Dodaj do ulubionych

Nastolatek i angielski

04.11.21, 14:09
Dziecko (licealne), które nie lubi angielskiego. Podpowiedzcie, co zrobić, jak zachęcić, jak go nakierować? Gier komp też nie lubi, ale lubi oglądać filmy... i jest rozsądne.
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 14:17
      Netflix po angielsku, z angielskimi napisami. Jeśli lubi czytać, poziomowane readersy, szybka satysfakcja małym nakładem pracy, więc dobre na motywację. Slowly - to taka apka do koresponencji dla młodzieży z całego świata - niech sobie znajdzie anglojęzycznych korespondentów.
    • alpepe Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 14:19
      Obowiązek obowiązkiem jest, angielski trzeba wykuć też, parafrazując Heya.
      • alfa36 Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 14:29
        Robi to, co musi. Na korki chodzi, indywidualnie, choć zastanawiam się nad sensem.
    • januszekxxl Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 14:28
      alfa36 napisała:
      > Dziecko (licealne), które nie lubi angielskiego. Podpowiedzcie, co zrobić, jak
      > zachęcić, jak go nakierować?

Ale pewnie uczy się i zna język a licealnym poziomie?
      Lubić nie musi.
    • hanusinamama Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 14:35
      Nie wszystko trzeba lubić Jak jest rozsądny to wie ze ten jezyk to dzisiaj podstawa i raczej takie minimum. Ja nie lubiłam i nadal nie lubię niemieckiego. 1/5 zleceń robię w tym języku, z miną cierpiętnicy słucham wiadomości w tym języku czy oglądam filmy. No trudno
    • nigdynigdynigdy84 Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 14:37
      Dziecko ematki i nie jest idealne??? Szok
    • heca7 Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 14:41
      Wysyłać regularnie na obozy za granicę. Tak żeby nie miało pokoju z Polakami a najlepiej nikogo z Polski w grupie. Mój średni syn tylko w ten sposób daje sobie wtłoczyć angielski do głowy.
    • andaba Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 14:46
      Proponuję udusić.
      Ja jestem bliska tego rozwiązania ze swoją najmłodszą.
      Nie bo nie, bo ona i tak się nie nauczy.
      Ma jej kto pomóc, nawet korepetycję proponuję, nie, bo ona i tak się nie nauczy.
      Proponuję przeniesienie do branżówki - nie, bo ona nie chce.
      • daniela34 Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 15:26
        Nie pisz na forum, bo będzie dowód. Uduś, zakop, posadź lilie. "A lilije rosną wysoko jak maruda leży głęboko."
        • andaba Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 15:37
          Nie pisz na forum, bo będzie, że podżegałaś do zbrodni smile
          • daniela34 Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 15:38
            😃😃😃 a nawet i pomocnictwa dokonałam-sluzylam radą
      • januszekxxl Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 15:32
        andaba napisała:
        > Proponuję udusić.

Ja bym chętnie udusił biscoti, która nie umie pisać ani po polsku ani po angielsku.
        • borsuczyca.klusek Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 15:38
          Od Bi to ty się januszku odstosunkuj 🙄
          • januszekxxl Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 16:08
            borsuczyca.klusek napisała:
            > Od Bi to ty się januszku odstosunkuj 🙄
            >

Niech najpierw ona przestanie pisać głupkowato w nieistniejącym języku polsko-angielskim. Bo to żałosne jest a nie dowcipne, jak ona uważa.

• dark.defender07 Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 15:12
      "ale lubi oglądać filmy... i jest rozsądne.

Szybciej poczyni postępy, jeśli będzie też słuchał wiadomości. Ale nie np. CNN, tylko NPR (National Public Radio). NPR to bardziej elegancki język (elegancki niekoniecznie znaczy trudniejszy) i co najważniejsze dla początkującego – mówią wolno. Poza tym mają mnóstwo ciekawych reportaży radiowych, dostęp do lokalnych radiostacji rozsianych po całych USA.
      npr. org
    • princesswhitewolf Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 15:21
      teraz Covid wiec wszystko na swiecie jest do gory nogami ale normalnie to sie wysylalo dzieciaki na wakacje do UK, Irlandii czy na Malte na kursy jezykowe i to byla najskuteczniejsza metoda.

Poza tym to zapisac na kurs
      • alfa36 Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 15:40
        Na jaki kurs? Online coś się da znaleźć?
    • lumeria Re: Nastolatek i angielski 04.11.21, 16:02
      Czy jezdzicie do Anglii? Albo innego kraju anglojezycznego, albo gdzies, gdzie mozna sie poslugiwac tym jezykiem?
      Czy dziecko uczestniczylo w obozie badz zajeciach ang?

Pytam, bo pamietam jak w szkole sredniej "uczylam" sie jezykow - to byla pewna abstrakcja, glupie cwiczenia do zaliczenia. Ale nie mialam kontaktu z zywym jezykiem, uzytecznym, realnym.

No wlasnie - chyba trzeba dziecku ten jezyk urealnic. Realizowac w nim hobby, poglebiac zainteresowania, troche zyc w rejonach gdzie jest uzywany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka