ykke Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 11:37 Płatki górskie gotowane wstępnie na wodzie, potem dolewam mleko roślinne. Teraz hitem.jesiennych śniadań będą podane z lekko podduszoną węgierką i cynamonem, posypane prażonymi płatkami.migdałów. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 11:51 Nie lubię na słodko. Robię zalewane na noc, czasem gotuję na wodzie z miso albo sosem sojowym. Jak mam szpinak, to wrzucam garść pod sam koniec gotowania. Jak nie, to jakieś inne warzywa, chętnie np. grillowane, jak zostały z poprzedniego dnia. Mogą być pieczarki, szynka, pancetta, bekon albo tarty ser. Na wierzch idzie jajko w koszulce i dodatki typu szczypior, sezam, algi, olej sezamowy, zioła. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:10 >Robię zalewane na noc, czasem gotuję na wodzie z miso albo sosem sojowym. Udało ci się mną wstrząsnąć. Oborze. Weź wrzuć zdjęcie takiego śniadania, bo nie mogę sobie wyobrazić! Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:23 Normalnie wygląda, a jak miałoby? Pierwsze lepsze zdjęcie z internetu: Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:40 fujfujfujfujfuj brrr smakuje ci to, czy to dieta za karę? Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:50 Mniam. Oczywiście, że mi smakuje, dzisiaj była z jajkiem na miękko i kimchi, pyszne i sycące. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:52 a jaka konsystencja tych płatków? papka? struktury mi się jakoś nie zgadzają (nie mogę sobie wyobrazić) Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:54 No właśnie! Mnie się też struktury nie zgadzały, bo w smaku to by może i uszło... Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:59 Zależy od dodatków, ta dzisiejsza z kimchi była o grubszej konsystencji, bo mi ryż zżarli wczoraj, a nie chciało mi się gotować rano. Odpowiedz Link Zgłoś
mikawi Re: owsianka od podstaw 30.09.21, 19:03 Zrobiłam, zjadłam, potwierdzam że pycha! Ale ja oprócz owsianki na śniadanie, równie często mogę jeść jajka w każdej postaci, wiec dla mnie połączenie petarda! Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 30.09.21, 19:14 Cieszę się, że smakowało! Jaką zrobiłaś? U mnie dzisiaj była z resztką pieczonego łososia i zielonym groszkiem (plus oczywiście jajo). Odpowiedz Link Zgłoś
mikawi Re: owsianka od podstaw 30.09.21, 19:54 Wielkiej pracy to nie wymaga, faktycznie na wersję owsianki na wytrawnie a nie słodko nie wpadłam jak dotąd. Zalałam płatki wrzątkiem, odstawiłam na 10 min, dodałam ugotowany groszek i fasolkę szparagową z poprzedniego dnia (z kolacji) plus jajko sadzone na wierzch i posypałam szczypiorem. Bardzo smaczne, mąż też zachwycony, on skropił sobie całość sosem sojowym, za którym ja nie przepadam. Dzięki za inspirację, na pewno będę testować inne wytrawne smaki. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:34 Ja próbowałam na słono ale jakoś mi nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:42 ja robale jadałam, bycze jądra, płucka, farfocle z mózgu langusty, wątrobę homara i ćmy, ale tego bym nie zjadła Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:53 Z czym próbowałaś? Można na różne sposoby robić, ja akurat lubię w stylu japońskim albo koreańskim, ale fajną czasem robię np. z fetą i suszonymi pomidorami. Pokombinuj, chyba że masz bardzo głęboko wdrukowane, że owsianka ma być na słodko. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:55 Już nie pamiętam dokładnie, chyba z suszonymi pomidorami, oliwkami i czymś. No jakoś nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 17:31 No to spróbuj taką prostą: ugotuj owsiankę z odrobiną sosu sojowego, na wierzchu połóż jajko ugotowane w koszulce albo na miękko (żółtko ma być lejące), posyp pokrojonym grubo szczypiorkiem i furikake albo pokruszonymi nori i sezamem. Albo: do gotującej się owsianki dosyp trochę czosnku, na wierzch znowu jajko i garść zblanszowanego szpinaku, a po wierzchu posyp parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Albo: do owsianki dosyp łyżkę tartego cheddara i wymieszaj, na wierzchu połóż jajko i wczorajsze pieczone warzywa, dopraw do smaku (o ile trzeba, jeżeli warzywa piekłaś bez dodatków). Itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 23:24 tairo napisała: > No to spróbuj taką prostą: ugotuj owsiankę z odrobiną sosu sojowego, na wierzch > u połóż jajko ugotowane w koszulce albo na miękko (żółtko ma być lejące), posyp > pokrojonym grubo szczypiorkiem i furikake albo pokruszonymi nori i sezamem. > Albo: do gotującej się owsianki dosyp trochę czosnku, na wierzch znowu jajko i > garść zblanszowanego szpinaku, a po wierzchu posyp parmezanem i świeżo zmielony > m pieprzem. > Albo: do owsianki dosyp łyżkę tartego cheddara i wymieszaj, na wierzchu połóż j > ajko i wczorajsze pieczone warzywa, dopraw do smaku (o ile trzeba, jeżeli warzy > wa piekłaś bez dodatków). o borze o borze zaraz zawału dostanę od samego czytania o tym Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 25.09.21, 00:03 Próbowałaś kiedyś? Zachowujesz się jak mój bombelek, kiedy miał zjeść coś nowego, tylko bombelek miał wtedy trzy latka i to go wtedy usprawiedliwiało. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: owsianka od podstaw 25.09.21, 21:27 tairo napisała: > Próbowałaś kiedyś? > Zachowujesz się jak mój bombelek, kiedy miał zjeść coś nowego, tylko bombelek m > iał wtedy trzy latka i to go wtedy usprawiedliwiało. Nie. Dobre podsumowanie - tak się właśnie czuję, gdy myślę o owsiance z płynnym jajkiem czy innymi pomidorami suszonymi.🥴 Sory. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 25.09.21, 21:29 Jakim znowu płynnym jajkiem? Nigdy jajka na miękko nie jadłaś? ŻÓŁTKO ma być płynne. Pomidory suszone nie są obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 17:46 Tu masz 20 różnych pomysłów, niby jako obiadowe, ale jak najbardziej jako śniadaniowe też się nadają: www.eatthis.com/savory-dinner-oats/ Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 17:49 Dzięki, może dam temu jeszcze jedną szansę. Ale tylko jedną 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 18:00 Ejże, to tak, jakbyś powiedziała, że dasz ryżowi jeszcze jedną szansę, bo kiedyś jadłaś mdłe risotto, więc spróbujesz z tajskim curry, ale tylko raz. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 23:25 mashcaron napisała: > Dzięki, może dam temu jeszcze jedną szansę. Ale tylko jedną 😅 gdy zrobisz, ZRÓB ZDJĘCIE przeżywam ten przepis jak mrówka okres Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: owsianka od podstaw 25.09.21, 10:13 Ale wiesz, że pół Azji tak śniada?... Na opakowaniu płatków owsianych nie jest napisane "przyrządzać tylko ze słodkimi dodatkami". Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: owsianka od podstaw 25.09.21, 16:46 sumire napisała: > Ale wiesz, że pół Azji tak śniada?... > Na opakowaniu płatków owsianych nie jest napisane "przyrządzać tylko ze słodkim > i dodatkami". może dlatego podskórnie nie lubię Azjatów czytając mam odruch wymiotny.. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: owsianka od podstaw 25.09.21, 21:21 e tam, mam kolegów Azjatów nie jadają owsianki na śniadanie, raczej dania z ryżu i zupę miso Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 25.09.21, 22:16 No popatrz, a moi koledzy Azjaci jadają też owsiankę. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: owsianka od podstaw 26.09.21, 17:01 tairo napisała: > No popatrz, a moi koledzy Azjaci jadają też owsiankę. Pewnie po prostu nie są prawdziwymi Azjatami. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 26.09.21, 22:55 Oczywiście, co jeden to bardziej farbowany. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 18:07 Ja podobnie. Na słodko nieszczególnie lubię, z miso (najlepiej ciemnym) i suszonymi pomidorami/sezamem/szczypiorkiem uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: owsianka od podstaw 26.09.21, 22:13 tairo napisała: > W końcu ktoś, kto rozumie. A ja bym taka owsianka zjadła ale później, na obiad Na śniadanie lubię lekko posłodzona miodem, z mlekiem migdałowym, orzechowym czy ryżowym, orzechami i gruszka lub brzoskwinia. I z kakao. 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: owsianka od podstaw 26.09.21, 22:53 Można i na obiad, zdarza mi się jeść na lunch w pracy, bo można wszystko w mikrofalówce przygotować. Nie rozumiem tego uwielbienia dla słodkich śniadań, nie umiem się tym najeść, szybko się robię głodna i szukam, co by przekąsić, żeby dotrwać do następnego posiłku - a miska takiej owsianki z wkładem białkowym wystarcza na długo. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: owsianka od podstaw 30.09.21, 20:58 tairo napisała: > > Nie rozumiem tego uwielbienia dla słodkich śniadań, nie umiem się tym najeść, s > zybko się robię głodna i szukam, co by przekąsić, żeby dotrwać do następnego po > siłku - a miska takiej owsianki z wkładem białkowym wystarcza na długo. a mnie taka owsianka trzyma kilka godzin, w tym jakiś trening co człowiek to owsianka Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:09 Przede wszystkim to zastanów się nad konsystencją, która do ciebie najbardziej przemawia: mleczna papka, musli jogurtowe, czy chrupiące crunchy? 1) W celu uzyskania mlecznej papki najlepiej jest zalać płatki górskie lub kaszę owsianą mlekiem/wodą/mlekiem roślinnym i ze 20min gotować na wolnym ogniu. Najlepiej smakuje z cynamonem i syropem klonowym/miodem/cukrem brązowym, syropem owocowym/konfiturą, albo rodzynkami/suszoną żurawiną (suszone owoce gotuje się razem z płatkami). 2) W celu uzyskania jogurtowego musli najlepiej jest wymieszać płatki górskie z jogurtem, orzechami i rodzynkami/żurawiną i zostawić na noc. Rodzynki i orzechy po nocy w jogurcie napęcznieją i wszystko będzie miało fajną strukturę. Rano dodajesz świeże owoce i inne dodatki. 3)Na crunchy są dwa sposoby: - mieszankę płatków górskich, orzechów, pestek i owoców suszonych/czekolady/cynamonu zalewasz np. sokiem z wyciśniętej pomarańczy i jakimś słodzidłem (najlepszy według mnie syrop klonowy) i pieczesz hurtowo w piekarniku na gorącej blasze, a potem przechowujesz w słoiku - na suchą, gorącą patelnię wrzucasz dowolne orzechy/pestki/sezam/kokos i dwie łyżki płatków górskich i prażysz (można dać ciut soli), a na koniec podlewasz odrobiną syropu klonowego, szybko mieszasz i zdejmujesz z palnika (syrop na gorącej patelni szybko zaczyna karmelizować i sklejać to co tam wrzuciłaś) crunchy najlepiej smakuje z jogurtem i świeżymi owocami Jest jeszcze ciekawa, alternatywna wersja na papkę: gotujesz płatki górskie w mleku kozim z solą i na koniec wgniatasz banan - bardzo fajnie smakuje. A dzisiaj miałam kaszę owsianą z orzechami i żurawiną (miała być do sałatki na obiad, ale mi się rozgotowała, więc była na śniadanie) do której podałam gorące śliwki węgierki, karmelizowane na patelni w syropie klonowym. Zadziwiająco dobre. A tak w ogóle to nie cierpię owsianki na śniadanie. Fuj. Najlepsze śniadanie jest na słono. Odpowiedz Link Zgłoś
ardiss1 Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 12:18 u mnie tak: wieczorem mieszam jogurt grecki z mlekiem - zeby był jaki rzadszy, zalewam tym płatki- ilosc wg uznania. Ja daję 3 łyski płatków i gdzies tak z pół szkl jogurtu. Zostawiam to na noc- te płatki nasiąkają , tak jakby puchną w tym jogurcie. Rano podgrzewam chwilke w mikrofali, zeby nie gryzły zimnem w zęby. dodaję dodatki typu owoce, orzechy, przyprawy. I zjadam Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 18:56 Moja ulubiona wersja jest uboga w porównaniu z Waszymi. Płatki zalewam mlekiem, dodaję ziarno słonecznika i siemię lniane i gotuję aż zrobi sie gęsta i kleista. Słodze cukrem i zjadam. Ewentualnie na zimno: płatki zalewam wieczorem wodą, rano dodaję starte jabłko, trochę miodu, jogurt, posiekane orzechy włoskie. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: owsianka od podstaw 24.09.21, 22:14 Dla dziecka : płatki zalewam mlekiem i do blędera, rozdrabniam, dolewam mleka i gotuję. Na to kokos, masło orzechowe lub jakieś inne np. migdałowe. Tarte jabłko. Dla siebie: gotuję płatki pełnoziarniste, masło orzechowe, kokosowe, siekane orzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: owsianka od podstaw 25.09.21, 14:22 Dla dziecka na samodzielne przygotowanie to saszetki z owsianką, zawartość do miski dolewa mleka. 2.5 minuty w mikrofali i potem wrzuca na co ma ochotę syrop/miod/owoce. Całość 5 minut i śniadanie gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: owsianka od podstaw 25.09.21, 21:26 Ostatnio owsianka to mój sposób na posiłek w pracy. Termosik, taki z Ikea, wsypuję 4 łyżki płatków owsianych górskich, zalewam wrzątkiem tak mniej wiecej do połowy termosika, dodaję trochę rodzynek, kilka orzechów, pół brzoskwini posiekanej na kawałeczki (lub mała garstka borówki amerykanskiej). Zakręcam. I biegnę do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikawi Re: owsianka od podstaw 25.09.21, 22:05 Jem owsiankę codziennie, dla mnie to błyskawicznie śniadanie w pracy. Płatki owsiane górskie, zwykle zalewam zimnym mlekiem. Dorzucam jakiekolwiek owoce jakie mam: borówki, pokrojona gruszka, jabłko, maliny, brzoskwinia - dosłownie każdy owoc. I jem. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: owsianka od podstaw 26.09.21, 20:59 Nigdy nie pałałam miłością do płatków ( owsianych, orkiszowych, żytnich) az pewnego dnia pokochałam je miłościa wielką. NIE na mleku ( ja źle toleruje mleko). Dwie łyzki płatków zalewam na noc gorącą wodą. Najlepsze są jak najmniej przetworzone. Do tego dodaję łyżeczkę otrębów ( pszennych, owsianych, orkiszowych, zytnich). Trochę siemienia lnianego ( ziaren, nie zmielonego), ciut chia. Rano dodaję dowolne owoce, łyzkę miodu i kubek jogurtu koziego. Nie ma lepszego śniadania. Odpowiedz Link Zgłoś
123zielona123 Re: owsianka od podstaw 26.09.21, 21:07 Bardzo fajny wątek, może się przekonam do płatków. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: owsianka od podstaw 30.09.21, 19:11 robie na zimno, zwykle, nie blyskawiczne, zalewam mlekiem kokosowym, albo migdalowym, slodze albo miodem, albo syropem klonowym, dodaje nasiona chia, siemie lniane, na noc do lodowki Rano dodaje co tam mam, owoce swieze i suszone, orzechy, musli, wiorki kokosowe, kawalki gorzkiej czekolady, i co tam mam Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: owsianka od podstaw 30.09.21, 21:14 Owsianka to u mnie zwykłe pełne płatki górskie wrzucone na wrzące mleko i podgotowane aż napęcznieją i posłodzone łyżeczką cukru. W wersji na szybko płatki zalane wrzątkiem do napęcznienia i do tego mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: owsianka od podstaw 30.09.21, 21:21 wersja ekspresowa gdy wiem, ze rano nie bedzie czasu: 3 luzki platkow owsianych zalewam szklanka mleka, dosypuje lyzke chii, garsc rodzynek, krojone jablko, cynamon i to na noc do lodówki. Rano prosto zldowki do paszczy bez żadnego pdgrzewania. Wszystko jest namoczone, pyszne i zimne. Wersja na cieplo - szklanka mleka + 3 lyzki platkow zagotowuje i od razy wyłączam. Dorzucsm owoce ktore akurst mam i 5 minut później zadam. Odpowiedz Link Zgłoś