Dodaj do ulubionych

Spalanie kalorii

20.03.22, 19:28
Na fali wątków o odchudzaniu ,- znacie jakieś urządzenia, które naprawdę wiarygodnie liczą spalanie kalorii podczas różnych aktywności? Planuję kupić jakiś zegarek sportowy ale chciałabym żeby to było sensownie liczone. Coś polecicie? Dobrze żeby dało się też używać przy pływaniu
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 20:49
      Ja mam Garmin jestem zadowolona no ale nie wiem czy jest bardziej czy mniej wiarygodny niż inne.
      • g.r.uu Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 20:56
        A który model? Jeszcze Suunto rozważam.
        • extereso Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 21:03
          Vivomove. Kroki, bieg, rolki, łyżwy, pływanie bdb rozpoznaje. Sen według mnie słabo mierzy, zaznacza czasem że śpię kiedy nie śpię.
        • mikams75 Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 23:59
          suunto bardzo mi sie podobal, ale ma bardzo slaba baterie, przynajmniej ten model, ktory mnie wtedy interesowal.
        • karme-lowa Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 07:19
          g.r.uu napisała:

> A który model? Jeszcze Suunto rozważam.
          Ja mam Vivoactive 4. Nie zdejmuję go nawet na minutę.
      • kagiali Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 21:04
        Zegarki to gówno. Szkoda kasy. Ale ładnie wygląda ba ręcę. Mam Garmin, nie polecam
        • karme-lowa Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 07:20
          kagiali napisała:
          Mam Garmin, nie pole
          > cam
          Dlaczego?
          • kagiali Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 21:53
            Bo to software, a nie czujniki decyduje o wyliczeniach. Myślałam, że ma czujniki, które obliczają wiele rzeczy. A to tylko badziewne algorytmy. Raz przez kilka miesiecy przestal liczyc poprawnie kroki i zanizal je masakrycznie, po aktualizacji softu po kilku miesiącach zaczął.
    • shellyanna Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 21:05
      Ale po co?
      • g.r.uu Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 21:09
        Żeby wrzucać statusy #fitgirl Żeby sobie ogarnąć treningi. Bo chce sobie sama fajny prezent na urodziny sprawić
    • melisananosferatu Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 21:15
      Ja mam garmin solar. Dzis mi pokazal, ze po szybkim marszobiegu spalilam prawie 800 kcal. Watpie ale lzej mi sie jadlo drozdzowke😀
      • g.r.uu Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 21:21
        No właśnie tego rodzaju dywersji nie chcę smile a może ważysz 150 kg i dobrze liczy? 🤔
        • melisananosferatu Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 22:05
          Nieeee. Do 150 kg brakuje mi jeszcze troche drozdzowek, kabanosow i migdalow w czekoladzie😀
    • eriu Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 21:18
      Fitbit wystarczy.
      • g.r.uu Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 21:31
        Który?
        • lodomeria Re: Spalanie kalorii 20.03.22, 22:24
          Versa 2 - na tyle 'nowoczesny', że ma najróżniejsze bajerki ale nadal da się go używać w trybie 'offline' i nie wysyłać zgromadzonych o sobie danych tym, którzy chcą na tych danych biznesy kręcić.
    • mikams75 Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 00:01
      mam polara ignite, no niby liczy wszystko, do plywania sie nadaje ale wg mnie zawyza spalone kcal. Zreszta jak wszystkie inne liczniki internetowe.
    • picathartes Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 07:05
      Garmin liczy dużo lepiej niż Fitbit. Mimo iż mając wybór wybieram Fitbita.

Garmin:
      - poprawnie szacuje spalane kalorie
      - lepiej liczy kroki (żadna opaska nie zliczy ci kroku poprawnie co do jednego, ale Garmin nie ma tendencji do nabijania kroków podczas pracy ręką, jazdy samochodem itp.)
      - fatalnie mierzy sen. Fatalnie do tego stopnia, że jakbyś kostką rzucała by zgadnąć ile i jak spałaś masz większe szanse trafić 😅😂
      - nie rozpoznaje automatycznie aktywności i nie zlicza za nie dodatkowych kalorii. Czyli jeśli pójdziesz biegać 20km i nie wciśniesz przyciskiem, że biegniesz, będziesz miała (uśredniam) spalonych 2k kcal na koniec dnia. Jeśli nie zapomnisz wcisnąć przycisku, będziesz miała spalonych 3.5k kcal 😂 Retrospektywnie możesz sobie wklepać w apkę aktywność: bieg, 20km, 2.5h, ale kalorii Ci za to nie doliczy. Z tego powodu wróciłam do Fitbita.
      - jest śliczny.

Fitbit:
      - zawyża spalane kalorie (20-50kcal więcej na aktywność niż Garmin, tak tylko szacuję)
      - lekko zawyża kroki (choć tak naprawdę nie ma to znaczenia - jeśli machając suszarką nabiję 30 kroków ekstra, to nie robi różnicy w skali 12467 kroków nabitych w ciągu dnia)
      - świetnie rozpoznaje sen
      - rozpoznaje automatycznie aktywność sportową, a że ja tych aktywności potrafię mieć 6-10 w ciągu dnia. Np rower do pracy i między różnymi miejscami pracy do 35km dziennie - nie będę wciskać przycisków jak się spieszę na zajęcia! Biegi z klientami, prowadzenie zajęć fitness (przecież na prowadzenie zajęć nie będę się bawić we wciskanie przycisków), rozgrzewka 20 min po schodach w górę i w dół jak mi zimno itd. Taki garmin potrafił mi na koniec dnia pokazać 1800 spalonych kcal, Fitbit pokazuje 2600kcal.
      • extereso Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 07:15
        A jaki fitbit?
        • karme-lowa Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 07:18
          Polecam bardzo Garmin Vivoactive4.
          Ostatnio porównywałam spalone kalorie i tętno z trenerki zegarkiem Polar i miałyśmy dokładnie te same pomiary.
        • picathartes Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 07:19
          Ja mam Sense. Ze względu na medytację. Potrzebuję się wyciszać 🤣
          • extereso Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 07:21
            smile
          • karme-lowa Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 07:23
            picathartes napisał(a):

> Ja mam Sense. Ze względu na medytację. Potrzebuję się wyciszać 🤣
            >
            To powiem Ci, że sen mi Garmin dobrze liczy, tak samo kalorie. Wczoraj policzył mi spalone kalorie bez wciskania przycisku po jeździe na rowerze.
      • drilka Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 09:55
        Garminowi (mam Venu) wystarczy w ustawieniach wybrać Automatyczne rozpoczęcie aktywności i wtedy rozpoznaje bez problemu. Jeżeli chodzi o monitoring snu to faktycznie w Venu zbyt dokładne to nie jest ale w mężowym Fenix 6 pro już wydaje się być super.
    • lannnnntana Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 07:20
      Przecież liczenie kalorii to przeżytek. Wystarczy, że masz w jelitach bakterie innego rodzaju i już spalasz inaczej.
    • leosia-wspaniala Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 10:45
      Podstawą jest dokładny pomiar pulsu i dokładne ustalenie maksymalnej wydolności, żeby urządzenie wiedziało, w której strefie tlenowej pracujesz i jak duży wysiłek wykonałaś. Ja mam Polara m400, uważam, że wyniki są wiarygodne, ale korzystam z pulsometru na klatkę piersiową, pomiary z nadgarstka są IMO mniej dokładne, próbowałam różnych.
    • piataziuta Re: Spalanie kalorii 21.03.22, 11:16
      Ja mam tanią i prymitywną opaskę: Huawei ban 4 pro.

Z zalet:
      - nie zawyża mi liczenia kalorii, raczej zaniża
      - jest mały, lekki i tani
      - bateria starcza na 3-4 dni

Z wad:
      - nie umie liczyć spalania przy ćwiczeniach interwałowych, bo nie mierzy tętna cały czas, tylko co chwilę (ale dzięki temu bateria długo trzyma), a na interwałach tętno co chwilę skacze
      - jak raz biegłam na bieżni, opaska pokazywała, że mam tętno 160, a pomiar na bieżni wskazywał tętno 200
      - trzeba pamiętać żeby wszystko samemu włączyć i wyłączyć

Podsumowując: nadaje się do orientacyjnego sprawdzania ile ćwiczę, chodzę i śpię - widać na osi czasu czy więcej czy mniej, ale do żadnych zaawansowanych pomiarów.

Następny będzie pewnie Garmin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka