Dodaj do ulubionych

Zycie off grid

06.02.22, 11:08
Czy ktoras z ematek mieszka w domu off grid?

tzn w domu gdzies zupelnie niezaleznym od miejskiej wody, pradu, gazu i zamiast tego solarne panele, wind turbines, bo chyba wytwarzanie gazu z odpadow jeszcze zbyt niszowe...

Obserwuj wątek
    • literalnie Re: Zycie off grid 06.02.22, 11:18
      To dopiero pieśń przyszłości, na razie warunki magazynowania energii są bardzo słabe
      • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 14:41
        Chyba za bardzo nie jestes na czasie. Pelno ludzi zyje off grid. W UK jest nawet polwysep szkocki zupelnie niezalezna od panstwowego pradu itd
        Scoraig sie zowie
        • literalnie Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:48
          W polskich warunkach (energia słoneczna i z wiatru w ilościach homeopatycznych) przy obecnych możliwościach magazynowania jest to nieopłacalne i tyle.
          • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:50
            Wkleilam ci linka w twojej nizszej wypowiedzi o calej Szkockiej wiosce. W Szkocji słońca jak na lekarstwo. Wiatr w Polsce jak najbardziej jest nad morzem, na wyzynach i w gorach.

Sa tez inne rozwiazania: gazy z recyklingu, energia ze starego oleju itd itp
            • literalnie Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:08
              Wklej mi linka o polskim półwyspie nad Atlantykiem.
              • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:43
                Co to za baranie pytanie? A gdzies napisalam o Polsce? O Polskę sie pytam. A ty odpowiadalas ogolnie a nie " ze w Polsce"
                • literalnie Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:46
                  Pytanie dopasowane do odbiorcy.
                  • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 22:24
                    To po co sie wypowiadasz skoro nie uwazasz mnie za godnego rozmowce.? Odpusc.
                    • literalnie Re: Zycie off grid 06.02.22, 23:00
                      Z pierwszego postu jeszcze nie wynikało że jesteś czepialskim burakiem. Chciałam merytorycznie bo akurat na rynku energii w Polsce trochę się znam, ale wyszło jak wyszło.
                      • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 00:43
                        Dobranoc.
                        • taniarada Re: Zycie off grid 08.02.22, 10:49
                          Myślę Princes że temat się nie skończył w Twoim wydaniu.I dalej bedziesz pisać na tym forum .Niech ktoś inny się wstydzi nie Ty. Tak jak pisałaś ,ale ciężko to spływa .Jakiś amok ogarnął ludzi od początku roku. Co się teraz wyprawia .Nie mogę tego ogarnąć .Masakra .
      • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 14:43
        Wyspa Isle of Rum to 40 domow. Calkowicie off grid
      • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 14:46
        Tu lista wiosek off grid

www.thesmartsurvivalist.com/off-grid-communities-around-the-world-the-complete-guide/
        • tanebo001 Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:00
          www.cire.pl/artykuly/serwis-informacyjny-cire-24/133505-pierwszy-budynek-wielorodzinny-w-szwajcarii-przeszedl-na-offgrid
          • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:06
            To bzdura ze to pierwszy budynek . Chyba w Szwajcarii. Pojedynczych domow sa setki na swiecie a i Sa cale communities tak mieszkajace od paru dobrych lat jak chocby ten:

youtu.be/apGEhHvu_0s
          • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:09
            Przyklad nowoczesnego domu :

youtu.be/nSVfpJDtmCM

Na Youtube jest ich pelno
    • lot_w_kosmos Re: Zycie off grid 06.02.22, 11:31
      Prawie tak mieszkających zbam na pęczki, czyli studnia głębinowa, piec na wegiel, drewno czy inny pele lub ekogroszek. Albo pompa ciepła.
      Nawet solary i fotowoltaika.

I tu zonk, bo fotowoltaika jest zależna od elektrowni.
      • tanebo001 Re: Zycie off grid 06.02.22, 11:37
        lot_w_kosmos napisała:

> I tu zonk, bo fotowoltaika jest zależna od elektrowni.
        jeśli nie masz akumulatora
        • rozaliaolaboga Re: Zycie off grid 06.02.22, 11:45
          W polskich warunkach mało realne, bo produkcja energii że słońca zimą jest bardzo ograniczona, więc trzeba byłoby mieć wielkie akumulatory. Koszt na razie wielki.
          • tanebo001 Re: Zycie off grid 06.02.22, 11:48
            Kupujesz 5 rozbitych tesli, wyciągasz akumulatory i jest git.
            • rozaliaolaboga Re: Zycie off grid 06.02.22, 11:59
              Tak, bo akumulator z rozbitej tesli kosztuje tysiąc złotych... Zejdź na ziemię.

Oczywiście, wszystko się da zrobić, to tylko kwestia ceny. Ceny magazynowania energii w tej chwili są zaporowe, nawet dla waskiej specjalistki ematki.
              • tanebo001 Re: Zycie off grid 06.02.22, 12:03
                www.alibaba.com/product-detail/Off-Grid-SCU-Outdoor-Distributed-Solar_1600412182341.html?spm=a2700.galleryofferlist.normal_offer.d_image.651735acJOoIeT&s=p
              • literalnie Re: Zycie off grid 06.02.22, 12:04
                Tak jest, teraz taniej wychodzi agregat spalinowy niż magazynowanie energii
            • bigzaganiacz Re: Zycie off grid 06.02.22, 12:05
              H ze zestaw akumulatorow to 20k $
              Dziad odrazu piec bedzie kupowal
            • buldog2 Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:18
              Tu:
              swiatbaterii.pl/akumulatory-lifepo4/36680-58-green-cell-bateria-do-do-kutra.html

mamy akumulator kutra. 12,8V, 200 Ah.
              Znaczy (jakieś straty będą) zamianie napięcia na zmienne 230V ok. 10 Ah, czyli godzina pracy przy mocy powyżej 2 kW (nieco poniżej 2,5 kW).
              Przy zastosowania podgrzewania wody słońcem oraz pomp ciepła 10 szt. takich akumulatorów z dużym zapasem wystarczą do ogrzewania przy użyciu pompy cieplnej i na inne potrzeby domu. Także cena jednego przy zakupie 10 szt. powinna być pomiędzy 2 a 2,5 tys. netto.
              • lisciasty_pl Re: Zycie off grid 06.02.22, 17:03
                No super masz magazyn 25kWh. Na 1 mroźny dzień wystarczy i co potem?
              • memphis90 Re: Zycie off grid 06.02.22, 20:52
                >Przy zastosowania podgrzewania wody >słońcem
                W Polsce w styczniu...?
        • lot_w_kosmos Re: Zycie off grid 06.02.22, 13:44
          Tanebo. Mówimy o realiach, a nie o głupotach.
          Jaki normalny człowiek takie rzeczy kleci? Weeeź ...
        • lea_233 Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:00
          Pewną alternatywą dla akumulatorów są sterowniki grzania. Przede wszystkim ciepłej wody ale też innych urządzeń grzewczych.
    • tanebo001 Re: Zycie off grid 06.02.22, 11:33
      Nie wiem czy to zgodne z prawem. Na pewno musisz przyłączyć kanalizację jeśli jest w pobliżu.
      • thea19 Re: Zycie off grid 06.02.22, 12:14
        Nic nie musisz
        • tanebo001 Re: Zycie off grid 06.02.22, 12:20
          gov.legalis.pl/kanalizacja-w-gminie-a-obowiazek-podlaczenia-sie-do-niej/
          • thea19 Re: Zycie off grid 06.02.22, 13:51
            To może sam przeczytaj że zrozumieniem swój link
      • buldog2 Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:58
        Opowiadasz bzdury. Ale tak, żeby ludzie poczuli się gorzej.
    • rozaliaolaboga Re: Zycie off grid 06.02.22, 11:43
      Ja mam własną wodę i gaz w dużej butli, nie podpięty do sieci, oraz duży agregat. I szambo. Wiem, że nie jest to off grid, ale daje pewną niezależność w razie W.
      • joana012 Re: Zycie off grid 06.02.22, 12:17
        rozaliaolaboga napisała:

> Ja mam własną wodę i gaz w dużej butli, nie podpięty do sieci, oraz duży agrega
        > t. I szambo. Wiem, że nie jest to off grid, ale daje pewną niezależność w razie
        > W.

Nie boisz się tego gazu w butli? Że pierdyknie
        • eliszka25 Re: Zycie off grid 06.02.22, 12:37
          A dlaczego niby miałby pierdyknąć? Gazu w przewodach nie boisz się, że pierdyknie? Moi rodzice od jakichś 30 lat używają gazu butlowego, większość ich sąsiadów, rodziny w tamtych stronach też. Nikomu nic nigdy nie pierdykło. Jedyny wybuch gazu butlowego, jaki znam bezpośrednio wśród znajomych wydarzył się u mojej koleżanki z klasy. Jej ojciec wrócił z pracy i nie było prądu. Nie mógł zrobić obiadu, bo mieli kuchenkę elektryczną. Wyciągnął z piwnicy butlę turystyczną i ugotował po czym poszedł coś tam robić. W międzyczasie prąd włączyli, a butla stała na kuchence, jak się później okazało, włączonej. Palnik się nagrzał, rozgrzał gaz i butla wybuchła. Miał szczęście, że była to tylko mała butla i mało gazu w niej, więc skończyło się tylko remontem kuchni. W normalnych warunkach butla się nie nagrzewa i nie wybucha.
          • jednoraz0w0 Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:04
            mojemu sąsiadowi pierdykło. W domu były psy, nie wszystkie przeżyły. Jakoś mnie to powstrzymuje, choć doceniam wyższość gazu nad kuchenka elektryczną.
        • kk345 Re: Zycie off grid 06.02.22, 14:04
          Prędzej ci pierdyknie gaz z rozszczelnionej w piwnicy rurki...
        • rozaliaolaboga Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:04
          Nie boję się, poza tym używam do go ogrzewania, zmiana byłaby kosztowna i skomplikowana.
          Jakos w mieście nikt się nie boi, że gazownia pierdyknie, albo kuchenka gazowa... Samochody na gaz też rzadko pierdykają, chyba nie slyszalam.
          • literalnie Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:17
            Rzadko, ale bywa że do parkingu podziemnego nie wpuszczają pojazdów na lpg.
            • rozaliaolaboga Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:25
              Nie wpuszczaja często, ale samochody wybuchają rzadko.
            • metro_mh Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:36
              Nie chodzi o nie wpuszczanie, w garażach podziemnych jest zakaz dla LPG, a to że ludzie wieżdzają to już inna bajka
              • literalnie Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:56
                Tak, chodziło mi o zakaz.
    • tanebo001 Re: Zycie off grid 06.02.22, 11:47
      Jak na Pana instalację reagują sąsiedzi?

Fatalnie. Jeśli fotowoltaika byłaby krową, to wyglądałoby to tak: sąsiad swojej nie kupi, ale będzie chciał żeby moja zdechła. I nie chodzi o to, że zajmuje sporo miejsca, że komuś przeszkadza estetyka, etc. Gdy kupowałem działkę od osoby, która jest moim sąsiadem, to opowiadałem o planach, pokazywałem rysunki jak to będzie wyglądać. Gdy instalacja powstała sąsiad powiedział krótko – „nie pozwolę żebyś miał prąd za darmo”.
      • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 14:49
        Zalamac sie mozna...
        • geez_louise Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:25
          Mam duża instalację z paneli, ale ona jakoś wyglada i sąsiedzi jej nie widzą. Gdybym z okien sypialni miała widok na taki koszmarek, to tez nie byłabym zadowolona. To jest miejsce na zadbaną małą architekturę i zieleń, a nie czarne rupiecie.
          • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:45
            Panele w normalnych krajach sa instalowane na dachach
            • geez_louise Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:01
              To Polska musi być bardzo normalnym krajem, bo tak mam i większość widywanych przeze mnie instalacji tez taka jest. Ewentualnie na ziemi w jakichś nieco bardziej ustronnych miejscach.

Facet wyglada na niestrawnego dziwaka, znam takich trochę, „przepisy nie zabraniają, technicznie super rozwiązanie, walnę sobie na granicy sąsiadów coś ohydnego i zatruwającego życie i będę się z nimi 10 lat procesować”
              • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:46
                Tzn to jest taki straszny widok jak na dachu ktos zamiast sachowek ma czarne panele?

Zdebialam....przeciez to sie montuje od ogrodu ...przynajmniej w UK i malo kto widzi
                • geez_louise Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:49
                  A weszlaś w ogóle w ten link?
                  • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:52
                    Taa... Jak rozumiem to szerokie posesje. Co mnie obchodzi sasiad?
              • memphis90 Re: Zycie off grid 06.02.22, 21:02
                Ja bym posadziła przy płocie piękne, wysokie drzewa, żeby takiego paskudztwa nie oglądać 😁
                • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 22:24
                  Czemu nie. Kazdy na swojej posesji robi co lubi
            • rozaliaolaboga Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:02
              To nie jest kwestia normalności kraju, tylko nachylenia i orientacji dachu. Czasami instalacja na dachu nie ma sensu, więc instaluje się na ziemi.
              • jednoraz0w0 Re: Zycie off grid 08.02.22, 02:21
                ale facet budował dom od podstaw i mógł sobie zrobić dach, jaki chciał!
                • rozaliaolaboga Re: Zycie off grid 08.02.22, 07:50
                  No więc wybudował sobie dom jaki chciał I postawił panele tam, gdzie chciał... A sąsiadowi panele nie przeszkadzają ze względów estetycznych, tylko dlatego, że ktoś ma tańszy prąd, tak? Moze w sądzie tego nie powie, ale komuś tam powiedział.
                  Więc dlaczego na dachu miałyby przeszkadzać mniej?
                  • jednoraz0w0 Re: Zycie off grid 08.02.22, 12:13
                    rozaliaolaboga napisała:

> No więc wybudował sobie dom jaki chciał I postawił panele tam, gdzie chciał...

zatem argument, ze ustawił panele na ziemi, bo na dachu się nie dało, jest jakby z dupy.

> A sąsiadowi panele nie przeszkadzają ze względów estetycznych, tylko dlatego, ż
                    > e ktoś ma tańszy prąd, tak?

Tak twierdzi pan z panelami. Co naprawdę przeszkadza sąsiadowi to nie wiadomo, bo dziennikarz go nie zapytał. Na miejscu sąsiada bym się wkurwiła na dziennikarza i gazetę, że piszą o nim, że bezinteresowny kutas. Bez podania nazwiska co prawda, ale przecież typa łatwo zidentyfikować, iluż pan może mieć sąsiadów? panele nie tylko wyglądają z dudy i mało kto chce mieć widok na takie coś, ale i grzeją i powodują podobny efekt do tego, co wyspy gorąca w zabetonowanych miastach.
                    • rozaliaolaboga Re: Zycie off grid 08.02.22, 15:54
                      jednoraz0w0 napisał(a):

> rozaliaolaboga napisała:
                      >
                      > > No więc wybudował sobie dom jaki chciał I postawił panele tam, gdzie chci
                      > ał...
                      >
                      > zatem argument, ze ustawił panele na ziemi, bo na dachu się nie dało, jest jakb
                      > y z dupy.
                      >
                      Ten konkretny pan postawił panele na ziemi, bo tak chciał. O tym, że czasem się nie da na dachu pisałam w odpowiedzi na tekst Princess (chyba), że w normalnych krajach panele są na dachach.

> pa
                      > nele nie tylko wyglądają z dudy i mało kto chce mieć widok na takie coś, ale i
                      > grzeją i powodują podobny efekt do tego, co wyspy gorąca w zabetonowanych miast
                      > ach.

Wiesz, może Ci się to podobać albo nie, ale prawo dopuszcza stawiania paneli, a nawet w jakiś sposób do tego zachęca. Czy na dachu, czy na ziemi, ich efekt jest ten sam.
                      Nie man ochoty studiowac historii tego pana, ale jeśli postawił to zgodnie z prawem, to sąsiad może się cmoknąć.. No chyba, że jest jakaś szychą (sąsiad). Wtedy gość od paneli ma przesrane.
      • lisciasty_pl Re: Zycie off grid 06.02.22, 17:04
        To co pokazujesz to artykuł o pieniaczu który ma na pieńku z sąsiadami bo ma nierówno pod kopułą
        i wszystko musi być tak jak on chce. Bardzo słaby przykład suspicious
      • memphis90 Re: Zycie off grid 06.02.22, 20:58
        "W ciągu jednej doby akumulatory się rozładowywały, " - a pan ma dosłownie ścianę paneli wzdłuż calej działki... W zimowe dni bez słońca musiał korzystać z agregatow, pisze o tym....
        • niemaznaczenia Re: Zycie off grid 07.02.22, 09:36
          Usytuowanie paneli bez sensu. Ze zdjęcia widać , że obok jest pusta działka budowlana z wylanymi fundamentami. Tu nie chodzi o złośliwość sąsiada, tylko wystarczy, że wybuduje tam dom, a wzdłuż ogrodzenia posadzi żywopłot albo tuje. I cały ten rząd paneli przetaje wtedy funkcjonować.

Panel jak najbardziej można instalować na działce, ale zwykle ludzie to robią jak mają dużo pustej przestrzeni za domem. Robo się "poletko" paneli oddziel od reszty działki ogrodzeniem albo innym żywopłotem, aby nie psuło widoku.
    • thea19 Re: Zycie off grid 06.02.22, 12:15
      Off grid to można mieszkać w szałasie, ewentualnie namiocie. Nawet w bogatych krajach.
      • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 14:50
        Dlaczego niby nie w domu? Przeciez na calym swiecie ludzie mieszkaja off grid w normalnych domach. Nie musza to byc szalasy lol. Nie widzialam sZalasow z fotowoltaika itd
        • thea19 Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:12
          weź opisz jak to oni żyją z off grid, ile to kosztuje i jak się mają do tego lokalne przepisy oraz warunki klimatyczne.
          • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:46
            Tam wyzej pod wypowiedzia nicku literalnie wkleilam pare linkow. Ja nie mieszkam off grid wiec lepiej uslyszec straight from the horses mouth niz ode mnie
        • hanusinamama Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:53
          A z szambem co robią??? Rozumiem mze eco szambo i sączki na działce??
          Jak sie budowałam to akurat u mnie kana;izacje ciągneli...zgadnij. 4 sąsiadów z dobymi eco-szambami i sączkami, przyłączyło się do kanalizacji.
          Trzeba być jebniętym ostro zeby w okolicy, której mozną rezygtnować z takich udogodnien. Rozumiem jak ktoś mieszka gdzies w głuszy w Bieszczadach czy na na jakimś zadupiu w UK i nie ma innego wyjscia ale nie rób z tego filozofii
          • tanebo001 Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:02
            Do domowej biogazowni a metanem po przeróbce palisz w kuchence.
          • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:48
            Off grid najczesciej jest w miejscach z dala albo we wioskach o takiej naturze.

Ale o co chodzi z szambem? Przeciez masa domow nie ma kanalizacji miejskiej i zamawiaja pana w wielkim samochodzie z cysterna ktory szambo wywozi.

Albo niektorzy stosuja szambo i odpadki do produkcji gazu do kuchenek. Gdzies to tu wkleilam wyzej czy nizej
            • memphis90 Re: Zycie off grid 06.02.22, 21:04
              >zamawiaja pana w wielkim >samochodzie z cysterna ktory szambo >wywozi
              Czyli nie są off grid, jesli chodzi o ścieki, bo przeciez szambonetka odwozi nieczystosci do oczyszczalni...
              • bi_scotti Re: Zycie off grid 06.02.22, 22:14
                big_grin Nawet nie wiedzialam, ze jest takie cudne slowo "szambonetka" - amazing! Love it. Dzieki za kwiatek rzucony z kruzganka ... oswiaty wink Cheers.
                • trampkoss1 Re: Zycie off grid 07.02.22, 00:00
                  Tak, a w mojej okolicy szambonetki obsługuje firma "Szambelan" 😁
                  • bi_scotti Re: Zycie off grid 07.02.22, 00:22
                    Wow, cudne! Niby niedziela pod wieczor, ponurosc i kanal, bo jutro do pracy a tu so much fun big_grin Dzieki wielkie - Szambelan w Szambonetce - fantastic! Chyba ktos powinien napisac jakis komiks albo wrecz graphic novel pod takim tytulem wink No chociaz piosenke big_grin Cheers.
              • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 22:28
                No ale off grid oznacza off grid a nie full sustainability. To sa dwa rozne pojecia. Off Grid oznacza bycie poza gridem energetycznym, siecia energetyczna.

• hanusinamama Re: Zycie off grid 06.02.22, 23:08
                  Nier...jak zamawiasz szambonetkę (boskie!!!) to nie ejsteś off grid
                  Założe się, ze te wszystkie domy off-gridd i chwalący się nimi włąściciele...właśnie są tacy off grid jak tu napisałaś. Pewnie nie mają pojęcia co sie z zawartością szamba dzieje po ojeździe cysterny...
                  • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:06
                    >Nier...jak zamawiasz szambonetkę (boskie!!!) to nie ejsteś off grid

a od kiedy szambonetki to jakis grid? Nie rozumiesz znaczenia slowa "off grid".
                    Grid dotyczy sieci pradu i gazu.
                    • niemaznaczenia Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:12
                      Nie tylko

"PERFORMANCE ASSESSMENT OF OFF-GRID SIMPLIFIED SEWERAGE
                      SYSTEMS"

www.pseau.org/sites/default/files/fichiers/r_d/case-study_non-conventional-sewers_india.pdf
                      PROPERTIES CONNECTED TO SEWERAGE GRIDwww.urbanutilities.com.au › 76 ww grid x11
                      PDF
                      Projection: Map Grid Of Australia, Zone 56. Based on or contains data provided by the State of Queensland (Department of Natural Resources and Mines) [2014] ...

• taniarada Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:41
                        niemaznaczenia napisał(a):

> Nie tylko
                        >
                        > "PERFORMANCE ASSESSMENT OF OFF-GRID SIMPLIFIED SEWERAGE
                        > SYSTEMS"
                        >
                        > www.pseau.org/sites/default/files/fichiers/r_d/case-study_non-conventional-sewers_india.pdf
                        > PROPERTIES CONNECTED TO SEWERAGE GRIDwww.urbanutilities.com.au › 76 ww grid x11
                        > PDF
                        > Projection: Map Grid Of Australia, Zone 56. Based on or contains data provided
                        > by the State of Queensland (Department of Natural Resources and Mines) [2014] . ..
                        >
                        I co ta ocena wydajności pozasieciowych uproszczonych systemów kanalizacji wnosi do artykuł? Myślisz że ona takie bzdety i przedruki to przeczyta .😊
                    • ritual2019 Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:46
                      Off the grid technicznie dotyczy elektrycznosci ale idea zycia off the grid ma rozne znaczenie dla roznych ludzi lacznie z hodowaniem np warzyw i owocow. W miastach off the grid to dom nie przylaczony do sieci elektrycznej czyli profukujacy cala emergie elektryczna z solar panels. Ale np w lesie daleko od cywilizacji to moze byc off everything.
                      • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:49
                        no im to tlumacze wlasnie
                        • niemaznaczenia Re: Zycie off grid 07.02.22, 13:09
                          "Off Grid oznacza bycie poza gridem energetycznym, siecia energetyczna."

a tymczasem: off-grid-home.com/guide-to-off-grid-wastewater/
                • memphis90 Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:46
                  Ok, nie jestem na bieząco w slangu. Na razie w Pl to się nie sprawdza, przechowywanie energii jest zbyt drogie. Póki co w styczniu prawie nie mieliśmy słońca, w kółko szarość i chmury, więc laptopa musiałabym rowerem napędzać... Ale marzy mi się domek obok rzeczki i na tej rzeczce mała turbinka wodna...
                  • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:50
                    oo turbinka wodna tez fajne rozwiazanie!
                    • myelegans Re: Zycie off grid 07.02.22, 18:09
                      princesswhitewolf napisała:

> oo turbinka wodna tez fajne rozwiazanie!
                      tak, jak sobie tame wybudujesz i obok tego hydroelektrownie... rzeczywiscie zamortyzuje sie po 100 latach jak dobrze pojdzie
                      • taniarada Re: Zycie off grid 07.02.22, 18:37
                        myelegans napisała:

> princesswhitewolf napisała:
                        >
                        > > oo turbinka wodna tez fajne rozwiazanie!
                        > tak, jak sobie tame wybudujesz i obok tego hydroelektrownie... rzeczywiscie zam
                        > ortyzuje sie po 100 latach jak dobrze pojdzie

Nie ważne .Ale kiedyś to będzie tanie i jedynie realne .Odnawialne źródło energii to już temat na teraz .Princes rzuciła fajny temat i zarazem ciężki .Bo to raczej na specjalistyczne fora ,a nie takie lajtowe jak to.😊

• hanusinamama Re: Zycie off grid 06.02.22, 23:06
              Skoro zamawiasz pana z cysterną...to jednak nie jestes off grid, jesteś uzalezniona od firmy odbierającej szambo
              Juz pomijam wygodę w takim układzie...moj niewierzący sąsiad mało na pilegrzymkę dziękczynną nie poszedł jak na naszej ulicy kanalizacje podłączali.
              • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 00:44
                Slowo Grid oznacza siec elektryczna i gazowa. Mylisz pojecia
                • taniarada Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:31
                  Same słowo to raczej inaczej brzmi . Ale off grid to już inna bajka .😊
                • memphis90 Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:49
                  "Czy ktoras z ematek mieszka w domu off grid? tzn w domu gdzies zupelnie niezaleznym od miejskiej wody, pradu, gazu " - no wiesz, sama rzucilas definicją na początku....
                  • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:51
                    tak i nie pisalam nic o szambie.

Na upartego sa rozwiazania i na szambo. mini oczyszczalnie

www.wildonuk.co.uk/news/how-to-manage-sewage-drainage-when-living-off-grid/
                    • taniarada Re: Zycie off grid 07.02.22, 11:34
                      Nie pisałaś ,ale zaraz Ci wmówią że tak .Bo off grid to nie jest o szambie .Te fora i nie tylko ,ostatnio przyciągają różnych ludzi ,zwłaszcza facetów co chcą się promować na kobietach .Obserwuję to początku roku.Pojawili się tacy co miałem kontakty 20 lat temu ,gdy funkcjonowały fora regionalne .Były zażarte dyskusje polityczne i religijne .Sporo osób się rozjechało po świecie .Ja wybrałem Niemcy ,choć była druga opcja Australia .Nie żałuję .Mam blisko do Polski rzut beretem .Teraz niektórzy wracają jak w koszmarze minionego lata .Ale nie jest to opowieść na to forum co ma oczy.Wybacz że nie na temat .
                      • krolewska.asma Re: Zycie off grid 07.02.22, 18:24
                        Niemcy 20 lat temu to nie te Niemcy co teraz
                        Lepiej już jest w Polsce
    • tanebo001 Re: Zycie off grid 06.02.22, 12:41
      Teoretycznie możesz być hard off grid. Możesz nawet palić (częściowo) śmieci www.elastec.com/products/portable-incinerators/
    • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 14:51
      Ostatnio wsrod off grid spolecznosci modne jest zasilanie kuchenek gazem wytwarzanym przez odpadki zywnosciowe

youtu.be/ZruQJMYG4fo
    • gryzelda71 Re: Zycie off grid 06.02.22, 14:51
      Nie znam zupełnie niezależnych gospodarstw. Panele, pompy ciepła, własne ujęcia wody tak, ale nie na zasadzie, że bez prądu z zewnątrz.
    • bywalec.hoteli Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:53
      na fb jest nawet grupa „życie off-grid” czy cos takiego ale dla mnie trochę jak klub foliarzy smile
      • bywalec.hoteli Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:14
        może to jest super ale czy ci ludzie off-grid nie korzystają ze szpitali lekarzy i szkoły?
        • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:50
          W UK przynajmniej nie ma miejsc gdzie w obszarze 30 km nie ma lekarza. A ze szkola to roznie, zalezy czy maja dzieci w wieku szkolnym a takze modne jwst homeschooling, oraz dowoza do szkol. Tu nie ma jakichs niebywale wielkich obszarow pustkowia.
          • bywalec.hoteli Re: Zycie off grid 06.02.22, 22:58

> W UK przynajmniej nie ma miejsc gdzie w obszarze 30 km nie ma lekarza. A ze szk
            W Anglii to tak, bo to mały kraj gdzie człowiek na człowieku.
            Ale w Szkocji gdzie większe odległości, pustkowia i mało ludzi?
            Ale nie w tym rzecz. Niby są off-grid, ale w razie co z lekarza skorzystają, w szpitalu urodzą, do szkoły zaprowadzą?
            • majenkir Re: Zycie off grid 06.02.22, 23:25
              A dlaczego mają nie zaprowadzić? Podatki chyba płacą?
            • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 00:46
              Wydaje mi sie ze wiekszosc nie rozumie co znaczy off Grid..Grid to siec pradu, gazu. Bycie Off Grid nie oznacza lesnego dziadka. Oznacza niezalezne zrodlo energii i tyle.

• bywalec.hoteli Re: Zycie off grid 07.02.22, 22:27
                Możliwe. Ale są też ludzie którzy chcą być zupełnie niezależni od systemu.
    • myelegans Re: Zycie off grid 06.02.22, 15:58
      Nie, I nie mam aspiracji, zadnych solar panels, wiatrakow, czy studni glebinowych…. Korzystam i mam zamiar korzystac z dobrodziejstw miejskiej infrastruktury…. Dom w miescie na szczescie
      • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 16:51
        W Polsce ludzie dostali 300 proc rachunku wiecej za te dobrodziejstwa infrastruktury... Tak ze tego...

Niekoniecznie mowie off grid az ale są rozwiązania by wyszlo taniej
        • bi_scotti Re: Zycie off grid 06.02.22, 17:14
          Podobnie jak Myelegans - ambitions w kierunku off grid mam bliskie zeru. Potencjalnie, potencjalnie moge rozwazyc zainwestowanie w solar dachowki (nie mylic z panels!) przy nastepnej zmianie dachu pod warunkiem, ze cena zacznie byc more sensible niz wciaz jest. Mieszkam w srodku wielkiej aglomeracji wiec ani windmill sobie nie postawie na backyard big_grin , ani studni nie wykopie wink Przenosic sie w w glusze czy chocby do podtorontonskich "boonies" nie planuje i z pewna podejrzliwoscia patrze na/slucham o osobach decydujacych sie poswiecenie mnostwa czasu, energy, creativity tylko po to zeby "sie odciac" - dla mnie - weird wink Aczkolwiek, of course, kazdy ma prawo robic ze swoimi $$$, czasem, energy, creativity cokolwiek mu sie zamai. Honestly, opcja off grid wciaz mi sie natychmiast kojarzy z Unabomber-Kaczynski - trauma jakas, czy co? tongue_out Cheers.
          • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 22:29
            A co to jest Unabomber-Kaczynski?
            • leosia-wspaniala Re: Zycie off grid 08.02.22, 18:50
              >A co to jest Unabomber-Kaczynski?

Gugla ci ukradli?
          • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 06.02.22, 22:32
            Biscotti ale off grid to nie jest cos co sie stosuje w centrum miasta 😃. Przynajmniej nie teraz jeszcze. Moze kiedys ludzie beda mieli taka technologie. Ale jeszcze nie.

Off grid to tam gdzie nie ma grid albo jak chce sie byc eko
            • bi_scotti Re: Zycie off grid 06.02.22, 22:52
              Princess, tu masz kruzganek oswiaty ale wydaje mi sie, ze jestes na tyle ... hmmm ... mature woman wink ze story winnas jakos kojarzyc big_grin
              And please, please, please - powstrzymaj sie czasem przed definiowaniem spraw oczywistych, uruchom swoj sense of humour ... chociaz w niedziele, eh! Cheers.
              • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 00:49
                No, my dear, I wasn't familiar with this name so I asked. What is it in you that forces you to humiliate people? Is it a crime to ask? Yes, it's Sunday so try to show a bit more good will and refrain from making fool out of people because they dare to ask. Have a wonderful evening.
                • bywalec.hoteli Re: Zycie off grid 07.02.22, 23:28
                  Princess, ale nawet mi się coś obiło o uszy, że był jakiś unabomber w Stanach - i bynajmniej nie był to nasz Kaczyński z PiSu
                  • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 08.02.22, 17:21
                    bo ma nazwisko zwiazane z Kaczynskim
          • myelegans Re: Zycie off grid 07.02.22, 14:20
            Do zalozenia solarow dachowych musialabym wyciac piekne, stare klony, ktore daja mi cien latem, i piekne liscie jesienia, i to opcja po moim trupie, nawet generator nie mamy, jak zima trafi sie awaria z powodu storm to kominek i piernaty
            • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 22:24
              Boze, tylko nie wycinaj żadnych klonow!
        • myelegans Re: Zycie off grid 07.02.22, 18:12

> W Polsce ludzie dostali 300 proc rachunku wiecej za te dobrodziejstwa infrastru
          > ktury... Tak ze tego...
          >
          > Niekoniecznie mowie off grid az ale są rozwiązania by wyszlo taniej

Mieszkam w 100 letnim, slabo ocieplonym domu, koszty solidnego ocieplenia, plus koszty paneli, czy innych geothermal, obliczylismy, zaczelibysmy oszczedzac 10 latach, tyle nie zamierzam tu mieszkac....
          • krolewska.asma Re: Zycie off grid 07.02.22, 18:22
            Panele to już możesz kupić w ikei za jakieś 100 pln
            • myelegans Re: Zycie off grid 07.02.22, 19:09
              od strony poludniowej domu mam stare, wielkie, sliczne klony, ktore mi dobry cien daja latem.... smile
    • krolewska.asma Re: Zycie off grid 06.02.22, 17:32
      Princess a ty masz panele słoneczne ?
      Co u was w snobistycznej dzielnicy w tym temacie się dzieje ?
      • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 00:50
        Ja nie mam. Hmm nazwalabym dzielnice middle class wiec nie snobistyczna.

W tym drugim domu tez nie mamy.

Ale zaczynam myslec o wakacyjnej chatce gdzies w lesie.
        • rozaliaolaboga Re: Zycie off grid 07.02.22, 09:07
          Jak na prepersa masz zaskakująco małą orientację w alternatywnych źródłach energii, chyba że cię z kimś pomyliłam?

Panele foto na chatce w lesie? Poczytaj sobie jeszcze o tym jednak...
          • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:13
            rozalia preppers nie ma nic wspolnego z zyciem off grid to raz, Prepper to osoba przygotowywujaca sie na braki. Preppersow jest masa w miastach tez urban preppers.

Off Grid wiaze sie czesto z tym ze ktos chce mieszkac w miejscu gdzie nijak nie da sie podlaczyc do zadnej sieci a akurat tam maja mozliwosc zamieszkania. W Uk to zjawisko jest zwiazane z nieziemskimi cenami domow i tym, ze wlasnie takie domy stare, niezamieszkale od dawien dawna a majace porzadne mury sa z czasow krola cwieczka i nie maja pradu czy gazu. Mozna je bardzo tanio kupic.

Ludzie eco ktorzy celowo chca zyc off grid ze wzgledow ekologicznych najczesciej zamieszkuja w takowych wioskach

dwa, nie we wszystkich krajach posiadanie paneli wiaze sie z koniecznoscia sprzedawania pradu do grid czyli sieci. Poza tym to niekoniecznie sa "chatki" a i czesto nowoczesne domy
              • alicia033 Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:36

> Czy to wyglada na chatke w lesie?

Owszem. Co zresztą potwierdza widok z lotu ptaka na zewnątrz.
                • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:48
                  ha ha...
            • krolewska.asma Re: Zycie off grid 07.02.22, 18:30
              I syn nastolatek będzie chciał tam spędzać czas jsk jaskiniowiec tudzież starsza mama oraz partner mający zespół ?

No może pies zyska
              • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 08.02.22, 17:24
                >I syn nastolatek będzie chciał tam spędzać czas jsk jaskiniowiec tudzież starsza mama oraz partner mający zespół ?

rozne sa nastolatki. Nie wszystkie sa wielce towarzyskie i imprezowe
          • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:15
            youtu.be/apGEhHvu_0s

Przyklad domu off grid. Chcieli przy plazy
    • strumien_swiadomosci Re: Zycie off grid 06.02.22, 19:48
      Moi teściowie są blisko, ale raczej w tradycyjny, a nie nowoczesny sposób wink
      Mają 5h działki w górach, z dala od innych zabudowań (stąd nigdy nie było tam gazu ani kanalizacji). Palą w piecu własnym drewnem, mają też (oprócz zwykłej elektrycznej) kuchnię na drewno + piec chlebowy + podkowę do ciepłej wody. Mają przydomową oczyszczalnię ścieków. I własną studnię. Są też panele na dachu i akumulatory, ale prawdę mówiąc nie wiem, na ile by im to starczyło.
      Ogólnie życie w takim miejscu wymusza niezależność, jeszcze naście lat temu mało kto miał samochód, a do centrum wioski spory kawałek. Nawet teraz dojazd zimą to tragedia, 4x4 jest obowiązkowe, a i to nie zawsze wystarczy.
    • anorektycznazdzira Re: Zycie off grid 06.02.22, 20:45
      To moje marzenie, ale obecnie dostępne technologie są wysoce rozczarowujące, poczekam jeszcze trochę na kolejne generacje rozwiązań. Może akurat powstaną zanim ogarniemy remont rudery, którą sobie kupiliśmy na zadoopiu.
    • unaluna Re: Zycie off grid 06.02.22, 22:28
      Ja to marzę, żeby kanalizację nam zrobili, bo posiadanie szamba jest upierdliwe, a na oczyszczalnie nie dostaliśmy zgody. Gazu nie posiadam, mam PC, rekuperator i kolektory słoneczne, może kiedyś jeszcze zainwestujemy w panele fotowoltaiczne. Generalnie jestem zwolenniczką ułatwiania sobie życia, a nie utrudniania. Sąsiad ma studnię...ja z wielką radością podłączyłam się do sieci wodociągowej. Kolejny ma wiatraki...hmm...przy większych wiatrach to wyje to tak, że bez przerwy mam wrażenie, że samolot właśnie mi nad domem podchodzi do lądowania...
      • deszczu_kropelka Re: Zycie off grid 06.02.22, 23:03
        Dlaczego na oczyszczalnię nie dostaliście zgody? (jeśli można zapytać)
        • hanusinamama Re: Zycie off grid 06.02.22, 23:10
          Bo pewnie w planach jest podłączenie do kanalizacji. U mnie tak było..plany 5 lat trwały. Ja na szczęście zaczełam sie budować jak juz podłączali...ale sasiedzi czekali i meczyli sie z szambem (ci którzy wczesniej zanim powstały plany zbudowali szambo z sączkami...też z piesnia na ustach dołaczyli do kanalizacji).
          Ja np nie dostałam zgody na studnię...bo w ulicy szła juz woda wodociągowa (studnie chciałam miec do podlewania ogrodu)
        • unaluna Re: Zycie off grid 07.02.22, 21:16
          Tłumaczenie było takie, że to otulina parku narodowego, więc plan zagospodarowania terenu nie zezwala na takie rzeczy. Kanalizacji wtedy nie było nawet w głównej drodze, dopiero po kilkunastu latach zrobili, więc teraz do sieci mamy już nieco bliżej.
    • milva24 Re: Zycie off grid 06.02.22, 23:04
      Marzy mi się ale po pierwsze nie mam warunków nawet żeby próbować a po drugie w Polsce to się nie da.
    • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 10:53
      moja rada ktora zapewne znasz, taniarada. To anonimowe forum. Anonimowosc sprzyja roznym dziwnym zachowaniom. Forum mam na tyle w powazaniu ze czytam wiele watkow po lebkach
      Osobiscie mam gdzies co tam jakies forumki uwazaja i tobie tez cos radze. Jak zaczyna sie lincz dementorow to ja wychodze trzaskajac drzwiami i nie wchodze. A niech sie pienia same wokol wyimaginowanego chochola...
      • taniarada Re: Zycie off grid 07.02.22, 11:44
        Spokojnie nie musisz trzaskać drzwiami .Znam Twoje słowa .Ale nie o to chodzi .Zresztą to forum nie jest takie złe .Są gorsze teraz.Kobiety są bardzo ambitne ,zaraz znikają jak je ktoś urazi .Nie będę się tu mądrował ,choć temat mojego zawodu jest mi bliski .😊
        • princesswhitewolf Re: Zycie off grid 07.02.22, 12:43
          >Są gorsze teraz.Kobiety są bardzo ambitne ,zaraz znikają jak je ktoś urazi .

a tu trafiles z pewnoscia
    • m_incubo Re: Zycie off grid 07.02.22, 11:02
      Nie mieszkam na co dzień, bo to mały domek letniskowy w środku lasu, więc to różnica, ale owszem, spełnia warunki.
      Woda z własnej studni, prąd (oświetlenie) z paneli, jako ogrzewanie koza. Gazu oczywiście brak. Jest agregat w razie czego. Ja tam jeżdżę nawet zimą, więc na stałe mieszkać by się dało, ale przeciętna ematka nie da rady smile
      • gryzelda71 Re: Zycie off grid 07.02.22, 14:22
        A ścieki gdzie?
        • m_incubo Re: Zycie off grid 07.02.22, 18:30
          Szambo.
        • myelegans Re: Zycie off grid 07.02.22, 18:38
          gryzelda71 napisała:

> A ścieki gdzie?
          slawojka
          • m_incubo Re: Zycie off grid 07.02.22, 19:23
            Nie, szambo tzw. "ekologiczne", czyli coś w rodzaju domowej uproszczonej oczyszczalni. W domku używanym sezonowo sprawdza się aż za dobrze, na stałe przy sześcioosobowej rodzinie za małe, nie da rady, aczkolwiek oczywiście da się to zrobić na odpowiednią skalę. W chacie na zadupiu - nie ma sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka