Dodaj do ulubionych

Puzzle pytanie do doświadczonych

04.11.21, 14:13
Jaki zestaw elementów kupić dla osoby dorosłej, która nigdy nie układała (nie licząc zabawy z małymi dziećmi) puzzli a chciałaby zacząć? Tak, zeby sie nie zniechęciła a miała frajdę, że ułożyła.
Ja się nie znam nie lubię, a dostałam zamówienie na prezent. 200,500,1000? Może polecacie jakieś konkretne firmy?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 14:18
      500, ewentualnie 200 czy 300, jeśli znajdziesz. 1000 to już długotrwała zabawa na kilka dni dla jednej osoby.
      • beataj1 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 14:20
        serio tysiąc kilka dni? Ja zwykle układam w góra dwa wieczory.

500 elementów to zwykle układa moja 10 letnia córka.
        • leosia-wspaniala Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 15:05
          >serio tysiąc kilka dni? Ja zwykle układam w góra dwa wieczory.

A ja w pół godziny, pomiędzy jogą a zawijaniem sushi.
          • magdallenac Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 17:53
            Phi…Serio?? Ja pisząc ten post machnęłam 1000.🤷‍♀️
            • droch Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 00:14
              Ja kupuję w piekarni bułkę tartą i przed śniadaniem składam sobie rogala...
              • ginger.ale Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 01:20
                droch napisał:

> Ja kupuję w piekarni bułkę tartą i przed śniadaniem składam sobie rogala...

😃
              • jowita771 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 07:13
                droch napisał:

> Ja kupuję w piekarni bułkę tartą i przed śniadaniem składam sobie rogala...

Męża obudziłam, bo się śmiałam, co ja zrobię, jak będzie chciał się zapisać na ematkę?
              • magdallenac Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 14:47
                😂
          • sattwaguna Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:03
            Serio. Naprawdę myślałam ze to standard .

Przyznaje ze kocham puzzle, może dlatego mi szybko idzie.
            • magdallenac Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:09
              Moje dziecko ostatnio przytargało do domu taki 1000, gdzie każdy puzel wyglądał identycznie. Mnie ciśnienie podniosło się po 10 minutach, a ona z tatusiem siedzieli i układali i jeszcze bardziej mnie wk🤬iali, zachwycając się głośno, jak bardzo ich to relaksuje.😂
              • mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:25
                Mnie relaksuje! Mam taką tradycję zimową, że sobie puzzle kupuje na swieta, kilka wieczorów spedzam nad nimi. Za to moje dziecko się rytuje jak na to patrzy. Podoba jej sie tylko jak kot mi włazi i rozgrzebuje misternie ułozone elementy na kupki, o to wtedy jest fajowo big_grin
                • nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:49
                  haha
            • beataj1 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:27
              O, no ja też właśnie. Dlatego pisząc o 2 wieczorach nie sądziłam ze to kogolowiek zdziwi.
              • mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:43
                ja siedzę dłużej nad tysiacem, ale lubię bardzo! Cisza, spokój, grzane wino i układańsko
                Już drapnełam sobie prezent mikołajkowy big_grin

• ichi51e Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:44
                  to są takie jak ja najbardziej lubię - szukasz scen ludzików itd. zdjęcia i obrazy to nuda
                  • mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:51
                    Ja uwielbiam obrazki Haasteren`a
                    Rok temu męczyłam jego szaloną wyprawę w góry
                    • magdallenac Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:56
                      Świetne te puzzle! Zamawiam dla rodziny na święta. Biorę tall ship chaos i women’s soccer.
                      • mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 19:03
                        Mi się marzą wytwórnia win i gabinet osobliwości ale one mają 3k elementów, musiałabym wziąc wolne do 3króli big_grin
                        • magdallenac Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 19:21
                          Wzięłam jeszcze art market 2000!
                    • nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:53
                      piekne, wyglądaja na mega trudne.Ile czasu je układałaś?
                      • mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 22:33
                        nowaktola78 napisała:

> piekne, wyglądaja na mega trudne.Ile czasu je układałaś?

O ile dobrze pamiętam to zaczęłam w poprzednie święta a skończyłam w sylwestra. Takie wyraziste, z małymi postaciami są łatwiejsze od pejzaży. Największą zmora to układać niebo 😬
                      • mikams75 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 23:37
                        akurat te wydaja sie latwe
                  • arwena_11 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 19:00
                    Fajne są takie co nie wiesz co układasz. Masz ułożyć obrazek widziany oczami osoby na pudełku smile
                    • mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 19:04
                      hę...? ale, że jak???
                      • arwena_11 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 19:09
                        Wrzuć w w wyszukiwarkę puzzle wasgij. I po co ja wchodziłam w ten wątek? Właśnie znalazłam sobie prezent na mikołajki tongue_out
                        • nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:55
                          to miłego układania
                      • arwena_11 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 08:54
                        Zobacz jak grać w gry planszowe - Kanał G3 na YouTube
                        Planszówki, karcianki czy puzzle wysyłamy również do Paczkomatów!
                        Puzzle 2 x 1000 el. Wasgij Christmas 17 - Fabryka Świętego Mikołaja
                        Tematyka puzzli
                        Boże Narodzenie
                        Święty Mikołaj
                        elfy
                        zima
                        Jumbo
                        + Dodaj do porównania
                        Dodaj do listy zakupowej

Bestsellerowa seria puzzli Wasgij! Zagadka składająca się z 2 x 1000 elementów.

89,00 zł / szt. brutto
                        Duża ilość
                        Wyślemy w ciągu 3 godz. (156 szt. w magazynie)
                        Darmowa i szybka dostawa od 100,00 zł
                        100 dni na darmowy zwrot
                        Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
                        Bezpieczne zakupy

WASGIJ to znakomita seria puzzli holenderskiej marki Jumbo, bijąca rekordy popularności i ciesząca się ogromnym uznaniem wśród puzzlomaniaków. Zamiast tradycyjnego układania obrazka widocznego na pudełku, Wasgij rzuca miłośnikom puzzli nie lada wyzwanie, bowiem obraz z pudełka jest jedynie wskazówką do rozwiązania rzeczywistej układanki! Każdy miłośnik układanek będzie się musiał nieźle nagłówkować i użyć wyobraźni, by odkryć, co skrywają

właśnie sobie zamówiłam takie smile
                        • arwena_11 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 08:55
                          coś się spiep...... przy zapisywaniu obrazka. Miał być sam obrazek sad Jak za duży post to niech moderacja skasuje
                • magdallenac Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:49
                  Te są świetne. Moje dziecko przywlokło coś w tym stylu:
                  • mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:52
                    ofak.... to się w ogóle da ułożyć bez młotka?
                • nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:50
                  piękne !!!!!mogę prosić o namiar?
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 15:34
              Nic mnie tak nie wkurza jak układanie puzzli i składanie Lego. Tortury. Powyżej 200 nigdy nie weszłam.
        • krisdevalnor Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:47
          beataj1 napisała:

> serio tysiąc kilka dni? Ja zwykle układam w góra dwa wieczory.
          >
          > 500 elementów to zwykle układa moja 10 letnia córka.

No ale ty UKŁADASZ puzzle😉 Jak sie ma wprawe i robi to regularnie plus jezeli obrazek nie za trudny to i jeden wieczor mozna ulozyc 1000 ale tutaj mowa o osobie, ktora nigdy puzzli nie układała. Dla kogos takiego ulozenie ramki to bedzie robota na pol dnia.
          • kkalipso Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 21:59
            Sorki ale nie wierzę że 1000 można ułożyć w dwa dni.
            • arthwen Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 23:37
              Dlaczego?
              Nawet w jeden wieczór ułożysz, jak masz wprawę i przysiądziesz wink
              Mam takie 5000, układałam tydzień, średnio ze dwie godziny dziennie.
              • kkalipso Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 23:41
                Jaki wieczór godzinębig_grin
                • arthwen Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 23:54
                  Godzinę to nie, bo z pół godziny segregujesz elementy wink
                  Ale 500 w godzinę pewnie dałoby radę, chyba że obrazek z samym morzem i niebem wink
                  • kkalipso Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 23:58
                    Oby ci się las nie trafił albo wieżowce.

Nie wiem co układasz ale chyba jakieś dla dzieci....
                    • arthwen Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 17:58
                      Mam takie z harrego pottera, można to zakwalifikować jako dla dzieci? wink
                      https://cdn.bonito.pl/zdjecia/4/e32a2e5-puzzle-1000-impossib.jpg
                      • kkalipso Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 18:32
                        Masz czy już ułożyłaś?
                        Te ramki pewnie narobią bólu głowy a tak to niezbyt trudne się wydają.
                        Ja muszę zacząć swoje, bo już z rok w szafie trzymam, ciekawe mi zajmą czasu...
                        • arthwen Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 19:13
                          Ramki owszem, ale jak się ma trochę wprawy i spostrzegawczości to w miarę idzie wink
                          Masakra to jest to: bonito.pl/k-48197415-puzzle-4000-elementow-krka-wodospady-chorwacja
                          • kkalipso Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 20:15
                            Albo to...Ułożyłam do pokoju dla dzieci ale potem mała mi je popsuła i bez sentymentu oddałam.

https://www.magicmurals.com/media/catalog/product/cache/683064e22f0318148cdcba78cb0ffeb4/m/g/mgl-jpk-m062-32058.jpg
                            • arthwen Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 20:20
                              Ee, to nie jest takie złe - tu tylko te kwiatki są upierdliwe. Ten wyżej to jest 4000. I masz tam tylko niebo, wodę, las i w cholerę prawie identycznych elementów z wodospadu wink
            • krisdevalnor Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 19:20
              kkalipso napisała:

> Sorki ale nie wierzę że 1000 można ułożyć w dwa dni.
              >
              No co ty😀 serio, serio da sie. Moj rekord to 1000 w 5 godzin. Zalezy od obrazka, te byly naprawde latwe.
              Z innymi meczylam sie chyba z 10 wieczorow. Naprawde 1000 tysiacowi nie równe😁
              • wkswks Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 19:23
                Da sie spokojnie, nawet jak małe dzieci „pomagają”.
      • ajaksiowa Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 14:20
        Możesz jeszcze kupić antyramę coby sobie swöj debiut kiedyś tam uwieczniławink
        • ichi51e Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 17:56
          ja kupił rodzicom taka matę filcowa. One są fajne bo możesz w połowie zwinąć i nic ci się nie psuje a stół wolny
          • beata985 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:39
            To jakaś specjalna mata?
            Dasz, linka?
            Też zazwyczaj układam 1000....zajmowalo mi to ok 2tyg...W zależności oczywiście od czasu w jakim dysponowałam...ostatnio miałam sporą przerwę, wzrok już nie ten A i córka mnie goni, bo nie ma za bardzo miejsca...kilka pudełek stoi nierozpakowanych 😰
            Ps.która z was pamięta wrzucone tu kiedyś zdjęcie puzzli...kudlaty pies po którym skakalo coś....pchły? Nie pamiętam już
            • arthwen Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:45
              Wpisz sobie w googla (albo na allegro) - mata do układania puzzli.
              Robi takie Trefl, Clementoni, Schmidt, w ogóle to chyba każda firma puzzlowa wink
              Tylko popatrz na rozmiar, bo są różne.
              • ichi51e Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:47
                dodam ze to jest super prosty pomysł - wałek i filc - ale naprawdę dziala
            • mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 19:22
              to chyba ja wrzucałam
              heye dogs life
              • beata985 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:09
                mid.week napisała:

> to chyba ja wrzucałam
                > heye dogs life

Love you❤
                • mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:12
                  To ja tylko dorzucę, że jest też Cats Life 😁
    • beataj1 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 14:19
      1000 elementów jest humanitarną liczbą.
      Moim zdaniem ważniejszy jest obrazek. duże gładkie powierzchnie mocno utrudniają układanie. I bywają frustrujące. Kolory i wyraziste elementy układają się zwykle lepiej.
      Ja lubię Heye oraz Schmidt.
      • alpepe Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 14:20
        No nie wiem, czy humanitarną, u mnie to zajęcie na ferie świąteczne, nie na jedno popołudnie, więc na początek to można się zniechęcić.
    • profes79 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 14:24
      Na początek dobre byłyby puzzle rysunkowe - z reguły dużo łatwiejsze do ułożenia niż zdjęciowe. Kiedyś była całą seria puzzle sygnowana marką UNICEF ale z tego co widzę niestety są dostępne tylko z drugiej ręki. Wtedy nawet 500 czy 1000 nie będą straszne.

Trochę zależy też od sposobu cięcia - do tej pory mam traumę po układaniu "Bitwy pod Grunwaldem" gdzie okazało się, że szukany po 300 z hakiem elementach łeb Witolda jest w dwóch częściach - na wypustce jednego z klocków i wgłębieniu drugiego smile
      • beataj1 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 14:28
        Albo wzór skladający się z kilku mniejszych obrazków.
        takie układają się super łatwo a satysfakcja z 1000 elementów jest jednak inna niż z 500. https://image.ceneostatic.pl/data/products/83477857/i-castorland-puzzle-vintage-floral-1000el.jpg
      • zielonyjeziorak Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 14:30
        Nie zgadzam sie, że obrazek łatwiejszy niż zdjęcie. W naturze elementy, odcienie się nie powtarzają. Najgorsze puzzle, jaki układałam, to reprodukcje obrazów.
        Wybrałabym 500 el ze zdjęciem czegoś, co dana osoba lubi, zwracając uwagę, żeby nie było dużych powierzchni w jednym kolorze.
    • runny.babbit Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 14:25
      Liczba puzzli nie jest tak ważna jak obrazek. Rozumiesz, niedźwiedź polarny na śniegu i w 500 kawałkach będzie trudny. I miej na uwadze, że im trudniejsze puzzle tym dłużej się je układa, więc trzeba mieć miejsce żeby sobie leżały.
    • taka-sobie-mysz Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 14:28
      Moim zdaniem 500 albo 300
    • ykke Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 14:56
      500 elementów będzie ok. Żeby było dużo kolorów i żeby się dużo działo. I broń boże lustrzane odbicia w wodzie. Symetryczne budowle "na wprost" typu pałacyk z milionem okien i tralkami też mogą frustrowac.
      Ja często wybieram Trefla ze względu na dobrą cenę i fajne obrazki.
    • fitfood1664 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 15:03
      300 lub 500 elementów są ok na początek, jakiś dość zróżnicowany krajobraz, żeby nie było za trudno, no i ravensburger, najlepze puzzle, choć nasz trefl też niczego sobie, polecam na początek np to, śliczny krajobraz, fajnie się układa, powinno się udać :

https://m.media-amazon.com/images/I/81SyN8N5bxS._AC_SL1500_.jpg
      do kupienia tutaj

• nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:56
        dziękuję, faktycznie bardzo ładny
    • solejrolia Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 15:08
      Dla starszej osoby wybrałabym 500. a dla osoby dorosłej, ale koleżanki, czy tam kogoś w moim wieku - 1000. lub nawet 1500 (jeśli wiem, że bardzo chce i ją to zainteresuje)
      Ktoś mi mówił, że ma matę, na której układa puzzle, jak nie układa, to zwija ją razem z puzzlami i odkłada na szafę. Może rozważ od razu prezent puzzle+mata. (moja układanka potrafi dniami całymi leżeć na stole w salonie... w razie gości siadamy w kuchnitongue_out)
      Ja lubię krajobrazy, chyba wszystkie, jakie mam, są firmy Trefl.
      • runny.babbit Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 17:38
        Ja układam na spodzie od antyramy i wsuwam ostrożnie pod kanapę, nie mogę zostawić na wierzchu bo kot rozwali.
        • solejrolia Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 17:49
          Ale czasem łączę w takie pakieciki po kilka puzzelków do siebie pasujących, a jeszcze do całości nie mam jak dołączyć,
          i one troszkę miejsca zajmują, myślę, ze nie zmieściłabym się na podkładce od antyramy, skoro zajmuję 3/4 stołu wink
      • tyggrysio Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 22:22
        Mam mate do ukladania puzzli i polecam! Wygodnie sie sklada i puzzle sie nie niszcza (kiedys odlozylam czesciowo ulozone na ponad rok) - mate nawija sie na gruba kartonowa rure i spina gumkami.
    • mama-ola Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 15:19
      Moja mama się wciągnęła i dużo układa, z firm najbardziej poleca Trefla.
      1000 kawałków to jest na kilka dni i zajmuje dużo miejsca - trzeba się zastanowić, czy jest miejsce, żeby to kilka dni leżało.
      Z tego powodu na początek polecałabym 500 szt.
      Jeśli chodzi o obrazek, to najlepiej, jakby miał zróżnicowane kolory. Dobrze i szybko układa się Wenus, wiem, bo pożyczyłam kiedyś i ułożyłam w jeden wieczór, a nie mam wielkiej wprawy.
      • mama-ola Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 15:21
        Ta Wenus:
    • asiairma Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 15:19
      1000 ale przyjrzyj się obrazkowi, dużo różnych kolorów, cieni i linii. Bez nieba na pół puzzli, lasów, skał.
    • hiacynta.bukiet123 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 15:25
      Jeżeli osoba nie ma małych dzieci, kota ani psa i ma miejsce na podłodze, to brałabym 1000.
      • nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:57
        ma 3 letnie blizniaki obawiam się, ze na podłodze nie wytrzymajasmile
    • kkalipso Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 16:34
      Poleciłabym 500, przy 1000 może się zniechęcić.
      To moje perełki tysiączki i jedno do zrobienia. To oczywiście nie wszystko bo kiedyś robiłam 2000 ale gdzie to wieszać. Polecam zabawę na stole nie podłodze, żeby nic się nie zgubiło zakrywanie obrusem.
      • nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:58
        wow robi wrażenie, ale ja tu widzę godziny mrówczej pracy, to przecież każdy element do siebie podobny smileszacunek ja bym nie dała rady
      • kropkaa Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 00:02
        Z tym światem po prawej mam taką historię.
        Koleżanka układała z gościem, gdy do niej przyjeżdżał. Kilka tygodni leżały na stole, a że zostały najtrudniejsze kawałki, to koniec wydawał się daleki.
        Byłam u niej z innymi dziewczynami i po jedną przyjechał mąż. I tak czekając na nią, dokończył układankę co do ostatniego elementu. Szczęki zbierałyśmy z podłogi wszystkie. Koleś jest mega mózgowcem, ustawia roboty do produkcji w fabrykach Mercedesa i tego typu firm. No ale o takie akcje to go nie podejrzewano.
        • kkalipso Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 13:40
          Bardzo trudne były, czasem sama się poddawałam ale byłam w ciąży i chciałam mieć pamiątkę...
          • kropkaa Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 14:30
            Bardzo. My w kilka dosłownie kilka żeśmy dopasowały. A to, co on zrobił, to było niesamowite.
    • wkswks Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 17:26
      Jan van haasteren produkowane przez jumbo. Sa świetne. Max 1000 elementów.
    • lucadimontezemolo Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 17:42
      Jeżeli dorosły jest fanem muzyki możesz kupić puzzle 500 www.plastichead.com/catalogue.aspx?ex=cat&cat=puz
    • krwawy.lolo Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 17:46
      Bugi albo Ziucię byłbym w stanie ułożyć z zawiązanymi oczyma, z marzeń, z dowolnej ilości elementów.
      • krwawy.lolo Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:06
        A w życiu ułożyłem kilka wycinanek z "Głosu Wybrzeża", gdzie można było wygrać aparat marki Druh.
    • mika_p Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:01
      Układam ze 2-3 razy w roku, dla mnie 500 jest OK, 1000 to dla mnie za dużo. 500 robię prawie całe w jeden wieczór, kończę następnego dnia.
    • mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:07
      Ja bym na początek początków wzięła pińcet
      w ogóle dzięki za watek, przypomniałaś mi że muszę sobie poszukac coś na święta wink
      Polecam ArtPuzzle i zakładkę "humorystyczne" smile
      • nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:59
        dzieki sprawdze
    • arthwen Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:19
      Standardowe puzzle poniżej 1000 elementów to są dla dzieci tongue_out
      Żeby się nie zniechęcić, to poszukaj takiego wzoru w którym nie ma dużej ilości jednakowego tła, czyli niebo, morze - i uwaga - duża masa kwiatów też jest średnia na początek, bo masz kilkadziesiąt klocków z bardzo podobnym wzorem.

Ewentualnie kup takie mini-mini, elementów nie jest dużo, ale pojedyncze puzzle mają wielkość małego paznokcia wink
    • biala_ladecka Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 18:54
      500 lub 1000 z prostym obrazkiem.
    • myszu13 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 19:23
      Uwielbiam rodzinne układanie puzzli. Szukamy z serii humorystyczne. Duzo zabawy z odkrywaniem co tam się dzieje po kątach. Numer 1 -Heye, 2-Jumbo
    • veryvery Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:06
      Bardzo lubię puzzle, kupuję sobie od czasu do czasu, zawsze tysiąc I takie polecam. Nie za łatwo więc satysfakcja jest po ułożeniu ale też nie ogromna ilość, która mogłaby zniechęcić początkującego. I potwierdzam opinie innych, wybierz obrazek na którym dużo się dzieje, są kolory, wzory, faktury ale nie jest też zbyt pstrokato. Ja ostatnio takie coś układałam, apartment in nyc:
      • veryvery Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:14
        A trudne puzzle to np takie
        • nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:49
          Tu faktycznie wyższa szkoła jazdy , dopiero po lekturze tego wątku to widzę
      • nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 21:01
        o nie, przepadłam, rewelacyjne. Ile czasu Ci to zajęło? I ten kot zupełnie jak mójsmile
        • veryvery Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 21:20
          Dwa popołudnia 😁
          • mysz1978 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 21:39
            ja najbardziej lubię 500. Na 1000 musze miec wiecej czasu, no i łatwo się zniechęcam, więc potem mi się odechciewa i na pare dni odpuszczam, potem do tego wracam itp.
            Co do obrazka to zalezy co ta osoba lubi - jesli obrazy to Castorland ma fajne. Ravensburger ma fajne, Schmidt też.
            Ja osobiście nie lubię nieba i drzew, więc jak kupisz zdjęcie gdzie połowa to będzie niebo to możesz się narazić wink

Maty nie mam, ale sprawdza mi się podkładka taka plastikowa składana z nóżkami www.empik.com/ravensburger-polska-podkladka-ukosna-pod-puzzle-ravensburger-polska,p1265160739,zabawki-p
            • mysz1978 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 21:42
              zapomniałam dodać, że ja najbardziej chyba lubię firmę Gibsons i Falcon, choć obrazki mają takie dość dziecinne wink ale za to przyjemne do układania big_grin
              www.empik.com/zabawki/puzzle,3769,s?sort=scoreDesc&q=gibsons
              www.empik.com/zabawki/puzzle/puzzle-tradycyjne,376904,s?q=falcon
    • kachaa17 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:25
      Obstawiam 500. Mnie ich ułożenie zajmuje kilka wieczorów po pracy.
    • esi1 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:32
      Widzę, że niektóre z Was często układają. Pytanie co z tym potem robicie? Rozwalacie i do pudełka, czy na ścianę? Ale jak często układacie, to chyba z czasem wszystkie ściany w puzzlach.
      Ja też bardzo lubię układać, ale nie wiem właśnie co z tym robić. Rozwalać fajnego obrazka trochę żal...
      • beata985 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:40
        Żal Ale niestety rozwalam...tym sposobem można jedne kilka razy układać 😉
      • mika_p Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:40
        Cieszę się dzień czy dwa ułożonym obrazkiem i wrzucam do pudełka.
        • arthwen Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 23:40
          Tak samo. Układam dla układania, a nie żeby mieć obrazek na ścianie wink
      • wkswks Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 22:13
        Rozwalam i sprzedaje dalej.
      • mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 06:58
        esi1 napisała:

> Widzę, że niektóre z Was często układają. Pytanie co z tym potem robicie? Rozwa
        > lacie i do pudełka, czy na ścianę? Ale jak często układacie, to chyba z czasem
        > wszystkie ściany w puzzlach.
        > Ja też bardzo lubię układać, ale nie wiem właśnie co z tym robić. Rozwalać fajn
        > ego obrazka trochę żal...

Rozwalam, zabawa to układanie a nie oglądanie ułożonego. Poza tym po kilku wieczorach z zajętym stołem bardzo mi brakuje miejsca
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:44
      Kup z dobrym obrazkiem, ja kupilam sobie obraz Beksińskiego 2000 el o kolorystyce brązowo- brazowo - czarno - czarnej 😂. , ledwo ramkę ułożylam i oddalam koleżance, która uklada puzle po 10 tys. elementów.
      1000 będą oki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka