Dodaj do ulubionych

Mail ze szkoły

06.10.21, 14:56
Dostałam maila ze szkoły że bombelek kolejny dzień przychodzi z katarem i mam go zatrzymać w domu, żeby nie narażać nauczycieli na chorobę. Problem polega na tym, że bombelek w domu kataru nie ma, brak też innych objawów infekcji (temperatura, osłabienie, kaszel).
Co z tym zrobić? Uznać że bombelek celowo w szkole dostaje ataku kataru (żeby podle zarażać nauczycieli, ewentualnie żeby zostać w domu)? Lecieć do lekarza po zaświadczenie że bombelek zdrowy i może chodzić do szkoły? Zignorować maila i posyłać bombelka do szkoły?

Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 14:58
      Może bombelek jest uczulony na szkołę?:p
      • riskylea Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:00
        No wiec właśnie o tym piszę - celowo dostaje kataru żeby w domu zostać…
        • mashcaron Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:02
          Miałam na myśli raczej to, że jest w szkole/klasie coś co powoduje katar u bombelka :p
    • triss_merigold6 Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:00
      Zalecić szkole odgrzybienie pomieszczeń.
      • rb_111222333 Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:02
        Nie chciałabym być nauczycielem twoich dzieci.
        • triss_merigold6 Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:37
          Ależ chciałabyś. Jestem nieupierdliwym, współpracującym i komunikatywnym rodzicem, który od szkoły oczekuje, żebyśmy wzajemnie nie zawracali sobie zanadto dupy.
        • molik28 Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:42
          Ale Triss ma rację. W szkołach często jest syf. Pokłady kurzu i grzyba. W ten sposób odrzuciliśmy kiedyś lo Reytana, bo grzyb na sali gimnastycznej wyglądał z każdego kąta. W sumie i tak wybralibyśmy coś innego, ale syn od razu jak zobaczył salę postawił veto.
        • princesswhitewolf Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:57
          ja mam alergie na plesn. Tam gdzie plesn tam zaraz czerwony nochal z ktorego sie leje i kaszle bo leje sie tez tylem gardla i drazni.
          • aguar Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 16:02
            Ja na chemię. Ale nie będę smarkać, kaszleć może minimalnie, tylko zacznie mi się ciężko oddychać i trudno mówić sad
    • asia.sthm Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:02
      > Zignorować maila i posyłać bombelka do szkoły?

Nie ignoruj. Poinformuj ze bombelek silnie uczulony na kurz i zeby szkole czesciej sprzatali.
      • riskylea Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:04
        Tak jeszcze pomyślałam - może to nie kwestia kurzu, bo klasy są wietrzone i sprzątane - ale środków do sprzątania?
        • joana012 Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:06
          Iść z dzieckiem do alergologa, niech go zdiagnozują i wystawić zaświadczenie o uczuleniach. Wtedy nie będzie takich maili
          • kornelia_sowa1 Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 17:39
            świetnie, a wiesz ile to potrwa?
            Do tego czasu co?
    • januszekxxl Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:06
      riskylea napisała:
      > Co z tym zrobić? Uznać że bombelek celowo w szkole dostaje ataku kataru (żeby p
      > odle zarażać nauczycieli, ewentualnie żeby zostać w domu)?

Smarka czy tylko kicha w szkole?
      Jeśli nie smarka, to nie ma kataru.
      • raczek47 Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:32
        Może ma uczulenie na środki do dezynfekcji,sale wg zaleceń mają być po każdej lekcji dezynfekowane a środki są bardzo różne,śmierdzą mniej lub bardziej, może stąd katar ?
        • glanaber Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:42
          Poszłabym tą drogą i 1) w krótkiej perspektywie tak właśnie odpisałabym na maila; 2) w długiej perspektywie badałabym w kierunku alergii pod tym kątem. Na pewno nie zostawiłabym zdrowego dziecka w domu, bo państwu nauczycielstwu coś się ubzdurało.
    • lanola.x Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:37
      Teraz jest duży problem z alergikami uczulonymi na roztocza maja duży katar. Roztocza maja jakiś extra sezon
    • ichi51e Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:43
      zignorowac
    • taktylkopytam33 Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:49
      Poczekać aż zarazi całą klasę a na poważnie iść do alergologa skoro jest zdrowy a w szkole ma katar. Musi go coś uczulać.
    • aguar Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:55
      Daj mu Cirrus Duo przed pójściem do szkoły. (A jeśli ma mniej niż 12 lat to np. dawkę Actifedu plus Contrahist Allergy - 1 tabletka.) Jeśli coś go uczula albo podrażnia, to powinno pomóc.
      • aguar Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 15:56
        To są leki dostępne bez recepty.
        • riskylea Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 16:11
          Dzięki, spróbuję.
          • agonyaunt Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 17:39
            Cirrus duo i actifed mają w składzie pseudoefedrynę, więc ostrożnie, zwłaszcza jeśli nigdy nie brał.
            Zapytaj bombelka jak jest w sali z temperaturą, ten katar to może być reakcja na suche, duszne i przegrzane pomieszczenie. Wtedy pomaga zwykła woda morska do nosa.
    • agonyaunt Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 17:33
      Odpisz, że w domu kataru nie ma, co oznacza, że to nie choroba tylko alergia, więc nauczyciele się nie zarażą.
    • kornelia_sowa1 Re: Mail ze szkoły 06.10.21, 17:43
      Och, miałam to samo w przedszkolu- córka alergiczka z papierami- które odnawiam co roku (co roku karteczka od alergologa była, ze takie i takie objawy u tej dziewczynki sa wynikiem alergii) i był spokój.

No, ale w covidowym szaleństwie- pani nauczycielka się bardzo zaczęła bać. Pofatygowałam sie po kolejny papierek- żeby było szybko musiałam wyskoczyć z kasy i iść prywatnie.Dostałam ten sam kwit co zawsze .
      Pani nauczycielka nadal bardzo w pracy bała się covidu ale już nie czepiała się córki, natomiast po pracy sie nie bała i poszła sobie radfośnie na weselicho.

Raczej papierek cię nie ominie i tyle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka