gaskama 08.03.22, 15:44 Te, które kiedykolwiek kupowały na Ali, zrezygnowały teraz z zakupów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 15:50 Nigdy nie korzystałam poza jednym wypadkiem, z nieświadomości - zamawiałam z amazona (a oni z Chin) Teraz z amazona też nie korzystam Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Emama i AliExpress 09.03.22, 07:47 Tez nie korzystam z amazona, kusila mnie ta telewizja, bo tania, ale też nie skorzystałam. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Emama i AliExpress 09.03.22, 07:56 Mnie podpadali kilkakrotnie (sklep, tv nie miałam), ale ostatecznie zmobilizowałam się kiedy wymieniłam kartę. Nie dodałam nowej do konta i się skonczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 15:51 p.s. w ogóle mi wyszło, że na razie nie muszę z niczego rezygnowac poza colą Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 15:55 Ja nigdy nie korzystałam z Ali i w sumie wszędzie, gdzie ŚWIADOMIE się dało rezygnowałam z towarów produkowanych w Chinach. Tu wyjątkiem jest mój syn, który gotuje i produkty do gotowania sprowadza niekiedy z chińskich sklepów. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:00 Nie znam się aż tak dobrze na chinskiej kuchni, żeby doradzać alternatywne sklepy. Kiedyś pewnie w UK, ale po Brexit nie ma sensu (cła) A z ciekawosci - dlaczeo pytasz "teraz" - tez są umoczeni w wojnę? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:04 Należą do krajów, które zdecydowanie nie włączyły się w bojkot Rosji. Nawet Lewy (cóż za autorytet) nagle oprzytomniał i zerwał kontakt z Huwaweiem (nie wiem, jak to się pisze). Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Emama i AliExpress 09.09.22, 10:00 Mam telefon z huawaeia (też nie wiem jak się piszę). Nowy i super jest, nie zamierzam się go pozbywać. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:03 Kupiłam kiedyś, dawno temu jedną rzecz, bo była dużo tańsza, niż ta sama (też z Chin) w Polsce, poza tym raz czy dwa jakieś kable do ładowarek czy coś w tym stylu. Może niesłusznie, ale ciągle mam wrażenie, że to całe ich badziewie jest radioaktywne Nie kupiłabym niczego do kuchni, nic, co ma kontakt z żywnością, zabawek dla dzieci, artykułów dla zwierząt. Nawet jeśli mają atesty (nieliczne) to w nie nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:20 Lol ja mam identyczne wrażenie i dlatego nigdy nic bym stamtąd nie kupiła (pomijając już kwestie etyczne, bo chcąc nie chcąc i tak pewnie kupuję chińskie produkty, choć staram się nie). Zawsze mi się wydaje, że to jakieś toksyczne albo mi nagle wybuchnie, skórę wyżre czy coś, nie ufam im za grosz Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Emama i AliExpress 09.03.22, 07:54 Akurat droższe rzeczy sprzedają dobrej jakości i szybko te rzeczy pocztą przychodzą. Kupilam kaszmirowy szal za ponad 200 zlotych. I szal jest naprawde doskonalej jakości. Chcialabym kilka w różnych kolorach, ale teraz to wydatek ponad 370 zlotych za sztukę. Pewnie zaraz będzie po 400. Kupowałam pojedyncze bluzki dla dzieci i jakość była wyższa niż w sieciówkach. Kupilam bardzo ladny, wygodny biustonosz, ale cena powyzej 60 dych i to jeszcze przed inflacją. Najgorzej z rozmiarami, raz zamówiłam, przyszło za małe, raz za duże. A tego ot tak nie oddasz, dlatego też po części zrezygnowałam z zakupów na alie. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:03 Kupowalam kiedyś, przestalam lata temu, z różnych powodów. Nie wykluczam kupienia tam czegośw przyszłości, ale to raczej z seriii nigdzie indziej nie ma. Prawdę mówiąc w ciągu ostanich dni oglądałam, i rozważałam zakup ggłowy Putina, ale odstraszyły mnie ceny Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:07 No ja od tygodni szukam pomarańczowego gładkiego swetra oversizowego z kaszmiru. Jedyne miejsce, gdzie jest taki, jaki sobie wymarzyłam to Ali. No trudno, nie będę miała swetra. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:11 ten jeden pomyłkowy raz (przez amazona) to był właśnie ciuch oversize... chyba nie masz czego żałować Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 17:51 I tam ten sweter jeśli by przyszedł to 3 numery za mały 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 18:27 I nie z kaszmiru, kiedyś zamówiłam jedwabną pościel, z kilkoma stronami entuzjastycznych opinii jaki to prawdziwy i gruby jedwab morelowy u tego sprzedawcy. Przyszedł chamski poliester. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:09 Przestałam kupować tam kilka lat temu, bo ceny przestały być atrakcyjne. Musiało być bardzo tanio żeby mi się chciało ryzykować, teraz jest niewiele taniej niż w naszych sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:13 dokładnie, jest cło i vat. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:16 Czyli kwestie etycznie nie miały większego znaczenia? Bez oceny. Z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:25 Nie, to były tylko kalkulacje. I tak kupuję badziewie z Chin, wolałabym żeby było inaczej, ale przecież to fakt. Ciuchy, buty, elektronika, lampy, części w samochodzie, zabawki dla dzieci. Nawet markowe i z normalnego sklepu pochodzi stamtąd. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:40 Ja też, zawsze się śmieję, jak to czytam 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 17:36 Tez śmieję się zawsze przy tej sygnaturce 🤣 tyle, że wszystko co nad nią napiszę zawsze wypadnie blado 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:14 Nigdy nic nie kupiłam, ale zakładam że rzeczy z Chin kupuję tak czy tak, nawet nieświadomie. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Emama i AliExpress 08.09.22, 19:03 35wcieniu napisał(a): > Nigdy nic nie kupiłam, ale zakładam że rzeczy z Chin kupuję tak czy tak, nawet > nieświadomie. > Ja tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 16:15 Usunęłam konto na początku pandemii. Stwierdziłam, że dosyć kupowania tego badziewia w stylu 1000 gumek do włosów we wszystkich kolorach tęczy Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 17:47 Kupiłam raz. Kompletne nieporozumienie. Towar szedł miesiac, jakość mierna. Nie rozumiem fenomenu. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 18:35 Moja znajoma kupiła na Alli czarny płaszczyk. Przyszło coś co nadawało się na te strony "Alliexpress a rzeczywistość" . To coś nie nadawało się nawet na szlafrok po domu. Już nic więcej tam nie kupi Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 18:37 Kupiłam kilka razy nastolatce popierdółki ktore sama wrzucała do koszyka. W sumie ba około 250 zl. Ostatnio latem. Teraz nie kupię dopóki jasno się nie określą. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 18:39 Kupiłam tam parę świetnych rzeczy, teraz nie zamierzam. Ale nie mam złudzeń, pośrednio cały czas kupuję chińskie produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 18:41 Kupiłam chyba 3 rzeczy, jedna była tylko tam, drugą mogłam kupic na Allegro, ale też była sprowadzana z Aliexpress (na Ali było ciut taniej i większy wybór kolorów), trzecia to był plecak skórzany (mogłabym kupić cos podobnego w Polsce, ale drożej, więc postanowiłam zamówić na Ali). Ostatnie zamówienie było ze 3 lata temu i jakoś żyję od tamtej pory bez zakupów tam, i nie planuję tego zmieniać w najbliższym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
olkka_99 Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 19:21 Kupiłam w życiu z 3 rzeczy, czekałam z a każdym razem ponad 2msc na przesyłkę i odinstalowałam apke, bo nie ma na Ali niczego, czego nie mogę kupić w Polsce, wystarczy się przejść do pierwszego lepszego chińskiego marketu, które są chyba w każdym mieście. Jedyną rzeczą z takich przybytków, z której jestem zadowolona była fajna cukiernica za 19 zł. Każdy pyta co to za Rosenthal 😎😂. Zakupiona w podziemiach dworca centralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 19:48 Nigdy nic, ale ja nienawidze badziewia i nienawidze „duzo wszystkiego”. Poza tym zanim wybuch szał na ali, to ja miałam szał na „tylko polskie”. Potem mi przeszlo (jak szury doszly do wladzy), ale przez to poznalam tyle polskich fajnych produktow, ze zadne ali mnie nie zachęcały. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 20:02 Ja nic nie zamawiam, mąż zamawia jakieś dziwne rzeczy typu kondensatory, procesory czy inne twory elektroniczne.Kosztuje to grosze, to co w Polsce do kupienia i tak podobno wszystko z Chin, zamienników brak więc nie zrezygnuje. Odpowiedz Link Zgłoś
olkka_99 Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 20:07 Nie podobno, tylko na 100%. Polecam wizytę na bazarze lub w chińskim markecie. Wszystko tam mają od ręki, nie trzeba czekać tygodniami na przesyłkę i nie ma problemu ze zwrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Emama i AliExpress 08.03.22, 20:12 Jedną rzecz kupuję w Chinach robioną na zamówienie i niestety będę kupować dalej bo od tego zależy moje życie. Nie dość tego przy okazji pandemii dowiedziałam się że była robiona w Korei Północnej teraz już nie przez co cena poszła w górę. Do tego trzeba płacić VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Emama i AliExpress 09.03.22, 07:46 Na alie kupilam malo rzeczy, a zrezygnowalam, bo stracilam kilkadziesiąt zlotych, rzeczy nie doszly i sprzedawca nie oddał pieniędzy. Spór nic nie dał. Rzeczy są w Polsce i sprzedawca umywa rece. Poza tym wszystko tak tam podrożało, ze chyba nie ma to sensu. Bardziej chcę zrezygnowac z chodzenia do popularnego sklepu z kosmetykami, bo jest w połowie chinski. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Emama i AliExpress 09.03.22, 09:34 Ja nic nie kupiłam jak do tej pory. Wiem, że na allegro jest ten sam towar, ta sama chińszczyzna kupowana na Ali a z marżą odsprzedawana, jednak bezpośrednio na Aliexpres - nigdy nic nie ściągałam. Z Amazona również nie. (Ale mężowi zdarzyło się, jakiś telefon, ładowarki, buty, coś w tym stylu....) Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Emama i AliExpress 09.09.22, 10:06 Ja zrezygnowałam w czasie pandemii ale nie wykluczam, że czegoś nie kupię. Mam parę super rzeczy od nich piękne torby, laptopa dla młodego i trochę biżuterii, trochę ichniego lego. W Polsce też ludzie kupują chińskie produkty i jakoś nie mają oporów, ba nawet nie mają pojęcia, że to z Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Emama i AliExpress 09.09.22, 10:21 Kupiłam część oświetlenia do domu, przynajmniej połowę taniej niż na allegro. Trzeba umieć szukać i troszkę polować. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Emama i AliExpress 09.09.22, 10:32 Ja nie, ale to dlatego, że te rzeczy przeważnie idą 2 miesiące. Jeśli chodzi o kwestie etyczne, to myślę, że kupując w Polsce kupujemy w wielu przypadkach te same rzeczy (czy na allegro, czy stacjonarnie) tylko ktoś je wcześniej sprowadził. Odpowiedz Link Zgłoś
dougie_johnes Re: Emama i AliExpress 09.09.22, 11:05 Dokładnie tak. Dziecko chciało maskotkę z robloxa. Na Allegro sprawdziłam wszystkie oferty i dostawa z Chin i trwa do 40 dni. Zamówiłam w tej cenie 2 maskotki bezpośrednio z AliExpress. Dostawę miałam po 10 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś