Dodaj do ulubionych

Kurkowe szaleństwo

27.09.21, 19:21
Dzisiaj u mnie był krupnik kurkowy, jutro makaron z kurkami. W piątek kurki z pęczakiem. NIedawno była tarta z kurkami. Wielbię kurki.
Uwielbiam kulinarnie tę porę roku: są grzyby, warzywa typu pomidory i papryka krajowe, pierwsze jesienne jabłka sie pojawiają (letnich nie lubie), śliwki.
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 20:30
      A ja nie mam gdzie zbierać uncertain nie ma lasu sad
      • hanusinamama Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 20:44
        Kupiłam w drodze powrotnej z Torunia smile
        • mashcaron Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 07:19
          U mnie nie ma stojących grzybiarzy:p a jak mam płacić 5€ za 150g kurek to mi się ich odechciewa :p
          • hanusinamama Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 13:27
            Ja zapłaciłam 30 zł za koszyczek (w domu zwazyłam 800 gram)
    • woman_in_love Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 20:33
      Pamiętaj o impregnacji ciuchów permetryną, żeby Cię kleszcze nie pogryzły.
    • milkazoreo77 Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 20:34
      Dasz swoj przepis na tartę z kurkami?
      • hanusinamama Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 20:51
        Ja robię na dużą formę do tarty, bo my to jemy na obiad a na drugi dzien maz ma lunch do pracy smile

Ciasto:
        200g zimnego masła
        400g mąki pszennej (ja daję 250 pszennej białej i 150 pszennej razowej, albo 300 g białej i 100 gram zmielonych płatków owsianych), moze byc sama biała
        2 jajka
        1 łyżeczka soli

Farsz:
        duzo pora, troche mniej cebuli i duzo kurek.
        Smaże to na oleju, nie dodaje wody bo kurki puszcają

Nakładam na podpieczony spod tarty, zalewam masą z jajek i smietany (srednio 4 jajka i około 100 ml smietany), ja nie daje sera do tego wiec daje smietane kremowke, moze byc 18%
        Mozna posypać serem, mozna starty ser wrzucic do tej masy i wymieszać.
        Ja czasami daje ser kozi w kawałkach do srodka.
        Pieke w 190 stopniach 40 minut albo dłużej (az sie upiecze)
        • hanusinamama Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 20:52
          Ten spod to podpiekam tak 10-15 minut. Ale wex poprawki ze ja mam naprawde duża forme do tarty
        • hanusinamama Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 20:52
          Ten spod to podpiekam tak 10-15 minut. Ale weź poprawki ze ja mam naprawde duża forme do tarty
        • magdallenac Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 20:57
          Bez zdjęcia to ja nie wierzę😉
          • hanusinamama Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 21:36
            Moge ci zrobic jutro zdjecie makaronu albo dzisiejszej zupy smile Tarta była tydzien temu.
            • milkazoreo77 Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 21:40
              Dawaj 🙂
              I dzięki za przepis 👍
            • magdallenac Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 21:41
              Zrób zdjęcie tarty, kiedy zrobisz następnym razem! Dawaj też tą zupę i makaron. Pooglądam sobie kurki chociaż na zdjęciach 😩
              • hanusinamama Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 00:20
                Ok zrobie jutro bo mi zupa jeszcze została. A makaron zrobie jeszcze na patelni ...aczkolwiek nie chcę sie nad tobą znęcać.
              • hanusinamama Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 13:02
                Zupa. Kurek jest duzo...tylko toną.
      • solejrolia Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 20:54
        Ciasto kruche- przepis z blog Facet z nożem
        facetznozem.com/2013/09/kruche-ciasto-na-tarte-wytrawne/
        Na patelce podsmażyć na maśle cebulę drobno posiekaną, i dodać pokrojone grzyby dowolne. Tak z 15minut podsmażać.
        Na podpieczoną tartę ułożyć grzybki z patelni, i zalać masę jajeczno-śmietanową
        ( 3 jajka+pół małego kubka śmietany . sól, pieprz)
        Można posypać tartym serem, nie trzeba.
        I piec dalej, jakieś 25- 30minut.
        • hanusinamama Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 20:55
          Ja nie lubie kurek z serem. Tzn pasuje mi tylko kosi w małej ilosci. Tak samo zbrodnią moim zdaniem jest dodawanie boczku
    • bene_gesserit Zupa kurkowa z masłem orzechowym 27.09.21, 20:39
      Przypomnę przepis, bo warto: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84643859,84643859,0,2.html?v=2

Kto raz zrobi, będzie robił co roku smile
      • borsuczyca.klusek Re: Zupa kurkowa z masłem orzechowym 27.09.21, 20:47
        Brzmi mniam. Jutro idę na kurki 🥺
    • solejrolia Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 20:49
      Ja przez ostatnie tygodnie miałam tak z podgrzybkami. Zupa, tarta, sos do makaronu, i ryż z grzybami, kasza gryczana, pęczak, jajecznica. I znów jajecznica. I znów.....
      Urok zlecenia daleko od miasta i przy samym lesie.
      A to w dodatku miejsce, do którego mam ogromny sentyment- jak byłam małym dzieckiem to właśnie tam jeździliśmy rodzinne na grzybobranie. I ja zawsze z tatą w parze chodziłam, tam, w tamtych właśnie lasach uczyłam się zbierać grzyby.smile))

I faktycznie- późne lato i jesień to papryki, pomidory, dynie, i wszystkie inne warzywa z ogrodu, i owoce, jabłka, śliwki, maliny.... pachnące i świeże , nie że z przechowalni.
      Ach i och!
    • default Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 21:48
      E, kurki to juz tylko sporadycznie się teraz trafiają, to czerwcowo-lipcowy grzyb. I wtedy u mnie były ciągle kurki w różnych postaciach. Az nam się przejadły, teraz nawet jak widzę jakieś to nie zbieram.
      • koronka2012 Re: Kurkowe szaleństwo 27.09.21, 23:16
        No chyba żartujesz. W ostatni weekend zabrałam pół wiaderka. Kurki rosną od czerwca do później jesieni, nawet teraz (kiedy inne zniknęły) jest ich bardzo dużo.
        • grey_delphinum Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 06:43
          W tym roku już mi się kurki przejadły. Po ostatniej jajecznicy z kurkami mój żołądek się zbuntowal, więc mówię pas aż do przyszłego roku.
          • astomi25 Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 07:25
            No co Ty, kurek u nas pelno smile
            Zdjecia sprzed 3 dni.
            Moze skocze jutro znowu. Ostatnio bylo risotto z kurkami i tagiatelle. Tarty nigdy nie robilam...🤔
            • astomi25 Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 07:27
              A na tym zdjeciu widzicie kurke?
              • iwles Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 07:38

Tak, naprzeciwko pięknego papillona. Co za uszy cudne ! 😀
    • nigdynigdynigdy84 Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 13:07
      O, jak robisz krupnik?
      Nie lubię, ale mamie prześlę przepis big_grin
      • hanusinamama Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 13:17
        To jest krupnik bezmięsny na kurkach, więc pewnie sporo osób uzna to za "niekrupnik" smile
        Na maśle (lub oleju) podsmażam pokrojoną cebulkę i pora, dorzucam pokrojone w drobną kostkę selera, pietruszkę i marchewkę i chwile smażę, zalewam bulionem warzywnym (ja sobie mrożę) ale moze być woda, dodaje pokrojone ziemniaki, kaszę jęczmienną, gotuje 5 minut i dorzucam podduszone lekko na masle (lub ojelu) kurki i gotuje do miękkosci ziemniaków i zeby kasza doszła. Dodaje duzo natki.

Ponieważ byłam leniwa to podmsażyłam kurki na duzej patelni z cebulą i taką cebulowo-ghrzybową mieszankę dodałam do zupy (wiec na poczatku smazyłam samego pora), dałam 1/3 a reszta kurek z cebulą zostawiłam jako base do sosu do makaronu
    • tilijka123 Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 13:25
      Ja mogę polecić żółtą szakszukę z kurkami smacznapyza.blogspot.com/2017/08/pyszna-szakszuka-z-zoltymi-warzywami-i-kurkami.html
      Daję wiecej kurek i zamiast koperku posypuję dużą ilością natki pietruszki.
      • hanusinamama Re: Kurkowe szaleństwo 28.09.21, 13:28
        Oooo dobrze. W poniedziałek znowu do Torunia jade smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka