Dodaj do ulubionych

Góry Izerskie/Sowie

29.08.21, 17:59
Tak się zastanawiam, czy by się nie wybrać pod koniec wrzesnia, tam jest podobno bardzo ładnie.
Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś sprawdzone miejsca, noclegi, szlaki (bardziej spacerowe, bo nie mam butów do chodzenia po prawdziwych górach)? Albo jakieś atrakcje w miarę w pobliżu?
Z góry bardzo dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:05
      izery to góry na rower albo biegówki. odradzam do chodzenia.
      • morekac Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:17
        Izerskie mogą być jak najbardziej spacerowe, a na znaczną część tras nie są potrzebne buty do chodzenia po górach.
      • abecadlowa1 Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:23
        Pomiędzy Izerami a Sowimi są jeszcze Karkonosze i Góry Stołowe i kilka pomniejszych pasm. Ale jeśli wybierasz spośród tych dwóch pasm, to w Sowich masz większe zagęszczenie szlaków i więcej atrakcji poza szlakiem (Walim, Twierdza Srebrnogórska). Z kolei w Izerach masz miejscowość uzdrowiskową Świeradów Zdrój, Izerski Park Ciemnego Nieba (jeżeli lubisz po ciemku), całkiem atrakcyjny zamek Czocha i niedawno otwartą wieże Sky Walk.

Dużo atrakcji typu wycieczki, nocne zwiedzania z lampami naftowymi znajdziesz tu: discoversilesia.pl/

Noclegów nie polecę, bo ja nocuję zawsze w schoniskach górskich, które swoim standardem urągają godności ematki.
        • gaskama Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:32
          Lubisz naleśniki biszkoptowe z jagodami? 😉
          • morekac Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:34
            Mniam.
          • abecadlowa1 Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:36
            gaskama napisała:

> Lubisz naleśniki biszkoptowe z jagodami? 😉
            >

Nie znam nikogo, kto by nie lubił
            • gaskama Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:39
              Fakt.
            • biala_ladecka Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 23:11
              abecadlowa1 napisała:

> gaskama napisała:
              >
              > > Lubisz naleśniki biszkoptowe z jagodami? 😉
              > >
              >
              > Nie znam nikogo, kto by nie lubił

Zgłaszam się! big_grin
              • gaskama Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 23:12
                Te z Chatki ci nie smakują? Dla mnie to rytuał.
          • siwa-faryzeuszka Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:51
            gaskama napisała:

> Lubisz naleśniki biszkoptowe z jagodami? 😉

Chatka Górzystów!
        • beneficia Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 19:14
          ab Z kolei w Izerach masz miejscowość uzdrowiskową Świeradów Zdrój, Izers
          > ki Park Ciemnego Nieba (jeżeli lubisz po ciemku), całkiem atrakcyjny zamek Czoc
          > ha i niedawno otwartą wieże Sky Walk.
          >
          > Dużo atrakcji typu wycieczki, nocne zwiedzania z lampami naftowymi znajdziesz tu: discoversilesia.pl/
          >
          O dzięki, to brzmi super!
          Zaraz sprawdzę to z lampami
          • abecadlowa1 Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 19:39
            To masz jeszcze tu:
            zamekczocha.com/atrakcje/nocne-zwiedzanie-zamku-czocha/
    • gaskama Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:17
      Izery ... to najpiękniejsze miejsce na świecie. Nie ma co polecać. Tam wszystko jest cudne.
      • abecadlowa1 Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:26
        Kurcze, dla mnie to takie niesamowite, gdy ktoś tak sądzi o miejscu, które ja mam pod nosem.
        • gaskama Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:30
          Boszeee, jak cu zazdroszczę. Ale mieszkasz we Wrocławiu, czy rzeczywiście gdzieś w Izerach?
          • abecadlowa1 Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:34
            Półtorej godziny drogi od Świeradowa. Tak akurat na jednodniowe wycieczki.
            • gaskama Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:42
              Zazdroszczę. Lato bez polany izerskiej to nie lato. Ale Sky Walk jest okropny. Bardzo zaburza piękno krajobrazu.
    • wkswks Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:38
      Trochę duży rozstrzał. Powiem tylko ze wieża na wielkiej sowie została pod koniec sierpnia zamknięta i otworzona zostanie w 2023.
      • beneficia Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 19:30
        Jechałabym z Wrocławia, więc wszystko mi jedno smile
        Na razie skłaniam się ku górom Izerskim, po odpowiedziach dziewczyn i internetu
        • b.bujak Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 22:13
          beneficia napisała:

> Jechałabym z Wrocławia,

eee? Z Wrocławia i taka rozkmina ?
          Mozesz w te gory jezdzic w kazdy weekend, a juz tym bardziej w Sowie
      • biala_ladecka Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 23:12
        To akurat niewielka strata wink
        • wkswks Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 23:22
          No to nocleg w Świeradowie i heja. Trasa ze swieradowa do chatki gorzystow jest nudnawa, ale z chatki do szklarskiej super. Tak samo nie znoszę asfaltowki na stóg izerski. Ale ten szlak po trasie narciarskiej- juz lepiej. Ze stogu mozna iść na smrek. Tam są lajtowe trasy. Tylko taka uwaga odnośnie obuwia- te buty trekingowe nie przemykają, a sportowe tak. Jesienią to jednak mokro jest.
    • niktmadry Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:39
      Bylam. Nocowalam w Osiecznicy. Osrodek Midgard. Domki artystyczne, nigdzie indziej takich nie widzialam, czyste, zadbane ale nie wiem czy we wrzesniu nie bedzie tam zimno. Pasuja bardziej na lato. Innych noclegow z tego rejonu nie znam.
      • abecadlowa1 Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 18:46
        Tu można zerknąć:
        slowhop.com/pl/katalog?adults=2&s=gory-izerskie-polska&isn=f0dff982b30822764376d4640f3183acd3f904533ef5ff09ff75bbc601d067db
        • beneficia Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 19:13
          Dzięki, nawet glamping tam mają, nie spodziewałabym się w takim klimacie smile
      • abecadlowa1 Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 20:46
        To jest godzina drogi od Gór Izerskich.
        • niktmadry Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 22:00
          Tak. Cos kolo tego. Ja jestem z Trójmiasta wiec dla mnie blisko. 🙂.
    • aguar Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 19:25
      Jesteśmy fanami Świeradowa, z tym, że jeździmy zimą. Nocujemy w apartamentach na Cichej 13 apartamenty5d.pl/
    • primula.alpicola Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 19:45
      Zdecydowanie Izerskie! Kwatery szukaj w Świeradowie, masz, ładne miejsce ( poza tym gargamelem, który niedawno postawili).
      Chatka Górzystów, Polana Izerska, Wysoki Kamień, Zamek Czocha ( jest też nocne zwiedzanie). Jeśli lubisz rower, to mają tam świetne singke tracki.
      Będzie pani zadowolona!
    • cosmetic.wipes Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 20:26
      Co prawda w Kaczawskich, ale mogę polecić doskonałą noclegowa miejscówkę z cudownym jedzeniem - pensjonat Villa Greta w Dobkowie.
      • abecadlowa1 Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 20:36
        Przyłączam się peanów pochwalnych. Dodam jeszcze, że warto zapoznać się z ofertą całej Kaczawskiej Sieci Współpracy. Idealne miejsce na wakacje z małymi dziećmi. Sielanka. A jeszcze sposób w jaki mieszkańcy całej wsi wspólpracują w celu przyciągnięcia turystów, to jest coś niesamowitego.
    • biala_ladecka Re: Góry Izerskie/Sowie 29.08.21, 23:16
      W Sowich byłam tego lata na samotnym resecie. Nocowałam w Lesnym Dworze i w sumie mogę z czystym sumieniem polecić. Klimatyczne, trochę mroczne miejsce. Niestety, sowiogorskie wsie nie mają zbyt wiele uroku, ale pozwiedzać okolice warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka