Dodaj do ulubionych

Kancerofobia

20.10.21, 18:42
Bardzo boje sie ze ja lub ktokolwiek z moich bliskich zachoruje na chorobe nowotworowa. Kupuje ekologiczne jedzenie, zachecam do sportu bo tak można się chociaz troche ochronić przed choroba nowotworowa. Jednak wciąż sie boje. Czasami słyszę ze ktoś umarł na raka dalszy znajomy to mna telepie. Bardzo się boje. Naczytałam sie tez mnóstwo historii ludzi chorych na raka może niepotrzebnie ale myslalam ze sie oswoję z choroba to sie przestanę bać, niestety tak to nie dziala. Ktoś jeszcze tak ma? Jak sobie z tym radzić?
Obserwuj wątek
    • k.messi Re: Kancerofobia 20.10.21, 18:44
      Terapią.

Uporczywe lęki i stany lękowe można leczyć, a przynajmniej oswajać. Jeśli nic z tym nie będziesz robić, urosną i zamienią Ci życie w koszmar.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Kancerofobia 20.10.21, 18:53
      Idź na terapię póki ci się nie rozbujało tak, jak u mnie.
    • marzeka11 Re: Kancerofobia 20.10.21, 20:19
      Nakręcasz się tym lękiem- nie wiem, może powinnaś do lekarza się udać. Bo nakręcasz się tym strasznie. 8 lat temu na raka chorował mój mąż, po operacji i radioterapii - teraz tylko kontrola i wszystko dobrze.
    • zuzanna_a Re: Kancerofobia 20.10.21, 20:55
      Mialam tak. Lekarz radiolog niepotrzebnie mnie nastaszyl w zwiazku ze zmianą, ktora finalnie okazala sie niegrozna. Ale paniczny lęk pozostal. Robie absolutnie wszelkie zalecane badania prodilktyczne z dwukrotnie wieksza regulrnoscia niz zalecana i to mnie jako tako uspokaja, choc wiem ze to nie daje gwarancji 100% no ale
      Zawsze to cos.
    • piszaca.zza.swiatow Re: Kancerofobia 20.10.21, 21:03
      Badania sobie zrób, może Cię to uspokoi, ale może być jeszcze gorzej jak wynik będzie nie taki jak powinien...
      badamygeny.pl/
      • swiezynka77 Re: Kancerofobia 20.10.21, 22:10
        Twój nick nie zachęca do tych badań
        • piszaca.zza.swiatow Re: Kancerofobia 20.10.21, 22:14
          Ale widzisz, po drugiej stronie radzę sobie doskonale 😉
    • cegehana Re: Kancerofobia 20.10.21, 21:05
      Nie będę oryginalna - terapia 😀. Takie lęki zwykle są konkretnym obrazem lękow bardziej ogólny ch i trudniejszych do zdefiniowania (np. boisz się że stracisz spokój, ze wroci jakieś uczucie z Twojego życia, że nie zasługujesz na zdrowie itd.). I dobrze jest sobie uświadomić ten mechanizm. Dbanie o zdrowie to w zasadzie użyteczne natręctwo, ale pamiętaj, ze dla naszego zdrowia bardzo zły jest stres.
    • wkrotceznikne Re: Kancerofobia 20.10.21, 21:07
      Koniecznie udaj się do psychologa/psychiatry.Życie w stresie, lęku niestety może zwiększać ryzyko zachorowania. Jeśli robisz wszystko co możesz to jaki masz jeszcze wpływ na to czy zachorujesz?
      • tenjedennick Re: Kancerofobia 20.10.21, 22:14
        Wyjechać w Bieszczady z czeskim dentystą stomatologicznym smile
    • princesswhitewolf Re: Kancerofobia 20.10.21, 23:03
      A dlaczego nie masz sercofobii? W Polsce najwiecej ludzi umiera na choroby krazenia
    • hadron-plus Re: Kancerofobia 21.10.21, 07:05
      W pewnym wieku strach o bliskich ci minie. Po prostu zrozumiesz, że jesteśmy pierwsi w kolejce bez znaczenia na przyczynę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka