Dodaj do ulubionych

Zwolnienie z pracy

31.03.22, 20:11
Cześć dziewczyny.Chcialam się Was zapytać.teraz pracuje w placówce oświatowej.od czerwca się zwalniam że względów prywatnych i zdrowotnych.moze któraś z Was się orientuje czy mogę się zarejestrować w urzędzie pracy, czy dostanę kuroniówkę u jak to jest z ubezpieczeniem.w pracy były ze mną ubezpieczone dzieci.Dziekuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 20:16
      Jeżeli przez kuroniówkę rozumiesz zasiłek dla bezrobotnych to dostaniesz jeśli spełniasz wymogi tzn. rok pracy na umowie o pracę w okresie ostatnich 18 miesięcy. Po rejestracji w UP będziesz ubezpieczona (tu już niezależnie od stażu).
      • lifecolor Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 20:24
        A nie jest tak, ze jeśli ona składa wypowiedzenie to dopiero po 90dniach bez pracy przysluguje zasiłek?
        • 35wcieniu Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 20:28
          Jest. Ubepieczenie od razu.
        • kachaa17 Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 20:48
          Jeśli składa wypowiedzenie to w ogóle zasiłek nie przysługuje.
          • kachaa17 Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 20:51
            Widzę, że to jednak kiedyś tak było a teraz faktycznie jest ale dopiero po 90 dniach.
          • 35wcieniu Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 20:53
            Przysługuje po 90 dniach.
      • pure_cashmere Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 21:29
        ale musi osiągać minimalne wynagrodzenie przez rok, w czasie ostatnich miesięcy żeby otrzymać zasiłek
        • pure_cashmere Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 21:29
          ostatnich 18 miesięcy miało być
    • ania_kryszcz Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 20:23
      Z tego co wiem jeśli ty wypowiadasz umowę i sama się zwalniasz to zasiłek dla bezrobotnych przysługuje dopiero po okresie karencji po 3 miesiącach w moim przypadku był na kolejne 3 miesiące.Ubezpieczenie dla mnie miałam zaraz po zarejestrowaniu.Jak jest z dziećmi tego nie wiem ale podejrzewam że powinny być dopisane do ciebie.
      • malinka81 Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 20:45
        Dziewczynki jeszcze jedno jak będę na zasiłku, to mogą zaproponować pracę i czy muszę ją przyjąć? Mam mieć jeszcze planowane badanie pod narkoza.czy prace można odmówić w urzędzie?
        • 35wcieniu Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 20:50
          Dziewczynko pytasz a wiesz.
          Badanie nie jest powodem do nieprzyjęcia oferty. Jest nim ewentualne zwolnienie lekarskie.
        • daszka_staszka Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 21:19
          Możesz nie przyjąć jeśli jest to praca poniżej kwalifikacji i doświadczenia. Wiem bo sama odmawiałam tak. Wiem też że ludzie idą z tym papierkiem do potencjalnego pracodawcy i mówią uczciwie że teraz pracować nie chcą. Pracodawca podbija najczęściej, żee ktoś był ale mu nie pasuje i tyle. Po co mu pracownik który nie chce pracować.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 21:00
      A dlaczego zwalniasz się ze względów zdrowotnych?
      Przecież jak masz mieć planowaną operacje czy tez badania to dostajesz l4, a jak jesteś chora to też.
      W dodatku nie wiem czy mozna sobie tak odrzucać ofeety i mieć ubezpieczenie.
      Żebyś nie skończyla z rachunkiem na 50 tysi do zaplaty za leczenie.
      • 35wcieniu Re: Zwolnienie z pracy 31.03.22, 21:04
        nie wiem czy mozna sobie tak odrzucać ofeety i mieć ubezpieczenie.

Nie można.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka