intuicja77 20.02.22, 16:49 Bez fontanny i wodotrysków. Dla jednej osoby . Nie na kapsułki , po prostu dobry młynek i ekspres. Nie musi mieć nawet funkcji spieniania mleka. Chodzi mi o trwałość . Z jakiej firmy jestescie zadowolone ? Dzię-ku-je !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cisco1800 Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 17:58 DeLonghi magnifica s. W domu tylko ja piję kawę, i w zasadzie tylko z pianką z mleka więc dla mnie to ekspres idealny. Plus łatwy do utrzymania w czystości i nieawaryjny Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:29 Podpisuję się pod tym. 2 osoby piją kawę, łatwy w utrzymaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 23:04 Podpiszę się - DeLonghi to bardzo solidna firma. Od dobrych dziesięciu lat piję z satysfakcją codzienną kawę - cappuccino, espresso, czasem latte i sobie chwalę Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:04 Ja mam Siemensa jestem super zadowolona ale chyba za duży dla Ciebie 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
wysokienapiec Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:43 Jura ena 8. Nie zrobisz na nim miliona różnych rodzajów kaw, ale ma naprawdę niewielkie rozmiary. Niestety przy wyborze ekspresu najbardziej ograniczały mnie właśnie jego, ale końcem końców wyszło ekstra Odpowiedz Link Zgłoś
wysokienapiec Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:45 *ograniczały mnie wymiary (nie mogłam sobie pozwolić na "kobyle") Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:44 Mam na kapsułki Nespresso, ilość aluminium i pleśń doprowadza mnie do szału, na szybko więc w początkach pandemii kupiłam Tchibo bez opcji spieniania. Chciałam właśnie z młynkiem i bez modułu do mleka, bo czyszczenie tego jest upierdliwe, jak potrzebuję piankę, to mam osobny spieniacz z Nespresso, kupiony ze względu na latwość mycia. No i ten najprostszy Tchibo kosztował mnie coś koło 800 zł (żeby jakaś zniżka do 750 zł była, trzeba było kupić dużą kawę, ale sama w sobie była ok). No i 2 lata go mam, jest w porządku, nic się nie dzieje, kawę robi. W porównaniu do Nespresso jest głośniejszy i większy, ale to wiadomo. Rozważałam różne ekspresy, ale szukałam jak najmniejszego, a te wszystkie Krupsy, Siemensy czy inne Jury są dla mnie za duże. Mój wybór okazał się całkiem dobry, a już za tę cenę to w ogóle cud miód. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:51 Aha, oprócz tego Tchibo znalazłam wtedy jeszcze jakąś Jurę bez modułu mlecznego, jeden jedyny i wtedy praktycznie niedostępny, ale nie pamiętam, jaki to był model. Odpowiedz Link Zgłoś
mama0208 Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 19:53 Jura tylko do czarnych kaw to model E4. Kupiłam sobie po 7 latach używania Nivona i jestem zadowolona. Jura jest trochę inna, cichsza i nie ma wyciąganego bloku zaparzajacego Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 21:00 To jest chyba jakiś nowszy model, tamten był prostszy i miał wyjście na jedną kawę. Jura A1 chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 21:06 Ten Smeg też mi się podoba, wersja z dyszą do spieniania też jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Polećcie ekspres do kawy 21.02.22, 14:24 ale skad i gdzie masz plesn? Tez mam na kapsulki nespresso i nic mi nie plesnieje. Kapsulki oddaje do recyklingu. Czyszczenie modulu do mleka to przytrzymanie jednego przycisku kilka sekund a na wieczor co 2-3 dni do zmywarki. Tchibo mialam wczesniej i smakowo jednak nespresso mi bardziej pasuje. I jest wiekszy wybor kaw. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 21.02.22, 14:29 Zbieram te kapsułki do recyklingu i one bardzo szybko pleśnieją. Zanim oddam do sklepu, to wszysko zielone. No i przede wszystkim mi zgrzyta, że tyle tego aluminum idzie na marne. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Polećcie ekspres do kawy 21.02.22, 16:42 rozumiem powody, choc akurat nie wiem czy na marne jak sie oddaje. Wrzucam do pojemnika przy koszu na smieci, pojemnik jest otwarty, nie plesnieje. Moze trzymasz w cieple w czyms zamknietym? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 22.02.22, 09:30 Na balkonie trzymam. Kawa szybko pleśnieje sama z siebie, taka bez kapsułek też. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 19:10 Nivona, jesteśmy bardzo zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 19:28 Mam melitte już od lat. Mały zgrabny ekspres. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 22:39 Nivona, melitta i delonghi. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 22:49 Przez ok 10 lat miałam delonghi kolbowy i osobny młynek. Niestety stracił na mocy, potrzebował coraz częstszego czyszczenia i zaczął cieknąć. Kupiłam znowu delonghi magnifica s z młynkiem i do tego mam osobny kubek do spieniania mleka lavazza, bo nie lubię spieniać mleka expresem. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 22:57 Mam Delonghi Dinamica i jestem mega zadowolona. Możesz w ogóle nie używać spieniacza mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
pearl3434 Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 23:41 Jura j6.Dobre ziarno plus dobry ekspres=dobra kawa. Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: Polećcie ekspres do kawy 21.02.22, 12:08 DeLonghi Dinamica Plus. Mam teraz w domu smaczniejszą kawę niż ta, na którą chodziłam do mojej ulubionej kawiarni. I nie warto już na starcie pozbawiać się układu spieniania mleka. Zawsze się przyda. Mój poprzedni ekspres to też DeLoghi, tyle że kolbowy. Pracował 25 lat bez żadnej naprawy. Solidna firma. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Polećcie ekspres do kawy 21.02.22, 14:44 intuicja77 napisała: > Chodzi mi o trwałość . Z jakiej firmy jestescie zadowolone ? Polecam Jurę, jest nieśmiertelna. Odpowiedz Link Zgłoś