Dodaj do ulubionych

Bakłażan

07.01.22, 22:05
Chcę zrobić leczo, bakłażan ma być obrany? A środek wykrawamy? Doradźcie, zawsze robiłam z cukinii...
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Bakłażan 07.01.22, 22:10
      No chyba obrany. Środek w czym przeszkadza?
      • snakelilith Re: Bakłażan 07.01.22, 22:25
        W życiu nie jadłam obranego bakłażana. Nawet nie wiedziałam, że ktoś tak robi. big_grin
        • piesekpustyni Re: Bakłażan 08.01.22, 09:33
          Tez się zdziwiłam big_grin
        • alfa36 Re: Bakłażan 08.01.22, 16:30
          Super, na trzecim zdjęciu, to czym przekładany bakłażan?
          • snakelilith Re: Bakłażan 08.01.22, 17:08
            To losowe zdjęcie z internteu, ale wygląda na to, że pomidorami i parmezanem.
          • koronka2012 Re: Bakłażan 08.01.22, 17:26
            Ja popełniłam taki bakłażan przekładany pomidorami mozzarellą i czasami cukinią jeśli mam odpowiedni rozmiar. Wszystko w grubych plastrach polane oliwą i Kremem balsamicznym
            • 7katipo Re: Bakłażan 08.01.22, 17:41
              I do pieca potem?
              Jak, gdzie, z czym, na ile - czasu, stopni?

Zasadniczo nie znoszę tych wynalazków, typu cukinia, bakłażan i inne. Ale dopuszczam, że to dlatego, że nie próbowałam dobrze zrobionego.
              Może bym się odważyła i przekonała samą siebie? 🤔🤭
              • snakelilith Re: Bakłażan 08.01.22, 21:06
                Akurat te wieżyczki to nie wiem, ale to co na dole piecze się 30-40 minut, 200 stopni.
                Ponacinanego bakłażana smaruje się oliwą i przekłada farszem z pokrojonych pomidorów (bez skórki), mozzarelli, czosnku, soli i ziół. Skropić oliwą z góry.
    • mondaymorning1987 Re: Bakłażan 07.01.22, 22:11
      Bakłażan trzeba obrać i posypać solą żeby się pozbyć tej goryczki
      • abecadlowa1 Re: Bakłażan 07.01.22, 22:14
        Bakłażany ze sklepu już nie mają goryczki
      • snakelilith Re: Bakłażan 07.01.22, 22:16
        Nie trzeba obrać. W ratatouille nigdy nie jest obierany. Akurat skórka ładnie wygląda i trzyma całe warzywo do kupy, inaczej masz ciapę. Dzisiejsze odmiany są już też mniej gorzkie.
        • mondaymorning1987 Re: Bakłażan 07.01.22, 22:28
          Dzięki, ja obieram i sypię solą z przyzwyczajenia.
          • snakelilith Re: Bakłażan 07.01.22, 22:47
            Nie rób tego. Skórka bakłażna jest jadalna, po usmażeniu/ugotowaniu/upieczeniu bardzo miękka, bardzo smaczna i wizualnie atrakcyjna.
      • fitfood1664 Re: Bakłażan 07.01.22, 23:08
        a w jakim celu pozbywać się tego wyśmienitego smaku? może jeszcze cukrem posypać?
        • palacinka2020 Re: Bakłażan 08.01.22, 05:24
          Kiedys trzeba bylo to robic, no baklazany byly gorzkie. W Hiszpanii te skorke sie opala.
          Ale obecne odmiany baklazanow sa jakies poprawione.
          • fitfood1664 Re: Bakłażan 08.01.22, 10:25
            pewnie i tak by mi nie przeszkadzało, bardzo lubię gorzki smak, pomijając żółć
          • wkswks Re: Bakłażan 08.01.22, 19:38
            Ja trafiam na gorzkie. Sol rzeczywiście pomaga.
    • snakelilith Re: Bakłażan 07.01.22, 22:12
      Nie obierać. Nic nie wykrawać. Można pociąć na grube plasty, posolić, poczekać jakieś 20-30 minut aż puszczą wodę, opłukać, wysuszyć papierem kuchennym, pokroić i smażyć na oliwie. W ten sposób chłoną niby mniej tłuszczu, ale mnie się czasem nie chce i smażę od razu surowe.
    • eliszka25 Re: Bakłażan 07.01.22, 22:33
      Nigdy nie obieram bakłażana do niczego. Środek wydrążam tylko wtedy, gdy robię nadziewane, ale dodaję to co wydrążyłam do nadzienia. Chyba nigdy nie zdarzyło mi się jeść obranego bakłażana.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Bakłażan 07.01.22, 22:35
      Nic nie wykrawasz. Myjesz, kroisz w grubą kostkę, zasypujesz solą na 20 minut (dużo soli). Opłukujesz z soli, odciskasz nadmiar wody i wrzucasz na gorącą oliwę. WAŻNE! NIE MIESZAĆ! Bo sie rozwali. Pozwolić się zabrązowić na jednej stronie, a potem przewracasz pojedyncze kawałki, i to samo.
    • mysiulek08 Re: Bakłażan 07.01.22, 22:36
      obieram, do lecza, do grilowania czy nadziania zostawiam w skorce, nie sole, nie wykrawam srodka, kupuje z reguly niezbyt duze, podobnie jak cukinie

do lecza, papryke, baklazana i cukinie najpierw przypiekam w piekarniki, sciagam skorke z papryki, leczo jest jedwabiste, takie lubimy
      • snakelilith Re: Bakłażan 07.01.22, 22:55
        Ja też kupuję mniejsze. Te nie mają w środku prawie wcale nasion i są bardziej zwarte. Ja lubię bakłażany w plastrach, obtaczane w jajku, panierowane w mieszance z bułki tartej i parmezanu, i smażone krótko na oliwie. Jak kotlety schabowe. Do tego dip z sera owczego z czosnkiem i świeżym ogórkiem.
        • alfa36 Re: Bakłażan 07.01.22, 23:11
          O, super, właśnie miałam pytać, do czego jeszcze nadaje die bakłażan, bo kupiłam za dużo.
          • mysiulek08 Re: Bakłażan 07.01.22, 23:16
            robie grilowane w oliwie, do kanapek/salatek, nadziewam jak papryke, grikuje z papryka i cukinia do tortilli z kurczakiem itp

griluje to znaczy opiekaja sie w frytownicy beztluszczowej
          • snakelilith Re: Bakłażan 08.01.22, 00:17
            Ja mieszam bułkę tartą z parmezanem mniej więcej pół na pół. Po smażeniu można trochę odsączyć na bibule.
          • lea_233 Re: Bakłażan 08.01.22, 05:16
            Ja z bakłażana często robię grecką zapiekankę briam. Nie odbieram ze skórki. Dla koloru no o żeby nie zrobiła się bezkształtna miazga
    • fitfood1664 Re: Bakłażan 07.01.22, 23:10
      ""od chłopa" nie obieram, z marketu obieram, tak mam, gdzieś tam wierzę że pozbywam się tak choć odrobiny pestycydów, ale to pewnie mit
      środka nigdy, nigdy, nigdy nie wycinam, przecież to najlepsze co ten bakłażan ma
    • damartyn Re: Bakłażan 08.01.22, 00:05
      Nigdy nie obieram.
      "Piękna skórka bakłażana, podobnie jak w przypadku innych owoców i warzyw, kryje w sobie najwięcej cennych składników, wśród nich błonnik wspomagający trawienie, bioflawonoidy - przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami i miażdżycą.

Skórka bakłażana jest również tym, co w czasie obróbki termicznej, trzyma plaster warzywo w całości."

• taje Re: Bakłażan 08.01.22, 01:22
      Nigdy nie obieram, nie wykrawam ani nie solę. Nie ma żadnej goryczki ale bakłażana zawsze na początku albo smażę, albo griluję, albo piekę.
    • damartyn Re: Bakłażan 08.01.22, 01:27
      Jadlam ostatnio wspaniałego bakłażana we włoskiej restauracji. Niby zwykle Antipasti ale był tak dobry , ze poprosiliśmy o drugą porcje . Teraz żałuje ,ze nie poprosiliśmy o przepis 😂.
      • taje Re: Bakłażan 08.01.22, 01:52
        Bakłażan potrafi być wyśmienity, jeśli właściwie przygotowany. Aż mnie skręca jak pomyślę, co z bakłażanem wyrabiałam 25 temu, kiedy po raz pierwszy go odkryłam (w domu rodzinnym nigdy takich cudów nie jadałam) - solenie, gotowanie, fuj. Zawsze był paskudny.

A teraz inny świat. Mam np. super przepis na zupę z palonych bakłażanów z sokiem z cytryny i bazylią. Bakłażany pieczone pod grillem w piekarniku godzinę-półtorej aż skórka będzie całkiem zwęglona, upieczony miąższ ze środka gotuje się w bulionie warzywnym/drobiowym z dodatkiem soku z cytryny a na koniec dodaje się podsmażonego na oliwie na złoto bakłażana pokrojonego na drobną kostkę. Brzmi tak sobie ale zupa ma niesamowity smak - dymny, lekko kwaskowy. Na koniec trochę gęstej śmietany i liście bazylii.

Inny przepis , który bardzo lubię to wegetariańska lasagna przekładana pieczonymi w piekarniku krążkami bakłażana z kremowym sosem beszamelowym ze szpinakiem i rozmarynem.
    • ginger.ale Re: Bakłażan 08.01.22, 01:49
      Nie trzeba obierać bakłażana. Skórka jest b.delikatna.
    • majenkir Re: Bakłażan 08.01.22, 04:16
      Skórka jest najlepsza!
    • kotejka Re: Bakłażan 08.01.22, 09:05
      Uwielbiam bakłażana - nie wycinać, nie obierać
      Pokroić posilić poczekać chwilkę
      Super jest pieczony;, taki półprodukt leży sobie do zupy, sałatki, ikry - ja robię w sezonie bardzo dużo słoików z pasta z bakłażana

beszamel.se.pl/przepisy/przystawki-i-przekaski/kawior-z-baklazanow-przepis-na-oszukany-kawior-re-iw8B-2neq-JZR9.html

Jak mam mało, to robię pasta alla norma wink z frytkami z bakłażana, jest super
      www.kwestiasmaku.com/pasta/makarony_z_baklazanem/makaron_z_baklazanem/przepis.html
      Grillowany do sałatek
      I oczywiście do pysznej musaki
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Bakłażan 08.01.22, 09:42
      Lecza się nie robi z bakłażana.

(Z cukinii też nie).
      • mysiulek08 Re: Bakłażan 08.01.22, 17:37
        strogonowa tez nie robi sie z pierwszej lepszej wolowiny i nie dodaje pieczarek
        • efka_454 Re: Bakłażan 08.01.22, 21:24
          Akurat w oryginalnym rosyjskim strogonowie (a właściwie boeuf stroganow) jak najbardziej są pieczarki
    • biala_ladecka Re: Bakłażan 08.01.22, 09:45
      Ja nie obieram, nic nie wykrawam, chyba że gniazdo nasienne jest przerośnięte. Kroje w plastry, sole, zostawiam na 15 minut i wycieram.
    • alpepe Re: Bakłażan 08.01.22, 10:28
      Ja nigdy więcej nie zrobię, nie chce mi się zastanawiać, jak zrobić, by nie był gorzki .
      • snakelilith Re: Bakłażan 08.01.22, 17:11
        Prawdę mówiąc, nie bardzo wiem, co tam jest gorzkiego. Gorzkie to są cykoria, endywia i radicchio, ale nie słodkawy bakłażan. Ale o smaku się nie dyskutuje... big_grin
        • damartyn Re: Bakłażan 08.01.22, 17:21
          Krucze, no ja tez nie raz nie dwa słyszałam o tej goryczy a nigdy jej nie doświadczyłam. Może mam jakieś inne kubki smakowe?
          • snakelilith Re: Bakłażan 08.01.22, 17:34
            Możliwe, że indywidualne predyspozycje spowodowane genetyką. Ja lekką goryczkę nawet lubię, albo kontrasty smakowe, jak na przykład cykoria z pomarańczą. Nie przepadam za to, za warzywami smakującymi słodkawo - bataty, gotowana marchew, pieczony burak, dynia - to są rzeczy, które mogę jeść tylko w umiarkowanych ilościach.
          • eliszka25 Re: Bakłażan 08.01.22, 17:52
            Robię bakłażany dość często, bo lubię, moje dzieci też jedzą i nigdy nie były gorzkie. O ile ja bym gorzkawe zjadła, jak jem np. cykorię, tak u dzieciaków by to nie przeszło. W większości polskich przepisów są opisane różne procedury „żeby pozbyć się goryczki”, w niemieckich czy włoskich tego raczej nie spotykam. Ja co najwyżej solę i zostawiam na kilka minut żeby puściły sok, który wycieram ręcznikiem kuchennym, ale nie zawsze. Jak nie mam czasu, to się w to nie bawię i smakują tak samo.
            • mikams75 Re: Bakłażan 08.01.22, 20:46
              ja kiedys tez "odgoryczkowywalam" jak rozne przepisy podpowiadaly ale w pewnym momencie zaprzestalam i roznicy nie ma zadnej.
            • snakelilith Re: Bakłażan 08.01.22, 20:55
              Dokładnie. Ja sobie solenie podarowałam, bo nie wiem po co. Bez solenia smakują tak samo, a nawet lepiej, bo z solą łatwo przedobrzyć.
              • taje Re: Bakłażan 08.01.22, 21:53
                Myślę, że dużo też zależy od sposobu przyrządzenia. Jak się bakłażana gotuje czy dusi to będzie mało smaczny, choć czy aż gorzki, to też nie jestem przekonana. A do cykorii, to też długo uważałam, ze jest niezjadliwa do czasu, kiedy znalazłam super przepis na cykorię (w połówkach/ćwiartkach) najpierw bardzo mocno przysmażaną na maśle a potem karmelizowaną z miodem. Tu goryczka ze słodyczą super się komponuje.
    • evro44 Re: Bakłażan 08.01.22, 18:19
      profanacja leczo, jaki bakłażan, jaka cukinia. Jak już to ratatouille.
    • mikams75 Re: Bakłażan 08.01.22, 20:44
      nie obieram, nie wycinam, sola nie posypuje.
    • margit49 Re: Bakłażan 08.01.22, 21:24
      Nigdy nie obieram bakłażana, wydrążam tylko z nadmiaru nasion-gdy się taki trafi. Polecam przepis na danie z Sycylii - caponata siciliana. Proste i bardzo smaczne.

2 bakłażany
      oregano
      główka czosnku
      4 pomidory obrane ze skóry ( w zimie – z puszki)
      garść kaparów i czarnych oliwek
      ocet winny
      oliwa
      sól i pieprz
      natka pietruszki

Na dużym ogniu obsmażamy bakłażana pokrojonego w spore kawałki, będzie pił oliwę jak szalony, nie przejmujcie się tym, posypcie go oregano. Gdy go trochę ozłoci, wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Potem oliwki, kapary i skrapiamy całość octem. Gdy odparuje, wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę, dolewamy oliwy, solimy i pieprzymy. Smażymy jeszcze pięć minut, posypujemy grubo pokrojoną pietruszką i stwierdzamy – pyszne! Drugie stwierdzenia jakie się wam nasunie – łatwizna i do tego prawie bez kalorii.

www.krakowski-kazimierz.pl/krakowski_makaroniarz_caponata__sycylijski_bigos/

Ja robię już po swojemu, czyli czasem daję przecier pomidorowy, posypuję żółtym serem albo pomijam kapary, bo akurat nie mam. Zawsze używam oliwy z oliwek. Na Sycylii jadłam z wędzonym serem ricotta, pyszne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka