Dodaj do ulubionych

Gdzie iść najpierw

29.10.21, 09:16
Z Waszego doświadczenia, przy długo obniżonym nastroju, drażliwości, braku motywacji, ale bez bezsenności, myśli samobójczych (No może poza kilkukrotnym "marzę żeby zasnąć i się nie obudzić bo mam dość")...psychoterapeuta na pierwszy ogień? Czy lepiej psychiatra? Sama nie wiem, nie potrafię się zebrać...od roku...kopnijcie mnie w dupę w dobrym kierunku, bo życie mi ucieka...
Obserwuj wątek
    • runny.babbit Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 09:20
      Lekarz pierwszego kontaktu po doraźną pomoc, a potem psychiatra.
    • lajtova Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 09:20
      Psychiatra i terapeuta.
    • juzjesien Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 09:21
      Psychiatra, psychoterapeuta jest dobry jak jestesmy na życiowym zakrecie typu rozwód brac czy nie, a od choroby obniżonego nastroju jest lekarz
    • sanciasancia Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 09:26
      Lekarz pierwszego kontaktu, a potem psychiatra.
    • kolteta Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 09:30
      Jak pójdziesz do terapeuty a ten uzna, że leki są potrzebne to odeśle Cie do psychiatry, jak pójdziesz do psychiatry a on uzna, że terapia jest potrzebna to odeśle Cię do psychologa. IMO - lepiej iść do psychiatry najpierw.
    • asfiksja Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 09:33
      Lekarz POZ. Uprzejmie poprosić o zrobienie podstawowych badań (typu morfologia, różne niedobory, tarczyca itp.), jeśli nie da to zrobić samemu i z wynikami do psychiatry/endokrynologa/jeszcze kogo innego (zależnie od wyników).
    • pani_tau Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 09:40
      Zacząć od wykluczenia przyczyn fizycznych, tarczyca (nie wiem czemu to wzbudza taką wesołość, znam kobietę, którą tarczyca dosłownie sponiewierała psychicznie), poziom magnezu i potasu a także wit D i B12.
      • annna_maria_1985 Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 12:04
        Wyniki ok wg lek POZ.
        Znam również taki przypadek, gdy niedoczynność tarczycy dawała objawy depresji.
        • pani_tau Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 17:45
          Jaki masz poziom witamin D i B?
        • koronka2012 Re: Gdzie iść najpierw 01.11.21, 12:46
          Słyszałam ze wyniki ok nawet jak miałam niemal 3x wyższe TSH niż powinnam (nadal w normie ale jakby to ująć - nie mojej), wiec patrz czy masz ok 1,5
      • sanciasancia Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 13:10
        Mnie psychiatra wręcz kazała sprawdzić tarczycę.
    • katie3001 Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 13:08
      Badania tarczycy i poziomu wit d3
    • lampasufitowa Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 15:01
      Z autopsji, choć nie pociągnęłam tematu do końca. Psychiatra, psychterapetua.
      Odpuść pierwszy kontakt oraz psychologa. Psycholog właśnie doraźnie działa typu traumatyczne wydarzenie, pomaga przez nie przejść. Psychoterapetua powinien powinien pomoc Ci zrozumieć źródło problemu i je rozwiązać.
      Zdrowia i Tobie i sobie.
    • niebieskie_korale Re: Gdzie iść najpierw 29.10.21, 15:29
      Najpierw zaczelabym od lekarza i zrobilabym szczegolowe badania, w tym koniecznie na vit D3 i na cala grupe VitB. Przy okazji koniecznie odstawilabym cukier...kest wiele badan sugerujacych, ze cukier (pozywka dla naszej flory jelitowej) powoduje wydzielanie substancji przez te mikroorganizmy, ktore sygnalizuja naszemu mozgowi ze jestesmy w depresji...tak w skrocie mowiac.
    • headonshouldersbaby Re: Gdzie iść najpierw 01.11.21, 11:42
      Poobserwuj Czy to sie waha wraz z czasami w cyklu miesiaczkowym. Jezeli masz regularnie dola przy owulacji Albo po okresie albo przed to jest to hormonalne i trzeba sie wyregulowac. Zmiana trybu zycia czasem progesteron od polowy cyklu czasem estro i pro suplemetowac.

Zbadaj: b12, ferrytyne, wit D, poziom magnezu

Cwiczenia fizyczne, dobre odzywianie

Odstaw gluten i cukier ( powoduja bardzo czesto irytacje przez wahania poziomu cukru oraz zmiane flory jelitowej)

Psychotropy ostatecznosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka