont, bo miala wypatrzone okna😃
                • eliszka25 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 19:53
                  1matka-polka napisała:

> Jedna kolezanka robila remont, bo miala wypatrzone okna😃
                  >
                  Wypatrzone okna mi się podobają 😄. Użyję takiego argumentu, jak będę chciała robić remont 😁.
                  • daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 20:06
                    Była wypuczona klepka mogą być wypatrzone okna
                • atoness Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 23:22
                  To jest cudowne! Czyli okna mogą się jednak zużyć w tym sensie.
                  • 1matka-polka Re: Wątek językowy - słowo 13.08.21, 08:39
                    atoness napisała:

> To jest cudowne! Czyli okna mogą się jednak zużyć w tym sensie.

Skoro ktos ciagle przez nie patrzy, to w koncu sie wypatrzyły. Logiczne🤪
          • daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 19:37
            fortalesa napisał(a):

> Poprawiacie takie błędy u kogoś?

Albo z naciskiem powtarzam kilka razy prawidłową wersję, albo jednak zwracam uwagę jeśli mi się klient chce "wstawić do sądu". 9/10 sędziów oleje. A 1/10 będzie komentował
      • wapaha Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:26
        daniela34 napisała:

> Dobra, z mojej działki-do sądu należy się stawić, broń boże nie wstawić (wykszt
        > ałconym ludziom się ten błąd zdarza).
        >

może dlatego, że sporo tych dorosłych ( mężczyzn) musiało się wstawić na kwalifikację do służby wojskowej
    • backup_lady Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 13:54
      Tekst linku
    • wapaha Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 14:27
      Ja pragnę zwrócić uwagę z kolei na fakt, że tak naprawdę nieliczne kobiety mają cellulitis. Jesli już to cellulit .
    • al_sahra Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 18:53
      Nigdy przedtem nie słyszałam o “kolumbrynie”, ale bardzo mi się to słowo podoba i od dzisiaj będę tak mówić.
    • ga-ti Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 19:14
      Ja bez m, ktoś wielki, olbrzymi, zwalisty, ale też taki hm, absorbujący swoją wielką osobą smile
    • 7katipo Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 20:06
      Kto uważnie i nabożnie czytał Potop, jakieś 385 razy, to wie, że - i co to - kolubryna 😋
    • b.bujak Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 20:55
      to ode mnie parę słów o wapniu:
      WAPŃ (calcium) to pierwiastek chemiczny - polecany przez lekarzy jako środek wspomagający przy problemach alergicznych itp... apteka sprzedaje wapń w różnych związkach chemicznych (np jako mleczan) ale nie w postaci WAPNA,
      WAPNO - w kilku odmianach, ma zastosowania raczej inne niż medyczne (tlenek i wodorotlenek wapnia to substancje żrące, najbardziej znane zastosowanie to zaprawy murarskie)
      jest jeszcze amelinium, ale jeszcze mało rozpowszechnione w mowie codziennej smile
      www.youtube.com/watch?v=u-ZarTwE64c
      • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 20:58
        Niestety, nawet apteki nazywają środki na bazie wapnia "wapnem". Wpisz w google "wapno" i zobacz sobie.
        • b.bujak Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:00
          taki-sobie-nick napisała:

> Niestety, nawet apteki nazywają środki na bazie wapnia "wapnem". Wpisz w google
          > "wapno" i zobacz sobie.

wiem,
      • princesswhitewolf Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 23:29
        >polecany przez lekarzy jako środek wspomagający przy problemach alergicznych

Juz nie wg ostatnich badan. Ale polecają np kobietom w wieku menopauzalnym
    • nickbezznaczenia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:02
      Dorzucę wymowę nazwisk ze zmiękczeniem: -si i - ci

Z sikorką te same osoby nie mają problemu/ Często są to dziennikarze.
      • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:05
        Można przykład?
        • nickbezznaczenia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:10
          C - i- tko, S - i -dor , S - i -dorkiewicz
    • nickbezznaczenia Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:16
      dekolD
      • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:20
        Precz z dekoldem!
    • daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:27
      Jeszcze jedno: zagwozdka (od gwoździa). Nie zagwostka (od nie wiem czego).
      • panna.nasturcja Re: Wątek językowy - słowo 13.08.21, 23:19
        Mnie jeszcze rusza "zasypywanie gruszek w popiele" i "podwinęła mu się noga".
        • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 13.08.21, 23:22
          To samo. Zastępowanie nieznanych słów znanymi. Mnie też wkurza.
    • kokokoko_euro_spoko Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:41
      Koleżanka ma w ogródku dendrony. Najpierw się wszyscy pochichali, po czym co do jednego tak nazywają te rośliny. Szybciej jest.
      • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:43
        RODO-dendrony?
        • kokokoko_euro_spoko Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:46
          Tak. Zanonimizowane 😂
          • daniela34 Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 21:59
            Pan Marcin plecie dendrony!”
            „Z czego plecie?”
            „Ano – z łyka.
            Taki dendron upleciony
            Jest podobny do koszyka.
            Po cichutku się wymyka,
            Niespodzianie psa nastraszy,
            Wrzuci stary gwóźdź do kaszy,
            Wszystkie jabłka zerwie z drzewa,
            Z garnków wodę powylewa,
            W oknach szyby powybija,
            Wysmaruje miodem stryja,
            Ciotkę weźmie na barana,
            Sad posypie Śniegiem w lecie…
            Nie wierzycie?”
            „Proszę pana,
            Takie pan dendrony plecie!”

• kokokoko_euro_spoko Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 22:06
              Piękne! Przejdą mi teraz dendrony na androny.
          • taki-sobie-nick Re: Wątek językowy - słowo 12.08.21, 23:25
            RODO-wite RODO-dendrony z RODO-s.
    • taki-sobie-nick "Niejaki" to NIE TO SAMO co "nijaki" 13.08.21, 23:03
      sjp.pl/niejaki

sjp.pl/nijaki
      (a tym bardziej nie to samo co "nijako" - vide wątek o Wieliczce)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka