10.01.22, 13:45
Albo te, co się nie rozwodziły ale chcą poradzić. Zmieniałyście nazwisko po rozwodzie na rodowe? Pytam głównie bezdzietne, bo rozumiem że ktoś może chce zachować nazwisko męża z tego względu. I czy zmieniałyście potem to nazwisko na Facebooku?
Obserwuj wątek
    • pyza-wedrowniczka Re: Rozwódki 10.01.22, 13:55
      Ja nie rozwódka, ale powiem, że wśród moich koleżanek te, co były 2-3 lata po ślubie, to wracały do panieńskiego. A te, co 10 i więcej zostawały przy nazwisku ex-męża. Te, co miały dwa nazwiska kasowały ten drugi człon po prostu. To chyba zależy, jak bardzo ludzie cię kojarzą ze starym nazwiskiem. Jak 99% znajomych nie wie, jak się nazywałaś wcześniej, bo to poślubni znajomi, to może wyniknąć z tego mnóstwo zamieszania.
    • szara.myszka.555 Re: Rozwódki 10.01.22, 14:28
      To zależy.
      - Które nazwisko jest ładniejsze?
      - Z którym się lepiej czujesz?
      - Czy jesteś mocno rozpoznawalna, kojarzona z danym nazwiskiem? To się szczególnie tyczy w sytuacjach zawodowych (lekarz, nauczyciel, dziennikarz etc.)

Facebook - przecież to nie ma znaczenia. Można zmienić, można nie zmieniać.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Rozwódki 10.01.22, 14:30
      Nie zmienialam nigdy.
      Nie chciało mi się zmieniać dokumentówbig_grin
      • igge Re: Rozwódki 12.01.22, 01:04
        Ja też nigdy. Zostałam przy swoim po ślubie.
        Znajome rozwódki nie zmieniały nazwisk po rozwodzie. Zostały przy nazwisku ex męża.
    • kachaa17 Re: Rozwódki 10.01.22, 14:45
      Ja zmieniłam. Miałam podwójnie więc bez sensu by było zostać. Na Facebooku też zmieniłam choć bałam się pytań ale nikt o nic nie pytał.
    • ukulelerege Re: Rozwódki 11.01.22, 17:29
      Oczywiście, że zmieniłam. Po co mi obce już nazwisko? Mediów społ nie mam.
    • figa_z_makiem99 Re: Rozwódki 11.01.22, 17:48
      Nie rozwodziłam się, mam podwójne nazwisku, na FB tylko rodowe. Mam tam znajomych z miejsc, w których mieszkałam dawniej. Nie rozumiem potrzeby oznaczania statusu związku, zmiany nazwisk itp. Problem z głowy.
    • huang_he Re: Rozwódki 11.01.22, 17:52
      Nie rozumiem, po co w ogóle kobiety zmieniają nazwiska
      • bergamotka77 Re: Rozwódki 11.01.22, 18:04
        Ja zmieniłam bo chcialam się nazywac tak samo jak moje dzieci i mąż. To ulatwia sprawę.
        • huang_he Re: Rozwódki 11.01.22, 18:34
          W czym?
      • mama-ola Re: Rozwódki 11.01.22, 20:02
        huang_he napisał(a):

> Nie rozumiem, po co w ogóle kobiety zmieniają nazwiska

Tradycja albo raczej uzus. Znam chyba tylko dwie dziewczyny, które zostały przy swoich. Sporo ma podwójne.
        • szaraiwka Re: Rozwódki 11.01.22, 23:46
          Ja zostałam przy swoim biorąc ślub. Przy rozwodzie nie było już żadnego kłopotu. Nigdy nie byłam panią P. to i nie musiałam przestać nią być.

Gdybym jednak miała nazwisko męża to bym się go raczej pozbyła razem z mężem.
      • jolie Re: Rozwódki 11.01.22, 20:10
        A po to, że męża jest ładniejsze. Z ulgą rozstałam się ze swoim panieńskim. Nie znosiłam gdy od dziecka.
        • jolie Re: Rozwódki 11.01.22, 20:10
          *nie znosiłam GO od dziecka
        • heca7 Re: Rozwódki 11.01.22, 22:12
          Ja tak samo. Moje niby ok ale strasznie popularne. Męża ładne i o wiele rzadsze. Mogłam to zmieniłam. Ale jakby nazywał się Psikuta to po moim trupie tongue_out wink
          • qwirkle Re: Rozwódki 11.01.22, 23:13
            heca7 napisała:

> Ja tak samo. Moje niby ok ale strasznie popularne. Męża ładne i o wiele rzadsze
            > . Mogłam to zmieniłam. Ale jakby nazywał się Psikuta to po moim trupie tongue_out wink
            >

Wtedy on pewnie z ulgą by zmienił smile słyszałam o dwóch przypadkach zmiany nazwiska z rodowego na nazwisko małżonki
            • heca7 Re: Rozwódki 12.01.22, 07:51
              Mam takiego znajomego. Dodał nazwisko żony do swojego. Oboje noszą podwójne. Inny kolega zmienił nazwisko ojca na nazwisko panieńskie swojej matki. Historyczne. Prośbę argumentował m.in tym, że ojciec alkoholik, przemocowiec nigdy rodziną się nie zajmował, grosza alimentów nie zapłacił, rodzina musiała uciekać z domu. Po co nosić nazwisko po kimś takim?
      • magdallenac Re: Rozwódki 11.01.22, 20:17
        Ja miałam fajne panieńskie, ale mąż miał fajniejsze. Okazało się, że była to dobra decyzja, bo trudno w Ameryce czlowiekowi, który nazywa się Magdalena Plaplancja Ghuugddthbmoigdedvaddgbjaska.😀
        • lumeria Re: Rozwódki 11.01.22, 21:04
          >Ghuugddthbmoigdedvaddgbjaska

Nie, to to jest jakieś z Indii czy innego Bangladeszu.

Szczebrzeszczynska smile

• gama2003 Re: Rozwódki 11.01.22, 22:08
            Trzewiczkowicz
            • qwirkle Re: Rozwódki 11.01.22, 23:14
              Grzegorzewska😎
              • sanciasancia Re: Rozwódki 12.01.22, 10:27
                Nawet Jędrzejko wystarczy, żeby uprzykrzyć życie.
                • magdallenac Re: Rozwódki 12.01.22, 13:20
                  Nazwisko nazwiskiem, ale ja nie zdawałam sobie sprawy, że moje imię może przysporzyć komukolwiek trudności i aparaty fonetyczne Amerykanów mogą mieć problem z MaGDa. NA 10 osób 9 nie jest w stanie powtórzyć mojego imienia i dopytują:
                  - Megna?
                  -Nie, nie Megna- Magda.
                  -Aa ok, Magna.
                  Tak mnie ta Megna/Magna wkurza, że szkoda gadać...
                  • lumeria Re: Rozwódki 12.01.22, 14:54
                    Nawet Anna jest nie do przeskoczenia big_grin
                    • magdallenac Re: Rozwódki 12.01.22, 15:13
                      You feel me Ena!😂😂
      • panna.nasturcja Re: Rozwódki 12.01.22, 01:09
        Ja skorzystałam z okazji, bo moje było obcojęzyczne, ale spolszczone i miałam z nim same kłopoty, wciąż musiałam pilnować pisowni, a już przez telefon jak dyktowałam nazwisko to mogłam być pewna, ze będzie napisane z błędem. Odetchnęłam z ulgą mogąc je zmienić na coś bardzo łatwego w użyciu.
      • princy-mincy Re: Rozwódki 12.01.22, 23:03
        Bo mogą i mają wybór.
    • m_incubo Re: Rozwódki 11.01.22, 18:10
      To ja nie pomogę, bo ja nie zmieniałam nazwiska po ślubie (żadnym), więc nie miałam też potrzeby zmieniać po rozwodzie smile
    • zielonyjeziorak Re: Rozwódki 11.01.22, 18:16
      Wróciłam, po ponad 10 latach małżeństwa i z dwójką dzieci. Młodo wyszłam za mąż i jakoś wtedy nie przyszło mi do głowy, żeby zostać przy swoim. Ale do mężowskiego nazwiska nigdy nie przywykłam i wróciłam z radością smile fb nie mam, ale w pracy pytali, powiedziałam, że się rozwodzę i tyle.
      • raczek47 Re: Rozwódki 11.01.22, 19:26
        Tak,zmieniłam.
    • mama-ola Re: Rozwódki 11.01.22, 20:00
      Moje znajome wróciły do swoich nazwisk.
      • bistian Re: Rozwódki 11.01.22, 20:12
        mama-ola napisała:

> Moje znajome wróciły do swoich nazwisk.

Jak to swoich? Wymyśliły same nazwisko i potem wróciły do niego? Czy raczej wróciły do nazwiska partnera matki? wink A matka też miała nazwisko faceta. tongue_out
        • mamkotanagoracymdachu Re: Rozwódki 11.01.22, 21:41
          Dlaczego partnera matki, a nie ojca?
        • m_incubo Re: Rozwódki 12.01.22, 00:54
          Skąd ta pewność, że matka miała nazwisko po swoim ojcu, a nie po swojej matce?
        • 152kk Re: Rozwódki 12.01.22, 07:25
          "Swoje" nazwisko to to ktore sie mialo od urodzenia bo to jest takie, ktore sie mialo "od zawsze". Czy zostalo takie nadane "po kims" nie ma znaczenia (moglo byc po matce, ojcu czy mezu matki). Oczywiscie nie ma obowiazku identyfikowac sie z tym nazwiskiem, ale jednak wiekszosc tak wlasnie czuhe, szczegolnie mezczyzni (a nie wiedzac czemu dziwi je takie poczucie u kobiet ktore tego pierwszego nazwiska zmieniac nie chca -coz, podwojne standardy). Ale mozna tez lepiej czuc sie z nowym (no. nabytym po slubie) . Kazdy ma prawo do swoich odczuc i decyzji w tym zakresie i trzeba to uszanowac.
    • ginger.ale Re: Rozwódki 11.01.22, 20:06
      Miałam podwójne i wróciłam do swojego. Dzieci (wtedy) brak.
      Wśród koleżanek taka sama tendencja. Nie mam jeszcze 40 lat, może to również kwestia pokolenia - koleżanki wracają do panieńskiego, nawet jeśli będą miały nazwisko inne niż dzieci.
    • taniarada Re: Rozwódki 11.01.22, 20:21
      Achtung .Ktoś robi wywiad środowiskowy .😊
    • default Re: Rozwódki 11.01.22, 20:36
      Nie, nie zmieniłam. Nosiłam nazwisko pierwszego męża aż do czasu drugiego zamążpójścia, wtedy zmieniłam na nazwisko drugiego męża.
    • g.r.uu Re: Rozwódki 11.01.22, 21:17
      Nie. W dodatku rodowe też zmieniłam i obecnie nie mam w dowodzie śladu po tym, jak się nazywałam wcześniej smile Pod tym nazwiskiem mam całe życie zawodowe. Zresztą poza najbliższymi przyjaciółmi czy osobami, które znam od dawna to większość znajomych nie ma pojęcia, czy tak się nazywałam od zawsze czy nie.
      • 1.wetta.1 Re: Rozwódki 11.01.22, 21:59
        A kiedy zmieniłaś rodowe? I z jakiego powodu jeśli można spytać. Ja mam podwójne chociaż chciałam, by mąż przyjął moje. Teraz przedstawiam się tylko nazwiskiem męża, ponieważ moje rodowe jest nie do wypowiedzenia tu gdzie teraz mieszkam. I w sumie dobrze, że nie zostałam tylko przy swoim. Taka refleksja po latach.
        • g.r.uu Re: Rozwódki 11.01.22, 22:14
          Rodowe zmieniłam krótko po ślubie, żeby za jedną wymianą dokumentów to załatwić. Więc było tak
          Miałam nazwisko X, panieńskie mojej mamy było Y.
          Po ślubie miałam nazwisko Z, a jako rodowe Y.
          I po rozwodzie tak zostało.

Powodem było to, że X to nazwisko rzadko spotykane, pozwalające na dość szybką identyfikację, a ze względów bezpieczeństwa zależało mi na tym, żeby nie dało się mnie tak łatwo powiązać z moim ojcem. Z i Y natomiast to nazwiska z cyklu: Kowalski, Wiśniewski.

• 35wcieniu Re: Rozwódki 11.01.22, 22:38
        W obecnym dowodzie to chyba i tak jest tylko aktualne więc jaki ślad miałby być.
        • g.r.uu Re: Rozwódki 11.01.22, 22:50
          Jest rubryka: nazwisko rodowe. Możliwe, że teraz jest jeszcze nowszy wzór, w którym nie ma. Dowiem się, jak mi się ważnośc dowodu skończy
    • agusiah Re: Rozwódki 11.01.22, 22:11
      Ja nie zmieniałam, bo chciałam się nazywać tak samo jak dzieci.
      • ginger.ale Re: Rozwódki 11.01.22, 22:44
        A jak dzieci dorosną i zmienią po ślubie? wink
        • my_fair_lady Re: Rozwódki 11.01.22, 23:16
          ginger.ale napisała:

> A jak dzieci dorosną i zmienią po ślubie? wink
          >

No kurde, wtedy to już nie ma znaczenia 🙄.

Ja nie zmieniłam po rozwodzie (tzn. nie wróciłam do panieńskiego), bo:
          - ex męża krótkie, łatwe i przyjemnie (i najważniejsze: tutejsze)
          - moje panieńskie - niewymawialne dla tubylców
          - ex męża nazwisko mi się po prostu podoba
          - “ładnie” komponuje się z moim imieniem
          - noi oczywiście - chciałam mieć takie samo nazwisko jak syn (naczytałam się o problemach na granicy, udowadnianie, akty urodzenia.. może jeszcze przetłumaczone? … 🙄 ), a latałam wtedy dość często.

Ja się utożsamiam z moim “przyjętym” nazwiskiem; to jestem ja. Z panieńskim? To jakaś nastolatka, która dawno temu mieszkała w Polsce..

FB? W ogóle mnie nie interesuje.
          • zielonyjeziorak Re: Rozwódki 12.01.22, 10:37
            Mnóstwo podróżuję z dziećmi (w Europie i poza nią) - pies z kulawą nogą się nie zainteresował tym, że mamy inne nazwiska.
    • frequenter.light Re: Rozwódki 11.01.22, 23:45
      A znacie taki przypadek? koleżanka zmieniła nazwisko panieńskie na nazwisko męża i po rozwodzie je utrzymała a nowego męża przyjęła nazwisko po myślniku.
      Czyli Joanna Pierwszymąż-Drugimąż smile
      • g.r.uu Re: Rozwódki 11.01.22, 23:48
        Rozenek-Majdan? Chociaż tam jest Drugimąż-Trzecimąż
        • borsuczyca.klusek Re: Rozwódki 11.01.22, 23:54
          g.r.uu napisała:

> Rozenek-Majdan? Chociaż tam jest Drugimąż-Trzecimąż

I tak nikt i nic nie pobije pana Amaro, który przyjął nazwisko pierwszej żony i zachował je po rozwodzie. A następnie przekazał dalej trzeciej żonie i dzieciom. Czyli jego trzecia żona nazywa się Anna Pierwszażona.
          • magdallenac Re: Rozwódki 12.01.22, 00:02
            Właśnie miałam pisać o Wojciechu Modeście Basiurze😀
            • frequenter.light Re: Rozwódki 12.01.22, 00:06
              a to nazwisko po pierwszej żonie, które przekazał trzecie to Modest czy Amaro?
              swoją drogą młody chłop - ma dopiero 50kę a już ma trzecią żonę i to od jakiegoś czasu
              • magdallenac Re: Rozwódki 12.01.22, 00:09
                Modest to drugie imię.
                • frequenter.light Re: Rozwódki 12.01.22, 00:32
                  a to ciekawe smile bo to po angielsku przecież smile polski-angielski-włoski ten Basiura
              • borsuczyca.klusek Re: Rozwódki 12.01.22, 00:15
                Modest to imię młotku 🙄
                A Amaro nazwisko po żonie Włoszce.
                • magdallenac Re: Rozwódki 12.01.22, 00:16
                  Chyba nie, Amaro to chyba nazwisko pierwszego męża obecnej żony Basiury😀
                  • frequenter.light Re: Rozwódki 12.01.22, 00:34
                    magdallenac napisała:

> Chyba nie, Amaro to chyba nazwisko pierwszego męża obecnej żony Basiury😀
                    o kurde ale kombinacja
                    smile

i kto jest tu młotkiem kluseczko?
                    smile

a wiecie dziewczyny za Borsuczyca się wdzięczy do chlopakow z Auto Moto tam? Tylko tu jest taka buntownicza, tam to słodka jak miód
                    • borsuczyca.klusek Re: Rozwódki 12.01.22, 00:35
                      Kłamstwo 🙄
                      • frequenter.light Re: Rozwódki 12.01.22, 08:16
                        Pucujesz się do nas jak jakaś pensjonarka smile
    • evee1 Re: Rozwódki 12.01.22, 02:20
      Znam tylko dwie rozwodki (az dziw, ze tylko tyle) i one nie zmienily nazwiska po rozwodzie, bo mezowskie bardziej im sie podobalo niz rodowe.
    • nena20 Re: Rozwódki 12.01.22, 05:33
      Jestem za tym aby nie zmieniać swojego nazwiska. Dzieci powinny nosić nazwisko po matce, w końcu to ona je urodziła.
    • agatazieba Re: Rozwódki 12.01.22, 06:47
      Całe życie mam swoje nazwisko, mąż ma swoje. Teściowa nie wierzy, że jesteśmy małżeństwem wink Tak, była na ślubie.
      Problem nazwiska po rozwodzie rozwiązaliśmy zatem przed ślubem
    • ursula.iguaran Re: Rozwódki 12.01.22, 09:15
      Ja co prawda nie rozwódka, ale koleżanka się rozwodziła.
      Ponieważ bardzo nie chciała nosić nazwiska męża (długi i trudny rozwód) a nazwisko panieńskie miała nieładne to zmieniła na nazwisko rodowe matki, która to matka była jakąś hrabianką czy coś.
      Dodam że koleżanka ma 2 dzieci, które pozostały przy nazwisku ojca. Dodatkowo to nowe hrabiowskie nazwisko miało koszmarnie trudną w Polsce pisownię bo było pochodzienia niemieckiego smile
      Więc różnie bywa.
    • sanciasancia Re: Rozwódki 12.01.22, 10:31
      Moje dwie bliskie koleżanki, które do nazwiska panieńskiego dodały nazwisko męża, nie wróciły do panieńskiego po rozwodzie.
    • palacinka2020 Re: Rozwódki 12.01.22, 10:32
      Nazwisko mojego meza jest duzo ladniejsze od nazwiska mojego ojca.
    • roztanczona Re: Rozwódki 12.01.22, 10:43
      Juz 25 lat pracuję w miejscu gdzie mam kontakt z kobietami i mężczyznami zmieniającymi nazwisko.
      Kiedyś była do rzadkość a obecnie bardzo dużo osób zmienia po rozwodzie nazwisko na panieńskie.
    • princy-mincy Re: Rozwódki 12.01.22, 17:05
      Chyba nie ma reguły, wszystko zależy od danej kobiety (i dobrze, niech wybiera jak jej wygodnie).
      Znam rozwódki bez dzieci, które zostawiły nazwisko męża. Znam też takie z dzieckiem/dziećmi, które wróciły do panieńskiego. Znam też rozwódkę, która po rozwodzie przyjęła nazwisko panieńskie matki, bo ładniejsze niż ojca i ex męża.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka