Dodaj do ulubionych

Potrawy-gotowce na Wigilię

25.12.21, 16:47
Jesteśmy coraz starsi i z roku na rok widzę, że każdy (w rodzinie) ma coraz mniej sił i czasu. Również tych przeznaczonych na szykowanie potraw. Do tej pory Wigilia była zawsze szykowana od podstaw, składkowa, to znaczy część potraw przygotowywałam ja, a część brat z rodziną. Tylko, że nikt z nas nie ma już na to wszystko sił, pracujemy właściwie do ostatniej chwili i tak zastanawialiśmy się wczoraj, czy gdzieś można nabyć jakieś dobre, gotowe dania. Macie jakieś sprawdzone sposoby? Nie pytam o lokalne np. "pierogi od pani Krysi", tylko o potrawy, które można kupić w całej Polsce. A może gotujecie z półproduktów? Wiem, że był kiedyś podobny wątek, jednak ma on kilkanaście lat, a jednak rynek konsumpcyjny się zmienił. Podzielcie się swoimi sposobami na "szybkie" smaczne potrawy Wigilijne.
Obserwuj wątek
    • ja_mamma Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 17:04
      Co prawda to nie potrawa wigilijna ale polecam (prawie) gotowca na słodko. Wczoraj przypadkowo kupiłam w Biedronce polecany tu Piernik Kętrzyński. Dodaje się do niego tylko wodę i olej, można dodać miód i bakalie. Na opakowaniu jest przepis na fajną polewę czekoladową. Upiekłam, jest pyszny, mam wrażenie, że w miarę upływu czasu nabiera walorów smakowych.
      • edka12 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 18:28
        Ja z kolei polecam gotowca z Biedronki - sernik w dziale ciasta. Naprawdę bardzo dobry.
    • mama-ola Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 17:38
      Korzystam z maku z puszki, np. Bakalland.
      Zdarzało mi się też używać ciast gotowców z rulonów.
      Murzynek - wyłącznie Delecta czekoladowe duża blacha (moje mi nie wychodzi takie dobre, nic nie poradzę).
      Poza tym trzeba zrozumieć, że potraw na wigilię nie musi być dużo.
      • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 18:44
        Mak z puszki! Właśnie jesteśmy po którejś porcji ciasta z makiem i kremem kawowym. Gdybym miała zaparzać mak, gotować na małym ogniu, studzić i trzykrotnie mielić (nawet w maszynce elektryczej), to byśmy tego ciasta nie jedli, bo nie ma mowy, żebym się za to zabrała. Kiedyś masy makowe były kiepskiej jakości, paprane jakimś fatalnym aromatem sztucznego miodu. Teraz są naprawdę dobre.

Poza tym zgadzam się się też z tym, że potraw na święta zimowe nie musi być dużo.
        • damartyn Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 18:52
          Jest tez gotowy mak mielony w paczkach. Zalewa się go tylko i dodaje co tam chcesz.
          • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 19:04
            Tak. Tu już jedna forumka w innym wątku fuknęła na mnie, że go nie poważam.

Moim zdaniem mak kiedyśtam zmielony, nawet jeśli szczelnie opakowany, jest zwietrzały i ma bardzo mało makowego aromatu. Można to zamaskować, dodając olejku migdałowego (plaga w cukiernianych makowcach), cukru wanilinowego i skórki z pomarańczy, ale to nie to, imo. Mak z puszki rządzi, o ile ma w miarę dobry skład.
            • damartyn Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 19:34
              To ja odwrotnie . Ten w torebce jest hermetycznie zamykany, prasowany tak jak kawa i dla mnie o niebo lepszy od tego w puszce, bo jest czysty bez różnych wzmacniaczy ale co kto lubi.
              • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 21:02
                Zdaje mi się, że opcje 'mak mielony na sucho' - 'mak z puszki' to coś jak 'majonez Kielecki' - 'inny majonez' albo 'biszkopt na proszku do pieczenia' - 'biszkopt na proszku to nie biszkopt' itd. Potencjalne źródło wojen smile
                • princesswhitewolf Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 21:06
                  Albo sernik 🤣🤣
            • little_fish Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 20:51
              A jaki kupujesz? Kiedyś skusiłam się na bakalland, ale był przeraźliwie słodki 😐
              • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 21:58
                Czytam skład, wszystkie mają jakieś dziwne dodatki, ale szukam takiego bez konserwantów i z jak najmniejszą ilością syropu glukozowego. W tym roku wygrał Bakalland. Ciasto makowe pyszne i w kilkanaście minut smile
                • little_fish Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 22:06
                  Kurde, może zmienili skład.
                  • damartyn Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 22:16
                    little_fish napisała:

> Kurde, może zmienili skład.

Tu możesz sprawdzić, która masa najlepsza
                    Tekst linku
                    • little_fish Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 22:21
                      No. Żadna. 😟
                    • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 23:11
                      To post sprzed 4 lat.
                      • little_fish Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 09:55
                        Zmienił się skład maku bakalland znacząco od tego czasu?
                        • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 16:07
                          Nie wiem, nie prowadzę rejestrów.
                          • little_fish Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 27.12.21, 08:37
                            Z tego co gugiel pokazuje, to nadal słodki ulepek z syropem glukozowo- fruktozowym...
                            Zatem ja podziękuję.
                            • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 27.12.21, 13:22
                              "Słodki ulepek" to pleonazm.

Mak w cieście makowym to jeden ze składników. Ja do swojego ciasta makowego nie dodaję cukru po prostu. Jest genialne.

A syropu glukozowego jest w tej masie parę łyżek. Jeśli te parę łyżek podzieli się na osiem osób jedzących ciasto, to trudno na to umrzeć albo chociaż zachorować. Albo w ogóle sprowokować organizm do jakiejkolwiek reakcji. Zwłaszcza, że ciasta makowego nie je się codziennie, ale góra kilka razy do roku. Bez histerii, ze smakiem.
          • shmu Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 21:18
            Potwierdzam. W tym roku zrobiłam makowca właśnie z takiego zmielonego juz maku i był dobry, chyba najlepszy do tej pory.
            Moja mama robi rybę po grecku z pulpecikami z ryby (pyszne!). Ja natomiast idę na skróty i smażę zamrożona rybę.
            Wiecejgrzechowniepamietam...
          • iberka Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 00:06
            Kupuję mielony od lat, gotuję i tak, ale krótko (w śmietance) i jest pyszny smile. Z puszki jest paskudny - mnie generalnie jedzenie z puszek śmierdzi metalem.
            • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 16:08
              Uwierzyłabym gdybyśmy mogły przeprowadzić ślepą próbę smile
        • starczy_tego Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 21:41
          Po co kupować paskudny mak z puszki skoro jest gotowy mielony? 🧐
          • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 21:59
            Bo gotowy mielony jest paskudny, po to.
            ;P
        • konsta-is-me Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 21:53
          Jest też kutia w puszce , nie wiem czy wszędzie, bo pewnie nie wszędzie ta potrawa jest w ogóle znana.
          Trzeba tylko dodać orzechów i trochę słodkiej śmietanki.
          A masę makowa kupuje od wielu lat, w życiu bym się nie podjęła parzenia i mielenia maku 😳, po co ?
        • bigzaganiacz Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 13:13
          trzykrotnie mielić (nawet w maszynce elektryczej), to byśmy tego ciasta nie jedli, bo nie ma mowy, żebym się za to zabrała.

Jak cos juz robie to robie to dobrze a nie na odpierdol , sklad masy bakalandu to jakis ulep ze sladowymi ilosciami maku, dobre dla kogos bez sladu smaku

woda, mak 22%, cukier, bakalie 6,5% [rodzynki 55% (rodzynki 99,5%, olej bawełniany i/lub słonecznikowy); skórka pomarańczowa kandyzowana 45% (skórka pomarańczowa 59%, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier)], syrop cukru inwertowanego, mąka pszenna, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
          • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 16:11
            Hehe, wyliniały kogucik zaprezentował książkowy przykład mansplainingu big_grin
    • borsuczyca.klusek Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 17:56
      Przykładowo barszcz z kartonu i uszka z garmażu. Ciasta można zamówić nawet w osiedlowej piekarni.
      • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 18:45
        Barszcz z koncentratu Krokus, z cynamonem, świeżo mielonym czarnym pieprzem, liścmi bobkowymi i czosnkiem. Pracy jakieś pięć minut, a efekt cudowny.
        • beata985 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 10:15
          Barszcz z Krokusa..hm...to chyba jakaś bardzo nieznana potrawa...Z jakiego rejonu?🤔🤭😂
          A tak serio....daj dokładnie proporcje ile czego wrzucasz
          • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 16:07
            Wrzucam na oko, w zależności, czego chcę - albo większy kawałek kory cynamonowej, albo więcej majeranku i czosnku. Liści laurowych zawsze pcham kilka, bo lubię. Pasuje jeszcze oczywiście ziele angielskie albo francuska mieszanka quatre-epices. Wodę zagotowuję z przyprawami, odstawiam na pół godziny, odcedzam przyprawy, dodaję pieprz i rozpuszczam w tym koncentrat. Naprawdę świetna rzecz.
            • beata985 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 27.12.21, 07:06
              Super...dzięki....
            • little_fish Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 27.12.21, 08:38
              Ale używasz koncentratu ze słoika, czy barszczu z kartonu?
    • marek.rainer Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 18:01
      Nic robimy samemu wszystko catering i kupne.
      Przepyszne i człowiek się nie urobi. W tym roku nastąpiła jeszcze jedna modyfikacja. Wszystkie elementy zastawy i sztućce były jednorazowe. Nie trzeba było nic robić poza przyniesieniem worka na smieci i wrzuceniu tego do worka
      • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 18:46
        marek.rainer napisał:

> acja. Wszystkie elementy zastawy i sztućce były jednorazowe. Nie trzeba było ni
        > c robić poza przyniesieniem worka na smieci i wrzuceniu tego do worka

...planeta płacze krwawymi łzami. Esteci również.
        • pyza-wedrowniczka Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 19:24
          Omg. Nie masz się czym chwalić. Kiedy ma się zmywarkę kupowanie jednorazowych naczyń powinno być zakazane. A jak już nie chce się zmywać, to są cateringi, które dowożą naczynia i odbierają następnego/tego samego dnia brudne i sobie zmywają.
          • princesswhitewolf Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 22:00
            Taka kolezanke w USA mam co caly czas na plastikowych jedzie. Dwa razy tego samego recznika nie uzyje. Masakra....
            • bigzaganiacz Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 13:15
              Widocznie bardzo bogata albo bardzo glupia
      • bigzaganiacz Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 13:16
        się nie urobi. W tym roku nastąpiła jeszcze jedna modyfikacja. Wszystkie elementy zastawy i sztućce były jednorazowe. Nie trzeba było nic robić poza przyniesieniem worka na smieci i wrzuceniu tego do worka

Stawialem ze taka swinia jak ty zre w korycie , bez sztucow
      • ponis1990 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 22:25
        Choćby na grillu a nie na wigilii, to chyba jednak dla mnie za wiele ;p
    • panna.nasturcja Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 18:10
      Pierogi i uszka trzeba znaleźć koło siebie, właśnie jakieś lokalne, bo te przemysłowe, ogólnopolskie są takie sobie. Ale macie cały rok żeby próbować.
      My czasie w ciągu roku kupujemy barszcz Krakusa, tylko go doprawiam.
      Swego czasu na wyjeździe przygotowywałam na szybko rybę mniej wiece) po grecku z polędwicy z dorsza i mrożonki Hortexu włoszczyzna w wiórkach, tylko pomidory dałam z puszki pudliszek i przecier.
      Śledzie to u nas na szybko się robi nawet od podstaw, bo łatwe.
      Wbrew pozorom sporo czasu i energii w przygotowaniach do świat pochłania pieczenie.
      Jeśli macie naprawdę dobra cukiernie to może wart9 coś kupić.

Ja robię większość od podstaw, ale za to robię wcześniej i zamrażam. Świetnie się mrożą uszka, pierogi, paszteciki, farsz do kulebaku, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, sos do ryby po grecku.
      Ja zaczynam już w październiku, przed świetami jest znacznie mniej pracy wtedy.
      • pade Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 00:09
        O rany, Panna.nasturcja, dzięki za pomysł!smile Zrobię w poniedziałek rybę po grecku. Wiem, że to już po świętach, ale wcześniej nie zrobiłam, bo gdzieś zapodziałam tarkę. Dorsza mam, mrożonkę chyba też. A może jutro zrobię?
        Skoro mogłam dziś zrobić kolejne 100 pierogów, to mogę jutro zrobić rybę po greckubig_grin
    • januszekxxl Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 18:13
      rozwiane_marzenie napisała:
      Podzielcie się swoimi sposobami na "szybkie" smaczne potrawy Wigilijne.

Teraz to już raczej na potrawy wielkanocne.
    • clk Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 18:16
      Ja w Tym roku barszcz Krakus i uszka od Jędrusia.
      mój własny barszcz wychodzi kiepsko, uszek nie chciało mi się robić i w zeszłym roku wyszły takie sobie. Było dobre.
    • pepsi.only Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 18:45
      U nas w tym roku skromnie na wigilii:
      Zupa grzybowa, krokiety z kapustą i makiełki.
      Ciasto. Pierniki. Kompot z duszu. Wino. Mandarynki.
      Objedliśmy się do wypęku.
      Ale nas była trójka, i mogliśmy ograniczyć się do tak skromnej kolacji ( obiado-kolacji)
      Gdyby byli goście to prawdopodobnie musiałby być też barszcz, pierogi i ryby smażone, i więcej ciast.

Moim zdaniem nie da się zrobić"szybkich" potraw wigilijnych. Można posiłkować się gotowcami lub cateringiem.
      Albo ograniczyć ilość samych potraw, jak my w tym roku
      (Z gotowców kupiłam śledzie Bismarck, na wigilię nawet nie podałam, i w zamrażarce mam paczkę gotowych uszek, pewnie zjemy zaraz po świętach.Bigos zrobiony kilka tygodni temu, stoi zawekowany, jutro otwieramy słoiki. Ryby jedliśmy dziś na obiad.)
    • nigdynigdynigdy84 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 19:08
      Nie jestem wierząca, ale lubię potrawy wigilijne, niektóre.
      Ugotowałam barszcz, z przepisu Magdy Gessler, minimum roboty, do picia, idealny.
      Ciasto kupiłam gotowe.
      Szkoda byłoby mi życia na takie zapieprzanie
      • clk Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 19:12
        Dokładnie. Mam koleżanki które zamieniają się w nasze własne matki gotują do nocy, urabiają sie bo „musi być”. Mi tez szkoda życia i wolnego
      • joana012 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 19:17
        Najwięcej czasu i sił pochłaniają ciasta i pierogi. Poszukałabym kogoś kto lokalnie zarobkowo robi takie rzeczy. Jest to drogie, ale domowo a nie z taśmy. Łatwiej jest pewnie z wypiekami, są panie utrzymujące się z pieczenia.
        • mia_mia Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 19:44
          Pobliska restauracja całorocznie ma w ofercie pierogi na wynos, można przetestować wcześniej, oni mają kuchnię polską, więc w sklepiku można się obkupić wszystkim.
          Poza tym większość restauracji ma katering świąteczny, nic tylko klikać, wigilię można w godzinę zorganizować i to na wypasiewink
    • mama303 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 19:14
      ja mam lokalny sklepik z obiadami domowymi i można zamówić tez potrawy na święta. Ja korzystam od 2 lat i jestem zadowolona, wielu sąsiadów tez korzysta. Warto poszukać coś koło siebie sprawdzonego
    • perspektywa Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 19:35
      Tatar z wędzonego łososia: łosoś, cebula ogórek konserwowy, koperek, sos sojowy troszkę, oliwa z oliwek. Kręcone ciasta z torebek mają dobre składy i zawsze wychodzą. Czerwony barszcz Krakusa z kartonu trzeba tylko doprawić. Śledzie przeróżne można kupić gotowe do wyboru, do koloru. Jakieś dwie sałatki. Z półproduktów często używam gotowych mieszanek w słoikach typu marchewka z groszkiem, też z kukurydzą. Nie musi być aż tylu potraw. My robimy kilka i to tylko te co lubimy np żadnych kapust.
      • berber_rock Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 20:58
        Tatar to chyba z surowego????

A jeśli z wędzonego toto z pewnością nie jest tatar.
        • perspektywa Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 22:17
          Jak zwał tak zwał. Wędzony jest surowy. Chodzi o to, że posiekany. Ważne, że mniam.
    • mia_mia Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 19:38
      Co zrobiłam w tym roku? Pokroiłam śledzia, cebulę i jabłko, wymieszałam ze śmietaną i już było danie wigilijne jakieś 10-15 minut pracy, ugotowałam barszcz, to już trochę roboty, ale są bardzo smaczne z kartonu, pozostają pierogi, te można zamówić wszędzie, zrobiłam też kapustę, ale to tak dodatkowo. Do tego można dodać wędzone ryby ze sklepu, owoce i jakieś kupne ciasto. Co więcej potrzeba? Wszystko ponad to to już jak czasu i sił wystarczy.
      Nasza wczorajsza wigilia to był karp smażony, barszcz, pierogi, karp w galarecie, dwa rodzaje śledzi, ceviche, jesiotr (zamówiony), tatar z łososia (10-15 minut roboty), sałatka jarzynowa. To była duża impreza (sporo ponad 20 osób), jedzenia zostało mnóstwo, każdy coś przyniósł, więc nikt się nie przepracował, ale w zeszłym roku byliśmy sami i było minimalistycznie, przygotowanie wigilii nie zajęło mi dużo czasu.
      • mia_mia Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 19:50
        Kiedyś zamawialiśmy dużo, ale nikt tego nie jadł. Były nawet koktajle z krewetek i avocado, ryby wędzone na 100 sposobów, jakieś inne cuda, ale większość zapychała się pierogami i karpiem, a reszta zostawałasmile
        • sylwik7 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 21:09
          Barszcz z kartonu z Krakusa ciut doprawiam i już. Jest jeszcze na wigilii zupa - fantastyczna grzybowa mojej mamy - niestety nie dla mnie , mam alergie na grzyby. Do barszczu uszka, ja jem z mięsem, reszta z grzybami. Uszka od pani, która cały rok zresztą zaopatruje moja instytucję w pierogi, uszka, krokiety. Robi jej fenomenalnie wszystkie rodzaje. Jest zamówienie, po 3 tygodniach wpłata kasy i po kolejnym tygodniu podjeżdża na parking auto z opisanymi produktamismile. Jak robię makiełki to mak z puszki Bakalland. Karp płaty obrobione już.
          • mia_mia Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 23:22
            Ja nawet nie wiem co to są makiełki, w życiu nie jadłam, pewnie coś z makiemsmile
            • nigdynigdynigdy84 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 00:15
              To chyba bułka rozmoczona z makiem, na słodko.
              • little_fish Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 09:57
                Dla mnie makiełki są z makaronem 😉
                • kochamruskieileniwe Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 14:47
                  do makielek polecam lidlowskie szpecle (swieze, nie suszone). Od lat je wykorzystuje i sa bardzo ok. smile
                  Mase robie sama, bo zle znosze nawet sladowe ilosci aromatu migdalowego. Ale uzywam mielonego suchego maku, wiec mase robi sie szybko.
              • ponis1990 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 22:30
                U nas na bulkę rozmoczoną z makiem mowi się makówki. Jestem ze Śląska. Zastanawiam sie ,czy makiełki to to samo ;p
    • princesswhitewolf Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 25.12.21, 21:56
      Polska salatke robie i sernik pieke. Reszta na wigilie to gotowce , gdziez bym sie przemeczala.

A w dzien swiat to M&S gotowce przywozi. Reszte czyli ziemniaki pasternak i marchew.sama w piekarniku pieke.
    • starczy_tego Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 00:00
      Barszcz krakus oraz śledzie lisner - to moje jedyne grzechy 😏
    • sandy_cheeks Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 09:48
      Ja co prawda nigdy nie robilam wigilii, ale ze cale dorosle zycie jade na gotowcach, to wybor potencjalnych potraw w markecie nie stanowiby dla mnie zadnego problemu. Wiem, ktore sieciowkowe pierogi sa dobre, ktora kapucha, ryba, barszcz w kartonie, itp. itd. W obecnych czasach to pikus.
      Jestem czestym gosciem sklepu z domowa garmazerka, na 2 kolejne dni swiat tez nie byloby zadnego problemu. Nawet obsamzane ziemniaczki maja, do tego roznorodne miesa, pierogi, golabki z przeroznymi nadzieniami (miesnymi i wege), bigos, paszteciki, kotlety, sorowki, ciasta. Wszystko maja 😁
    • sasha_m Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 10:24
      Barszcz czerwony Krakus w kartonie, w tym roku robiłam z ich koncentratu, też wyszedł dobry. Biedronkowe garmażeryjne pierogi z kapustą i grzybami, bodajże Swojska Chata, lepszych kupnych nie jadłam.
      Makowiec w Biedronce, dostępny przez okrągły rok, bardzo smaczny, czasem kupuję. W domu na święta robię struclę makową z gotowej masy makowej przyprawionej po swojemu i ciasta francuskiego, błyskawiczne ciasto.
      Używam tylko i wyłącznie mrożonej włoszczyzny w słupkach, do zup, ryby po grecku i innych dań idealna, oszczędność czasu ogromna.
      W tym roku po raz pierwszy dzwonka karpia upiekłam, zamiast smażyć. Karp wyszedł świetny, przyrumieniony, bez mąki i tłuszczu ze smażenia, bez smrodu i brudu w kuchni. Nie wiem, dlaczego nie wpadłam na ten pomysł wcześniej, nigdy więcej bujania się ze smażeniem karpia.
    • berdebul Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 10:27
      Gotuję od podstaw, zwłaszcza w wigilię. Przygotowania rozkładam (buraki się kiszą ponad tydzień, piernik zagniatam w listopadzie), Wigilia jest składkowa tj. każdy coś przynosi i nikt nie robi wszystkiego. Wypada 2-3 dania na gospodarstwo domowe.
    • kafana Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 13:30
      No nie wiem dla mnie to albo dobrej jakości catering, lokalna wybitna garmazerka albo po prostu przystopować z ilością. Barszcz z uszkami i ryba z dodatkami ale dobre świeże i domowe i już. Nie wyobrażam sobie na wigilie podac barszczu z Krakusa i uszek z Jędrusia.. chyba ze w akademiku.
      Z ciastami jest żaden problem każda lepsza piekarnia ma spoko propozycje.
    • agatazieba Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 16:21
      Wszędzie sprzedają dobre ciasta. Trzeba wybrać pod swój gust. Pierogi trzeba testowacy i wziąć tam, gdzie dobre. Z reguły gdzie dobre pierogi są dobre uszka. Przemysłowe są średnie, może sproboj proste historie. Moi rodzice całe życie robili trzy potrawy i sernik, może spróbujecie tej drogi? Na dwie rodziny, to się robota rozłoży. Albo robić to, co da się mrozić: kapuchę, pierogi, makowiec. Ryby jedynie warto zrobić na świeżo. Ale można ograniczyć ryby, jak się czasu nie ma.
      • bene_gesserit Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 16:30
        agatazieba napisała:

> Wszędzie sprzedają dobre ciasta. Trzeba wybrać pod swój gust.

Nie wszędzie. To, co się dzieje w cukierniach od lat, to skandal. Mnóstwo drogawych ciast z paskudnych składników, do tego obrzydliwych. Coraz więcej chemii, coraz więcej cukru, coraz więcej gotowych mieszanek i tłuszczu palmowego czy jakiegoś innego gie. Jest niewiele cukierni, które robią dobre rzeczy - bo da się wybrać rzeczy dobre i smaczne, tylko trzeba wiedzieć gdzie i co.

Czy ktoś pyta w cukierni o skład? Ciekawa jestem, czy ktoś korzysta z tego prawa konsumenckiego.

Pierogi trzeba te
        > stowacy i wziąć tam, gdzie dobre. Z reguły gdzie dobre pierogi są dobre uszka.
        > Przemysłowe są średnie, może sproboj proste historie.

Proste historie są niedobre, IMO. Jadałam raz u krewnego i nienie.
        Noi - w Polsce nie wiedzieć czemu, pierogi mają kiepską prasę - że pracochłonne. A tymczasem, jeśli się ma choć trochę kuchennego ogarnięcia i pracuje się na cztery ręce, nie jest to takie wcale trudna i wymagająca potrawa.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 21:29
      Polecam przygotowanie uszek, pierogów i makowca z miesiąc wcześniej i mrożenie. W Wigilię wynajmujesz i masz "domowe". Kapuste też.
      Barszcz.dobry wychodzi z thermomixa, karpia i inne ryby można kupić filety i tylko przyprawić, można upiec dzień wcześniej i w Wigilie tylko do piekarnika.
    • ga-ti Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 26.12.21, 22:55
      Z gotowców to kupuję śledzie w Biedronce, ale mam swoje ulubione i sprawdzone, choć prawdę mówiąc to na Wigilii chyba nikt śledzi nie je, zajadam się nimi od rana, na śniadanie i obiad. Ale i tak robię swoje w słoiku z cebulą, goździkami, zalane olejem.
      Czasem kupuję barszcz, ale rzadko, bo też barszcz nie jest naszym stałym daniem wigilijnym, czasem do barszczu robię paszteciki z francuskiego ciasta, ciasto kupuję gotowe.

Wszystko inne robię od podstaw sama, łącznie z moczeniem i mieleniem maku, przygotowywaniem farszu do pierogów (kupuję ukiszoną już kapustę), piekę ciasta, ba nawet ryby wolimy kupić całe i świeże (choć walka z krojeniem karpi jest ciężka i chyba za rok spacyfikuję i kupię dzwonka). Robię sałatki, przygotowuję rybę po grecku ze świeżych warzyw.
      Lubimy smacznie zjeść, uwielbiamy wigilijne potrawy, dla tradycyjnych smaków raz do roku możemy się napracować w kuchni, a praca rozkłada się na chętne do pomocy dzieci i męża, więc idzie sprawnie.
    • pelissa81 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 27.12.21, 09:51
      1. Barszcz krakus - najlepszy
      2. Szybki sernik (15 min) ladygugu.pl/przepis-na-szybki-sernik/ - "z wiaderka". Smakował mi bardzo
      3. uszka i pierogi z biedronki są słabe, ale smakowały mi mrożone "proste historie". Ja robię pierogi ruskie z a nimi mniej roboty.

• wrotek0 Re: Potrawy-gotowce na Wigilię 27.12.21, 13:16
      Barszcz w koncentracie (mój ulubiony to Krakus). Albo w kartonie. Ja jeszcze po swojemu doprawiam a że nie lubimy barszczu na zakwasie, to jest ok.
      Kiedyś kupowałam gotowe uszka mrożone albo pakowane próżniowo, trafiały się naprawdę dobre, trzeba próbować.
      W tym roku kupowaliśmy większość ciast. Sprawdziły się, zwłaszcza makowiec z małej cukierni i sernik wiedeński z piekarni Oskroby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka