Dodaj do ulubionych

Mrożenie kukurydzy w kolbach

27.09.21, 20:32
czy ktoś mrozi? Jedno moje dziecko uwielbia. I tak sobie pomyślałam, ze bym jej zamroziła worek kolb. Ale jak?
Zblanszować przed czy moze ugotować do końca i taką zamrozić?
Tak wiem wujek google istnieje ale może ktoś robił sam i powie jaka najsmaczniejsza?
Obserwuj wątek
    • hanusinamama Re: Mrożenie kukurydzy w kolbach 27.09.21, 22:12
      Nikt nie mrozi?
      • lea_233 Re: Mrożenie kukurydzy w kolbach 28.09.21, 04:57
        Mrozilam ale z kolby po ugotowaniu zdejmowałem ziarna bo szkoda mi było miejsca w zamrażarce na samą kolbę.
        • lot_w_kosmos Re: Mrożenie kukurydzy w kolbach 28.09.21, 05:51
          Eeee. Kolba to główna atrakcja dla dzieciaka.
          Już widzę jak z tym samym apetytem zajada kupę ziaren z talerza .....
          • lea_233 Re: Mrożenie kukurydzy w kolbach 28.09.21, 06:16
            Używałam kukurydzy do sałatek do zupy więc tak było wygodnie. Można i w kolbach, kwestia miejsca w zamrażarce
        • hanusinamama Re: Mrożenie kukurydzy w kolbach 28.09.21, 09:38
          Mroziłaś najpierw blanszując czy gotując do miękkości?
          Ja chce zamrozić i kolby (mam sporą zamrażarkę) i same ziarna.
    • mysiulek08 Re: Mrożenie kukurydzy w kolbach 28.09.21, 06:08
      osobiscie nie mroze, ale kupuje mrozone, cale kolby, roznicy ( wg glownego zjadacza ) nie ma, smakuje jak swieza

przed mrozeniem bym zblanszowala
      • hanusinamama Re: Mrożenie kukurydzy w kolbach 28.09.21, 09:42
        A gdzie kupujesz? Sorry nie pamietam czY jesteś z PL?
        • mysiulek08 Re: Mrożenie kukurydzy w kolbach 28.09.21, 10:40
          nie mieszkam w PL
    • snakelilith Re: Mrożenie kukurydzy w kolbach 28.09.21, 09:56
      Ułóż w woreczkach obok siebie i zamroź. Po prostu. Bez blanszowania. Większość warzyw mrozi się surowe, bez blanszowania i takie można też kupić.
      Kukurydzy akurat nie mrożę, choć chyba zacznę to robić, lubię taką w kawałkach pokropioną oliwą i upieczoną w piekarniku łącznie z innymi warzywami, a poza sezonem jest tylko puszkowa albo mrożona w ziarnach.
      Mrożę jednak surową dynię, jak mi zostanie z większej i też nic blanszować nie trzeba. Mrożę seler naciowy pokrojony w kawałkach, imbir, papryczkę chilii, surową, poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchew i mnóstwo innych warzyw, które kupuje się czasem w większych ilościach i nie wykorzystuje na raz, a w lodówce więdną. NIczego nie blanszuję.
      Zamrożonych warzyw nie rozmrażaj, a od razu wrzucaj na gorącą wodę, tłuszcz albo do piekarnika. Potrzebują trochę krócej do miękkości od świeżych.
      • hanusinamama Re: Mrożenie kukurydzy w kolbach 28.09.21, 10:14
        Tak ale na jakims amerykanskim blogu przeczytałam, ze ta nie blanszowana jest ciągnąca po ugotowaniu.
        Tam radzą gotować 5 minut, wsadzić do zimnej wody, osuszyc i dopiero zamrozić...ale potem zamrożoną wrzucić do wrzątku i gotować az sie rozmrozić i podgrzeje...
        Tyle ze znowu na same ziarna gotuje 10 minut, chłodzi, oddziabuje te ziarna, suszy i mrozi.
    • dreg13 Re: Mrożenie kukurydzy w kolbach 06.08.23, 21:12
      Znalazlam stary wątek - w tym roku chcę mrozić, do jedzenia i na chowder kukurydziany. Hanusina - jak ci to w koncu wyszlo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka