princesswhitewolf 02.10.21, 16:39 Kierowcy powymierali czy co... W Belgii ich brak W Niemczech ich brak O UK nie wspomne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ludzikmichelin4245 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 16:53 Dla mnie to jedna z tych prac, które są na tyle uciążliwe, że dziwiło mnie, że jeszcze są ludzie, którzy chcą ją wykonywać. Podobną refleksję miałam przy wczorajszym wątku nauczycielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 17:00 PDla mnie to jedna z tych prac, które są na tyle uciążliwe, że dziwiło mnie, że jeszcze są ludzie, którzy chcą ją wykonywać. Chyba ze ktos to lubi Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 17:19 Nawet jak ktoś lubi, to po jakimś czasie staje się męczące. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 17:25 Po jakim? Moj maz dobre kilka lat temu rzucil plannin i logistyke w korpo i zaczal robic to, co.lubi- jezdzic. Kilka dni temu zdal egzamin na lory i snuje plany tras europejskich z takim blyskiem w oku, jaki widzialam u niego wtedy, jak zaczelismy sie spotykac. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 17:56 Mój jeździł na tarasach europejskich właśnie jakieś 5 lat. Trasy Polska- Włochy - Hiszpania w różnych konfiguracjach. Czasem jakieś inne (i Albania się zdarzyła). Taka trasa to często cały tydzień. Wyjazd w poniedziałek powrót w piątek. Jak trasa długa to czasem szykowanie już w niedzielę, czasem powrót w sobotę. Tęsknota za rodziną, dziećmi. W końcu dolegliwości zdrowotne związane z długotrwałym siedzeniem i nieregularnym snem (mój mąż już wcześniej jeździł, potem miał przerwy). Ja też już miałam trochę dosyć - ciągle sama, wszystkie choroby dzieci, szkoły, wywiadówki, sprawy domowo urzędowe, wszystko to spadało na mnie. Weekendy upływały w domu na przygotowaniach do kolejnego wyjazdu - pranie itp. poza tym, jak chłop cały tydzień spędził za kółkiem, to w weekend już niespecjalnie chciało mu się gdzieś jeździć. Ale może twojemu się spodoba, może będzie inna organizacja pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 18:01 On jezdzi juz z 6 lat, tramping tez zaliczylismy. Pewnie ze w koncu dopada wypalenie i bole rozmaite, ale w jakim zawodzie tego unikniesz? Moj, dopoki jest jakikolwiek zew przygody, to sie rwie. Zreszta- dzieci juz prawie na emeryturze, zona opatrzona, seriale przewidywalne... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 18:10 No tak, mój jeździł jak starszy miał 4 lata, a skończył jak młody miał dwa - czyli w międzyczasie urodziło mu się dziecko... No i nie do końca jest tak, że znudziło mu się jeżdżenie. Doskwierała długa nieobecność w domu. Teraz też bardzo dużo jeździ, ale jest więcej w domu i to nie jeżdżenie jest jego pracą, więc zdarza się, że przez kilka dni wcale nie jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 17:07 Zacznijcie im dobrze płacić to zmartwychwstaną. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 17:22 To ile taki kierowca powinien zarabiać, z tego co wiem to 6-7 tysięcy chyba dostają w pl? Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 17:26 Więcej niż pracownik biurowy średniego szczebla w korporacji. pulcino3 napisała: > To ile taki kierowca powinien zarabiać, z tego co wiem to 6-7 tysięcy chyba dos > tają w pl? > Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 17:44 pulcino3 napisała: > To ile taki kierowca powinien zarabiać, z tego co wiem to 6-7 tysięcy chyba dos > tają w pl? To chyba jednak źle wiesz. Przeważnie mają minimalną lub ciut powyżej i diety, które powinny być przeznaczone na pobyt w normalnych warunkach, a które oszczędzają, a siedzą w tych swoich budach i dodatkowo, pilnują towaru Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 18:14 Toś popłynął teraz z tą minimalną. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 19:57 biala_ladecka napisała: > Toś popłynął teraz z tą minimalną. Rozmawiałem z kierowcami na ten temat. Wielu zarabia faktycznie mało, tylko dostają diety, na których bardzo oszczędzają. Dieta jest bez podatku, ale nie liczy się do emerytury czy chorobowego. Na pytanie o pensję, machali ręką. Gdy zachorują, nie mogą się doczekać, kiedy pojadą, bo za coś trzeba żyć. W Niemczech jest dużo lepiej, ale i tak, są firmy, które maksymalizują zyski. Kierowca może jeździć 8 godzin dziennie, więc jeździ po okolicy i robi "przy okazji" załadunek i rozładunek. To bardzo denerwuje, bo to oszczędność dla pracodawcy, ale też, wydłuża czas pracy kierowcy odpowiednio. Ale trzeba szukać lepszej pracy w innej firmie. Jeden kierowca opowiadał, że będzie miał dobrą pensję i długie trasy, trzy tygodnie w pracy i dwa tygodnie urlopu. Rzucił papierami w innej firmie, gdzie miał takie załadunki codziennie, mniej wolnego i gorszą pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 19:37 Chyba tyle, żeby zgodzili się pracować. Wolny rynek, czy coś..... Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 17:25 Przecież wystarczy pracować w biurze korporacji i produkować tabelki w excelu, tabelki dowiozą towar sprawniej i szybciej niż kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 18:11 zastąpią ich auta bezzalogowe. ciekawe kto pierwszy się na to zdecyduje Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:38 Prędzej urzędników niedecyzyjnych, czyli zdecydowana większość, zastapia komputery z urządzeniami peryferyjnymi, bo to znacznie łatwiejsze i tańsze niż niezawodne pojazdy autonomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 19:05 No to zacznijcie bo w Polsce sa najwieksze braki kierowcow w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:05 W Polsce takich scen jak w UK na razie jednak nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:14 Narazie nie, ale problem jest ogolnoeuropejski Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 23:57 Nie Zmien narracje Znajdz coś co jest gorsze w UE niż w Uk Ah wait Gdyby coś było to na pewno byś znalazła Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 01:01 Oczywiscie ze sie znajdzie. Polski rzad i watykanska niewola Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
asma.wspaniala Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 09:01 Haha moge zyc w niewoli spoko, w naszym wieku najwaznieszy jest pelny bak i opakowanie papieru toaletowego. U was to staje sie towarem deficytowym Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 19:07 trans.info/pl/niedobor-kierowcow-plaga-w-europie-polska-ma-najwiekszy-problem-252467 Koniecznie sniyg zacznijcie im dobrze placic Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 11:19 postulujesz o jakaś zrzutkę wsród ematek na rzecz wynagrodzeń w spedycji czy o co ci chodzi? Kim jest tajemniczy "wy" który ma zacząc płacić i co forum ma z nim wspólnego? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:38 Mid week, czytaj uwaznie drzewko. Przeczytaj co snyig napisala: zacznijcie im dobrze placic to zmartwychstana. I w odpowiedzi moja wypowiedz podajaca linka ze w Polsce tez nie ma kierowcow i ze " zacznijcie im płacić." Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 17:56 Niskie płace, złe warunki pracy, trzeba mieć zacięcie do tej roboty .W UK poszukiwania kierowców idą na całego. www.bbc.co.uk/news/business-58773530 Same tymczasowe wizy niewiele tu zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 17:58 Ale to nie tylko problem UK. To zjawisko na cala Europe. Poczytaj linki. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 18:07 Na razie mnie interesuje co tutaj się dzieje, bo nadal nie mogę normalnie zatankować. Wczoraj zakorkowane było pół miasta, bo z dziewięciu stacji jakie mamy, benzyna była na jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 19:52 damartyn napisał(a): > Na razie mnie interesuje co tutaj się dzieje, bo nadal nie mogę normalnie zatankować. Wczoraj zakorkowane było pół miasta, bo z dziewięciu stacji jakie mamy, benzyna była na jednej. A jednak paliwa brak. Jak kilka dni tem pisały o tym media, to forumki z UK pisały że to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 19:56 damrtyn pewnie na nieczynna stacje pojechała... Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:49 ichi51e napisała: > damrtyn pewnie na nieczynna stacje pojechała... > 😉👍 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:12 >Jak kilka dni tem pisały o tym media, to forumki z UK pisały że to nieprawda. Ty jakas niekumata? Nie. To nie jest tak ze paliwa brak. W UK jest masa paliwa. Chodzi o dystrybucje tego paliwa do miejsca docelowego. Brak kierowcow. A ze informacja poszla w media to sie panika zrobila i ludzie kupuja na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:27 W PRL nie bylo braku pracownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:29 princesswhitewolf napisała: > W PRL nie bylo braku pracownikow. Był brak. W gazetach codziennie były ogłoszenia o pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:55 Był ogromny brak pracowników, w większości produkcyjnych. Na urzędników zapotrzebowanie było mniejsze, bo i stanowisk urzędniczych było wielokrotnie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:09 Może zamiast obrabiać prezentacje w korporacjach, lepiej zatrudnić się do uczciwej pracy? princesswhitewolf napisała: > W PRL nie bylo braku pracownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:10 Ja nie pracuje w korporacji Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 23:53 Powinni cię wybrać zamiast Borysa bo bardziej umiesz udawać ze jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 16:04 princesswhitewolf napisała: > W PRL nie bylo braku pracownikow. Ooo to news W PRLu, szczegolnie jego koncowce brakowalo pracownikow wszedzie, dokladnie wszedzie od szpitali, szkol i fabryk wszelakich po rolnictwo i ... arts! I to zarowno pracownikow podstawowych typu salowe, sprzataczki, goncow (!!!), przynies-wynies-pozamiataj jak i kadry kwalifikowanej - inzynierow, ksiegowych, nauczycieli etc. To be honest, no idea jak to bylo akurat z kierowcami na trucks ale juz kierowcow autobusow miejskich i PKS brakowalo permanentnie. Inna sprawa, ze struktura zatrudnienia byla nonsensowna i gdy sie zmienil system wiele pozycji mozna bylo zlikwidowac, zmodyfikowac etc. Niemniej, stwierdzenie, ze w PRL nie bylo braku pracownikow jest czysta nieprawda. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:29 princesswhitewolf napisała: > >Jak kilka dni tem pisały o tym media, to forumki z UK pisały że to niepraw > da. > > Ty jakas niekumata? Nie. To nie jest tak ze paliwa brak. W UK jest masa paliwa. > Chodzi o dystrybucje tego paliwa do miejsca docelowego. Brak kierowcow. > W dyskusji chodziło o braki paliwa na stacjach i towarów w sklepach. Media podawały, że to z powodu braku kierowców co te towray rozwożą. A forumki pisały że wszystko jest. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:09 Bo jest paliwo. Jest tylko panika. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:09 No jakoś na kontynencie stacje benzynowe działają normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:58 >No jakoś na kontynencie stacje benzynowe działają normalnie Do czasu. Ta zima bedzie zapamietana u was jako kryzys paliwowo energetyczny. Gaz cenowo poleci jak szalony w gore a co z tym sie wiaze i ropa. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 16:09 princesswhitewolf napisała: > Bo jest paliwo. Jest tylko panika. Brzmisz jak propaganda gierkowska - wszystko jest fine tylko ludzie sie zle zachowuja i na dodatek nic nie rozumieja C'mon, nie ma paliwa! Nie ma go tam, gdzie ludziom jest potrzebne czyli w gas stations. Who cares, ze gdzies tam sa pelne zbiorniki skoro przecietni Mary, John czy whoever nie jest w stanie w normalny sposob zatankowac swojego mini auta. Dopoki problem dostaw nie zostanie rozwiazany, to w odbiorze spolecznym "paliwa nie ma" i tyle. Simple. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:41 Paliwo niedostępne dla detalicznego nabywcy = brak paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 09:31 Coś dla ciebie za róznica ze w porcie czy w petrochemii paliwo jest jak go nie ma stacji beznynowej? NO rozbawiłaś mnie odrana. jeste paliwo, jest nie brakuje...tylko nie mozna go kupić na stacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:31 princesswhitewolf napisała: > >Jak kilka dni tem pisały o tym media, to forumki z UK pisały że to niepraw > da. > > Ty jakas niekumata? Nie. To nie jest tak ze paliwa brak. W UK jest masa paliwa. > Chodzi o dystrybucje tego paliwa do miejsca docelowego. Brak kierowcow. > > A ze informacja poszla w media to sie panika zrobila i ludzie kupuja na zapas. czyli jest towar...ale wirtualny skoro nie można nabyć...ale rozumiem ze to pocieszajace Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:08 asia-loi napisała: > > A jednak paliwa brak. Jak kilka dni tem pisały o tym media, to forumki z UK pis > ały że to nieprawda. > Jakie forumki? Princess i najma? To jakby snakelilith czy edel spytać czy czegoś w DE brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:09 Tzn mam klamac ze nie mam paliwa w baku? Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:39 Bo mam paliwo ? Ok bede udawac ze nie mam i że mam problemy z wlaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 18:14 Ale o co chodzi? Przysięgam na wszystko na świecie, że w życiu jako alternatywę do wszystkiego mam bycie kierowcom tira. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 18:16 Jak brak, to się zatrudnij. Co za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 19:03 Ty tez sie zatrudnij, co za problem Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 19:38 Ale to w UK macie kryzys paliwowy, a w Polsce wszystko gra Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 19:49 W Polsce brakuje najwięcej kierowców, bo u nas jest najwięcej firm transportowych, obsługujemy całą Europę. No z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, bo nas tam już nie chcą, tylko się na czas nie zastanowili, co będzie, gdy Polaków zabraknie Więc w Polsce braku nie czujemy, bo nasze trasy ma kto obsługiwać, ale moglibyśmy obsługiwać więcej europejskich tras naszymi firmami, tylko właśnie kierowców chętnych na długie trasy coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 19:57 Jak się jedzie przez Łotwę do Estonii to połowa mijanych samochodów to tiry. Z nich 3/4 ma rejestrację polską. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:14 >No z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, bo nas tam już nie chcą, tylko się na czas nie zastanowili, co będzie, gdy Polaków zabraknie wink Aha a do polskich sklepow w UK kto robi niby dostawy? Polacy oczywiście osiolku. Międzynarodowy transport byl i jest. Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:20 Oczywiście, że jest, tylko teraz żeby jako Polak eksportować na Wyspy, wykonywać tam przewozy albo pracować jako kierowca, trzeba się bawić w papierologię i mało komu się chce. Przewozy wykonywane na Wyspach przez Polaków w porównaniu z okresem przed brexitem spadły o 40 proc. Osiołku Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:34 UK is to forget, odkąd żonie za kostium kąpielowy doliczono ponad 100 zł cła. Niech wysyłają do Pakistanu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:08 Z US tez doliczaja. A z Chin co ciekawe nie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:00 >Przewozy wykonywane na Wyspach przez Polaków w porównaniu z okresem przed brexitem spadły o 40 proc. Osiołku wink A polskie sklepy, wloskie delikatesy nadal pelne. No cud, istny cud...osiolku! Oczywiscie ze tam gdzie popyt to i podaz i jak najbardziej jest. A papierologie do cen ktore mikrominimalnie wtedy poszly w gore bo pytalam w sieci Mleczko ekspedientek, Osiolku! Odpowiedz Link Zgłoś
asma.wspaniala Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:21 ze sa jeszcze jakies zapasy w lata to ok, ale ja juz robilabym zapasy ptasiego mleczka i ogorkow kiszonych na wigilie, przezorny zawsze ubezpieczony Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:02 Niom zapasy swiezej fasolki, ogorkow i wszystkiego co dostepne w Polsce dostarczane do sklepow 3 razy w tygodniu 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:15 princesswhitewolf napisała: > Niom zapasy swiezej fasolki, ogorkow i wszystkiego co dostepne w Polsce dostarc > zane do sklepow 3 razy w tygodniu 🤣🤣🤣 A płaty śledziowe do samodzielnego przyrządzenia też są? A ogórki małosolne? A kapusta kiszona? A normalny chleb? Który w Polsce też coraz trudniej kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 23:09 Wszystko jest janusz. Tu sa bardzo wielkie samoobslugowe polskie supermarkety. Sa nawet polskie piekarnie. Chleb jednak najlepszy jest we francuskich piekarniach moim zdaniem. Ale to kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:15 Jakoś nie brakuje POLSKICH KIEROWCÓW DOSTARCZAJACYCH POLSKIE TOWARY Z POLSKICH HURTOWNI DO POLSKICH SKLEPÓW W UK. Brakuje za to kierowców dowożących towary, w tym paliwo, z brytyjskich hurtowni do brytyjskich sklepów. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:18 Paliwo bo na to trzeba licencje HGV na to. Reszta jest dostarczana. Moze gdzies na wsiach jakieś opóźnienia czy cos ale rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 09:39 Ale papiery się zmieniły. Firma transportowa abyw ysłać tam kierowcę musi znacząco podnieśc koszty transportu to raz. Ty nie rozumiesz ze dobre 30% kierowców ADR na wyspach to byli Polacy. Nie mieszkali u nwas na stałe a;le pracowali tam i jezdzili na żółtych tablicach. Dlatego wam brakuje paliwa a nie dlatego, ze ktos spanikował i kupił wiecej. NIkt nie jezdzi z cysterną za samochodem zeby moc az takie zapasy zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:41 Hanusina, nie sadzisz że wielkie koszta spowodowalyby wielkie podwyzki cen polskich produktow i upadek wielu polskich sklepow w UK? A one sa o ceny zmienily sie groszowo. 20 pennies lub 10. Sklepy maja sie dobrze, popyt jest Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:52 Jak to możliwe że nie podrożało? Z kontynentu nie opłaca się niczego absolutnie zamawiać bo jest o wiele droższe przez cła więc jakim cudem wam się opłaca zamawiać u nas??? Papapa CULT BEAUTY Dużo tam zamawiałam Pa pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 09:37 Tylko, ze....kierowca z innego kraju UE moze jechac do kraju gdzie brakuje kierowców i tam prowadzić dostawy. Np kierowcy z PL są sporym % kierowców jeżdzących z dostawami na terenie innych krajów EU. U nas w PL na potrzeby PL kierowców nie brakuje...mamy braki, gdyż ponieważ nasze firmy transportowe obskakują wiecej niz połowe krajów EU, w tym do tej pory też UK. U nas w kraju nie brakuje kierowców z papierami na transport ADR ( w tym cystern), w UK brakuje bo sporo z tych transportów robili własnie Polacy. Zebyś się nie wiem jak zaklinała to wy chwilowo jesteście w czarnej dupie a nie reszta Europy. Przypominam, ze ADRem nie jezdzi tylko paliwo. Ponad połowa substancji i półproduktów do produkcji czegokolwiek (nawet płynu do naczyn) to susbtancje jadące na ADRze. Moi klienci w UK aktualnie nie mają połowy dostaw i produkcja u nich stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:42 Rozumiem. Jak to mozliwe ze wszystko mi do domu jednak dostawcy dowoza? Czarna dupa bo wszystko co zamawiam jest? Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:49 Po co zamawiasz z Unii Europejskiej ? kupujcie u swoich bo wszyscy całkowicie padną ……. ja np. przestałam absolutnie zamawiać czegokolwiek z UK No tak szczerze to nie z troski o towary z kontynentu I producentów europejskich którzy mają się wyśmienicie ale nie będę się przecież wozić z waszymi cłami i wymysłami Wy będąc w takiej podbramkowej sytuacji musicie zamawiać u swoich bo inaczej nie przetrwacie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 16:02 Ale ja nic nie zamawiam z UE. Nie mam pojęcia skad ty to wymyslasz. W ogole niebywale rzadko kupuje cos zagranica chyba ze jak wyjezdzam > Wy będąc w takiej podbramkowej sytuacji musicie zamawiać u swoich bo inaczej nie przetrwacie Niom glod.tu mamy a pacz...dowoza wszystko co chce do domu i nie ma brakow. Lol Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 16:07 I słusznie ze już zamawiasz na wigilie , tak Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 16:17 princesswhitewolf napisała: > Rozumiem. Jak to mozliwe ze wszystko mi do domu jednak dostawcy dowoza? Czarna > dupa bo wszystko co zamawiam jest? Obviously you are special - good for you! Tak trzymaj! Aczkolwiek takie np. BBC i taki tam sobie The Economist szaty rwa od kilku juz tygodni donoszac uczciwie o tych wszystkich w UK, ktorzy sa definitely mniej special niz Ty i tego "wszystkiego" nie maja, nie moga dostac, nie dociera do ich miejscowosci, ich sklepow ... No coz - lucky Ty, very unlucky reszta UK citizens Life. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 11:21 skala sprawy wynika ze skali rozwinięcia biznesu. W Pl usługi transportowe są dużo bardziej rozwiniete niz na zachodzie. Według danych Eurostatu w 2018 r. polskie firmy przewiozły blisko 270 mln ton ładunków, co stanowiło 23 proc. ładunków unijnego transportu drogowego Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:47 Niewątpliwie. Jednak faktem jest ze braki sa wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
asma.wspaniala Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:04 hahahahaha wiedzialam ze ten wonteczek bedzie w "obronie" UK i Borysa a tymczasem w Brukseli zabraklo w zwiazku z tym .......popcornu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:15 Co ma watek z Borysem wspolnego? To watek na temat calej Europy. Nagle...w calej Europie brak kierowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
asma.wspaniala Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:19 My mamy benzyne i towary w sklepach tylko popcornu zaczyna brakowac bo z wypiekami na twarzy ogladamy jak UK stacza sie w przepasc Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:17 Proponuje bys obejrzala Zmywak o Kryzysie Paliwowym i Życiu w Wielkiej Brytanii - Brak Paliwa i Towarów - Analiza Komentator Odpowiedz Link Zgłoś
asma.wspaniala Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:20 hahaha podaj lepiej memy o brakach popcornu w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:29 Zawsze można zaimportować kierowców z bliskich kulturowo krajów Commonwealthu, - Ghany, Pakistanu, Jamajki... Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:36 stavros2002 napisał: > Zawsze można zaimportować kierowców z bliskich kulturowo krajów Commonwealthu, > - Ghany, Pakistanu, Jamajki... > Możesz sam się zatrudnić w Niemczech.Lepsze warunki ,kasa .Tylko język gwarantowany .W mowie i piśmie.Dla ciebie to duża sztuka i bariera nie do pokonania.Jak cię tam zwią na moto? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:34 Wszedzie jest problem asma. To ze o tym niewiele slyszysz to nie znaczy ze nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:35 Paliwo w PL na stacjach jest do wyboru i koloru... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:36 Lojezu to jest watek o kierowcach a nie konkretnie o paliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:58 Po co na polskim Forum vontek o waszych problemach ?nie macie angielskiego Forum? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:07 Mamy i bywamy. A tu ćwiczę polski Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:15 princesswhitewolf napisała: > Mamy i bywamy. A tu ćwiczę polski Nie musisz się tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:37 Swoją drogą co zrobią Angole zwożący przyczepkami alkohol setkami litrów z Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:39 >Swoją drogą co zrobią Angole zwożący przyczepkami alkohol setkami litrów z Europy? Tzn twoje wyobrazenie transportu w UK jest, zenna terenie UK kierowca jest tylko i wylacznie Anglikiem lub zatrudnionym w UK tak? I np do hurtowni w Polsce jedzie Anglik po towar by zawiezc do polskiego sklepu w UK? tak? Zabawny jestes Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:13 Prywatni Angole, to se ne vrati princesswhitewolf napisała: > >Swoją drogą co zrobią Angole zwożący przyczepkami alkohol setkami litrów z > Europy? > > Tzn twoje wyobrazenie transportu w UK jest, zenna terenie UK kierowca jest tylk > o i wylacznie Anglikiem lub zatrudnionym w UK tak? I np do hurtowni w Polsce je > dzie Anglik po towar by zawiezc do polskiego sklepu w UK? tak? > Zabawny jestes Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:37 stavros2002 napisał: > Paliwo w PL na stacjach jest do wyboru i koloru... > W Niemczech też.Ale durne sygnsturki kolpik wklejasz. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:39 asma.wspaniala napisała: > hahaha > podaj lepiej memy o brakach popcornu w Europie Co za durny śmiech.Kobiety też pracują jako kierowcy.I nieźle sobie radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:46 taniarada napisał: Kobiety też pracują jako kierowcy.I nieźle sobie radzą. Niedawno kobieta z blond włosami, kierująca taksówką wymusiła na mnie pierwszeństwo, wyjeżdżając z ulicy podporządkowanej. Strąbiłem ją niemiłosiernie, mimo że próbowała mnie ugłaskać/obezwładnić głupim, nieszczerym uśmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 20:57 Dlaczego nieszczerym? Przepraszala w taki sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:27 princesswhitewolf napisała: > Dlaczego nieszczerym? Przepraszala w taki sposob. Potrafię odróżnić szczery uśmiech od nieszczerego. Poza tym blond babsko wymusiło bezczelnie pierwszeństwo. Patrzyła na mnie i wjeżdżała z głupim,nieszczerym uśmiechem. Miałem ochotę ją staranować. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:18 januszekxxl napisał: > taniarada napisał: > Kobiety też pracują jako kierowcy.I nieźle sobie radzą. > > Niedawno kobieta z blond włosami, kierująca taksówką wymusiła na mnie pierwszeń > stwo, wyjeżdżając z ulicy podporządkowanej. > Strąbiłem ją niemiłosiernie, mimo że próbowała mnie ugłaskać/obezwładnić głupim > , nieszczerym uśmiechem. Co to mają do rzeczy twoje dywagacje.Kobiety jeżdżą tirami i dają sobie radę .Trąbileś boś trąba i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:22 taniarada napisał: > Co to mają do rzeczy twoje dywagacje.Kobiety jeżdżą tirami i dają sobie radę . > Trąbileś boś trąba i tyle. Niektóre dają sobie radę, ale jaki procent kierowców tirów jest kobietami? Tylko jakiś promil kobiet nadaje się do tego zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:12 Spyerlalaj do częstochowskiej zakonnej celi, ojcze pedofilu. Spuszczaj się weekendowo do wpisów ematek Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:17 Tak tak: wszędzie ich brak, ale tylko w UK brak towarów na półkach. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 21:19 woman_in_love napisała: > Tak tak: wszędzie ich brak, ale tylko w UK brak towarów na półkach. Gdzie ty widzisz te braki.Okulary dać ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 02.10.21, 23:11 Ocado.com Tesco.com Sainsbury's.com Waitrose.com I sprawdz czego aktualnie nie ma z dowozka Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 09:05 Ale tak ogólnie to Anglicy zadowoleni chyba z brexitu. Chcieli więcej pracy, której brakowało poprzez przyjezdnych z kontynentu to teraz mają jej pod dostatkiem. O co ten płacz i nawoływanie do robienia zapasów przed świętami? Zapasać rękawki lordowie i damy brytyjskie i zapewnić normalne funkcjonowanie kraju. My z kontynentu popatrzymy jak to się robi bez wspólnoty unijnej Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:49 >My z kontynentu popatrzymy jak to się robi bez wspólnoty unijnej Slyszalas ze w ostatnich dniach grudnia UK i UE podpisalo umowe handlowa, deal? Chyba nie. Polacy sa tak niedoinformowani, ze uwazaja ze UK nie ma miedzynarodowego handlu z UE Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 15:54 No Urszula zawarła dla nas bo myślała że będziemy jeszcze coś zamawiać Brytyjskich sklepachale my nie chcemy Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 16:22 joana012 napisała: > Ale tak ogólnie to Anglicy zadowoleni chyba z brexitu. Chcieli więcej pracy, kt > órej brakowało poprzez przyjezdnych z kontynentu to teraz mają jej pod dostatki > em. O co ten płacz i nawoływanie do robienia zapasów przed świętami? Zapasać rę > kawki lordowie i damy brytyjskie i zapewnić normalne funkcjonowanie kraju. My z > kontynentu popatrzymy jak to się robi bez wspólnoty unijnej Love it! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 09:44 W PL brakuje kierowców ale nie na nasze krajowe dostawy. Nasze firmy transportowe obraniają ponad 40% transportu w wiekszosci krajów EU. Jestesmy najwieszkym dostawcą usłuk trasportowych. Sam transport ADR (czyli w tym cysterny z paliwem) na wyspach były w 30% obsługiwane przez polskie firmy, a myśle ze wiecej jeździło polaków kierowców na ADRze w UK ale byli zatrudnieni w innych firmach. Na ADRze jezdzi nie tylko paliwo: jezdzą skąłdniki do produkcji detergentów, do produkcji papieru, do spożywki. Zwykły izopropanol użwany jako antyspieniacz w 80% produkcji jedzie ADRem. Nie ma antyspieniacza...produkcja stoi. I u moich klientów stoi. Problem jest tez z opakowaniami z Włoch bo Włosi podnieśli znacząco ceny eksportowe na baniaki i mniejsze opakowania (a teraz sprzedaż Włochy - UK to eksport). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 16:00 Hanusina, w PL nie ma kierowcow bo sie zatrudniaja w zach Europie za lepsze stawki. Dalekobiezne kursy zagraniczne sa lepiej platne wiec popularniejsze. To wlasnie dostawcy w Polsce dostaja najmniej i ich brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 16:03 Tak było w 2004 princess Teraz jest 2021 Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 16:04 princesswhitewolf napisała: > Hanusina, w PL nie ma kierowcow bo sie zatrudniaja w zach Europie za lepsze sta > wki. > Dalekobiezne kursy zagraniczne sa lepiej platne wiec popularniejsze. To wlasnie > dostawcy w Polsce dostaja najmniej i ich braku jak rany...czy ty rozumiesz, że w Polsce brakuje kierowców bo tu jest ogromna ilość firm przewozowych obsługujących całą Europę? Nie brakuje kierowców do jeżdżenia po Polsce, dlatego w samej Polsce nie ma braków w sklepach czy na stacjach benzynowych jak w UK. Brakuje kierowców pracowników, którzy chcieliby jeździć poza Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Brak Kierowcow 03.10.21, 16:24 Excellent - wielkie dzieki za radosny, poranny smiech od ucha do ucha! Cheers Odpowiedz Link Zgłoś