Dodaj do ulubionych

Usuwanie ósemek

13.03.22, 12:14
Gdzie szukać pomocy gdy ósemka jest ustawiona w poprzek a zaczyna się coś z nią dziać? Dziąsło spuchło, trochę boli. Usuwa się to w gabinecie prywatnym czy trzeba do tego szpitala? Prywatnie czy na NFZ? Na stronie "naszego" gabinetu jest info, że usuwają takie zęby ale czy to jest dobry pomysł? Chodzi o zęba górnego jeśli to ma znaczenie.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 12:18
      Nie trzeba szpitala, trzeba chirurga stomatologa. Czy prywatnie czy na NFZ to już twój wybór, na NFZ zwykle są odległe terminy u chirurgów.
      • palacinka2020 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 12:22
        Jakie tam odlegle, idziesz w Warszawie na lindleya ze skierowaniem, rano, i czekasz. Kilka godzin. Jak cie wywolaja to od razu na fotel i dlutuja.
        • 18lipcowa3 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 14:32
          Potwierdzam. W Gdańskim uniwersyteckim to samo. Poszłam o 8.00 . O 8.15 wyszlam bez ósemki.
          Górne najszczęściej usuwają ambulatoryjne czyli od razu. Ja dolne ,takie które muszą być chirurgicznie są terminy na ok 2 mies.
        • kafana Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 15:35
          W Krakowie to samo na Złotej Jesieni.
          Polecam. Nie wiem po co dawać kilka dobrych stow na coś czego ma nie byćwink
          • 18lipcowa3 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 20:01
            Też nie wiem.
            Byłam mega zadowolona.
    • aandzia43 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 12:51
      Jak puchnie to warto przed ekstrakcją zlikwidować stan zapalny (nie ordynować sobie samozwańczo antybiotyku tylko udać się do dentysty na płukanie kieszeni i założenie opatrunku). Potem zrobić RTG i zapisać się do fachowca. Wyrżnięte ósemki górne mogą mieć koronę skierowaną w dowolnym kierunku, a okazać się lajtowym przeciwnikiem pokonywanym kilkoma ruchami dźwigni bez wyciągania nawet kleszczy smile Może być też inaczej, zdjęcie niech mądry jakiś obejrzy.
      • larix_decidua77 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 13:03
        Zdjęcie robione kilka lat temu pokazywało ósemkę leżącą skierowaną koroną w kierunku korzenia siódemki. Teraz to nie wiem, widać tylko pogrubiałe zsiniałe dziąsło.
        • lauren6 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 13:14
          Masz stan zapalny i prawdopodobnie rozpoczyna się tam proces ginilny. W pesymistycznym przypadku stracisz oba zęby: i ósemki, i siódemkę, której korzeń jest blisko ósemki. Dlatego polecam nie czekać na lepsze czasy tylko działać.

Na początek zwykły dentysta: zaleczenie stanu zapalnego, skierowanie do chirurga szczękowego i skierowanie na pantomogram. Leczysz stan zapalny, robisz rtg i z płytką (rtg musi być z ostatniego pół roku) idziesz do chirurga.

Przygotuj się, że po dłutowaniu ósemki pewnie skończy się na antybiotyku i L4 w pracy.
        • aandzia43 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 13:29
          Aha, rozumiem że ósemka niewyrżnięta, w kości szczęki i pod dziąsłem siedzi? No to trza dobrego maga wink Znajdź takiego i trzymaj się go. Aha, często przy trudnych ósemkach zlecają tomografię komputerową obszaru (CBCT).
    • krwawy.lolo Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 13:36
      Tytuł wątku dobry na dyktando.
    • qwirkle Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 14:14
      Jeśli jesteś z Wwy i okolic, masz jeszcze Mazowieckie Centrum Stomatologii ul. Nowy Zjazd 1.
      • e-ness Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 21:18
        Tam jest potwornie. Jak nie jesteś umówiona to czekasz, czekasz, czekasz i możesz się nie doczekać przyjęcia. Tlumy. Palca nie ma gdzie wcisnąć.
        W desperacji pojechałam tam z kieszenią przy ósemce , na samo wspomnienie bolą mnie wszystkie zeby.
        8 godz na korytarzu ( na podłodze), prawie mdlałam z bólu bo leki już nie działały, a ja nie miałam siły „ walczyć” o pierwszeństwo. Moje 4 cc przy tym to bajka.
        • qwirkle Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 21:31
          e-ness napisała:

> Tam jest potwornie. Jak nie jesteś umówiona to czekasz, czekasz, czekasz i może
          > sz się nie doczekać przyjęcia. Tlumy. Palca nie ma gdzie wcisnąć.
          > W desperacji pojechałam tam z kieszenią przy ósemce , na samo wspomnienie bolą
          > mnie wszystkie zeby.
          > 8 godz na korytarzu ( na podłodze), prawie mdlałam z bólu bo leki już nie dział
          > ały, a ja nie miałam siły „ walczyć” o pierwszeństwo. Moje 4 cc przy tym to baj
          > ka.

No popatrz. A ja mam całkowicie odmienne doświadczenie...
    • mama-ola Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 14:49
      W gabinecie prywatnym usunęli mojemu synowi.
    • perspektywa Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 15:14
      Niedawno taką poprzeczną usuwaliśmy synowi prywatnie. Niestety nie mam zaufania do NFZ więc trochę to kosztowało. To, że rośnie poprzecznie wyszło na pantomogramie. Chirurg szczękowy przeciął ją na dwie części i wyrwał, założył szwy, przepisał antybiotyk i leki przeciwbólowe. Syn trochę spuchł, ale lekarz mówił, że tak może być, przykładał coldpacki. Po tygodniu kontrola i zdjęcie szwów. Niezbyt fajne doświadczenie, bo po wyrwaniu bolało do kilka dni dość mocno, bez leków nie dałby rady. Natomiast teraz, po czasie mówi, że było spoko. Dla ciekawych cała przyjemość kosztowała 680 zł.
      • perspektywa Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 15:15
        Plus leki ok 100 zł, bym zapomniała.
      • larix_decidua77 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 15:16
        Fajna cena.
        • 18lipcowa3 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 20:01
          A mogła za darmo .
          • perspektywa Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 22:05
            Wszystko na nfz ale nie zęby. Jeszcze do tego u 16-latka? Wolę jeść suchy chleb przez miesiąc. Zęby swoich dzieci powierzam tylko w sprawdzone ręce. Sama mam złe doświadczenia i teraz płacę za spartaczone, źle przeleczone przed laty zęby. Mogliby mu uszkodzić rosnącą obok siódemkę, zafundować suchy zębodół, rozorać pół szczęki. O nie, nie. Gdybym nie miała wyjścia to co innego. Za komfort psychiczny wolę zapłacić. I tak dobrze, że były zdalne, bo inaczej pewnie przez kolka dni nie chodziłby do szkoły.
            • palacinka2020 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 22:43
              Tu chodzi o wyrwanie, nie o leczenie gdzie placi sie tez wiecej za materialy. Zapewniam cie, ze praktycznie wszyscy chirurdzy szczekowi przyjmujacy prywatnie pracują też w szpitalach. Inaczej nie mieliby jak cwiczyc umiejetnosci i sie rozwijac.
              • 18lipcowa3 Re: Usuwanie ósemek 14.03.22, 08:54
                dokladnie tak
                moi wszyscy pracują na uczelni + prywatnie
            • 18lipcowa3 Re: Usuwanie ósemek 14.03.22, 08:54
              no to przykro mi że przepłacilaś bo ma jakieś lęki
    • olkka_99 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 15:26
      Szukasz gabinetu który ma w ofercie chirurgię szczękową. Nie trzeba do żadnego szpitala, to jest zwykły dość ktorki zabieg w miejscowym znieczuleniu, górne zęby są o wiele łatwiejsze do usunięcia i dają mniej powikłań od dolnych. Do lekarza idziesz z aktualnym zdjęciem pantomograficznym, ew pytasz czy mają możliwość zrobienia go na miejscu, bez tego i tak nikt nie będzie nic rwał.
      • paskap Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 15:36
        Ja prywatnie u chirurga , ale czekałam ok 2 miesięcy na wizyte
      • lauren6 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 15:41
        > górne zęby są o wiele łatwiejsze do usunięcia i dają mniej powikłań od dolnych

To akurat nieprawda.
      • aandzia43 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 20:10
        Nie górne zęby są łatwiejsze do usunięcia tylko górne ósemki. Statystycznie, bo może się trafić górna cholera. Poza tym w jej przypadku chodzi o ósemkę zatrzymaną, położoną poziomo, z koroną blisko korzeni siódemki.
      • anilorak174 Re: Usuwanie ósemek 13.03.22, 21:06
        Mi usuwał zwykły dentysta, nie chirurg, ale fakt, ze moja osemka łatwiutka w wyrywaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka