Dodaj do ulubionych

Polećcie ekspres do kawy

20.02.22, 16:49
Bez fontanny i wodotrysków. Dla jednej osoby . Nie na kapsułki , po prostu dobry młynek i ekspres. Nie musi mieć nawet funkcji spieniania mleka.
Chodzi mi o trwałość . Z jakiej firmy jestescie zadowolone ?
Dzię-ku-je !!
Obserwuj wątek
    • cisco1800 Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 17:58
      DeLonghi magnifica s. W domu tylko ja piję kawę, i w zasadzie tylko z pianką z mleka więc dla mnie to ekspres idealny. Plus łatwy do utrzymania w czystości i nieawaryjny
      • szare_kolory Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:29
        Podpisuję się pod tym. 2 osoby piją kawę, łatwy w utrzymaniu.
      • chlodne_dlonie Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 23:04
        Podpiszę się - DeLonghi to bardzo solidna firma. Od dobrych dziesięciu lat piję z satysfakcją codzienną kawę - cappuccino, espresso, czasem latte i sobie chwalę smile
    • extereso Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:04
      Ja mam Siemensa jestem super zadowolona ale chyba za duży dla Ciebie 🤔
    • wysokienapiec Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:43
      Jura ena 8. Nie zrobisz na nim miliona różnych rodzajów kaw, ale ma naprawdę niewielkie rozmiary. Niestety przy wyborze ekspresu najbardziej ograniczały mnie właśnie jego, ale końcem końców wyszło ekstrasmile
      • wysokienapiec Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:45
        *ograniczały mnie wymiary (nie mogłam sobie pozwolić na "kobyle")
    • kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:44
      Mam na kapsułki Nespresso, ilość aluminium i pleśń doprowadza mnie do szału, na szybko więc w początkach pandemii kupiłam Tchibo bez opcji spieniania. Chciałam właśnie z młynkiem i bez modułu do mleka, bo czyszczenie tego jest upierdliwe, jak potrzebuję piankę, to mam osobny spieniacz z Nespresso, kupiony ze względu na latwość mycia. No i ten najprostszy Tchibo kosztował mnie coś koło 800 zł (żeby jakaś zniżka do 750 zł była, trzeba było kupić dużą kawę, ale sama w sobie była ok). No i 2 lata go mam, jest w porządku, nic się nie dzieje, kawę robi. W porównaniu do Nespresso jest głośniejszy i większy, ale to wiadomo. Rozważałam różne ekspresy, ale szukałam jak najmniejszego, a te wszystkie Krupsy, Siemensy czy inne Jury są dla mnie za duże. Mój wybór okazał się całkiem dobry, a już za tę cenę to w ogóle cud miód.
      • kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 18:51
        Aha, oprócz tego Tchibo znalazłam wtedy jeszcze jakąś Jurę bez modułu mlecznego, jeden jedyny i wtedy praktycznie niedostępny, ale nie pamiętam, jaki to był model.
        • mama0208 Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 19:53
          Jura tylko do czarnych kaw to model E4. Kupiłam sobie po 7 latach używania Nivona i jestem zadowolona. Jura jest trochę inna, cichsza i nie ma wyciąganego bloku zaparzajacego
          • kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 21:00
            To jest chyba jakiś nowszy model, tamten był prostszy i miał wyjście na jedną kawę.
            Jura A1 chyba.
      • kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 21:06
        Ten Smeg też mi się podoba, wersja z dyszą do spieniania też jest.
      • mikams75 Re: Polećcie ekspres do kawy 21.02.22, 14:24
        ale skad i gdzie masz plesn? Tez mam na kapsulki nespresso i nic mi nie plesnieje. Kapsulki oddaje do recyklingu. Czyszczenie modulu do mleka to przytrzymanie jednego przycisku kilka sekund a na wieczor co 2-3 dni do zmywarki. Tchibo mialam wczesniej i smakowo jednak nespresso mi bardziej pasuje. I jest wiekszy wybor kaw.
        • kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 21.02.22, 14:29
          Zbieram te kapsułki do recyklingu i one bardzo szybko pleśnieją. Zanim oddam do sklepu, to wszysko zielone.
          No i przede wszystkim mi zgrzyta, że tyle tego aluminum idzie na marne.
          • mikams75 Re: Polećcie ekspres do kawy 21.02.22, 16:42
            rozumiem powody, choc akurat nie wiem czy na marne jak sie oddaje. Wrzucam do pojemnika przy koszu na smieci, pojemnik jest otwarty, nie plesnieje. Moze trzymasz w cieple w czyms zamknietym?
            • kropkaa Re: Polećcie ekspres do kawy 22.02.22, 09:30
              Na balkonie trzymam. Kawa szybko pleśnieje sama z siebie, taka bez kapsułek też.
    • pepsi.only Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 19:10
      Nivona, jesteśmy bardzo zadowoleni.
    • anilorak174 Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 19:28
      Mam melitte już od lat. Mały zgrabny ekspres.
    • izabelka55 Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 20:04
      Jura e8 jest super.
    • princy-mincy Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 22:39
      Nivona, melitta i delonghi.
    • leyla76 Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 22:49
      Przez ok 10 lat miałam delonghi kolbowy i osobny młynek. Niestety stracił na mocy, potrzebował coraz częstszego czyszczenia i zaczął cieknąć.
      Kupiłam znowu delonghi magnifica s z młynkiem i do tego mam osobny kubek do spieniania mleka lavazza, bo nie lubię spieniać mleka expresem.
      Polecam
      • karme-lowa Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 22:57
        Mam Delonghi Dinamica i jestem mega zadowolona. Możesz w ogóle nie używać spieniacza mleka.
        • pearl3434 Re: Polećcie ekspres do kawy 20.02.22, 23:41
          Jura j6.Dobre ziarno plus dobry ekspres=dobra kawa.
    • bo1 Re: Polećcie ekspres do kawy 21.02.22, 12:08
      DeLonghi Dinamica Plus. Mam teraz w domu smaczniejszą kawę niż ta, na którą chodziłam do mojej ulubionej kawiarni. I nie warto już na starcie pozbawiać się układu spieniania mleka. Zawsze się przyda. Mój poprzedni ekspres to też DeLoghi, tyle że kolbowy. Pracował 25 lat bez żadnej naprawy. Solidna firma.
    • koko8 Re: Polećcie ekspres do kawy 21.02.22, 14:44
      intuicja77 napisała:

> Chodzi mi o trwałość . Z jakiej firmy jestescie zadowolone ?

Polecam Jurę, jest nieśmiertelna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka