Dodaj do ulubionych

Osobowość bierno -agresywna

10.09.21, 20:53
Czyli wypisz wymaluj ja.

Każdy punkt z ICd10 czy DSM IV idealnie punktuje moja osobowość I moje zachowanie.

No łatwo nie jest żyć z taka osobowością. Tak chciałam się wygadać.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 20:57
      Nie jest łatwo Tobie czy otoczeniu?
      • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:01
        Chyba obu stronom
    • borsuczyca.klusek Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:04
      Jakiś test robiłaś?
      • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:07
        MMPI
    • geez_louise Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:07
      Nie zauważyłam forumowo. Samoocena na podstawie kryteriów zaburzeń osobowości z icd czy dsm ma żadną wartość, wyluzuj.
      • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:11
        Uff dzięki. Ale niestety odnajduje się w tych diagnozach w życiu poza forumowym.
    • magdallenac Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:13
      Jak to się sprawdza? Chcę wiedzieć jaką jestem osobowością!
      • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:15
        Kiedyś sprawdzane u psychologa, za pomocą testów.
        Jakiś czas temu mi się przypomniało, zaczęłam czytać książki do psychopatologii I niestety opis osobowości bierno agresywnej wygląda jak moje życie 🙉
        Pewnie online są dostępne jakieś quasi testy Ale nie wiem na ile są rzetelne
      • ludzikmichelin4245 Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:33
        magdallenac napisała:

> Jak to się sprawdza? Chcę wiedzieć jaką jestem osobowością!

Np. minnesockim testem osobowości, złożonym z chyba 700 pytań. Całkiem mądre narzędzie, wykrywa również próby usiłowania oszukania wyniku - np. fake bad - pacjenta, który pragnie sprawić wrażenie bardziej zaburzonego, niż w rzeczywistości jest i fale good - tego, który próbuje ukryć zaburzenia czy skłonności samobójcze.
        • borsuczyca.klusek Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:41
          Czy to ten test, w którym pytają o wygląd i kolor kupy 🙄
        • magdallenac Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:45
          Minnesocki test osobowosci? Czy Ty sobie ludziku zarty ze mnie stroisz?😳
          • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 22:10
            Nie. Właśnie wcześniej pisałam o MMPI
            • magdallenac Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 22:13
              Nie wiedziałam, ze oni tacy mądrzy w tej Minnesocie i taki długi test stworzyli😉
    • annaboleyn Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:28
      A na forum nie wyglądasz. Serio. Może się za surowo oceniłaś?
      • alpepe Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:35
        Jak nie wygląda, oczywiście że wygląda.
        • annaboleyn Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:38
          alpepe napisała:

> Jak nie wygląda, oczywiście że wygląda.
          >

Nie zauważyłam.
        • magdallenac Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:47
          Ja tez nie zauwazylam🤷‍♀️ Uwazam Adriane za jedna z sympatyczniejszych forumek.
          • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 22:14
            Dziękuję ❤
          • primula.alpicola Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 07:00
            Ja też nie. Prędzej o sobie bym to powiedziała.
      • chatgris01 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:24
        Trochę wygląda. Ale skoro zdaje sobie z tego sprawę i chce z tym walczyć, to dobrze o niej świadczy. No i warunki wyjściowe (dzieciństwo) miała niefajne, tym bardziej szacun, że widzi problem i chce zaradzić.
        • annaboleyn Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:30
          chatgris01 napisała:

> Trochę wygląda. Ale skoro zdaje sobie z tego sprawę i chce z tym walczyć, to d
          > obrze o niej świadczy. No i warunki wyjściowe (dzieciństwo) miała niefajne, tym
          > bardziej szacun, że widzi problem i chce zaradzić.

Ja serio nie dostrzegłam, raczej wydaje mi się wrażliwa i podatna na zranienie. Ale owszem, też bardzo szanuję samoświadomość u człowieka. Zwlaszcza, jeżeli ciężko wypracowana.
          >
    • fragile_f Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 21:44
      Myślę, ze otoczeniu tez nie jest łatwo wink))

A na serio - można zmienic te wzorce zachowań, nie jest to proste ale da się. Bedzie to wymagało wysilku, pracy i tak dalej, ale imho warto podnieść sobie (i przy okazji innym) jakość zycia.

Moja mama schrzanila sobie wiele relacji przez obrazanie sie, ciche dni, klasyczny tekst "nie, nie jestem zla" albo "wszystko w porządku" czy moje ulubione "zrob jak chcesz" wink
    • 18lipcowa3 Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 22:55
      Tzn jakie objawy tego som?
      • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 09:31
        Wklejam że zwierciadła bo jest dość przystępnie napisana
        • aqua48 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 10:01
          Powyższy opis pasuje do całego forum ematka smile
          • borsuczyca.klusek Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 10:03
            Nie wiem czy do całego forum ale do mnie na pewno 🙄
          • nenia1 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 11:47
            aqua48 napisała:

> Powyższy opis pasuje do całego forum ematka smile

Akurat. Dopiero co niedawno był wątek, kto zawsze dotrzymuje słowa i
            okazało, że niemalże każda wpisana tam ematka.
          • malgosiagosia Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 12:46
            aqua48 napisała:

Do mnie nie pasuje wcale, albo prawie wcale.
          • chatgris01 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:07
            aqua48 napisała:

Ja z tych wymienionych mam wyłącznie prokrastynację (umiarkowaną zresztą).
        • pade Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 12:02
          To jest bardziej trafne:

''Pasywno-agresywny musi być w związku z kimś kto może być obiektem jego wrogości.
          Potrzebuje kogoś ,komu będzie mógł się opierać.
          Pasywno- agresywnego pociągają zwykle osoby współzależne,ludzie z niskim poziomem
          wartości i ci ,którym łatwo przychodzi usprawiedliwianie czyjegoś złego zachowania.''

Problemy

Pasywno-agresywny ignoruje problemy w związku.Zmuszony do konfrontacji z problemem,
          obrazi się na ciebie,albo wycofa ze związku.Zaprzeczy istnieniu dowodów na swoje złe zachowanie,
          zniekształci fakty,umniejszy lub skłamie,przekonując,że jego wersja prawdy jest bardziej
          logiczna ''.
          Zwlekanie
          Pasywno-agresywny wierzy,że terminy są dla wszystkich tylko nie dla niego.
          On robi rzeczy po swojemu i w swoim własnym czasie, przeklinając w duchu wszystkich,
          którzy oczekują od niego czegoś innego.
          Zapominalstwo
          Pasywno-agresywny unika odpowiedzialności przez ''zapominanie''.
          Wygodne,prawda?.
          Nie ma łatwiejszego sposobu NA UKARANIE KOGOŚ,NIŻ ZAPOMNIEĆ O WSPÓLNEJ KOLACJI ,
          RANDCE,URODZINACH CZY JESZCZE LEPIEJ -ROCZNICY.
          Ofiarnictwo
          Pasywno-agresywny czuje że jest traktowany nie fer.
          Jeżeli zezłościsz się ,bo on ciągle się spóźnia,obrazi się,bo w jego głowie
          ktoś inny ponosi winę za to,że się spóźnił.
          PASYWNO-AGRESYWNY JEST ZAWSZE NIEWINNĄ OFIARĄ TWOICH WYGÓROWANYCH
          OCZEKIWAŃ,NIESPRAWIEDLIWEGO SZEFA ALBO KRZYWDZĄCEGO LOSU.

Potrzebujesz czegoś od pasywno-agresywnego?
          Jeżeli tak ,to przygotuj się na długie czekanie,albo lepiej na myśl,
          że raczej nigdy tego nie dostaniesz.
          DLA PASYWNO -AGRESYWNEGO WAŻNE JEST ,ŻEBYŚ NIE DOSTAŁ TEGO CZEGO CHCESZ.
          PRAGNIE,ŻEBYŚ BYŁ OD NIEGO JAK NAJDŁUŻEJ ZALEŻNY.
          Będzie zachowywał się tak, jakby spełnienie twoich potrzeb było dla niego ważne,
          ale rzadko kiedy je spełni.To bardzo mylące.
          PO JAKIMŚ CZASIE ZACZNIESZ SIĘ CZUĆ, JAKBYŚ PROSIŁ O ZBYT WIELE,
          CZYLI DOKŁADNIE TAK,JAK PASYWNO- AGRESYWNY CHCE ,ŻEBYŚ SIĘ CZUŁ'''''''.

To jest ze strony, która już nie istnieje, a na której bardzo trafnie opisano wszystkie aspekty biernej agresji. Na forum jedyne co może być widoczne, to złośliwe komentarze. W normalnym życiu bierna agresja jest nie do zniesienia.
          • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 12:47
            No i 90 % odnosi się do mnie.
            • pade Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:06
              To współczuję narzeczonemu.
              • chatgris01 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:11
                Ja też. Po przeczytaniu opisu Pade żywiutko nasunęła mi się refleksja: "zabić to mało!" cool
                • chatgris01 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:12
                  Walcz z tym Adriana, kibicuję.
              • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:11
                Narzeczony niestety też bierno agresywny Ale umiarkowanie. U niego to widać w nonkonformizmie. Ale u nas się to bardzo sprawdza. Mamy bardzo spokojne życie, żadnych nieprzyjemnych emocji, myśmy się nawet nigdy nie poklocili.
                • chatgris01 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:13
                  Ale dosrywacie sobie wzajemnie, czy nie?
                  Też się nigdy nie pokłóciłam z mężem (jesteśmy razem 24 rok), ale dogryzania nie ma.
                  • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:16
                    W życiu pańskim! Nigdy nikt nie dosral, wyrzygal czy co tam jeszcze. Nie ma o co po prostu.
                    • chatgris01 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:19
                      A, to ok. Może nie jesteś aż tak bierno-agresywna, jak wyszło w teście wink
                      Ale zastanowić się nad własnym zachowaniem zawsze warto, dobrze robisz.
                      • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:34
                        Wiesz gdzie u mnie jest problem- w edukacji I pracy zawodowej. Już w podstawówce to zostało nazwane niesubordynacja bodajże. Nie akceptuje zwierzchnictwa.
                        • pade Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:35
                          I poszłaś pracować do więzienia, gdzie ewidentnie występuje hierarchia?
                          • pade Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:37
                            Adriano, jeśli ktoś ma skłonności do biernej agresji, to ona nie ogranicza się tylko do konkretnych obszarów, a w innych nie ma racji bytu. To tak nie działa.
                            • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:41
                              No u mnie tak to funkcjonuje.
                          • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:41
                            Poszłam I wiesz co, bardzo fajnie funkcjonuje z osadzonym. Dostaje bardzo dobre opinie zwrotne, za podejście, komunikację z osadzonym itd. Natomiast polecenia które dostaje są wykonywane przeze mnie w moim czasie I po "mojemu".
                            • pade Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:47
                              adriana.la.cerva napisał(a):

> Poszłam I wiesz co, bardzo fajnie funkcjonuje z osadzonym. Dostaje bardzo dobre
                              > opinie zwrotne, za podejście, komunikację z osadzonym itd. Natomiast polecenia
                              > które dostaje są wykonywane przeze mnie w moim czasie I po "mojemu".

W to, co teraz napisałaś wierzę, a zwłaszcza w to "polecenia
                              > które dostaje są wykonywane przeze mnie w moim czasie I po "mojemu". smile
                  • zosia_1 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:44
                    Trudno mi uwierz, że przez 24 lata razem nie pokłóciliście się.
                    • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:45
                      24 lata? Oj. My jesteśmy 2.5 roku razem
                    • chatgris01 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:47
                      To nie wierz, co poradzę big_grin
                • pade Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:34
                  A co ma nonkonformizm do biernej agresji?
                  I szczerze, jak przeczytałam opis Waszej relacji, to w kontekście tego wątku jawi mi się jako niepokojący. Od biernoagresywnej osoby najbardziej obrywają bliscy. To na nich kumuluje się niewyrażona złość z pracy, z dzieciństwa i czego tam jeszcze. Dalej, skoro zgadzasz się z tym opisem, który wkleiłam a potem piszesz, że u Was sielankowo, to to nie jest spójne. Masz tego świadomość?
                  Znam bardzo dobrze osobę bierno-agresywną, która też nigdy się z nikim nie kłóci. Tyle, że za tym "nie kłócę się" stoi zwyczajny lęk przed konfrontacją, oraz wyrażanie gniewu w zakamuflowany sposób.
                  • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:45
                    Rozumiem o czym piszesz. Nie wiem jak to wytłumaczyć, może tak że mój chłop I jego zachowanie nie budzi we mnie żadnych nieprzyjemnych emocji. Nie mam się o co wkulsoniac po prostu
                    • chatgris01 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:50
                      Ja Ci wierzę, bo u nas jest podobnie, choć chyba nie mamy skłonności do pasywnej agresji. Też się nie mamy o co wkulsoniać. Zawsze mówię, że mój mąż jest najmniej upierdliwym facetem, jakiego znam (oprócz mojego ojca). No i przecież dlatego z nim wytrzymuję suspicious
                      • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:52
                        Dlatego też właśnie to cala zasługa mojego starego, że to owieczka I w sumie ja noszę spodnie w tym związku.
                        Ale jako ze mam doświadczenia z innymi partnerami np. Ex mężem to wiem raczej na co mnie stać. I w bardzo spokojny sposób zrobię odwet że w pięty pójdzie.
                    • pade Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:50
                      Chwilo trwaj! smile
          • magdallenac Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 14:22
            Jakie są jeszcze osobowości? Może bez robienia długich testów, sama gdzieś się odnajdę. Czy jest osobowość leniwo pasywna aktywna czasem agresywna, ale z reguły miła i wesoła?
          • arthwen Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 15:24
            I jak z tego opisu w zwierciadle pasuje do mnie dużo (oprócz obwiniania innych i niedotrzymywania słowa - to akurat odwrotnie, jestem bardzo przeczulona na tym punkcie i jak coś obiecam, to żeby się waliło i paliło, to dotrzymam), tak to powyższe to już w ogóle nie pasuje wink
          • shmu Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 15:47
            Szczerze to jest to opis niezłego skur...la i psychopaty i wątpię, że jest dużo ludzi z tymi cechami na świecie.
          • 18lipcowa3 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 21:32
            o matko bosko to w ogóle nie ja, tzn ufff
        • yennefer.00 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:37
          No tylko ten że pamiętać, że ważny jest kontekst. Prokrastynacja może wynika z różnych przyczyn i niekoniecznie musi mieć związek z bierną agresją. Jest zachowaniem bierno-agresywnym, kiedy motywacją (często nieuświadomioną) do jej stosowania jest właśnie dokopanie, ukaranie drugiej osoby.
          Ja w ogóle mam trochę zgrzyt na określanie, że ktoś jest jakiś (np. bierno- agresywny, czy że ma taką osobowość), lepiej mówić o o zachowaniach. Zachowania można zmienić, pracować nad nimi. Poza tym nikt nie jest jednowymiarowy i pewnie ma w swoim repertuarze też zdrowe zachowania i sposoby radzenia. Dobrze wiedzieć, co jest nie tak, ale też nie etykietowac się zbytnio i nie wkładać w ramki.
          • pade Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 13:56
            Ja też jestem przeciwna szufladkowaniu, ale łatwiej mi na określony zbiór zachowań nakleić etykietkę, niż za każdym razem wymieniać "ktoś, kto robi to, i to, i to..."
            Zwłaszcza, że te zachowania są specyficzne, trudno pomylić je z czymś innym i cechuje je ukryty gniew (opór, bunt).
            Te opisy powyżej są moim zdaniem wprowadzające w błąd. Każdy czasem jest złośliwy, zapomni o terminie, spóźni się itd. Liczy się to, co za tym stoi, tak, jak piszesz.
            Gorzej, że osoby, które używają biernej agresji najczęściej są tego zupełnie nieświadome.
            • yennefer.00 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 14:34
              Tak, dlatego nie lubię tych uproszczonych odpisów. Niektórzy się ich naczytają i np. później przeżywają, że są np. bierno-agresywni, bo się spóźniają 😉
              Z jednej strony rośnie świadomość pewnych rzeczy i to jest fajne, ale też mam wrażenie rośnie potoczne nadużywanie diagnoz. Ale to piszę już trochę w oderwaniu od tego, co w poście startowym
        • jedn0raz0w0 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 15:08
          te cechy ze zwierciadła miałby też ktoś z osobowością opozycyjno-buntowniczą, a prokrastynację czy niedotrzymywanie słowa ktoś z zaburzeniami koncentracji.
        • shmu Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 15:28
          Ha, kiedyś ktoś mnie tak określił i brałam pod uwagę, że miała rację, ale okazuje się, że mam może 30% tych zachowań. Oh well...
    • manala Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 23:37
      Szczerze? W zasadzie w różnego typu testach na zaburzenia osobowości mogę być kim chcę tongue_out. W zależności od nastroju. Kiedyś zależało mi aby ktoś powiedział kim jestem. Teraz wiem, że to gówno warte tongue_out
      • ajr27 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 10:03
        Możesz, ale po testach z Bravo Girl. Profesjonalny test (np. Wspomniany wyżej minnesocki) możesz robić parę razy i zawsze wyjdzie to samo, serio.
        • jedn0raz0w0 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 15:01
          mój neurolog zaś twierdził (choć nie rozmawialiśmy konkretnie o mmpi tylko innych testach) że takie testy należy robić po kilka razy w różnych okolicznościach bo inaczej człowiek odpowiada jak jest sam, inaczej jak ktoś rejestruje odpowiedzi, inaczej jak robi test w konkretnym celu a inaczej jak z ciekawości, jego nastrój danego dnia też się liczy.
    • ludzikmichelin4245 Re: Osobowość bierno -agresywna 10.09.21, 23:58
      Pamiętaj, że w tle tego mechanizmu stoi niemożność/nieumiejętność wyrażania złych emocji wprost - czyli na przykład dziewczynka wychowywana w poczuciu, że ma być miła i grzeczna oraz karcona za przejawy złości może rozwinąć te biernoagresywne metody jako protezę komunikacji.
      Być może praca właśnie w obszarze otwartego wyrażania złości byłaby pomocna.
      • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 09:28
        Właśnie właśnie.
        Ja nigdy głosu nie podnoszę, nie sprowokujesz mnie do kłótni itd.
        No ale potem ...
    • mid.week Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 07:27
      Ale rzetelne uspoleczniona, panujesz nad tym przynajmniej tutaj. Ja wg testów nie mam agresji za grosz ale na forum sie nie szczypie i jak mam chęć dowalić to się nie ograniczam 😁
      • adriana.la.cerva Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 09:34
        Dzięki.
        W życiu poza forum mi gorzej idzie.
        U mnie szczególnie przejawia się niechęć do przełożonych, odrzucanie jakikolwiek form kontroli.
        Moje komunikaty są też takie wiesz : krew wypije A dziurki nie zrobi.
        Czasami jest ciężko tak zyc
        • zona_glusia Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 14:57
          Przy niektórych przełożonych to zaleta a nie wada.
    • potworia116 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 11:13
      A weź, autodiagnozy są na ogół nietrafione.
    • jedn0raz0w0 Re: Osobowość bierno -agresywna 11.09.21, 14:58
      sama sobie ten test interpretowałaś czy specjalista? bo jak sama, to bankowo ci wyjdzie jakieś grube zaburzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka