chlodne_dlonie Re: Jesienne zupy 25.10.21, 18:30 Zawsze i wszędzie - żurek!! A poza tym jesień to u mnie pora na dyniową Ostatnio najczęściej w wersji na ostro, z papryczkami chilli - pyyyyycha, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Jesienne zupy 25.10.21, 18:33 Jarzynowa, szczawiowa, barszcz biały czy czerwony, żurek, cebulowa, dyniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Jesienne zupy 25.10.21, 18:35 Jeszcze fasolowa, gulaszowa, grochówka, kapuśniak. Zupa nic, czyli u mnie zblendowane warzywa, ziemniaki w kostkę i kurczak z gotowania wywaru. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jesienne zupy 25.10.21, 18:41 Zupa nic to jest zupa na słodko, z piankami Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Jesienne zupy 25.10.21, 18:45 Oj tam, u mnie NIC to jest właśnie takie, że wrzucam cokolwiek i nie umiem tego nazwać. Do NIC można dodać też kiełbaskę czy przyschnieta szynkę, koper, pietruszkę, resztkę pomidorów z puszki czy fasolki albo groszku. Generalnie czyszczę lodówkę 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 18:47 U mnie to jest zupa-śmietnik. Robię zupy-śmietnik i sałatki-śmietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jesienne zupy 25.10.21, 18:40 1. Cebulowa. Królowa zup. 2. Zupa z cukinią i fetą. 3. Zupa z dyni, ziemniaków i pomidorów - punkty 2 i 3 z kwestii smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 21:08 ziuta, nie wiem jak robi cebulowa gazetka ale na moja jest przepis wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Jesienne zupy 25.10.21, 21:53 Dokopałam się do niego, dzięki! Kurde, bez bulionu? Będę musiała spróbować. Najlepsza cebulowa jaką do tej pory jadłam była z francuskiej restauracji. Była klarowna, z piórkami bardzo miękkiej cebuli, z dużą ilością białego wina, zapieczona w naczyniu z bagietką z serem w stylu cheddar. Ale wydaje mi się, że była jednak na bulionie wołowym, więc w domu takiej nie zrobię (bo nie używam mięsa). Spróbuję twojej! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 21:59 bez bulionu, serio tylko wino w kierunku slodkawym czyli raczej sauvignion blanc a nie szardone ograniczam mieso drastycznie (probowalam calkowicie ale nie dalo sie, kurczak zostal) a nawet w czasach miesnych i cebulowa i inne zupy gotowalam i gotuje bez wywarow miesnych (jeden wspolbiesiadnik nie znosi zapachu i smaku takich wywarow a i z mies bardzo rzadko drob zje) to wlasnie jest cebula w tym stylu a jakiej piszesz, z tym, ze zapiekac to mi sie nie chce, stad bagietki do zupy i ser na wierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 22:00 a i probuj, bo moze bedziesz wolala jednak dodac do tego wina wody, powiedzmy pol na pol Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Jesienne zupy 27.10.21, 13:02 piataziuta napisała: > Dokopałam się do niego, dzięki! > > Kurde, bez bulionu? > Będę musiała spróbować. > > Najlepsza cebulowa jaką do tej pory jadłam była z francuskiej restauracji. Była > klarowna, z piórkami bardzo miękkiej cebuli, z dużą ilością białego wina, zapi > eczona w naczyniu z bagietką z serem w stylu cheddar. > Ale wydaje mi się, że była jednak na bulionie wołowym, więc w domu takiej nie z > robię (bo nie używam mięsa). > Spróbuję twojej! piataziuta ja robie taka zapiekana z cebula w piorka z duza iloscia wina - przepis wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Jesienne zupy 27.10.21, 14:35 Dzięki! Bulionu w kostce nie dodam (chyba by mi ręka uschła :p), miodu też nie, ale być może dodam mąkę jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Jesienne zupy 25.10.21, 18:50 Zupa z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym Cebulowa Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 19:01 Ja zwłaszcza jesienią lubię cebulową, ale ona jest zapiekana z serem, nigdy nie robiłam jej w porcji na kolejny dzień - choć, myślę, że gdyby przygotować bazę a kolejnego dnia tylko przelać do miseczek z pieczywem i zapiec z serem mogło by być ok. I oczywiście dyniową która jest chyba jesienną klasyką, oraz grzybową- w tym roku jakoś mało u nas grzybów, ale pyszna gęsta zupa z prawdziwków to coś na co serio mam smaka. Odpowiedz Link Zgłoś
hannah_weaver Re: Jesienne zupy 25.10.21, 19:08 Krem z dyni z imbirem, brzoskwinią z puszki j marchewką 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Jesienne zupy 25.10.21, 19:49 Zupa tajska, z curry i mlekiem kokosowym. Krem z białych warzyw, który podkręcam łyżeczką pasty truflowej albo chociaż oliwą truflową. Bardzo lubimy czysty barszcz czerwony, robię do niego paszteciki, a jak nie ma czasu, to po prostu wrzucam uszka kupione w sklepie. Ktoś wyżej wspomniał już żurek - robię gesty, z dużą ilością kiełbasy, jajkiem i chrzanem. Od czasu do czasu lubimy też ramen i dhal z czerwonej soczewicy. Pod wpływem tego wątku nabrałam ochotę na cebulowa, chyba jutro nabędę cebulę i białe wino. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Jesienne zupy 25.10.21, 20:06 Kocham pastę truflową. Jak robisz krem z białych warzyw? Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Jesienne zupy 25.10.21, 20:09 Z przepisu z Kwestii Smaku, tylko bez topinamburu, bo ciężko go dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Jesienne zupy 25.10.21, 22:50 Idziesz do sklepu na dział warzyw i owoców. Wrzucasz do koszyka wszystkie białe warzywa, płacisz, wychodzisz. Potem gotujesz, warzywa, blendujesz i doprawiasz. Ja bym tak zrobiła 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Jesienne zupy 25.10.21, 23:06 Ok. Ja tak nie robię. Gotuję dobrze, bardzo dobrze lub jeszcze lepiej. Taki odpandemiczny mentalbrejkdałn. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 23:18 ale jak inaczej? bulwa selera, korzen pietruszki , bial czesc pora, kawalek bialej rzodkwi albo rzepy, topinambur, ziemniaki bym pokroila, udusila na oliwie, podlala bialym winem ( wino u mnie w kuchni rzadzi), pogotowala do miekkosci, przyprawila czym tam w duszy gra i zmiksowala Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jesienne zupy 26.10.21, 08:00 Można fajnie podoprawiać, jakieś oliwy, pudry z grzybów, marchwi, zielenina, grzanki, prażone orzechy, chipsy z boczku, a nawet… suszone owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 20:22 ty jesteś mega kreatywna, ja to dopiero kręcę w kółko, dyniowa, dyniowa, dyniowa, dyniowa, dyniowa... Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Jesienne zupy 25.10.21, 20:48 Cebulowa z grzankami Wszelkie zupy krem, bardzo dobry jest krem z kukurydzy (ze sporą ilością masła i śmietany). Klasyk jesienny-dyniowa. Tu mam do Was pytanie. Zostało mi strasznie dużo miąższu z dyni. Czy wykorzystać to w zupie, czy smakowo to nie zagra raczej? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Jesienne zupy 25.10.21, 23:17 Mam jeszcze pytanie do cebulowej - naprawdę sama cebula, wino (i kiedy to wino? Na końcu?) , ser i grzanki? Żadnych innych warzyw i przypraw? Jadłam cebulowe, ale zawsze wydawały mi się one bogatsze w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 23:22 mnie pytasz? tak, cebula, maslo, wino, z przypraw pieprz, sol, ziola prowansalskie, kawalki bagietki, ser plesniowy albo inny ( u mnie sprzatanie serowe lodowki) wino daje smak Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 23:41 Ja cebulową robię z podsmażanej na maśle cebuli zalanej kieliszkiem półwytrawnego wina i bulionem warzywnym. Przy tym wino wlewam do cebuli po jej podsmażeniu/pod koniec a bulion trochę później, razem to jeszcze gotuję, a zapiekam na końcu z grzankami na górze posypanymi serem. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Jesienne zupy 26.10.21, 07:07 Bulion warzywny jest zbędny bo dusi się cebulę na maśle. Tak jak tosty z serem. Wystarcza grzanki z ciemnego czy jasnego pieczywa, czy same tosty. To moje zdanie żeby nie jeść zbyt tłusto. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jesienne zupy 26.10.21, 07:51 Ja bulion warzywny gotuję bez tłuszczu, można też kupić gotowe w kostkach z dobrym składem, bez oleju palmowego i innych syfów. Robię na takim różne zupy, bo takie na mięsie robię rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
lea_233 Re: Jesienne zupy 26.10.21, 08:15 A co z warzywami z gotowania bulionu? Wyrzucasz? Wykorzystujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jesienne zupy 26.10.21, 08:23 Można przerobić je na dodatkową zupę, jeśli włoszczyzna była bardzo duża, np. krem z marchwi, zrobić sałatkę jarzynową, teraz mam psa, który nie pogardzi warzywami, zrobić puree z marchwi i ziemniaków albo selera albo wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Jesienne zupy 26.10.21, 17:40 Do zupy cebulowej inne warzywa są zbędne. Zdominują smak masła i cebuli. Ja nawet do zupy warzywnej nie dodaję bulionu na początku gotowania tylko pod koniec. Wyczytałam to u Neli Rubinstein i tak mi zostało. Jest różnica Odpowiedz Link Zgłoś
pani_libusza Re: Jesienne zupy 26.10.21, 22:37 Tzn zupę cebulowa robisz tylko z cebuli podsmażonej na maśle, i tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Jesienne zupy 29.10.21, 14:48 Plus zioła, grzanki, domownicy kleks smietan Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Jesienne zupy 26.10.21, 16:07 My jednak lubimy w takiej wersji, sam bulion warzywny nie jest przecież tłusty a jednak nadaje smaku. Zostaje kwestia sera- tu faktycznie trochę tłuściej wychodzi, ale my akurat aż tak na to nie uważamy, a zapiekany ser na cienkiej grzance na takiej zupie to dla nas dopełnienie jej smaku ale wiadomo każdy gotuje jak lubi, i tak jak jest zgodnie z jego potrzebami. Odpowiedz Link Zgłoś
hadron-plus Re: Jesienne zupy 26.10.21, 08:17 Wino wlej po że szkleniu cebuli, chwilę duś, dopiero potem bulion. Odpowiedz Link Zgłoś
loginwieczniezajety Re: Jesienne zupy 26.10.21, 18:37 Wiele lat temu, kiedy jeszcze zupełnie nie umiałam gotować, nauczyłam się zupy cebulowej z dodatkiem czarnego chleba i mieszanki quatre epices. Pasuje do zup jesiennych. U mnie głównie dyniowa (na słodziej, na ostrzej), dla dziecka pomidorowa. Potem wejdą zimowe: krem z buraka z mlekiem kokosowym i porowo-ziemniaczana. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_libusza Re: Jesienne zupy 26.10.21, 11:51 Bycmoze forumki mnie zjada ale na szybko robię zupy z mrożonek. Kupuje krem z białych/zielonych/pomarańczowych warzyw z prostych historii lub bonduell i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Jesienne zupy 26.10.21, 13:31 E, tam. Ja lubię zupy z Hortexu, jesienne, wiosenne itp. tylko ziemniaków dodaje więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_libusza Re: Jesienne zupy 26.10.21, 14:51 Hortex do zup daje pietruszkę i selera a ja mam traumę z dzieciństwa i od kiedy sama gotuje nie jem gotowanej pietruszki ani selera czasem kupuje grzybowa z hortexu i pracowicie wyciągam wszytkie białe podejrzane kawałki. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Jesienne zupy 26.10.21, 22:45 Wolne żarty. Jeśli mam warzywa świeże, to gotuje ze świeżych, ale w zamrażarce mam zawsze groszek, brokuły, kalafior i mieszanki warzywne, m.in. żeby robić zupy. Wszystko jest dla ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Jesienne zupy 26.10.21, 14:01 Fajnie, odświeżyłyście w mojej pamięci wiele zup. W tego wyboru nie lubię tylko zup buraczanych a rodzina także zupy dyniowej. Ciekawa ta z białych warzyw tylko ta konsystencja papki czyli kremu, już niekoniecznie. Ale reszta propozycji dla mnie super, będę gotować dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Jesienne zupy 26.10.21, 16:13 Kalafiorowa, z brukselką, dyniowa, soczewicowa, fasolowa z zacierkami, kapuśniak... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jesienne zupy 26.10.21, 21:47 Jesienią lubimy grochówkę (ostatnio wege), zupe Dahl, zupę z kimchi, warzywne curry takie rzadkie jak supa, kalafiorowa z toną koperku, krem z kalafiora z duża ilością czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Jesienne zupy 26.10.21, 23:03 Ej a dajcie fajny przepis na Meksykańska Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Jesienne zupy 27.10.21, 11:55 Cebulowa, ramen, mulligatawny, brukwiowa, żurek, curry w różnych odsłonach. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Jesienne zupy 28.10.21, 20:20 Zgłaszam, że cebulowa bez bulionu to jednak zdecydowanie NIE to! Albo coś źle zrobiłam. Smażyłam cebulę na maśle, aż zmieniła kolor, nasypałam tymianku, pomieszałam, zalałam winem, dolałam wody, soli, pieprzu. Ponieważ smakowało jak duszona cebula z wodą i winem , zaczęłam kombinować: dodałam ostrą papryczkę, natkę, trochę sosu sojowego, mąki, jeszcze więcej masła. Co mogę jeszcze zrobić? Kostek i weget nie używam. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Jesienne zupy 28.10.21, 22:31 Moze wrzuć jedna marchewkę, kawałek selera i pietruszki i pogotuj z pół godziny, potem wyjmij. Jak kiedyś robiłam cebulową, to cebulę się smażylo przez godzinę na małym ogniu. Miała być taka złotawa zanim się ją zalało winem (wino przed wlaniem BULIONU miało odparować ) Btw. Ja używam bulionu w proszku z suszonych warzyw i ekstraktu z drożdży i jest bardzo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Jesienne zupy 29.10.21, 09:52 no właśnie chyba za krótko smażyłam Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jesienne zupy 28.10.21, 22:37 nie wiem co Ci poszlo nie tak, dzisiaj robilam, na samym winie i masle, wyszla jak zawsze, gesta i aromatyczna, moze to kwestia czilijskich 'dzemow'? albo za malo cebuli ale sa buliony biovege, nawet u mnie mozna kupic np taki www.biozentrale.de/produkt/gemuesebruehe/#content albo uwarz esensjonalny wywar warzywny i zamroz np w foremkach do lodu, po zamrozeniu zsypujesz do woreczka i masz zapas Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Jesienne zupy 29.10.21, 09:51 Chyba karmelizowałam cebulę za krótko - ok 20 min, a czytałam, że to się z godzinę powinno smażyć. Pogotowałam trochę dłużej, jeszcze czymś tam doprawiałam i Mieciu powiedział, że bardzo dobra. Niemniej, jestem jednak bulion team. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Jesienne zupy 29.10.21, 13:01 A gdzie miksowanie? Było? Raz w Gdańsku podano mi cebulowa bez miksowania i była taka jak piszesz Nigdy nie duszę cebuli pół godziny Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Jesienne zupy 29.10.21, 13:27 Nie miksowałam. Nie chciałam kremu z cebuli, tylko francuską cebulową. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Jesienne zupy 29.10.21, 14:51 O tym nie pisałaś. Zmiksowana cebula ma inny smak niż w talarkach Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Jesienne zupy 29.10.21, 15:00 W piórka kroiłam, nie w talarki. I już się zaczęły rozpadać. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jesienne zupy 29.10.21, 14:55 ja tez nie miksuje, daje sporo cebuli, dosc dlugo dusze zeby sie rozpadala i troche 'rozciapuje' tluczydlem do ziemniakow, nie lubimy zmiksowanej ale tez nie kawalkow cebuli, tak gdzies w polowie smietana do cebulowej by nie przeszla ale my w ogole bezsmietanowi w zupach Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Jesienne zupy 29.10.21, 16:07 Raz jeden jadłam cebulową w talarki i nie przypadła mi do smaku. Było to w Gdańsku w restauracji. Cebula nie rozpadała się. Uważam że zyskuje na smaku zmiksowana Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Jesienne zupy 28.10.21, 22:24 Cebulowa, dyniowa, kalafirowa, brokułowa, marchewkowa. Jutro robię cebulową. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Jesienne zupy 29.10.21, 13:43 Dyniowa, grochowa, barszcz czerwony ,kapuśniak, zurek. Odpowiedz Link Zgłoś