Dodaj do ulubionych

Odpis prawomocnego orzeczenia

18.02.22, 10:24
Emama wie wszystko! Jak złożyć wniosek o odpis prawomocnego orzeczenia przez epuap? Przeszukuję od rana i nie mogę znaleźć. W którym miejscu tego szukać?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 18.02.22, 10:30
      A trzeba przez epuap? Napisz do BOK danego sądu z zapytaniem jak to ogarnąć; możliwe, że nawet mailowo złożysz wniosek o ile byłaś stroną w sprawie.
      • kolteta Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 18.02.22, 10:31
        Dzwoniłam do sądu, powiedzieli, że osobiście albo przez epuap, ale za choinke nie mogę tego znaleźć na portalu.
        • profes79 Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 18.02.22, 10:34
          Na stronie "mojego" sądu jest informacja w menu - "załatw sprawe przez internet" i tam jest opis co można a czego nie można, wraz z odesłaniem do epuapu. Ale pewnie co sąd to inaczej to wygląda.
          • daniela34 Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 18.02.22, 10:37
            Dokładnie tak jest, co sąd to inaczej. Ale generalnie, droga przez stronę internetową sądu jest najlepsza. A jak nie to zostaje staromodna poczta
            • fioletowa01 Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 18.02.22, 10:43
              A tak z ciekawości ile sąd ma czasu na wydanie odpisu po tym jak wpłynie wniosek?
              • daniela34 Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 18.02.22, 10:52
                fioletowa01 napisała:

> A tak z ciekawości ile sąd ma czasu na wydanie odpisu po tym jak wpłynie wniose
                > k?

Dla stwierdzenia prawomocności (to co innego niż wykonalność) nie ma terminu kodeksowego.
                • panna.nasturcja Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 19.02.22, 02:06
                  Czy również go nie ma na poprawę błędu w orzeczeniu wydanym przez sąd?
                  Czekamy od października na zmianę jednej cyfry.
                  • daniela34 Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 19.02.22, 12:56
                    panna.nasturcja napisał(a):

> Czy również go nie ma na poprawę błędu w orzeczeniu wydanym przez sąd?
                    > Czekamy od października na zmianę jednej cyfry.

Niestety, ale napiszcie do przewodniczącego wydziału prośbę o przyspieszenie rozpoznania wniosku. Zwykle działa.
                    • panna.nasturcja Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 19.02.22, 15:53
                      Dziękuje, napiszemy.
              • ponis1990 Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 19.02.22, 12:38
                Ja składałam niedawno (ale osobiście, to nie pomogę z epuapem) to mi babka powiedziała, że do miesiąca. Przyszło poleconym do domu w połtorej tygodnia smile Uprawomocnione było.
            • kolteta Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 18.02.22, 10:46
              No i chyba jednak pojadę osobiście o od rana nie znalazłam tego ani na stronie sądu ani w epuapie. A potrzebuje tego do postanowienia sądu o zezwoleniu na odrzucenie spadku w imieniu dziecka.
              • koronka2012 Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 18.02.22, 12:00
                Zadzwoń na infolinię ePUAP, pokierują cię
                • kolteta Re: Odpis prawomocnego orzeczenia 18.02.22, 12:24
                  Też dobra myśl, dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka