Dodaj do ulubionych

Jeszcze o sprzataniu

18.03.22, 11:16
Pani lezy w domu pol roku chora. Tzn. umyje sie, zrobi drobne zakupy ale na nic wiecej nie ma sily. Jak sie mozna domyslac kuchnia i lazienka zarasta mchem, reszta mieszkania tez powinna zostac odswieżona. Mieszkanko bardzo male 26 metrow, dwa okna...

Ja osobiscie nie mam żadnych doswiadczeń zwiazanych z paniami do sprzatania ( tak wiem, co ja robię na ematce), stad pytanie:
Ile to kosztuje
Ile czasu to zajmie
Kto kupuje środki czystości
Jak znaleźć kogos sensownego

Chodzi glównie o doszorowanie kuchni i łazienki i umycie okien oraz w pokoju kurze, lustra, podłoga.

Z gory uprzedzam: nie moglam szybciej bo dopiero teraz poznalam sytuację tej pani.
Obserwuj wątek
    • niemaznaczenia Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 11:27
      Posprzątaj u niej.
      • ichi51e Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 11:38
        no... co to jest 26m...
    • ichi51e Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 11:38
      ok 3 godzin stawiam może dłużej zależy jak bardzo zła sytuacja. Środki kupuje właściciel mieszkania. Sensowny najlepiej z polecenia. Koszt - zależy gdzie
    • afro.ninja Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 11:44
      Srodki kupuje wlasciciel, ale trzeba sie dostosowac do osoby sprzatajacej.
      Czyli nie tylko ludwik, ale plyn do mycia glazury, plyn do mycia podłóg, szyb, armatury, oczywiście wc. Kilka szczotek, gąbki, pewnie ręcznik papierowy. W tym konkretnym przypadku, szukałabym jednak firmy z karcherem.
      • ichi51e Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 11:52
        czasem rekawiczki
        • megwhite25 Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 12:55
          Nie czasem - sprzątaczka powinna dostać rękawiczki. Widziałaś kiedyś ręce po całym dniu sprzątania bez rękawiczek?
    • aqua48 Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 11:46
      Kto kupuje środki, koszt i czas - do uzgodnienia przed terminem sprzątania. Jak również czy okna mają być porządnie umyte całe, czy tylko szyby i lekkie ogarnięcie futryn. Moja pani przychodziła nawet z własnym odkurzaczem i Karcherem. Warto uprzedzić że mieszkanie od dawna niesprzątane bo wtedy inaczej rozkłada się pracę. No i pani nie robi fochów, że nie spodziewała się, że tyle czasu to jej zajmie i że musi kończyć niedosprzątawszy, bo ma umówioną następną klientkę.
    • fifiriffi Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 12:08
      Środki zapewniasz Ty
      Czas to w zależności od metrażu

Jeśli kuchnia i łazienka zarasta mchem to pierwsze dwie wizyty obawiam się że to 8h pracy. Minimum 500zł
      Okna liczone osobno, zależy od wielkości.
      • fifiriffi Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 12:11
        No w sensie, że nie Ty, tylko osoba u której ma być sprzątanie.
        No i nie najtańsze rzeczy do sprzątania, tylko coś dobrego.
        • asia.sthm Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 12:19
          > No i nie najtańsze rzeczy do sprzątania, tylko coś dobrego.

Tego nalezy sie wystrzegac. Kazda powazna firma czy profesjonalna tzw. osoba do sprzatania ma swoje wyprobowane srodki, swoj sprzet, swoje ochraniacze. To jest regula nr 1.
        • amast Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 12:20
          A to nie jest tak, że jak zleceniodawca zapewnia chemię, to on decyduje jaka to będzie chemia? Pytam, bo się nie znam. Jak do mnie do firmy przychodzi chłopak myć okna to ma własny sprzęt i chemikalia i tylko pyta, czy wodę może pobrać tam gdzie zawsze. Ale jakbym chciała, żeby w domu mi ktoś posprzątał, to chciałabym, żeby to było zrobione środkami, które znam i których używam na co dzień. Nie znaczy to, że używam najtańszych, ale nadal mógłby ktoś strzelić focha, że on takimi to nie sprząta?
          • asia.sthm Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 12:27
            > chciałabym, żeby to było zrobione środkami, które znam i których używam na co dzień.

Od porzadnej firmy czy osoby mozesz wymagac tylko gwarancji ze sa to srodki dopuszczone do rynku, czyli legalne i nietoksyczne. Profesjonalisci czesto uzywaja swoich, objetych tajemnica cudownych mieszanek srodkow zarowno chemicznych jak i naturalnych. Takie rzeczy sie ustala przed dokonaniem umowy.
          • asia.sthm Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 12:34
            > mógłby ktoś strzelić focha, że on takimi to nie sprząta?

focha nieelegancko strzelac, ale grzecznie i stanowczo odmowic powinien kiedy jest przekonany o efektywnosci swoich srodkow. Efekt i czas jest tu najwazniejszy oraz zadowolenie klienta.
            • amast Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 12:42
              Tak sobie teoretyzuję, bo do domu nie zamierzam póki co nikogo zatrudniać, ale jakby mi ekipa sprzątająca wyczyściła dom środkami typu domestos, to niezależnie od efektu i czasu moje zadowolenie byłoby bardzo, bardzo ujemne. Więc gdzieś powinno być miejsce na elastyczność w tej kwestii. I ja jako potencjalny zleceniodawca i płatnik uważam, że ta elastyczność powinna być po stronie ekipy a nie mojej. No ale jak już pisałam, nie znam się i raczej w najbliższym czasie nie będę miała tego typu rozkmin smile
        • aqua48 Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 12:36
          fifiriffi napisał:

> No i nie najtańsze rzeczy do sprzątania, tylko coś dobrego.

Akurat bardzo dobre, skuteczne i tanie są środki do sprzątania z Lidla. Ale warto uzgodnić z panią sprzątającą czy jej takie odpowiadają. I dopytać czego będzie potrzebowała.
    • megwhite25 Re: Jeszcze o sprzataniu 18.03.22, 13:00
      Sensowną osobę znajdziesz po koleżankach , sąsiadach lub grupach osiedlowych.
      O stawkę wypytasz podczas rozmowy telefonicznej , możesz wysłać zdjęcia pomieszczeń ,wstępna informacje dostaniesz, pewnie ostateczna cena po zobaczeniu mieszkania.
      Pytasz podczas rozmowy o środki do sprzątania i je kupujesz przed wizytą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka