Dodaj do ulubionych

Durna poczta

31.12.21, 15:43
Chciałam dzisiaj wysłać coś, co powinno dotrzeć w tym roku. Pojechałam na pocztę, a tam do 14tej, zwykle do 14,30. Ok, wsiadłam w samochód i pojechałam na pocztę otwartą zwykle do 18tej. Zamknięta. Do otwartej do 20tej już tylko zadzwoniłam...
Gdyby to była przesyłka , która musi być nadana dzisiaj pod rygorem utraty prawa (parę drobiazgów, jakaś apelacja, jakieś odrzucenie złego spadku w imieniu małoletniego itd) to nie problem - dupa w troki i 120 km na Pocztę Główną do Warszawy.

Poczta na serio i od samej wierchuszki uważa, że jest siecią sklepików z dewocjonaliami.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwa Re: Durna poczta 31.12.21, 15:51
      Coś ma dotrzeć w tym roku, a ty to dzisiaj po czternastej chciałaś wysłać??
      I twierdzisz, że to poczta głupia??
    • iwles Re: Durna poczta 31.12.21, 15:58

Powiem ci po cichutku, że wszystkie sklepy pracują dziś krócej.
      • bananananas Re: Durna poczta 31.12.21, 16:14
        iwles napisała:

>
        > Powiem ci po cichutku, że wszystkie sklepy pracują dziś krócej.

no właśnie napisałam, ze uważają się za sklepy...
        • iwles Re: Durna poczta 31.12.21, 17:00
          bananananas napisała:

> no właśnie napisałam, ze uważają się za sklepy...

Wszystkie usługi są dziś krócej otwarte.
          A ty nie sprawdziłaś, więc to tylko i wyłącznie twoja wina. Każdy rozsądny człowiek jest zapobiegawczy i sprawdza wcześniej, żeby nie zostać z ręką w nocniku.
          • iwoniaw Re: Durna poczta 31.12.21, 19:00

>
            > Wszystkie usługi są dziś krócej otwarte.
            > A ty nie sprawdziłaś, więc to tylko i wyłącznie twoja wina. Każdy rozsądny czło
            > wiek jest zapobiegawczy i sprawdza wcześniej, żeby nie zostać z ręką w nocniku.
            >
            >
            No błagam - nie róbmy normalności z patologicznych sytuacji.
            Tak, oczywiscie że jesli ktoś jest czujny jak ważka i sprawdza wszystko po trzy razy z wyprzedzeniem, ma mniejsze szanse się naciąć na sytuację z gatunku "zamkniete ponieważ nieczynne", ale mówiąc, że każdy, kto nie spodziewa się hiszpańskiej inkwixycji w każdym momencie jest " sam sobie winien", sankcjonujemy brak jakichkolwiek reguł. Nie, oczekiwanie otwartej poczty w dzień roboczy w godzinach, w ktorych w pn-pt ma godziny urzędowania, to nie jest wydumana roszczeniowość.
            • angazetka Re: Durna poczta 31.12.21, 19:05
              Oczekiwanie, że poczta będzie czynna jak w zwykły dzień w sylwestra, w którym NIC nie jest czynne jak w zwykły dzien, jest... niezbyt mądre.
              • iwoniaw Re: Durna poczta 31.12.21, 19:14
                angazetka napisała:

> Oczekiwanie, że poczta będzie czynna jak w zwykły dzień w sylwestra, w którym N
                > IC nie jest czynne jak w zwykły dzien, jest... niezbyt mądre.

No właśnie widzę, że niezbyt mądre jest oczekiwanie czegokolwiek, bo nawet jeśli w teorii to powinno zaistnieć ot tak, to sami sobie zawsze jesteśmy winni, jeśli nie wyprzedzilismy faktów i nie zgadliśmy, że powinniśmy działać jak w stanie wyjątkowym.
                Ja w sumie tak właśnie działam - z wyprzedzeniem, planem, sprawdzeniem. Zawsze to uważałam raczej za rodzaj nerwicy niż pożądaną normę, a tu proszę 😃
                • angazetka Re: Durna poczta 31.12.21, 19:21
                  Ale w jakim stanie wyjątkowym? Sylwester od kiedy pamietam jest takim dniem. W każdej kolejnej pracy mnie też wypuszczano tego dnia wczesniej, dziś mój chłop dostał maila, że pracują do 14. Zero zdziwienia.
                  • iwoniaw Re: Durna poczta 31.12.21, 19:30
                    No są takie prace, gdzie można wyjść wcześniej. Są i takie, gdzie w Sylwestra z definicji wolne albo choć krótsze godziny. Mam wątpliwości, czy państwowe instytucje przyjmujące interesantów powinny działać na tej zasadzie. Sylwester to nie "czerwone" święto, nie weekend w tym roku nawet.
                    • kk345 Re: Durna poczta 31.12.21, 19:48
                      Serio dziwisz się, ze w Sylwestra pracuje się inaczej, niż w zwykłe dni? Nowa na świecie jesteś? Poza tym dyżury jak najbardziej istnieją, są poczty całodobowe i dziś pracują jak zwykle- a że nie wszystkie, to raczej oczywista oczywistość jest.
            • iwles Re: Durna poczta 31.12.21, 21:03
              iwoniaw napisała:

> No błagam - nie róbmy normalności z patologicznych sytuacji.
              > Tak, oczywiscie że jesli ktoś jest czujny jak ważka i sprawdza wszystko po trzy
              > razy z wyprzedzeniem, ma mniejsze szanse się naciąć na sytuację z gatunku "za
              > mkniete ponieważ nieczynne",

Odkąd żyję (a żyję ponad pół wieku) zawsze w Sylwestra, tak jak i w Wigilie, wszystko jest krócej otwarte.
              Naprawdę nie trzeba czujności ważki, wystarczy rozum, ewentualnie dobra pamięć.
              Swoją drogą ciekawam, czy pani po wysłaniu korespondencji wróciła do pracy, żeby pracować do konca swoich codziennych godzin.

> ale mówiąc, że każdy, kto nie spodziewa się hiszpa
              > ńskiej inkwixycji w każdym momencie jest " sam sobie winien", sankcjonujemy bra
              > k jakichkolwiek reguł.

Serio, Sylwester jest dla kogoś zaskoczeniem?
              Tak jak i Wigilia?
    • ichi51e Re: Durna poczta 31.12.21, 16:16
      trzeba było kurierem. Miałbyś większa szanse sukcesu a cena podobna
      • bananananas Re: Durna poczta 31.12.21, 16:37
        ichi51e napisała:

> trzeba było kurierem. Miałbyś większa szanse sukcesu a cena podobna
        >
        W wypadku takich pism o jakich pisałam nadanie kurierem nie odniesie skutku. Poczta jest jedynym operatorem do 2025 roku takim, że wystarczy nadać u niego w dniu upływu terminu i termin będzie zachowany.

Nawet bym zrozumiała skrócone godziny, gdyby były wyznaczone dyżurne placówki, do których da się dotrzeć w sensownym czasie natknąwszy się na zamkniętę drzwi w regularnej placówce.
        • kk345 Re: Durna poczta 31.12.21, 17:04
          Zdradzę ci tajemnicę: są wyznaczone, w każdym mieście wojewódzkim jest poczta czynna 24/7
          • 35wcieniu Re: Durna poczta 31.12.21, 17:51
            Swoją drogą weszłam dziś do centrum handlowego i od startu natknęłam się na dlugaśną, zakrecającą między wyspami na pasażu kolejkę do tamtejszej poczty, więc takich gamoni co to poczta się im uwzięła i jest zamknięta więc muszą szukać innej jest chyba sporo. Ale ci przynajmniej znaleźli otwartą big_grin
            • iwoniaw Re: Durna poczta 31.12.21, 18:55
              No ja w sumie bardziej dziwię się nazywaniu "gamoniami" ludzi, którzy w dzień nieświąteczny uznali, że urząd pocztowy działa jak zwykle, niż że ktoś nie zakłada, że powinien w "czarny" piątek, choćby i przed Nowym Rokiem, pozałatwiać wszystko do południa, a najlepiej dwa tygodnie temu...
              • little_fish Re: Durna poczta 31.12.21, 19:45
                Ci którzy uznali Sylwestra za normalny dzień pracy, to może i nie gamonie. Ale jak nazwać kogoś, kto w sylwestra o godzinie 14 z minutami chce wysłać coś, co powinno dotrzeć w tym roku? To nawet przy placówce działającej 24/24 byłoby niemożliwe.
                • kamin Re: Durna poczta 31.12.21, 22:40
                  Chodziło jej o tegoroczną datę nadania.
                  • iwles Re: Durna poczta 31.12.21, 22:42
                    kamin napisał(a):

> Chodziło jej o tegoroczną datę nadania.

Cytat z postu startowego: "Chciałam dzisiaj wysłać coś, co powinno dotrzeć w tym roku".
              • kk345 Re: Durna poczta 31.12.21, 19:50
                Ale SKĄD pomysł, ze urzędy (jakiekolwiek) powinny działać jak zwykle, skoro od wieeeelu lat w Sylwestra działają krócej?
            • aankaa Re: Durna poczta 31.12.21, 19:56
              zdradzę jeszcze jedną tajemnicę - dziś większość CH było otwarte tylko do 15.00
              • kk345 Re: Durna poczta 31.12.21, 19:57
                Skandal, w dudach sie tym handlowcom poprzewracało big_grin
    • kk345 Re: Durna poczta 31.12.21, 16:17
      Koleżanka nowa na świecie, że dziwią ją niestandardowe godziny pracy w Sylwestra? Na wszelki wypadek podpowiem, że jutro zamknięte będzie prawie wszystko, żeby nie było zaskoczenia...
    • mia_mia Re: Durna poczta 31.12.21, 16:25
      Poczta główna w Warszawie wygląda jak bazar, a nadanie przesyłki to kilka godzin i to nie dzis a kilka tygodni temusmile
    • mika_p Re: Durna poczta 31.12.21, 16:35
      Zaskoczę cię: wiele instytucji ma dziś wolne albo skrócone godziny pracy.

I zdradzę ci sekret: to, że jest jakiś - kilkudniowy czy dłuższy - termin na zrobienie czegoś nie oznacza, że trzeba to robić w ostatnim możliwym dniu, można wcześniej. A jak już się planuje na ostatni dzień, to niekoniecznie na ostatnie pół godziny, bo wystarczy, że ci pańcia od pieska u fryzjera zaparkuje "na 5 minut" w bramie i nie wyjedziesz, i pocałujesz klamkę, bo ci czasu zbraknie
      • bananananas Re: Durna poczta 31.12.21, 16:53
        mika_p napisała:

> Zaskoczę cię: wiele instytucji ma dziś wolne albo skrócone godziny pracy.
        >
        > I zdradzę ci sekret: to, że jest jakiś - kilkudniowy czy dłuższy - termin na zr
        > obienie czegoś nie oznacza, że trzeba to robić w ostatnim możliwym dniu, można
        > wcześniej. A jak już się planuje na ostatni dzień, to niekoniecznie na ostatnie
        > pół godziny, bo wystarczy, że ci pańcia od pieska u fryzjera zaparkuje "na 5 m
        > inut" w bramie i nie wyjedziesz, i pocałujesz klamkę, bo ci czasu zbraknie

A ja myślę, że poczta, mając zarezerwowany monopol na usługę czyniącą z niej instytucję decydującą czasem o utracie przez kogoś istotnych praw, już dawno powinna znać sekret, że różne sytuacje się ludziom zdarzają.
        • kk345 Re: Durna poczta 31.12.21, 17:02
          Ludzie dorośli wiedzą, że różne rzeczy się zdarzają i rezerwują sobie zapas czasowy dłuższy niż 30 sekund...
          • bananananas Re: Durna poczta 31.12.21, 17:11
            kk345 napisała:

> Ludzie dorośli wiedzą, że różne rzeczy się zdarzają i rezerwują sobie zapas cza
            > sowy dłuższy niż 30 sekund...

Wcielę w życie, dzięki. Kupię szklana kulę i następnym razem zgłoszę się po dokument do urzędu zanim drugi urząd go ode mnie zażąda. Szkoda, ze nie miałam wcześniej, bo mogłabym pożyczyć ja matce dziecka, które dostało zły spadek, gdyż sąd rodzinny grzebał się ze zgodą na odrzucenie. Wniosłaby zanim dziadek dziecka umarł i by się wyrobiła.

• kk345 Re: Durna poczta 31.12.21, 17:17
              Zadziwiające, urząd dziś wydał ci dokument, który musiałaś dostarczyć do innego urzędu? Aha big_grin
        • fitfood1664 Re: Durna poczta 31.12.21, 17:10
          ludzie już zapomnieli co to znaczy instytucja, przynajmniej nad Wisłą...
          • bananananas Re: Durna poczta 31.12.21, 17:22
            fitfood1664 napisał(a):

> ludzie już zapomnieli co to znaczy instytucja, przynajmniej nad Wisłą...

Listonosz mnie kiedyś tak załatwił, że wpisał datę doręczenia w swoich papierach, a mnie dostarczył dokument następnego. I reakcja przełożonych była taka jak niektórych w tym wątku - sama sobie jestem winna, a poczta wcale.
            • iwles Re: Durna poczta 31.12.21, 17:43
              bananananas napisała:

>
              > Listonosz mnie kiedyś tak załatwił, że wpisał datę doręczenia w swoich papierac
              > h, a mnie dostarczył dokument następnego. I reakcja przełożonych była taka jak
              > niektórych w tym wątku - sama sobie jestem winna, a poczta wcale.

Ale nie podpisywałaś poleconego? Przeciez datę otrzymania też się pisze samemu.
              • kk345 Re: Durna poczta 31.12.21, 17:44
                Psujesz narrację "wiatr zawsze w oczy, a poczta się uwzięła", natychmiast przestań.
              • droch Re: Durna poczta 31.12.21, 19:35
                Przeciez datę otrzymania też się pisze samemu.

Dawno i nieprawda... Teraz listonosz oznacza w systemie przesyłkę "doręczona" i wrzuca do skrzynki adresata w czasie następnej wizyty na dzielni, niekiedy nawet tydzień później.
                • aankaa Re: Durna poczta 31.12.21, 19:57
                  albo wrzuca awizo big_grin
              • asia_i_p Re: Durna poczta 31.12.21, 20:17
                Eeee - kiedyś polecony przyniosła mi koleżanka. Był z OKE i ona odbierała od pani listonosz taki sam, zobaczyła mój, zauważyła, że to jej koleżanka i w tym momencie list jej wręczono, żeby mi dała.
                • aankaa Re: Durna poczta 31.12.21, 20:21
                  mój listonosz przebił, chyba, wszystkich - pismo z gminy, do wszystkich mieszkańców. Posegregował wg nr mieszkań, wszystkie oddał sąsiadowi z parteru z prośbą o przekazanie dalej big_grin
                  • komorka25 Re: Durna poczta 31.12.21, 21:26
                    Mojej byłej listonoszki nie przebije - pani miała fanaberię chodzić według własnego planu, co oczywiście powodowało rozmaite perturbacje. Wtedy w mojej niewielkiej wspólnocie akurat był okres remontów i indywidualnych i ogólnych, co spowodowało m.in. pozdejmowanie skrzynek z drzwi mieszkań i okresowe wywieszenie większej skrzynki zbiorczej na zewnątrz. I pewnego razu sąsiad zagląda do skrzynki, bo oczekiwał przesyłki, a tam: awiza do wszystkich, do niektórych nawet po 2-3 , z różnymi datami, co może dałoby się wytłumaczyć, gdyby nie fakt, że zostały wypisane i oddarte z bloczka hurtem - nadal były połączone tym klejowym paskiem. Komuś przepadł jakiś termin, ktoś czegoś nie odebrał itp. No, ale pani listonoszka jest od wtedy byłą listonoszką, bo awanturę zrobiliśmy wielką i widowiskową.
              • panna.nasturcja Re: Durna poczta 01.01.22, 00:52
                Ostatnio listonosz teścia oddał mu list polecony, na nazwisko teścia, ale imię mojego męża w dodatku z błędem w numerze mieszkania. Podpisać nie kazał w ogóle nic. Polecony to był, przypominam.
        • mika_p Re: Durna poczta 31.12.21, 17:11
          E tam, monopol, jest jeszcze ePUAP
          • bananananas Re: Durna poczta 31.12.21, 17:27
            mika_p napisała:

> E tam, monopol, jest jeszcze ePUAP
            >

Około 91 400 wyników (0,35 s)
            Jakie pisma można wnosić do sądu za pośrednictwem ePUAP?

dotyczy wyłącznie składania pism w rozumieniu Kodeksu postępowania administracyjnego (ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Dz. U. 00.98.1071 z późn. zm.);
            nie dotyczy pism procesowych, w tym m.in. pozwów, wniosków i wszelkich oświadczeń.

• arwena_11 Re: Durna poczta 31.12.21, 17:32
          Apelacja, pismo procesowe - to nie masz 24h na odpowiedź tylko 14 dni od odebrania. A że obecnie wcześniej pełnomocnik ma już w swoim systemie - to nawet dłużej, chociaż chyba coś tu ostatnio zmieniali i jak się ma pełnomocnika to już do strony nie wysyłają i terminy lecą od momentu ukazania się w systemie. Nie zmienia to faktu, że nie ma 24h na odpowiedź tylko trochę więcej. A robienie na ostatnią chwilę - zawsze się mści.
          • riskylea Re: Durna poczta 31.12.21, 17:38
            Pani kochana, a kiedy wysyłali bezpośrednio do strony jak jest pełnomocnik?
            Czy dłużej - tak jeżeli jest wgrane w innej zakładce niż doręczenia…
    • chococaffe Re: Durna poczta 31.12.21, 16:39
      dzisiaj wysłać coś, co powinno dotrzeć w tym roku

W sensie, że dzisiaj wysyłasz coś po 14:00 i dzisiaj ma dotrzeć?
      • bananananas Re: Durna poczta 31.12.21, 16:45
        chococaffe napisała:

> dzisiaj wysłać coś, co powinno dotrzeć w tym roku
        >
        > W sensie, że dzisiaj wysyłasz coś po 14:00 i dzisiaj ma dotrzeć?

Oczywiście użyłam złego słowa, chciałam w tym roku nadać. Prawdopodobnie uniknę pewnej niekorzystnej konsekwencji wysyłając dopiero w poniedziałek, ale nie na pewno.
    • dirtydirtyharriet Re: Durna poczta 31.12.21, 16:58
      O losie... Wysyłasz pisma w ostatnim możliwym terminie?
      • arwena_11 Re: Durna poczta 31.12.21, 17:33
        Jeszcze, żeby to była 8 rano. Ale w sylwestra oczekiwać, że wyśle coś o 14?
    • 35wcieniu Re: Durna poczta 31.12.21, 17:43
      Błagam, plażo kochana. Sprawdźże sobie gdzie masz koło siebie dyżurująca dłużej pocztę i niech mi ręce nie opadają że człowiek, który ma w zakresie obowiązków słanie listów nie wie że takie istnieją. PS. Biedry też krócej, nie ma za co.
      • bananananas Re: Durna poczta 31.12.21, 18:28
        35wcieniu napisał(a):

> Błagam, plażo kochana. Sprawdźże sobie gdzie masz koło siebie dyżurująca dłużej
        > pocztę i niech mi ręce nie opadają że człowiek, który ma w zakresie obowiązków
        > słanie listów nie wie że takie istnieją. PS. Biedry też krócej, nie ma za co.
        >
        Pocieszę cie, bo sobie zepsujesz zabawę sylwestrową przez swoją wybujałą wyobraźnię. Nie jestem osobą mającą w zakresie obowiązków słanie listów, nikogo nie skrzywdziłam. Zaledwie jestem osobą oczekującą od instytucji poważnego traktowania poważnych obowiązków. Od poczty, od policji, od straży pożarnej.
        Sprawdziłam, gdzie jest otwarta poczta, napisałam w startowym
    • kanna Re: Durna poczta 31.12.21, 17:47
      Jak musze na pocztę, to sprawdzam w necie godziny otwarcia, bo moja dziwacznie działa.

Staram się unikać.
    • kaki11 Re: Durna poczta 31.12.21, 17:49
      bananananas napisała:

> Chciałam dzisiaj wysłać coś, co powinno dotrzeć w tym roku.
      >
      Rychło wczas...

> Poczta na serio i od samej wierchuszki uważa, że jest siecią sklepików z dewocj
      > onaliami.

Dużo jest miejsc, które zamykają się w sylwestra wcześniej. Biura, firmy, instytucje, sklepy, nawet przewoźnicy. Nie od tego roku, w zasadzie nic w tym dziwnego. Jak chcesz coś załatwić w sylwestra to podobnie jak w wigilię najpierw sprawdzasz czy nie zmienili godzin pracy.
    • angazetka Re: Durna poczta 31.12.21, 18:38
      Trzeba było wpasć na to, że sylwestra wszystko jest otwarte krócej. Nie jest to praktyka nowa ani zaskakująca.
      No i sprawdzić w necie godziny otwarcia.
      Jak ktoś nie myśli, to tak, zostaje jechanie na Świętokrzyską w Warszawie.
    • pitupitt Re: Durna poczta 31.12.21, 22:26
      Nie wiem, co trzeba mieć w głowie, żeby w sylwestra oczekiwać, że wszyscy będą pracować jak w normalny dzień 🤦
    • taki-sobie-nick Re: Durna poczta 31.12.21, 22:31
      Weź sobie w Nowy Rok kup słownik języka polskiego. Na poczcie nie ma dewocjonaliów w ofercie.
    • kocynder Re: Durna poczta 31.12.21, 23:41
      Wyjaśnij jedno - skoro rzecz jest tak pilna i ważne, by dotarła jeszcze w roku 2021 to DLACZEGO na pocztę wybierasz się 31 grudnia o 14:00? Bo to jednak wychodzi, że nie poczta jest głupia tylko ktoś, kto rzeczy ważne planuje na ostatnią chwilę...
      A na marginesie: na "mojej" poczcie żadnych dewocjonaliów nie sprzedają.
    • chebellacosa92 Re: Durna poczta 01.01.22, 08:49
      W mojej miejscowości jedynym dniem, kiedy poczta działa do 17 jest poniedziałek, a tak to do 13.30. Nie mam absolutnie żadnej możliwości skorzystania z usług, gdyż pracuję znacznie dłużej. Założyli, że ludzie nie pracują czy jak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka