Dodaj do ulubionych

Kolejny wątek dot obiadów

12.08.21, 09:49
Kolejny wątek obiadowy. Mam ochotę na coś innego, jakieś nowości. Poszukuję inspiracji. Jakie są Wasze sprawdzone przepisy? Co gotujecie? Co macie dzisiaj? Może czymś się akurat zainspiruje, bo brakuje mi pomysłów już
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 10:46
      Miały dziś być zwykłe mielone. Później pojawił się pomysł, by zrobić zapiekankę z makaronem, mielonym mięsem, warzywami, sosem pomidorowym i serem. Ale dziecko wczoraj zakupiło makaron na lazanię i dziś od rana kombinują z przepisem. Co im wyjdzie to nie wiem, obiecaliśmy, że zjemy wink

      Ja bym mogła jeść zupy i jakieś kluchy, na słodko też lubię, a w sezonie letnim to lekko, sezonowo. Ale mam bardzo mięsożerną rodzinę, więc mięso. I dożo warzyw, sałatki, surówki, lubimy też kasze i ryż. Dzieci też lubią eksperymentować w kuchni, więc pojawiają się różne smaki.
    • sandy_cheeks Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 10:58
      Ide po najmniejszej linii oporu, w ostatnich dniach melismy na obiad: fasolke szparagowa ze smazona bulka, palki kurczaka z kasza jeczmienna, gotowana kukurydze, pierogi z auchana, pizze z pobliskiej pizzeri.
      Do tego zupy: pomidorowa, krupnik i ogorkowa...
    • daniela34 Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 11:02
      W tym tygodniu były: pałki z kurczaka z jabłkami i boczkiem, roladki z wyluzowanych udek kurczaka z pieczarkami i serem, mielone, barszcz, ogórkowa, pomidorowa, dziś będzie jajko sadzone, ziemniaki i fasolka szparagowa oraz wczorajsza pomidorowa. A jutro być może pierogi z jagodami, o ile jeszcze u nas na targu będą
    • ms.piggy Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 12:17
      w poniedziałek: szarlotka prosto z piekarnika
      wtorek, środa, czwartek i piątek - fasolka szparagowa z masłem, sama, bez żadnych innych dodatków
      sobota - będzie żurek
      niedziela - roladki z indyka + kluski sląskie
    • solejrolia Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 12:34
      Dziś?
      Dziś to akurat mamy bardzo tradycyjny obiad- rosół domowy, prawie 5 godzinę pyrka sobie w garnku, chyba zaraz dorwę się do michy wink

      Jak potrzebuję jakiejś zmiany, to wracam do tradycyjnej kuchni polskiej, takiej, co to gotuje się, przyrządza długoooooo.
      Bo na co dzień to jadamy szybkie potrawy. I gotuję mało pracochłonne rzeczy. W dodatku na dwa- trzy dni od razu.
      Więc jak podam np moje, domowe pampuchy z żeberkami, albo jakąś pieczeń z garnka rzymskiego, itp,
      to jest dopiero COŚ. wink

      O, od paru dni chodzą za mną knedle. (Były z truskawkami, może teraz z jabłkiem ?)
      • qwirkle Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 21:38
        solejrolia napisała:

        > Dziś?
        > Dziś to akurat mamy bardzo tradycyjny obiad- rosół domowy, prawie 5 godzinę pyr
        > ka sobie w garnku, chyba zaraz dorwę się do michy wink
        >
        > Jak potrzebuję jakiejś zmiany, to wracam do tradycyjnej kuchni polskiej, takie
        > j, co to gotuje się, przyrządza długoooooo.
        > Bo na co dzień to jadamy szybkie potrawy. I gotuję mało pracochłonne rzeczy. W
        > dodatku na dwa- trzy dni od razu.
        > Więc jak podam np moje, domowe pampuchy z żeberkami, albo jakąś pieczeń z garnk
        > a rzymskiego, itp,
        > to jest dopiero COŚ. wink
        >
        > O, od paru dni chodzą za mną knedle. (Były z truskawkami, może teraz z jabłkiem
        > ?)
        >
        Śliwki już są, że śliwkami zrób wink i sosem krówkowym
    • mia_mia Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 12:46
      U mnie dziś wyczekany przez syna makaron z pomidorami, w wersji dla męża z tuńczykiem. Potem do poniedziałku nic, bo rodzina wyjeżdża. W przyszłym tygodniu kurczak duszony z kurkami w śmietanie, zupa z kurek, bo zaraz się sezon skończy. Kurki też fajnie smakują w risotto.
      Na lato dobra jest kuchnia tajska i okoliczne jeśli lubisz, śródziemnomorska (np. dorada, labraks z pieca, a z łatwo dostępnych pstrąg zamiast nich), jakaś moussaka. Jeśli lubisz to makaron z owocami morza
      Z polskiej może pulpety rybne, sandacz w papilotach, lin w śmietanie (tylko trzeba mieć dostęp)
      A może spróbuj mięs, które rzadziej się robi np. jagnięcina, królik

    • shumarii Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 13:44
      Dzisiaj pieczony schab, pieczone ziemniaki, mizeria i warzywa z wody( kalafior i brokuły)
      Jutro na lunch ogórkowa później domowa pizza
      Sobota lunch steak sandwich , kolacja stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym
      Niedziela rosół, kolacja jeszcze bez planu.

      Uprzedzę ewentualne pytania: tak zawsze mam menu zaplanowane na tydzień z góry.
      • mia_mia Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 13:58
        Taka kanapka na obiad to też miła odmiana. Ja ostatnio robiłam na wyjeździe hamburgery, miałam takie prawdziwe, dobre bułki i super burgery (moja eko siostra przywiozła), wyszły wyższe niż szersze, miały być na lunch, a na obiad już nikt nie poszedł i kolacja też była symboliczna. Można jeszcze dorzucić frytki, wtedy pełna rozpusta.
        • shumarii Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 14:13
          Tak, te kanapki to „die for” dla mojego męża.
          W Chinach dobre pieczywo oraz mięso nie rośnie na drzewach, wiec siła rzeczy wszelkie miesiwa p, bagietki, ciabatty i inne takie zamawiamy tylko i wyłącznie z polecenia. Taki lunch fajnie uzupełnia surówka ze szpinakiem, bekonem i suszonymi pomidorami, o której już kiedy tu pisałam.
          Hamburgery tez właśnie często robimy. Bułki robie hurtowo i mrożę. Dzieciaki uwielbiają z rukolą karmelizowaną cebula i cała gamą warzyw.
    • szafireczek Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 15:04
      Poniedziałek, wtorek, środa, dziś i jutro - obiad zakupiony w kuchni za ścianą na wynos, co tam mają w menu...jak sie poźno przychodzi, to wyboru już dużego nie ma, za to zawsze jest danie dnia de lux - dzisiaj chciałabym to: szaszłyki drobiowe/sos tzatziki, ale jak znam życie został filet z kurczaka. Przynajmniej zawsze świeże i smaczne.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 16:16
      Dzisiaj moje popisowe danie wujowej pani domu - mięso mielone smażono-duszone z warzywami i wymieszane z makaronem. To bardo częsty obiad u mnie, zamiast makaronu daję na zmianę ryż lub ziemniaki (nie osobno, tylko jako jeden z warzywnych dodatków). Nie próbowałam jeszcze zrobić z kaszą, pewnie też wyjdzie co najmniej zjadliwe smile No i kombinacje warzyw się zmieniają (dzisiaj była marchew, pieczarki, groszek zielony i cukinia) - zawsze za to jest cebula i czosnek, i dużo ziół prowansalskich smile
      • bene_gesserit Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 18:59
        To, o czym piszesz jest świetne, poza tym nie może się znudzić, skoro za każdym razem jest inne smile
        (Z kaszą, np gryczaną, wyjdzie genialnie, IMO lepiej, niż z makaronem czy ziemniakami. A, do tego między warzywami genialnie pasuje ogórek kiszony w kostce albo słupkach, lekko podduszony. I koperek. Plus np pieczarki i papryka).
    • enigma81 Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 18:17
      U mnie dziś była ryba + kiszona kapusta.
      Jutro leczo, a dla dzieci kotlety z cycka i kalafior, do tego może frytki jak będą chcieli.
      W weekend chłodnik, resztki leczo i domowe burgery. Gorąco ma być więc nie szalejemy bo jeść się nie chce a gotować tym bardziej
    • bene_gesserit Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 18:51
      - ciecierzyca po pendżabsku (oczywiście, można kupić gotową, świetną mieszankę przypraw - chana masala)
      - aloo gobi (pierwszy raz robiłam z przepisu z orzeszkami ziemnymi - w większości receptur tego nie ma, ale IMO są konieczne)
      - udka po cygańsku (poniżej wątku otwierającego moje światłe uwagi - polecam tę wersję, bez cukru i wegety)
      - babka z kaszy i ziemniaków (plus sałata i małosolne albo plus sos z czegokolwiek i sałata i małosolne)
      - pulpety w sosie z ogórków (mąka w sosie niepotrzebna, warto dodać koperek i czosnek, a wcześniej liście laurowe i ziele angielskie)
      - zupa kurkowo-orzechowa

      Poza tym polecam niemal każdy przepis Yotama Ottolenghi (kilkaset na Guardianie, albo w książkach do kupienia). O ile oczywiście lubisz przepisy z tysiącem przypraw w składzie smile
    • siwa-faryzeuszka Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 19:03
      Może zainspiruje:
      Kiedy gotował się makaron tagiatelle, na patelni przygrillowałam cukinię pokrojoną w kostkę, z przyprawami (papryka, zioła prowansalskie, do warzyw, majeranek).
      Na drugiej patelni prażyła się garść mieszanki nasion.
      Do podgrillowanej cukinii dolałam dwie łyżki wazowe wody z makaronu i pokrojony w kostkę cammembert. Do powstałego sosu dorzuciłam podprażone nasiona.
      Odcedziłam makaron. Do sosu wrzuciłam zawartość dwóch niedużych puszek tuńczyka w sosie własnym, do tego makaron. Wymieszałam, podałam z łyżeczką tartego parmezanu. Danie z serii złoty a skromny wink
    • ritual2019 Re: Kolejny wątek dot obiadów 12.08.21, 21:13
      Dzis partner goyowal, bylo linguine z pomidorami, filetem z tunczyka, wielkimi krewetkami i kalmarami, do tego biale wino. Wczoraj hot dogs z dodatkami. Przed wczoraj gnocchi zapiekane z sosem z pomidorami i chorizo.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka