Dodaj do ulubionych

Endometrium 18 mm

02.03.22, 14:27
Dziewczyny byłam wczoraj na USG brzucha.wszystko ok od jakiegoś czasu mam problemy zdrowotne pani radiolog powiedziała że mam pogrubione endometrium 18 mm.Mam 47 lat jestem przed okresem, ale mocno się spóźnia, bo wchodzę chyba w okres menopauzy.jutro idę do ginekologa.podpowiedziecie, czy to coś poważnego?
Obserwuj wątek
    • iziula11 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 15:08
      Ja mialam podobne wartosci na usg. Ginekolog powiedzial,ze to absolutna norma. Ale...
      Biorac pod uwage jak lekcewazony jest problem endometrium ( bo dotyczy kobiet ) skonsultowalabym to z lekarka ginekolozka ( zakladam ze jako kobieta,zrozumie lepiej problem i niepokoj ) A wczesniej poczytala na ten temat ostatnie nowinki medyczne.
      • silenta Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 18:04
        Jak jest lekceważony problem endometrium? Nie rozumiem.
        • iziula11 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 18:21
          silenta napisała:

> Jak jest lekceważony problem endometrium? Nie rozumiem.

No nie mow ze nie czytalas o tym?
          W Polsce ,jak I w Norwegii przeprowadzono badania o tym,ze endometrioza jak I wszelkie dolegliwosci zw z endometrium sa zbywane przez lekarzy. A pacjentki nie otrzymuja naleznej im pomocy i leczenia.
          To glosny temat co najmniej od 3 mc.
          • silenta Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 18:45
            Ale endometrioza to nie to samo co grube endometrium.
    • snakelilith Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 15:09
      Normalnie endometrium ma coś do około 10mm. Przerost edometrium w okresie przekwitania jest jednak częsty, związane jest to tzw. estrogenową dominancją, czyli po prostu niekorzystnym stosunkiem estradiolu do progesteronu w tym wieku. Ważne jest wtedy, czy ono się należycie złuszcza, więc USG powinnaś zrobić obowiązkowo jeszcze raz zaraz po okresie. Dopiero wtedy można coś powiedzieć. Jeżeli ciągle będzie coś za grubo, to ginekolog powinien zaproponować ci dalszą diagnostykę, np. histeroskopię z łyżeczkowaniem. Możliwa jest także zapobiegająca hormonalna terapia, np. preparaty z progesteronem/gestagenem.
      • iziula11 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 15:12
        Snake,jestes niesamowita 🙂👍
        Bede z toba konsultowac sie ,na przyszlosc.
        • malinka81 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 15:19
          Mam 47 lat.okresy jeszcze miałam ale opóźniające się i bardzo skąpe.
          • snakelilith Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 15:31
            malinka81 napisała:

> Mam 47 lat.okresy jeszcze miałam ale opóźniające się i bardzo skąpe.

To masz szczęście, bo przy przerostach endometrium przeciwieństwo tego jest normą, czyli bardzo obfite i długie miesiączki. Może być, że u ciebie to jakiś przypadek i po okresie będzie normalnie.
            Ale krwawić możesz jeszcze zdrowych kilka lat, więc w częstotliwości i obfitości może się coś zmienić.
        • snakelilith Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 15:27
          Ja to wszystko przechodziłam w ostatnich 7 latach, więc wiem z własnego doświadczenia. U mnie skończyło dopiero po ablacji, czyli radykalnym usunięciu endometrium. Za długo z tym czekałam.
          • malinka81 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 15:36
            Dzięki dziewczyny.Ja się boje nowotworu...bo tak wszędzie piszą że jeśli jest pogrubione endometrium to źle...
            • snakelilith Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 15:43
              Nieeee, przerost endometrium jest tak częsty u kobiet w twoim wieku, jak pryszcze u nastolatek. Wiadomo, ryzyko istnieje, ale zwykle to nic strasznego i związanego z hormonami. Trzeba sprawdzać. W razie czego da się wyłyżeczkować, zbadać cytologiczne, a w najgorszym wypadku można wyciąć nawet macicę zanim cokolwiek zdąży się rozejść.
              • malinka81 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 17:05
                Dziękuję serdecznie mam nadzieję ze to nic poważnego.Ja jeszcze ostatnio miałam okres ale taki dziwny.a teraz mocno mi się spóźnia.
                • kamin Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 17:09
                  A test ciążowy robiłaś?
                  • malinka81 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 17:10
                    Nie.
                • agniesia331 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 18:25
                  Musisz to monitorować. Miałam w związku z takim endometrium niezluszczajavym się po okresie histeroskopie .usunęli mi polip. Po roku 2ga histeroskipia i były polipy i rak trzonu macicy. Usunięte węzły i maila i jajniki plus radioterapia. Minęło prawie 14 miesięcy. Trzeba to monitorować bo to nie jest nic niegroźnego. Brałam orgametril na to ale jak widać nie pomógł
                  • agniesia331 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 18:27
                    Endometrium pogrubiałe to nie endometrium. Raczej nie masz dolegliwości ale możesz dostać raka. I to nie jestem typowym przypadkiem. Mjestem szczupła.wysportowana itd
                    • malinka81 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 18:34
                      A w jakim jesteś wieku?
                      • agniesia331 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 18:49
                        47
                      • agniesia331 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 18:50
                        47.ale to było półtora roku temu diagnoza raka
                        • malinka81 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 18:57
                          A była pani już przed przekwitłe czy normalnie były miesiączki?
                          • agniesia331 Re: Endometrium 18 mm 03.03.22, 21:05
                            Nie. Normalne miesiączki miałam. Jestem typowa matka
                            Wyglądam na 38 lati mało siwieje.Wszystko to mnie zmyliło bo to rak osób otyłych.po okresie przekwitania.nie uprawiających sportu itd
                            Lepiej więc pójść do Dr bo moje koleżanki młodsze o 2.3 lata .otyłe i z historia onkologiczna dostały leki.ktore je ochroniły przed rakien a ja nie. Wszystko to zmyliło Dr a tylko 1mlodziutka Dr dala mi orgametril i skierowała na histeroskopie. Było już za pozno
                            • agniesia331 Re: Endometrium 18 mm 03.03.22, 21:07
                              Do autorki. Wejdź na forum nimfy i syrenki na fejsbooky. Tam są dziewczyny ok 25 Rz z tym rakiem
    • qwirkle Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 19:20
      Pierwsze pytanie, to w którym dniu cyklu miałaś badanie?
      Ja w 5 dc (chwilę po krwawieniu) miałam 10 mm endometrium. Kolejny cykl trwał 18 dni, kolejny 65. Żeby wywołać krwawienie miałam duphaston i badanie usg, które wykryło torbiel na jajniku. Teraz mam inne leki, zlecenie na kolejne usg i monitoring cyklu. Więc jestem pod obserwacją i nie ukrywam, mam piętra.
      • qwirkle Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 19:21
        *mam pietra! Głupi telefon poprawił! angry

• malinka81 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 19:23
          Okres miałam mieć 19 lutego
          • iziula11 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 19:29
            malinka81 napisała:

> Okres miałam mieć 19 lutego

Zrob test ciazowy smile

Ja mialam zaburzenia miesiaczkowania po szczepionce na covid ( chyba ), nie mialam jej przez miesiac a po samym covidzie dostalam miesiaczke w odstepach 2 tygodniowych.
          • qwirkle Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 19:29
            malinka81 napisała:

> Okres miałam mieć 19 lutego

Policz od pierwszego dnia ostatniego krwawienia. Masz już umówioną wizytę u lekarza?
            A może w ciąży jesteś?

'w normie' jest zdaje się cykl 26-33 dni, nie wiem, jak Ty masz. Ja mam z reguły 28d, czasem, przy stresach 26 lub 30 dni.

• malinka81 Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 20:16
              39 dzień cyklu.ostatni okres miałam 23 stycznia.
              • qwirkle Re: Endometrium 18 mm 02.03.22, 22:31
                No to trochę się spóźnia. Umów się na wizytę i porozmawiaj o tym z lekarzem. Może to być coś banalneho, typu wachnięcie hormonalne, albo coś innego - ale to już lekarz przebada i powie.
                • malinka81 Re: Endometrium 18 mm 06.03.22, 19:50
                  Kochane dziewczyny.Bylam u ginekologa w czwartek.Pan doktor powiedział, że endometrium w normie i że nigdy się nie lada przez brzuch..ja miałam przy badaniu USG brzucha.Chcialam się Was jeszcze zapytać, bo od jakiegoś czasu mam taki dyskomfort brzucha.ogolnie całe życie brałam dużo leków p.bolowych, spowodowane bólami głowy.Mam takie delikatne pieczenie pod żebrami.ide niedługo do gastrologa..gastroskopie miałam w 2020 roku.usg dobre..czy przy zaczynającym się orzekwicie mogą być doligliwosci gastryczne.Podzielcie się swoim zdaniem.
                  • malinka81 Re: Endometrium 18 mm 07.03.22, 19:02
                    Dziewczyny Kochane podpowiecie coś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka