Dodaj do ulubionych

d-dimery a covid

18.01.22, 08:48
ciekawi mnie czy ktoś miał sprawdzane d-dimery podczas chorowania na covid, po nim lub po szczepieniu się?
albo najlepiej czy miał oznaczane wcześniej i później

dotychczas nie było to rutynowe badanie, podejrzewam, że większość ludzi o nim nie słyszała

znajoma osoba podczas chorowania miała ponad tysiąc (norma do 500) ale wcześniej nie miała badane, więc nie wiadomo
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: d-dimery a covid 18.01.22, 08:50
      Covid powoduje problemy zakrzepowe stąd badanie dimerów powinno byc standardem po przechorowaniu.
      • aguar Re: d-dimery a covid 18.01.22, 09:18
        Odwrotnie - najlepiej tego nie robić! Z jakimiś niepokojącymi objawami udać się do lekarza. Jeśli on to zleci, to potem to zinterpretuje. Problemem jest interpretowanie tych badań robionych bez wskazań!
        • motyllica Re: d-dimery a covid 18.01.22, 09:30
          no chyba jednak wolałabym wiedzieć czy grozi mi zakrzepica, mogę nie mieć jakiś poważnych dolegliwości

ale jestem ciekawa czy przy żylakach mogą być podwyższone d-dimery?
          • evee1 Re: d-dimery a covid 18.01.22, 09:42
            Z powodu samych zylakow nie, ale jezeli jest jakis zakrzep, to moga byc podwyzszone. Podwyzszone d-dimerow swiadcza o tym, ze organizm probuje rozpuscic zakrzepy (proces aktywacji fibrynolizy).
        • anilorak174 Re: d-dimery a covid 18.01.22, 11:46
          Powinno byc standardem zlecanym przez lekarza.
          • hanusinamama Re: d-dimery a covid 18.01.22, 15:01
            Oczywiście, ze powinno być. Ale tez w przypadku innych chorób, bo kazde zapalenie płuc moze spowodować wzrost. Poza tym ludzie powinni być badani przesiewowo na zakrzepicę, bo to jest dość czesta przypadłość.
            • aguar Re: d-dimery a covid 19.01.22, 09:50
              Ale nie wiadomo, co potem robić, jak zrobi się to badanie bez wskazań, jak człowiek dobrze się czuje, a wynik jest wysoki. Nie ma na to zaleceń. Ta moda daje więcej szkód niż pożytku. Badanie ma zastosowanie, ale ograniczone do przypadków, kiedy są wskazania, a nie jako profilaktyczne.
              • elenelda Re: d-dimery a covid 19.01.22, 09:57
                W przypadku wysokich d-dimerów dostajesz heparynę.
                • aguar Re: d-dimery a covid 19.01.22, 10:57
                  Ale to wtedy jak badanie jest zalecone z powodu podejrzenia zakrzepicy. A leczyć dożywotnio bezobjawowego z wysokimi d-dimerami heparyną to jednak jest bez sensu. Z tym badaniem jest tak, że ujemny wynik wyklucza zakrzepicę, ale dodatni niczego nie potwierdza.
                  • hanusinamama Re: d-dimery a covid 20.01.22, 19:43
                    Przy wyniku >1500??? Nieeeee. Incydent zakrzepowy moze miec osoba bez wcześniejszych problemów. Zdecydowanie lepiej brać wtedy heparynę niż nic nie robić.
                    Zakrzepica to jest poważny problem.
                    Ja nie mam objawów ( nie licząc poronien)...a jednak jak mam wysokie d-dimery biore heparynę.
                    Nie bada się samych d-dimerów przy podejrzeniu zakrzepicy ale są one wyznacnzikiem dalszej diagnostyki
        • hanusinamama Re: d-dimery a covid 18.01.22, 15:00
          Ale to lekarz interpretuje...i on przepisuje heparynę, bo to na receptę. Zakrzepica to podstępna choroba bo nie widać długo objawów...wiec nie pitol.
        • koronka2012 Re: d-dimery a covid 19.01.22, 22:31
          aguar napisała:

> Odwrotnie - najlepiej tego nie robić! Z jakimiś niepokojącymi objawami udać się
          > do lekarza. Jeśli on to zleci, to potem to zinterpretuje.

A jakie są przepraszam objawy podwyższonych dimerów? bo wydawało by się że nie ma żadnych. Czy należy po prostu czekać aż ktoś padnie…?

Jaki jest problem z interpretacją? Jak jest duże przekroczenie to nie raczej niedobrze I trzeba coś podać, tu nie ma większej filozofii
          • hanusinamama Re: d-dimery a covid 20.01.22, 19:44
            Oczywiscie ze nie ma zadnych...az jest za późno aby coś robic.
          • aguar Re: d-dimery a covid 20.01.22, 20:31
            "Jaki jest problem z interpretacją? Jak jest duże przekroczenie to nie raczej niedobrze I trzeba coś podać, tu nie ma większej filozofii"
            No właśnie tak nie jest. Znów ematka tworzy własną medycynę wg tego, jakby chciała, żeby było. Nie jest tak, że jak jest dużo przekroczone, to trzeba coś podać. Trzeba by najpierw zdiagnozować zakrzepicę. Nie leczy się wyniku.
    • elenelda Re: d-dimery a covid 18.01.22, 08:51
      Ja sprawdzałam sobie po szczepieniu, były e normie. Ciocia jest już miesiąc po przechorowaniu, ma ponad 550, bierze heparynę.
        W normie
        Ciocia ma ponad 1550.
    • gorzka.gorycz Re: d-dimery a covid 18.01.22, 09:15
      Ja. Po drugim COVID miałam mocno podwyższone, po pierwszym nie. Spadły po jakichś 8 miesiącach.
    • geoardzica_z_mlodymi Re: d-dimery a covid 18.01.22, 09:19
      Lekarz mi zlecił po covidzie. Były w normie, więc dalej nie wnikałam.
    • berdebul Re: d-dimery a covid 18.01.22, 11:45
      Badam przy okazji dorocznego przeglądu. Skoczyły mi po covid, po szczepieniu nie było wielkiej różnicy.
    • motyllica Re: d-dimery a covid 18.01.22, 12:40
      ciekawi mnie przy jakich wartościach dają heparynę?
      • paniusia.aniusia Re: d-dimery a covid 18.01.22, 13:19
        Miałam 1500.
      • hanusinamama Re: d-dimery a covid 18.01.22, 15:02
        Ja miałam ponad 1550...i długo nie chciało spaść. Ale ja heparyne brałam w obu ciązach i d-dimery badam regularnie.
      • evee1 Re: d-dimery a covid 19.01.22, 05:21
        500 jest granica, wiec pewnie powyzej 500 wdraza sie leczenie. Niekoniecznie heparyne, mozna inne leki.
        Ja mialam ponad 6000 (no, ale nie przy covidzie, tylko przy zatorze plucnym), wiec dostalam duze dawki heparyny. No, ale takie, zeby wylewy jednak nie dostac.
    • anvalley Re: d-dimery a covid 18.01.22, 13:15
      Dla bezpieczeństwa każdy po covidzie i po szczepieniach także powinien wykonać takie badanie.
    • welcome_back Re: d-dimery a covid 18.01.22, 14:50
      Ja miałam sprawdzane po covidzie, bo zapalenie płuc przeszło, a oddychało mi się nadal kiepsko. Co ponad 1500 było zdaje się. Pilne skierowanie do szpitala, angio-tk na cito, które nie wykazało zatorowości, kontrola d-dimerów aż nie spadły do akceptowalnego poziomu, miałam przepisaną heparynę przez jakieś 2 tygodnie? Coś koło tego. Na pewno na tyle, że zeszły do wartości akceptowanych.
      Miałam też sprawdzane przedtem i poza ciążą były ok.
      • hanusinamama Re: d-dimery a covid 18.01.22, 14:58
        U mnie spadło dopiero po 6 tygodniach zastrzyków. Dlatego jak ktoś pisze, ze ludzie z zakrzepicą nie powinni się szczepić mam ochotę gryźć! Ludzie z problemami z układem krzepnięcia tym bardziej powinni się szczepić.
        • welcome_back Re: d-dimery a covid 19.01.22, 20:47
          Tym bardziej powinni, bo ich covid przemieli momentalnie. Ja jeszcze po dwukrotnym przechorowaniu nie miałam przeciwciał, czekałam na szczepionkę, jak na zbawienie. Tylko mi lekarz powiedział, żebym na astrę nie szła, chyba, że różnica w przyjęciu byłaby rzędu kilku tygodni. Nie była smile
    • hanusinamama Re: d-dimery a covid 18.01.22, 14:57
      Ja sprawdzałam po pierwszym covidzie (i brałam zastrzyki 3 tygodnie), po drugim ( tu 6 tygodni), po wszystkich szczepieniach ( tu wyniki były ok i nie brałam zastrzyków). Ale ja wiedziałam, ze musze sprawdzić po covidzie bo mam problemy z zakrzepicą.
      • elenelda Re: d-dimery a covid 18.01.22, 15:05
        Czy drugi covid miałaś po szczepieniu czy jeszcze przed? Zastanawiam się, czy szczepionki zapobiegają powikłaniom tego typu.
        • hanusinamama Re: d-dimery a covid 18.01.22, 15:10
          Przed...Szczepionki dla mojego rocznika ruszyły w maju, ja chorowałam w marcu. Pierwszy covid przeszłam bezobjawowo (wtedy testowano całą rodzinę, stad wiem ze tez miałam), drugi - bardzo źle (prawie w szpitalu wylądowałam). Po nim 6 tygodni heparyny. Po kazdym szczepieniu badam d-dimery - 3 dawki i wyniki ok.
          • elenelda Re: d-dimery a covid 18.01.22, 15:21
            U mnie po szczepieniu też były ok, zastanawiam się jakie będą teraz po omikronieuncertain
            • hanusinamama Re: d-dimery a covid 18.01.22, 15:29
              Nie wiem ...moja oba przypadki chorowania na covic były przed szczepieniem.
    • q_fla Re: d-dimery a covid 18.01.22, 15:20
      Mimo, że przeszłam covid jak przeziębienie miałam zlecone badania: rtg płuc, d-dimery, morfologię ogólną, mocz, próby wątrobowe, płytki krwi, OB, crp, poziom wapnia, potasu ,magnezu i sodu, ekg. Wszystko w normie.
      • afro.ninja Re: d-dimery a covid 19.01.22, 20:11
        To masz jakiegos super lekarza.
        • aguar Re: d-dimery a covid 19.01.22, 20:30
          Ale w medycynie to nie jest tak, że im więcej badań, tym lepiej. Badania należy robić takie, jakie są potrzebne (lekarzowi - do diagnozowania i leczenia) - nie mniej, ale też nie więcej.
        • welcome_back Re: d-dimery a covid 19.01.22, 20:49
          Dla mnie to dosyć typowy zestaw do sprawdzenia po covidzie. Różnica między np. skierowania od lekarza z abonamentu, a na NFZ była taka, że na luxmed mieliśmy np. poziom witaminy D3 jeszcze sprawdzany.
          • aguar Re: d-dimery a covid 19.01.22, 21:12
            "poziom witaminy D3 jeszcze sprawdzany. " Następne badanie modne i bez sensu u większości ludzi.
    • atrust Re: d-dimery a covid 18.01.22, 15:38
      Po 11 dniach od stwierdzenia covid partner miał d-dimery 3783 a ferrytyna 3515. Wtedy trafił do szpitala, wezwałam karetkę, bo saturacja w ciągu jednego dnia spadła do 68. Na drugi dzień został tam zaintubowany i był w śpiączce. Stan był krytyczny, kazali nam się modlić. 10 dni był pod respiratorem, gdzie początkowo zakładano, od 4 do 6 tygodni. Ogółem w szpitalu spędził 17 dni i został wypisany.
    • biala_ladecka Re: d-dimery a covid 19.01.22, 10:46
      Moja córka, za moją kasę. Kilka dni po covidzie zaczęła boleć ją noga. Lekarz zlecił morfologię i CRP.
    • aguar Re: d-dimery a covid 19.01.22, 13:15
      Zauważcie jeszcze taką rzecz, że heparyna to nie jest aż taki cudowny środek, że zawsze lepiej go brać niż nie brać i w ogóle zostaliśmy wadliwie stworzeni z taką krwią, co nam za bardzo krzepnie. Podawanie heparyny zwiększa ryzyko krwotoku i wewnętrznego, i zewnętrznego, od tego też można umrzeć! Owszem, jak ktoś ma dużo wyższe od przeciętnego ryzyko zakrzepicy, to warto podać tę heparynę. To ma sens u unieruchomionych, bo zauważcie, że ktoś, kto się nie rusza raczej nie dozna urazu wywołującego krwotok. Ale już zupełnie zdrowa, bezobjawowa osoba, nawet z podwyższonym d-dimerem będzie chciała funkcjonować normalnie, a wtedy ryzyko krwotoku niekoniecznie jest mniejsze od ryzyka zakrzepu.
      • motyllica Re: d-dimery a covid 19.01.22, 14:33
        no zgoda, ale

przy covid ludzie umierają z powodu zatoru płucnego na przykład /sama znam dwa takie przypadki,
        i wcale nie byli tak ciężko chorzy, umarli w domu/
        niektórym się polepszało a potem bach

boję się o bliską osobę, która wyszła ze szpitala, ma okropne żylaki, właśnie wysokie d-dimery i crp
        a nie dostała heparyny, z tym, że nie wiadomo czy miała wcześniej też takie wartości
        • una_mujer Re: d-dimery a covid 19.01.22, 17:34
          Ja po Covidzie, podwyższone, potem w USG faktycznie wyszła zakrzepica Po szczepionkach nie podwyższyły się, ale cały czas byłam jeszcze na lekach antyzakrzepowych; długo mi się ten pocovidowy zakrzep rozpuszczał; zresztą cały czas mam tę żyłę zwężoną, półtora roku później - lekarz powiedział, że tak już zostanie.
      • hanusinamama Re: d-dimery a covid 20.01.22, 19:46
        Ty mylisz bardzo pojęcia. Piszesz, ze bez objawów nie ma po co dawać...now więc wyzokie d-dimery czesto nie dają zadnych !! objawów...aż może być za późno. Poczytaj o zakrzepicy, co pwoduje, jak moze zniszczyć zdrowie a potem pisz swoje mądrości.
        • aguar Re: d-dimery a covid 20.01.22, 20:35
          Bez objawów nie ma po co badać. Jak są objawy, to można zbadać i przy wysokim wyniku leczyć. Jak się zdrowemu zbada bez wskazań, to nie wiadomo, co robić i tylko jest kłopot. Nie ma zaleceń medycznych na takie przypadki i potem lekarze improwizują wg uznania bojąc się, że zarówno jak nieleczony pacjent ucierpi z powodu zakrzepicy, jak i leczony z powodu krwotoku, mogą mieć problemy.
    • koronka2012 Re: d-dimery a covid 19.01.22, 22:26
      Moja sister miała badane po - miała trzykrotne przekroczenie normy i według lekarki masa osób ma takie objawy tylko mało kto to bada.
    • sandramonika Re: d-dimery a covid 20.01.22, 21:17
      Ja miałam robione po szczepieniu bo miałam jakieś dziwne duszności

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka