Dodaj do ulubionych

Chwalę się 😅

16.08.21, 16:14
Mój 15-latek zdał certyfikat Cae (c1) z angielskiego na ocenę A, ma 207 punktów, czyli wskoczył na c2. Ale jestem z niego dumna : )
I teraz, przy okazji, zastanawiam się, co z takimi młodymi ludźmi robią w szkole średniej (on zaczyna od września) na lekcjach angielskiego. W podstawówce on nudził się okrutnie bo wszystko dawno już miał w szkole językowej. Czy mówić nauczycielowi od angielskiego o tym, że on ma ten certyfikat?
Obserwuj wątek
    • ruscello Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:24
      Gratulacje smile Od jakiego wieku chodził do szkoły językowej? Rozglądam się za czymś dla córki (o ile dobrze pamiętam, to samo miasto), ale chyba już po skończeniu przedszkola.
      • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:35
        W przedszkolu miał codziennie 30 minut angielskiego, a od 1 klasy 2 razy w tygodniu do szkoły językowej.
      • heca7 Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:47
        Moja zaczęła mając 3,5 roku w prywatnej szkole językowej. Potem latami przychodził (2x tyg.) młody student, który doszlifował jej język- świetny pedagog. Teraz ma 19,5 i została sama w Arnhem, musi tam iść jeszcze do urzędu, założyć sobie konto w banku i wziąć nowy abonamant na telefon. Mówi płynnie. Zresztą jak słyszałam dzieciaka, którego rodzice z Rumunii na te studia przywieźli też mówił płynnie.
        Córka też zdała na C2.
        • ruscello Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 17:10
          Zdolne dzieci smile To nie będę zwlekać z lekcjami angielskiego, tym bardziej, że pewnie za 20 lat będą potrzebne dwa języki obce na dobrym poziomie 🤔
        • andace Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 10:50
          Heca, nie wiem czy już córka kupiła abonament ale polecam Lebara (na sieci KPN), najlepsza opcja na rynku (poza tym ma rozmowy do PL i do wszystkich krajów EU bez ograniczeń). Zarówno na kartę jak i na abonament. Przez pierwszy rok przerobiłam większość operatorów i Lebara wychodzi najtaniej za jakość i opcje jakie oferuje. Korzystam nawet będąc w PL. Płace 15 euro miesięcznie.
          • heca7 Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 16:22
            Dzięki, zaraz jej napiszę smile
    • heca7 Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:25
      Co robią? Nudzą się, gadają z lektorem języka o doopie Maryny a reszta, która ledwo duka (są takie osobniki) siedzi jak na tureckim kazaniu. Prace oddają przed czasem i liczą muchy na suficie. Jak nie powiesz nauczycielowi to sam się domyśli i syn mu powie. Po angielsku tongue_out wink
      A w ogóle to gratulacje smile
      • daniela34 Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:29
        Nie ma podziału na grupy czy grupa "zaawansowana" też duka?
        • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:37
          No jest chyba. Ma być test poziomujący we wrześniu. Ja jedyną nadzieję pokładam w angielskim technicznym/informatycznym bo on do technikum idzie
          • daniela34 Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:39
            To trzymam kciuki za grupè zaawansowaną wink
          • wkswks Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 17:18
            A nie ma wyboru języków? Ja sto
            Lat temu w liceum miałam wybór zaawansowany niemiecki lub angielski do tego francuski lub rosyjski. Bo języki były w grupach a nie w klasach.
        • heca7 Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 19:30
          Czasem to zależy od liczebności klasy. Ale w grupie zaawansowanej są też dzieciaki, które na pewno nie zadałyby egzaminu na poziomie C2 tylko po prostu dobrze sobie radzą.
      • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:36
        Dzięki 😁
    • kosmos_pierzasty Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:26
      Gratulacje!
      • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:42
        Dziekuję 😊
    • princesswhitewolf Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:27
      no gratulacje ale mialam nadzieje ze zobacze jakiegos ladnego psa jako powod do chwalenia sie uncertain
      • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:39
        A nawet mam ładnego psa, kiedyś wstawiałam tu zdjecia w wątku o zwierzakach. Mam shih tzu słodziaka, prześlicznego naprawdę.
    • koko8 Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:35
      Gratulacje dla syna smile
      Certyfikat w średniej szkole raczej nikogo nie interesuje. Sama biegła znajomość języka jest przydatna w klasach IB i dwujęzycznych, ale to jest weryfikowane egzaminem przy rekrutacji.
      • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:41
        A gdzieś mi się o uszy obiło że jak się maturę z angielskiego dobrze zda to to jest równoznaczne z poziomem czy tam dokumentem że masz poziom b2. Nie działa to w drugą stronę, że jak ma ten certyfikat to nie musi matury zdawac? 😆
        • dominika9933 Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 16:48
          Gratuluję, brawo smile Raczej będzie się nudził, chyba, że faktycznie będzie szlifował język techniczny/kierunkowy.
        • leyla76 Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 19:04
          Moja córka właśnie tak miała. Zdała cambridge na poziom A (c2), a w szkole (szwajcarskie gimnazjum) i tak musiała zdawać maturę z angielskiego i tu dostała certyfikat cambridge poziom B2.
    • paulownia88 Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 17:17
      Gratuluję serdecznie. Ale bądźcie też sprawiedliwe - nie każdy ma środki, żeby wysyłać dziecko kilka razy w tygodniu na dodatkowe lekcje angielskiego. Na przykład u mnie na wsi - najbliższe większe miasteczko, gdzie są szkoły językowe jest 25 km od naszej wsi. Dlatego czasami zdarzają się "dukajacy" - nie dlatego, że dzieci niezdolne, tylko nie mają jak.
    • cosinuss Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 17:17
      super! niech robi w LO olimpiadę. Syn przyjaciółki zrobił w I klasie i jest zwolniony z matury, równiez z rozszerzenia, jeśli ang by wybrał no i ma wstęp na sporo kierunków studiów - możesz sprawdzić np na UW jest rozporządzenie rektora na 3 lata.
      A na lekcjach po prostu będzie czytał książki, które są w danym roku obowiązkowe na olimpiadę i tyle.
      • karme-lowa Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 17:21
        Super! Gratulacje dla syna!
        • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 21:54
          Dziekuję
      • tinywee Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 09:35
        "no i ma wstęp na sporo kierunków studiów - możesz sprawdzić np na UW jest rozporządzenie rektora na 3 lata."

Między innymi na takie kierunki jak ekonomia, informatyka czy matematyka (sic smile.
        • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 11:17
          I to jest dobra wiadomość 🙂
        • cosinuss Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 15:44
          a to fakt. Z drugiej strony olimpiada informatyczna daje wejście na medycynę, co prawda nie w Warszawie, ale w Warszawie laureat matematycznej już może zostać studentem medycyny.
          Olimpiada to nie tylko znajomość języka - sporo dzieci dwujęzycznych co roku próbuje bez skutku. Trzeba być dość dobrze obeznanym w kulturze anglosaskiej - zwyczaje, literatura, popkultura, a na części ustnej wykazać się sporą elokwencją i wszechstronnością. Więc rektorzy wychodzą z założenia, ze jak się ktoś nauczył do olimpiady, to się wszystkiego nauczy. I ma racje moim zdaniem.
          • tinywee Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 18:53
            „Olimpiada to nie tylko znajomość języka”

Można by chyba dodać: znajomość języka w ujęciu Henrykowskim – a to poniekąd kategoria sama w sobie smile

PS. Gratulacje dla młodego.
    • melisananosferatu Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 18:41
      Gratulacje!
      • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 21:54
        Dzięki
    • pitupitt Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 19:04
      Nie wiem, może postaraj się mu załatwić indywidualny tok nauczania?
      • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 21:59
        Przemyślę to 🤣
    • saszanasza Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 19:09
      Gratuluję. Moja 13 latka będzie w najbliższym roku szkolnym zdawała FCE, co dalej - zobaczymy.
      • saszanasza Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 19:14
        saszanasza napisała:

> Gratuluję. Moja 13 latka będzie w najbliższym roku szkolnym zdawała FCE, co dal
        > ej - zobaczymy.
        >

W zasadzie to już 14 latka! 13 lat skończyła w czerwcu😅
    • leyla76 Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 19:15
      Gratulacje i ja sie tez przy okazji pochwale😁.
      Córka zdała cambridge w grudniu. Dostała 225 punktów.
      Nie chodziła do szkoły językowej, ale do 8 mego roku życia mieszkała w UK, teraz Szwajcaria.
      Po przeprowadzce do Szwajcarii angielski tylko w szkole ale w sumie dla niej angielski jest właściwie jak język ojczysty, bo ona funkcjonuje po angielsku.
      Jeszcze raz gratulacje.
      • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 19:37
        No i dla córki też gratulacje 🙂 my nigdy nie mieszkaliśmy za granicą a w kraju angielskojęzycznym byliśmy raz. Ale plany podróżowania młody ma, więc język potrzebny. On też uczy się hiszpańskiego, tak na b2 już umie, więc dogadał by się.
    • bei Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 21:45
      GRATULACJE! Nie myślicie o liceum językowym? Moj jest starszy o rok, dwa lata temu wylądował właśnie w takim, jest bardzo zadowolony, rozwija się i ma z tego frajdę. Cea dopiero teraz zdawał na C1, uzyskał 202 punkty.
      • 1papryczka.chili Re: Chwalę się 😅 16.08.21, 21:58
        On idzie do technikum na informatykę. Technikum bardzo dobre, 5 miejsce w Polsce w rankingu Perspektywy. Sam wybrał tą szkołę i ten kierunek. W informatyce angielski jest bardzo ważny, więc ibtak mu się przyda.
        • bei Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 10:17
          Świetnie, ze już wie, co chce robić!
    • taki-sobie-nick Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 00:13
      Nic nie robią. Nudzą ich. Może dałoby się go zwolnić?
    • aracon Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 10:06
      Moja 17 latka zdała właśnie CPE i tym samym potwierdziła poziom C2. Faktycznie może podpowiem jej info o olimpiadzie. W szkole ma trochę na pieńku z nauczycielkami angielskiego, bo nie chce jej się nic robić. Certyfikat przydał się mojemu starszemu dziecku, chociażby do znalezienia chętnych uczniów w ramach korepetycji.
    • primula.alpicola Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 10:15
      O brawo!
      W szkole średniej niech się skupi na wygraniu konkursu kuratoryjnego, co oszczędzi mu zdawania matury z angielskiego.
      • bei Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 10:19
        Matura to już lżejsza po takim treningu
    • mama-ola Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 14:18
      > I teraz, przy okazji, zastanawiam się, co z takimi młodymi ludźmi robią w szkole średniej

Nie wiem, jaka jest średnia krajowa, ale w liceum mojego syna to strata czasu. Nauczycielka mówi do uczniów głównie po polsku. Mój syn jest typem przekornym, więc mówi do pani wyłącznie po angielsku, czasem jest to dialog: pani po polsku - syn po angielsku. Kiedyś go zapytała, czy mieszkał w Anglii, bo sądziła, że mówi po angielsku, bo tak mu łatwiej. A on tylko chciał jej dać coś do zrozumienia.
      • bei Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 15:06
        Współczuję synowi tych lekcji. U nas już od przedszkola nauczyciele mowili do dzieci głównie po angielsku. Mój syn nie chodził przed liceum do szkoły językowej. Od czwartej klasy szkoły podstawowej dzieci były rozgadane , i startowały w konkursach ( z powodzeniem). Nauczyciel angielskiego uczył tez muzyki, i wówczas dzieci również miały możliwość rozmow po angielsku. Nawet pani polonistka rozmawiała w czasie przerw z chętnymi po angielsku ( w innej szkole uczyła angielskiego)
      • tairo Re: Chwalę się 😅 17.08.21, 19:47
        Bhawo syn, ale pokazał tej głupiej babie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka