Dodaj do ulubionych

Do forumek zagranicą

02.03.22, 20:45

Zaobserwowaliście na grupach u siebie taki trend że lokalni uchodźcy z innych rejonów ogarniętych wojną/konfliktem jak palestyna syria afganistan są oburzeni wielką mobilizacją pomocy dla Ukrainy że jak u nich była wojna to tego nie było

i oxzywiście zarzuty o hipokryzje i rasizm

Padło kilka ciekawych odpowiedzi że ukraina to bliski sąsiad i jak pali sie pożar u sąsiada to sie spieszy pomóc a jak sie pali parę wsi dalej to już niekoniecznie bo tam lokalsi pomagają

Inni odpowiadali że z racji że to tak blisko czują się jakby to ich kraj napadnięto

Jeszcze inny odpowiedział że my tu e europie nie jesteśmy przyzwyczajeni do wojny, nie to co w azji
Obserwuj wątek
    • sagutxiki Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 20:51
      Nie zauważyłam natomiast dziś włączyłam hiszpańską tv i usłyszałam, że jakiś reporter hiszpański z9stał zaaresztowany w Polsce. I to by było na tyle jeśli chodzi o kwestię polską w tym konflikcie. Nic na temat tego jak Polska wspaniale zdaje egzamjn z pomocy.
      Swoją drogą nie mam pojęcia o co chodzi z tym dziennikarzem. Jeszcze nie googlałam, może to jakiś powszechnie znany fakt.
      • ariathedevil Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 07:58
        Zaiste, wspaniale. Burdel na granicy, żadnego dofinansowania dla ludzi pomagającym uchodźcom, choć np Słowacy pomagający uchodźcom dostana 200 euro zasiłku miesięcznie, my nie mamy funduszy bo pisiory je przeżarły. jeden wielki chaos, trolle ja działały tak działają, a nie było żadnego problemu by je teraz wyłapać, sołtysowa drze morde o kasę z Unii i szczuje na Tuska. Tvp pis szczuje na zachód Ludzie oddolnie pomagają ile mogą, a budyń napuszony niczym indor pierś wypina.
        • asia_i_p Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 09:45
          Ludzie oddolnie pomagają ile mogą - i to jest wspaniałe. Bo okazuje się, że naprawdę dużo mogą.
      • kandyzowana3x Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 19:59
        Za szpiegowstwo na rzecz Rosji go aresztowano. Podobno z pochodzenia Rosjanin
      • lily_evans011 Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 23:58
        Włosi, którzy sami blokowali stateczki z uchodzcami na swoim południu, bardzo brzydko się pyszcza, że kolorowi mężczyźni są na końcu kolejki przy przechodzeniu przez granice ua/pl. I że Polacy są tacy niegoscinni. Są artykuły i komentarze np. na FB.
        Naprawdę faktycznie zachodniej Europie się w du... przewrocilo przez tyle sytych lat i nic nie kumają.
    • morekac Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:02
      Owszem, zauważyłam. Dokładnie: hipokryzja i rasizm. Zaprotestował Lewy z chłopakami - ale to niesportowe, nie miesza się sportu i polityki i przecież Rosja wygra i haha - i dlaczego nie było takiego protestu, gdy Syria/ Afganistan / Palestyna. I potem dlaczego Rosję wykluczono. A jak piszę, że trzeba było żądać od swojej reprezentacji takiej postawy, to zaraz oburzenie, że ujęliśmy się za swoimi, a nie ich sąsiadami. I że raban zrobił się taki, że nagle cała UE i USA się ocknęły.
    • jolinka102 Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:03
      W szkole mojej corki odbyla sie dzisiaj minuta ciszy w intencji Ukraincow. Mloda ma w klasie dwoch kolegow z Syrii i oni byli oburzeni, ze dla Syryjczykow nikt nie robi minuty ciszy. Nauczyciel wytlumaczyl im, ze po pierwsze ta wojna dzieje sie w Europie, a po drugie w Ukrainie walczy cala meska czesc narodu, a u nich mlodzi faceci to byla glowna grupa uciekinierow/azylantow.
      • 3-mamuska Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:08
        jolinka102 napisała:

> W szkole mojej corki odbyla sie dzisiaj minuta ciszy w intencji Ukraincow. Mlod
        > a ma w klasie dwoch kolegow z Syrii i oni byli oburzeni, ze dla Syryjczykow nik
        > t nie robi minuty ciszy. Nauczyciel wytlumaczyl im, ze po pierwsze ta wojna dzi
        > eje sie w Europie, a po drugie w Ukrainie walczy cala meska czesc narodu, a u n
        > ich mlodzi faceci to byla glowna grupa uciekinierow/azylantow.

👏🏻👏🏻👏🏻 Dla nauczyciela ,oby nie miał problemów w pracy.
        • la_felicja Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:11
          Podpisuję się.
        • jolinka102 Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:53
          Tez bylam zaskoczona otwartoscia nauczyciela, ale mysle ze nie bedzie z tego zadnej dramy. Facet nikogo nie obrazil. To jest akurat fakt, ze z Ukrainy przyjezdzaja kobiety z dziecmi, a faceci walcza o ojczyzne. Syryjczycy, ktorych znam nigdy sie tego nie wypierali, ze u nich w podroz udawali sie glownie mezczyzni.
          • zona_glusia Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:00
            Bo to była wojna domowa. Jeśli to porównać do jakiś wydarzeń w Polsce, to to byłby stan wojenny podniesiony do entej potęgi.
          • leosia-wspaniala Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 17:44
            W Ukrainie sprawa jest prosta - jest agresor i Ukraińcy się bronią. W wojnie domowej, gdzie bije się grupa A i grupa B, a między nimi są jeszcze C i D nie jest tak łatwo, bo z kim walczyć? Ze swoimi przeciw swoim? A co jeśli jesteś z grupy, której sobie nie życzy w kraju żadna strona konfliktu?
      • paniusiapobuleczki Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:20
        He he już widzę jak tak powiedział.
        • 3-mamuska Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:48
          PENWIE ze mógł powiedzieć. Wystarczy ze stwierdził ze pomaga się kobietom i dzieciom a faceci zostali walczyć. Tak neutralnie.
        • kloi0505 Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 06:17
          Nie każdy jest tchórzem.
      • nickbezznaczenia Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:50
        Podejrzewam, że to zmyśliłaś.
        • jolinka102 Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 22:01
          Podejrzewaj sobie co chcesz. Nie wiem po co mialabym sobie to wymyslac. Ja nawet nie jestem do nich wrogo nastawiona. Ci chlopcy z klasy mojej corki, to bardzo madre dzieci i znam tez paru fajnych i pracowitych facetow.
          • nickbezznaczenia Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 22:03
            Dobrze wiesz.
          • zona_glusia Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 23:53
            Jeśli nie zmyślasz to na Twoim miejscu uważałabym na tego nauczyciela.
      • zona_glusia Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 23:52
        Moim zdaniem, nauczyciel do wywalenia. Nie obciąża się dzieci sprawami dorosłych.
        • 3-mamuska Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 00:02
          zona_glusia napisał(a):

> Moim zdaniem, nauczyciel do wywalenia. Nie obciąża się dzieci sprawami dorosłyc
          > h.

Jakoś gówniarze mogą się oburzać z powodu minuty ciszy , sami się wciągnęli,
          Ale według ematek załamią się bidulki.
          Skąd ile maja lat? Może maja niespełna 18 🤦‍♀️
          • jolinka102 Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 10:27
            Dzieciaki maja 12 lat.
            • 3-mamuska Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 17:40
              jolinka102 napisała:

> Dzieciaki maja 12 lat.

To tym bardziej takie dzieci i już takie poglądy?
              Muszą niezłe w domu się nasłuchać. Czyli takie niewinne nie są.
        • milupaa Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 01:06
          Chyba pogięło. Historii dzieci też nie uczysz? Żeby ich nie obciążać?
          • zona_glusia Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 08:47
            Widzę różnicę między nauką historii a dawaniem do zrozumienia dzieciom, że ich rodzice byli tchórzami.

Oczywiście mamy tu do czynienia z głuchym telefonem: nauczyciel coś powiedział, dziecko powtórzyło, potem matka tutaj napisała, więc nie wiemy jak brzmiał komunikat nauczyciela.

Może też jestem trochę paranoiczna, ale nie mogę wykluczyć na 100%, że to nie jest złagodzona wersja propagandy, która skłoniła chłopaczków narodowców do pojechania dwa temu do Przemyśla i rozrabiania tam.
        • maadzik3 Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 01:48
          to jak mają dorosnąć? potem nagle 18 lat i oczekuje się że będą ogarnięci
        • jolinka102 Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 10:26
          No ale w jaki sposob on ich obciaza? Mlodziez zaczela temat z oburzeniem, ze dla nich nikt minuty ciszy nie robi, to nauczyciel im wytlumaczyl. Syryjczycy dobrze wiedza kto u nich glownie uciekal do Europy i oni tego nie neguja.
          • wkswks Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 11:52
            Trzeba in uświadamiać, że kazdy ma prawo do swojego punktu widzenia i że oni muszą je tolerować. Tyle.
        • znowu.to.samo Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 15:35
          zona_glusia napisał(a):

> Moim zdaniem, nauczyciel do wywalenia. Nie obciąża się dzieci sprawami dorosłyc
          > h.

Spokojnie, oni już są "obciążeni"

U syna w szkole na lekcji o II wojnie światowej, (to była 4kl) jeden muslim wstał i bez cienia żenady wygłosił myśl, że Hitler bardzo dobrze robił, że mordował żydów. Przecież sam tego nie wymyślił, tylko w domu sie nasłuchał albo nawet było mu to kładzione do głowy.
      • mdro Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 10:09
        Nauczyciel jest idiotą i totalnym ignorantem. W Syrii jest wojna domowa.

Mam więc nadzieję, że to wszystko zmyśliłaś.
    • 3-mamuska Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:07
      Nie zauważyłam.
      Choć powiem ze jestem w szoku jak dużo ignorancji jest w UK.
      Niekorzy próbują żartować z wojny.
      Racja jest taka ze blisko nas i mam wrażenie ze Ukraina włączy za Europę😔
      • princesswhitewolf Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 07:59
        Zartowac?

Nie zauwazylam
        • 3-mamuska Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 08:02
          princesswhitewolf napisała:

> Zartowac?
          >
          > Nie zauwazylam

No tak bo ty jedyna to całe UK.
    • arista80 Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:09
      W szkole mojej córki była pogadanka o tej wojnie, genezach konfliktu. Natomiast my rodzice dostaliśmy ogólną wiadomość, by też porozmawiać na ten temat z dziećmi, o ich emocjach i obawach.
    • krwawy.lolo Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:13
      Co to znaczy za granicą na grupach?
    • wkswks Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:48
      Tak zauważyłam, i absurdalny wpis jakiejś Afganki ze pomagają tym kobietom bo maja blond włosy. Ale ja ktos zgasił, ze skoro jej kolor włosów przeszkadza, to widac integracja w jej przypadku sie nie powiodła.
      Ja tam tez odpisuje, ze to sa nasi sąsiedzi, ze to nasz kontynent. I o walczących facetach tez bezustannie piszę.
      • znowu.to.samo Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 22:38
        Najlepsze że zarzucają rasizm a nie znajdziesz większych rasistów jak muslimy
        • bogusia_08 Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 21:53
          Raczej w Niemczech nie ma rasizmu.
      • livia.kalina Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 23:27
        Ale wiesz, że te antyuchodźcze rasistowskie nastroje podgrzewa putinowksa propaganda?
    • woman_in_love Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 21:53
      Tak.
    • cimabue Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 22:00
      Wlasnie wpadlam na ten artykul

Międzynarodowa koalicja prawników, w tym prawnik George'a Floyda, składa skargę do ONZ w związku z rasizmem wobec uchodźców na granicy

www.independent.co.uk/world/ukraine-international-coalition-racism-refugee-b2026780.html
      • lauren6 Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:51
        Pożyteczni idioci Putina
    • eliszka25 Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 22:05
      Nie mam pojęcia, co to znaczy „na grupach”. Nie mam fb, moje dzieci mają akurat ferie, więc nie chodzą do szkoły. Szwajcarzy byli pochłonięci fasnachtem, więc nic takiego do mnie nie dotarło. Od jednej starszej sąsiadki usłyszałam tylko, że ona by najchętniej wszystkim tym, co chcą wojny łeb ucięła.
    • kobietazpolnocy Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 22:33
      W bezpośrednim otoczeniu nie słyszę, ale widzę takie głosy w internetach:

- och ach, dlaczego Zachód tak bardzo przejmuje się Ukrainą, a nie nami (wstaw jakiekolwiek nieeuropejskie państwo)?
      No przecież wciąż narzekacie, że zachód za bardzo się wtrąca, więc w końcu mamy się przejmować czy nie?

- oczywiście, Ukraincy są biali, więc cały zachód się dla nich mobilizuje.
      Ano może i się mobilizuje, ale pytam się, czemu świat muzułmański, azjatycki, afrykański, itd. nie może się sam mobilizować, jak u nich wybucha wojna? Gdzie była solidarność państw arabskich wobec konfliktu w Syrii bądź wobec arabskiej wiosny?

Ale jest odmienne traktowanie, nie oszukujmy się. Nasza "faszystowska" Dania, która bardzo surowo traktuje imigrantów spoza Europy (czytaj: muzułmańskich) właśnie na poważnie rozważa automatyczne nadawanie ukraińskim uchodźcom pozwolenia na pobyt i dostęp do opieki zdrowotnej, szkół, itd.
      "Bo mamy moralny obowiązek", mówią politycy. "I Ukraińcy na pewno będa chcieli pracować i do socjalu się solidarnie dokładać".
      • zona_glusia Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 00:00
        Gdzie była solidarność państw arabskich wobec konfliktu w Syrii bądź wobec arabskiej wiosny?
        Oczywiście że była na przykład Liban przyjął 1 milion syryjskich uchodźców, biorąc pod uwagę liczbę mieszkańców w tym kraju to tak jakby Polska przyjęła 8 milionów uchodźców.
        • kobietazpolnocy Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 08:17
          Pamiętam. I pamiętam, że mówimy o obozach z ciężkimi warunkami życia, z których sami uchodźcy chcieli uciekać, jakby mieli gdzie. Czy państwa arabskie, może poza Turcją, powszechnie dały uchodźcom automatyczne pozwolenie na pobyt i umożliwili normalną egzystencję, nie w szarej strefie, bez praw i przywilejów?

Nie umniejszam pomocy jaką podarowały Liban czy choćby Turcja, ale były to działania nieporównywalne do obecnej mobilizacji Europy Zachodniej.
          No i gdzie były te solidarne twarde sankcje wobec Syrii, Libii, Egiptu?
          Pamiętam wielkie nadzieje związane z arabską wiosną. Jakoś z solidarności w tym regionie niewiele wyszło, prawda?
          • zona_glusia Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 08:56
            Twarde sankcje wprowadzają rządy a arabska wiosna była zrywem społecznym antyrządowym, więc pewnie dlatego z solidarności niewiele wyszło.
            • kobietazpolnocy Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:57
              Zdaję sobie sprawę.
              CHodziło mi o to, że bardzo łatwo wytykać hipokryzję zachodowi (z czym się zgadzam), ale może też czas najwyższy, by Bliski Wschód spojrzał też krytycznie na siebie, bo akurat o solidarności i współpracy międzyrządowej w tamtym rejonie do tej pory jeszcze nie słyszeliśmy. Może warto by było wreszcie zabrać się za swoje podwórko zamiast non stop krzyczeć o tym, że jest się dyskryminowanym.
          • leosia-wspaniala Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 17:48
            >Czy państwa arabskie, może poza Turcją

Od kiedy Turcja jest arabska?
            • klaramara33 Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 23:24
              leosia-wspaniala napisał(a):

> >Czy państwa arabskie, może poza Turcją
              >
              > Od kiedy Turcja jest arabska?
              A t częsty błąd. Tak samo w przypadku Egipcjan, którzy są muzułmanami ale nie Arabami.
              • chatgris01 Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 23:34
                No nie, czesc Egipcjan jest Arabami, Arabska Republika Egiptu nalezy do krajow arabskich i jezykiem urzedowym jest arabski.
                W przeciwienstwie do Turcji (i wielu innych muzulmanskich krajow).
      • chicarica Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 17:52
        W internetach to wiadomo kto mąci.
    • rexona_sport Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 22:55
      Zauważyłam w internecie masę takich wpisów i myśle ze jest to bardzo niebezpieczne. Ludzie o kolorze skory ciemniejszym niż nasza spotykają się z dyskryminacja całe swoje życie, nie ważne czy wychowali się na zachodzie czy tutaj przyjechali. Maja w sobie bardzo dużo goryczy. I trudno się dziwić.

O Polakach i Ukraińcach wiedzą nie wiele, jak już coś to raczej Słowianie wydają się groźni (taki przekaz w mediach leci, jakieś filmiki z marszów itd). Pogłoski o różnych „incydentach” na tle rasowym znane są od dawna. I tak, migranci wysyłani na granice przez lukaszenke byli traktowani bardzo zle na naszej granicy i to się rozniosło.

Teraz tak: przeciętny zjadacz chleba nie ważne z jakiego kraju i z jakiej kultury nie zagłębia się godzinami nad lekturami filozoficznymi ani nad studiami kulturoznawczymi, często jest zmęczony życiem a wiedzę o świecie bierze z nagłówków czytanych po łebkach. Ciężko się temu dziwić, taka ludzka natura. U nas tez mozna spotkać dziwne wyobrażenia na temat np muzlumanow. Nawet pamietam sama na tym forum dyskusje czy muzułmańskie dzieci są głodzone podczas ramadanu - ot ignorancja ludzka i brak siły/chęci wzajemnego zrozumienia. Emocje tylko pomagają wyłączyć myślenie i nakręcić się na jedną opcje. Ci nie-biali ludzie widzą prostą sytuacje: biali i blond wpuszczeni, oni nie. Krzywda białych wzrusza świat, jak na ich miasta spadały bomby nikt nawet nie mrugnął (wiadomo ze to przesada ale rozgoryczona osoba tak to może widzieć). Jest coraz więcej filmików, memów właśnie o tym. Nienawiść i frustracja rośnie. Tak, martwi mnie to. Tak, ludzie są głupi ze dają się manipulować, potem są z tego paskudne konsekwencje.

Z rozwiązań to jedno co mi podsuwa rozsądek to zawsze zachowywać się przyzwoicie, sprzeciwiać się aktom rasizmu itd - ale pewnie emamy już to i tak robiły
    • ga-ti Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 22:56
      To może trzeba im też zrobić akcję informacyjną w googlach?
      To jest przerażające, że ludzie w Europie nie wiedzą, co się dzieje, ignorują i śmieszkują, w dobie internetu! A my się dziwimy, że Rosjanie zmanipulowani i info nie szukają, a tu światła Europa uncertain
    • bi_scotti Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 23:18
      No idea co to znaczy "na grupach" wiec nie wiem jak odpowiedziec na pierwsze pytanie z postu wstepnego.
      Poza tym, tak jak przez kolejne decades przyjmujemy refugees z calego swiata (wciaz point of reference jest 60 tysiecy Vietnamese boat people przyjetych w 1979/80), tak i z otwartymi rekami zostana przyjeci Ukrainians gdy juz tu dotra. Im bedzie o tyle latwiej, ze Ukrainian-Canadian community jest mocno zasiedziale, well organized, funkcjonuje wlasciwie we wszystkich provinces wiec ci refugees przybeda troche tak do "swoich". A ze wciaz przybywaja Iraqis, Syrians, ludzie z Afghanistan, Palestine, ale tez uciekajacy przed crime Colombians czy Mexicans, to tylko swiadczy o tym jak wielu ludzi gdzies w swiecie nie czuje sie bezpiecznie w swoim kraju sad Never ending migration, eh ... Life.
      • pani_tau Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 07:59
        Tak z ciekawości: od jak dawna piszesz pół po polsku, pół po angielsku i co wpłynęło na to, że podjęłaś taką decyzję?
        W jakimś wątku z 2015 trafiłam na twój wpis, dwa razy dłuższy niż ten i nie było tam żadnych angielskich wtrętów.
        Jestem na forum od 2019 i wtedy już stosowałas tę metodę, czyli coś się stało między 2015 lub później a 2019.
        • zalamana.asma Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 10:45
          Ktoś tu kiedyś pisał że ona podobno ma demencje ale nie wiem czy to prawda.
          Jak probuje pisać coś po francusku to też z błędami na przykład. Po angielsku Nie zauważyłam ale też w angielskim bardzo ciężko zrobić błędy
    • anomaliapogodowa11 Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 23:22
      Dziś się dowiedziałam,że kolega mojego syna,Irlandczyk,ale mieszka tu,w UK, pojechał do Ukrainy,aby walczyć..Totalnie mnie to zaskoczyło, myślałam,że to jakiś żart,ale mój syn twierdzi, że to całkowita prawda..
      Wokół mnie nikt z wojny nie żartuje, wręcz przeciwnie:wszyscy dyskutują,że świat powinien być bardziej radykalny w działaniach,że przecież giną niewinni ludzie, dopytują mnie o sytuację na granicy, mówią,że niesamowite co Polacy robią dla tych,którzy uciekają..
      Mój syn też miał kontakt z kolegą z Mariuopola(nie wiem czy dobrze napisałam),bo obaj są studentami informatyki i dzielili się różnymi informacjami itd,ale dziś ten kolega już nie napisał...I widziałam,jak do mojego średniego dziecka dociera,że to jest prawdziwa wojna, giną ludzie ..
      • 3-mamuska Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 17:38
        anomaliapogodowa11 napisała:

> Dziś się dowiedziałam,że kolega mojego syna,Irlandczyk,ale mieszka tu,w UK, poj
        > echał do Ukrainy,aby walczyć..Totalnie mnie to zaskoczyło, myślałam,że to jakiś
        > żart,ale mój syn twierdzi, że to całkowita prawda..

Prawda już słyszałam się panowie dopytują jak to prawnie załatwić.

> Wokół mnie nikt z wojny nie żartuje, wręcz przeciwnie:wszyscy dyskutują,że świa
        > t powinien być bardziej radykalny w działaniach,że przecież giną niewinni ludzi
        > e, dopytują mnie o sytuację na granicy, mówią,że niesamowite co Polacy robią dl
        > a tych,którzy uciekają..
        > Mój syn też miał kontakt z kolegą z Mariuopola(nie wiem czy dobrze napisałam),b
        > o obaj są studentami informatyki i dzielili się różnymi informacjami itd,ale dz
        > iś ten kolega już nie napisał...I widziałam,jak do mojego średniego dziecka doc
        > iera,że to jest prawdziwa wojna, giną ludzie ..

Mam nadzieje ze kolega się odezwie prędzej czy później 🤞🏻😔
      • pani_tau Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 08:02
        Co jakiś czas wychwytuje informacje o cudzoziemcach jadących walczyć i jestem tym poruszona.
        • znowu.to.samo Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 10:33
          U nas z dk kilka osób już pojechało, juz doswiadczonych w innych konfliktach
    • caponata75 Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 23:34
      Tak, niestety zjawisko nabiera na sile. Znajomi (tzn.fryzjer i ktoś z roboty) z Bliskiego Wschodu niezwykle oburzeni pomocą Polaków i innych społeczeństw wschodniej Europy dla Ukraińców. Aldi wycofuje rosyjskie artykuły, a ktoś, może ruskie trole, ale na pewno jakaś część społeczności z krajów południa postanowiła bojkotować ten sklep.
      Na forach opiniotwórczych gazet totalna amba.
    • volta2 Re: Do forumek zagranicą 02.03.22, 23:42
      nie czytałam wątku ale czy już zostałaś rasistowską ruską onucą czy jeszcze nikt nie strzyknął jadem?
      • literalniie Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 14:49
        Ty jesteś pierwsza.
        • livia.kalina Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 23:29
          volta już się martwiła, ze ktoś strzyknął jadem przed nią! wink
    • renia266 Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 00:02
      Polecam lekturę komentarzy pod filmikami z granicy polsko ukraińskiej na YT. Jest tego mnostwo bo dziennikarzy z całego świata jest tam co najmniej kilkaset. Relacje na żywo są wrzucane na bieżąco. I relacje i komentarze ludzi z całego świata z reguły są bardzo pozytywne dla Polski, a jest tego naprawdę dużo. Ale zdarzają się też filmy w duchu tego o czym piszesz. Ze uchodzcy o innym kolorze skóry są dyskryminowani, że rasizm, że pobicia.itp. I znajdują posłuch i poklask i wcale nie musza to być ruskie trolle.
      Ktoś tam tłumaczył, że osoby o innym kolorze skóry to nie uchodzcy, owszem uciekają przed wojną ale nie zostawiaja za sobą swojego spalonego domu. Oni mogą wrócić do domu w Nigerii, Indiach itp. To przeciez dwie zupełnie różne sprawy bycie uchodzca a byciem ewakuowanym z terenów wojennych.
      Spotkałam się też z komentarzem, że uchodźcy z Ukrainy to wymarzeni uchodzcy dla każdego kraju- wykształceni, otwarci i pracowity, każdy kraj europejski ich weźmie z otwartymi rękami.
    • eugeniafelek Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 00:08
      U mnie w pracy wszyscy bardzo przezywaja wojne na Ukrainie. Powstala zbiorka darow, dołączyli sie wszyscy, dwie muzulmanki rowniez.
      Ale u nas bardzo niepoprawnie politycznie jest, sami Brytyjczycy (muzulmanki rowniez maja brytyjskie obywatelstwo) i jeden Holender, jedna Niemka i dwie Polki
    • konsta-is-me Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 01:41
      Tak, ale akurat u mnie bardziej z USA, w stylu "BLM jest ważniejsze niż Ukraina" itp.
      Hitem było "winienie Rosji o napaść na Ukrainę to ...RUSOFOBIA"!! 🤦
    • taje Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 02:10
      Niestety też to obserwuję - nieśmiertelny argument o złym NATO i Zachodzie i nierównym traktowaniu wojen. Tak jakby obojętność Zachodu na tragedie Syrii czy los Palestyńczyków powodował, że Ukraińcom też nie należy pomagać. Jak ma być niesprawiedliwie to wobec wszystkich. Co gorsza, obserwuję też przedziwny symetryzm i naleganie na "neutralność" szkoły w rozmowie o wojnie, byle nie urazić rosyjskich dzieci. I to głównie u rodowitych Europejczyków z zachodniej i południowej Europy. Plus oczywiście argumenty typu o co chodzi bo przecież bomby nam nie spadają na głowę a wojna jest daleko (mieszkam w Luksemburgu)
    • ichi51e Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 07:10
      Studenci narzekają ze dyskryminują ich na granicy. Patrząc na zdjęcia trudno się dziwić. na Titanicu tez pewnie dyskryminacja?
      • woman_in_love Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 07:45
        1) Ci studenci nie muszą walczyć za ten kraj i mają prawo uciekać.

2) Gdyby twój syn był z jakiegoś powodu teraz na studiach w Kijowie, to byś wolała żeby się uratował on czy Ukrainka z dzieckiem?

3) Producent z CNN pisze, że jego czarnoskóra siostra została przez Ukrainki i Ukraińców wywalana z autobusu gdy uciekała.

4) Do tego: "Ukraińskie wojskie przepuszcza tylko Ukraińców i Europejczyków, ale innym nie pozwalają przejść"

5) A na samej granicy:
        "Gdy dotarli do granicy, nie zostali wpuszczeni. Utworzyły się dwie kolejki. Jedna dla białych, druga dla wszystkich innych. Przez granicę wypuszczano tylko Ukraińców."

Słabo to wygląda:
        www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/byla-przy-granicy-zostala-cofnieta-historia-niesamowitej-podrozy-do-polski/f8pnngq,2b83378a
        • ichi51e Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 07:50
          owszem ale tu problem polega nie na tym ze są czarni tylko na tym ze chciałoby się żeby jakaś kobieta z dziećmi ustąpiła młodemu silnemu studentowi miejsca w pociągu. W oczywisty sposób młodzi mężczyźni będą na końcu.
          • woman_in_love Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 07:56
            No i szczerze mi teraz odpowiedz, że chciałabyś, żeby twojego syna wyciągnięto z pociągu jadącego do granicy, bo chciałabyś żeby ustąpił miejsca jakiejś nieznanej ci Ukraince z dziećmi.
            • ichi51e Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 07:56
              nie chciałabym za to nie uważałabym ze to dyskryminacja.
              • woman_in_love Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 08:00
                Nie uważałabyś, bo jest biały i pewnie nikt by mu nie krzyczał w twarz, że czarni won.
                • ichi51e Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 08:02
                  młody biały mężczyzna tez zapewne na tej granicy nie miałby lekko jako ze wszyscy by podejrzewali ze dezerter
                  • woman_in_love Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 08:05
                    Bez symetryzmu.
                    • kandyzowana3x Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 08:15
                      Mam nadzieję ze wyrazilas już swoje oburzenie ws do całego narodu Ukraińskiego.
                      • woman_in_love Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 08:16
                        Nie - bo to w sumie nie mój problem.
                        • wkswks Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:18
                          Jest mężczyzna i powinien ustąpić kobietom z dziećmi i starszym. Jak tego nie rozumie, został zmuszony. Młoda zdrowa kobieta bez towarzystwa dzieci i seniorów też zamyka kolejkę.
                          • woman_in_love Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:43
                            dlatego zacytowany przeze mnie przykład był o CZARNEJ kobiecie
                            • wkswks Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:46
                              Jest młoda i nieobciążona - moze iść na piechotę. Jej kolor skory nie ma znaczenia.
                            • ichi51e Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:47
                              z małym dzieckoem do tego. Datali nie znamy przypadki rasizmu tez się pewnie zdarzają. www.ndtv.com/world-news/journalists-thread-on-sister-facing-racism-while-leaving-ukraine-2798160/amp/1
                              • ichi51e Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:50
                                aczkolwiek 5 godzina na granicy wydaje się w obliczu tego co ludzie mówią dość szybko w sumie.
        • chicarica Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 08:58
          Apele o to by obcokrajowcy opuścili Ukrainę trwały tygodniami przed wybuchem wojny. Oczywiście teraz też nadal mają prawo opuścić i powinni to zrobić, ale jednak kobiety i dzieci powinny mieć pierwszeństwo.
          • woman_in_love Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:01
            przed twoim synem też? ale szczerze
            • wkswks Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:19
              Tak, przed moim synem też. Uważasz swojego syna za nie-mężczyznę?
              • woman_in_love Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:42
                Uważam, że mój syn jest cenniejszy niż randomowa Ukrainka z 5 dzieci.
                • woman_in_love Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:43
                  i to nawet pomimo tego, że go nawet nie mam
                • wkswks Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:44
                  Dla ciebie. Dla tych którzy wpuszczają do autobusów i pociągów juz nie. Tobie się to nie musi podobać ale mężczyźni są najmniej cenni dla ludzkosci patrząc z biologicznego punktu widzenia.
                  • mebloscianka_dziadka_franka Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 21:47
                    z biologicznego punktu widzenia ratowanie starców i chorych nie ma najmniejszego sensu, o wiele mniej niż ratowanie zdrowego, młodego mężczyzny.
                    • lily_evans011 Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 08:05
                      Nie mówimy o wymiarze biologicznym, ale kulturowym. U Chińczyków np. seniorzy first, jeszcze nawet przed tymi dziećmi i matkami.
                      Z osobistego puntu widzenia, wolałabym żeby moja matka zabrała się ze mną do pociągu niż obcy młody zdrowy facet, który nawet może przejść kawałek itp.
                      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 08:12
                        Odpowiadam na post wkswks, która mówi o wymiarze biologicznym.
                        • lily_evans011 Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 08:21
                          No to tez bym się trochę z nią zgodziła - w sensie, że cenniejsza dla przyszłych pokoleń jest kobieta niż dawca nasienia, choć nie chciałabym absolutnie żeby to jakoś brzydko zabrzmiało.
                          Natomiast dbanie o słabszych (dzieci, starych) ma uzasadnienie kulturowe i właściwie jest miarą cywilizacji.
                • lauren6 Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 10:10
                  Twój syn byłby cenniejszy na Ukrainie, gdyby pomagał walczyć z najeźdźcą.
                  Uciekający między kobietami, dziećmi i starcami nie jest nic wart. Jego miejsce jest na końcu kolejki.
                  • woman_in_love Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 10:11
                    Aha, już to widzę, jak ty wysyłasz swojego big_grin
                    • wkswks Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 10:19
                      Dokaldnie. Miejsce każdego zdrowego młodego mężczyzny jest na końcu kolejki. I nikt niekogo nigdzie nie wysyłał. Ten nigeryjski student juz tam był- wiec albo ratuje sie sam albo czeka na końcu kolejki. I to dotyczy każdego syna. BTW: dorosłemu synowi to nie zamierzam nic zabraniać ani nakazywać. On ma 10 lat i mierzy sie z własnymi błędami sam.
                      • livia.kalina Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 23:54
                        Ale serio nie rozumiesz, ze tam nie ma żadnego końca kolejki? Cały czas przybywają nowi ludzie.
                        • rexona_sport Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 23:58
                          To jest wojna informacyjna.

Ps. czy ktoś słyszał o tym że ruska propaganda podała dzisiaj że Prezydent Ukrainy ukrywa się w Polsce???
                          inna wesoła informacja to że również dzisiaj odłączyli ludziom Facebooka i Twittera
                          • rexona_sport Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 00:02
                            ważna informacja dla Polski co mówi Rosja swoim obywatelom
                            • 1matka-polka Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 07:24
                              Moze przetlumacz, bo nawet do translatora nie ma jak wrzucic🙄
                              • nickbezznaczenia Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 07:36
                                Zełenski porzucił Ukrainę i pojechał do Polski.
      • livia.kalina Re: Do forumek zagranicą 04.03.22, 23:53
        Na prawym twitterku, można przeczytać, że mają "wypierda... na koniec kolejki". Mały problem polega na tym, ze tam nie ma końca kolejki.
        • wkswks Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 10:34
          No serio wiem- wiec bierze spr w swoje ręce.
        • ichi51e Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 10:45
          to nie jest do końca prawda - z tego co rozumiem tam po prostu zrobili dwie kolejki - dla białych i kolorowych. ale gwoli prawdy białych tam są miliony wiec kolejka biała z natury była dłuższa. Pytanie czy ktoś obslugilwal ta druga - raczej nie pewnie bo dużo roboty było przy tej białej.
          • chatgris01 Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 10:53
            Nie "dla kolorowych", tylko dla osob spoza Ukrainy i UE...
            • ichi51e Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 11:09
              którzy dziwnym trafem wszyscy okazali się kolorowi... serio myślisz ze pytali białych czy ktoś nie jest obywatelem USA lub Australii?
              • morekac Re: Do forumek zagranicą 05.03.22, 11:23
                Poza tym w tych pierwszych dniach było bardziej chaotycznie.
    • ritual2019 Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 08:58
      znowu.to.samo napisała:

>
      > Zaobserwowaliście na grupach u siebie taki trend że lokalni uchodźcy z innych r
      > ejonów ogarniętych wojną/konfliktem jak palestyna syria afganistan są oburzeni
      > wielką mobilizacją pomocy dla Ukrainy że jak u nich była wojna to tego nie był
      > o

Co to za grupy? Nie wiem o czym piszesz.
    • leyla76 Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 09:40
      Chyba jestem na złych grupach, bo na moich facebookowych jakos nic sie nie dzieje i nikt nikogo nie oskarża.
      Pare dni temu jednak córka mi pokazywała oskarżenia w internecie , oskarżenia Polski o dyskryminacje na tle koloru skory czy tez pochodzenia. Właśnie o tym nie wpuszczaniu do pociągu, czy tez wypychaniu ciemnoskórych z pociągów.
      Wczoraj tez na BBC cos w tym stylu leciało.
      Jestem tez na jednej grupie Polaków w Szwajcarii i tutaj kompletnie odwrotnie. Codziennie ktos wstawia posty, wideo na temat nie Ukraińców, jacy to oni źli , niebezpieczni, nie pozwalający kobietom z dziećmi wsiąść do pociągu itd
      • ichi51e Re: Do forumek zagranicą 03.03.22, 10:50
        ogladam te wywiady - niesmak ogarnia. Po pierwsze ci studenci nie mówią po angielsku za dobrze więc być może wychodzi co innego niż chcieli powiedzieć. po drugie reporterka cen sama im słowa w usta wkłada mówiąc np "czy możesz coś więcej opowiedzieć wcześniej rozmawiam z kimś kto powiedział ze nie wpuszczono go do pociągu bo jest czarny, jak było z tobą?" na co koleś potwierdza ze wiedzieli ze czarnych nie wpuszczają więc nawet sobie głowy nie zawracali i poszli od razu na autobus...
        www.cnn.com/videos/world/2022/03/01/ukraine-russia-racism-border-refugees-arwa-damon-live-intl-ldn-vpx.cnn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka