Dodaj do ulubionych

Most kompozytowy

18.10.21, 19:25
Jako, że ematka wie wszystko... dentysta stwierdził w że są dwie metody na odbudowanie zęba implant lub koronka/mostek i szlifowanie zdrowych zębów obok. Dzisiaj natknęłam się na most kompozytowy? Czemu nie wspomniał o tym debtysta to jakaś kicha?
Obserwuj wątek
    • gragi_tara Re: Most kompozytowy 18.10.21, 19:30
      To rozwiązanie, które wytrzyma około 2 lata.
    • majenkir Re: Most kompozytowy 18.10.21, 19:32
      Te kompozytowe to chyba raczej sa zakladane na jakiš czas, nie docelowo.
    • lot_w_kosmos Re: Most kompozytowy 18.11.21, 05:46
      Tylko implan.
      Uwierz i nie zawracaj sobie głowy glupotami.
    • 1papryczka.chili Re: Most kompozytowy 18.11.21, 07:29
      Odbudowy kompozytowe są najtańsze i najmniej trwałe. Najładniejszy i najtrwalszy most to na podbudowie z cyrkony, licowany oczywiście porcelaną. Koszt jednego punktu to, w zależności od gabinetu, około 1500 zł. Może być jeszcze most na podbudowie metalowej, i tu koszt połowę niższy, ale za to efekt wizualny gorszy. Jesli chcesz jeszcze o coś zapytać, to śmiało, pracuję w stomatologii, między innymi w protetyce.
      Aha, najlepszy implant, jesli są warunki do założenia.
      Natomiast, co jeszcze mogę o moście napisać, to zęby na których ma być zawieszony most powinny być przeleczone kanałowo. Kiedyś się tak nie robiło, ale to błąd, ponieważ gdy taki ząb zacznie boleć to trzeba go rozwiercić, co powoduje zniszczenie korony/mostu.
      • slonko1335 Re: Most kompozytowy 18.11.21, 07:54
        hej dzięki, reumatolog twierdzi, że implant może się nie przyjąć ze względu na chorobę i leki które przyjmuję(immunosupresja i leczenie biologiczne) ale nie wiem na ile wysokie to jest ryzyko, mnie z kolei szkoda sąsiednich zdrowych zębów. Sam ubytek nie utrudnia mi póki co życia ale chciałam na starość się naprawićwink.
        • bei Re: Most kompozytowy 18.11.21, 08:00
          To może mikroprotezka?
          • 1papryczka.chili Re: Most kompozytowy 18.11.21, 08:19
            Mikroproteza nie odciąża zębów obok, ponieważ słabo nadaje się do gryzienia. To rozwiązanie raczej tymczasowe i bardzie jedynie estetyczne, ale nie spełniające takiej funkcji jak most lub implant.
            Bardzo nie polecam.
        • 1papryczka.chili Re: Most kompozytowy 18.11.21, 08:16
          Jeśli chodzi o implant to ewentualnie trzeba by było jeszcze z chirurgiem się skonsultować, który miałby robić implant.
          Najlepiej jest uzupełniać braki zgryzowe, ponieważ brak obciąża inne zęby.
          Ja jednak bym dokładnie dowiedziała się jakie jest ryzyko nie przyjęcia implantu w Twojej sytuacji. Taki implancik, kiedyś może Ci się bardzo przydać, np do założenia mostów przy większych brakach zębowych na stare lata.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka