loganberry 10.02.22, 08:55 Nie wiem ile deszczu jest w stanie znieść człowiek, ale chyba zbliżam się do swojej granicy. Żeby przy tym wszystkim co się dzieje nie dało się nawet na spacer pójść dla odstresowania, to już jest wyjątkowej klasy draństwo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Wszystko płynie 10.02.22, 09:00 Przesiedziałam ponad miesiąc w górach - cudownie było, codziennie śnieg sypał. Tak sobie zdałam sprawę po powrociedo ohydy - że śnieg to tylko na południu, a wszęzie indziej deszcz. Ohyda, no ale mokra zima lepsza od suchej zimy jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Wszystko płynie 10.02.22, 20:34 oczywiście, że tak. ja nawet lubię ten deszcz, tylko błocka przed domem - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wszystko płynie 10.02.22, 09:04 Nie ma złej pogody - są nieodpowiednie ubrania Idź, najwyżej trochę zmokniesz-no i co się stanie ? Wysuszysz się i ogrzejesz-proces , który następuję po takim doświadczeniu jest jednym z moich ulubionych- wejście w ciepło, ściągnięcie mokrych rzeczy, ciepły prysznic, herbata, termofor, koc i książka . Odstresowanie level hard Zawsze gdy tak "pizga żabami" przypominam sobie o mojej kuzynce mieszkającej w Szkocji Odpowiedz Link Zgłoś
loganberry Re: Wszystko płynie 10.02.22, 15:22 Ja ten jesienny rytuał nawet lubię. Jesienią. Jesień (wieje & leje) trwa u nas circa od sierpnia, z krótką przerwą na zimę w okolicach świąt (dobre i to). Już mi ciut zbrzydło... Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Wszystko płynie 10.02.22, 15:31 Nie wiem jak autorka, ale ja noszę okulary bez których słabo widzę i spacerowanie w deszczu to dla mnie zmora. Wczoraj tak lazilam, nie zacinało, więc nie chciało mi się parasola wyciągać, ale pod koniec drogi, to już przez okulary widziałam równie słabo co bez. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wszystko płynie 10.02.22, 15:55 polecam soczewki kontaktowe nie wiem, jak wy żyjecie w okularach zwłaszcza w zimę, przy deszczu, różnicach temperatur i maseczkach niedawno włożyłam okulary zamiast soczewek - bo musiałam wstać na lotnisko o 3 rano myślałam, że palnę sobie w łeb - co dwie sekundy zaparowane Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:05 Soczewki muszę mieć robione na zamówienie i to nie jest tania zabawa. Mi okulary parują tylko w maseczce przy zmianie temperatur, bez maski normalnie funkcjonuję. I zdecydowanie lepiej wyglądam 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:21 W sensie, że też muszę miec soczewki na zamówienie. Poza tym, żeby sobie je włożyć do oka, to musiałabym chyba najpierw się upić Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wszystko płynie 10.02.22, 20:56 Przez wiele lat używałam po czym przestałam tolerować soczewki - teraz po pół godzinie mam oczy królika. Syndrom suchego oka i nic z tym nie zrobisz. Spieszmy się kochać soczewki, tak szybko odchodzą... Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Wszystko płynie 10.02.22, 21:14 taje napisała: > Przez wiele lat używałam po czym przestałam tolerować soczewki - teraz po pół g > odzinie mam oczy królika. Syndrom suchego oka i nic z tym nie zrobisz. Spiesz > my się kochać soczewki, tak szybko odchodzą... Siostro, witam w klubie. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:29 podaje_haslo_okon napisała: > Soczewki muszę mieć robione na zamówienie i to nie jest tania zabawa. Mi okular > y parują tylko w maseczce przy zmianie temperatur, bez maski normalnie funkcjon > uję. I zdecydowanie lepiej wyglądam 🙃 Co ty powiesz? Dwa opakowania (bo rożnowzroczność) dwutygodniowych (starczają na 3 miesiące) soczewek torycznych (bo astygmatyzm) kosztuje u okulisty 250 złotych. Wolę to niż okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:33 Raz w życiu kupowałam i zapłaciłam grubo więcej, nie wiem od czego do zależy. Też mam astygmatyzm i też w każdym oku inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:54 Droższe mogą być tylko soczewki jednodniowe, albo koloryzujące. 250 to te dwutygodniowe kosztują u okulisty. Jak już się wie jakie, to można zamówić w necie sporo taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:51 Chciałabym móc chodzić na okrągło w soczewkach, ale po pierwsze na dłuższą metę oczy mnie bolą i wysuszają się, a po drugie nie widzę tak dobrze jak w okularach mimo takich samych mocy. Soczewki tylko do sportu i tylko w lecie w pakiecie z kroplami. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:04 Nawet mogę zmoknąć i potem mieć to ogrzewanie, ale ja bez słońca więdnę🙄 i co z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:09 O ile nie miałas w planach zabiegów porządkowych w ogrodzie...w błocie się nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Wszystko płynie 10.02.22, 09:04 Chodzę na spacery w każda pogodę, ale rozumiem Cię- w bezdeszczową milej. U nas b długo śnieżyło i śniezylo, teraz cieszę się na ten deszcz, może znikną te zwały śniegu szybciej… Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wszystko płynie 10.02.22, 15:27 Wiosna idzie, co cię dziwi? Kup sobie kalosze. Odpowiedz Link Zgłoś
loganberry Re: Wszystko płynie 10.02.22, 15:33 Mam, bez kaloszy dnia bym tu nie przeżyła 😀 Od sierpnia już idzie... Odpowiedz Link Zgłoś
loganberry Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:01 Takie allegro.pl/oferta/kalosze-zeglarskie-sailing-decathlon-11194303211?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_md_oslt_pla_ss&ev_adgr=Moda_ostl&ev_campaign_id=15156124558&gclid=Cj0KCQiAjJOQBhCkARIsAEKMtO2ow5Qv3_CcqImcLvmGM2SY5rmqZqLNTWoaUooU6GbDz2SyW2YYzcYaAh1PEALw_wcB Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:02 kup jakieś ładniejsze, może bardziej będziesz wtedy zadowolona z deszczu Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:08 Jak na 10 lutego to ździebko za wcześnie na tę wiosnę. Widziałam prognozy dla srodkowej PL...średnio 6 stopni na plusie w dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:39 6 stopni na plusie to przecież już bardzo ciepło - wystarczająco, żeby powychodziły pierwsze rośliny no i deszcz leje i zapach jest jak przed wiosną Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wszystko płynie 10.02.22, 17:05 Ale troche za wczesnie na taką temperaturę. Problem jest jak wszystko zacznie wypuszczać pąki i przyjdą mrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wszystko płynie 10.02.22, 15:59 Aaaaa, właśnie wracam z krainy słońca do krainy deszczu i chmur😭 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:05 Dziękuję. Też miałaś tego typu sadness, pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:17 Ja mam sadness, bo nie mamy ferii w tym roku😭😭😭😭 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wszystko płynie 10.02.22, 20:59 A kto wam ferie ukradł?! U nas już za tydzień 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:07 U mnie dzisiaj prawie bez deszczu. Planowałam siać pietruszke w weekend..ale prędzej ryż chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wszystko płynie 10.02.22, 17:06 Wiem...ze za zimno. Chodziło mi o ilość wody. Chociaz na podwyższonych grządkach szybiej obeschnie..to na rabaty kwiatowe długo jeszcze nie wejdę. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:18 Już siejesz?? Kiedy mam wysiewać pietruszkę, szczypiorek i koperek? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wszystko płynie 10.02.22, 17:08 Ja pietruszkę jak się da sieje w lutym (tak od połowy), wtedy ma najlepsze zbiory. Szczypiorek to w marcu bym siała. Koper to od kwietnia. Ja zazwyczaj sięję jesienią razem z sałatą, i wschodzi sobie jak sam czuje ze pora Wy tam macie podobny klimat do naszego chyba...ale bezpieczniej poszukać jakiejś strony z kalendarzem siewu dla twoich okolic Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wszystko płynie 10.02.22, 17:09 sięję... ale cudo mi wyszło. Koper sięję w listopadzie z sałatą. Tak zeby nasiona nie wzeszły a przezimowały. Wtedy same ruszają kiedy trzeba na wiosnę Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wszystko płynie 10.02.22, 17:12 Szkoda, że nie wiedziałam, że można siać w jesieni😒U mnie jeszcze jest mnóstwo śniegu, więc nie ma jak siać, a później ziemia jest zamrożona. Te nasiona trzeba jakoś wkopywać, czy wystarczy rozrzucić? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wszystko płynie 10.02.22, 17:36 Koper i sałate rzucamy na wierzch. Pietruszkę - robimy rowek na 1cm, szczypiorek trochę płycej powiedzmy 0,5 cm. Jak masz mozliwosc kup sobie cebule siedmiolatkę cienką, takie szczypioreczki cieniutkie bedą ci same rosły, bo to jest wieloletnie (7lat umowna nazwa), taka kępka zostaje w ziemi i na wiosne szybko wyrasta szczypiorek. Mozna zostawić do zakwitnięcia - pięknie kwitnie i kwiaty są jadalne. Ja jedna kępkę zostawiam dla pszczół...a pozostałe scinam po 3 razy na krótko w sezonie i odrasta. Mam też 7latkę grubą...ale cienszy szczypior jest chyba lepszy. Poczekaj na spokojnie az zejdzie snieg i ziemia odtaje. Mi raz kot wykopał całą pietruszkę, ktora juz zaczeła wschodzić...siałam w kwietniu i tez była, tylko później. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wszystko płynie 10.02.22, 17:38 Tu masz tą cieniutką, tak wygląda jak kwitnie (po zakwitnieciu trzeba sciąć przy ziemi, bo ten szczypior juz sie do jedzenia nie nadaje, ale po 2 tyg bedzie nowy) allegro.pl/oferta/cebula-siedmiolatka-szczypiorek-allium-fistulosum-11613952436 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wszystko płynie 10.02.22, 18:47 Dzięki! Kopiuję sobie Twojego posta i wklejam do notatek Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wszystko płynie 10.02.22, 23:43 Magdalena ty z którego jesteś stanu bo nie pamietam ( Minesota?). Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:16 Myślałam, że znowu o przemijaniu i panta rejach będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:19 U mnie dziś piękne popołudnie. Słońce, cieplutko. W sam raz na zwiewną kieckę Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:20 Psujesz pobyt w otchłani rozpaczy! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:45 primula.alpicola napisała: > Psujesz pobyt w otchłani rozpaczy! Otchłań rozpaczy jest do dudy. Wyłaźcie z otchlani Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Wszystko płynie 10.02.22, 17:08 Deszcz czy śnieg czy zimno- jest OK! Jest rześko! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wszystko płynie 10.02.22, 17:12 Rzuć jakąś linę czy drabinę... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wszystko płynie 10.02.22, 17:25 Rzucę linę i wyjdzie, że to lasso 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wszystko płynie 10.02.22, 18:40 Dobra, to rzuć jakimś swoim ciastkiem😁 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wszystko płynie 10.02.22, 18:46 Aktualnie mam wytrawne muffinki z oliwkami i pomidorami Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wszystko płynie 10.02.22, 18:49 Chyba, że wolisz na słodko, to ciasto czekoladowe z wiśniami i orzechami Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wszystko płynie 10.02.22, 21:07 Zdecydowanie wolę slodkie. Czekolada i wiśnie och. Jutro sobie zrobię czekoladowy pudding z chia, albo z tapioką Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:51 Daniela, No weź, 15 km od Ciebie, 7 stopni i mżawka. W sukience bez kurtki za nic bym nie wyszła Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:59 No kurtkę miałam ale krótką. W Krk nadal bez kropli deszczu. I dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:41 > U mnie dziś piękne popołudnie. Słońce, cieplutko. W sam raz na zwiewną kieckę Aaaa! A ja się właśnie nabrałam na to słońce 😡 Głupia jestem, bo rano wymarzłam się ładnych parę godzin w terenie. Ale słońce piękne, niebo bezchmurne, popołudnie... no i się biegać po polach i lasach wybrałam. Długie getry, ale tylko dwa lekkie podkoszulki, długiego rękawa, czapy czy rękawiczek brak. Ponad 13km zrobiłam, ponad 400m łącznie pod górę i nawet się nie rozgrzałam, tak lodowaty wiatr wiał 🥶 Łykam gorącą herbatę i włażę pod prysznic, coby na jaką hipotermię nie zejść 🥶 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:45 A nie, to u nas słońce i ciepło. 11 stopni, raczej byś nie wymarzła. Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Wszystko płynie 10.02.22, 16:46 Tak było wczoraj u nas. Dlatego się nabrałam 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wszystko płynie 10.02.22, 17:30 Lubię gdy biegam i mnie tak porządnie wypizga. Czuję że żyję a mój system immunologiczny mi dziękuje. No i najprzyjemniejszy moment- gorący prysznic i owsianka po. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Wszystko płynie 11.02.22, 09:57 u mnie jutro słonce i 6 na plusie - jak wyjde z domu to do niedzieli nie wrocę Odpowiedz Link Zgłoś