princy-mincy 13.01.22, 19:19 Co polecacie? Szukam zwykłych, codziennych talerzy, które można dokupić na sztuki, jeśli coś się potłucze. Koniecznie do zmywarki. Zależy mi na polskiej firmie, nie chcę kamionki. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Talerze codzienne - Polska firma 13.01.22, 19:22 Ćmielów, Chodzież, Karolina? Dużo jest, pooglądaj bo wszystko rzecz gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Talerze codzienne - Polska firma 13.01.22, 19:55 Jeszcze Lubiana i Porcelana Śląska. Nie wiem czy wszystkie te firmy istnieją aktualnie. Fabryka Chodzież została zamknięta i tylko Cmielow produkuje chyba markę Chodzież tez. Zgadzam się z Mincy ze polska porcelana jest super do codziennego użycia. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna1 Re: Talerze codzienne - Polska firma 14.01.22, 07:43 Lubiana jest, bardzo prężna. Tylko biały kolor ma taki, że nie wszyscy lubią, bardzo zimny. Ale ma też wiele nowych projektów, my w tym roku zdecydowaliśmy się zrezytnować z białego i mamy talerze różnokolorowe z serii Marakesz. Bardzo ładne, przyjemne w dotyku i fajnie wyglądają na stole. Mam nadzieję, że przez dobrych parę lat będą tę serię ciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Talerze codzienne - Polska firma 13.01.22, 19:24 Od 20 lat kupuję na sztuki Castel z Karoliny. Na żywo wypadają wdzięczniej niż na zdjęciach, jak ponad 10 lat temu jeszcze ten styl był modny, to różne drogie sklepy sprzedawały tę serię z wielokrotną przebitką. W hurtowniach i w internecie można kupić pojedyncze sztuki za niewielkie pieniądze i jeszcze co kilka lat dorzucają nowe elementy. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Talerze codzienne - Polska firma 13.01.22, 19:34 Ja kupuję na sztuki Claudette z Karoliny Tylko lepiej gdzieś na sztuki dorwać je na żywo, bo potrafią przyjść krzywe, jak zamawiane. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Talerze codzienne - Polska firma 13.01.22, 19:41 A tak, bo oszukujooo! Kupuję w głównie w jednej stacjonarnej hurtowni i sprzedawczynie mnie poinformowały, ze Karolina na nasz rynek daje głównie gatunek 2, to różne drobne, prawie niezauważalne wady, można kupić jak jest rabat. Za to niektóre nieuczciwe firmy handlują gatunkiem 3, to są właśnie krzywe talerze, duże wady szkliwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Talerze codzienne - Polska firma 13.01.22, 19:50 Dawała kiedyś gatunek 1, jak były w Duce. Były tej Duce dokładnie 12 lat temu. Cena też oczywiście była wyższa, ale te z Duki były idealne. I potem moja mama zrobiła mi prezent, kupiony przez internet. NIektóre talerze ok, ale niektóre od razu do wywalenia. Nie nadawały się absolutnie do niczego. Niestety nie miałam jak zwrócić. Ostatno dokupowałam w BRW, tam były na sztuki. Oczywiście też były krzywe albo z dziurami, ale udało mi się wybrać też takie idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Talerze codzienne - Polska firma 13.01.22, 20:01 Bo konkretne firmy zamawiające produkt, typu Duka, rynek zagraniczny plus lepsze sklepy sprzedające komplety dostawały ten 1 gatunek, odpowiednio drożej. Ja głównie kupuję ten 2 gatunek w hurtowni, nauczyłam się już zauważać te wady, ale naprawdę wymagają wprawnego oka i na nic nie mają wpływu. W 3 gatunku kilka razy próbowałam grzebać, ale w końcu ktoś znający się na rzeczy przyznaje te kategorie i niestety, nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Talerze codzienne - Polska firma 15.01.22, 17:15 Tez mam castel, ten ecru jest cudowny. Na zdjeciach niepozorny, na zywo fajny. Za to na zywo rozczarowal mnie Cmielów rococco. Odpowiedz Link Zgłoś
babie.lat0 Re: Talerze codzienne - Polska firma 15.01.22, 18:44 katie3001 napisała: > Tez mam castel, ten ecru jest cudowny. Piękne. Gdzie kupujesz? Czy stacjonarnie? Ładniejsze od Rosenthala. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Talerze codzienne - Polska firma 16.01.22, 00:25 O widzisz, a ja nie znoszę koloru ecru, kojarzy mi się z praniem, które zżółko. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Talerze codzienne - Polska firma 13.01.22, 19:29 My jemy na Boleslawcu, ale to kwestia gustu. Nie każdemu taki styl odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: Talerze codzienne - Polska firma 14.01.22, 09:11 A jak wam się Bolesławiec sprawdza przy myciu w zmywarce? Kubki nie rysują się w środku od mieszania łyżeczką? Ja akurat nie mam Bolesławca ale zawsze mi się podobał. Ale nie znosze jak kubki w środku są porysowane. Mam kilka kubków z Altom Design i im nic się nie dzieje, po zmywarce wyglądają jak now. Ale mam też kilka noname'ów kupowanych gdzie popadło i wiele jest takich że od łyżeczki zostaje ślad trudny do domycia. Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: Talerze codzienne - Polska firma 14.01.22, 09:39 Od kilkunastu lat Bolesławiec, nic się nie dzieje. Kupując talerze trzeba zwrócić uwagę na średnicę, o te największe zahacza ramię zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Talerze codzienne - Polska firma 15.01.22, 18:05 Ja kupiłam kubki altom i w zmywarce zmyły się wzory....kilka razy umyte i są białe . 40 PLN za kubek takiej jakości, to za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Talerze codzienne - Polska firma 13.01.22, 19:43 Mi się podoba alumina bogucice, lubiana boss i lubiana rondo. Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszka Re: Talerze codzienne - Polska firma 13.01.22, 20:14 Mr.Vintage nie tak dawno wrzucał mały przegląd polskiej ceramiki - może coś Ci przypadnie do gustu: mrvintage.pl/2021/04/polska-porcelana-i-ceramika-cudze-chwalicie-swego-nie-znacie.html Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Talerze codzienne - Polska firma 14.01.22, 07:45 U nas Lubiana, nie mamy podziału na dzienne i świąteczne. Mamy białe, bez zdobień i mrowie a mrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Talerze codzienne - Polska firma 14.01.22, 07:54 Na głowę nie upadłam żeby mieć dwa komplety zastawy. Jeden na świeta, drugi na codzien. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Talerze codzienne - Polska firma 15.01.22, 11:13 A ja upadłam na rękę, mam miejsce i środki na dwa zestawy. I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Talerze codzienne - Polska firma 14.01.22, 09:15 Pepco Mam te od kilku lat ( próbuję policzyć -ok 7 ? )-wybrałam ze względu na kształt Eksploatowane, myte w zmywarce, nie wyszczerbiają się. Kilka zginęło śmiercią naturalną poprzez rozbicie Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Talerze codzienne - Polska firma 15.01.22, 11:04 W Pepco kupię polskie talerze?? Serio pytam, bo kojarzy mi się z chińszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Talerze codzienne - Polska firma 15.01.22, 11:18 Bo to jest chińszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Talerze codzienne - Polska firma 15.01.22, 12:12 Nigdy nie wiadomo. W Pepco kupilam polskie szklanki. No chyba, że Krosno juz w Polsce nie produkuje Odpowiedz Link Zgłoś
ramonda_alp Re: Talerze codzienne - Polska firma 15.01.22, 11:26 Ćmielów Od lat mam białe rococco, nie ma problemu z zastępowalnością. Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Talerze codzienne - Polska firma 15.01.22, 12:04 Ja też niestety trzeba zwrócić uwagę na gatunek, bo zdarzyło mi się przez allegro dokupić i talerze, które przyszły miały mniej wyraźny wzór. Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Talerze codzienne - Polska firma 15.01.22, 12:52 Ja zakupilam serwis z Ćmielowa biały sofia, na sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
evro44 Re: Talerze codzienne - Polska firma 15.01.22, 13:12 Porcelana DUO, fajna stylistyka Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Talerze codzienne - Polska firma 16.01.22, 05:37 Mam wspomnianą już w wątku claudettę Karoliny, kolor ecru Nie dostaliśmy żadnych krzywych talerzy czy z odpryskami, zamawialiśmy bezpośrednio od producenta. Niemniej jednak mam wrażenie, że od zmywarki porobiły się drobne ryski. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Talerze codzienne - Polska firma 16.01.22, 10:15 Lubiana, Ćmielów. Odpowiedz Link Zgłoś